Je v praxi výhodnejší guľobrok alebo nie a prečo?
petjan spomenul som to viackrát . GB sabatti 7x65 x 12 som predal kupil som si klasickú opakovačku v kalibri W 270 . Kúpil si ho Karči a je veľmi spokojný . Zbraň mu vyhovuje čo som veľmi rád . Vôbec nejde o to či niekto vie strielať alebo nevie .Ano strielať viem i dosť presne . Ako spomenul jaro1 , ktorý si vymyslel príbeh že GB si kupuju super strelci je samozrejme dosť veľký nezmysel . Proste ja som brokovú hlaveň vôbec nevyužíval naopak skôr mi chýbalo napríklad na spoločnej poľovačke rýchle prebitie . Komu vyhovuje GB nech si ho kúpi nikoho neodsudzujem . Niesť si na posed na srnca , diviaka , jeleňa, daniela atd ešte brokovú hlaveň mi neprišlo dobrým nápadom . Prečo som si nekupil jednohlavnovu zlamovačku tiež odpoviem . Lebo neboli na trhu a preto lebo GB sa mi zdal dobrý nápad .Prax ukázala že to dobrý nápad nebol opakujem pre mna . Nie pre každého orol si nevie GB vynachváliť ako i mnoho dalších polovníkov . Je to vec názoru a využitia v praxi .
Michal89, nepíš o sračkách a neschovávaj sa za sračky, lebo sa na teba nalepia, alebo napáchneš a budeš smrdieť. Ale už čosi cítiť... ( 28.01.- 23:27 ). P.s- Napíš prosím konkrétne osoby, kto sú tí pani v téme, čo chvália len guľovnicu a kto sú tí páni v téme, čo chvália len guľobrok. ◄ reagovať
Blaser ty vieš výborne strielať brokovnicou bez puškohľadu možno niekto dobre striela aj s puškohľadom čo vieš? ◄ reagovať
Ja mam auto, co ma z hlinikovych zliatin karoseriu. Neviem, preco by som mal mat komplexy, ze nemam karoseriu z poctivych plechov co mi vychodniari vygulali. Mna by hlavne zaujimalo, ako sa striela z brokovnicou cez puskohlad. To by som chcel zazit. :o)))) ◄ reagovať
Ja mam gb Ferlach a vazi 3,2 kg . A to maju hlavne 65 cm . Samozrejme vsetko s poctivej ocele , ziadna lahka zliatina . ◄ reagovať
Páni napríklad gb krieghoff ultra váži 2,8 kg. ◄ reagovať
dusab a preco neporovnavat? Mas exkluzivnu zmluvu s firmou ZH? A ake su vlastne kategorie? Este by som chcel vediet ten "druh lovu" konkretne vhodny pre GB. :o))) ◄ reagovať
Michal presne ako pises...zial, pre niektorych menej chapavych pochopit taku jednoduchu vec je zjavne nad ich mozgovu kapacitu. Je tu dodnes 308 prispevkov onicom...sme tam, kde sme boli na zaciatku tejto temy. Co keby tu pritomni na to isli z opacnej strany - ake mnozstvo vyhod ma teda gulovnica oproti gulobroku? Ak niekto bude spominat vahu tak nech si precita celu temu...len neporovnavajte Blaser, Sauer so ZH...treba porovnavat zbrane rovnakych kategorii. ◄ reagovať
uz tu fakt citam same sračky...sa to neda pocuvat tie hovadiny..jeden chvali gulovnicu a druhy kozlicu..obidve su vyborne zbrane a hotovo..kazdy si vyberie podla svojho vkusu :)..ja mam aj gulu aj GB aj brok a vsetky tri počas roka vystriadam..a všetky tri uspešne na dany druh lovu tak prosim nevyvyšujte jednotlive druhy zbrani nad ostatne... ◄ reagovať
MSmarian, tu v téme sme už o váhach niektorých guľobrokov, trojakov a guľovníc písali. Guľobrok nie je cit: vééľmi ťažká zbraň ako uvádzaš :-)) ale mnohokrát je ešte ľahší, ako je guľovnica. A dokonca aj troják. Toto vieme už dávno, len zaujímavé je, že zrovna Ty, ktorý si mal guľobrok to neovládaš:-)) ◄ reagovať
Ja som mal guľobrok celý jeden rok, a za ten rok som ho ani nevytiahol s trezoru. Guľobrok je veľmi ťažká a neohrabaná zbraň. ◄ reagovať
Edu, máš pravdu, ale to neznamená, že všetci sme rovnakí. A čo keď niekto za 12 rokov vystrelí z brokovej hlavne z GB aj 500 či koľko nábojov a zmysluplne tú zbraň využíva? Čo sa to nedá, či ako? ◄ reagovať
Za 12 rokov som vystelil brokom 2 x po líške to je celé . Nech som za to demagóg . Guľových nábojov som vystrielal stovky! Pre orla / vždy som trafil :-D / ◄ reagovať
:-DD súhlasím Blaser300VM . Možno iný kraj iný mrav . U nás by som sa tiež nachodil po výboroch čo to furt nejakú škodnú tlmím !!! Nehovoriac o domýšlavosti jedincov . I pionieri bojovali za svetový mier a nejako sa im to nezdarilo :-D bundes otvor si vašu knihu návštev revíru .Zrátaj tých čo chodia von s GB a zistíš ako tlmili škodnú ! Ja to nepotrebujem vedieť iba pre tvoju potrebu . Ak som demagog iba pre to že som napísal pravdu nie drístanice aký som ja tlumič škodné ,tak mi to vôbec neprekáža. ◄ reagovať
Keď idem na srnca s 5,6x52R/12 a už som v "lokalite", jasné, že nebudem zbytočne búchať po strakách, atď. To dá rozum. Keď idem len s povolenkou na škodnú všetkého druhu, beriem spravidla guľobrok 5,6x52R/12, lebo sa mi zdá, že v prípade potreby, alebo nečakaného stretnutia dočiahnem ďaľej a účinejšie, ako s malorážkou. Keď len na škodnú pernatú a do lokality stromov, kríkov, kde takáto zver sa zdržuje a väčšinou je možnosť ju vidieť na blízko, tak malorážku. Na hosťovačku, spoločnú, nočné posedy hlavne v čase sezóny lovu diviačej a jelenej už guľu 7x65R/12. Guľovnicu už nemám a predbežne ju v mojich podmienkach ani nepotrebujem. ◄ reagovať
Tie dovody vysvetlim aj pre menej chapavych bundes. Ja sa budem prechadzat hodinu po hore, vystrelim po sojke a mozem dalsiu hodinu cakat, kym nieco stretnem. Opat vystrelim a ked uz ma to prestame bavit, lebo budem mat strelene dve-tri straky, vratim sa na chatu a tam budem vysvetlovat po com som ranky hadzal. Kazdy mi uveri, ze som tak blby, ze som pirsoval pol dna kvoli sojkam. Spravim to par krat a pri prvej prilezitosti, ked sa najde zhasnuty jelen, hadaj na koho sa budu taki prakticki polovnici ako si ty skumavo pozerat? ◄ reagovať
Blaser "z viacerych dovodov" a pak komu jde o trofej a maso. Kulobrok používáme my "praktičtí" myslivci, kteří ve sdružení tlumíme i škodnou. Neříkám, že je to nelepší zbraň ,ale je užitečná. Ty a Edu jste pro mě demagogové, kteří si to prostě nepřiznají. ◄ reagovať
lovec 84 ja pernatú škodnú nelovím . Z dôvodu že ju za škodnú nepovažujem pre náš revír. Každý tvor sa nejako živý sojky,straky atd vyberajú vajcia spevavcom tak ako i veverička ,ktorú tiež nelovím . Orol súťaže najmä brokové uf to je už asi 20 za zenitom . Na guľových som sa nezúčastňoval . Hm aký som strelec z guľovnice to by museli iný posúdiť nie ja . Faktom je že niekedy bývam veľmi rýchly s foťákom i guľovnicou . Na moje počudovanie i dosť presný :-D Klepali sme sa keď sme boli o dosť mladší pri výstrele . Dnes už iba po a to naozaj veľmi jemne . Žijem v malej dedinke a so zbranami som spätý od dieťaťa od gumipušky cez vzduchovky až po dnes. ◄ reagovať
Ja už nejaku tu guľovnicu mám tak som si do zbierky objednal guľabrok. Uvidím čo to bude, či ostanú v skrini guľovnice alebo ten gb. ◄ reagovať
Ale chodime, chodime po hore, ale ked chodis po hore neverim, ze si obcas na straku ci sojku vystrelis. Z viacerych dovodov. Na pernatu skodnu pouzivam brokovnicu a ani malorazka nie je na zahodenie. ◄ reagovať
Páni a ešte by som sa chcel spýtať ako strielate gulou pernatú škodnú? Alebo na prechádzku po hore nechodíte, len na posed? ◄ reagovať
Edu, takto materialisticky to ja až tak neberiem. Najväčšia cena pre mňa je to, že ma to baví a uspokojuje a zároveň si plním povinnosti. Ale nejde len o kunu, líšku, atď, viac som naznačil, či napísal už v predchádzajúcich príspevkoch tejto témy. P.s- blaser viem, že je dobrý strelec najmä z brokovnice, ale aj iných zbraní. Zaznamenal víťazstvá a baví ho to. Ale o Tebe Edu neviem, aký si Ty strelec:-) iba viem, že si dobrý fotograf. Ja som strelec pomerne dobrý, za PZ som v družstve stál vždy s nie najhoršími výsledkami:-). Z malokalibrovky, alebo pištole som aj ja v živote v nižších súťažiach zo päť x zvíťazil :-) možno sa mi to len ale podarilo, alebo nemali koho dať vhodnejšieho na piedestál a vybrali mňa :-) ◄ reagovať
Orol koža nemá žiadnu cenu ani líščia ani kunia. Vláčiť 12 rokov GB na pleci len preto ,že budem čakať až mi raz príde kuna v kríkoch no neviem neviem. Orol aj Blaser300VM nejaké suťaže trapové vyhral a nie len na Slovensku :-D ◄ reagovať
Blaser, on je dobrý strelec a zopár tých "nižších" trapových súťaží vyhral. Pri tej kune išlo o to, že kuna je vrtká a živá, nepostojí tak ako líška. Guľou loviť kunu je trápením aj pre vynikajúceho strelca. A potom ak aj, čo bude z tej kože. ◄ reagovať
Orol. Kamos nech trosku potrenuje. Mam aj kunu aj lisku strelenu. Bez GB. Na lisky som obcas nosil malorazku na posed. ◄ reagovať
:-D Tak ten nerozhodný kamarát by si naozaj zaslúžil Gb :-D ◄ reagovať
Edu máš pravdu, mal som takého priateľa. Chodili sme spolu. Tiež mal brokovnicu a guľovnicu. Mal som častejšie úlovok z GB, ako on, teda v našom revíri a pri tých podmienkach, ktoré som už v tejto téme písal. Raz zavčasu ráno sa dotrepal ku mne s dvomi flintami na pleci, ľavom, aj pravom. Guľovnicou, aj brokovnicou. Nezdržal som sa úsmevu, bolo to veľmi komické s tým jeho výrazom v tváti. A to sme išli len pešky na posliedku a povolenku sme mali len na škodnú... ◄ reagovať
Orol to ,že kamarát netrafil kunu z reminktonu ešte neznamená výhodu Gb. Podľa mňa by netrafil ani tým GB. Poraď mu na budúce nech si zoberie brokovnicu .Bude mať aj dupľu ,ktorú bude celkom určite potrebovať . Obyčajne sa chodí na čakanú na srnca,jeleňa,diviaka atď . Vlačiť na tieto poľovačky GB nie je k ničomu . Ďaleko lepšie je mať sólo guľu s možnosťou rýchleho prebitia.Napríklad praiamoťažným záverom. Okrem toho kto si ide sadnúť na líščie vnadisko môže si zobrať nie len guľovnicu ,ale i brokovnicu . Nevidím v tom problém . ◄ reagovať
Tak ti napíšem posledný zážitok. Priateľ ma pozval k nim na líšku. Bol spln. Mal zakŕmené a taký líščí posed – otvorený. Prichádzajúc ku posedu ( bola tma, ale dobrá viditeĺnosť, sneh ) zbadal priateľ líšku voľným okom zhruba na 300m na pláni neďaleko rieky. Učupili sme sa a zavábil som ( on pozoroval správanie líšky triédrom a hlásil mi správanie líšky ). Zavábil som druhý krát priateľ mi šepká, boha Jaro, rozbehla sa k nám popri násype. Zastavila sa asi na 20-25m. Obaja sme mali zamierené ( istil ma ), ale keďže som bol hosť, z môjho GB vyšla broková rana a líška v ohni. Povesili sme ju na strom a za chvíľu sadli na posed. Líška už neprišla. Schádzali sme z posedu a priateľ naraz. Jaro kuna. Zbadal ju len na zlomok sekundy a tá zmizla do súvislého asi 120 m a širokého asi 20m porastu kríkov a stromov. Priateľ pobehol za ňou po násype popri trati, občas sa zastaviac a pátrajúc po nej zhora násypu ( ja pár metrov za ním ) ju asi 3x v riedkom zbadal. Jeho rem 222 3 či 4x zahučal, no netrafil. Pobehnúc ku mne mi chcel v tej loveckej vášni vytrhnúť z ruky guľobrok, ale akosi upustil od toho. Ja som prešiel na druhú stranu úzkeho porastu a kamarát mi ju nadháňal. Prešla len chvíľa a broková hlaveň zaúradovala v tú noc podruhýkrát. P.s- tá sólo guľovnica rem. 222 v tú noc nedokázala uloviť tú kunu. Výhodou bol guľobrok. Podobných prípadov je veľa. ◄ reagovať
nie ale ja hladam ponaucenie do buducnosti .... co je predsa len lepsie ci GB alebo solo.... ◄ reagovať
dados, som nikdy neprezrádzal nič ani na výsluchu, ani som nezradil kamaráta, tak neviem, čo mám prezrádzať:-))) ◄ reagovať
Mam tu foto niekolkych lisok, nemyslim si, ze by mali znicene kozuchy.......... A to som ich solo gulovnicou vyriesil. ◄ reagovať
ta tema tu uz je , a poslednych 10 prispevkov je o nicom , orol neprezradis edovi a blaserovi aspon jednu vyhodu , z diskusie sa da precitat len ze liske neznicis kozuch , ale mnohy napisali ze sa da strelit aj gulou , a inu vyhodu som nenasiel v celej diskusii ◄ reagovať
a co takto LUK alebo KUSA?? nova tema na diskusiu!! :D ◄ reagovať
Ó Edu, taký dobrý guľobročik, či iná kvalitná kombinovaná zbraň, to je pohádka... :-), ako tiež dobrá a kvalitná guľovnica :-) ◄ reagovať
Prešiel som si tiež tému ale nejako som naozaj nepostrehol ani jednu výhodu GB oproti sólo guľovnici .Teda ak nepovažujeme za výhodu ten dvojstrel čo naozaj ZH Gb často robia . Ano mato 288 keď si nemal inú myslíš si že je tá tvoja najlepšia .Tak ako si myslel východný nemec v trabante ,že práve jeho auto má oproti iným výhody . Prosím vás môžete mi niekto prezradiť tú výhodu ??? Tiež ma to zaujíma a budem rád keď si môj BG ponechám a po 12 rokoch prídem na tie úžasné výhody . ◄ reagovať
Nebude to mozno tak, ze ziadna vyhoda nie je? ◄ reagovať
Nepoučiteĺných netreba poučovať:-) to je strata osobného času, rastu a energie :-) ◄ reagovať
Skoda, ale asi mi nestaci naznacit. ◄ reagovať
Konkrétne je napísané, či naznačené už v príspevkoch ( jednotlivých vetách ) aj tejto témy. Nech si to zhrnie každý sám a príde na výhody a nevýhody. ◄ reagovať
Niektori prispievatelia fantaziruju a neskutocne trepu, pritom velke skusenosti nemaju. Ked maju povedat nieco konkretne, mlcia. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.