Je v praxi výhodnejší guľobrok alebo nie a prečo?
petjan spomenul som to viackrát . GB sabatti 7x65 x 12 som predal kupil som si klasickú opakovačku v kalibri W 270 . Kúpil si ho Karči a je veľmi spokojný . Zbraň mu vyhovuje čo som veľmi rád . Vôbec nejde o to či niekto vie strielať alebo nevie .Ano strielať viem i dosť presne . Ako spomenul jaro1 , ktorý si vymyslel príbeh že GB si kupuju super strelci je samozrejme dosť veľký nezmysel . Proste ja som brokovú hlaveň vôbec nevyužíval naopak skôr mi chýbalo napríklad na spoločnej poľovačke rýchle prebitie . Komu vyhovuje GB nech si ho kúpi nikoho neodsudzujem . Niesť si na posed na srnca , diviaka , jeleňa, daniela atd ešte brokovú hlaveň mi neprišlo dobrým nápadom . Prečo som si nekupil jednohlavnovu zlamovačku tiež odpoviem . Lebo neboli na trhu a preto lebo GB sa mi zdal dobrý nápad .Prax ukázala že to dobrý nápad nebol opakujem pre mna . Nie pre každého orol si nevie GB vynachváliť ako i mnoho dalších polovníkov . Je to vec názoru a využitia v praxi .
podla mna tu nejde ani o to ze golabrok ale o to ze ZH!!!! ale nema kazdy 4000€ na kvalitny GB!! a ked sme pritom kolko trofeji sa strelilo ZH GB ?? ◄ reagovať
hej edu a blaser , to s tymi slukami a sojkami napisal iboo , ja som to okopiroval a v podstate si aj tak myslím ze mal pravdu , co ak uvidis diviaka alebo lisku na 90m a mas brokovnicu , co z toho ◄ reagovať
Lubo, Ty priam nenávidíš z hĺbky duše guľobrok :-)))D ale mi Ťa postupom času spracujeme:-)) Tiež si kedysi nie tak dávno mal výhrady voči guľovému dvojáku a som rád, že si už zmenil aspoň zčasti názor a pripúšťaš "isté" výhody a možno čo nevidieť, príp. neskôr, ho budeš mať doma. Aspoň ja osobne tomu verím do budúcna. Bude sranda, keď Ťa o 5 rokov uvidím z guľobrokom. Chcem tým povedat, že aj zlamovačky Ti pôjdu po chuti, uvidíš :-) Pozdravujem Ťa. ◄ reagovať
Kdysi jsem zažil rakouského hosta s kulovnicí, na kterého vyšla skupina asi čtyřech kusů mufloní zvěře. Vystřelil na berana, kterého minul a když se snažil rychle přebít náboje se zašprajcovaly. Byl na něho docela komický pohled jak mával s flintou. Stál jsem asi 30m od něj, tak jsem berana střelil a ještě jsem stihl dva kusy holé. Střílel jsem trojákem přes puškohled 8x56 a přebíjel jsem kulovou hlaveň. Svědků na této akci bylo dost, žádná pohádka. ◄ reagovať
Ešte k tomu vzpriečeniu nábojnice, či náboja u opakovacích guľovníc s klasickým záverom (s priamoťažným praktické skúsenosti nemám ). Mnohí najmä mladí , či začínajúci poľovníci, ale aj starší sa s tým v praxi možno nestretli a tak nižšie popísanému príspevku o možnom vzpriečení nábojnice, či náboja možno neveria. Áno, za normálnych okolností, keď vystrelíme prvý náboj z guľovnice, odlícime, otvoríme rovnomerne a určitým tlakom záver až dozadu a vyťahovač vyhodí prázdnu nábojnicu a rovnomerným určitým tlakom zasunieme záver s nábojom do nábojovej komory, je to v poriadku a vtedy je takmer nulová pravdepodobnosť, že by sa vzpriečila nábojnica, alebo náboj. Čo sa však stane, keď to budeme robiť v rýchlosti, pod zlým uhlom a nerovnomerným tlakom a v tiesni, či šoku, s rozklepanými rukami, keď nás ohrozuje napr. útočiaci postrelený diviak? Ak sa niekto už nachádzal v takej, alebo podobnej situácií, alebo chcel rýchlo za sebou uloviť dva kusy zveri a ako sa hovorí v tej vášni zazmätkoval pri prebíjaní, určite sa mu to už stalo. Najlepšie si je toto vyskúšať na strelnici ( rýchle prebíjanie ) vžiť sa do pozície ohrozeného, kde musím rýchlo prebiť a rýchlo konať a veľa ľudí sa presvedčí samo, či sa mu vzprieči vystrelená nábojnica, alebo nový náboj, alebo nie. Mne osobne sa záver zasekol, či vzpriečila nábojnica, či náboj myslím tri – štyri razy v živote. Lomcovanie zaseknutým záverom nepomáhalo! Mohol som mať o tri- štyri líšky viac, ale nebanujem. Horšie by to bolo, keby sa mi to stalo pri poranenom diviakovi, ktorého prvom netrafím, alebo zle a ten stále útočí... už by som ho musel tou guľovnicou len ovaliť :-)) P.s- blaser, začal som preto porovnávať guľový dvoják, aby som sa dostal až ku guľobroku. Ten pracuje prakticky na tom istom princípe a guľovnica pracuje na inom princípe. Nech žijú kombinované zbrane, sóla, brokovnice, malorážky, vzduchovky a vlastne všetky zbrane. Zdar im! :-)) Ešte som zabudol. Stalo sa mi to pár krát aj pri opakovacej brokovnici - pumpovačke a tiež zo 2-3 líšky išli do prdelkovíc :-)) GB poslúcha:-)) ◄ reagovať
Ja si myslim, ze je co dodat. V prvom rade neporovnavaj GB s GG. Sam si napisal, ze sa to vyuziva len ako nahrada za GG. Ze sa to volakedy kupovalo u Fischmana za 1800 Kcs medzi bicyklami, alebo to kazdy dostal do daru ako prvu pusku, ked sa toho cuda chcel niekto zbavit ma nezaujima. Faciny, ze jednotna strela sa neodraza kade tade a vsade prejde sa tiez nezakladaju na realnom zaklade. Tiez sa da uspesne polemizovat, ze poloautomat je menej bezpecny ako GG. Kvalitne neprebijane strelivo a nemoze sa zaseknut. Alebo o nic viac pravdepodobne ako dvojak a ran mam 5. Dalej o zastavovacom ucinku mi orol tiez nevypisuj rozpravky. Strielal som uz kanca na 5m, ktory sa vybral na mna, ked som ho poraneneho nasiel zalahnuteho. 300WM ho pribilo k zemi. Reagovat na faciny od sosa o superstrelcoch s IZ-kami a dadosovych lovoch sluk snad ani nebudem. To je tak isto smiesne ako profesionalne zastavovat utociacu zver GB-ckom vzor ZH. Asi by to bol len nejaky poloprofesional, ci nie? ◄ reagovať
orol to uzavrel..uz niet asi co dodat k tejto teme ...dobre opisane ◄ reagovať
Na nebezpečnú a útočiacu zver používajú profesionálni lovci zlamovacie zbrane, konkrétne guľový dvojak. Uprednostňujú ho pred sólo guľovnicami. Prečo asi???. No asi preto, že tá zbraň je na to stavaná ( tvarovo, mechanicky a opticky ), v druhom rade asi preto, že po prvom výstrele je možnosť okamžitého druhého výstrelu a to bez odlícenia, čo mnohokrát môže zachrániť zdravie, či život, v treťom rade asi preto, že pravdepodobnosť výskytu možnej poruchy je väčší u sólo guľovníc, ako u guľových dvojakov, v štvrtom rade asi preto, že časová doba, t.j celý priebeh druhého nabitia náboja do hlavne guľovnice je pomerne „dlhý“ a naviac, k tomuto sa ešte pridružuje možné riziko poruchy záveru ( najčastejšie vzpriečenie nábojnice, ale aj iné ). Naviac,pri napadnutí nebezpečnou poranenou zverou ani nie je väčšinou čas vykonávať niekoľko úkonov naraz, t.j otvorenie záveru a vyhodenie prázdnej nábojnice, zasunutie novej a znovuzamierenie, vyhľadanie ciela a stlačenie spúšte. Človek je väčšinou v miernom šoku, zmysly v nebezpečí sú odlišnejšie od normálu. Guľová kozlica, či guľobrok má už v hlavni druhý náboj, čiže vyššie uvedené veci odpadajú, čiže možno povedať, že má vyhodu. Asi z tohto si berú vzor skúsenejší poľovníci a používajú v pohone hlavne kvôli bezpečiu dostupný GB, ktorý svojim spôsobom nahrádza guľový dvojak. Asi predvídajú a vedia, čo robia. A o broku (v prípade napadnutia ), či jednotnej strele ani nehovorím, čo urobí na blízko. Odtrhne polovicu, alebo celú hlavu. A čím skôr zasiahneš a vyradíš, príp. zastavíš nebezpečnú útočiacu poranenú zver, keď nie je čas zamieriť a potrebuješ pudovo streliť na 3-5 metrov ? No podľa mňa brokom. Čiže aj brok má výhody- Čo sa týka uplatnenia sóĺa guľovnice, či guľobroku v poľovníckej praxi, v téme je viac príspevkov, ktoré o tom či už z časti, alebo úplne pojednávajú. Niekde je dobrý guľobrok, či kombinovaná zbraň, niekde je vhodnejšia guľovnica. ◄ reagovať
podla mna je to jedno cim tu zver ulovis gb je polovnickejsia zbran trafis alebo nie. kamarat chodi na spolocne z iz18 a dari sa mu je to len ako kto striela niekomu staci jedna a niekomu nestaci ani 5gul a s posedu sa malo kedy dupluje a vyhoda slug prejde aj cez malincie to je moj nazor ◄ reagovať
s tymi slukami to je hovadina riadna..to musim uznat...to akoze na sluku za letu mierit puskohladom? :D ◄ reagovať
Blaser300VM Ty nechodíš na sluky s GB ako píše dados ??? :-D ◄ reagovať
Hhejblaser , jeden dôvod ti napisal iboo ale kedze pochybujem ze rad lovis sojky a sluky tak dalsia vlastnost je len to ze ked nechces byxt taky terminator tak namiesto odstrelenia listej hlavy jumozes strelit borkmi a este aj v pohybe :D ◄ reagovať
prečo by mal z gulobrokom vypustit niekto strelbu na líšku na 90 METROV iboo?... a gulova hlaven je zapchata ci co?.. šak brok na blízko a gula na dalej..v tom spočíva univerzalnost GB. ◄ reagovať
Blaser pred časom som videl film Nevera po Slovensky I a II a tam mal ten lesník gulobrok ZH ako človek, ktorý sa hýbe v lese a relatívne by mohol strielať všetku škodnú zver.Ovoríš prvú knihu uýmto sa zaoberajcu, tak Gb je hdonotená ako univerzálna zbraň, no v dnešnej dobe nepovažovaná za pušku, ktorú si vezmeš so sebou keď ideš na posed (jdnoduchý trojuholník - pri výše posedu keď rátaš vzdialenosť účinnej srelby pritiahnutú za vlasy 45m, tak prídem an to, že zver musím mať viac menej "pod posedom").Toť asi vsio. Spomínal si že keď chceš loviť sojku či straku tak si vezmeš brokovnicu, ale uznaj sám...pôjdeš do revíru len kvôli strake?A vzdáš sa možnosti ulovenia líšky povedzme na 90m ? :) je to úsmevné, ale zrejme toto bude top pravé využitie Gulobroku. Ale pripustime si aj odlišnosť zákazníka..rovnako ako mne by bolo úplne zbytočné BMW vyššej rady, tak je tebe zbytočný GB, a rovnako aj mne. ◄ reagovať
Mas pravdu, ze kto chce kam, pomozme mu tam a nikto nikoho nenuti. Len ja sa naozaj nedozviem jednu jedinu vyhodu GB???? Aspon jedinuuuuu konkretnu... ◄ reagovať
Tu nikoto nikomu nenanucuje svoj názor. Čo je pre koho výhodnnejšie je veľmi individálne. Pre nikoho guľobrok, pre iného guľovnica. ◄ reagovať
Ano joso 29 môžeš od starej s ball cez nové olovenné až po duplexi. ◄ reagovať
Myslím, že táto debata je tu o ničom a otázke je nesprávne položená. Tak isto sa na takto položenú otázku môžeme baviť o brokovnici, malokalibrovke guľovnici, puške s priamoťažným záverom alebo poloautomate. Podstatné je využiteľnosť danej zbrane pre revír a zver ktorú chcem loviť. Pokiaľ GB nevyužijem tak ho ani nebudem kupovať, to isté platí o brokovnici, guľovnici atd..Ak po čase zistím, že zbraň nemá uplatnenie tak sa jej zbavím - predám. Poznám aj poľovníkov, ktorí sa pýšia plnou skriňou zbraní, ale väčšina zbraní má vazelínu ešte z obchodu. Že má GB praktické využitie určite potvrdia napr. líškari odkaz- ◄ reagovať
Zdravím,chcem sa spýtať či náhodou niekto nevie aké zahrdlenie brokovej hlavni má GB CZ 586-15.Môžu sa s nej strielať jednotne olovené strely ako sú slugy??? ◄ reagovať
Možno by stálo za úvahu vrátiť sa k téme. ◄ reagovať
nic ako niektore prispevky :D len aby rec nestala ◄ reagovať
pusiko pekné video, ale čo to má spoločné s diskutovanou témou? ◄ reagovať
l.en kto by to krmil :D ◄ reagovať
vyhoda brokovnice ?? odkaz ◄ reagovať
Naozaj neviem, o čom točíš. Nepomýlil si si ma s niekým? ◄ reagovať
Orol,vidím, že máš skuročný prehľad. Mohol by si sa zamyslieť nad spôsobom Tvojej komunikcie. Ja tu nikoho neurážam, na rozdiel od Teba. Poďme naspäť k téme. ◄ reagovať
Edu ja nezvyknem opakovať ranu. Buď trafím prvou alebo nie tak nevidím v tom až taký problém že je to gb. Jednoducho sa mi táto zbraň páčila tak som si ju objednal. ◄ reagovať
lovec84 krieghoff je tým lepším na trhu! To je fakt . Druhý fakt je že je to iba GB :-D po sojkách a kune páliť aj keď s krieghoffom za tisíce eur je celá využiteľnosť tejto kombinovanej zbrane ! ◄ reagovať
Edu myslel som vložnú halveň ja už som si gb objednal krieghoff. Mal by byť za 5 mesiacov tak uvidím čo to bude. ◄ reagovať
Ak hodnotím úžitkové vlastnosti guľobroku, vidím skôr nevýhody ako výhody. Ťažká zbraň, pomalé prebíjanie, vysoká cena. ◄ reagovať
lovec84 viem za 1000€ ti ho predám aj s montážou aj optikou . Prídám nejaké norma patrony a RWS . Remeň je tiež v cene samozrejme :-D ◄ reagovať
Edu o tom uvažujem aj aj že by som si to kúpil k gb. Nevieš aj cenu? ◄ reagovať
menil by som to každý druhý deň inú ◄ reagovať
hej edu a ta rurka , by tam bola napevno , alebo by sa dala menit , podla druhu polovaciek ?? ◄ reagovať
army9 ja mam sabatti 3,3 kg má. Samozrejme Ferlach to neni . Ale je to slušná kvalita. Neviem či do tej brokovej trupky nedám nejakú vložnú guľovú rúrku :-D odkaz to by bolo asi najrozumnejšie :-D Len neviem kto by naštelovat ten sústrel :-D ◄ reagovať
Blaser kde si prisiel k tomu ze mam komplexy z lahkych zliatin . Ide len o to , ze ten gb vobec nieje tazky aj ked na nom nie su pouzite lahke zliatiny . ◄ reagovať
Michal89 výhody guľovnice sú že môžeš opakovať nemusíš zlamovať a dávať nový náboj ani nosiť brokovú hlaveň . Nemusíš sa obávať ,že ked strelíš guľou na srnca automaticky sa Ti spustí brok ako sa to dosť často stava u ZHčiek . Tiež sa ti nestane že si pomýliš spúšť a potiahneš na diviaka brokom ako sa to stalo vo veľmi veľa prípadoch. Ďalšia výhoda sólo guľovnice je že sa ti nezahrieva hlaveň aj po niekoľkých výstreloch ako to robí spomenuté Zhčko že po tretej rane už to lieta kade tade. Čo pri zháčku lieta už síce pri prvej rane :-D kade tade :-D Orol samozrejme je to aj podľa gusta a keď GB využívaš nemáš ho prečo predávať ani naň nadávať. Blaser300VM z poctivych plechov co mi vychodniari vygulali hahahaha :-DDDDDDDDDDD rehoooot!!! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.