Je v praxi výhodnejší guľobrok alebo nie a prečo?
petjan spomenul som to viackrát . GB sabatti 7x65 x 12 som predal kupil som si klasickú opakovačku v kalibri W 270 . Kúpil si ho Karči a je veľmi spokojný . Zbraň mu vyhovuje čo som veľmi rád . Vôbec nejde o to či niekto vie strielať alebo nevie .Ano strielať viem i dosť presne . Ako spomenul jaro1 , ktorý si vymyslel príbeh že GB si kupuju super strelci je samozrejme dosť veľký nezmysel . Proste ja som brokovú hlaveň vôbec nevyužíval naopak skôr mi chýbalo napríklad na spoločnej poľovačke rýchle prebitie . Komu vyhovuje GB nech si ho kúpi nikoho neodsudzujem . Niesť si na posed na srnca , diviaka , jeleňa, daniela atd ešte brokovú hlaveň mi neprišlo dobrým nápadom . Prečo som si nekupil jednohlavnovu zlamovačku tiež odpoviem . Lebo neboli na trhu a preto lebo GB sa mi zdal dobrý nápad .Prax ukázala že to dobrý nápad nebol opakujem pre mna . Nie pre každého orol si nevie GB vynachváliť ako i mnoho dalších polovníkov . Je to vec názoru a využitia v praxi .
iboo - Dakujem za upozornenie uvidíme čo urobý to sauestre . ◄ reagovať
EDU - dakujem za poučenie no ja moju manlicherku mam tiež nastrelenu na 50 metrov a nemam problem strielat na poviem ti priklad minuly rok lanštiaka na 168 metrov odmeraných z dialkomerom takže tak Lovu a lesu zdar :-) a čo sa týka tej kozlice tak predajca mi ju nastrelý na optimálnu nástrelnu aká je odanná na ten kaliber :) ◄ reagovať
holz, to máš pravdu, ale však aj z guľovnice sa rozptyl s predlžujúcou vzdialenosťou stupňuje zo známych príčin, ktoré poznáme. Keby malo mnoho poľovníkov na 200m rozptyl z guľovnice do 20cm, tak by možno aj kľačiačky ďakovali bohu. Nemám na mysli samozrejme vyborných strelcov s výbornou výzbrojou, či výstrojou tí, alebo lepší, určite dokážu viac. ◄ reagovať
vlado59 keď nastreluješ guľovnicu na akú vzdialenosť si postavíš terč? ◄ reagovať
palo moja vzdialenosť na 7x57R je 100-150m a mne stačí. ◄ reagovať
Na krátku vzdialenosť (50m) sa rozptyl cca 3cm javí dobre ale na 200m bude ten rozptyl už cca 20cm a to je strašne moc. ◄ reagovať
Neboj sa, aj zo ZH strelíš bez problémov zvera na 150-200m. Bez problémov! ◄ reagovať
vlado59 a čo je dobrá vzdialenost 100,200 alebo 400m? ◄ reagovať
mám také staré ZH ale,kedykoľvek si dovolím streliť tak ako solo gulovnicou na dobrú vzdialenosť ako píše,orol asi sa vydarilo vo výrobe? ◄ reagovať
Ono najlepšie by to všetko bolo treba overiť, napr. zorganizovať nejaké stretko viac ľudí na strelnici. To by bol hádam najlepší dôkaz, komu ako čo strieľa. ◄ reagovať
Sorry sústrel a rozptyl, mal som na mysli jedno a to isté. Keby moja solo guľovnica mala taký zlý rozptyl ako uvadzaš pri GB, tak by sa už okolo nej točila fazuľa ◄ reagovať
Holz1, ja som nepísal pri tom nastrelení zbrane a dosiahnutého výsledku o SÚSTRELE. Uvedený výsledok som nedosiahol sústrelom, pretože som strieľal z GB- kom len guľovou hlavňou. Tam bol rozptyl taký, aký som uviedol. Sústrel ( strielanie guľou a následne jednotnou strelou ) do jedného bodu som nemal na mysli, tam by bol výsledok určite horší. Alebo zle chápem Tvoj príspevok? P.s- tiež som nastreľoval aj zopár guľovníc CZ výroby a to tiež na 50m. Rozdiel, alebo výraznejší rozdiel v nástrele guľovnice a toho GB som nezaznamenal. Dokonca s niektorou guľovnicou a určitými kalibrami bol rozptyl ešte väčší. ◄ reagovať
whitenigga ONV zaleží od použitého kalibru nie jedno či je to ižka za 100€ alebo Blaser BBF 95. Asamozrejme ,že ONV a nastrelenie na 174m neznamená že si nastrelujúci nameria 174 m postaví terč a začne naň strielať :-D Ja nastrelujem na 50 m s prihliadnutím na onv. ◄ reagovať
whitenigga - len aby si sa s tým sauvestrom v tých kríkoch a kukurici neprepočítal. ◄ reagovať
AHOJ bol som si nedávno objednat v Bratislave gulobrok Blaser BBF 95 v kalibri 8x75 RS .20/76 Výhoda tohto gulobroku spočiva podla mna zpredajcom som sa dohodol , že mi ju nastrelí na ONV 174 metrov ( gula ) rozptyl je 3 cm a dalej som ho poprosil aby mi zosuladil brokovu z gulovou hlavnou na 70 metrov diera pri dierke jednotná strela SAUESTRE teším sa ako malý chlapec , a čakám na tu krásnu Gulovu ráž bohužial sa jej dočkám až koncom apríla výhoda tejto flinty bude , že kedykolvek možem na diviačika strielat jednotnou strelou na tých 70m lovu zdar velmi dobrá vec do krikov a kukurice. ◄ reagovať
orol - skús tento rozptyl z guľovej hlavne dosiahnuť na 100m (aj zo stojanu) a zakry ho dvojeurovkou. ◄ reagovať
Orol v prvom rade, som zástancom zlamovacích zbraní, ale sústrel na 50m v opísanej kružnici rovnajúcej sa desaťkorune nieje nič moc, na 100m keď vezmeš násobiaci sa rozptyl cca 1,5x bude sústrel cca 7 až 9cm čo už nie je dobré, taký sústrel je dokonca zlý. Jednoducho solo je solo, vždy pri kombinovanej zbrani bude jedna hlaveň ovplyvňovať druhú nehovoriac o hrúbke guľovéj hlavne. Samozrejme sústrel oboch hlavní je kapitola sama o sebe ◄ reagovať
akurat v nedelu mi hovoril jeden pán , ze jeho prva psuka bola GB a on je taky "polovnik" co striela po setkom co vidi :D alee strelec je výborný a spominal ze to mal ako svoju prvu zbran ale ze s tim netrafil ani h.... tak ho predal :D ale neviem co je na tom pravdy. no ked nieje prvy co povedal ze pri GB sa presnost gulovej hlavne nevyrovná solo , tak na tom nieco môze byt ◄ reagovať
Poacher, Ty tomu napevno veríš, že DOBRÝ GB sa nevyrovná presnosťou sólo? Mám na mysli streľbu guľovou hlavňou guľobroku. To hovoríš z praxe alebo prečítania si nejakého článku? Lebo ja som čítal tiež úplne podobné názory, aké máš Ty a veril som tomu a neskôr v praxi som gúľal očami. A nie len ja. A jednalo sa len o štandartný GB. Kontrolný nástrel štyroch rán ( po nastrelení zbrane )z jednej série strelivom SB 11,2g kal. 7x57R12, vzdialenosť 50m, v leže s oporou, optika japan 4x40, osnova hrubé ramená s nitkou v strede, zbraň GB ČZ- 584 bol taký, že som všetky štyri rany prekryl kovovou desaťkorunáčkou, resp. žiadna rana nebola mimo hrany mince a tri boli úplne v kope pod mincou väčším objemom.Prenádherný rozptyl! A to myslím smrtelne vážne a boli prípady aj iné... P.s- ja vidím daň najmä pri sústrele ( guľa + jednotná ), u dobrých guľobrokov to však nie je dramatické. Poacher a keď má dobrý guľobrok napr. dĺžku hlavní 65cm a zahrdlenie plné 1/1 a brokovnica má tiež dĺžku 65cm a zahrdlenie 1/1, nechápem, prečo by mala brokovnica oproti GB lepšie strieľať, alebo mať lepšie krytie. A ak aj má lepšie krytie, nie je to nijak výrazné. Alebo mi to vysvetli, vďaka. Pozdravujem ťa. ◄ reagovať
Písal som ten význam z môjho pohľadu už skôr dole, asi si to nečítal. Vždy treba vnímať GB ako pokus o univerzál a tam sa určitá daň platí ako pri všetkých ostatných univerzáloch a nie je to tak len u zbraní. Na určitý výstrel je ideál mať poruke špeciálnu zbraň naň určenú, ale keďže ju stále nie je možné mať poruke, tak potom hľadáš univerzál, aj keď za cenu nejakých neduhov ktoré v sebe má. Skrátka pre ľudí, ktorí využívajú v prírode okrem guľového aj brokový výstrel, GB má a vždy bude mať svoj význam a uplatnenie aj za cenu že sa presnosťou nevyrovná "sólo guli" alebo brokovým krytím kvalitnej brokovnici. ◄ reagovať
teraz má 62 rokov poľuje okolo 40 rokov a toho dementa si vyprosim ◄ reagovať
Tazko mohol niecim inym strelit nejakeho diviaka, ked ma x rokov len ten jeden klenot s najvacsou pravdepodobnostou. Uzasny argument, pravdepodobne budes dobry dement. @Poacher pytal som sa na ten vyznam, bez ohladu na znacku a kaliber. ◄ reagovať
Moj dobrý kamarát poľuje už x rokov s gb.ZH 7x57/12 má strelených 450 diviakov okrem iného.S ním by sa dalo diskutovať o výhodách a nevýhodách.Bohužial tu diskutuju polovníci ktorí diviaka ešte poriadne nevideli. ◄ reagovať
Guľobrok ako taký, nezávisle od značky a kalibru ... ◄ reagovať
A Ty nevies cirou nahodou aky? Asi nie, lebo by si ho uz davno napisal. ◄ reagovať
V tejto diskusii každý vidí len svoj názor a neakceptuje ten druhý. Takže diskusia je neustále pri svojom začiatku a nevyvíja sa ďalej a "tož" už nemá význam nejako argumentovať či si názorovo na strane jednej, alebo druhej. GB určite svoj význam má, inak by sa už nevyrábal a nepoužívalo by ho toľko ľudí. To je samotný fakt, ktorý hocikto ťažko vyvráti. ◄ reagovať
horarik01 - tak uz sa dúfam chápeme :) ◄ reagovať
iboo zabudol som dať najlepšia do úvodzoviek. ◄ reagovať
horarik01 - hrala tam aj brokova dvojka, tak isto sa bolo čím iným pochváliť, napr Brno super....ale zrejme sa snažili zobraziť reálny stav, tzn ani na puškohlad na Gb lesáci enmali ... ◄ reagovať
Blaser300VM - teraz sa pre zmenu rehocem ja (GB hral vedlajšiu úlohu :DDD) michal89 - čítaj môj príspevok pozorne, bol adresovaná Ľubovi a keďže on ako "milovník" gulobrokov sám kdesi napísal niečo vo význame "ak chcem ísť loviť sojku beriem brokovnicu", takže enviem za čo am tu kefuješ. Páni mám pocit že Blaser300VM je jeden jediný zákazník a všetci ste predajcovia a nútite mu niečo. proste nemá pre neho využitie (s núdzovým nahrádzaním GB za GG plne súhlasím), aj ja som si ymslel že GB je lepší ako GG, keď môžem jednotnou strelou zasiahnuť spolahlivejšie diviaka v pohone ako guľou...lenže pár hodín pred tým, ako vznikla ejdna moja nešťastná fotka (ĽUbo vieš ktorá, kde som mieruil koelgovi do tváre) som bez problémov v hustom dubinovom podraste na 15m guľou (308 win norma alaska) cez všakovaké lístočky, listy, konáre a haluze spolahlivo usmrtil diviaka).Pýtam sa aj ja na úžastnosť GB. Niesom lesník, ani lesný zamestnanec, ani pochôdzkar....na čo mi je GB ? ◄ reagovať
Aj ja som videl ten film.Ten Gb bol super,ked ho horár skoro zabudol doma pred poľovačkou na medveda/lazníčky/.Bol mu na dve veci....na h a ešte raz na h. Možno ten film brala zbrojovka ako formu lacnej reklamy,ale nepochopím prečo tam dali ZH a nie Z-ku.Ved aj tá bola najlepšia. ◄ reagovať
dados, poprosím Ťa pekne, aby si sa správal voči blaserovi300 slušne, lebo nebudeme kamaráti. Treba si naozaj uvedomiť, že blaser je jednak hodne starší od Teba a v živote a poľovníckej "profesii" už preukázal toho hodne, na rozdiel od Teba. Vážim si Ťa ako šikovného mládenca, ale upusti prosím od príspevkov, ako napr. o 21:26 a voľ slová. Alebo pozeraj, počúvaj a mlč, keby si nevedel čo rozumné napísať. To je rozumnejšie. Tak sa viac naučíš a dozvieš. Alebo častejšie používaj uši, ako jazyk. P.s- nevykladaj si to naozaj v zlom, ale úctu k staršiemu a rozumnejšiemu treba. Naviac, na stránke si veľmi krátko a nemáš za sebou žiadnu prácu, aby si si mohol dovoľovať... ◄ reagovať
Videl som ten film. GB nebol v hlavnej ulohe, ci? ◄ reagovať
precitaj si prosim text co napisal iboo ◄ reagovať
Vidiet, ze si nepochopil. Lebo ziadne realna vyhoda nie je, napriek tomu, ze tu kazdeho prosim o objasnenie, este sa ani jedna konkretna vyhoda neobjavila a neobjavi. ◄ reagovať
ano iste iste , len si nos svoje vykrutky na víno , ja nwm naco tu prosis o výhody GB keď aj tak si trepes svoje vykrutka :D ◄ reagovať
dados, niekedy vidim super jelena a mam pri sebe akurat vytahovac stuplov na vino. Zatial som si tu vyvrtku do srdca kvoli tomu nezavrtal. @Jarko, zatial som si GG nekupil a uz ani nekupim, lebo napriek tomu, ze na mna uz dvakrat zautocil diviak, vzdy som to nejak vyriesil. Raz som vyskocil na plot, lebo ten diviak bol blizsie k mojej puske ako ja a raz som ho zastrelil obycajnym Blaserom. Nejak to dopadne vzdy. A ked uz tu niektori spominaju ako su chopni prebit tri krat zlamovacku, tak omnoho viac krat som zazil, ze kubko hrkol jediny naboj do zeme a potom uz len maval diviakom a s otvorenou papulou sa otacal za nimi. ◄ reagovať
pojebany pitlaci , beru secko doradu , mlade , stare , samec , samica ◄ reagovať
tu nepotrebuju ziadnu solo a ani ziaden GB...... odkaz ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.