Heming hunting
dnes je piatok,  1. november 2024,  meniny má Denis/Denisa,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 06:37,  dnes západ slnka: 16:22
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Guľobrok - výhody - nevýhody - diskusia

autor: off dodo2307
pridané: 6.1.2011 21:17

Je v praxi výhodnejší guľobrok alebo nie a prečo?

počet zobrazení: 76 433
počet hlasov: 2
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Edu, 20.5.2015 o 15:51

petjan spomenul som to viackrát . GB sabatti 7x65 x 12 som predal kupil som si klasickú opakovačku v kalibri W 270 . Kúpil si ho Karči a je veľmi spokojný . Zbraň mu vyhovuje čo som veľmi rád . Vôbec nejde o to či niekto vie strielať alebo nevie .Ano strielať viem i dosť presne . Ako spomenul jaro1 , ktorý si vymyslel príbeh že GB si kupuju super strelci je samozrejme dosť veľký nezmysel . Proste ja som brokovú hlaveň vôbec nevyužíval naopak skôr mi chýbalo napríklad na spoločnej poľovačke rýchle prebitie . Komu vyhovuje GB nech si ho kúpi nikoho neodsudzujem . Niesť si na posed na srnca , diviaka , jeleňa, daniela atd ešte brokovú hlaveň mi neprišlo dobrým nápadom . Prečo som si nekupil jednohlavnovu zlamovačku tiež odpoviem . Lebo neboli na trhu a preto lebo GB sa mi zdal dobrý nápad .Prax ukázala že to dobrý nápad nebol opakujem pre mna . Nie pre každého orol si nevie GB vynachváliť ako i mnoho dalších polovníkov . Je to vec názoru a využitia v praxi .

dať hlas príspevku | počet hlasov: 15

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 635 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 3.2.2011 o 1:11

army9 prečítaj si zakon o zbraniach a strelive o ocelovom jadre a tak všeličo okolo toho možno to pochopíš! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off 650525, 2.2.2011 o 21:55

GB využívam na výkon práva poľovníctva,ako aj G ktorú vlastním.Píšte k téme a nie chválu o vaších poloautomatoch,automatoch.Naučte sa strieľať na prvú ranu a nie ako čečenci/delo,maskáče zásobník na 15 rán/byť vedúci spoločnej poľovačky tak dopoľuješ.V našom péľ.revíri máme malú zver musíme tlmiť škodnú a to líšky,kuny,pyt.psov,pyt.mačky možeš strielať jak guľou tak aj brokom.Sojku,straku a vranu strelíš brokom.V tomto vidím výhodu GB.Na spoločnej sa dobre strieľa s G ako aj GB vyber si čo chceš,ale bezpečnosť je prvoradá hľavne v pohone.LOVU ZDAR ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off army9, 2.2.2011 o 21:20

Edu Sball nieje zakazany , jednoducho ho prestali vyrabat ale dovod preco neviem . V tej dobe to mohlo byt aj koli tomu ze je z ocele a klasifikovali ho ako priebojne strelivo . Lenze aj Dduplex je z ocele a ten sa predava . ◄ reagovať

off MSmarian, 2.2.2011 o 21:10

Edo už si sa dozvedel aké má výhody guľobrok? ◄ reagovať

off sniper7x57, 2.2.2011 o 20:19

odkaz pozrite sit o video na konci :D ◄ reagovať

off sniper7x57, 2.2.2011 o 20:06

viem ze su zakazane ale v zapale som si nevedel spomenut na nazov jednotnej streli asi slugggggg :DD ◄ reagovať

off Poacher, 2.2.2011 o 16:32

Edu otázka neznela či je výhodnejší GB na spoločnú do pohonu, ale či je výhodnejší v praxi. Spoločné sú pre mňa len okrajovou záležitosťou a zúčastňujem sa ich skôr z povinnosti. Preferujem individuálne spôsoby lovu, aj keď čaro lovu diviaka dureného psami na snehu, sa tomuto spôsobu určite nedá uprieť. Ja keď som sa rozhodoval, tak tak som si na spoločnú a pohon ani nespomenul. Skôr som sa zameral na bežný deň v revíri počas celého roka a takých dní je u mňa oveľa viac ako tých spoločných. Ako špeciál na spoločnú by som ani ja nevolil GB hoci sympatizujem s dobrým GB. ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 16:27

roberto, keby som mal ísť za takým diviakom a za opísaných podmienok, tak tiež volím jednoznačne dvojhlavňovú zbraň, alebo trojhlavňovú zbraň. ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 16:24

K tomu odkazu na tzv špičkový výrobok a jeho vylepšenia je ho nutné pozrieť do konca . Vrele doporučujem aby sme vedeli ako má vypadať špičkový výrobok a ako bol vylepšený v Bratislave odkaz ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 16:22

Orol mne sa ešte nestalo ani len to že by som videl 200 kg diviaka nie to ešte ho zastaviť jednotnou strelou z brokovnice na dvoch metroch. V mojom živote som videl na vlastné oči 172 kilového diviaka vyvrhnutého iba jeden krát. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 2.2.2011 o 16:21

Keby ste videli ako sa dymilo z kanceka, ked som ho na 3m zastavil s 300 Winmag. ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 16:19

Roberto, prečo by to malo byť neuveriteľné, alebo rozprávka? Však takéto prípady sa vyskytli a vyskytujú nezriedka a poľovník sa s nimi stretáva. ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 16:16

roberto príbeh pekný aj keď jednej veci neverím .Tou vecou je cca 200 kg diviak . Ani tomu že ho zastavila jednotná strela z brokovnice na doslova dvoch metroch. Pusikoo používať sball plastic je zakázané zákonom o zbraniach a strelive . Orol to ,že ťa Gb viac oslovuje ako guľový automat tomu verím aj mne sa viac páči drevenná pažba ako plastová i keď má plastová všetky výhody oproti drevu. Ešte sa vrátim k tej strelbe do krovia na 7 m alebo 2 m nehrá konárik žiadnu podstatnú úlohu. K tým vylepšeniam nie vždy český konštruktéri vylepšovali správne . Hlavne nie za bolševíka . odkaz Poacher ja nemám nič proti brokovniciam . Práve naopak . Ale dúfam ,že si na trap či sket neberieš GB alebo trojaka? Prípadne na kačicu či sluku alebo zajace ? Veď čo keby prišiel napríklad diviak a budeš to mať pekne pohromade guľu aj brok. Zase som sa okrem príbehu o veľkom kancovi nedozvedel tú jedinú výhodu GB na spoločnej poľovačke v pohone. ◄ reagovať

off Blaser300VM, 2.2.2011 o 16:14

roberto neuveris, ale ked som precital prve dve vety, hned som vedel, kto toho kanca isiel vydurit. ◄ reagovať

on roberto, 2.2.2011 o 15:46

zhruba pred dvoma rokmi som sa zúčastnil na dohľadávke postrieľaného cca. 200 kg. kanca, ktorý zaľahol v extrémne neprístupnom teréne. po márnej snahe vydúriť tohto kanca psami z tejto húštiny sa niekto musel obätovať a vojsť za ním. poľovníci so sólo guľovnicami len klopili zrak a tak sa nakoniec podujali dvaja chlapi s guľobrokmi. pretože sa niekde pri diviakovi ozýval aj jeden pes, ktorého som vtedy mal nastarosti, vošiel som tesne za týmito dvomi k diviakovi aj ja. zhruba po piatich minútach sa pri nás zjavil pes a zhruba sedem metrov za ním sa na nás valil aj náš kanec, ktorý to mal namierené rovno na nás. prvá guľová rana z guľobroku (zhodou náhod typ ZH :-)), diviaka síce zasiahla, ale ten sa ďalej rútil na nás, smrteľne zasiahla diviaka až jednotná strela, ktorá ho zastavila cca. 2 metre pred strelcom, ktorý stal tesne pri mne. viem, že niektorým populistom sa to bude zdať ako príhoda z poľovníckej kapsy, no to už nechám na nich. P.S.: nevravím, že guľobroky staršej českej výroby sú špičkovými zbraňami, ale myslím si, že svoju robotu v našich revíroch odviedli a ešte aj dlho odvádzať budú. Lesu a Lovu Zdar ◄ reagovať

off Poacher, 2.2.2011 o 15:20

No len im to dosť dlho trvalo asi, ale pokrok od modelu k modelu je veľký to je fakt. ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 15:18

Poacher, ešte som chcel doplniť, že vývojári a konštruktéri zo Zbrojovky Brna zrejme pozorne vyhodnocovali fakty, ktoré im prichádzali od poľovníkov loviacich so zbraňou ZH. Čiže o chybách vedeli. Po modelovej rade ZH 300 prišla na trh nová kozlica Brno 500 a tam už chyby, ktoré sa vyskytli u ZH, boli výrazne odstránené. ◄ reagovať

off sniper7x57, 2.2.2011 o 15:15

ale ked idem do pohonu a mam GB tak je samozrejme zi nabijem nejaku S.bal a nie 7BROK ??? s brokom noic v pohone nespravis a na lisku ani nezavadis ako dobre vieme prva unika liska cize na nu natrafia ti co su nadstaveny a Edu ten poloautomat by siom do pohonu bral to je jasne skor ako GG alebo GB !!! aj ked sam som zvyknuti na GB so solo chodim mozno 2x za rok :D ◄ reagovať

off Poacher, 2.2.2011 o 15:05

Edu ok máš taký názor, mňa len zaujíma ako Ty chceš vynahradiť brokový výstrel guľovým, alebo niekoľkými guĽovými? To si fakt myslíš, že brok sa dá guľou vždy a všade vynahradiť? To by už snáď ani brokovnice neexistovali, už vidím ako strieľame na oblúkovom strelišti, alebo batérii guľou najlepšie automatom 6 rán na jedného holuba :-DD ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 15:01

Edu, mne poloautomat - samonabíjacie zbrane sa páčia, ale neoslovujú ma. Guľovnica a guľobrok ma oslovujú výrazne viac. ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 14:34

Orol samozrejme ,že je prvá rana najdôležitejšia súhlasím. Ja som dal odkaz nie na zbraň za 10 000€ ale na guľový poloautomat 30-06 spr.za 850€, ktorý má nie 1 ranu + brokovú ale povedzme minimálne 3 guľové. Že by bola zhčka presná zbraň to si naozaj nemyslím . Ja som chcel vedieť ten dôvod prečo nie poloautomat guľový do pohonu za menej peňazí ako sú najlacnejšie nové guľobrokovnice ? Či má nejakú výhodu napríklad zhčak oproti tomu poloautomatu ,alebo žiadna neexistuje . Stačí uplne jedna jediná maličká výhodička :-D ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 14:19

Edu, ono na poľovnícke účely a na poľovnícke vzdialenosti účinnej streľby na zver úplne postačuje aj ZH. Ako pracovná puška je dobrá puška a niekto s ňou má viac úlovkov za ten istý čas poľovania, ako má ten, čo má zbraň za 10 000.- eur. A dokonca je možné, že ten zo ZH ešte lepšie strieľa a triafa, teda najmä prvou ranou, ktorá je ako vieme mnohokrát v praxi najdôležitejšia. ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 13:45

Poacher vieš koľko ľudí a ako často skoro narovnalo spúšť ,len preto lebo mali proste zaistené ? Človek je tvor omylný . Keď nemá možnosť pomýliť sa potiahnuť brok tak sa proste nepomýli . Tiež sa mu nestane bežná závada zhčka ,že pri spustení gule sa súčasne odpáli aj brok :-D atď . Žial stále som sa nedozvedel aká je v pohone výhoda GB oproti omnoho lacnejšiemu poloautomatu za 850€ napríklad. odkaz A stále mám pocit ,že sa ju ani nedozviem!!! ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 13:44

Poacher, veď sa rozumieme. Ja tiež nikomu nevnucujem svoj názor podopretý praxou. Tiež som sa dal v minulosti "nachytať" kadejakými článkami. Áno, u guľobroku ZH je pravdivý názor v tom zmysle, že druhá, tretia, či štvrtá guľa už spravidla ide inde. Vieme, ako má ZH usporiadané hlavne a aká je konštrukcia tejto zbrane, resp. čo je pravdepodobnou príčinou spomínaných faktov a neduhu pri opakovaných výstreloch. Na týchto základoch vznikla povera, že toto robia všetky guľobroky. Nie nerobia a ja som sa o tom musel presvedčiť sám. Priamo v praxi. Mal som ZH guľobroky mod. rady 200 a 300, Uherský brod a mám Brno 500 a Brno super a viem, o čom píšem. ◄ reagovať

off Poacher, 2.2.2011 o 12:50

Orol mal som v rukách niekoľko rôznych guľobrokov a snáď len u jedného sa mi tento efekt nedostavil (Merkel) po viac ako 5 ranách v slede za sebou(tzn, že terč bol overený cez monokulár a nebola tam žiadna dlhšia doba medzi výstrelmi ako niekoľko pár sekúnd. U ZH každá jedna po niekoľkých ranách ťahala smerom dole u CZ zase opacne,(jednu takú mám doma). Veľa asi závisí od použitého materiálu a veľa aj od masívnosti guľovej hlavne. Ja netvrdím, že sa guľobrok bez tohto neduhu nedá vyrobiť, alebo že taký neexistuje, ale u väčšiny sériovo vyrábaných GB sa to podľa mňa vyskytuje. To by aj vysvetľovalo tvrdenie niektorých čo sa tu pár krát objavilo " keď som mal GB nič som netrafil a keď som kúpil sólo tak to začalo všetko padať". Osobne si myslím, že sa jednalo o nastrelenie GB pri nahriatej guľovej hlavni a pri následnej streľbe v revíri z vychladnutej zbrane tá guľa smerovala úplne inde. Toť môj názor, ktorý nikomu nevnucujem. ◄ reagovať

off orol, 2.2.2011 o 11:56

Poacher, u normálneho guľobroku keď vystrelíš opakovane za sebou aj osem guľových nábojov, idú stejne. Nie je tomu tak u ZH. Toto mám odskúšané. Naposledy som strieľal z Brna 500 kal. 5,6x52R ako druhý v poradí. Kamarát ( nepoľovník ) vypalil myslím 5 patrónov opakovane za sebou na terč srnca na 50m cez otvorené mieridlá v stoji s oporou, nastrieľal veľmi dobre ) ja za ním 2 rany ( čupiaci a opierajuci sa chrbtom ). Išlo mi najmä o môj rozptyl. Rozptyl bol taký, že obe strely sa takmer dotýkali. Viac som nestrieĺal a ani som nepotreboval vedieť. Je to náhoda, že po toľkých vystrelených nábojoch išla šiesta a siedma rana znovu výborne? Tak mi to niekto vysvetlite. To isté pri kontrolnom nástrele ( príspevok 1.2.- 17:22 ) pozdravujem Ťa ◄ reagovať

off Poacher, 2.2.2011 o 9:55

Edu to že si niekto pomýli hlavne nie je chybou zbrane, ale strelca ... ◄ reagovať

off whitenigga, 2.2.2011 o 9:49

iboo- máš pravdu poznám aj duplexi , ale verím tomu , že viac ako jednu krabičku tych sauestre za rok nevystrielam a aj keby nevadi :) ◄ reagovať

off whitenigga, 2.2.2011 o 9:48

EDU - diki za odkaz do toho kalibru čo ja viem vyraba len blaser cdp potom MEN a možno ešte 2 muničky , ale ja budem použivat blaser CDP . ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 9:44

premvadasz o tom vôbec nepochybuj ani o tom kolko ludí si pomýli hlavne . ◄ reagovať

off premvadasz, 2.2.2011 o 9:06

Edu ja nemám GB ale pochybujem že niekto ide na diviaky 4mm brokom a ked sa nájde taký blb tak keď toho diviaka strelí na 5-6m tak ho aj ten 4mm brok prekotí. ja som to ešte neskúšal:) ◄ reagovať

off Edu, 2.2.2011 o 8:55

Niet nad to keď sa rúti rozzúrený postrielaný diviak poľovník vystrelí guľovú ranu a dole mám nabitý brok :-D To je naozaj k nezaplateniu švacnúť mu na 30m 4mm brokom na riť. Potom za boha neni toho človeka čo to urobil. ◄ reagovať

off Poacher, 2.2.2011 o 8:18

Pozdravujem Orol, na vysvetlenie - nemal som na mysli jeden alebo dva výstrely, tam si myslím, že sa môže dobrý guľobrok s guľovnicou rovnať, ale pri opakovaných výstreloch v rade za sebou sa určitý efekt prejaví aj keď sa mi ešte v praxi nestalo, že by som opakoval guľu viac ako 3 x rýchlo za sebou a tam som stále určite v tolerancii presnosti streľby na bežnú loveckú vzdialenosť. Čo sa týka brokovej hlavne ak nie je s výmennými čokmi a teda pevným zahrdlením tak málokedy býva osadený GB zahrdlením 1/1 aspoň sa mi tak zdá z mojich pozorovaní. Inak súhlas s Tebou, ja teda dobrý guľobrok môžem a navyše mám slabosť na zlamovačky. Možno to vyznelo trochu inak ako som chcel povedať, mal som na mysli skôr že táto debata je takou malou vojnou medzi vyznávačmi špeciálov a vyznávačmi univerzálov a to je nekonečná debata. Ja si myslím, že samotný fakt, že GB sa vyrába a je často používaný hovorí sám za seba a je nevyvrátiteľným argumentom či sa to niekomu páči, alebo nie. ◄ reagovať

off iboo, 1.2.2011 o 23:38

whitenigga - tu nejde o to čo to stojí, ale či ti to urobí lepšiu robotu ako povedzme ddupleks za štvrtinu ceny.pokial samozrejme vystrelíš 5 nábojov ročne tak je to bezpredmetné,súdim teba podla seba.Ja keby som bol aj majitel tučnej peňaženky tak s kalibrom 8x75RS a Sauvestrami do brokovej rúry by som za rok spolahlivo skrachoval (pri mojej spotrebe) :D ◄ reagovať

off Edu, 1.2.2011 o 22:57

tvoj kaliber tu nie je v ponuke ale sú tu dobré ceny whitenigga.odkaz ◄ reagovať

off whitenigga, 1.2.2011 o 22:42

iboo- viem kolko stoja lenže keby som mal pozerat stále do penaženky tak ani polovnikom niesom :) a do 8x75 RS stoji 20 ks 100 eur . to už z tým chodí hee ◄ reagovať

off Edu, 1.2.2011 o 22:37

vlado59 starý jáger Ti neporadil správne aby si strielal na terč vzdialený 100 . Nie je to vhodné daj si ho na 50m a uvidíš sám čo je lepšie. ◄ reagovať

off iboo, 1.2.2011 o 22:35

whitenigga - v prvom rade ti tak vypráši peňaženku že až :)))) ◄ reagovať

off vlado59, 1.2.2011 o 22:15

Edu tak trochu kontrólna otázka? Tak ja nastrelujem 7x64 strelivom ID Classik 11,50 na 100m. A 7x57R strelivom GecoTM 10,70 taktiež na 100m samozrejme prihliadnutie na ONV. Mám pritom v hlave radu starého jágra treba zadržať... ◄ reagovať

off horarik01, 1.2.2011 o 21:53

predajcovi never a nastreľ si ju sám. ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 635 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk