Je bígl dobrý pes na polovačku?
Jednou jsem v lese potkal kamaráda s cizím bíglem. Tak jsem se ho ptal, jak by to vypadalo, kdyby ho pustil z vodítka. Odpověděl mi, že by toho psa 3 dny neviděl a že to má zakázené :-) Druhý kamarád má doma v kotci welše. Když jsem se ho ptal, jestli to s ním zkouší i v lese, tak mi řek, že by se vrátila za 3 dny :-) Prostě pes když nemá pohyb a výchovu a přitom má chuť, tak pak lítá jak blbec a člověk se ho nedovolá a nezáleží jaké je to plemeno. Je to prostě o páníčkovi. ◄ reagovať
Andy úplný súhlas. Edu nie je ti trápne takto tu stále ponižovať ľudí ktorí sa venujú psíkom, a hádzať všetkých do jedného vreca? Určite sa nájdu aj taký, ale divím sa tomu že ty človek znalý zákona to už neriešiš minimálne sťažnosťami alebo priamo trestným oznámením že vieš o uplácaní. Len mi nejde do hlavy odkiaľ to vieš ako to na takom hraní chodí keď ty si už veľký poľovník a ty sa už nehráš. Žeby to tak robili tie osoby ktoré u vás v združení majú platené aby vám chovali psíky a potom sa ti s tým pochválili? Alebo žeby jedna baba povedala? ◄ reagovať
Rastob s tým súhlasím,je to svorkové plemeno a navyše vyšlachtené na lov zajacov,práve preto je do našich podmienok menej vhodné.Na Slovensku potrebujeme duriča na diviaky a líšky a dohladávky,kto už dnes u nás poluje na zajace duričmi?Preto je rozumnejšie vybrať si spomedzi stredoeuropskych,balkánskych,alebo škandinávskych duričov ako sa trápiť s bíglom,bez záruky,či to nie je len strata času.No myslím si,že najviac bíglovi aj tak uškodilo,že sa stal modnym plemenom a chovajú ho viac nepolovníci.Vela svorkových plemien duričov ,hlavne francúzskych,sa totiž dokázalo prispôsobiť zmeneným podmienkam a nárokom,pretože chov ostal v rukách lovcov-polovníkov.Aj dnes sa s nimi poluje a to jednotlivo alebo vo dvojici a nielen na zajace ale tiež na diviakov,bežne robia dohladávky,o niečom to svečí.Bígl má skrátka smolu,aj keby sa v našom klube spamätali celýmm svetom nepohnú,pretože tieto problémy nemá bígl len u nás.Marcony aké skúšky majú tvoji brecháči?Kedže v profile vidím ,že nie si polovník tak predpokladám žiadne, psov máš len ako spoločníkov do lesa, a presne na toto je bígl vhodný. ◄ reagovať
Ja zaobídem bez hrania sa na dohľadávku :-D Ešte keď vieme ako to na takom hraní všetko chodí :-D Jagteriera zrazilo pred asi 20 rokmi auto :-D tak je po CACIB kráse z Nitry :-D Teraz sa už nehrávam na dohladávky ani nežiadam kamarátov aby mi to za flašku podpísali . To ma už dávno prešlo máme psov ktoré vlastní PZ ktoré chovajú zverené osoby ktoré za to majú platené . Ja chovám doma kunu tak psa nemusím . Nemusím mať všetko :-D ◄ reagovať
Edu, vidím že je s teba aj kynológ, ale CACIB je ocenenie na výstave, to z výcvikom nemá moc spoločné. A ja psíka vycvičiť nepotrebujem, svojich psov si cvičím sám, a občas aj cudzích. Ale ak sa chceš ukázať kľudne nejakého teriera nachystaj, a na konci thto raka sa môžeme stretnúť ako vodiči trebárs na KDSTaF (klubové duričské skúšky terierov a foxterierov.) ◄ reagovať
hups český fúzač samozrejme :-D ◄ reagovať
ked sme na polovnictve preberali kynologiu raz profesor povedal "zly pes nieje, je len zly pan" ja som sa osobne ani nestretol s polovnikom ktory by povedal nieco pozitivne na bigla. pocuvam len: tvrdohlavy, neposlucha, neovladatelny sprosty pes, v zivote by som ho nechcel atd. takze moj nazor: momentalne mam biglov dvoch a mozem povedat ze tak ako aj ine plemena je aj bigl jedinecny. spravne podotkol rastob ze bol vyslachteny na zajace, ale mozem potvrdit ze je to duric od kosti a jeho zaujem je o akukolvek divu zver takze pri spravnom postupe sa da pouzit aj na ciernu. takze na zaver odpovedam na otazku v diskusii tym, ze kazde polovne plemeno je vhodne na polovacku len nie kazdy polovnik je vhodny na to aby vychoval dobreho psa. ◄ reagovať
snáď český fúzač :-) Asi je fakt pravda v tom, že beagle bol mnoho generácií vedený ako svorkový pes a samostatne nevyniká, ale pomer pracovných bíglov a gaučových je nepomerný, v okolí je veľa bíglov na sídliskách, na poľovačke ani jeden. Možno ich klub by mal byť aktívnejší a tlačiť chovateľov a majiteľov do pracovných skúšok.A keď je to durič, tak do duričských skúšok, ale nezabúdajme, beagle bol šľachtený na durenie zajacov. Nie na diviaky. ◄ reagovať
bleskj nerátal som to nejako bol tam jeden stavač český hrubosrstý stavač ,jagoško cacib , a jeden kopov .Ak máš zaujem vycvičím ti psa . ◄ reagovať
Jasné,v rýchlosti som nejak zabudol na ne... ◄ reagovať
Tak isto súhlas, le jedna oprava andy na FD-čkach sa robí dohladávka na nepofarbenej stope ◄ reagovať
Už jsem v nějakém příspěvku tady napsal, ať se přihlásí kdo viděl bígla na duričských. Zatím se nepřihlásil nikdo. Pokud je mi známo klub bíglů nepořádá své duričské zk., tak jak ostatní kluby, ale pouze BZH (FD). V podstatě ve všem souhlasím s andy8. ◄ reagovať
Rastob ja osobne nepoznám bígla ktorý by mal duričské skúšky teda SD.Ak získavajú tieto psy polovnú upotrebitelnosť tak absolvujú zväčša FD,kde získavajú len upotrebitelnosť na dohladávanie diviaka,nie na durenie.Tieto skúšky sú podla mojej mienky dosť slabým odvarom duričských skúšok.Podla mna 5 disciplín-(vodenie na remeni,odloženie,správanie sa pri zastrelenej zveri,poslušnosť,dohladávka diviaka na umelo založenej alebo prirodzenej pofarbenej stope) zvládne i priemerne vycvičený pes pokial nepokazí prácu na stope.Klub chovatelov bíglov má jedine klubové FD,treba sa radšej zúčatniť FD-čiek,kde je prihlásených viacero plemien,tam si môže spraviť názor na prácu bígla každý sám, ak ju bude konfrontovať s prácou iných plemien polovných psov.Zistí,že je to bieda.Ak mi tu niekto chce napísať že nemám pravdu,tak nech predloží aj pádne argumenty.Kto má napríklad bígla ktorý ma SD?Existuje bígl ktorý ich má v 1.cene?Existuje na Slovensku bígl s titulom diviačiar?Ak áno,možno potom zmením názor,no dovtedy budem tvrdiť,že bígla ani zadarmo.A reči typu môj pes je výborný diviačiar ,ale nemá skúšky lebo ja to nepotrebujem,pes robí len pre moje potreby sú u mna už otrepaná výhovorka.Poznám to zo svojho okolia u majitelov 3 bíglov,ktorých psy vždy záhadne robia len na individuálnej polovačke alebo dohladávke,na spoločnej polovačke však na nich príde nejaká záhadná kliatba,že diviakov necítia,džavčia len po srnčej.Aby som bol férový jedného bezpapieráka poznám,ten sem tam zbrechne i po diviakovi,najmä ak už okolo neho hučia kopovy a daxle. ◄ reagovať
marekcom, mrkni sa na beagleclub.sk, tam sú dôležité informácie, organizujú si klubové FD, a tam pre záujemca o kúpu beagla je najlepšie zájsť, pozrieť sa, tam sú dôležití a skúsení ľudia ohľadom beaglov. ◄ reagovať
Edu, ja som ten komentár myslel ako vtip, neurážam nikoho, no vycvičiť a vychovať dobrého psa je fakt náročné. Nie je to také jednoduché na skúškach, vyhadzuje sa a dosť často. Aj môjho psa raz vyhodili, no napravili sme to potom. A mimochodom, videl si pracujúceho bloodhounda, zaštekávajúceho diviaky? To je iný "spev", ak nás zavoláš, ukážeme ti trasúce sa doliny od psieho brechotu, ak teda budú diviaky :-) Môj pes ma v poslednej dobe prekvapuje, už pochopil, vybehlo srnčie, ja naň "fuj" a on ich ignoroval, to mi robí v poslednej dobe často, sleduje hlavne diviaky, keď vidí, že strieľame len po nich, oveľa viac ho bavia. Ale v sobotu jeho - 50kg psa, vyhodil kanec do vzduchu, keď naň neopatrne skočil, keď ležal. Veruže sa vrátil ku mne s chvostom medzi nohami. O 10 minút ho už znovu naháňal, ale veru opatrne. Nič sa mu našťastie nestalo. Ani kancovi, čarostrelci ho z 15 metrov netrafili. Taký kilometer sme ho so psom stopovali, žiadne známky poranenia. Ešte k tej ignorácii srnčieho, jedine sa k tomu dá zlákať, keď ju duria iné psy blízko neho, no nehlási ho. Ale k tomu treba psa viesť. Horšie by bolo, keby ju nejaké psy pri ňom strhli, to už by ho lákalo. To sa nechá nahovoriť aj zapracovaný diviačiar. Ale vráťme sa k beaglom, veľmi pekný pes, robí ich klub nejaké klubové skúšky? Ak áno, bež sa na ne marekcom pozrieť, to ti veľa dá a určite tam stretneš aj veľa chovateľov a poľovníkov, čo ich poľovne vedú.. Tí ti veru povedia oveľa lepšie ako pracuje beagle, než my tu, čo sme tohto psa pracovať nevideli a len tu mudrujeme :-) ◄ reagovať
Edu, ale teraz mi to k tebe nejako nepasuje ty taký zástanca dodržiavania zákona a radca iným ako to treba riešiť keď je zákon nafigu. Šak sa ti už jeden o jarnom sčítaní zveri podarilo napraviť, tak to skús aj s týmto. A ako to na skúškach chodí kto sa ich zúčastňuje vie svoje. Ja mám tiež svoje skúsenosti. Edu a ešte taká maličkosť, koľko si vycvičil a predviedol psíkov na akýchkoľvek skúškach? ◄ reagovať
já bych doporučil sedmihradského honiče, protože už z názvu je jasné, že přeběhne nejvíce kopců a řek a zastaví se až u sedmého hradu ... ◄ reagovať
rastob ja psa nemám a na poľovačkách sa pohybujem viac ako štvrťstoročie . Napriek tomu nechcem nikomu radiť ako je super duriť jazvečíkom tak ako to radia z obľubou chovatelia týchto psov.Podľa mňa je to zavádzanie nesúvisiace s tým či davam psovi granule alebo nedávam. Osobne by som sa rozhodol pre duriča kopova . Ale nikomu môj názor nevnucujem. ◄ reagovať
Ako povedal Blaser300VM naozaj je zbytočné hrať sa na dohladávku a šaškovať a veľmi dobre viem i ja tak ako asi všetci vieme ako to chodí. Žial je to naozaj realita a nie len to bežne sa predávajú papiere ,falšujú sa tetovania atď . Jediná vec pre šaškovanie je naplniť stav psov so skúškami.Iný praktický význam v tom nevidím . Zákon nám prikazuje koľko duričov musíme mať na koľko strelcov .Ďosť nelogická definícia to je fakt:-D Ukončiť poľovačku len preto, lebo mám 9 psov a mám mať 10 :-D . Nenachádzam žiadnu logickú odpoveď ako ublížime zveri keď bude tých psov iba 8 !!! Jeden dobrý pes je lepší ako 20 neschopákov so skúškami behajúcich po srnčej . ◄ reagovať
Páni myslím že steto vystihli s tým radením. ◄ reagovať
jj nebo radit jako spolujezdec v autě, které jede stejnou trasu 100x po sobě a pak člověk dostane nového řidiče, který tama nikdy nejel ◄ reagovať
Tiež ma táto téma zaujíma, lebo som uvažoval o bíglovi kedysi, no potom som sa vcelku náhodne rozhodol pre bloodhounda, lebo pri rozhodovaní, ktoré z týchto dvoch plemien som skorej našiel inzerát ponúkajúci šteňatá bloodhounda. Ale nezabúdajme, že beagle je svorkový pes, bez svorky mu chýba akoby polovica mozgu, ako sa vyjadril rozhodca na skúškach. Ale kamarát má beagla, ktorý nosí papuče, na povel dvíha labku, hopká na zadných, atď, cvičiteľný určite je. Škoda, že som beagla nevidel pracovať v revíri, to by som videl rád. Páni, ale ako vidím, že veľa príspevkov sem prispievajú ľudia, ktorí nemajú psov, žiadneho necvičili - no to je ako keby som ja, čo nehrám na gitaru, radil gitaristovi, ako má hrať. ◄ reagovať
Ja nemam ziadneho psa bez PP. Mne len vadi, ze by som mal ist niekde saskovat so psom a hrat sa na dohladavku, ked vieme ako to chodi. Snad Ti nebudem vysvetlovat ako. Na druhej strane bud pokojny. Na PU sa mi staci zucastnit. Niekedy sa tie duricske skusky konaju u nas, ked dovolime, takze videl som to uz niekolkokrat. Tak si to preloz, urcite vies o com hovorim. ◄ reagovať
Blaser určite sú ľudia aj takoví aj makový, jedny pijú, druhý nevedia prehrávať, ale to je vedľajšie. Ja ti nevravím aby si s nimi kšeftoval a podstŕkal mu feny. Ale určite je škoda že taký psík po sebe nezanechá žiadne gény, a práve pre taký prístup plemená upadajú. Nehovoriac o tom že pes bez PP by v revíri nemal čo robiť. Netvrdím síce že som toho názoru, ale to je do inej témy, a preto to tu nebudem preberať. ◄ reagovať
Ja tiez poznam jedneho lesnika. Ozran, ako drviva vacsina jeho kolegov. Ten si zas myslel, ze ma dar pisma a vypisoval kade tade sprostosti. Nikoho tym nezaujal a akurat on ma problemy, lebo uz nejaky rocik maroduje, aby nemohol dostat vypoved, co by znamenalo aj stratu bytu a dalsie neprijemnosti. Ale psov vychovavat vedel, len co ked bol nepoucitelny. Niekto vie psov cvicit, niekto ludi...... ◄ reagovať
Souhlas s andy8. Znám lesníka, který si pořídil kokra a o výcviku psů nevěděl nic. Když jsem mu na požádání ukázal zk. řád, tak v něm trochu zalistoval a řekl, že ty všestranky nebude žádný problém. Pes do konce svého života neabsolvoval zkoušky žádné a život prožil jako průměrný bouďák. Ten lesník ale naštěstí nebyl žádný spisovatel, takže myslivecká veřejnost byla ušetřena všech jeho případných mouder o lovecké kynologii. ◄ reagovať
Tak ja mam bigla je tu more moznoti preco je to uz malo viuzivanipes v polovnictve . preto lebo si ho mestania beru do domov ako maznacikov neschcem tim nikoho urazit kto je z meste ale chovaď psa v byte je len tiranie a je to moj nazor ktori mam na stope mi ide na jednotku no keby ho pustim tak ho nezavolam ani kebi co robim uz bi som urcite bigla viac nebral chcem si zakupit psa slovenskeho kopova naozaj dobrích biglov ma lenka frnčova ktora sa im venuje uz dobrich 20 rokov ◄ reagovať
Blaser farbiara rozhodne na počkanie neuchovníš,ak rozprávaš o tomto "papieri",čo predpokladám lebo si spomenul suky a kšefty so psami.Ak si myslel získanie polovnej upotrebitelnosti tak tá sama o sebe pre získanie chovnosti tiež nestačí,i ked kúpiť sa bohužial dá,to máš pravdu.Najčastejšie o tom, že ich psovi žiaden papier zo skúšok netreba,rozprávajú tí ktorí psa vycvičiť a predviesť na skúškach nevedia.Teraz nenarážam na Teba,nepoznám ťa,ale vo všeobecnosti to tak je.Inak aby som sa držal témy,existujú lepšie duriče do našich podmienok ako bígl. ◄ reagovať
Poviem Ti male tajomstvo. Nemam ambicie chodit so psami po vystavach a skuskach, podstrkovat mu suky a kseftovat so psikmi. Preto nemusim mat ziadny papier, ktory sa da aj na pockanie ziskat. Urcite Ti nemusim vysvetlovat ako. Najlepsie vysvedcenie musi pre Teba byt, ze ho este chovam a nedostal gulu medzi oci. Asi tak. ◄ reagovať
Blaser a nie je to doga? Tak potom to bude asi vlkodav nie? Veď to je stará známa vec že výnimka potvrdzuje pravidlo. Dúfam že si s nim porobil všetky skúšky čo sa dá keď je taká šikula. Škoda by ho bolo nechať len pre radosť lebo bíglov ktorí za niečo v poľovníctve stoja je veľmi málo. ◄ reagovať
Mam tu este jedneho psika na fotkach a vola sa Bery. O tom rosssspravam. Co je to podla teba nemecka doga? Eros je podla mna Hanoversky farbiar a v ten den mal nahradne volno. ◄ reagovať
Blaser to tu rosprávač o tompsíkovi čo ho tu máš na fotkách a volá sa Eros? ◄ reagovať
Raz som zapadol v hore. Kym som roztahoval lano z navijaku, pustil som psa von z auta. Asi 15 minut som sa vytahoval a vobec som sa o psa nezaujimal. Ked som bol uz pripraveny na odchod, nebolo ho. Pustil som sa na chatu a po par metroch som ho videl utekat za mnou v spatnom zrkadle. Velmi dobre on vie co si este moze dovolit a co uz nie. ◄ reagovať
som pocul ze bigl ma zlu orientaciu a ze nevie casto najst svojho pana ale neviem ci to je pravda?? ◄ reagovať
U nas duri pravidelne. Nikdy som ho nehladal, ale on o tom vie, ze ho hladat nebudem, tak sa podla toho sprava. Ani netusim ako vie, ze uz mu ide o krk. :o)))))) ◄ reagovať
A´t se přihlásí, kdo viděl bígla na duričských zk. ◄ reagovať
Určite nechcem bígla zatracovať ani ja, dokonca som jedného aj trochu priúčal poslušnosti ale len takého činžiakového. Psík počúva na slovo, ale len z výcvikovým obojkom. A to že sa u nás v poľovníctve využívajú minimálne mi určite dáte za pravdu, a myslím že to hovorí samé za seba. Edu ty taký sčítaný a nevieš čo znamená skoro nikto? Alebo len sa hráš na dôležitého. ◄ reagovať
Mňa učili v kurze ,že medzi duričov .Teraz neviem či teda medzi tulákov alebo duričov ? odkaz ◄ reagovať
celkovo patri plemeno bigl medzi tulakov....radi sa sami tulaju ci uz v lese alebo v dedine ◄ reagovať
Súhlasím Zigi9. Osobne nezatracujem žiadne vyšlachtené poľovnícke plemeno a nemám prečo zatratiť práve bígla . S tým ovčiakom súhlasím ! bleskj koľko ľudí je skoro nikto ??? odkaz ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.