Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jazvečík hrubosrstý-hladkosrstý - diskusia

autor: off Jakubec
pridané: 3.1.2011 11:30

Chcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..

počet zobrazení: 73 781
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Igor43, 6.1.2014 o 19:11

Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!

dať hlas príspevku | počet hlasov: 32

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 14.1.2011 o 9:32

palo3006 na poštarku a blafnuť po mačke hej :-D ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off palo3006, 14.1.2011 o 9:29

Jazvečík je dobrý pes osobne ho mám 12rokou.Na dohladávku ho nepoužívam lebo som zatial nemusel,na spoločnú ho neberiem aby som ho potom nemusel hladat,do diery ho nepúštam lebo sa nevopchá.ALE na dvore nemám ani jednu mačku a poštárka príde tiež len občas.NO NIEJE TO SUPER PES ◄ reagovať

off Edu, 14.1.2011 o 9:29

baxik a kde tá koža stála ? Pri plote ? Keby stála koža 1000kčs nikto by nebol líšky trávil :-D Na Záhorí jazveci murujú ? Môj plat bol 1200kčs ◄ reagovať

off cita, 14.1.2011 o 9:23

Nejhorší pomeranč je žádný, ale mandarinky jsou lepší.. :))) ◄ reagovať

off baxik, 14.1.2011 o 9:19

edu moj otec choval jazvecikov 30 rokov boli na kazdej polvacke,to nehovorim o norovani,ked si spominas za soc. ktory tak rad komentujes stala listia koza 1000korun a plat bol bezny 2500 tak sa na lisky specializovalo tak sme nestratili ani jedneho v nore,raz nam ho jazvec zamuroval, ale sme ho uspesne vykopali,minuli tyzden sme siesti chlapi vykopavali jagosa 4 hodiny,takze netreba si kupovat ani teriera co keby tam vbehol aj on,to je polovnicky zivot mne minuli rok vbehol bavorak pod auto ked isiel po stope,a mam noveho stym sa musi pocitat je to smutne ale zivot bezi dalej PS : na zlachcenie, mne tie kubanske pomarance chutili ◄ reagovať

off Edu, 14.1.2011 o 9:00

Ano baxik keby mal kopova výcvik by trval až rok to je fakt .Teraz ked bude mať jazvečíka bude to výhodnejšie lebo výcvik bude trvať len rok. Samozrejme malinčie ,vysoká tráva,sneh,čučoriedky a mnoho iných vecí jazvečíkovi prekáža . Ale nakoniec všetko dobre dopadne vbehne mu niekde do diery ani nebude vedieť do akej a bude mať zase pokoj :-D ◄ reagovať

off Zigi9, 14.1.2011 o 8:52

hlavně si ho vychovej, at nekouše lidi jako většina jezevčíků, které znám ... ◄ reagovať

off baxik, 14.1.2011 o 8:34

ty si nedas pokoj,keby mal kopova tak ma tych 14 rokov tiez,vycvik trva min rok tak mu to vychadza,ja osobne som od svojich 10 rokoch bol na kazdej spolocnej vtedy to nikomu nevadilo,mali sme troch hladkosrstych jazvecikov a ked sa dostali na stopu tak to bol koncert,priznam durili aj srnciu ale aj diviacu,samozrejme polujeme na zahori,kde toho snehu vela nebyva,skor ako sneh im prekazalo pichlave maliuncie ◄ reagovať

off cita, 14.1.2011 o 8:27

Než štěně vyroste, bude mít 15 :-D ◄ reagovať

off Edu, 14.1.2011 o 8:24

súhlasím baxík jazvečík je dobrý spoločník aj slušný pes .Tiež súhlasím ,že ak budú podmienky nevyhovujúce nechá ho doma . Kedže Jakubec má 14 rokov tiež má nevyhovujúce podmienky pre spoločné poľovačky čiže môžu ostať doma obaja :-D . ◄ reagovať

off baxik, 14.1.2011 o 8:18

chlapec sa uz rozhodol Edu tak mu nekaz radost,jazvecik je dobry spolocnik a slusny pes ktory si svoje v ramci svojich moznosti spravi,a ked budu podmienky nevyhovujuce tak ho necha doma snad to nieje jediny pes v zdruzeni, ◄ reagovať

off Edu, 14.1.2011 o 8:00

na bažanty ? či zajace ? ◄ reagovať

off Jakubec, 14.1.2011 o 7:39

na spolocne polovacky ◄ reagovať

off Edu, 14.1.2011 o 7:30

Jakubec to je fajn ,že máte iba tak málo snehu . 20cm už neprejde :-D A na čo ho chceš využívať v zime ??? :-D ◄ reagovať

off Jakubec, 14.1.2011 o 7:21

dobre ja som sa rozhodol pre hrubosrsteho jazvecika ako som tu pisal v zime ho nebude problem vyuzivat v snehu pretoze u nas je sneh maximalne 20cm a uz aj tak som poslal zalohu a idem si prenho koncom januara ◄ reagovať

off Edu, 13.1.2011 o 20:50

Samozrejme najskôr si ten hrad pozrieme a zvážime či je to vôbec možné . Ak nie kašleme na to keby tam zahučal pes veľmi by ma to mrzelo . ◄ reagovať

off Zigi9, 13.1.2011 o 20:43

A u sousedů mají takový hrad, jaký jste taky ještě neviděli! Skládka odpadů z gumárenské výroby, na povrchu zrekultivovaná tak, že se tam navezly panely a na to se dala nějaká hlína a tam je to pravé semeniště lišek a jezevců :-) Přísahám na rychlost našich žen a krásu našich koní. ◄ reagovať

off premvadasz, 13.1.2011 o 20:43

Pavian prajem ti aby si vybral tú spávnu nástupkyňu a dúfam že s ňou zažiješ veľa krásných zážitkov. Lovu Zdar ◄ reagovať

off pavian, 13.1.2011 o 20:27

Jazvečík je v 1. rade brlohárom a tým nech aj zostane! Chov psov sa dá zakladať iba na vrodených vlohách, ktoré sa musia za každú cenu rozvíjať alebo aspoň udržiavať. Aj mne je veľmi ľúto, že som prišiel o suku, ale taký život, s tým treba počítať už pri nadobudnutí psa. Pošla so cťou tak, ako poľovala - naplno, bez bázne, v boji, ako hrdina! A jedine to ma na tom trošku teší... V nedeľu som bol obzrieť nástupkyňu, to ma teší ešte viac ;) ◄ reagovať

off premvadasz, 13.1.2011 o 20:18

Edu keď sa nám podarí vynorovať jazveca tak prísahám na rýchlosť našich koní a krásu našich žien že si aj ja kúpim jazvečíka. ◄ reagovať

off Edu, 13.1.2011 o 20:14

Ja som z Haluzíc najdi si to na mape :-D ◄ reagovať

off parhor, 13.1.2011 o 20:08

my chodíme na jazvece do takých hradov ako to nazývaš ktoré si pamätajú naši najstarší členovia ked boli ešte male decká su to hotove katakomby niekolko podlažné, Edu odkial od Trenčína ja tiež tak ◄ reagovať

off Edu, 13.1.2011 o 20:03

Pavian nie nebudem Ti radiť väčšieho psa. Keby som mal osobne jazvečíka a behne mi do diery či ho zachránim ,alebo nie nedalo by mi nekopať ani keby bol za to zákonom stanovený trest smrti. Osobne by som svojho psa nikdy nevpustil ani líške . Mal by som obavu . ◄ reagovať

off Edu, 13.1.2011 o 20:00

Neviem či sa to dá nazvať trojkou :-D ale určite ano aj bez slivovice!!! Taký hrad ako Ti ukážem v našom revíri si ešte na 100% nevidel .Od decka si pamätám ,že tam žili jazvece a žijú tam dodnes !!! ◄ reagovať

off pavian, 13.1.2011 o 20:00

Edu, to ja dobre viem, zákon minulý ako aj súčasný poznám, tiež mám skúšky PH ;) Ale už som tu niekedy písal, že toto dať do zákona mohol iba človek neznalý lovu zveri či života vôbec (skôr povedané idiot). Čo urobíš, keď ti pes vbehne náhodou do brlohu a sám ti nevíjde? Už viem, akú tu asi dostanem radu: kúp si väčšieho psa! :DDD ◄ reagovať

off parhor, 13.1.2011 o 20:00

Z.274 (myslím §76/_hovorí o kopaní a rozkopávaní jazvečích nor, ale táto téma je velmi aktuálna neviem prečo to tam dali. nedovolit norovat líšku je podla mna hlupost. jarabice nikto nechráni su pomaly vyhubené, králik to isté, zajac zachvílu detto kam to spejeme, " idem bokom od temy: "Jazvečík" sorry. ◄ reagovať

off premvadasz, 13.1.2011 o 19:54

Edu ja zoberiem slivovicu a kameru zoberiete ma do trojky?:o) ◄ reagovať

off Edu, 13.1.2011 o 19:45

parhor teším sa. Pavian kopanie jazveca či líšky je hlavne v rozpore so zákonom o poľovníctve . Čiže zákonne je to neuskutočniteľné. ◄ reagovať

off pavian, 13.1.2011 o 19:41

Brlohárenie na jazveca je do istej miery vyšším levelom brlohárenia vôbec, pre tvrdosť, silu a odolnosť tejto zveri... Na jej ulovenie je lepšia postriežka alebo kopanie, to je najúčinnejšie, aj keď nie veľmi poľovnícke. Pri ňom sa vidí, čo je pes za PSA. Osobne som to nikdy úmyselne nerobil, ale pri brlohárení na líšky sa mi to niekoľkokrát stalo. Pes mi ho vyhnal iba 2x, zhodou okolností vždy z kratšieho melioračného kanála, mimo doby lovu. Inak to bolo skoro vždy na niekoľko hodín čakania pri brlohu a následne niekoľko hodín kopania... Poľovnícky zážitok však obrovský a s ním spojené aj starosti so psami, vždy tam boli nejaké zranenia, niekedy menšie, inokedy väčšie. Keď som dával šiť psa naposledy u známeho, ktorý je veterinárom, povedal mi, že nabudúce mi ho už nezašije! :o Vtedy mal na papuli 17 stehov. Naposledy sa mi to ale tragicky vypomstilo, aj keď to bolo úplne neúmyselne...