Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jazvečík hrubosrstý-hladkosrstý - diskusia

autor: on Jakubec
pridané: 3.1.2011 11:30

Chcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..

počet zobrazení: 73 771
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Igor43, 6.1.2014 o 19:11

Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!

dať hlas príspevku | počet hlasov: 32

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie Kynológovia, prosím poradťe mi! (autor: grom6).

off Jena,Horalka, 19.1.2011 o 14:39

hodnotenie na vyssích a vrcholových sútaziach je na správnej miere ...aby som velmi nekrivdil rozhodcom ale taktiez ako je PES a PES tak aj my robíme chyby a je Rozhodca a rozhodca ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Jena,Horalka, 19.1.2011 o 14:37

Ucen , pavian a mnohí kolegovia ...trosku sa tu ztrhla debata pretoze otázka bola polozena co s tym ked pes beha po srncich stopach a nie o poslusnosti ..ja som tento víkend absolvoval SD so suckou a na jediny povel ju od diviaka odvolam a taktiez aj zo srncej stopy ale ja som tvrdil ze je somarina psa zo stopy strhavat pretoze je vela typov skusok a nikde nevies co ti ten pes spravý.Ako ja osobne do 4 mesiacov nic ine neucim psa len privolanie a to musi byt zvladnute na 110% to sa stotoznujem so vsetkými co tu prispievate do tejto diskusie ale pokial ja idem revírom a dam psovi povel volno tak nech si hlada ..preco nie a samozrejme mam skusenost aj z elektrickým obojkom.taktiez ma pes ostal ..pretoze zistil rozdiel ked ho ma a ked som mu ho nedaval ... a ked ho nemal zacal si robit co chcel a vedel ze nanho nemam dosah a ani kluce po nom nehodim na 50m ale ked som mu ho dal posluchal ako malý boh . Nechcem a nerad sa chvastam kolko psov mam predvedene a kde to je uplne jedno ja som len uviedol priklad ze naozaj treba sa do spravania toho psa vzit .pozrite všetci mame niejaké výcvikové metódy, taktiež v literatúre sa píse oniecom ale zasadne presadzujem ze na kazdého psa platí nieco iné...ja som niekedy velmi odsudzoval discipínu POSLIEDKA..ale ked som to psa naucil tak sa mi to velmi zislo pri polovaní..je to super vec... ale pes musi mat aj nacvicene kludy...ja som pomocou tejto disciplíny strelil 3 kusy ale ako vravím pes nesmie zdrhnut za zverou ani zacat hlasit.. zalezi to od jedinca a od výcviku ...co sa týka spravodlivosti by som trochu o tom porozmýšlal ale nie vo výchove psa ale skúsky ...(okresné), skúsajúci rozhodca a vodič ... casto krát je tam nespravodlivo vodic ohodnotený a ked dopodrobna nepozná skusobný poriadok tak niekedy je ukrátený o známku ...Ja viem to je už iná diskusia ale chcel som saj k tomu vyjadrit lebo sa mi stalo na skuskach FD ze rozhodca neovladal skusobný poriadok a keby som nepoznal skusobný poriadok tak by som bol ukratený o stupen co je dost...ale to je naozaj o inom . ◄ reagovať

off ucen, 19.1.2011 o 9:59

rastob,pavian, iba náhodou som si pozeral diskusie a táto ma zaujala. Vaše rady pretransformované do praxe pomôžu mnohým neskúseným vodičom, začiatočníkom pomôcť dosiahnuť spoľahlivejšie výsledky pri vedení HJ. Dôslednosť, VYTRVALOSŤ? SPRAVODLIVOSŤ, to sú skutočne tie 3 magické predpoklady na uspokojivý výsledok vo výcviku. Tak ako píše pavian, ak pes nezvláda základný povel, privolanie je neovládateľný. Hrubosrstý Jazvečík je vyšľachtený na samostatnú prácu a nemá rád ak ho chce niekto komandovať, on si vystačí aj sám. To ale nám vodičom nestačí a máme preto vyššie nároky, ktoré v poslušnosti jazvečíka dosiahneme iba 100% uplatnením, už od samého začiatku, tj. od 10 týž. života, Dôslednosti, VYTRVALOSTI a SPRAVODLIVOSTI. To aký význam majú tieto slová hádam netreba uvádzať. Prepáč Jena Horalka, ale nemôžem s tebou celkom súhlasiť a to v otázke privolania, alebo odvolania psa ak začal duriť tú zver čo ty nechceš. Pes inštinktívne sleduje pachovú stopu a zároveň hlási a ak by chcel, tak by sa aj vrátil ak by si ako vodič mal na psa väčší motivačno, emocionálny vplyv ako práve to čo on roby. Na MDSJ v malackách pri práci na diviaka v obore, kedy pes vytrvalo na diviaka doráža a zároveň vytrvalo hlási a ešte aj musí sledovať únikové cesty na pokyn rozhodcu som psa od diviaka odvolal jediným ostrým hvizdom, ktorý psovi určite prešiel pod kožu. Všetci ostatný, podobný grom6, museli po vypršaní čas. limitu psov odchytávať. Mnohý za pomoci ďalších účastníkov súťaže. Taká menšia kynologická groteska. Chcem potvrdiť a na 100% sa stotožňujem s pavianom a s rostabom, že ak pes niečo nevie tak len preto, že ho to gazda nenaučil, alebo netušil ako ho naučiť to, čo by som od psa chcel. Mnohý v domnení, že výcvikom smerujú práve tam, kde by chceli so svojimi výsledkami byť, robia práve opak. Ale v konečnom dôsledku zisťujeme že opak sa stáva pravdou. Gram6, čo ak si práve toto, čo ťa u psa rozčuľuje, nevedomky vštepil do podvedomia aj tvojmu miláčikovi a nevieš o tom? Neviem či dáva zmysel to čo som napísal. Skús o tom porozmýšľať. M. U. ◄ reagovať

off pavian, 19.1.2011 o 8:34

Súhlasím s Rastob, psa treba držať v kondícii, či umelými stopami na dohľadávku, kontaktom s diviakom v obôrkach alebo prácou so škodlivou zverou. Nemusí to byť každý deň, ale malo by to byť po väčšinu roka a pravidelne. U väčšiny majiteľov to ale všetko končí absolvovaním skúšok, čo je veľká chyba... ◄ reagovať

off rastob, 18.1.2011 o 23:16

Tie umelé stopy jazvečík zvládne aj kilometer dlhé, zo začiatku pár sto metrov, minimálne 200 - 300m, ale proste daj mu robotu, za ktorú ho budeš veľmi odmeňovať, a bude robit pre teba, nie seba. ak nemáš diviačie paprče, dá sa to nahradiť aj bravčovými, pach je to podobný, a tie zoženieš, nie je to taký intenzívny pach, s nimi rob stopy čerstvejšie, ale durič nemusí aj tak robiť extra staré stopy. To, čo ti tu opisujem môjmu psovi zaberá. Skús to. Mal som totiž ten istý problém a presne toto zabralo. Aj Keď nemám jazvečíka. ◄ reagovať

off rastob, 18.1.2011 o 23:05

Pes durič, čo jazvečík je, ak dostane povel voľno, tak hľadá stopy zveri, zo srnčej ho treba strhávať a fuj, nesmieš, na diviačej povzbudzovať. Zober ho znovu do oplotku na diviaky, zo 5 krát a porob s ním umelú stopu diviaka niekoľkokrát, vždy aby došiel ku koži, či diviakovi, nepúšťaj ho navoľno chvíľu. Veľmi ho odmeňuj za umelú stopu a pozitívne motivuj. Doporučujem aspoň 2 mesiace sa intenzívne venovať umelým stopám čiste diviačej a návštevám oplotku, aby sa pes znovu utvrdil v tom, čo má robiť. Zároveň je pes pracovne vyťažený. Obojok (el.) u jemného psa Môže spôsobiť bojazlivosť, opatrne s tým, len na pokazené tvrdé psy. Počas tohto precvičenia ho drž v lese na remeni, inak to bude robiť naďalej. a potom sa uvidí, mal by pochopiť, čo sa uprednostňuje. Pes musí dostať svoju prácu, inak si bude hľadať vlastné vybitie loveckých pudov. Ak v tom bude pokračovať naďalej, mne sa nesmierne osvedčili umelé stopy, stopy a stopy, celoročne. Pes má simuláciu lovu, dlhšie stopy ho aj unavia, je to pre psa aj mentálna záťaž. A ak dostane na konci stopy pod kožu diviaka klietku s mačkou, bude to milovať :-) Ak zbadá farbiarsky remeň, začne skákať od radosti a bude ťahať, ako sa bude tešiť, čo tam nájde. Psa odmeniť, VŽDY, v hlave si spojí, po nájdení zveri poďme za pánom, bude odmena, bude za pánom utekať. Takto to funguje u môjho psa, ak s ním stopy dlho nerobím, tak mi v lese uteká a hľadá si stopy podľa seba, presne ako tebe. Vtedy znovu začnem so stopami a je pokoj. ◄ reagovať

off findula, 18.1.2011 o 21:25

Chovem jezevčíků se zaobírám více jak třicet let.Plně souhlasím s pavianom.Obojek je poslední varianta kterou bych u jezevčíka zvolil.Rozhodně bych se vrátil k základním povelům poslušnosti.Pes má opravdu v lese chodit vedle nohy nebo za patami a ne revírovat pokud k tomu nedostal povel. ◄ reagovať

off pavian, 18.1.2011 o 20:35

Výcvikový obojok je vhodný na tvrdšie psy, ja by som ho na jazvečíka nedoporučil... Netreba si alibisticky zľahčovať výchovu psa, skôr to skúsiť svojou snahou. Ved práve ten obojok je tá najtvrdšia výchova trestom ;) ◄ reagovať

off pavian, 18.1.2011 o 20:31

A ešte jedna vec: ak sa ti pes ukáže 1x za 15 min a behá si sem tam, je to učinený postrach zveri, nie poľovne upotrebiteľný pes. Pes má chodiť pri nohe alebo za pätami, ideálne je ak je naučený chodiť tak 2-3 metre pred človekom, potom máš výborný prehľad o ňom aj o tom, čo sa v lese deje. Netreba to chápať tak, že je to iba také vybehanie psa, aby bol kľudný. Ale každý má svoje metódy... ◄ reagovať

off pavian, 18.1.2011 o 20:21

Jena,Horalka, máš to trošku pomýlené, Ty si zľahčuješ prípravu psa svojou nedôslednosťou a zatiaľ Ti to ide. To ale nieje tá pravá cesta. Tak isto ako vypisovať, kde a koľko psov si predviedol. ;) Nič nieje horšie ako neovládateľný pes, lebo polovicu svojej energie stráca na úplne iné veci než sa od neho čaká. Ja nie som ten, ktorý rád poučuje, vždy sa snažím človeka vypočuť a pochopiť a pomôcť mu ak o to záujem má ;) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off dados, 18.1.2011 o 20:14

obojok mozem len odporucit je to jedna super vec , staci psovi naviknut ku kmne a pri tom pisknutie , obojok mu piskne pri uchu a on vie ze sa hnedma vratiti inak dostane sok. ◄ reagovať

off grom6, 18.1.2011 o 19:08

jena,horalka dik za radu ved aj mna to stim trestanim trapi lebo pes ma zasebou uspesne dohladavky aj skusky ma v prvej cene rozmyslam nad tym obojkom aspon viskusat ci sa to trosku nezlepsi ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2011 o 16:12

Orol super to ovládaš:-D Tak je. ◄ reagovať

off kubik856, 18.1.2011 o 16:06

:D (smiech) až teraz som to pochopil :D nevadí :D ◄ reagovať

off orol, 18.1.2011 o 16:05

Keď "knieža" vyzvali na prípitok, zrovna mal pravú ruku okolo krásnej ženy ( Frucimóna, či ako sa volala? ) Ale rýchlo sa vynašiel, chytil pohár do ľavej, pripil si a povedal. Keď pravá loví, ľavá pripíja :-) ◄ reagovať

off kubik856, 18.1.2011 o 16:02

a na to treba ruky ??? ja si to nemyslím :D ale keďže pravou strielam tak lavou pijem :D ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2011 o 15:59

aby si mohol pravou rukou frajerku stískať ◄ reagovať

off kubik856, 18.1.2011 o 15:56

Polovnícka tradícia je pripíjanie ľavou :D ale prečo ?? priznam sa že neviem. Žeby to súviselo nejako s puškou ??? ◄ reagovať

off Edu, 18.1.2011 o 11:16

kubik856 vieš ktorou rukou sa pripíja ? A vieš prečo ? ◄ reagovať

off nugy, 18.1.2011 o 8:39

Chodci choďte v ľavo, na chodníku v pravo. Ale to len tak. Ja keď idem na bicykel, tak mám jazvečíka v košíku, ktorý som si pre tento účel namontoval na ridítka. Keď vylezeme z dediny do chotára, tak ho pustím a lieta si už sám. Tým mi odpadá riziko že by mi ho nedajbože zrazilo auto. Mám tak spravenú aj babetu, kde mám košík medzi nohami. Keď ideme, jazvečík sedí dole, nohami sa opiera o nádrž a všetko vidí. Takto sa presúvame na miestne okolité strelnice a pod.. ◄ reagovať

off Zigi9, 17.1.2011 o 21:46

ale víte co je zajímavé: Pes chodí u levé nohy, ale když si ji chci vzít že poběží vedle kola, tak to prostě nejde, byla by moc v cestě a to už není ok. A napravo to nejde, bo jsem si ji na kolo takhle nenaučil. Takže nemůžu mít všechno a chodím pěšky :-) ◄ reagovať

off kubik856, 17.1.2011 o 21:42

myslím si že po pravej :D ale to tu nebudeme rozobierať ( dalších 200 príspevkov ) ◄ reagovať

off tome83, 17.1.2011 o 21:39

Keď už tu hovorime o tom prechadzani cez cestu tak chodec by mal chodiť po ľavej strane ;) ◄ reagovať

off Zigi9, 17.1.2011 o 21:36

při přecházení cesty si vem svojeho jezevčíka raději na ruce ... ◄ reagovať

off kubik856, 17.1.2011 o 21:28

Zigi a prečo ma byť pes na ľavej strane ??? ja si myslím že na pravej je lepšie ako na ľavej. Napríklad na ceste pri prechádzajucom aute by som nemohol mať psa bližšie k autu. ◄ reagovať

off Zigi9, 17.1.2011 o 18:25

souhlas, pes když je mladý a má náladu, tak to jde rychle ... Jen je potřeba toho využít a být s ním pořád - taky jsem do půl roku uměl sedni, lehni, zůstaň, ke mně, k noze a hlas :-) Vůbec bych ho neučil chodit na vodítku, to je podle mě naprostá blbost. Ať si běhá volně a ať si tě hlídá a vrací se za tebou, lehce se mu schovávat, ať si tě najde, chválit ho a když by měl tendenci zdrhat, tak dokud je mladý, tak ho lehce doženeš a vysvětlit mu to. Na vodítko ho pak uvážeš kdykoliv a když bude na krátko, tak bude tím pádem u nohy a když nechce, tak ho táhni a on si to rozmyslí, že má používat nohy. Výcvik psa na základní věci není obtížný, jen mnoho majitelů na to zapomíná a když vidím jak je pes táhne na napnutém vodítku nebo u pravé nohy, tak je mi jasné, že to není dobrý majitel psa :-) ◄ reagovať

off tomas27, 17.1.2011 o 18:04

Jakubec, keďže si sa pre jazvečíka už rozhodol, tak k výberu šteňaťa si vezmi niekoho kto sa v tom vyzná a poradí. Hlavne ti prajem veľa trpezlivosti pri výcviku, naozaj sú situácie kedy ťa jazvečík prekvapí svojou bystrosťou a budeš sa čudovať tomu, ako sa snaží dosiahnuť to čo chce. Hlavne sa mu nedaj,potrebuje trpezlivý výcik. Ak ti môžem poradiť, začni s výcvikom čo najskôr po tom ako sa u teba udomácni a venuj mu veľa času. Ja som začal výcvik keď mal môj jazvečík 10 týždňov a na 5. mesiac zvládal základné povely a odloženie naozaj ukážkovo vzhľadom na svoj vek.Ale všetko s mierou, radšej 5x denne po 10 minút ako ho hodinu trápiť a nudiť, inak riskuješ že si ho pokazíš a to naozaj ťažké napraviť. Dopraj mu rozvíjať to, čo má v povahe a zaručene ťa nesklame. Je to moja osobná skúsenosť s jazvečíkom, možno XY ľudí mi nedá za pravdu a budem rád ak ma poopravia. Ja som pôvodne nad jazvečíkom ani nerozmýšľal a nebudem ho tu do neba volajúco obhajovať ale kôli rodine som urobil kompromis a neľutujem to. ◄ reagovať

off Jena,Horalka, 17.1.2011 o 14:59

Grom6 ja by som to nechal tak pretože ty nevies a ani nemozes vediet ake stopy robí ten pes...ona sa osamostatnil a si revíruje...on poluje samnikdy nezistis ci beha po diviacich stopach , vysokej a pod. revír je plný stôp a ten pes vyhodnocuje --učí sa pretože zistuje rozne pachy a ich intenzitu ...beha po 3,5,8,15,20 hodinových stopách.V hlave ma maý PC a vkuse vyhodnocuje.docibruj ho poslusnost, posliedku a praktické veci na polovanie ...Dalsia vec je že to nieje civavava ...jazvecik potrebuje revirovat..je to plemeno , ktoré v sebe skýva FANATIKA DURICA. a ked sa vybeha vyduri príde... moj 2 rocný pes so mnou ide do hory a ked ho pustim tak sa mi príde ukazat raz za 15 min ale príde ma ohlasit a poluje..hlada , vyhodnocuje...a ked ma dost sa vrati a je kludný..plý nos pachov a ma na dusi pokoj..On jednoducho sa narodil aby duril a brloharil. Žije preto a miluje tuto pracu preto bol aj na to slachtený. To je v nom a ty to nezmenís...poluj s nim nadalej a neboj sa on ked bude mat dost tak sa vrati ...je na tebe zavyslí ...davas mu žrat... Zapamataj si : dobrý pes sa vráti po tvojej stope a ked je to pes so slabým orientačným zmyslom tak je to pes nie na polovačku..ja ked svojich 2 pustim tak ani raz nepisknem aj ked niesu pri mne hodinu ...ale viem že prídu , nikdy sa mi nestalo aby sa mi psy nevrátili ... takže klud a zvykaj si on teraz dospel je to dospelý pes, ktorý rozmýšľa - predsa je to jazvečík a na to aby behal po stopách nepotrebuje teba ...Lovu Zdar ◄ reagovať

off nugy, 17.1.2011 o 14:55

Každý chová to, čo sa mu páči, alebo to potrebuje. Ja som sa rozhodoval medzi chovom hladkých foxov, alebo parson russel terrierov, no osud to chcel inak. Jazvečíčku s tetovaním som našiel na ulici. Keď o nu nikto nejavil zaujem, požiadal som o duplikát rodokmena, a vtedy sa ozvala majitelka. Nechala mi ju, nakolko stavala dom. Stala sa zakladatelkou mojej chovnej stanice. Odvtedy mi jazvečík tak prirástol k srdcu, že ani neuvažujem nad iným plemenom a aj keby bol terrier lepší v snehu, tráve a podobne, jazvečík je premňa ajtak jasná voľba. Je to úžasná osobnosť, ktorá dokáže posúdiť situáciu. Na chate je to slušák, a vonku si spraví čo sa od neho chce (záleží aj vela na výcviku) ked mu to počasie dovolí. Netvrdím že je to najlepšie plemeno, ale pre mna je jazvečík TOP. ◄ reagovať

off Jena,Horalka, 17.1.2011 o 14:49

Pavian čiastočne s tebou suhlasim ale absolutne nemas pravdu v tom že ak ty budes psovi zakazovat stopu on sa to odnauci ...niejej to pravda ..Jazvečík je durič, brlohar po 1. on ked sa rozbehne za tou srnčou možes kricat kolko sa ti raci ma ta v riti a lovecký pud je silnejší. Po 2 ta ani nevníma lebo pracuje zmyslami na 110% i vezmmi ze on musi nosom sledovat pre neho velmi atraktívnu stopu, zároven ju aj hlásit a bezat co je dost narocne ked si to takto rozoberieme.Tak isto ako u hlucháňa počas tokania sa môžes priblížit a ta nepocuje to iste je u psa ktorý hlasi .. on ked beží piskotom po stope a hlasi teplú stopu absolútne ta nevníma... vychoval som 2 jazvečíkov tak isto som previedol na nejedných skuskach a snažil som sa ich to odnaucit ALE!!! to je blbost pretože skusky su rozne ... na skuskach sa hodnoti aj hlasitost na teplej stope ... ty ked ho nahodou odnaucis sledovat srnciu stopu tak ako chces spravit Lesne skusky malých plemien a farbiarske skusky malých plemien kde je práve dohladávka srncej zveri ....???? toto mi vysvetli ...to niejej o tom zakazovaní..pes musí sám zistit na co sa poluje. mam rocnú jazvecicku vcera som s nou spravil SD v 1. cene 181 bodov .. v živote som jej nezakazoval stopu a ide ako ziletka ... a ma to len rok ...pred 2 rokmi som bol so svojim psíkom na LSMP a som spraivl to co ty píses...vytrestat psa pri sledovaní srncej ..myslel som ze je to spravne ...poradil mi to otec..Take HOVNO ... ked som trenoval psíka na skusky tak ten pes sa bl ist po stope aj ked mal dobrý nos ale zakodovalo sa mu v hlave že bude vytrestaný ak pojde po práve tomto pachovom tuneli... dalo mi to 3X viac námahy ho naspät naviest na spravnu cestu aby spravil skusky...Preto odporucam z vlasnej skusenosti ..Nikdy netrestajte psa na stope ..pes nieje KKT... on si tozapamata ale vrati ti to kedy to budes najmenej cakat a to na skuskach. ◄ reagovať

off Hejkal, 15.1.2011 o 16:09

Páni to nebola diskusia o brlohárení a komunizme ale o tom poradiť , odporučiť alebo nedoporučiť chov jazvečíka !!! ◄ reagovať

off tome83, 15.1.2011 o 11:40

lubenko to presne vystihol ◄ reagovať

off cita, 15.1.2011 o 11:34

Já jsem jezevčíky nechoval, jen jsem dva cvičil, ale jak se tady správně zmiňuje lubenko: moja svokra znala jednoho, jehož známý o tom slyšel, že v Blesku psali...:))) ◄ reagovať

off lubenko, 15.1.2011 o 10:19

admin maš pravdu,strašne sa mi pači tato diskusia ,ale to čo sa deje tu v tejto ,deje sa skoro v každej,niekdo da namet 4 až 5 diskutujucich sa toho držia,ale potom sa to zvrhne na rôzne invektivy a osočovani a vysledok 190 prispevkou a a vysledok žiadny i ked z druhej strany mam hodinu čo čitat,ale to tušim nebolo zmyslom založenia tejto temy :diskusia:,myslim že ku takej teme by sa mali vyjadrovat chovatelia a lebo majitelia jazvečikov a nie ty čo o to len čitali a už by som si ani nedovolil toto plemeno hanit,každe ma svoje specifikum a len majitel a vodič vie o čom to je chovat psa a len on je zodpovedny za to ako ho vycviči a kde ho použije a len on si urobi hambu ked ho použije tam kde nema,to je ale len moj nazor.Jazvečikou sme chovali ked otec horarčil v Jesenikach v jelenarskej oblasti a krom jazvečikou a farbiarou si nepametam že by tam bolo ine plemeno a naši jazvečici boli dobry aj v dureni aj v dohladavke ,ale určite je pravda ked bolo hodne snehu bol nepoužitelny ◄ reagovať

off Zigi9, 15.1.2011 o 10:02

jestli už ho má koupeného, tak mu přeju, aby té životní chyby nikdy nelitoval a snažil se jak to jen pujde ... ◄ reagovať

správca admin, 15.1.2011 o 9:50

Edu, tým, že už je rozhodnutý, že si kúpi jazvečíka to podľa mňa nekončí. Mňa by zaujímali i ďalšie informácie a skúsenosti s týmto plemenom. Určite sa mu rady a skúsenosti iných zídu pri výchove a výcviku jeho jazvečíka. ◄ reagovať

off Edu, 15.1.2011 o 2:29

Ale chlapci veď jakubec má jazvečíka kúpeného takže téma je už o ničom!:-) ◄ reagovať

off palo3006, 14.1.2011 o 22:30

Dolina plne s tebou súhlasím mam psa a je to poriadny tvrdohlavec.A preto že som jeho výcvik nezvládol straší poštárku. ◄ reagovať

off dolina, 14.1.2011 o 22:06

Jakubec, ja vlastnim jazvecika a velmi rad by som ti ho odporucil.Len sa nespoliehaj na to ,ze ked je maly,tak lahko zvladnes jeho vycvik - omyl! Je to tvrdohlavec,naladovy,ked nebude mat na teba naladu tak az potom uvidis ako taky maly psik si s tebou bude robit co chce.Samozrejme nieje to stale,a na zaciatok si zozen sucku,iba dobre urobis,ta ti bude vernejsia ako pes.Ja som mal psika,potom sucku a ked ked sa pominula,tak som si poriesil iba sucku,takze viem preco.Kvoli nizkemu vzrastu ma obmedzenie pohybu v hlbokom snehu,ale inak je to v pohode plemeno,dokonca ja mam hladkosrsteho,zimu zvlada velmi dobre,ked je buda dobre zateplena a ma kus koberca a handry pod sebou.Kup si kludne jazvecika,neobanujes. ◄ reagovať

správca admin, 14.1.2011 o 21:41

Prosím venujme sa v tejto diskusii témy jazvečík. Aj mňa by zaujímalo ako i palo3006 napísal ako je to konkrétne s jazvečíkom. Ja do budúcnosti plánujem tiež jazvečíka. Samozrejme ešte budem určite s vami konzultovať jeho využitie pre moju potrebu, ale to až keď to bude aktuálne. Zatiaľ by som rád nazbieral informácie a poznatky z vašich skúseností s týmto plemenom. Ďakujem. ◄ reagovať

zobrazené 241-280 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov