Chcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..
Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!
dados mýliš sa tým že skúšky nemôžeš porovnávať so spoločnou poľovačkou, len toľko k tomu ◄ reagovať
Edu , tto sa nerobií ? to som este nepocuul... ja nie som polovnik , ale zatial som bol na psotriezke asi 10-15 krat , a vzdy sme zo sebou mali Border terriera , to doporucujem aj Marccovi , je oproti jazvecikovi 1000krat pohyblivejsi , lepsi na farbu , a v brlohu tiez - nemyslite si ze su to zas moje vyplody fantazie , su to poznatky najme od starsich polovnikov a kynekologov... a co je na tom najlepsie ze je povahovo vyhovujuci aj tym co planuju mat prve psa , lahko ovladatelny - to je aj jazvecikova vyhoda , asi preto sa aj pouziva ... a k tomu ze je slabi duric - je o mozne ze vecina ich takých je , ale v posledonom vydani casopisu Polovnictvo a rybarstvo je zaznam skusok duricov - 1. je jazvecik 2. jazvecikovity duric a 3 jagos... cize aj jazvecik moze byt dobry duric.........ak sa s niecim mylim opravte ma.... ◄ reagovať
Edu ja si Vaše názory cením, len mi dajde jeden konkrétny normálny dôvod prečo nieje dobré brať zo sebou psa na posed. A pritom skúste neodbočovať k socializmu :o) ◄ reagovať
Viete, niekto berie psa ako člena rodiny, preto je preňho prirodzené že ho berie so sebou aj na posed. Povedzme ak by niekto zobral psa na spln na noc, to by prišlo aj mne trošku divné, ale ak niekto ide sadnúť podvečer alebo ráno na posed, v tom žiaden problém nevidím. Ďalšia výhoda je, že po postrieľaní kusu sa človek nemusí vracať domov pre psa ale má ho poruke. ◄ reagovať
tomulino ja proti tomu nič nemám .Až opustíš základnú školu raz na to prídeš prečo nie je dobré psa na posed vynášať .Môžeš si zobrať aj sliepky ,kohúta prasiatko ,psíka krdel husí a keď je pevný rebrík môžeš tam aj koňa vytrepať . Kdesi na záhorí sedáva na posede farbiar s koňom vraj. ◄ reagovať
Někdy jen sedím,čtu a zírám v němém úžasu ◄ reagovať
Nechápem čo je natom keď niekto berie so sebou psa na posed. To že Vy to nerobíte ešte neznamená že sa to nemôže robiť. ◄ reagovať
A ako ju ťaháš na posed Braňo . Lebo Marco trepe bavorského farbiara po rebríku a robí mu to obtiaže :-D . Ja si myslím ,že pospať by si mohol aj doma nemusel by prežívať stres ako ho pán trepe po rebríku do nejakej krabice a ani pes ani majiteľ nevedia prečo to vlastne robia. Ja keď na postriežke vystrelím na diviaka nepotrebujem farbiara ale plombu a nožík . teda zatiaľ to tak počas viac ako 20 rokov vždy bolo :-D ešte že som nemusel 20 rokov vynášať farbiara na 10 metrovú kazatelnicu . ◄ reagovať
jakubec a západosibírsku lajku by si nechcel tú nemusíš pchať do brlohu lebo má dlhé nohy do pohonu ju tiež nemusíš vodiť lebo je vysoká na posed ju tiež nemusíš vláčiť lebo vie sedieť aj pod posedom a v zime ide po vysokom snehu ako ratrak a stratiť sa skôr stratíš ty ako ona proste ideálny pes pre teba porozmýšľaj o tom a ešte som zabudol dodať netreba ju nosiť v ruksaku ◄ reagovať
Marco2204 taký trulo ako Ty by ma neprekvapil ani keby si trepal na posed po rebríku traktor a nechal ho tam naštartovaný. Minule si písal ,že si mal farbiara ale bol sprostý ako jeho majiteľ tak ho zrazilo auto . Tak asi máš nového posedového . Na čo trepeš po rebríku na posed farbiara to mi hlava neberie . Asi to nevieš ani sám . Snáď si videl tiež ten film pod jezvečí skálou :-D Už si dospelý človek mal by si sa zamyslieť nad tým čo robíš aj ked si záhorák . K tomu že nemám rád deti poviem toľko . Toto je stránka pre poľovníkov keď príde dieťa a už v počiatku má záujem klamať ako marekcom že má 34 rokov aj ked chodí do ZŠ tak mi to neva neriešim to . Ak začnú prudiť otázky typu je bígl dobrý pes na polovačku ??? Je jazvečík dobrý pes na poľovačku ??? Je labrador dobrý pes na poľovačku ??? Je kopov dobrý pes na poľovačku ??? atď . Myslím si že v tejto činnosti treba aj to najmilšie dieťatko zastaviť a napísať mu pravdu ,že všetky poľovnícke plemená psov sú vhodné na poľovačku !!! To som i urobil . To že chlastaš na chate a majiteľ hlada psa môže napísať iba človek s tvojim IQ . Normálny klega poľovník by išiel hľadať psa s kolegom . Je jedno aké plemeno sa stratilo . Strácajú sa všetky plemená . Ak je niekto hovädo ide sa ožrať na chatu . Aj to je prístup. ◄ reagovať
edu ty tia fraze naozaj iba kopirujes tie rozpravky su tvoja domena a pritom nemas rad deti zaujimave,ja si nosim na posed aj bavorskeho farbiara,len ho trepat po rebriku na posed je dost narocne,a nie som sam kto to robi aj u nas aj v okoli,pes si pekne lahne a podriemuje ale akonahle sa priblizi zver tak to registruje skorej ako ja,a ked vystrelim o polnoci na diviaka je mi pohodlnejsie zobrat psa ako niekoho otravovat hlavne cez tyzden ked sa rano vstava do prace,a ze sa durice stracaju pravidelne na polovackach nemusime ani riesit,pravidlo skoro na kazdej polovackekde ich je viacej,ked mi popijame na chate a majitel psa pobehuje po reviri, ◄ reagovať
pavian sú revíri kde je vhodnejší jazvečík . Sú však také kde nie je vhodný pre ten sneh atď. Každopádne aj jazvečík má svoje opodstatnenie . ◄ reagovať
Suku mi zabil jazvec, psa podľa najnovších informácií jednoducho zožrali.. Kto s jazvečíkmi nebrlohári, nedáva psom plnohodnotnú príležitosť na realizáciu a ukázanie, čo v psovi je! Sneh je určite nevýhoda, ale pri týchto zimách to problém nerobí. Kúp si kopova, keď pre neho budeš mať využitie a dobre zazverený revír diviakmi, 4-5 spoločných poľovačiek je málo. Minulý rok sme strelili skoro 40 diviakov, ale aj tak by kopov zostal skoro bez práce, veľká väčšina z nich bola ulovená postriežkou a v revíri s prevahou ostatnej raticovej je takýto pes iba na škodu. ◄ reagovať
rhoods vôbec o ničom nebásnim nepotrebujem si chváliť za každú cenu svojho psa ! Marco2204 ak je vo vašom revíri výnimočných 20 cm určite to nebude jazvečíkovi prekážať . Samozrejme duriče sa strácajú to je pravda ale statili sa nám i jazvečíky . Minule tu písal Pavian ,že sa mu jazvečík stratil .tu je zaujímavý inzerát strateného motáčika. odkaz Potom je tu otázka na čo ho vlastne mám . Do diery ho nepustím ani bohovi ,v snehu sa mi utápa keď nie je sneh beží po srnčej zveri a na farbu sa mi tiež vyflákne . Hladkať sa doma na gauči však vždy dá to je fakt . Marco2204 ano ako spoločníka na posed je super jazvečík :-D vidím ,že si pozeral pod jezvečí skálou kde malý chlapec sedel na posede vyzdobenom zelenou čečinou :-D spolu s horárom v saku a kravate:-D odkaz a plno iných zinscenovaných nezmyslov ako bol ten jazvečík čo ho chlapec vytrčal z posedu :-D Poľovačka však nie je film . sedieť so psom na posede nie je podľa mňa normálne . Často priletí sova pes začne štekať niečo zacíti či začuje a hlasitý štekot pretne večerné ticho .Andrejoff to je fakt ,že proste ke´d bude sneh necháme jazvečíka doma . To je síce jednoduché riešenie aj keď v našich podmienkach v Bielych Karpatoch kde má Dúžik cez 800 Lopeník 1000m by to asi bolo skoro na všetkých spoločných poľovačkách a to nehovorím o Orave ,Kysuciach a iných hornatých častiach Slovenska . Potom sa nám môže stať ,že síce ľudia prídu na poľovačku ale psov bude málo . Alebo riešenie č.2 nosiť ho v ruksaku aby sa naplnila litera zákona :-D ◄ reagovať
od mojich 9 rokov sme mali doma hrubakov stand. aj trpaslikov a tiez cim som bol starsi mi vadil pri nich tiez ked je sneh.tak som si pred dvomi rokmi kupil jagosku a zistil som ze jazvecik je raz len jazvecik a dobryyyy!!!:) pes.tak mam zase hrubaka,kupil som ho sice ako 2rocneho,ale zatial ma nesklamal. ◄ reagovať
Marco2204, diky aspon tebe za slusnu odpoved.a Edu ked napada 20 cm tak ho jednoducho necham doma. Napriklad minulu sezonu(2010) ked bolo aj vyse 20 cm aj u nas tak sme mali aj my sami co robit a nie to jazvecici. Ale take zimy aby bolo 20 cm a hlavne v tych hustych borovych mladinach malokedy. ◄ reagovať
ja netvrdim ze v niecom nemas pravdu,ked bude sneh tak ho jednoducho necha doma,len ten sneh akosi nebyva az takym pravidlom,zalezi aj od kraju a pod, mozem ti dat aj iny priklad kopov vypusteny na zaciatku polovacky a ten den uz ho nikdo nevidel,vsetko ma svoje za aj proti,ja som na to reagoval lebo som tieto tvoje riadky uz parkrat cital dokonca aj v tejto diskusii,nic v zlom,a mam taku slabost na hrubosrste jazveciky,a idem si jedneho kupit v dohladnom case,tych 20cm snehu tu je naozaj len zriedka,chcem ho ako spolocnika na posed ktory je maly nenapadny a ked mi odbehne diviak nemusim nikam chodit,a rovno ho dohladam ◄ reagovať
otvorim temu a kto tu nie je,edu.Mal si uz jazvecika?ja ti tu tiez mozem basnit o kopovoch ktorych by som do zadku kopal,AJD ,mne sa napr. teraz pozdavaju patterdale a to som ich kedysi odsudzoval!tak neodsudzuj zbytocne.Ja napr. viem kde som si mojho psa pokazil,teda aspon si to myslim. ◄ reagovať
Marco2204 ja mám rád konkrétne argumenty . V čom konkretne v mojom príspevku nesúhlasíš ??? Je tam nejaká lož -??? ◄ reagovať
Edu ten tvoj posledny odkaz sa hodi tak k tvojmu veku na tej predchadzajucej fotke v profile,tie tvoje vylevy na temu jazvecik sa opakuju po case ako cez kopirku,nemas to nahodou v nejakom priecinku a len to aktualizujes,tak mi to pripada,Andrej ked si kupujes prveho psa tak podla mna radsej suku,je maksia a viacej prilne k majitelovi,a lepsie sa cvici,aspon ja mam take skusenosti,prajem dobry vyber,nech sa ti pes vydari ◄ reagovať
kdo si jazvečika oblubi ,bude to pre neho dobry priatel v hore a to čo napisal Edu sa hodi skoro na každeho psa na spoločnych polovačkach,ale najdu sa i dobrý psy ◄ reagovať
Tomáš tento je super aj na vodu donáša i vodné vátctvo odkaz ◄ reagovať
Nie nie Pavian to čo si uviedol robíš Ty sám chváliš jazvečíka lebo ho sám chováš . Ja som o jazvečíkovi napísal iba realitu nemám prečo niekoho odrázať . To ,že jazvečík je pri snehovej pokrývke nad 20 cm častokrtát stratený a nemohúci na tom sme sa zhodli s mnohými chovateľmi jazvečíkov . Tiež ,že sa v čučoriedkach iba mrví a tiež vo vysokej tráve je známa vec . To nie je ohováranie to sú fakty . Tiež je fakt ,že rád blafká po srnčej zveri pri durení a diviak ho nejako veľmi netankuje . Proste nie je durič ale brlohár . Kedže do prirodzeného brlohu 95% majiteľov brloharov nepustí z logického dôvodu ,že sa bude obávať o jeho stratu tak tiež stráca opodstatnenie . Nejakú dohľadávku samozrejme zvládne . Každopádne by som tých jazvečíkov na spoločných poľovačkách veľmi rád oželel keby to bolo možné aby sa mi nemotali pod nohami nerobili sústavným blafkaním na všetko čo sa pohne zbytočný rozruch. Viackrat sa mi stalo ,že sa valili diviaky a spomenutý jazvečík plaziaci sa v kolaji mi blafkal pár metrov odomňa ako na bobovej dráhe . Doplazil sa po odstavené auto a tam stát a blafkal ani sám nevedel na čo .Proste sa mu ďalej nedalo:-D Keď nič nevidí pustí sa aj po vlastnej stope . Samozrejme ak nie je sneh,čučoriedky,vysoká tráva alebo podobné štrapácie :-D Najlepšie sa mu beží po ceste . ◄ reagovať
hľadám jazvečíka hrubosrstého (štandard) na krytie, s PP nemusí byť chovný,PE,PD,BN píšte poštu alebo 0905842391 ◄ reagovať
Edu, tebe sa stáva módou zhaniť všetko, čo sa ti nepáči alebo na čo máš iný názor. Je správne vyjadriť sa, ale nie sústavne si robiť srandu z vážnych vecí... Aj táto stránka buduje mnohých mladých či nových poľovníkov a ich názor, netreba ich kaziť či odradzovať od výcviku a držania PUP. Ja jazvečíka iba odporučím, je to nenáročný pes a verný spoločník s obrovským srdcom, ktorý si v rámci svojich možnosťí svoju prácu skvele zastane. A ak sa aj náhodou nevydarí, čo sa tiež môže stať (skoro určite vinou človeka), nenarobí toľko škody ako nevydarený kopov či teriér. Výber psa je čisto vecou osobného vkusu, ktorý sa s vekom človeka a skúsenosťami môže samozrejme meniť. ;) ◄ reagovať
Andrejoff samozrejme ak neberieš skutočnosť ,že jazvečík nie je schopný duriť diviaky v hlbšom snehu ako 20 cm za tzv. rýpanie nemám Ti prečo radiť . Ak považuješ za durenie motanie sa blafkajúceho jazvečíka po srnčej stope a bude Ti to postačovať tak hrubosrstý jazvečík je tá naj voľba . K tým brlohom napíšem toľko ,že celé to brlohárenie sa v 95% začína a končí podobnou nechutnosťou ako je táto odkaz v hračkárskom brlohu . 95% poľovníkov nikdy nevpustí no normálneho prirodzeného brlohu svojho psa pre obavu,že ho stratí čo sa samozrejeme veľmi často i stáva . Takže jazvečík je dobrý psík ale pre mňa hračkársky . Samozrejme durič sa používa len v mesiaci november ,december a január kedy Tu býva toľko snehu že jazvečík na jeho pár cm nožičkách je nepoužiteľný na durenie. Napriek tomu sa nejaké jazvečíky motávajú po cestách a pod nohami ak je náhodou menej snehu . Samozrejme iba do chvíle keď nájdu nejakú noru . Tam obyčajne končí naveky ich trápenie ak je to jazvečia tak na 100% ak je to líščia tak na 90%. Na dohľadávku bez snehu je jazvečík v celu fajn.Diviaka zvládne . Aj keď si neviem predstaviť načo by som išiel po jazvečíka keď naše PZ vlastí farbiara :-D Ale kúp si pre mňa i trpasličieho jazvečíka ja nemám dôvod protestovať . Ak sa Ti to zdá dobrý nápad naozaj ber môj názor ako čiste rypácký ,zlý a daj mu i iné prívlastky :-D Prvý pes a hneď veľký omyl :-DD PS: Nepozeraj toľko film pod jezevčí skálou neprospieva Ti . ◄ reagovať
sory to som nečítal . Moj coment ber za bezpremetný . Lal zdar a nech sa darí ◄ reagovať
Edu tam co som dal ty 3 bodky som mal napisane nech prispievaju len ti co chcu napisat nieco k veci a nie rypaci a nakoniec som to zmazal ale vidim ze nebolo treba. Nesklamal si! ◄ reagovať
Do brlohu dúfam len hračkárskeho ? Do naozajstného neverím že pustíš !.Na durenie respektíve trápenie sa keď napadne 20 cm snehu je dodurené jazvečíkom . Ale blafkať po srnčej a po zvážnici bude to je fakt . Môj poznatok je ,že na durenie máme duriče nie brloháre. ◄ reagovať
Pani, chcem si zaobstarat stena jazvecika hrubosrteho. Bude to moj prvy polovny pes a chcem vediet ci je lepsie na zaciatok psa alebo suku ? Chcem ho hlavne na brloh a durenie.Vdaka za rady.. ◄ reagovať
To je pravda kohut aspoň nekradne fotky do profilu ◄ reagovať
dolina -- mas pravdu ja mam zhruba 4 mesacneho zjazvecika hrubosrsteho a ked nema naladu nepomoze nic a ked chciti nerva tak sa len tak neda odbyt a niekedy sa mi aj zda ze ma viac rozumu jak ja :D ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie jazvecik hrubosrsty (autor: lacike).
Dňa 5.2. 2011 okolo 13:00 hod. sa v Lysej pod Makytou (okres Púchov) časti Príkre stratil pes jazvečíka hrubostrstého štandardného so slabo čitateľným tetovaním 9020, počúvajúci na meno Amor. Za akékoľvek informácie o ňom či jeho nálezcovi odmena. Foto v mojej galérii. Tel.: 0902500393 Ďakujem! ◄ reagovať
ja mam sučku hrubosrsteho jazvečika jeho otec je Duvadirtó LALA z chovu Ferenca Kulcsár a matka je Mišha s kamenneho potoka ◄ reagovať
ja mojho psa chytam ako zajaca a vobec pri tom nekjnuci ,trenujem ho na mackach a zajacoch ale uz si zhanam neaky kusok koze z diviaka , pripadne z vysokej keby mi nekto vedel s tymto pomoct bol by som rad keby mi dal vediet :D ??? a diviak patri k jednemu zo zvierat ktore som v lese este na zivo nestretol ani nevidel ale za to som videl a dost zblizka 20m 2 krasne daniele s riadnymi lopatami :D ◄ reagovať
Ja som tiež počula, že fenku ktorú nikto nechcel, ostala ako posledná sa podarilo jedinu a samotnu z toho vrhu uchovniť. Je šikovná ako v exteriery, tak po pracovnej stránke, takže sčasti má podiel pri výbere šteniatka aj náhoda...alebo osud. ◄ reagovať
premvadasz nemyslím si že táto poľovnícka tradícia je založená na základe nejakej činnosti medzi stehienkami. ◄ reagovať
ja mam potomka od fridolina ◄ reagovať
teraz dám dvoch :-) :-) celkom je tu zábava dneska. Aj BF je ľahký pes narozdiel od HF a takisto jazvečík je ťažký pes narozdiel od čivavy alebo jak sa to čudo malé volá :D ◄ reagovať
osobne nemám nič proti ľahkým psom ani ženám . Oboje stoja rovnako. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.