Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jazvečík hrubosrstý-hladkosrstý - diskusia

autor: on Jakubec
pridané: 3.1.2011 11:30

Chcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..

počet zobrazení: 73 757
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Igor43, 6.1.2014 o 19:11

Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!

dať hlas príspevku | počet hlasov: 32

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off ROBO7X64, 30.3.2011 o 22:18

Stráži kameru a hnačkuje ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off premvadasz, 30.3.2011 o 22:16

Edu ozaj kde je jozi uz som ho tu dlho nevidel? hádam neemigroval do estónska ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off dados, 30.3.2011 o 22:13

:D :D a dosli ste aj k racionalnemu zaveru ? :D ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 22:11

premvadasz asi si neváži dobroty čo mu tam jozibaci nanosil ◄ reagovať

off premvadasz, 30.3.2011 o 22:06

edu napoli prezuje potom to vypluje von ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 22:01

Raz bola taka debatka na schôdzi PZ niečo som tam v prestavke zahlásil o tom ,že je srnec prežúvavec a kolega sa mi vysmial ,že nie je prežúvavec. Tak som sa opýtal druheho kolegu ktorý nechcel poškodiť ani jednemu tak zahlasil ,že srnec je taký poloprežúvavec . ◄ reagovať

off premvadasz, 30.3.2011 o 21:58

marco 2204 ja som myslel na dadosa ked tam napisal "kynekolog" ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 21:55

Marco2204 naštastie nie aj keď jeden pokus stavača som na poľovačke na divé kačice zažil . Ozaj aký je to pocit pretiahnuť jazvečíka ? ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 21:52

premvadasz kvoli tejto reakcii som tam dopisal slovo po krizoch a nepomohlo ◄ reagovať

off ROBO7X64, 30.3.2011 o 21:52

aka dobra téma už som myslel že tu bude nuda ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 21:48

edo nebodaj teba pretiahol jazvecik ,to by mnohe vysvetlovalo.. ◄ reagovať

off premvadasz, 30.3.2011 o 21:47

edu bohvie nad cim chlapec rozmyslal ked to pisal? :) ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 21:44

premvadasz ved to máme zapísané :-D ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 21:43

Marco2204 v tom sme rozdielny ja som totiž jazvečíka nikdy nepretiahol !!! ◄ reagovať

off premvadasz, 30.3.2011 o 21:40

Edu ja som to asi 3x precital nechcel som verit vlastnym ociam tak som sa rehotal ze som skoro jbol zo stolicky, taketo ulety by sa mali niekam zapisovat na tejto stranke ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 21:36

fridomf o tej urazlivosti mas pravdu raz som cvicil jazvecika a tak ma vytocil ze som ho pretiahol prutikom po krizoch,a on sa zobral domov cca2km zaliezol do budy a cely den sa so mnou nebavil co ako som sa pokusal,ale zase ak sa nico naucil tak to robil 100% ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 21:34

premvadasz kynekolog je miernejšia kombináci gynekologa a kynologa . ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 21:32

fridomf súhlas konečne objektívne hodnotenie svojho milačika ktorým pes určite je . Prajem vela úspechov ◄ reagovať

off fridomf, 30.3.2011 o 21:26

Nakoľko vlastním jazvečíka už siedmy rok kladiem si za povinosť prispieť do tejto témy.Jazvečík určite nie je vhodný na durenie na spoločných poľovačkách.On to síce robí rád,ale nemá na to dĺžku noh.Videl som ako si zver z neho robí srandu a odbehne len toľko čo musí.Ja som si ho zadovážil na dohľadávku,vycvičil som ho a na 120% sa na neho spoľahnem.Ak bude čo len kvapka farby na nástrele vie presne po ktorej stope ísť.Prdeľ je v tom,že ja som ho potreboval len raz,ale na posed chodí so mnou furt a tam má tiež svoje poslanie.Občas ma zlomia driemoty a v prípade pohybu akejkoľvek zveri ma moj verný psík zobudí.Nemusím mať večne oči a uši na stopách.Stalo sa mi jediný raz že zbrechol na diviaky,ale dostal preplesk a odvtedy to nespravil.Čo sa týka výcviku musíš si zohnať veľa trpezlivosti.Jazvečíky sú vzdorovité a urážlivé. Ak ukážeš nervozitu,zlosť,radšej to na hodinu odlož.Je to pes malý,ale je to pes.Jakubec,ak som ti pomohol,som rád. ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 21:16

ja viem ze farbiar je na dohladavku hlavne vysokej ale u nas sa vysoka nestriela a tak mu musi stacit diviak a srncie,ale stale lepsie ako keby ho mal kupit nepolovnik a lezal by niekde na sedacke,a tak je to aj s jazvecikmi a dalsimi plemenami, ◄ reagovať

off dados, 30.3.2011 o 21:16

:D :D :D uslo :D ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 21:11

Edo vidim ze si sa ukludnil to je ok,mojmu psovi to neprekaza a rad chodi so mnou ako som napisal ked ho necham dole vyleze za mnou sam,s tym strielanim na lopatku som sa aj ja stretol, len viem co dokaze moja gulovnica na 50m,to nie je kusok masa ale cela lopatka,a ked rosporcujem diviaka a dam niekomu podiel tak by som sa musel hanbit,na vychode som strelil jelena na lopatku a nezostal v ohni odisiel cca 60m,a ta krvava kasa co zostala s lopatky to nebol kusok masa a domaci na mna len tak smutne pozeral ◄ reagovať

off premvadasz, 30.3.2011 o 21:06

dados 19:25 ked vysvetlíš kto je to " kynekolog" tak budem velmi rad uz davno som sa tak dobre nepobavil ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 21:02

Marco2204 jazvečík má ako poľovné plemeno brlohár svoje opodsttnenie . Urobí aj duriča ak nie je snehu nakydaneho alebo ťažký teren čučoriedok a tráv . Nie je to však profesor na diviaka ale sú aj výnimky . Dohľadávku urobí tiež slušne . Farbiare sú najmä na dohladávanie vysokej ktorá má jemnejší pach ako diviak . ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 20:58

Andrejoff ja om takého psa už videl nie jedného .Pes ktorý je cvičený durič začne minimálne skučať a dohovart mu tiež nie je voľba . Samozrejme kto chce nech si trebe bavoráka na kazatelnicu .Zakázané to nie je len v tom nevidím prínos . Taký Findula je pán lesník ktorý strelil skoro 2000 diviakov a vyjadril sa presne a správne . Rana na lopatku je pre neho pravidlo . Ono to potom nikam neodchádza . Kto má rád zeleninu a majorán nafukaný po mäse nech mieri 10 cm za lopatku nemám výhradu . Ak si myslí ,že takto šanuje kúsok mäsa všetko je v najlepšom poriadku . Potom má možnosť dohladávať aj celé hodiny . Na hlavu a krk strielajú iba ľudia žijúci v ťažkom omyle . Fatran :-DDD ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 20:52

Andrej kup si v pohode jazvecika keby to bol na p... pes tak by som ich na zvode v sobotu nevidel tolko polovne upotrebitelnych,suverenne ich tam bolo najviac a vseci majitelia asi nebudu nesvojnopravny aby nevedeli preco ho chovaju ◄ reagovať

off Andrejoff, 30.3.2011 o 20:43

Marco2204 , moze byt , je moc temperamentny a nemoze to v sebe udrzat, jagosi taky su,ale takisto to moze spravit kazdy pes, lenze to neni pravidlo skor vynimka. ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 20:41

Andrej ja som takeho psa videl bol to jagos a kamarat ho musel nechavat doma,teraz ma noveho a ten je v pohode ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 20:38

EDko ja som sa netriasol strelil som ho presne ako som chcel,cez rebra a to diviak na mieste neostava skoro nikdy,nebudem strielat 40kg prasa na lopatku,ktoru potom vyhodim,na lopatku nestrielam ani dospele kusy zvery,vzdy cca8-10cm za nu,a nikdy nestrielam ani na hlavu a krk videl som co taky strelci dokazu,diviak bez celuste a pod ◄ reagovať

off Andrejoff, 30.3.2011 o 20:29

Ked budem mat psat tiez si ho budem brat na posed, co je na tom spatne? Este som nevidel psa, co by na posede zavijal alebo stekal ked zaciti zver, maximalne sa postavi. Lenze Edu to ovlada on psa nikdy na posed nebral, ale vseci psy mu tam stekali, zavyjali a bali sa sov. Skoda ze tu neni nejaky spravca diskusie co by tu prispevky mimo temy, hadania, urazania a osocovania hned mazal, takto tu je len bordel a nic k veci!!! ◄ reagovať

off fatran, 30.3.2011 o 20:29

edo ja som to tiež raz skúsil vytrepať lajku na posed a dopadlo to tak že pri schádzaní z posedu som mal pod pazuchou psa ruksak a pušku a zrazu mi niečo teplé tečie po nohe odvtedy som psa mal odloženého nedaľeko posedu a hotovo ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 20:24

Neviem či si sa netriasol Ty marco miesto toho psa . Asi preto potrebuješ stále niečo dohladávať . ◄ reagovať

off Marco2204, 30.3.2011 o 20:15

edu musim reagovat neviem kde som ti ja pisal ze mi farbiara zrazilo auto,to si ma s niekym mylis,si predstav minuli pondelok som strelil prasa a prislo mi ich asi osem,psa som mal vedla seba a ked prisli tak len vetril a triasol sa,ako to robi vzdy ked ide zver nikdy ani nezaskucal,vcera som sedel na vyvratoch asrna prisla na 10m a pes po mojom potlapkani ani nemukol len vetril,odkedy je dospeli chodim do reviru iba snim,a psovy stresi nerobim lebo ked idem na posed je schopny vyliest za mnou a neboji sa prid sa pozriet rebrik mu nerobi problem,a tak je vysstresovany ze ked idem na posed tak ho musim zobrat lebo susedi by nespali celu dobu co som prec,strielal som o polnoci,zisiel som dole nasadil psa ,ktory ho po 100m dohladal,a o jednej som bol doma v posteli a diviak bol zodraty na polovnickom dome,a ktomu ozieraniu sa na chate uz vidim ako ked sa u vas strati pes na polovacke ako ho vseci zucastneny hladate do noci,a ozrateho ma od narodenia mojej dcery nevidel nikdo a to uz davno chodi do skoli ,asi tak ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 20:14

Ano tomulino ,ale keď som bol malý chlapec tiež som sa rád hral so psíkom . Chodili sme na poľovačky brali psíkov od českeho fuzača na kačice a jagošov ,jazvečíkov ,kopova ,daxla atď . Zažil som to veľakrát . Na posed sme psa netrepali to je fakt :-D Nenachádzam totiž jeden relevantný dôvod a výhodu mať psa v kazateľnici . V našom PZ mám farbiara pre účel PZ . Keď ho budem potrebovať je mi 24 hodín k dispozícii . Opakujem na postriežke som ho ešte nikdy nepotreboval . Ono totiž zver ktorú zasiahnem cez lopatku na komoru neodchádza ani nemôže a to keby aj ako chcel a keby som do mojej 7x65 použil akýkoľvek náboj . ◄ reagovať

off dados, 30.3.2011 o 19:59

asi tak .. pes s kt. som bol vel akrat na postriezke je na posede ako doma , je tichucko , uvolnene lezi a ked prid ezver , zaregistruje ale je ticho ◄ reagovať

off tome83, 30.3.2011 o 19:57

Edu: Vaše argumenty beriem, samozrjeme je veľa psov ktoré začnú štekať pri prítomnosti zveri, avšak je potrebné podotknúť že je tiež veľa psov naučených nato že majú byť ticho. To či pes spadne alebo nie je len a len o zodpovednosti majiteľa. Osobne som bol svedkom keď pes (jagdteriér) sedel na posede a keď srna prechádzala pod poseodm, kľudne a hlavne TICHO ju pozoroval. Čiže môj názor je že všetko závisí od povahy psa a hlavne od majiteľa a od toho či vie psa dostatočne vycvičiť. A to že psovi spôsobuje pobyt na posede strach, tak o tom by sa dalo polemizovať. Ak ste už mali psa, určite ste zažili ten pohľad keď ste išli na postriežku a nezobrali ste ho zo sebou. Pes strpí všetko len aby mohol byť v prítomnosti svojho pána :o) ◄ reagovať

off dados, 30.3.2011 o 19:49

ale newiem ako je top s farbiarom , ale polovny pes sa da naucit aby neblafal..a newirusoval zver , zazil som iba ze sa postavi k dveram , ale zver vôbec nevirusi ◄ reagovať

off dados, 30.3.2011 o 19:48

Edu , ja som este nezazym ziadne blafkanieaj ked sov mi pred tvarou ani raz nepristála ... farbiar je podla môjho názoru velky na posed a farbiar je schopny najst aj staru stopu , to je jeho podstata , tak newiem naco ho na posed , ale ked ho niekto berie , newidim v tom nic zle.... ◄ reagovať

off Edu, 30.3.2011 o 19:42

tomulino poviem Ti niekoľko dôvodov prečo nie je vhodné aby si trepal po rebríku psa na posed. 1 . pes Ti môže spadnúť a ťažko sa zraniť . 2. pes reaguje na bäkanie srnca ,pach či rachotenie zveri a podobne obyčajne štekaním . Takže sa Ti môže stať že hrobové ticho z ničo nič prehluší brechot vyplašeného psa . Tá pravdepodobnosť je dosť veľká . Stalo sa mi veľakrát ,že v okne posedu prístála na meter pred mojou tvárou sova . Dúfam ,že si vieš predstaviť reakciu psa . Postrielanie zveri na ktorú je treba dohľadávka farbiarom nie je pravidlom skôr veľkou výnimkou ,ktorú som za viac ako 20 rokov poľovania postriežkou ešte ani raz nepotreboval ! Nevidím jeden rozumný dôvod načo trepať farbiara na posed po rebríku a robiť mu ťažký stres a spôsobovať strach ! ◄ reagovať

off dados, 30.3.2011 o 19:28

hmmm , to je mono pravda , v tom taku skusenost nemam ◄ reagovať

zobrazené 121-160 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk