Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Jazvečík hrubosrstý-hladkosrstý - diskusia

autor: off Jakubec
pridané: 3.1.2011 11:30

Chcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..

počet zobrazení: 73 789
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovné psy

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Igor43, 6.1.2014 o 19:11

Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!

dať hlas príspevku | počet hlasov: 32

komentáre

zoradiť
zobrazené 481-520 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie jazvecik hrubosrsty (autor: mato7x57R).

off kubik856, 20.12.2010 o 20:12

Nedá sa mi nespýtať chovateľov jazvečíkov so srstou nevhodnou do snehu (tzn. hrubosrstých a dlhosrstých). Nemáte náhodou nejaký fígeľ alebo recept na odstránenie tých snehových chumáčov?? pretože ked som v revíri, a vidím že ten pes má na sebe sneh kt je tretinou jeho hmotnosti, tak mu to odstraňujem niekedy aj pol hodiny pokým nie je opäť taký ako ma byť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

Príspevok presunutý z diskusie jazvecik hrubosrsty (autor: mato7x57R).

off tome83, 16.12.2010 o 20:06

myslim že problem by nemal byť...akurat keď prideš domov tak ho daj niekde do tepla aby nezostal taky mokry vonku... ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie jazvečík (autor: Ovis).

off Edu, 14.12.2010 o 23:36

farbiar sa oplatí pre dohladávky najmä vysokej zveri ,ktorá nemá tak výrazný pach ako diviak napríklad. Nemôžem si pomôcť ,ale práve bavorský farbiar je podľa mňa najkrajší poľovnícky pes na svete. Čo Ti bude asi málo :-D to je fakt. Jazvečík je fajn dohladá diviaka a urobí aj kopec inej práce .V hlbokom snehu je to trocha horšie . Tiež súhlasím s pavianom ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off juraj22, 13.12.2010 o 20:56

pavian-pekne si to napisal uplne s tebou suhlasim. ◄ reagovať

off mato7x57R, 13.12.2010 o 20:37

rad by som sa aj ja zapojil a opytal.. mam 1 rocneho jazvecika hrubosrsteho ako na posluch a na vycvik je to genialny pes je to strasne rozumny pes len ma jednu chybicku ked aj nieco dohladava tak ked to najde tak to neohlasi ako by som to mohol vyriesit ? ◄ reagovať

on pavian, 25.10.2010 o 10:12

Prihliadni hlavne na to, že farbiar (nielen bavorský) má veľmi úzku špecializáciu a aby si ho udržal v kondícii, potrebuješ stále dohľadávať, nielen na umelých stopách... Nikdy som nechápal, čo môžu 4 - 5 farbiari v 1 združení robiť. Urobiť z neho dobrého psa je aj vecou kumštu, trpezlivosti a cieľavedomosti. ;) Ale je to samozrejme aj vecou osobného vkusu, podľa toho si človek vyberá najčastejšie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off macho, 24.10.2010 o 18:22

Ja som polovník a mám suku dlhosrstú jazvečíčku,som s nou spokojný,len musím súhlasit s kolegami, že velký sneh je nie pre jazvečíka.Viac ho nanosíš na rukách ako sním prejdeš.Pokial nieje snehu je na diviaky a na brlohárenie ako stvorený.Tam kde kopou neprejde tam je jazvečík ako stvorený.Dalšia výhoda je že zver pekne zahlási,ale jeho nevýhoda je že starého diviaka nevydurí.Ináč ja som snou spokojný, na naše pomery kde polujem.Ale je len na tebe ako sa rozhodneš. ◄ reagovať

on andy8, 23.10.2010 o 9:28

Ovis,myslím že podobná téma tu už kedysi bola založená,tiež sa jednalo o tie plemená ak dobre pamätám,skús pohladať,niektorí tam radili rozumne.Inak môj názor,musíš si zvážiť načo budeš psa najviac využívať.Nemyslím len typ polovačky ale aj zver na ktorú máš reálne najčastejšie možnosť polovať.to je u mna základ od ktorého by som sa odrazil. ◄ reagovať

off nils22, 22.10.2010 o 21:25

Ja ako začiatocnik som si kupil Jazvecika drsnosrsteho fenku lebo si myslim ze fenka je lepsia na vycvik ako pes. ◄ reagovať

off Ovis, 1.7.2010 o 14:29

Tak používal by som ho na spoločné ale aj na dohldávky (plus postriežky, posliedky..) ◄ reagovať

off nugy, 1.7.2010 o 7:44

Ako som už písal. V tvojich podmienkach by som rozmýšľal nad kopovom a farbiarom. Podla toho na čo ho chceš. Či ho chceš hlavne na dohladávky, alebo na spoločné. ◄ reagovať

off Ovis, 30.6.2010 o 15:26

alebo slovenskeho kopova ◄ reagovať

off barbar111, 29.6.2010 o 21:00

Od extrému do extrému, porovnávame brlohára s farbiarom, každý je určený na niečo úplne iné. Ovis chce psa hlavne na spoločnú poľovačku na diviaky - môže tam vôbec farbiar, čo tak poľovná etika a poľovné predpisy? Nie je určený na dohľadávku a prácu na stope? Zažil som lese kopu snehu a práca jazvečíka je väčšinou len prirodzených vlohách rozvíjaných majiteľom a o kondícií. Keby som si mal vybrať medzi týmito plemenami, vybral by som si foxteriéra hrubosrstého. ◄ reagovať

off rhoods, 29.6.2010 o 10:13

keď máte v zime veľa snehu a chceš ho brať na spoločné jazvečík nie...stráca obratnosť a môže to zle dopadnúť-vlastná skusenosť...ráno poprašok po prvom pohone 10cm a v dalšom som ju mal chytenú ◄ reagovať

off janh, 28.6.2010 o 20:23

cau jazvečiky sú profesori tak som počul od staršých na všetko sa da použit ,a je aj dobrý rodinny kamarát ◄ reagovať

off nugy, 28.6.2010 o 8:49

Nazdar. Ja mám drôtosrstého jazvečíka a myslím si že jazvečík je dobrý pes jak na škodnú, na norovanie, na spoločné polovačky, či stopu a hlavne je to dobrý spoločník. Je to aj spratný drobec. S bavorakmi mam tiež skusenosti a su rovnako fajn, no sú väčší. Ja ti tu možem ospevovať jazvečíka a ked sem príde niaky farbiarista, tak ten bude vychvalovať farbiara. Si mladý chalan, porozprávaj sa doma s rodinou a ked sa nevieš rozhodnúť ty, nech ti poradí rodina, ktorý im je sympatickejší. Sympatie rodiny ku psíkovi sú veľmi dôležité (isto sa o neho nebudeš starať iba sám). Čo sa týka poľovania v Revúcej, kde býva asi v zime hodne snehu a dlho sneh, krátkonohý jazvečík, by mal v tomto snehu pri polovačke na diviaky nevýhodu pri obratnosti, rýchlo sa vo vysokom snehu unavý a na nízkych nohách vo vysokom snehu ľahko prechladne. V tvojich podmienkach by som rozmýšlal nad kopovom a farbiarom. Kopov je ostrý, dohladávku ti zmákne a na spoločné nemá problém. Farbiar zvládne to isté, no nos na dohladávky má o hodne lepší. Všetko je na tom, ktoré plemeno je ti sympatickejšie, no pre jazvečíka je vysoký sneh nevýhoda. ◄ reagovať

off Ovis, 27.6.2010 o 13:03

no ja viem ze su to 2 rozdielne plemena...vyuzival by som ho väčšinou v lesnom revíri, a potreboval by som všestranejsieho ( na spolocne polovacky na diviaky, posliedeky, postriesky, na skodnu...), a polujem v Revúcej cize je tam viacej hôr ako poli ◄ reagovať

off VanFCR, 27.6.2010 o 11:35

ovis, hlavne si povedz (a dobre by bolo aj sem ludom napisat), na aky ucel toho psika chces, kde prevazne by si ho vyuzival/kde polujes a podla toho ti lahsie poradia. Fariar a jazvecik su totiz podla mna trochu kazdy z ineho vreca ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Háranie (autor: edo332).

off vlastimidurcik, 20.4.2010 o 13:43

Bolo tu toho povedané dosť, ale ja by som dodal, že fenku treba dať vysterilizovať. Potom máš pokoj s nežiadúcim nakrytím a samozrejme s umiestnením a šírením šteniatok bez PP. Prípravky proti počatiu stoja dosť peňazí. Cena sa odvíja od váhy fenky. Prajem veľa zdravia. ◄ reagovať

off betina, 19.4.2010 o 20:21

edo332 ahoj k háraniu tvojej sučky.Pohlavne dospievajú vo veku 7až 10mesiacov,nie je to zákon,ale aj tvoj postreh s tou nohou naznačuje,že to príde každú chvíľu.Pokiaľ chceš zvýrazniť príznaky,uber energie a pridaj vit.E v akejkoľvek podobe alebo choď k suke ktorá už hára. ◄ reagovať

off lucik, 22.3.2010 o 22:35

melisko, to si zadal požiadavku do divnej témy - tu to nikto hľadať nebude.. pozri inzerciu alebo sa opýtaj v téme o kopovoch.. ;) ◄ reagovať

off melisko9, 21.3.2010 o 18:14

ked tu tak debatujete ja trochu odskocim od temy chcel by ch si kupit steniakto kopova len sa mi ho nedari zohnat neviet niekto o niecom v okoli puchov ??? najlesie bude sucka diky!!:D ◄ reagovať

off adamson, 18.3.2010 o 18:07

andy8 - to je v pohode že si tak vybuchol a ani sa na teba nehnevám... ja som mal vyhliadnutého psa aj s PP len problém u mňa sú rodičia... nie sú veľmi za to aby som dal veľa peňazí za psa.... a nebudem ho ani tak používať na dohľadávanie ani na nič čo by až tak súviselo s výkonom práva poľovníctva, skôr ako spoločníka na vychádzkach po hore.. Baví ma poľovníctvo a tak som chcel poľovného psa... Poľovnícky kurz a zbroják idem robiť až tento rok v zime a ešte neviem či sa dostanem do nejakého združenia... keď sa podarí bude aj pes s PP
Veroslavorlovsky nie nemám kopova je to bav. farbiar. ◄ reagovať

on pavian, 18.3.2010 o 16:58

Najviac plačú ohľadom používania psov bez PP chovatelia. Každý chovateľ si v prvom rade musí zvážiť, či je schopný všetkým narodeným a opapierovaným psom zabezpečiť majiteľa. Bežne sa to však robí tak, že sa suka nakryje a potom sa hľadá a inzeruje...
Používanie či nepoužívanie psov bez PP na poľovné účely je v rukách samotného združenia či kontroly zo strany OLÚ, ktoré by takéto veci nemali tolerovať... Ich používanie je priamym porušením zákona, diskrimináciou majiteľov PUP a poľovníckej etiky a morálky zároveň...
Ak chce mať človek alebo poľovník psa bez PP, nikto mu v tom nebráni, ale mal by si byť vedomí, že je to pes na dvor a iba pre potešenie ;) ◄ reagovať

off lesnica1, 18.3.2010 o 16:16

dobre-mysli si svoje ◄ reagovať

on andy8, 18.3.2010 o 15:59

mechanickým poškodenim bradavky na nej možu vzniknút kadejaké zdureniny,alebo novotvary,tie ak sa zvyknú časom zvačšovat je dobre preventívne odstránit,zvykne sa to totiž
niekedy ,ako to v živote býva,všetko zmrvit a z bežného novotvaru je zrazu nádor,alebo tumor ak chceš,a nie každý je bohužial benígny.
čosi podobné si zažil kamarát s kopovkou,ktorá si zatrhla cecík pri práci,zahojilo sa,po 3 rokoch!!! sa to začalo zvačšovat,až to šli vybrat zistili v ambulancii,že pod tým rástol malígny nádor,s ktorým sa sučka pasovala viac ako 3 roky ,lebo sa obnovoval,pokial mu nepodlahla.ja si myslím ,že to súvis medzi sebou malo.
a už len tolko na záver ,že ja rozprávam o bradavke,ty o mlieč. žlaze, s tou samozrejme mech. poškodenie a rakovina nemá nič spoločné,takisto ako nemá nič spoločne rakovina mlieč. žlazy s kotnostou či nekotnostou. ◄ reagovať

off lucik, 18.3.2010 o 14:29

To, že sučka má mať raz za život šteniatka je taký istý prežitok ako to, že nakrývanie nôh, rúk či iných psov je len prejavom sexuálnej chtivosti či dominancie..
Falošnú graviditu, rakovinu mliečnych žliaz či maternice môže dostať presne tak sučka, ktorá šteniatka nikdy nemala, ako aj tá, čo odchovala jeden či viac vrhov.
Takže pokiaľ je sučka bPP, nedávaj ju kryť - jazvečíkov sú plné útulky, množiteľov je veľa, nepomôžeš tým nikomu.
Nakrývanie (kopulačné pohyby) môže znamenať nie len sexuálnu túžbu či podriaďovanie si (dominanciu), ale pes tak tiež vyjadruje svoje uznanie nakrývanému objektu - záleží tak od situácie ako aj od iných prejavov a vzťahu k objektu (človek, pes).
Čo sa týka prvého hárania - malé plemená sa zvyknú prvýkrát hárať v cca 6.-8. veku, veľké 9.-11.mesiaci veku, ale nie je to pravidlo, dokonca niektoré sučky majú prvé háranie skryté, takže netreba robiť paniku. ◄ reagovať

off lesnica1, 18.3.2010 o 13:33

samozrejme každý organizmus je iný a každý má inú imunitu. Ja som sa ale už párkrát stretla so sukami, ktoré štence nikdy nemali a mali rakovinu a bolo to odôvodnené práve týmto.
a ešte by ma zaujímalo, čo má spoločné mechanické poškodenie s rakovinou ◄ reagovať

on andy8, 18.3.2010 o 11:46

ďakujem vám za rady aj som si myslel že to nebude dobrý nápad dávať ju hneď na prvé... -Tvoj citat adamson.Z neho som usudil ze raz budes planovat tuto sucku nechavat nakryvat.moja otazka znie-myslis ze je rozumne takto zbytocne produkovat bezpapierakov?a iny dovod u ludi ktori to robia ako natom zarobit ja nevidim.ak mas nejaky,vysvetli mi to prosim.az ked si tu zacal rozpravat o rodicoch,som si pozrel tvoj profil a zistil tvoj vek,preto sory ,ze som vcera tak prudsie reagoval,no vytacaju ma taky mnozitelia psov,o ktorych som rozpraval, uteba sa to este da pochopit pre tvoj vek a postoj rodicov,ze mas bezpapieraka,no nerozmnozuj dalej prosim ta.pevne verim ze tvoj druhy psik uz bude sPP,ak sa chces polovnickej kynologii venovat skutocne poctivo.Vela peknych zazitkov so psikom prajem.

lesnica1- co som sa ja rozpraval s vetrinarmi a nie jednym ci dvoma,zdanliva kotnost zalezi na individualnej hormonalnej reakcii tej ktorej suky.ziadny mi nepotvrdil ze suky ktore neboli pripustene ju mali vo vacsom meritku.su pripady kedy suka nemala stenata a neprejavila sa ani zdanliva kotnost,a kamaratova NO mala 2 vrhy po sebe,na treti krat ju nenakryl a prejavila sa zd.kotnost.a dnes uz existuju pripravky na zabranenie jej nezelanych ucinkov,dostat ich v kazdej vet. ambulancii.co sa tyka rakoviny,jej pravdepodobnost sa zvysuje hlavne u dojciacich suciek,kedy dochadza k mechanickemu poskodeni kvoli cicajucim stenatam,takze adamson ak rozmyslas o stenatach kvoli zdraviu suky,chod to konzultovat s veterinarom,ten ti to vysvetli najlepsie,co a ako. ◄ reagovať

off veroslavorlovsky, 18.3.2010 o 6:23

ADAMSON je možné že ti to situace nedovolila pořídit si psa s pp , proto Tá nesůdím lebo ťa neznám...ale do budoucna si zkus trocha našetřit (utrácáme za jiné hovadiny dost) a pořiď si časem psa s pp...udělá ti to radost....začneš psa cvičit na zkůšky...poznáš nové lidi..atd...a nebudeš sa moset hanbiť že máš "bastarda"...vím že to u vás može byt zvykem polovat s bezpapírákama , ale je to enem na Tobě...nech sa ti daří...P.S...a co máš Kopova..hmm? ◄ reagovať

off lesnica1, 17.3.2010 o 22:14

no nečuduj sa-tak sa to robí-dneska je to normálne. Všade vidíš psov bez PP, ktorí pracujú v revíroch ◄ reagovať

off adamson, 17.3.2010 o 22:12

O nič iné mi aninešlo len vedieť čo ako a kedy.... neviem čo tu začal andy riešiť zarábanie na šteňatách.... ◄ reagovať

off lesnica1, 17.3.2010 o 22:10

každá suka by mala mať šteňatá. Aspoň raz za život. Inak sa môžeme stretnúť s falošnou brezosťou, rakovinou na mliečnej zľaze...Takže kvôli zdraviu suky určite štenaitka treba, ale určite nie už na prvé háranie-na to treba dať pozor ◄ reagovať

off adamson, 17.3.2010 o 21:58

andy8 a čo si myslíš že ja som nechcel psa s PP?? ja som rád že vôbec nejaký je lebo rodičia boli aj proti tomuto hoci pes bol u nás doma vždy a teraz už nechceli a som rád že som ich ukecal aspoň na toto.. a o tom zarábaní ako tvrdíš to vôbec nie je tak teda aspoň u mňa nie... ja na tom neplánujem zarábať ako niektorý ktorý majú psa aj s PP aj bez PP (poznám takých aj osobne). Len som sa pýtal aby som nespravil nejakú hovadinu. ◄ reagovať

on andy8, 17.3.2010 o 16:49

adamson dobry napad to iste nebude ani na prve ani druhe ani nikdy.mas suku bez PP,tak si ju maj ked si nevedel trocha dosetrit a kupit psika ci sucku s PP.no mi vysvetli na ciu rit s bezpapierakom chces cosi riesit ohladom steniat ?Zeby bolo dalsich xy bezpapierakov k mani pre podobne rozmyslajucich jak ty?Si chcel psa na chov? mal si si zaobstarat nieco s PP,venovat sa tomu,dufat ze sa vydari pracovne a exterierovo ,ak by sa vydarilo porobit skusky vystavy,uchovnit to a tak rozmyslat o stenatach,ale s tym by bolo viac roboty co,nez kupit za 100evri,nechat vyrast,nechat nabuchat,a prirastok predat po 100 evri,ze? ◄ reagovať

off adamson, 17.3.2010 o 12:21

ďakujem vám za rady aj som si myslel že to nebude dobrý nápad dávať ju hneď na prvé... veroslavorlovsky ja ju veľmi asi uchovniť nebudem môcť je totiž bez PP ale rodičia ich mali len ako hovoríš sučka nebola uchovnená v tom bol problém. ◄ reagovať

off veroslavorlovsky, 17.3.2010 o 11:57

lesnica naprostý sůhlas...je treba ju nechat dozrát...Adamson a už ju máš uchovněnů....-) nech ju aspoň do dvoch roků,eště néni hotová... ◄ reagovať

off lesnica1, 17.3.2010 o 11:51

nie, na prvé háranie by sa suka páriť určite nemala. Na to je ešte príliš mladá. Aj 13 ročné dievča má už cyklus a neznamená to, že by už mala mať deti. Takže ja by som povedala, že tak na tretie. Ale určite niekým nemá aspoň jeden rok. ◄ reagovať

off adamson, 17.3.2010 o 11:11

Keď je už založená táto téma chcem sa vás niečo opýtať... kedy je najlepšie dať sučku napáriť?? myslím v akom veku... Môže sa dať aj hneď prvý rok?? budem rád ak mi niekto poradíte. ◄ reagovať

off VanFCR, 17.3.2010 o 9:42

nakryvacie pohyby su u psov okrem ineho aj prejavom podriadovania si druheho resp. nadradovania sa nad neho. Takze z toho co pises mi to pride tak, ze sucka prisla do puberty a pokusa sa dvihat si sebavedomie na ukor teba. Zo zaciatku je to sranda, ale ak si nechces zarobit na dalsie problemy, tak jej to netoleruj. ◄ reagovať

zobrazené 481-520 z 582 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov