Chcel by som sa poradit v okruhu hubosrsteho jazvecika ake mate skusenosti s tymto plemenom ..
Pred vyše 2 rokmi som si zaumienil, že si zaobstarám poľovníckeho psa. Mojou požiadavkou bolo, že to má byť pes nižšieho vzrastu, ktorého budem používať výhradne na durenie a dohľadávku zveri. Vzhľadom na moje požiadavky ( okrem týchto ) padlo rozhodnutie na hrubosrstého jazvečíka. Brlohárske skúšky absolvoval vo veku 13 mesiacov len kvôli zaradeniu do chovu (absolvoval ich v I.c- pred skúškou bol iba 3x v umelom brlohu na bezkontaktnom norovaní a inak s ním do brlohu nechodím a ani ho na to neučím a nedovoľujem mu to, nevyhľadávam brlohy ). Absolvoval som s ním okrem KBL v I.c.,SHOJ 3,4,4( hlasitosť má t.č. za 4 ),FD I.c.(najlepší),FSMP I.c. s max.počtom bodov, SD I.c.( skončil 3. najlepší). Na SD z 11 psov absolvovali skúšku v I.c. len 3 psi- z toho 2 hrubosrsté jazvečíky a jeden kopov, ostatné kopovy, jeden jazvečík a jeden špringeršpaniel skončili v II.c.( 4psi) a 4 v III.c.( 4 psi). Môj psík má neskutočnú chuť revírovať, odbieha a hľadá ďaleko, z pohonu sa vracia takmer vždy posledný ( ale v časovom, termíne ),je smelý do húštin,pekne hlási diviaka. Samozrejme, ak by natrafil na obrovského kanca, asi by ho ťažko zadržal, ale možno je výhoda práve v tom, že by ho stále hlásil a kanec by zrejme pri malom protivníkovi ani veľmi neutekal, čo dáva predpoklad na jeho úspešné ulovenie. Poľujem v revíri s poriadnymi húštinami a debrami, ktoré psík zrevíruje bez problémov. A sneh? Prosím Vás, aký sneh? V našich zemepisných podmienkach? Je 6. januára a máme jarné počasie. Klíma sa mení, presúva sa k nám subtropické podnebie o čom svedčí výskyt nových druhov flóry a fauny. Samozrejme, iné je to viac na severe,v horských podmienkach, kde je snehová pokrývka vyššia, súvislá a vydrží dlhšie. Ja osobne si jazvečíka neviem vynachváliť a to sa musím priznať, že pred rozhodnutím zaobstarať si poľovníckeho psa,som jazvečíky za psov prakticky ani nepovažoval. Po osobných skúsenostiach musím nakoniec konštatovať, že jazvečík má naozaj poriadnu dávku inteligencie a chuti do práce a pri správnom vedení- ako písali chlapci nižšie, z neho hravou formou vykrešete pomocníka na svoj obraz- má neskutočný potenciál! Nenechávam sa znechutiť odporcami jazvečíkov, ktorí majú síce hlúpe poznámky na adresu jazvečíkov ale len do chvíle, kým nevidia prácu môjho psíka. Viem ich ale pochopiť, pretože pred vyše 2 rokmi som zmýšľal rovnako, ale prax mi ukázala, že som si snáď ani lepšie vybrať nemohol! Verte, jazvečíkom ostanem verný asi až do smrti, aj keď " nikdy nehovor nikdy". Nie som úplný kynologický začiatočník- v minulosti som sa venoval nie síce poľovníckej, ale služobnej kynológii. So psami som rástol a čosi prežil, dosiahol aj slušné výsledky, takže si dovolím o sebe možno neskromne poznamenať, že psíkom trochu rozumiem, viem ohodnotiť ich schopnosti a vlastnosti ako aj ich potenciál a ten jazvečíky v poľovníckej kynológii aj pri durení a dohľadávke zveri rozhodne majú!!!
čítam odkazovač a vyčítal som pre kubíka 856 jeden odkaz :-D pavian 4.1.2011 o 9:16 Dňa 23.12.2010 sa v katastrálnom území obce Lysá pod Makytou (okres Púchov) stratila tmavohnedá sučka jazvečíka hrubosrstého št. s tetovacím číslom 9422, počúvajúca na meno Astra. Za akékoľvek informácie o nej či jej nálezcovi odmena... Ďakujem! No vídíš kubik 856 a nemusel mať ani strácajúceho kopova :-D ◄ reagovať
pavian veď tu nejde o problematiku iba o poľovníctvo . Mám skušku z poľovníctva ako i poľovníckeho hospodára obe z vyznamenaním .Tak som bol asi pripravený :-D robím pre chko ponitrie ako i trenčiansky kraj straž prírody .Okrem toho som rybarom od roku 1978 a vášnivým hubárom .Tiež sa zaujímam o entomologiu čo to viem aj v botanike a liečivých bylinách .Celý život žijem v prírode v poľovníctve sa pohybujem asi 25 rokov . Snažím sa i fotiť a zaujímam sa i o sokoliarstvo a mnohé iné veci ktoré priamo či nepriamo súvisia s poľovníctvom . Keď niekoho urazím nemám problém sa ospravedlniť. ◄ reagovať
Edu, udivuje ma tvoja znalosť takmer každej problematiky, klobúk dole! Ale jednu vec si na tebe naozaj cením, ochotu diskutovať, v tom si jednoznačne kráľom, nič v zlom... ;) ◄ reagovať
cita spočítal som to blbo ospravedlňujem sa :-D Plocha 1000 x 300m je 30 ha nie 3ha . Samozrejme to nič na veci nemení. ◄ reagovať
Edu, nespočítal jsi ty ha trochu blbě? ◄ reagovať
kubik856 prvá najdôležitejšia vec a rozdiel kopova medzi jazvečíkom je presne tá že pracuje !!! Druhá dôležitá vec je ,že keď napadne trocha sneuhu jazvečík nielen ,že nepracuje ,ale nemôže sa sám pohnúť z miesta .Kedže u nás v Bielych Karpatoch je snehu napadnutého takmer počas všetkých spoločných poľovačiek durenie s jazvečíkom by bolo neuskutočniteľné. Ako uviedol adam89 v čučoriedkach a vysokej starej tráve tento problém môže tiež nastať .Náš poľovný revír má asi 2500ha ale to neznamená ,že na ďaleko znamená že pes na spoločnej poľovačke pracuje na 2500ha . Najmenší revír môže mať výmeru na Slovensku 500ha. Keď sa robí spoločná poľovačka v horách na diviaky preháňa sa obyčajne plocha 1000x300m zhruba 3 až 5 ha . Takže veľkosť revíru či máš 500ha alebo 10 0000ha vôbec nie je dôležitá. Lebo jeden pohon má asi 3 ha. V horskej časti poľujeme každú poľovačku tak, že časť strelcov nadstáva po hranici . Takže samozrejme pes môže diviaky duriť a prejsť aj do cudzieho revíru plot tam nemáme .Môže tam po diviakoch prejsť samozrejme akéhoľvek plemeno ktoré je schopné chôdze.Keď je tu pol metra snehu jazvečík tam neprebehne lebo nemôže sa pohnúť na mieste .Napriek tomu aj ku nám na poľovačku najmä z jesene chodia jazvečíci a mnoho sa ich aj postrácalo.Hladanie na ďaleko znamená pár m vpredu a nemotanie sa pod nohami nie kilometre ! Nechcem psíka haniť lebo ako som uviedol jazvečík je v prvom rade excelentný brlohár a na túto prácu je i šlachtený .Urobí aj farbu a za pekného počka urobí aj duriča ak keď má sklon behať skôr po srnčej zveri a hlasiť ju. Takže na norovanie jazvečíka určite ano na to je brlohárom na durenie diviakov to žial nie je uspôsobený psík. ◄ reagovať
nas revir pretina dialnica,zeleznica a cesta 1 triedy,kup si kopova a ze ti ho nieco zrazi je takmer iste,len divikov nam tento rok zrazilo asi 14,takze jazvecik na durenie u nas je dobra volba predsa ten radius je mensi,takze zalezi aj od charakteru reviru,nas predseda mal jazvecika a ked sa nieco dohladavalo tak kazdy chodil iba za nim ,takze zaznavat toto plemeno nie je na mieste,ked sa ti paci tak si ho kup a nedaj si do toho rozpravat,ked sa ti vydari budes velmi spokojny, ◄ reagovať
Edu -aj kopov ma svoje nevyhody a ak by si si náhodou obstaral kopova a mal by si chodiť v malom revíri tak ten kopov začne diviaky duriť až na druhú stranu susedného reviru. a ty potom stratíš cely den hladaním svojho milačika. a prečo?? lebo kopov pracuje na velkém priestore.a je to pes určený do velkého horského revíru kde sa ten pes môže "ukázať". Pretože nie každy ma revir ako krava. takym by som odporučil skôr ajd alebo ine duriče. ◄ reagovať
adam89 určite sa to dosť často nestáva!!! :-D aj keď sa to mohlo stať o tom je ťažko debatovať a o čom silne pochybujem :-D ,že sa to stalo:-D. Ale určite sa to nestáva dosť často !!!:-DD Že pozdravujem starých poľovníkov a som rád ,že dodržiavajú tradície a nezanedbávajú poľovnícku latinu :-D LaL zdar :-D Ani jazvečík nie je taký hračkarska pes ,že by ho čakala jelenica a potom ho rozpárala raticou :-D Ak by sa to ešte stalo opakovane ba dosť často tak to je čistá poľovnícka latina . Dobre počúvaj starých poľovníkov a dozvieš sa aj šokujúcejšie vecičky :-D ◄ reagovať
Edu dost casto sa stava ze jelenica prednou raticou rozpara psa (jazvecika) to mam od starych polovnikov ktory chovali cely zivot len jazveciky a ty nieco o tom vedia od takeho jedneho mam aj psa... ◄ reagovať
Hejkal nikto tu žiadne plemeno nezatracuje .Jazvečík je excelentný brlohár urobí aj farbu či durenie . Keby som chcel psa špecialne na durenie diviakov nebudem si zaobstarávať jazvečíka podobne ako keby som chcel norovať nekúpim si kopova. ◄ reagovať
Súhlasím Hejkal, každé lovecké plemeno je dobré a zaslúži si úctu. Všetko je na konkrétnych jedincoch a ich vodičoch. Ja mám s jazvečíkmi výborné skúsenosti. Ako píšeš dnes je hnanie zveri cez tri revíry zbytočné a lov napr. na čiernu nemusí byť založený na ich intenzívnom durení, úplne postačí, ak ju psík nájde a vytrvalo hlási, hoci aj na jednom mieste. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie jazvečík (autor: Ovis).
nakoniec mam jazvecika 7 mesacneho ..bol som s nim 3-krat pri oplotku a isiel velmi pekne ..no ak som s nim isiel do reviru narazii sme na lezovysko tak vobec nehlasil, casto z nej zisiel co nie je az taka chyba to sa da spravyt, a ani cerstvu stopu srncej ani liscej nehlasi. bojim sa ze ani nebude ◄ reagovať
Chlapi nenavážajte sa do psov , každé plemeno či jedinec je dobrý ,ak má vrodené vlohy ako je nos , ostrosť, hlas, a ak to majú záleží len na majiteľovi čo z neho bude. Čo sa týka jazvečíkov tak s nimi mám len dobré skúsenosti , výborní brlohári , dobrí na farbe a perfektní pri diviakoch. Samozrejme išlo o vlohové psy a dobrých vodičov a tie psy poľujú na Orave. Samozrejme veľký sneh je problém . A hnať diviaka cez tri revíry dnes nie je účel pri ich malých výmeroch. Lepšie nech ho ohlási a za pomoci honca zdvihne. Každé plemeno si zaslúži úctu (to je názor môjho otca a ten už nejakého psa vychoval a vycvičil) ◄ reagovať
no su aj taky podnohaci mas pravda :D konecne si to vystihol! z kazdeho plemena je dobry aj zly pes! s tym na posede ako si to naucis,moja lahne a poslusne spi,horsie ked sa striela tak to by ma aj predbehla po rebriku :D ◄ reagovať
rhoods práve naopak mne ešte jazvečíci nikdy neurobili nič okrem motania sa pod nohami a po cestách na spoločných poľovačkách. ◄ reagovať
Jakubec neviem na čo chceš chodiť s jazvečíkom na postiežku ? Respektíve prečo ? A Ako 14 ročný budeš na čo striehnuť ? Predstav si že sedíš na posede večer všade ticho psovi sa niečo nebude pozdávať začne štekať že ho bude nie zver ale človek počuť na kilometre :-D napríklad sova pristane do okna posedu čo sa bežne stáva . Po takomto štekote to môžeš zabaliť . Ako som uviedol nepozeraj filmy ako je pod jazvečou skalou odkaz Lebo to robil režiser realita je diametrálne odlišná !!!Ale i mnohé iné veci. Takže na posed by som doporučil plyšového jazvečíka pod riť aby si nedostal vlka . Výborne to popísal adam89 žiadnu blbosť si nenapísal iba realitu ale pobavil som sa :-D od tej jelenice že ho odkopne až po čučoriedky ,vysokú trávu a sneh :-D ale po asfalte ide normálne :-D Ako brloháre sú to však excelentné psíky ,urobí aj pekne dohľadávku ba keď nie je sneh nájde aj diviaka . Samozrejme každý psík je odlišný tvrdiť však že jazvečík je lepší na durenie ako kopov a pridať nejaké príklady ,že niekto videl neschopného kopova je zavádzajúce . Osobne som tiež videl neschopného kopova a nie jedného to však neznamená ,že všetci jazvečíci sú super !!! ◄ reagovať
edu:tebe tie jazveciky museli nieco spravit,co sme mali predtym jazvecikov tak ty isli napr. len na diviaky nic ine ich nezaujimalo,bohuzial co mam teraz je nie je tento pripad :D k tym,ze su konfliktne?kazdy co si vychova ma,k nam chodi jeden kopov a ten sa veru ani jagosom nevyrovna.... ◄ reagovať
jazvecik je dobry pes....je moc mudry a casto krat s tebou vydrbe ...ja mam snim dobre skusenosti ,mozno ze az moc odvazny a moze sa mu to vypomstit ...podrzi zver na mieste mam na mysli diviaciu ale aj vysoku...farbiarovi moze konkurovat len on ....no velka nevyhoda je sneh a cucoriednik a vysoka trava....na jar si treba davat bacha na jelenice ,ktore vedu mlade pretoze vtedy ho moze zabit kopancom...no ale skor ti poradia skusenejsi ...ja sa tiez este len ucim...ak som napisal nejaku blbost ospravedlnujem sa... ◄ reagovať
Pre Edu:Vo february budem mat patnast a to uz bude koniec sezony tak preto si uz chcem teraz zaobstarat jazvecika aby na buducu sezonu mal uz aspon ten rok.Este mimo temu moze chodit s jazvecikom na postriezku ◄ reagovať
Keď chceš jazvečíka tak si ho kúp... Je dobrý aj na diviaky ale skôr na individuálne poľovačky alebo aj do pohonu ale nemôžeš čakať že ti diviaka zodvihne a pôjde s ním na strelcov. Skôr ho bude oštekávať kým sa nepriblížia honci a potom sa pohne aj diviak. ◄ reagovať
Neviem kde si ako 14 ročný duril diviaky ,ale to nie je predmet diskusie . Napadne trocha snehu a jazevečíka môžeš tak nosiť vo vaku na chrbte nie to duriť diviaky . Zrovna jazvečík Ti bude blabotať na každej srnčej stope . Pozri si duriče ako sú kopov ,daxlkopov,štajerský durič ,bígl a iný a vyber si odtiaľ . Samozrejme s papiermi . A nepozeraj filmy poj jezvečí skálou a podobné lebo Ti to nerobí dobre :-D Jazvečík je brlohár nie je uspôsobený na durenie diviakov . Veľmi zlý výber !!! ◄ reagovať
ked si ho opatris musis ho od mala odnaucit od srncej,lebo to robia vsetci s velkou chutou,pretoze im to strasne vonia ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Kynológovia, prosím poradťe mi! (autor: grom6).
psík je stary dva roky a stym vracanim sa po stope je to tak ze sem tam ma hlada ak ma nenajde tak pride na miesto s kadial som ho vipustal aspon ze orientacia je dobra co hovorite na metodu s elektrickym obojkom ◄ reagovať
Potrboval by som aj na durenie diviakov aj na brlohareniemal som je dneho psika BErnskeho durica a bol dobry aj na diviaky ale viac prenasledoval srnciu zver tak teraz chcem skusit nieco nove a najviac sa mi pozdava Hrubosrtsy Jazvecik. ◄ reagovať
Jezevčíky nechovám, ale jako nezaujatý pozorovatel musím konstatovat, že jsou to velice problémoví psi! Ze statistik je známo, že je tohle plemeno nejvíce útočící na člověka a nejvíce psích kousnutí zapříčiní právě jezevčíci. Z toho lze odvodit, že jsou bud velice tvrdohlaví (což je neomlouvá) a nebo také, že jejich majitelé jsou do jisté míry neschopní si psa vycvičit. Tím nechci na nikoho útočit. Jen vysvětluji jaký je stav. ◄ reagovať
vyborny spolocnik na posede a v reviry,len ma jeden vrtoch strasne tvrda hlava,doma sme mali jazvecikov od dectva a teraz si planujem jedneho zohnat ku BF,to bude zaujimava dvojica ◄ reagovať
Na čo by si ho chcel ? Na hranie?Na farbu ?Ako duriča na diviaky? Alebo na brlohárenie ? Je to proste brlohár ,ale za istých podmienok zvládne aj iné činnosti. ◄ reagovať
Takúto vec treba podchytiť vždy od mala ;) Ak mu to dôsledne budeš zakazovať s primeraným trestom a umožníš mu kontakt so zverou, ktorú má dúriť a odmeňovať ho za to, väčšinou sám pochopí, čo je pre neho výhodnejšie... 90% správne vedených poľovných psov vždy uprednostní diviaka alebo škodnú pred srnčou, aj keď aj tú občas preženú. Ak je pes starší, ide to už ťažšie, veď vieš ako je to s tým ohýbaním Janka... :D ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie 7 mesačný jazvečík (autor: Ovis).
Poľovný pes, ktorý nehlási čerstvú stopu je poľovne neupotrebiťeľný! Také názory ako mýli honcov atď. sú blábol. Znakom poľovného psa (duriča, v tomto prípade aj jazvečíka) je od vekov jeho hlasitosť, čo priamo súvisí s kvalitou jeho čuchu, aj keď sa to vždy nemusí naplno prejavovať. Je to danosť vrodená, ktorá sa nedá nacvičiť. Preto sú vždy najviac cenené psy s výbornou hlasitosťou, či psy s voľným hlasom, ktoré sa preferujú aj v chove... Hlasitosť môže mať pes od mala, ale môže prísť aj neskôr, v závislosti od jedinca. Často sa v ňom musí´otvoriť´, zväčša nejakým jeho loveckým zážitkom, častým kontaktom so zverou alebo jej pachom. Nie všetky jedince ju majú ale riadne vyvinutú, čo podľa mňa sťažuje ich praktické upotrebenie. To, aby bol pes hlasitý závisí od veľa faktorov ako vrodenej danosti, ochoty psa loviť či pracovať so zverou, kontaktom s ňou a z časti aj prístupom cvičiteľa. Ešte nieje neskoro, aby si si overil, či ju má... To neznamená, že ak nehlási teplú stopu diviaka, nemusí hlásiť teplú stopu inej zveri. A aj keby ju náhodou nemal vždy ´štvorkovú´, nesmieš na neho zanevrieť. O čo môže mať menšiu hlasitosť, o to môže mať väčšiu odvahu alebo ostrosť, môže byť kľudnejším farbiarom a podobne. Každý ide do chovu psa so svojimi ideálmi, ktoré ak sa neplnia možu skončiť tak, že človek na psa zanevrie, dokonca na celé plemeno... A potom vznikajú tie zbytočné dohady o tom, ktoré plemeno či koho pes je ten najlepší, čo je absolútny nezmysel. Najlepší pes je vždy ten, ktorého máš, pretože on pre teba robí určite všetko, záleží od toho, koľko pre neho robíš ty... ;) ◄ reagovať
neboj tvoj psík sa ešte formuje ,dospieva ,po určitom čase a nejakých tých polovačkách psík sa určite naučí aj sám hlásiť. ◄ reagovať
no ale ked zver nehlasi je polovne neupotrebytelny ◄ reagovať
hm.. ako je starý tvoj psík ? ◄ reagovať
to je hovadina aby po nom hlasila na stopu potom to myli jak honcou aj strelcou ked je polovacka ◄ reagovať
prečo by mal hlásiť stopu? takych co revu a diviaka nevidi a ani neuvidi za celu polovacku mam najradsej ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie jazvecik hrubosrsty (autor: mato7x57R).
ja mam tiez taky problem a rozmyslal som ze nejake ,,oblecenie,, by mu mozno pomohlo...u hrubosrsty terierov som to videl.... ◄ reagovať
taky isty problem ma kazdy chovatel jazvecikov. Aj mojmu sa tvoria velke snehove chuchmalce na nohach a na hudi,pre ktore niekedy ledva chodi.Tych chuchmalcov sa nezbavi asi nik.Chcem svojho jazvecika zobrat na stefana na polovacku ale neviem neviem. ◄ reagovať
Mám s jazvečíkom tie isté problémy, skúšal som vysríhať srsť na nohách a vytrimovať na prsiach ale snehové gule sa vytvorili i tak, po prvom dlhšom pohone mal toho dosť. Hoci je na diviaču zver super, keď je veľa snehu brávam na poľovačky teriera. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.