M.K.P. AGRO služby
dnes je nedeľa,  23. február 2025,  meniny má Roman/Romana,  spln: 14. marec 2025,  dnes východ slnka: 06:41,  dnes západ slnka: 17:18
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Lov Rysa - diskusia

autor: off ucen
pridané: 28.12.2010 13:26

Dostal som 26.12.010 SMS, tohto znenia. Kto by mal záujem o lov, Rysa Ostrovida, volajte PZ Mladoňov, Lazy pod Makytou, Včera cca 11 00h na Spoločnej poľovačke jeden nemenovaný J.K. a J.L. ulovili Celoročne chránený druh vzácnej zveri. Vedúci poľovačky a ďalší prítomný si nesplnili občiansku povinnosť a prípad do dnešného dňa, tj. do 28.12.2010 do 12 00 h neoznámili OČ v TK, ba naopak, prítomným nariadili vymazať nafotené snímky z mobilov a zaviazali ich mlčanlivosťou.

Mali by sme si od takýchto zobrať príklad, alebo raubírom dať za vyučenú, aby im podobný, nedostali podobné maniere?

Pán hospodár a zároveň "Vedúci poľovačky" ako aj predseda PZ, ktorí vo veci nekonali, by mali okamžite ponúknuť svoje funkciu, alebo napomôcť OČ v TK k potrestaniu nespratníkov. Totižto, Ttest. Čin, nemôže riešiť PZ, ale OČ v TK.

Aký je Váš názor???

počet zobrazení: 63 179
počet hlasov: 0

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 31.3.2015 o 21:38

Moja skúsenosť je taká, že čo raz niekomu na Slovensku z práv zoberú, to sa mu už len tak ľahko nevráti. Nie bez dostatočne silnej lobby a tlaku verejnosti. Preto neverím, že lov rysa niekedy legálny znova bude, hoc v horských revíroch aj zmizne srnčie. Čo ma pazúry a krivý zobák je in, čo tam po zajacoch, bažantoch či hlucháňoch a obnove ich prirodzených biotopov, sú malé, nezaujímavé, ľuďom nič nehovoria a nie sú na ne dotácie. Stačí snáď poukázať len nato, že pomaly kopeme do medveďov, ale na povolenie odstrelu treba buď škody alebo medvediu agresiu. To, že sú revíry, kde na 2500ha evidujú cez fotopasce 13 rôznych medveďov nikoho netrápi, prehnaná denzita medveďa, ktorá deformuje populáciu a jeho prirodzené zvyky a správanie dostatočným dôvodom nie je. Panelákovi pseudohumanisti a stolový ekológovia a zoológovia v sakách ovládli verejnú mienku, ktorej sa potom podvoľuje aj legislatíva. Jednoducho nemáme jednotný hlas, ktorý by rovnakou silou naše záujmy hájil, toto naša komora proste nezvláda, ako keby neradi pichali do tém, ktoré pália a kde sa nevyhnú konfrontácii s verejnosťou. Názor horára v zelenom či dlhoročných poľovníkov už nikoho nezaujíma, pre väčšinu sú to buď sedliaci alebo ožrani, čo chcú všetko strieľať a ničomu sa nerozumejú. In sú médiami stvorení "experti" na všetko, ich jednostranné prezentované názory nie sú konfrontované s faktami druhej strany a preto sú často verejnosťou osvojené ako jediné správne. A poľovníctvo je pre týchto ľudí prežitok a zbytočná sadistická zábava, evidentne hromadné jatky skryté za betónovými múrmi bitúnkov sú viac humánne a vzbudzujú menej pohoršenia. Jedným z posledných mohykánov je vlk, tam to netreba zanedbať, lebo sa čoskoro môže pridať k 2 vyššie spomenutým živočíchom s celoročnou ochranou. Toto sú témy, ktoré má komora neustále do zblbnutia riešiť, tu majú atakovať legislatívu a poukazovať na reálny stav v revíroch, možno tak aj robia, ale ja osobne som takúto intenzívnu iniciatívu nezachytil. Chýba mi napríklad aj sluka, tie príjemné marcové večery trávené zväčša rozhovorom s priateľmi poľovníkmi, avšak doplnené o ten hrejivý pocit, že ak poletí tak môžem a možno sa aj zadarí. Pre mnohých bol lov slúk alebo účasť na ňom poľovníckou prvotinou či prvým pričmuchnutím k poľovníctvu ako takému. Slovenskí poľovníci určite z európskej populácie slúk neukrojili, avšak akceptovaním plošného európskeho zákazu nám zobrali veľký kus z našich zvykov a tradícií, ktoré prežili aj vojny a generačné obmeny.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 53

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 249 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Jozibaci, 19.4.2011 o 13:07

Orol, tu nikto neočakáva žiadne reakcie paranoikov. A Jelsovec, film o rysoch a ich love koristi som ešte nevidel. Najviac ak úvahy o rysoch, ktoré v zime musia byť vďačné za každé sústo, ktoré sa im naskytne. Ako by to boli bezdomovci. A pritom vyzerajú, ako celebrity v najlepšej kondícii. Zo zootechnického hľadiska je to však debilita najhrubšieho kalibru - nemohli by sa rozmnožovať. Ale to je pre vás privysoká matematika, že! Sledovať dokumenty naďalej budem, zmysluplne uvažovať tiež nemienim prestať, hlavne však navádzať na to každého, kto zdravo, inteligentne premýšľa, pretože to nie je trestné, ale naopak - zodpovedné. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 19.4.2011 o 11:38

Jelšovec, pekne, podrobne a zrozumiteľne si to rozviedol, vďaka. P.s- bývalý komunistický udavač štb s krycím menom háj mi nestojí za to, aby som na jeho konglomeráty reagoval. ◄ reagovať

off growler, 19.4.2011 o 10:37

jozibaci ty sa len radsej venuj aj nadalej tomu co ti ide najlepsie a to sledovaniu dokumentarnych filmov.tvoje teoreticke fantazie su sice usmevne,ale okolo reality sa ani len nesuchli.naozaj pri citani tvojich phladov na vec,cim dalej tym viac nadabudam presvedcenie,ze si tak 14-16 rocne dieta.u teba ako niekolko rocny vyskum rysa stredoeuropskych podmienakch je doverihodnejsi film ktory vidis v TV :).chvala bohu,ze takychto televiznych odbornikov nieje viac. ◄ reagovať

off Jozibaci, 19.4.2011 o 10:30

Jelsovec, ale veď ja aj nakupujem z dvora a som za slovenské produkty. Nemôžem však spoliehať na výskum rysa tak, ako na výskum krokodílov, o ktorých je už kvantum hodnoverných dokumentov in natura. Nie z výskumu v zajatí. Ten je nehodnoverne skreslený. Podobne lovy levov, gepardov, o ktorých kameramani natáčajú skutočné, neskreslené zábery. Iba že ich nekomentujú, ako lovy podľa veku koristi. Iba podľa druhu - pakôň, zebra, gazela Thompsonová,... Znalec zveri však jasne vidí, že sa jedná o mladé steaky. Staré ich nezaujímajú. ◄ reagovať

off Jelsovec, 19.4.2011 o 10:04

ja neviem čo má krokodíl so mnou alebo rysmi spoločné. citoval som autora ktorý sa zaoberá aj výskumom veľkých šeliem. ak mi dáš o rysoch iné čísla, od iných vedcov môžeme diskutovať. z tvojho príspevku som sa len dozvedel, že uprednostnuješ anglický reťazec pred nemeckým. ako správny slovák by si mal podporovať slovenských farmárov a Predaj z dvora. Za pár týždňov sa začne predávať májová bryndza...najlepší syr na svete... ◄ reagovať

off Jozibaci, 19.4.2011 o 9:51

Jelsovec, ja viem, že ti je prirovnávanie k cudzokrajnej zveri proti srsti, ale ja si nemôžem pomôcť. Ide o štruktúru pohlavia rysej koristi - 1:1,8:1,3. Až budú na Mare loviť krokodíly pakone v takomto pomere, potom uverím. Zatiaľ verím vlastnému kukuču a dokumentaristom, ktorých Edu nazýva hlupákmi, že krokodíly lovia v pomere 0:0:x. To x znamená číslo, ktoré je /resp. by malo byť/ totožné s číslom kompenzačnej mortality. T.j. - nesmie byť vyššie, ako 100. To znamená, že musí byť nižšie /napr. 80 %/ a zvyšok tvorí počet jedincov, ktoré majú doplniť stav po "odchode reprodukčných jedincov do dôchodku". Vtedy ostáva populácia koristi stabilizovaná. Na Mare je však situácia iná - stavy koristi krokodíla narastajú, čiže krokodíly nestačia konzumovať svoju korisť. Natalita je vyššia, ako mortalita. Podobne si preto myslím, že aj u nás platí tento jav vo vzťahu rys - srnec. Chcel by som vidieť úlovok rysa v kategórii dospelej srnčej. A loviť chorú zver, so zníženými zmyslovými a adaptačnými schopnosťami, to ako keby ste mňa chceli vidieť nakupovať v Hypertescu poškodený tovar za normálnu cenu. Blud. VŽDY nakupujem za normálne prachy normálny tovar. Tak to "robí" aj krokodíl, aj rys. ◄ reagovať