Svagor si zastava osmicku a ja sprngfilda.on striela hornady a ja normi.napiste mi prosim Vas nazor na tieto dva kalibre a ktory je podla Vas lepsi
Ja mam sauer highland v 30-06 co vazi 2,7kg a hlaven 51 cm a v pohode. Ten kto sa boji spätneho razu nech si doma lepi letadielka a netrepe sa do hory. Tato tema sa tu opakuje do okola X krat. Do 6000 J to nie su kopance len jemne pohladenie. :-)
Príspevok presunutý z diskusie Strelivo do 8x57JS (autor: rado857).
ak použiješ Norma Alaska ver mi že nebudeš sklamaný! (ja som mal v 308 win Alasku ) ◄ reagovať
Kúp si Vulkán budeš spokojný. Sierra nie je zlá ,ale každá krabica môže byť iná. A Sierra tiež nie je zadarmo. ◄ reagovať
Sierra je veľmi presná strela a aj účinná, ale má svoje muchy, ona je super za ideálnych podmienok, keď zver stojí kolmo teda "na blatt", problémy nastávajú po zasahoch zošikma, vtedy má sklony k nestabilite a správa sa nevyspytateľne, niekedy to dopadne dobre, inokedy nie. Toľko moje poznatky ◄ reagovať
potreboval by som poradit.kto ma skusenosti so strelivom sierra a geco.cenovo je to rovnake.ktore by boli lesie . ◄ reagovať
Ja som strielal vysoku ,jeleň aj veľké diviaky sierrou . Ďaleko účinnejšia ako SPCE a výborná presnosť .doporučujem ,ale keď som sa zastabilizoval v RWS ◄ reagovať
Velmi dobre referencie su na GECO (RWS) a cenovo su na urovni SaB, co sa neda porovnat. ◄ reagovať
Keby si tej jelenici neškrabol chrbticu neviem neviem. Sierra je nie dobrá strela na lov, skôr na terčovú strelbu. rado 857 skús Norma Vulkán, super strelivo. ◄ reagovať
Prednedávnom som si kúpil Sellier a Bellot Sierra v kalibri 8 x 57 JS, v sobotu večer som touto strelou strelil jazveca na 50 m - vstrel malá dierka výstrel diera o rozmere 3 x 3 cm, o pol hodinu pozdejšie jelenica na 200 m - vstrel aj výstrel rozmerovo ako u jazveca, jelenica nespravila ani krok, strelil som ju na vysokú komoru( pľúca a škrabnutá chrbtica) - maximálna spokojnosť. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie 8x57JS (autor: Skorcik30-06).
stevie_y - s týmto sa dá súhlasiť. vyváženosť zbrane, jej tažisko a lom pažby dokáže zázraky. Pomyslel by si niekto, že strelba z 30-06 SPRG bue bez komoenzátora pohodová? Prirovnatelná k 7x64, 308W ?Skúsil som si, viem porovnať. O jednom takom šprigovi viem, žial už nieje medzi nami :-( ◄ reagovať
8x57JS povazujem za vynikajuci na spolocne polovacky kde sa zver casto zasiahne aj horsie. Tiez pri love jelenej a velkej diviacej je vyborna. Osobne som vsak presvedceny ze na ulovenie nasej zvery nie su potrebne taketo silne kalibre a som zastanca mensich kalibrov. Teraz mam 7x64 a mozem povedat ze silnejsiu zbran si uz nekupim, manzelke som kupil gulobrok ZH 7x57R/16 a mozem povedat ze je to velmi elegantna zbran, a pohoda pri vystrele je ovela vyssia ako u razantnejsich kalibrov, najma pri opakovanej strelbe, slabsia zbran predsa len strelca tak nerozhodi a ani pred vystrelom sa neobava spatneho razu. Dobre vyvazena zbran moze rovnako posobit i v razantnejsom kalibri. ◄ reagovať
m98 - nesnaž sa byť premúdrelí, škodí to. Ak nedokážeš pochopiť, že som sa na niečo opýtal, tak je to tvoj problém. a môj dotaz o 19:39 svedčí o tom že som amatér ? všetko v poriadku ?? ◄ reagovať
Lovec dik za link idem tam mrknúť . Ja chodím skôr na fotoservre tam je výborný fotoaparát .cz. Ako i vivo.sk alebo odkaz />
Naše poľovníctvo je slušný časák .Celkom dobrý je aj Hubertlov časopis .
Tu je zopár linkov na poľovnícke slovenské stránky
odkaz />
odkaz />
odkaz />
Tiež v česku nema obdobu stranka odkaz />
Veľmi kvalitná stránka o hubarčení.
Samozrejme že to sú extremne veci a česko ako väčšia krajina má samozrejme v globale viacej aj kvalitnejších stránok . Zrovna však v poľovíctve to tak asi neni . Ale časom sa možno urobí niečo viac. ◄ reagovať
Přesně tak, mluvíš mi z duše. Co se týká netu u nás. Dobré je silvarium.cz vydávají i časopis Svět myslivosti, narozdíl od klasického plátku ČMMJ je tam málo reklam a hodně odborného. Jaký máš názor na váš časopis Naše polovníctvo ? Uvažoval jsem o předplatném. Jinak ještě k těm webům. Máš pravdu, že u nás je to slabé, něco tak pěkného jako je tento web jsem nenašel. Dostal jsem se sem přes odkaz na myslivost.cz ◄ reagovať
lovec 74 všetko dobré v novom roku aj tebe . Sme tu preto aby sme si tu poradili a debatovali o spoločnom koníčku poľovníctve . To je vždy prínosom . Našťastie nemáme jazykovú barieru tak môžeme využívať obojstranne československe servre. Hľadal som čeke myslivecke stránky ale našiel som iba myslivost . Neviem čo som hľadal zle alebo ich niet. Slovenských je veľmi vela awald ,horár sever,polovnictvo.com a iné ◄ reagovať
Tak neměla to být recenze, dotaz byl na ráži. Jinak přeji všem vše nej v Novém roce. Tohle je bezvadná stránka a jsem rád, že jsem ji na netu našel. ◄ reagovať
Treba poskúšať isto aj iné strelivo a recenzie na nete sú tiež niekedy zavádzajuce to je fakt . ◄ reagovať
Souhlasím. Střílel jsem vždy tuto střelu, takže nemám jiné poznatky. Pravda, možná jsem pohodlný zkoušet něco jiného. ◄ reagovať
lovec 74 SPCE vychadza tak s testov . Samozrejme že na 100 m isto zasiahneš čo potrebuješ . ◄ reagovať
Nechtěl jsem vzbudit dojem že vím vše, to je pouze moje zkušenost. Jestli je SPCE od S+B nejhorší, nebo nejlepší ....? Já to do té flinty dávám a v listopadu jsem načal 3 krabičku. Nelovím jen spárkatou, ale i lišky a jinou škodnou. Pravda je ta, že je to vždy o lovci na jakou vzdálenost si troufne. O té deformaci, asi jsem se špatně vyjádřil za což se omlouvám, to za mě vysvětlil JENO. Přesně tak to bylo myšlené. ◄ reagovať
No 00:07 a hlavne 19:39 hovorí o niečom inom. ◄ reagovať
m98 - niesom amatér akiste si to myslíš. Len neviem po česky dostatočne dobre. toť vsio... ◄ reagovať
to lovec 74: S praktickými skúsenosťami súhlasím. Pretože tiež lovím 8x57JS a moje sú podobné.
No dá sa aj na vačšie vzdialenosti, tam je limitujúci faktor strelec.
-iboo-/oo:o7,19:39/ ak ti chýbajú skúsenosti, s tým sa nedá nič robiť, len to dohnať v praxi. Ak vedomosti ku konkrétnemu prípadu tak treba čítať,čítať / a môžeš začat Streleckou poradňou-myslivost.cz,rok 2006,apríl,otázka 703.
Lebo ak začneš rozprávať bez skúsenosti,vedomosti, môžeš u ľudí so skúsenosťami,vedomosťami vyzerať ako ..... ◄ reagovať
milanko12 - ospravedlňujem sa za dokomolenie nicku. K tvojmu príspevku z 30.12.2008 17:43 pridávam že vidíš, aké kraviny si ludia dokážu navymýšlať. Nebol som ďaleko od pravdy, málo ludí pritom vie že strela je najúčinnejjšia čo do energie na ústí hlavne, a čím ďalej neakceleruje, ale spomaluje....banalita, no expertov stále nieje dosť :))) ◄ reagovať
mialnko12 - bude zo mna pytliak :)))
Edu - nj, mal by si prestať všetko komentovať, lebo dopadneš ako Jakubson, ako ja. Komunizmus v slovenskej diskusii ešte neskončil :((( ◄ reagovať
Ok zname . To asi len ja komentujem všetko :)) Ved pohoda vedieme debatu .Alebo nie??? ◄ reagovať
Edu ja som len vysvetlil čo to slovo zname,lebo Iboo sa opýtal.Ostatné nekomentujem. ◄ reagovať
iboo iboo co len steba bude.)))) ◄ reagovať
jeno načo je potom poloplášťová ??? ◄ reagovať
Nemá čas se rozvinout- strela sa nestihne pri zásahu deformovať. ◄ reagovať
lovec 74 na to že strielaš najhoršiu a najnepresnejšiu strelu ktorú si si mohol zo stoviek striel a desiatok značiek na trhu vybrať máš celkom úspech . Tiež som mal 8x57 JS ono vlastne treba povedať že je to presne 8,2 x 57 tie dve desatinky robí to esko a červeno označena kapsla aby sa nemýlila. 8x57 je normalny kaliber podobny k 7x57 ,7x64,W270 ,spr.30-06 atď preto nejako preberať vyhody alebo nevýhody je naozaj ťažko u tohoto storočneho kvera . Problem je že tieto guľovnice sú obyčajne vybuchane a extremne stare. Momentalne sa dá vybrať na trhu v moderných kalibroch a moderných konštrukciách striel naozaj to čo srdce ráči. Tak vychvalovať stareho kvera a najlacnejšie najnekvalitnejšie nejnepresnejšie strelivo je také hmmm ako debatovať o tom ako dobre jazdi škoda 100 v teréne :)) Nuž jazdí :))všetko zaleží na tom s čim to všetko porovnáme. Nove kalibre vyvinuté a testované v špeci podmienkach su v pohode aj ked vela ludi podlieha neopodstatneným predsudkom napriklad na cal. W 300 magnum alebo rem 7 magnum a iných . Všetko sú to však špičkove cal. U nábojov je to tiež kvalita priamoúmerná cene. Debatovať o tom že S&B je lepšie ako RWS ,Norma alebo ine svetove značky streliva je tiež scestné . Samozrejme že keď niekto chce ušetriť par euro na krabičke tak je to o inom . Potom môžeme debatovať koľko euro je hodne chybenie zveri prípadne jej nedohladanie . Strielať sa dá aj predovkami,kušami ,lukmi aj prakom . Aj uloviť zver. ◄ reagovať
milanko12 - najčastejšie diery, ale teraz som sa vážne opýtal. Neviem, čo tým autor myslel, tak som si len nahlas zailustroval možnú odpoveď na tento rébus. Ak vieš ty, tak mi napíš. Alebo buď vždy o krok múdrejší ! Je to na Vás páni.... ◄ reagovať
čo je to "nemá čas se rozvinout " ??? to ako že sa nestihne robehnúť, alebo ako to mám chápať ?? :))) ◄ reagovať
Jsem tu nový, ale vzhledem k tomu, že tuto ráži používám několik let nedá mi to ji nepochválit. Myslím, že nejde o to kolik cm nějakého materiálu prostřelí, nebo neprostřelí. V letošní sezoně jsem s touto ráží ulovil 9 ks černé zvěře z nástřelu odešli 2 kusy - 200 kg kňour a to padesát metrů s čistou komorou, a paradoxně 20 kg sele asi osmdesát metrů střelené na plíce. Dančí zvěř zůstává v ohni (moje zkušenost 4 ks). Tato ráže je též výborná při lovu srnčí zvěře. Nebojím se střelit přes klas, trávu a pod. Pokud je trefeno žebro neděje se nic, jen je větší otvor výstřelu. Narozdíl od rychlých ráží není podbarvená zvěřina. V roce 06 jsem střílel srnce, který mi prostě nesměl odejít. střela z mých rozklepaných rukou zasáhla lopatku stočila se k páteři, kterou asi za pět cm vytrhla. Zvěřina okolo rány nebyla znehodnocena. Nepoužíval bych na extrémě velké vzdálenosti, protože rychleji padá křivka, a na blízko na srnčí, sele, protože nemá čas se rozvinout. Toť některé poznatky - střílím S+B střelou SPCE ◄ reagovať
Pol kilometra lame kukuricu a na konci ešte diviak padne :)
Ono je to jedno osobne by som išiel napríklad do 7x68 ,7x64,w 270 majú troch lepšie balistické hodnoty . ◄ reagovať
laik - presne aj mne to na druhej strane vyšklbo pekné triesky . ◄ reagovať
Pre lovecccc:
Práve s tým bukom som mal skúsenosť aj ja v zime. Tým, že je zmznutý, zrejme krehkosťou sa stráca jeho húževnatosť, a preto to aj na druhej strane vyhodilo tak veľké triesky.
Pre Skorcik30-06:
Je zrejme, že máte ten kaliber 30-06. Ak by som sa mal ja rozhodovať nad kalibrom 8x57JS, ktorý je skoro podobný, tak iba v prípade iného druhu zbrane /guľobrok, resp. guľovú kozlicu, či dvoják/.
Jedine by som to volil v prípade citovej väzby, napr. po otcovi, alebo, ak by sa jednalo o výhodnú kúpu a zbraň umelecký hodnotnú.
Ale to je vec Vášho vlastného rozhodnutia. ◄ reagovať
laik - ja som s 30-06 strelivo 11,7g RWS strela HMK ( H- mantel ) na na 20m prestrelil 20cm hrubého zamrznutého buka - čo som sa čudoval kedže HMK je strela kde sa predná časť okamžite triešti a len zadok prestreľuje . Skrátka čakal som že uviazne :) ◄ reagovať
milanko12 - ved hej záleží od veľa vecí -ale tak tam sa všeobecne hovorilo o morenom železničnom podvale :) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.