Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Porovnávanie 30-06Sprg. alebo 8X57JS alebo 7x64 - diskusia

autor: off swdtiger
pridané: 20.12.2010 19:45

Svagor si zastava osmicku a ja sprngfilda.on striela hornady a ja normi.napiste mi prosim Vas nazor na tieto dva kalibre a ktory je podla Vas lepsi

počet zobrazení: 41 566
počet hlasov: 1
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off lovec84, 30.10.2013 o 11:13

Ja mam sauer highland v 30-06 co vazi 2,7kg a hlaven 51 cm a v pohode. Ten kto sa boji spätneho razu nech si doma lepi letadielka a netrepe sa do hory. Tato tema sa tu opakuje do okola X krat. Do 6000 J to nie su kopance len jemne pohladenie. :-)

dať hlas príspevku | počet hlasov: 17

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 334 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie kaliber 8x57 jrs (autor: lubik18).

off tajfi, 10.11.2010 o 20:20

teší ma ako všetci milujete , zbožňujete tento kaliber. Nedáte na ňho dopustiť a podobne. Je to ozaj skvelý náboj a má byť prečo. Konštrukcia je vojenská.Ja tento kaliber používam podobne ako OTIM a určite mi dá za pravdu , že boli časy keď sme boli na ,,posmech" a časy keď tomuto kalibru hrozil zánik. V tom čase moje slová o danom kal. boli odrazené , vysmiate a ja som bol považovaný za idiota. Som rád že moje slová s niekoľko ročným sklzom sa splnily. Momentálne tento kolaps prichádza na kaliber 7x57 i keď ako pred rokmi si to nikto asi neprizná. No môžem povedať , že je to ozaj svelý náboj. pri použití kvalitnej znažky , idealnej strely super(nie igman SB a pod.)Je veľa rôznych kalibrov ktoré zanikly a boli na lov európskej zveri veľmi dobré(8x57R/360 a podobne). Viem , že moje aktuálne názory na strelivo a zbrane veľa ľudí neakceptuje no po určitej časovej odmlke zistia , že niekde tá pravda je a človekovi nerozkážeš. Musí každý zistiť na vlastnej koži. LaL Zdar. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lovecmiro, 10.11.2010 o 19:10

Dakujem za komentare tiež si myslim že skôr tu 8x57 aj vela kamaratov o nej basni tka dufam že bude dobre. A este by som chel vedet že ake strelivo by bolo tak najrozumnejšie. Ď ◄ reagovať

off lovec84, 31.10.2010 o 18:08

Ja to mám automat hlavne na nadhánky, ale mam na ňom puškohľad a používam ho aj na čakanú ak si idem sadnúť niekde nad obilie alebo do kukurice, tak som hľadal čo najťažšiu strelu a zvolil som SB sieru 14,26 g,ale idem prejsť na normu vulkan tak uvidim či to bude lepšie alebo horšie. ◄ reagovať

off schaman, 31.10.2010 o 15:43

Aké strelivo? Ja používam GECO, presnosť výborná ale účinky na diviaky nevyrovnané. ◄ reagovať

off lovec84, 31.10.2010 o 10:56

Počas tohto splnu 3 diviaky. Dvaja v ohni jeden prešiel cca. 80 m farba ako z kanvy. U všetkých troch priestrel. Super kaliber ◄ reagovať

off 857jrs, 26.10.2010 o 13:50

Mam tuto raž 8x57jrs a som spokojny.diviaky v ohni,vysoka tiež až na par vynimiek a strelivoSB. ◄ reagovať

off orol, 21.10.2010 o 17:02

Myslím 5-6 kusov raticovej zveri som z 8x57JS ulovil. Záver: dobrý zastavovací účinok, dobré farbenie zveri, dobrý kaliber. Aj napriek "veku náboja" nestráca tento na popularite a užitočnosti. Náboj 8x57JRS je obdobná, len o čosi slabšia forma určená do zlamovacíc resp. kombinovaných zbraní a aj v súčasnej dobe hodne puškárov preferuje práve tento skvelý, pomerne "nízkotlakový" (2900) náboj hlavne na SP na diviaky. Myslím si, že oprávnene. ◄ reagovať

off lovec84, 21.10.2010 o 14:30

Lovecmiro- isto tú osmičku, minimálne v tom že zver lepšie farbí a odovzdáva viac energie, pri 7x57 sa občas stane že ťažší kus čiernej, alebo jelňa nemusí prestreliť a potom to s dohľadávkou nieje nič moc. ◄ reagovať

off otim, 21.10.2010 o 10:17

Poľujem ním 25 rokov v jelenej oblasti a nemá chybu ◄ reagovať

off Jager68, 17.10.2010 o 15:03

tazzi to nebolo kalibrom ale strelivom. ◄ reagovať

off lovecmiro, 17.10.2010 o 14:10

ja by som sa chcel spytat že ktory kaliber by ste mi viac odporucili ci 7x57 alebo 8x57 dakujem ◄ reagovať

off tazzi007, 14.10.2010 o 23:37

10 let jsem měl kulovnici 7x64 a myslel jsem že nemůže být nic lepšího. Letos jsem koupil 8x57IS a zatím jsem mile překvapen a maximálně spokojen. Srnčí po ráně zůstává v ohni, zvěřina je nepoškozená. U 7x64 mi zvěř odcházela a špatně značila. V okolí zásahu byla zvěřina poškozena podlitinami. To se mi nyní nestává. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off vlavar, 14.10.2010 o 7:13

Zatiaľ len tie najlepšie. ◄ reagovať

off AREV, 14.10.2010 o 6:47

Celoživotní a nejlepší. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie dokola-vhodnost ráže-její sesměšnění-vyčítání a hloupé jednostranné názory... (autor: Ladik).

off orol, 5.9.2010 o 17:13

Čo sa týka výkonnosti guľových kalibrov, niektorí autori uvádzajú, že strela po zásahu preniká tkanivom organizmu zveri a mechanicky ho rozrušuje. Pokiaľ poškodí primárne životne dôležité orgány, ako sú mozog, miecha, aorta dochádza takmer k okamžitému zastaveniu životných funkcií a k zhasnutiu zveri. Pri takýchto zásahoch je potrebné zdôrazniť, že tu nezáleží príliš ani na výkone zbrane a ani na druhu strely. Tieto prípady sú ale v poľovníckej praxi skôr výnimočné a nemožno sa na ne ani spoliehať. Skôr častejšími prípadmi je, že strela nezasiahne tieto životne dôležité centrá a tu je veľmi dôležité, aby v tele zveri vyvolala čo najväčší účinok. Z tohto pohľadu si myslím, že výkonnejšie kalibre budú mať aj vyššiu ranivosť, účinnosť. Patrilo by tu samozrejme pospomínať toho viac, ako napr. čo je traumatický šok, hydrodynamický efekt – kedy, pri akých kalibroch a pri akej rýchlosti strely najčastejšie vznikajú, ako sú potrebné a žiadúce v poľovníckej praxi pre usmrtenie zveri a to aj pri horšie umiestnenom zásahu, atď atď atď... je toho ďaleko viac, ale aspoň z časti som načrtol, prečo by som v prípade lovu najťažších kusov jelenej a diviačej zveri radšej a pre istotu volil výkonnejší kaliber s dobrou strelou. Kaliber 7x57R ( je trošku slabší oproti 7x57 ) s nábojom SB sa mi nejaví ako celkom najrozumnejšie riešenie a správna voľba a to hlavne vtedy, keď mám možnosť voľby výberu kalibru a náboja. Aby som to všetko spresnil a pridŕžal sa zadávateľovej otázky, ak by som mal doma v trezore 7x57 a 30-06 a vo vrecku povolenku povedzme na štvorku jeleňa, asi by som predsa len siahol na toho Springfielda a to aj napriek tomu, že so 7x57R sa mi zdá príjemnejšia, no nie účinnejšia streľba, ako z 30-06 a to aj pri horšie umiestnenom zásahu, o ktorom som sa už vyššie zmieňoval. P.s- samozrejme, že vhodných kalibrov a streliva je ďaleko viac, ale keďže sa snažím pridŕžať zadávatelovej otázky, nezmieňujem sa o nich. P.s- samozrejme že aj 7x57 sa dá nadupať, resp. bežne sú k dostaniu v dobrých obchodoch kvalitné náboje, ale keďže si myslím, že aj v dnešnej dobe používa mnoho poľovníkov klasiku SB, príspevok a moje stanovisko treba brať v tomto duchu. LaL zdar. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie dokola-vhodnost ráže-její sesměšnění-vyčítání a hloupé jednostranné názory... (autor: Ladik).

off cvikau, 3.9.2010 o 12:27

Discover5 to vystihl - "TO" mezi těmi botami a zbraní je ten nejslabší článek celku.A kurt má pravdu - chválabohu za takové "odborníky". ◄ reagovať

off lovec84, 31.8.2010 o 20:14

Jager68 ja som písal ze to bol 100 kg diviak nie srnec. Inak buchol som tým aj srnča na 15-20 m a poškodenie bolo takmer žiadne, H-mantel je tvrdá strela a to ho len preletelo. Prešlo asi 5-7 m a padlo. Já viem že sa dá strelivo super nadupať ak sa prebíja aj ja s kamarátom prebíjame náboje. Chcel som len toľko že aj silným kalibrom čo 8x68 S isto je sa dá v pohode strielať aj srnčia a na vysokú a čiernú je to úplne super. Aj keď zásah nieje 100%-ný, čo sa občas stane aj dobrému strelcovi zver ďaleko, alebo skôr vôbec neodbieha. ◄ reagovať

off Jager68, 31.8.2010 o 19:25

lovec84...strel s tym H MAntel 8x68 cez lopatku srnca..a ja strelim so 7x64 s Normou so strelou Nosler Accubond...myslim,ze po tvojej rane to bude,,trosku".. horsie..8x68 je super na div.vysoku atd.Ja sam som zástancom silnejsich kalibrov.(.no použivam aj 6,5x65R,co nie je nejaka ohromna sila ale diviaky ,,lame" slušne.)..Ale uz som pisal..je to o strelive.Aj 7x57 sa da krasne ,,nadupať" napr. prebíjaným strelivom. JA osobne použivam aj prebijane strelivo do 7 rem.mag. Prial by som ti vidieť efekt na cca 100kg diviakovi strelenemu 243W so strelou KJG.alebo ten isty priklad s kal.6x62 Freres s KJG..a zas to strelivo...ale mas slusny vyber zbrani..tak zrejme mas premakane aj strelivo.vedeli by sme pokecať...Zdravim. ◄ reagovať

off lovec84, 31.8.2010 o 19:11

Páni mám 223 rem., 7x64, 308 W, 8x57 IS, ale čo som si kúpil 8x68S tak tieto zostávajú ležať v skrini. Nieje nad to keď sa nemusí dohľadávať. Používam H-mantel od RWS. Myslel som si že to bude masakra ale bol som veľmi milo prekvapený. Zver nieje viacej rozbitá ako po 7x64. Predvcerom som buchol asi 100 kg diviaka na 30m cez lopatku energia ešte cez 5000 J a poškodenie nebolo horšie ako pri 7x64. Samozrejme aj 7x57 sa dá bez problémov loviť jeleň to nikto nespochybňuje veď asi práve s týmto kalibrom ich bolo najviac ulovených (asi aj pre to že za komančov bol výber kalibra trocha obmedzený) ale ak ho horšie trafíte tak za ním idete 300 m. A o strielaní strelivom SB na jeleňa a dospelú čiernu zver hovorím že je hazard. Samozrejme už vidím ako niekto hovorí koľko kusov tým ulovil, ale nech napíše aj koľko kusov nedohľadal. Nehazardujeme s tým, že zver bude niekde odbehnutá zhasínať hodiny, možno dni v bolestiach. Lovu a lesu zdar. ◄ reagovať

off brandys, 31.8.2010 o 16:22

pre Jager68.Vhodné a kvalitné strelivo ktorého je na dnešnom trhu dostatok je pro lov zveri u mna samozrejmost.Inak súhlasim z tvojím názorom. ◄ reagovať

off Jager68, 30.8.2010 o 21:25

brandys pod to co si napisal sa kludne podpisem...suhlas...použivanie kalibrov atd mame uz viac menej dane zakonom...podla mna je velmi doležity faktor vhodné a kvalitne strelivo. ◄ reagovať

off brandys, 30.8.2010 o 18:46

Pridám aj ja zo svojeho súdka.Myslím si že každá ráž kalibru 7 milimetrov je vhodná na lov zveri,či už je to zbran kalibru 7x57,7x64,30-06,270W,308W,7mm Remington Magnum a ani 6,5 x57,včetne 8x57 js není na zahodenie.Záleži samozrejme aj od umiestnenia zásahu lovenej zveri.Zo svojich skúsenosti mám poznatky pri ulovení jeleňa na krk,chrbticu že nebudete nikdy dohľadávat zver,mám poznatok že mi jeleň pri priestrele na komoru odbehol i pri springfilde 50 metrov,v dalšom prípade zase zhasol jeleň pri zásahu na komoru po 10 metroch.Záleži od veľa okolnosti na akú vzdialenost sa loví na zver a ako každý z nás poľovníkov zhodnotí situáciu pri love kde umiestnit tu spravnu ránu k smrtelnému zásahu zveri a čo najmenšiemu trápeniu lovenej zveri.Záleži aj od druhu streliva samozrejme a či lovec sám pri streľbe nezmetkuje.Osobne som vlastníkom ráže 30-06,nemenil by som za inú a ani nikomu nebudem nahovárat že springfild je najlepšia ráž a podobne,ale keď ma kamoš poprosil o radu pri kúpe zbrani neodporučil som mu 30-06 ale odporučil som mu 7x64 lebo viem že su tieto dve ráže vhodné na lov zveri v našej oblasti,kde sa vyskutuje,jelenia,srnčia,diviačia,zver včetne vlka,rysa, a medveďa. ◄ reagovať

off bulldog5, 30.8.2010 o 17:52

Zdravím Vás všetkých. Po prečítaní týchto príspevkov som sa rozhodol pridať aj svoj názor. Samozrejme nebudem tu nikoho hodnotiť a ani poúčať, pretože asi všetci ste skúsenejší a starší poľovníci ako ja. Jedno je isté, že v podstate všetci máte pravdu, len celý problém tohto diskusného fóra je ten, že tu sa ťažko rešpektuje názor iného. To platí vo všeobecnosti a nie len pre túto konkrétnu diskusiu. Tak ako už bolo viac krát povedané, každému sedí niečo iné (kaliber, pažba atď.), takisto aj strelivo a tak ako to napísal Discover5, citujem:"Hlavný je medzikus medzi čižmami a flintou"!Každý chváli práve to čo drží v ruke a má k tomu vlastnícke právo a právom j e na to hrdí, lebo v dnešnej dobe nie je jednoduché zarobiť na "flintu". Ja osobne mám 7x57 R, zatiaľ som spokojný. Chystám sa dokúpiť 243 Win. a možno budem aj s tým spokojný (a možno nie). Chlapi netreba sa stotožňovať s názormi iných, stačí ich len rešpektovať! Toť môj názor. ◄ reagovať

off Jager68, 30.8.2010 o 14:08

Orol tie kal. v zatvorkach..to ako priklad..nie ze o tom nic nevies..bože chran.....Nazdar..Uz vidim ten ,,suboj"" 6,5 versus 7mm versus 8mm atd....tesim sa.A to este ked dakto spomenie magnum...ajajajajaj ◄ reagovať

off Jager68, 30.8.2010 o 14:05

Orol nič ine som od teba ani necakal..xi xi xi..to preto lebo neviem dat smajlika...ty vies,ze jasom,,zodpovedny" strelec..a ako pises,na ysoku a diviaky jednoznacne silnejsi kaliber.este poznamka..6,5x55SE je podla mna švedsky ,,narod." kal. nie norsky.Mozno sa mylim.To nie tebe to je pre:Dicover5....a akoze spoliehanie sa na silny kaliber aj ked zle trafim????..to nefunguje...Pisal som.Mne by stacil aj 6x62 Freres so strelivom KJG..a ine nepotrebujem.Ale kedze som ??konzrvativny" tak od 6,5 do 7mm...ale poriadne strelivo.Konstrukcia,balistika,vykon.Cenu neriesim.So vsetkym ohladne lovu vitalnej zveri s tebou suhlasim..okrem 8x57JRS..klasicka 8x57IS este moze byť...ale JRS...zas neviem dať smajliky....Zdravim Vas vsetkych. ◄ reagovať

off Poacher, 30.8.2010 o 13:33

orol ok, v pohode, ja len že u niektorých to zaváži, nemyslel som tým konkrétne Teba. A sme zase pri tom starom známom, že keď zle trafíš nepomôže ani supervýkonný kaliber. Je pravda, že pri pravidelnom love ťažšej zveri t.j. vysoká a diviačia, by som asi išiel od 6,5 hore aj keď pri troche citu a rozumu si vystačíš bohato aj s tou, ale sedmičku by som už radil k tým kde by som nemusel riešiť výkonnosť kalibra samozrejme myslím poľovnícke vzdialenosti. ◄ reagovať

off orol, 30.8.2010 o 13:08

jager, s balistickou krivkou máš pravdu, vedeli sme o tom a vieme o tom. V prípade kalibru 8x57JS, JRS mi išlo viacmenej o samotný výkon, resp. zastavovací účinok. Poacher, GB 7x57R som používal viac rokov a aj ulovil niekoľko desiatok kusov zveri, takže o tom trochu viem, ako zver padá, odbieha atď atď. Okrem toho som dobrý strelec a nemám vo zvyku stiahnuť spúšť, keď nie som si istý. Čiže v mojom prípade to o tom nie je, že by mi bol kaliber 30-06, alebo 8x57JS, JRS na škodu. Ako som už uviedol, v prípade možnosti voľby a výberu kalibru by som na ťažké kusy zveri uprednostnil silnejší kaliber. P.s- aj hornetom sa dá všetko uloviť, aj remingtonom, aj savaškou, aj 6,5, aj 7x57R, no nie vždy a nie za každých okolností. No keďže máme nejaké poznatky a skúsenosti, pre lov najťažšej a vitálnej zveri by som predsa len v prípade možnosti voľby výberu volil silnejší kaliber s dobrou balistikou. Keby som lovil ročne niekoľko kusov jelenej a diviačej zveri a mal by som ponuku vybrať si 7x57 alebo 7,62x63, ani na chvíľu by som neváhal s výberom druhého kalibru. P.s- bubi, len ma zas nechytaj za slovo s tými kalibrami a zákonom, čo sa môže a čo nemôže :-)) ◄ reagovať

off Poacher, 30.8.2010 o 11:20

Orol, práve ten pocit, že so silnejším kalibrom som si istejší Ti môže byť na škodu. Streľbu psychika veľmi ovplyvňuje a keď máš pocit, že si istejší, môže to mať dopad na tvoj strelecký výkon v takom zmysle, že ani navýšenie výkonu nemusí postačovať na kompenzáciu nedotiahnutých detailov pri streľbe ... Toť môj názor. ◄ reagovať

off Discover5, 30.8.2010 o 10:26

Osobne si myslím, že 7x57 stačí. Zoberme si tzv. Nórsky národný kaliber - 6,5x55 SE a čo všetko s tým ulovia. Jasné, že silnejší kaliber ako 30-06 je istejší, ale 7x57 stačí.Hlavný je medzikus medzi čižmami a flintou. ◄ reagovať

off kurt, 30.8.2010 o 7:27

Ja som kupoval 8x57 JS od týpka čo s ňou strelil 3 jelene a ten posledný mu odišiel asi 50-100 m z nástrelu, čo automaticky znamenalo, že potrebuje silnejšiu flintu. Chvála bohu za takých ľudí. :-D ◄ reagovať

off Hunter1966, 29.8.2010 o 21:44

Co se týče 7x57 - Walter Gehmann s ní úspěšně lovil slony před 60 lety. A "odborných" názorů už bylo nespočet. Např. ráže 9.3x72R, tzv. lesácká ráže, naši dědové s tím nalovili spoustu a spoustu zvěře, podle zákona platného v ČR má v současné době energii pouze na srnčí. Julius Komárek lovil jeleny a medvědy v Karpatech 6.5x54 M. Sch. atd. Mám dva jeleny střelené ráží 243 Win, kuličká má 6.5gramu a oba odešli do 50 metrů. Myslím si, že důležitější je dobře trefit a správná myslivecká vzdálenost. Ale zase je to jen můj názor, nikomu ho nenutím a nikomu neberu ten jeho... ◄ reagovať

off Jager68, 29.8.2010 o 20:16

Orol budem kontrovat..radsej klasiku 7x57 s dobrym strelivom ako 8x57JRS co ma krivku ako banan....ja osobne som zastancom silnejsich kalibrov.Je to o strelive,nie o kal.( s vynimkou 223,222,5,6x52R atd..)tieto naozaj len na srnciu a líšky. Zdravim. ◄ reagovať

off orol, 29.8.2010 o 15:56

Aj napriek tomu, že kalibrom 7x57, resp. 7x57R bolo ulovenej nespočetné množstvo zveri, na ťažšie kusy jelenej a diviačej zveri by som osobne predsa len brával z trezoru radšej razantnejší kaliber 30-06 ( 7,62x63 ), prípadne tú "osmičku" 8x57JS, resp. JRS. Myslím si, že sú to o niečo "iné" kalibre, čo sa týka výkonu, balistiky, zastavovacieho a smrtiaceho účinku. Nechcem spochybňovať dobrý kaliber 7x57, ale pri týchto kalibroch a pri love ťažkých kusov raticovej jelenej a čiernej zveri by som si bol istejší. ◄ reagovať

off ferio, 29.8.2010 o 14:45

Neviem preco ta to stve. Ved ked si ty spokojny,tak to nechaj tak. A takych ako ten tvoj kolega,chodi bohuzial po svete dost! Niekto im nahovori ze napr. kaliber 30-06 je lepsi ako 7x57 a na druhy den preda svoju sedmicku a kupi si 30-06 a roztrubuje dalej len to co pocul od druheho! A ked mu nebola dobra ta sedmicka,tak asi nevie strielat! A nakoniec kazdy si chvali len to svoje.A ako vravim ,ak si ty spokojny tak sa vykasli na taketo reci a nepripustaj si to k telu. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Strelivo do 8x57JS (autor: rado857).

off dusab, 4.12.2009 o 9:10

Aku radu tu chces boby? Je tu o tom uz tolko popisane... Podla mna najlepsi kaliber na vsetku raticovu zver pokial nestrielas nad 200m. Vyborna ranivost, vyborne TKO, min. poskodenie diviny. Urcite budes spokojny. ◄ reagovať

off Edu, 4.12.2009 o 7:40

Nj rem treba predať ak nie už v dnešnej dobe darovať :) ◄ reagovať

off boby100, 3.12.2009 o 20:57

iboo teraz mam iba 223 rem ◄ reagovať

off iboo, 3.12.2009 o 20:52

boby100 - a teraz máš čo ? ◄ reagovať

off boby100, 3.12.2009 o 20:44

Chcel by som Vás skúsenejších poľovníkov poprosiť o radu na kaliber 8x57. Zvažujem kúpu tohto kal. ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 334 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk