Svagor si zastava osmicku a ja sprngfilda.on striela hornady a ja normi.napiste mi prosim Vas nazor na tieto dva kalibre a ktory je podla Vas lepsi
Ja mam sauer highland v 30-06 co vazi 2,7kg a hlaven 51 cm a v pohode. Ten kto sa boji spätneho razu nech si doma lepi letadielka a netrepe sa do hory. Tato tema sa tu opakuje do okola X krat. Do 6000 J to nie su kopance len jemne pohladenie. :-)
Príspevok presunutý z diskusie 7x64 x 30-06 (autor: flinta).
Myslím ,že je to jedno . Osobne by som volil 7x64 alebo ešte lepšie W270.Veľa záleží od kvalitného streliva. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie 7x64 x 30-06 (autor: flinta).
myslim ze taketo temy tu uz su. porovnat velmi podobne kalibre: 7x64 s 7,62x63 ktory je lepsi sa povedat neda. kazda rana je specificka, urcite sa neda povedat po ktorej to vic pada a ktora vic barvi a rozbiji.... skor by som povedal ze ked uz porovnavat tak rozne strely, roznych vyrobcov nabojov ale nie iba kalibre... ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie kaliber 8x57 jrs (autor: lubik18).
A js alebo is jedno a to iste ◄ reagovať
Musím povedat ze blaser ma teraz aspon raz pravdu ze 8x57js je velmy dobra raz a 8x68 je super mam tiez 8x57js a nemal som zatial ziaden problem ◄ reagovať
A aký je rozdiel medzi 8x57 JRS, 8x57 JS, 8x57 RS a tazzi007 píše o kalibri 8x57 IS ??? ◄ reagovať
Kolega zdedil po otcovi staru ,,ZG-47,, . Trochu sme sa tej puske posmievali az pokial som sa zoparkrat nepresvedcil o jej kvalitach, o ktorych vela odbornikov na zbrane a kalibre tiez nepochybuje. Hoci bol kolega zaryty ,,sedmickar,, a aj ,,S&Bckar,, po niekolkych vystreloch z 8x57 JS so strelivom BlaserCDP, uz v jeho rukach 7x64 nejako nevidiet :-) Ale naozaj zalezi casto aj od streliva. Blasera CDP som mu poradil ja po vynikajucich skusenostiach z mojej byvalej 308Win. Hoci mam 30-06 sprg, tiez pokukavam po nejakej jednoranovej zlamovacke v kalibry 8x57JRS ... ◄ reagovať
mam ZH 7x57 strielam normu a verim tomu ze na 150m budem v kruhu 8cm potrebujem k tomu len dobru oporu a cas!! ZH nieje az tak zla ked sa vydari viem ze sa neda ju porovnavat s neakymi svetovimy znackami ale mne to staci aspon zatial :) ◄ reagovať
já lovím s 8x57js/mauser už několik let nemohu si stěžovat,cpu ho střelivem CDP BLASER........a opravdu nejsou žádné problémy s odcházením jakékoliv zvěře z nástřelu a když už odejde je to jen několik metrů a to za silného barvení, takže závěr je takový že mohu vřele doporučit,samozřejmě každá ráže má svoje kouzlo a svoje pro a proti,ale z 90% to je o přesném zásahu ,z5% o ráži a z5% o střelivu.takže prostě v těch 10% máš na výběr...........přeju at´ se daří LOVU LESU!! ◄ reagovať
sniper7x57- ...500ks nabojov... tajga... 150m... a polkilova plechovka...dobre dobre a sup pod studenu sprchu... to je teda nozaj "umenie" a este treba dodat ze ten co nema zh cz a sell-bel tak len spekuluje a nevie strielat noočak ◄ reagovať
"Ryba smrdí od hlavy" t.j. pokiaľ nebude limit na kontrolných streľbách z 5 rán 40 bodov namiesto súčasných 40%,budú môcť stále takýto barbari aj s požehnaním úradov stále vyčíňať "veď si to zaplatili" !!! ◄ reagovať
Presne tak, treba ho najprv naučiť strieľať, aby nestrhával. ◄ reagovať
hunter8: povedz tomu majstrovi nech si nakúpi streliva cez 500ks a pošlite ho niekde do Tajgy tam mu postavte terc a kym nebude strielat na 150m do polkilovej plechovice nech sa ani nevracia spat :)alebo nech si pozrie : odkaz :))) ◄ reagovať
Tajfi vystihol si to presne u nás máme poľovnika 4.roky po skuškach.Mal tieto kalibre 308 slaby 30-06 slaby 300 win.mag. slaby posledny vymenil za 8x68 tiež mu zver odchadza.Len nechce sa priznať ,že stale po ňom dohľadávame,pri každom kalibri ,keby zver dobre trafil nevyhováral by sa ani na rws evo,aj u tých nábojov našiel nedostatky,len si neprizná svoje chyby. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Aky kaliber zbrane si kupit (autor: mucko).
Horár92 - to je ten problém čo trápi väčšinu začínajúcich poľovníkov. No treba asi vyberať zo širšej základne kalibrov. Je viacero kníh ktoré pojednávajú o vhodnosti tom či onom kalibri. Je pravda, že spomenuté kalibre (30-06, 8x57 JS, 7x64, 308 win, 270 win možno aj 9,3x62) sú jedny z najuniverzálnejších. Ale to je na hodne dlhú debatu. A ako aj v iných veciach každý chváli svoje a dostať "správnu odpoveď" je nadlho. Ani jedným s tých kalibrov nespravíš zásadnú chybu. Za pár rokov keď už budeš mať skúsenosti doplníš si ešte buď menší alebo silnejší kaliber. Veľa robí aj strelivo a tréning. Na ktorí dnešný začínajúci poľovníci zabúdajú. Ja som mal s 22LR odstrieľané cez 5 000 nábojov keď som začal veľkou guľou. ◄ reagovať
Vsetky su dobre aj 30-06, aj 8x57 JS, aj 7x64, 9,3x62 a 308 win. Kup si kvalitne strelivo a nauc sa strielat. Do spominanej 30-06 je azda najsirsi vyber streliva. Ja osobne mam teraz strelivo Norma Oryx a Labor Fur Balistik. Chvalu som pocul aj na Vulkan od Normy. Kto nevie, ten netrafi ani s kanonom. A este z vlastnej skusenosti-pozeraj na to, aby ti dobre sadla pazba, popripade trosku ju dat upravit, ked ti nebude sediet-ovela lepsie sa potom striela a hlavne triafa. Prajem stastnu ruku pri vybere. ◄ reagovať
mal som 30-06 a vymenil som za 7x64, tento kaliber mi sadol lepsie, aspon v kombinacii s ceskou gulovnicou. ◄ reagovať
Mňa 30-06 nikdy neoslovilo. ◄ reagovať
Páni a čo hovoríte na 30-06? ◄ reagovať
do takehoto reviru by som odporučil 8x57 js... a strelivo nie S&B spce... skor norma- oryx,vulkan, RWS- doppelkern... nosler... ◄ reagovať
odporúčam 7x64.prajem hodne úspechov ◄ reagovať
osobne by som volil 7x64, pouzivam ho a som viac ako spokojny, pripadne by som isiel do .308Win. najlepsie ak si mozes skusi strelit z viacerych zbrani rozneho kalibru aby si nekupil nieco co ti nebude sediet (z pohladu kalibru). co sa tyka tvojho limitu 1000 Eur za zbran vratane optiky. Osobne by som sa poobzeral po nejakej pouzivanej gulovnici v dobrom stave (napr. ZKK600, CZ537)ked budes mat stastie tak ju zozenies za dobre peniaze a zvysok by som investoval do kvalitnejsej optiky. Novu gulovnicu, ktora by stala za tu kupis za cca. 800-1000 Eur ako napr odporucal lanus ale tu ti uz neostane na optiku, jedine na taku za 200 Eur. A potom sa ti moze stat, ze budes mat dobru zbran a optika bude stat za velke nic... ◄ reagovať
navlastne oci som videl zasah na komoru cca 130m jelen odstrelene srdce!!! od tepien!! a jelenik si odbehol asi 150m!! stary polovnici len krutili hlavou , a jedna sa aj o to ako to tu bolo spominane zalezi ako sa zver sprava pre vystrelom ci je v klude alebo nieco tusi!!! ◄ reagovať
horar1992 - Momentálne je ekonomicky optimálna "univerzálna" kúpa táto : odkaz ◄ reagovať
Ja používam už 15 rokov 7x64 a nemám žiadny problém.Používam SB sierra.Keby som sa rozhodoval teraz,tak určite 9,3x62 alebo 8x57JS v krajnom prípade 308 vin.Jednoznačne pomalá a ťažká guľa.Nenarobí škodu a nevychýli ju hocičo.A keď si zbraň ,,osvojíš´´ dá sa vystreliť aj na väčšiu vzdialenosť.ZÁKLAD JE DOBRE TRAFIŤ. ◄ reagovať
kaliber 8x57JS alebo 9,3x62,zbran Rossler Titan ,Antonio Zolli,Tikka ◄ reagovať
Ja používam 9,3 x 62, som s ním veľmi spokojný. Zver zostáva v ohni a škody na divine sú minimálne. Používal som aj 308W. S kalibrom 9,3 x 62 som spokojnejší. ◄ reagovať
Poradte mi som začínajuci polovník a neviem sa rozhodnut aku si mám kupit zbraň,u nás máme najviac vysokej,takže by som chcel kupit gulovnicu v cene do 1000eur aj s optikou aku značku alebo kaliber kupit? Pýtal som sa kamarátov,vačšina mi povedala 7x64,alebo 7x57.Diki vopred za rady ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Aký kaliber ??? (autor: Edu).
tak je leska a stým kopaním to nie je dramatické tiež ◄ reagovať
Ziadny rozdiel - rozdiel by bol len v strelive ake by si pouzival a mozno nieco ano, ta 7 asi trocha viacej kope do pleca ako 8 mal so obe pusky. ◄ reagovať
ano dusab presne to isté tvrdím i ja .Z hladiska polovného je rozdiel uplne zanedbateľný . ◄ reagovať
Edu tu ide o pomer ranivost-poskodenie diviny. Ale ked nechapes pojem poskodenie diviny a ranivost tak potom sa niet o com bavit... Napisal som fakty o TKO (pozri si co je to za index), myslim, ze kazdemu je jasne aky je medzi tymi razami rozdiel. Je samozrejme, ze priepastny nebude, neporovnavame remington a delo, ale nejaky minimalny rozdiel tam je, z polovneho hladiska pre vacsinu zanedbatelny. ◄ reagovať
lanus hej je dámsky je JR nie JS čo je 8,2 mm ja neprotestujem . V zadaní som uviedol iba 8x57 to je fakt neskôr som spomenul že som mal kaliber 8x57 JS a nenašiel som podstatnejší rozdiel medzi 7x64 . trojka presne si to popísal . Napríklad 7x57 kaliber môže byť pri použitom kvalitnom strelive účinnejší ako 7x64 pri použití pomalšieho streliva . ◄ reagovať
Edu - Nerozumiem Tvojej poznámke?! Ja som napísal že dámskym kalibrom je 8x57 JR a nie JS a za tým si stojím !!! (Inak v zadaní témy si uviedol 8x57 bez bližšej špecifikácie,čiže moja odpoveď nieje mimo tému !). ◄ reagovať
Tak jak tady bylo psáno, mezi rážemi střední třídy až tak podstatných rozdílů není. V době před 20-ti léty, kdy tady do všech ráží byly 1-2 druhy střel S§B, tak ten rozdíl mohl být znatelnější, neb každému kalibru to nemuselo vyhovovat. V dnešní době, kdy si mohu vybrat střelu přesně podle toho co potřebuji a případně si to nechám nalaborovat, není co řešit. ◄ reagovať
dusab neajko nechápem pojem vyššia ranivosť a menšie poškodenie diviny . Nejako mi to nejde do hromady :-D Čiže čím je menej poškodená divina tým sa zvyšuje ranivosť ? Či ???Lanus 8x57 JS je kaliber 8,2 mm . Kladivového efektu z 9,3 kalibru som už tiež videl dosť ako zver odchádzala a kladivo nejako neprišlo . Všetko záleží od konkrétneho zásahu a tiež od streliva . Osobne trvám na tom ,že medzi 8x57 JS a 7x64 poľovník v účinku na zver nespozná rozdiel . Môžeme tu hladať malichernosti a virtuálne slovné hrátky ,ale sú to len keci. ◄ reagovať
Ict-S - Nič v zlom ,ale "mýliš si dojmy s pomyjami" ! 1. "Kladivový efekt" je prejav účinku strely na zver a nie spätného rázu na strelca !!! 2. Za "dámsky kaliber" býva považovaný 8x57 JR a nie JS !!! 3. Čo sa ostatnej časti Tvojho príspevku týka "môže byť" ! ◄ reagovať
Zakony fyziky: Index TKO v 100m: pri razi 7x64 (11,2g strela)-53. Raz 7x64 (9,1g)-46,5. Raz 8x57JS (12,7g)-70. Pri polovani do 200m ma osmicka vyssiu ranivost a mensie poskodenie zveriny. Samozrejme ak niekto hlada taky rozdiel aky by bol pri porovnavani s rem223 tak hlada zbytocne.... ◄ reagovať
Ict-S ďakujem za názor stotožňujem sa !!! ◄ reagovať
Mam obidve. Ked, by som to mal porovnavat asi takyto je moj nazor. Spravanie sa kalibru pri vystrele voci strelcovi / a ucinok na zver. Kladivovy efekt?(čudny nazov) a, ze 8x57JS ho ma vyssí? Ja mam opacny nazor. Pri spravnom zalícení 7x64 kopne viac ako 8x57 a to mam 7x64 o dobreho pol kila tazsiu (a niekolkokrat drahsiu) Napr. strelivo od fa RWS ma pri rovnakej vahe strely pre 7x64 vyssiu aj ustovu energiu aj ust.rychost. Nemci, myslim si pravom nazyvaju 8x57JS "dámskou ražou". Ranivost, znacenie, znaky na nastrele to je skoro jedno. 7x64 je v cieli trocha rychlejsia, väcsia hydroskopicita, mne sa zda, ze asi aj ked o malo, viac poskodzuje divinu. 7x64 pouzivam na väcsie vzdialenosti a pouzivam kvalitne strelivo(v jej prospech hovoriaca balistika) a 8x57JS pouzivam viac na spolocne polovacky s tažšou strelou, do priestoru kde sa mozu vyskytnut aj neake oku lahko prehliadnutelne prekazky (väcsia vaha strely, mensia rychlost - mensia pravdepodobnost vychylenia). Obidve si asi rovnako vazim a chybala, by mi asi aj jedna aj druha. Moj nazor: Obidve s kategorie - pre nase podmienky idealne kalibre ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.