Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Porovnávanie 30-06Sprg. alebo 8X57JS alebo 7x64 - diskusia

autor: off swdtiger
pridané: 20.12.2010 19:45

Svagor si zastava osmicku a ja sprngfilda.on striela hornady a ja normi.napiste mi prosim Vas nazor na tieto dva kalibre a ktory je podla Vas lepsi

počet zobrazení: 41 558
počet hlasov: 1
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off lovec84, 30.10.2013 o 11:13

Ja mam sauer highland v 30-06 co vazi 2,7kg a hlaven 51 cm a v pohode. Ten kto sa boji spätneho razu nech si doma lepi letadielka a netrepe sa do hory. Tato tema sa tu opakuje do okola X krat. Do 6000 J to nie su kopance len jemne pohladenie. :-)

dať hlas príspevku | počet hlasov: 17

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 334 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie 7x64 x 30-06 (autor: flinta).

off kohut64, 5.3.2012 o 8:43

Primárne mám záujem, aby si Karel vybral zbraň, s ktorou sa mu bude, po každej stránke dobre poľovať. A na tom mi záleží. Vychádzal som pritom z mojich praktických skúseností, ktoré sú však vždy subjektívne. Čo sa týka "Belson-a" to je iná stránka veci : požiadal ma o vysvetlenie termínu "kratšie hlavne" (v súvislosti so spätným rázom), čomu nerozumel. Keďže som mu chcel dať vyčerpávajúcu (prihliadajúc na možnosti tohoto fóra)odpoveď, vlastné skúsenosti bolo potrebné podoprieť exaktnými závermi renomovaných balistikov, ktoré sú podložené konkrétnymi fyzikálnymi zákonmi. To, či ich niekto akceptuje, alebo neakceptuje mi je však srdečne jedno. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Belson, 4.3.2012 o 23:19

Tiež som poľoval so zbraňami rozmanitých konštrukcií a v rôznych kalibroch a spätný ráz nebol u mňa nikdy témou. Napriek uvedenému si myslím, že ak pre niekoho rozdiel v spätnom ráze medzi kalibrami 7x64 a 30-06 Sprg. relevantnou témou je, nie je to dôvod, aby mu tu niekto nadával do hlupákov. Toto nie je povinné čítanie a kto nemá na kultivovanú argumentáciu, nech debatuje radšej s nejakými "suchými africkými čiernymi špagetami", čo strieľajú 416 Rigby.......... Pre mňa je toto zábava predovšetkým na ODBORNEJ úrovni. kohut64, ďakujem za vysvetlenie, ale nie je akceptovateľné. Keď si tvoje teoretické frázy hodíš do čísel, dôjdeš k tomu, že zvýšenie úsťového tlaku pri skrátení hlavne napr. o 10cm nespôsobí žiadnu relevantnú zmenu výsledného impulzu výstrelu. A zabudol si uviesť, že pri skrátení hlavne dochádza k poklesu úsťovej rýchlosti strely a tým k zmenšeniu jej hybnosti, ktorá sa na výslednej hodnote "podpisuje" výraznejšie než reaktívna zložka. A asi sa zvýši čosi aj na kompenzáciu zníženia váhy zbrane (ktoré je 2-3%?). Nemám záujem to tu rozoberať, ale ak máš protiargumenty a chuť, môžeme na súkromnej linke. ◄ reagovať

off laco11, 4.3.2012 o 17:20

Zo SAUER 202 stuc eleganc v kalibri 9,3x62 strielam norma oryx 21,1 gr. absolutny komfort.Prepracovaná konštrukcia zbrane s úsťovou brzdou, vymakaná pažba, perfektné strelivo. ◄ reagovať

off Marco2204, 4.3.2012 o 16:55

je sice pekne ze si neuvedomujete spatny raz je pravda ze pri love ani ja,ale maly detail by som pri tom postrehol ked strielam s kalibrom ktory ma minimalny spatny raz tak vidim ako zver po vystrele znacila teraz pouzivam kaiber ktory ma znacny spatny raz ktory mi sice nevadi ale pri odlove poslednych diviakov som to nevidel ani raz ◄ reagovať

off mibe74, 4.3.2012 o 16:43

ano, tvar pazby ma velky podiel na ten "spatny raz" - co sa nim furt niekto ohana. z mojej 375H&H som strielal 19,44 gramovy oryx a 22,7 gramovy labor fur balistik-vobec pri tazsej strele zbran nekopla viacej-aspon ja som si to neuvedomoval---snazim sa presne mierit a taka vec jak je dajaky spatny raz ma nezaujima vobec. kto sa boji vystrelu, nech tomu da pokoj a spravi si prak na kamienky-ten nekope vobec... ◄ reagovať

off laco11, 4.3.2012 o 16:42

Mal som v podstate na našom trhu všetky bežne dostupné či ak chcete najpoužívanejšie kalibre od 223rem. cez savažku, 6,5x57, 7x57,7x57R,270 win.,7x64, 7x65 R, 8x57,8x57JRS, 8x60S,30-06 až po 9,3x62, všetkými týmito kalibrami som intenzívne lovil ubezpečujem Vás, že ani pri jednom som si neuvedomoval spätný raz zbrane pri love, spätný raz som si vždy uvedomil iba pri skúšobnej strelbe. Strelbe do papiera sa teda v maximálnej možnej miere vyhýbam. Veľký vplyv na konformitu pri strelbe pripisujem výberu streliva, konštrukcii zbrane vrátane profesionality v tvare a správnych mierach pažby a nie kalibru. ◄ reagovať

správca MMasska, 4.3.2012 o 16:23

nechapem ked sa spomenu kalibre zbrani furt sa strhne diskusia ktora zbran ako kope nerozumiem tomu. To mate taku traumu ? ja osobne si spetny raz zbrane ani neuvedomujem tak potom neviem ocom tocite a to som zacal strielat ked som nemal ani 50kg a porovnavat 7*64 a 30 06 to je somarina hladaj si dobre strelivo a konstrukciu zbrane ktora ti sedi ◄ reagovať

off mibe74, 4.3.2012 o 12:27

orol-zjavne si nepochopil, co som chcel povedat. dakto place, ze 6,5x55 SE kope a chce kaliber, ktory by nekopal....takemu len vzduchovku, alebo malorazku do ruky. Ja nikoho nepresviedcam, aby lovil lisky s 9,3x74R-je na kazdom, aky kaliber si vyberie. Len ma sere to, ze dakoho furt kope zbran. kukni si videa v afrike, jak cernoch, ktory je suchy jak spageta striela s 416 rigby-neplace, nema urvate plece a nelezi na zemi s prerazenou klucnou kostou...mam 375H&H a je to pohodicka strielanie. kto riesi kopanie medzi 30-06 a 7x64 je podla mna hlupak... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off orol, 4.3.2012 o 12:26

Mibe, KEĎ JE ROZUM a skúsenosti a je možnosť na trhu kúpiť takmer akúkoľvek zbraň a kaliber vyberám si podľa môjho gusta a nie gusta iného. Prečo by som mal napr. loviť len líšky "kopajúcim" veľkým kalibrom a opičiť sa po niekom??? Len preto, lebo ich týmto kalibrom loví niekto iný??? Prečo by som mal srnčiu, loviť príliš "kopajúcim" a "zničujúcim" veľkým kalibrom, keď sú predsa známe osvedčené kalibre na srnčiu zver, ktoré sú ďaleko-ďaleko kľudnejšie a ladnejšie? JA viem, dnes je móda strieľať všetko jedným veľkým kalibrom - jednou flintou u mnohých najmä z dôvodov financií, ale mám za to, že to neprináša pre poľovníka to pravé vychutnanie a potešenie z lovu a všetkého, čo je s tým spojené. P.s- ale chápem, kde je podstata... ◄ reagovať

off mibe74, 4.3.2012 o 10:44

co tu furt koho jaka zbran kope....pochopitelne pri vystrele cuvne dozadu, ale ved to robi kazda zbran. Kto sa toho boji, nech nestriela....a uvazovat nad tym, ci 7x64 kope viac, ako 30-06 sa mi zda opravdu smiesne... ◄ reagovať

off kohut64, 4.3.2012 o 10:40

Posudzovanie spätného rázu zbrane vychádza zo Zákona zachovania hybnosti. Spätný ráz pozostáva z 2 zložiek : hybnostnej a reaktívnej. A práve dĺžka hlavne sa uplatňuje v tej druhej - reaktívnej zložke spätného rázu. Predstavme si, že nám ide o porovnanie dvoch rovnakých zbraní identickej konštrukcie, pričom jedna z nich má kratšiu hlaveň. Kratšia hlaveň ovplyvní - zvýši účinok reaktívnej zložky spätného rázu . Kratšia hlaveň dvoch, inak po každej stránke identických zbraní, znižuje aj hmotnosť danej zbrane. Toto sa prejaví aj v zvýšení hybnostnej zložky, alebo ak chcete, rýchlosti spätného rázu tejto, ľahšej zbrane. ◄ reagovať

off Belson, 4.3.2012 o 8:50

Samozrejme, že pri týchto dvoch kalibroch a pri dvoch približne rovnakých zbraniach rozdiel v hodnote spätného rázu (SR) existuje. Ale treba sa na vec pozerať z dvoch uhlov pohľadu. Vypočítaná (ale aj reálne merateľná, teda OBJEKTÍVNA) hodnota je fyzikálne vyjadrená hybnosťou sústavy a je teda daná rýchlosťou strely na ústí a hmotnosťami strely, zbrane a prachovej navážky. Dodatočnú hodnotu ešte pridáva impulz od plynov vytekajúcich z ústa hlavne po tom, čo strela opustí hlaveň. BODKA (myslené ako koniec zoznamu vstupných premenných, nie ako diletantský názov časti zbrane).......Inou vecou je SUBJEKTÍVNE vnímanie spätného rázu, na ktoré OKREM vyššie definovanej objektívnej hodnoty vplýva konštrukcia zbrane. Poloha ťažiska zbrane a tvar pažby (lomenie, vyhnutie) ovplyvňujú rozklad energie SR a záklzovej rýchlosti v priestore (dvíhanie ústia zbrane, miesto a smer pôsobenia v ramene). Dĺžkou pažby je zase ovplyvnený najmä úchop zbrane. Optimálne uchopenie znamená, že časť telesnej hmotnosti strelca sa pripočíta k hmotnosti zbrane, čím sa zväčšuje brzdná sila. Druh pätky má zas vplyv na časový priebeh SR a tým na jeho subjektívny vnem. A ešte aby som nezabudol na vplyv psychiky na subjektívny vnem. Ale stále platí, že pri dvoch IDENTICKÝCH zbraniach a tom istom strelcovi "silnejší" kaliber (s vyššou hodnotou hybnosti na ústí) "kope" viac. Bez ohľadu na to, či tu nejaký mudrlant spochybňuje základy Newtonovskej fyziky alebo nie. Pričom je samozrejmé, že malé rozdiely v objektívnych hodnotách nemusíme vnímať...... kohut64, včera si medzi objektívnymi vstupnými parametrami zvyšujúcimi SR vymenoval “kratšie hlavne”, čomu nerozumiem. Mohol by si vysvetliť ako si to myslel? ◄ reagovať

off horarmatus, 3.3.2012 o 21:10

Máš pravdu orol, ten rozdiel ,,kopnutia" medzi týmito dvoma kalibrami je poznať, preto to netreba podceňovať. Začínajúci poľovník by si tak mohol vplyvom zlého uchopenia vypestovať i traumu ,,kedy to už príde" a to v konečnom dôsledku tiež ovplyvňuje presnosť zásahu! Ale tréningom sa dá na to ľahko zvyknúť, je to naozaj individuálne. ◄ reagovať

off orol, 3.3.2012 o 20:15

Súhlasím a ešte dodám, že dôležitý činiteľ zmenšenia, či minimalizovania spätného rázu - kopnutia - je mať správnu pažbu - je zakrivenie, lom, uhol, správna dĺžka ku "strelcovi", atď, ako aj pri streľbe správne uchopenie a opretie do pleca. Áno, ako správne uvádzaš, obzvlášť mladší poľovníci by nemali opomínať na skutočnosť si zbrań ešte pred kúpou najlepšie vyskúšať a podľa toho sa zariadiť. P.s- možno to T.K. trošku pritiahol za vlasy no nič to nemení na skutočnosti, že 30-06 ma kopla vždy viac, ako 7x64 a to som skúšal niekoľko rôznych zbraní v týchto kalibroch. ◄ reagovať

off kohut64, 3.3.2012 o 14:23

Orol výstižne parafrázuje známeho slovenského strelca T.K. žiada sa iba dodať, že spätný ráz zbrane závisí nielen od hmotnosti a typu strely , ale tiež od kalibru a konštrukcie zbrane. Zjednodušene povedané : zvýšené prachové náplne streliva, kratšie hlavne, väčšie kalibre, zvyšujúca sa úsťová rýchlosť strely a naopak zmenšujúca sa hmotnosť zbrane zvyšujú spätný ráz. Dnes, kedy je možnosť si vybrať guľovnicu v akomkoľvek kalibri, je vhodné na túto skutočnosť prihliadať. ◄ reagovať

off orol, 3.3.2012 o 14:18

30-06 je slabší útok na ľudské zdravie pre subtílnejšieho jedinca :-o))) ale oba spomenuté kalibre, teda 7x64 a 30-06 sú výborné! ◄ reagovať

off sumcar, 3.3.2012 o 13:27

Vobec nie je pravda ze 30-06 ma citelne vacsi spatny raz, zavisi to od hmotnosti projektilu a co sa tyka sortimentu nabojov tak springfield je na tom jednoznacne lepsie. ◄ reagovať

off kohut64, 3.3.2012 o 9:56

Osobne mám 22 rokov ČZ 537 Grand lux v kalibri 7 x 64, s ktorou som ulovil rel. veľa zveri a tak, myslím, môžem tento kaliber hodnotiť. K Vašej dileme : čo sa týka kalibru, nie som a priori proti americkému vojenskému kalibru 30-06 Springfield., ale ak chcete guľovnicu prevažne na poľovačku do našich štandardných podmienok (vysoká, diviačia,dančia a srnčia), tradičný nemecký kaliber Brenneke vyvinutý špeciálne pre poľovné zbrane, u nás známy ako "7 x 64" je ideálny. Ak sa však rozhodnete pre Springfield - treba počítať s citeľne väčším spätným rázom zbrane. Práve toto Vám, ako nevystrieľanému, bude (aspoň zo začiatku) robiť isté problémy. Prajem šťastnú ruku a dobré oko pri výbere. ◄ reagovať

off horarmatus, 2.3.2012 o 13:13

Keď som začínal, dal som na radu starších kolegov a neexperimentoval. Takže mám 7x64 už 33 rokov, ulovených dosť kusov rôzneho druhu i váhy a som max.spokojný. Ako písali kolegovia o odchádzaní, podlievaní a rozbíjaní rozhoduje presnosť zásahu a konštrukcia strely. Neviem, či je to pravda ale kolega kedysi napočítal vyše štyridsať rôznych laborácií. Ak je to tak, tak výber je naozaj pestrý. 7x64 je horárska klasika. Tak veľa úspechov a presných zásahov! ◄ reagovať

off norma44, 2.3.2012 o 11:21

Je to len na tebe,či si kúpiš to alebo ono, vždy si vypočuješ kritiku že si si mal kúpiť iný kaliber,10 rokov som poľoval s kal.7x57 a úplne postačoval na všetkú zver čo u nás žije ale mám aj 30-06 a ten by som nemenil s ničím ,proste treba skúsiť ,každému sadne niečo iné. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie kaliber 8x57 jrs (autor: lubik18).

off rozryt, 17.2.2012 o 13:04

Dík za vysvetlenie Eriann ◄ reagovať

off sumcar, 1.2.2012 o 13:59

skoda ze sa neda dat like, na par prispevkov od Blasera by som ich urcite dal, hlavne na ten s tym S Balom . ◄ reagovať

off Eriann, 1.2.2012 o 11:42

8x57 JS znamena, ze bol zvacseny priemer strely, ak sa nemylim na 8,22mm (znalejsi veci nech ma opravia), takze JS znamena Jagd - Stark teda polovnicky-silny.A 8x57 IS je vlastne to iste co aj JS, len niekedy sa takto oznacuje pismenom I-infateria (pechota) kedze sa tusim pouzival aj na vojenske ucely.8x57 JRS je naboj prakticky totozny s nabojom 8x57JS iba ze urceny do zlamovacich zbrani, to R-znamena rand-okraj. Ak sa mylim tak ma kludne opravte, ale tak nejak som si to zapamatal este z kandidatskych cias, ked som sa pripravoval na skusky z polovnictva. ◄ reagovať

off Edu, 31.1.2012 o 14:48

strielal som sólo 8x57 js asi pred 20 rokmi , 7x64 ktorá sa mi páčila najviac dnes mám 7x65 R/12 ale použijem i blasera R93 v cal 300WM nie je to moja zbraň ale používam ju a naozaj musím napísať iba konštatovanie ,že táto zbraň je dokonalosť!Zatiaľ neomylná ! Samozrejme swaro a kvalitné strelivo robia tiež svoje ako i úsťová brzda a hlavne ,že je pre laváka ! I keď som pravák po uraze strielam z lavej strany . K tomu mi nesmierne sedí práve táto B 93 . ◄ reagovať

off Edu, 31.1.2012 o 14:40

Ano 7x64 či W270 je dostačujúci kaliber i na 200m na Jeleňa či ťažkého kanca ! Nie som odborník na kalibre ani vývoj . Každopádne ak máš záujem sú tu ľudia ktorí vedia o tom napísať viac ako napríklad Belson . Ten Ti to vysvetlí určite lepšie . Samozrejme si neodpustí nejaké štiplavú poznámku v znení " ja viem nik iný " to mu neberiem ani sa nestotožňujem . Vždy mu odpoviem akú požičaj takú vráť ! Každopádne v tomto smere naozaj vie dosť a vedel by určite vysvetliť rozdiel v cal.W270 a 7x64 ja to neviem dosť dobre skombinovať ani si na to netrúfam . Čítal som v nejakých časákoch že W 270 je nadupanejší a bolo vysvetlené i prečo . Možno má i iný názor . ◄ reagovať

off Jager68, 31.1.2012 o 12:39

270Win. 30-06 , 7x64, 7x65R su vynikajuce rokmi praxe overene kal.V každom z týchto kal. je na výber dostatok výkonného streliva . ◄ reagovať

off Pepes33, 31.1.2012 o 11:01

Mal som 7x65R čo je obdoba 7x64, a aj 30-06 som mal. Na tvojom mieste by som zobral 30-06, ak sa ti dá prebíjať, tak 30-06 môžeš vydupať až dokonca na výkon 7 mm rem. magnum. Vždy keď príde na trh nová konštrukcia strely, tak medzi prvými kalibrami je osadená do 308W, 30-06, 300 WM. Spätný ráz, je len o chápaní strelca a hlavne o PAŽBE. ◄ reagovať

off kohut64, 30.1.2012 o 21:02

V podstate sa dá súhlasiť s Jágrom68. Môj názor je nasledovný: nie som z princípu proti vojenským kalibrom, ale ak chcete guľovnicu prevažne na poľovačku prikláňam sa na stranu tradičného nemeckého poľovníckeho kalibru Brenneke (u nás známy ako 7 x 64 ). ◄ reagovať

off vlado59, 30.1.2012 o 20:50

flinta nič v zlom, ale vieš čo presne chceš akú zbraň? ◄ reagovať

off Jager68, 30.1.2012 o 20:45

Flinta..vsetko je dobre,,delo" ako si napisal. 7x64 je europska ikona medzi kal.270Win..super kaliber z Ameriky,rovnako ako asi najrozšírenejsi kaliber na svete 30-06..Obrovsky ale naozaj obrovsky vyber streliva. Nič nepokaziš,ked si vyberieš ktorýkolvek z tychto 3-och ◄ reagovať

off flinta, 30.1.2012 o 19:26

Díky za odpovědi. Ale 7x64 a 30-06 mají obě s kvalitním střelivem okolo 4000J ne? A myslíte že s tou 7x64 můžu lovit i ty největší kusy vysoké, co se u nás v ČR vyskytují, třeba i na dálku 200m? Ale jinak v účinku na zvěř mezi 7x64 a 30-06 moc rozdíl nepoznám ne? Myslím že ta 7x64 už je dobré dělo. Co myslíte vy? ◄ reagovať

off Edu, 30.1.2012 o 15:59

W270 je inak konštrukčne riešený ako 7x64 . Spätný ráz bude rovnaký . Podlievanie záleží od každého špecifického zásahu a samozrejme i od streliva . ◄ reagovať

off dusab, 30.1.2012 o 15:11

Spatny raz je pri pouziti rovnakych zbrani u vsetkych tychto kalibrov rovnaky tych par Joulov viac, resp. menej nemas sancu vnimat. Ako napisal MAX2 je to presne o vkuse. Flinta najlepsie bude ked zoberies kaliber 30-06, aspon ti nebude vrtat hlavou ked ti nieco odbehne, ze si mal zobrat miesto 7x64 kaliber 30-06. Uz nieto o com viac pisat... ◄ reagovať

off MAX2, 30.1.2012 o 14:33

Táto polemika je aj podľa mňa zbytočná. Myslím si, že je to otázka akéhosi „vkusu“, alebo „vzťahu“ k tomu, alebo onomu kalibru. Nemyslím, že by mala 7x64 oproti 30-06 nejaký zvlášť odlišný spätný ráz i keď má o niečo väčší výkon S kalibrom 30-06 poľujem asi 10 rokov. I keď so 7x64 nevlastním, ale nastreľoval som zaťovu 7x64 niekoľkokrát. Rozdiel som ale v danom smere v zásade nevidel. Možno je to tým, že sa vždy plne sústreďujem na výstrel a spätný ráz tým pádom nejako nevnímam. Je to skutočne len o druhu použitého streliva a strely, ale nie o kalibri. Koľkokrát zaťovou zbraňou ulovená zver bola ďaleko viac podliata a zverina viac devastovaná ako ulovená mojím 30-06 Spr... ◄ reagovať

off Jager68, 30.1.2012 o 12:20

Z tychto troch kal. je najväčší vyber streliva zrejme do 30-06.Staci pozriet napr. FEDERAL.,Hornady, RWS...V kazdom z tychto kal. existuje stelivo s E 4000-4100J..co je absolut.dostacujuci výkon. Eriann to vystihol. ◄ reagovať

off Eriann, 29.1.2012 o 16:11

Ano, skor by som polozil otazku, v ktorom kalibry je vacsi vyber striel, dostupnost a hlavne spravanie sa roznych druhov zveri pri strelbe na rozne vzdialenosti. Pretoze oba kalibre su vysoko univerzalne, tak je hladat nejake rozdiely medzi nimi zbytocne. Je to ako by si hladal rozdiel medzi cervenou feliciou a modrou, resp. aky je rozdiel v tom, ci ta prejde vlak s desiatimi alebo dvanastimi vagonmi :-) Oba kalibre som vyskusal a vratil som sa nakoniec k Spriengfieldu. Vela jeho odporcov namieta, ze ma silny spatny naraz a devastuje ulovenu zver. Na oboch je cosi pravdy, ale polovnik by mal byt predovsetkym chlap, tak by mu trocha razantnejsi spatny naraz nemal vadit. A co sa tyka rozbijania zveriny, tak tam je nad slnko jasne, ze kaliber ma, na co sa tyka rozbijania zveriny ovela mensi vplyv ako kvalita pouzitej strely. Osobne pouzivam Nosler Accubond od Normy a mozem povedat ze je to vynikajuce strelivo so spickovou strelou na nasu bezne lovenu europsku zver. Takze tak ci tak, obe kalibre su vyborne a zalezi len od vkusu ku ,,kombinacii cisel,, v jednotlivych kalibroch, hoci 30-06 Sprg ma trocha vyssi výkon. Ale vsetko nakoniec konci pri pouzitej strele, ktora vo velkej miere rozhoduje o nasej spokojnosti, ci nespokojnosti. ◄ reagovať

off Edu, 29.1.2012 o 14:37

dusab ja si nemyslím že 7x64 a W270 je uplne totozne strelivo. Podľa mňa je o trošičku nadupanejší cal.W270 prečo to nechcem rozoberať.To je na dlho. ◄ reagovať

off dusab, 29.1.2012 o 13:14

7x64 a W270 je uplne totozne strelivo. 30-06 je uz trochu silnejsi aj vykonnejsi kaliber. Podrobne je mozne si to prezriet v tabulkach. So vsetkym strelis vsetko bez problemu. ◄ reagovať

off nivo, 29.1.2012 o 1:00

Výkonové maximum si porovnej v tabulkach,jinak 7,62 ma vetší vyber streliva.Ale takové tema je naprosto zbytecni zakladat,protoze o tomto problemu se tu diskutuje dnes a denne. ◄ reagovať

off Hirko2, 28.1.2012 o 23:18

toto ako keby si porovnával dve dvojčatá :P ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 334 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk