Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Fotografovanie vo vojenských lesoch - diskusia

autor: off ma890
pridané: 9.12.2010 23:08

Zdravím, v poslednom období ma velmi chytilo fotonie zveri. Vela krát som v lese videl pekné momenty a bolo mi vždy lúto,že to nemám zvečnené. Polovník nie som, tak bych lovil rád aspoň pekné zábery. Moj najvačší problém je v tom,že z každej strany obce v ktorej bývam sú vojenské lesy. Povolenie na vstup mám, ale je v ňom napísané, že fotenie je vo voj.lesoch zakázané. Samozrejme, že nemám záujem fotiť nejaké ,,vojensky strategické" miesta, ale s týmto argumentom bych asi u lesnej stráže alebo vojen.polície neobstál. Aké mám možnosti? Resp. berie to fotenie lesná stráž, alebo voj.polícia až tak vážne, prípadne ako ma možu pokutovať?

počet zobrazení: 3 027
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
off milovnickaprirody, 15.1.2011 o 19:58

ja tiež bývam vo vojenskom priestore.. a fotím tak či tak...ale ak by si chel fotiť priamo v lese kde ohrozuješ svoje zdravie..sú na to vstupy do voj.obvodu..a tam si môžeš zadať na čo ten vstup potrebuješ.. najlepšie je keď si dáš za účelom návštev..mám to usvedčené u mojej rodiny... takže veľa štastia :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 17.12.2010 o 18:36

Zigi9 palec hore pre teba :-D Lowec Ty neporušuješ zakon ? :-D Preto môže niekto chodiť tam či onam lebo nie len môže on musí !!! Samozrejme kam mu to zákon umožňuje ! Zvara neber to tak vážne šak sú vianoce :-D ◄ reagovať

off Zigi9, 17.12.2010 o 18:24

ale čert vem vstup, o ten až tak nejde se mi zdá (povolení se dá sehnat), tady jde hlavně o ten foťák na krku :-) ◄ reagovať

off lowec, 17.12.2010 o 16:50

Hm.. usmievam sa ,tabulka,odznak,preukaz či je to stráž prírody,polovná stráž ,lesná stráž majú určené obvod pôsobenia, vojenský priestor má špecifické zákazy , ich lesná stráž je obvykle určená lesníkmi s toho obvodu konkrétne vojenské lesy,takže vstup iných činitelov je vždy len s povoleným ,mat preukaz stráže prírody len preto že môže ten onen chodiť kam chce je úvaha a zle vysvetlenie konkrétnej osoby , neni to úplne tak. ◄ reagovať

off zvara, 17.12.2010 o 16:38

Páni, ja sa nestačím diviť, ako ľahkomyseľne ste schopný ignorovať / porušovať/ platné zákony, ak to isté robíte i v poľovníctve, tak potom sa nedivím, že naše poľovníctvo vďaka pár jedincom naberá neželateľný smer. ◄ reagovať

off Zigi9, 17.12.2010 o 11:47

Vztáhl jsi to až moc konkrétně na mou osobu :-) Já jen napsal dotyčnému to, co si myslím, že by mohl udělat. Jeho situace není tak špatná, když přímo v tom prostoru bydlí. ◄ reagovať

off Edu, 17.12.2010 o 10:22

kto sa bojí nesmie do lesa :-D ◄ reagovať

off photoamateurcz, 17.12.2010 o 10:16

Zigi9: "gumy" občas také střílí, a polovina VVP bývá dopadová plocha střelnic, lehce se tam můžeš zatoulat a nechat se v lese zabít, ani odznak stráže přírody nepomůže. Od toho je celý výcvikový prostor příslušně označený. Také jsou tam trhaliště, a kusy kamení a železa mohou létat do vzd. x set metrů. A i když víš které prostory nejsou ohrožené, pořád porušuješ bez platného povolení zákon, gumy negumy. Chtěl bys aby ti na pozemky tvé firmy někdo jen tak lezl? Tohle už není nějaké hrdinství, ale normální přestupek. Pokud porušuješ zákon, neměl by jsi se divit proč je všude bordel, protože děláš to samé. ◄ reagovať

off Edu, 13.12.2010 o 17:32

Na vjazd do lesa automobilom mám tabuľku za okno ,príslušný preukaz a odznak . ◄ reagovať

on horarstevo, 13.12.2010 o 14:10

Edu, myliš si ,,vstup" do lesa a ,,vjazd motor. vozidlom" do lesa. ◄ reagovať

off Edu, 13.12.2010 o 11:29

Ano územia s osobitným režimom vstupu nap. /vojenské lesy,súkromné lesy/ sa do toho nevsťahujú ,ale iba v určitým presne daným pravidlom. Tj . neznamená to ,že do súkromného lesa nemám vstup len preto lebo je súkromný . Ano ak je tam osobitný špecialny režim treba na to povolenie . Osobne v regione Nitrianskom a Trenčianskom taký nepoznám tak to neriešim . V dobe minulej bolo fotografovanie zakázané napríklad aj v Trenčíne na stanici a hrozilo to rovno kriminálom . Takže vtedy to bolo veľmi náročné a fotiť sa nesmelo na mnohých miestach . ◄ reagovať

off zvara, 13.12.2010 o 11:17

Edu nikto z nás Ti tu neodopiera Tvoje oprávnenia člena stráže prírody.Tie sú presne uvedené v zákone. Ide mi len o to že sú územia z osobitným režimom vstupu nap. /vojenské lesy,súkromné lesy/kde aj mi máme určite obmedzenia,/ povinnosti/ ktoré nám ukladá zákon.Čiže nie je to celkom tak ako si napísal 11.12.2010 Ešte že ja nemám tento problém :-D vojenske nevojenské ,súkromné či štátne ,stupeň ochrany č. 5 také veci ma našťastie nezaujímajú :-D doveziem sa autom :-D všade a mám pokoj :-D Otázka / ma 890/ znela či môže fotografovať vo voj. lesoch,keď na povolení ku vstupu je to zakázané. ◄ reagovať

off Edu, 12.12.2010 o 19:33

Oprávnenia člena stráže prírody § 75 (1) Člen stráže prírody je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený vo svojom obvode pôsobnosti a) sledovať a zbierať údaje o stave prírody a krajiny, jej zložiek a prvkov, b) kontrolovať dodržiavanie tohto zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov vydaných na jeho vykonanie a rozhodnutí vydaných na ich základe, c) vstupovať na pozemky, do stavieb a zariadení, ak sa na to nevyžaduje povolenie podľa osobitných predpisov,101) d) vykonávať potrebné zisťovania, e) požadovať potrebné vyjadrenia, informácie, údaje a vysvetlenia, ktoré sa týkajú uplatňovania tohto zákona, f) nazerať do príslušných dokladov, g) vyzvať osobu, aby upustila od protiprávneho konania, ak je dôvodné podozrenie, že osoba pácha trestný čin alebo priestupok, alebo iný správny delikt, h) obmedziť osobnú slobodu107) osoby pristihnutej pri páchaní trestného činu, zisťovať jej totožnosť, a ak nemožno zistiť jej totožnosť, predviesť ju na útvar Policajného zboru, i) zisťovať totožnosť osoby podozrivej zo spáchania priestupku alebo iného správneho deliktu podľa tohto zákona, a ak nemožno zistiť jej totožnosť, predviesť ju na útvar Policajného zboru; na tento účel môže obmedziť jej osobnú slobodu, j) odňať jedinca chráneného druhu (§ 33), ak je dôvodné podozrenie, že bol získaný v rozpore s týmto zákonom, a vykonať nevyhnutné opatrenia na jeho záchranu, k) odňať inú vec ako uvedenú v písmene j), ak je dôvodné podozrenie, že bola získaná konaním v rozpore s týmto zákonom alebo použitá na takéto konanie, l) používať technické prostriedky na zhotovenie fotodokumentácie, videodokumentácie a zvukových záznamov potrebných na zdokumentovanie stavu prírody a krajiny a na zdokumentovanie zistených konaní v rozpore s týmto zákonom, ak ich použitie nezakazuje osobitný predpis,102) m) použiť donucovacie prostriedky, n) požadovať pomoc Policajného zboru alebo obecnej polície, ak nemôže splnenie svojich úloh zabezpečiť vlastnými silami a prostriedkami, o) zastaviť a kontrolovať dopravný prostriedok, ktorý sa nachádza v chránenom území, na účel overenia oprávnenosti jeho vjazdu na toto územie alebo prehľadať dopravný prostriedok a obsah batožiny v ňom, ak je dôvodné podozrenie, že sa v nich nachádzajú jedince chráneného druhu, zver alebo ryby získané v rozpore s týmto zákonom, p) požiadať každého o pomoc v prípade bezprostredného ohrozenia života a zdravia alebo majetku; kto bol o túto pomoc požiadaný, nemusí ju poskytnúť, ak by tým vystavil vážnemu ohrozeniu seba alebo blízke osoby105) alebo ak tomu bránia iné dôležité okolnosti, q) ukladať a vyberať za priestupky na úseku ochrany prírody a krajiny pokuty v blokovom konaní v rozsahu a za podmienok ustanovených osobitným predpisom, 108) ak tento zákon neustanovuje inak, r) používať rovnošatu člena stráže prírody len pri výkone činnosti podľa tohto zákona, s) nosiť zbraň, ak je držiteľom zbrojného preukazu vydaného podľa osobitného predpisu,109) a použiť túto zbraň 1. v prípade nutnej obrany alebo krajnej núdze,110) 2. pri zneškodňovaní zvierat, ktoré bezprostredne ohrozujú život alebo zdravie osôb alebo chránených živočíchov, 3. pri hrozbe namierenou zbraňou proti osobe, ktorá je ozbrojená alebo kladie odpor pred predvedením na útvar Policajného zboru, 4. pri varovnom výstrele do vzduchu na odvrátenie nebezpečenstva hroziaceho jemu alebo inej osobe alebo na odvrátenie vzniku škody, ktorá bezprostredne ohrozuje záujmy chránené týmto zákonom, alebo 5. pri varovnom výstrele pri úteku osoby, ktorú je člen stráže prírody oprávnený predviesť na útvar Policajného zboru, t) pred predvedením osoby na útvar Policajného zboru podľa písmen h) a i) presvedčiť sa, či osoba nie je ozbrojená, a zbraň jej odobrať. (2) Prehliadka podľa odseku 1 písm. o) nesmie sledovať iný záujem, ako zistiť výskyt neoprávnene nadobudnutých jedincov chránených druhov, zveri alebo (3) Oprávnenia člena stráže prírody sa nevzťahujú na vstup a vykonávanie kontroly v súkromnom chránenom území (§ 31), ak člen stráže prírody nie je vlastníkom pozemkov v ňom. § 76 (1) Donucovacími prostriedkami sú a) hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, b) slzotvorné prostriedky, c) obušok, d) putá, e) služobný pes. (2) Pred použitím donucovacích prostriedkov člen stráže prírody je povinný vyzvať osobu, proti ktorej zakročuje, aby upustila od protiprávneho konania, s výstrahou, že bude použitý niektorý z donucovacích prostriedkov. Od výzvy a výstrahy môže upustiť iba v prípade, keď je sám napadnutý alebo je ohrozený život alebo zdravie inej osoby, alebo vec neznesie odklad, alebo tomu bránia iné okolnosti. (3) O tom, ktorý z donucovacích prostriedkov použije, rozhoduje člen stráže prírody podľa konkrétnej situácie tak, aby použitý donucovací prostriedok a intenzita jeho použitia neboli zjavne neprimerané nebezpečnosti útoku. (4) Člen stráže prírody je oprávnený použiť hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky a obušok s cieľom a) zabrániť úmyselnému poškodzovaniu záujmov chránených týmto zákonom, b) zaistiť bezpečnosť inej osoby alebo vlastnej osoby pred útokom, ak sa po výzve od útoku neupustí, útok bezprostredne hrozí, trvá alebo podľa všetkých známok bude pokračovať, c) obmedziť osobnú slobodu osoby, ktorá kladie aktívny odpor. (5) Člen stráže prírody je oprávnený použiť putá a) na spútanie osoby, ktorá kladie aktívny odpor alebo fyzicky napáda člena stráže prírody alebo osobu, ktorá vystúpila na jeho podporu, úmyselne koná v rozpore s týmto zákonom, po márnej výzve, aby od takéhoto konania upustila, b) na vzájomné pripútanie osôb za podmienok uvedených v písmene a). (6) Člen stráže prírody je oprávnený použiť služobného psa s cieľom a) zaistiť bezpečnosť inej osoby alebo vlastnej osoby pred útokom, ak sa po výzve od útoku neupustí, útok bezprostredne hrozí, trvá alebo podľa všetkých známok bude pokračovať, b) zabrániť úteku osoby, ak má byť takejto osobe obmedzená osobná sloboda. (7) Člen stráže prírody používa služobného psa s náhubkom. Ak to povaha a intenzita útoku, prípadne prekonanie odporu osoby vyžadujú, použije služobného psa bez náhubku. (8) Pri zákroku proti osobe vysokého veku, osobe so zjavným telesným postihnutím a proti osobe mladšej ako 15 rokov je člen stráže prírody oprávnený použiť z donucovacích prostriedkov iba hmaty a chvaty. Ostatné donucovacie prostriedky je člen stráže prírody oprávnený použiť len vtedy, keď útok týchto osôb bezprostredne ohrozuje životy a zdravie iných osôb alebo vlastnej osoby alebo hrozí závažná škoda na chránených častiach prírody a krajiny a nebezpečenstvo nemožno odvrátiť inak. Člen stráže prírody nie je oprávnený použiť donucovacie prostriedky proti zjavne tehotnej žene. (9) Rozsah vybavenia člena stráže prírody donucovacími prostriedkami určí krajský úrad. (10) Služobným psom na účel odsekov 1 až 9 je pes pracovného plemena, ktorý je vo vlastníctve člena stráže prírody, má platný veterinárny preukaz a absolvoval skúšku z výkonu služobných a pracovných plemien psov. ◄ reagovať

off zvara, 12.12.2010 o 16:36

Zákon o ochrane prírody a krajiny č:543 § 9 (3) Orgán ochrany prírody alebo ním poverená osoba vopred oznámi vlastníkovi (správcovi, nájomcovi) pozemku rozsah a čas trvania výkonu činnosti podľa odseku 1. (4) Nedotknuté zostávajú osobitné predpisy,87) podľa ktorých je vykonávanie činnosti podľa odseku 1 vylúčené, obmedzené alebo viazané na osobitný súhlas alebo povolenie./Vojenské lesy/ ◄ reagovať

off zvara, 12.12.2010 o 16:18

PIATY DIEL Zákona o lesoch č:326/2005 VYUŽÍVANIE LESOV VEREJNOSŤOU A INÉ VYUŽÍVANIE LESOV § 30 Využívanie lesov verejnosťou (1) Každý má právo vstupovať na lesné pozemky. (2) Pri využívaní lesov verejnosťou je každý povinný chrániť a nenarušovať lesné prostredie, rešpektovať práva a oprávnené záujmy vlastníka, správcu a obhospodarovateľa lesa a pokyny obhospodarovateľa lesa, člena lesnej stráže a orgánu štátnej správy lesného hospodárstva. (3) Využívanie lesov verejnosťou sa nevzťahuje na vojenské lesy. ◄ reagovať

on horarstevo, 12.12.2010 o 15:23

....vsade v ramci kraja, okrem sukrom. les. pozemkov a les. pozemkov s osobitnym rezimom vstupu ,..... ◄ reagovať

off Edu, 12.12.2010 o 13:29

Ja nie som pohlavár . Mám stráž prírody a vstup mám autom všade . ◄ reagovať

on horarstevo, 12.12.2010 o 9:04

:-DDDD, nooo, Edu....to asi nevysvetlíš :-DDD ◄ reagovať

off petere, 11.12.2010 o 19:54

Edu to pripomina casy minule a praktiky komunistickych pohlavarov :-) ◄ reagovať

off Ondrik, 11.12.2010 o 15:26

to máš za sklom aké tabulky?? :) ◄ reagovať

off Edu, 11.12.2010 o 13:38

Ešte že ja nemám tento problém :-D vojenske nevojenské ,súkromné či štátne ,stupeň ochrany č. 5 také veci ma našťastie nezaujímajú :-D doveziem sa autom :-D všade a mám pokoj :-D ◄ reagovať

off rhoods, 10.12.2010 o 23:05

odfotim ale nefotil som ! asi tak :D ◄ reagovať

off zvara, 10.12.2010 o 14:21

Ak nechceš prísť o povolenie vstupovať do vojenského priestoru tak sa snaž dodržiavať podmienky ktoré sú na ňom uvedené. ◄ reagovať

off ma890, 10.12.2010 o 9:16

Gumy nestretám vobec a počet aut lesnej stráže ktoré stretám je proti roku dvom dozadu možno štvrtinový, vtedy som vídal denne u nás aj štyri rozne auta lesnej stráže naraz(keď napr.prišli do dediny do hostinca na obed). Keď som bol raz na rybách(v priestore voj.lesov)pýtala odomňa lesná stráž aj rybársky lístok. Rozmýšlam,že bych sa zašiel popýtať na Obvodný úrad vojenského okruhu tak jak Zigi9 píše ◄ reagovať

off Zigi9, 10.12.2010 o 8:27

Polož si otázku, jak často ty gumy v lese potkáváš a střetáváš se s nima. Popř. si zajeď na nějaké velitelství, a tam jim narovinu řekni, že tam žiješ odmalička, máš povolení pro vstup, v době cvičení zásadně nikam nechodíš a zajímáš se o zvěř a máš třeba kamarády myslivce, prostě nějaké okecávačky a každý normální člověk z toho nemůže dělat problém, nevím teda jak gumy, ale s normálním člověkem se vždy domluvíš. ◄ reagovať

off Rempo, 10.12.2010 o 7:31

Rešpektovať pravidlá vojenských lesov. ◄ reagovať

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov