Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kde postavit krmelec - diskusia

autor: off JagerHA
pridané: 9.12.2010 19:04

Poradte mi kde by sa tak najviac hodil krmelec zeby bol aj na nieco uzitocny na luke priluke pri lese v lese alebo kde niekde bylko dediny alebo niekde tak dalej zeby mla zver klud?? za radu vopred dakujem.

počet zobrazení: 50 120
počet hlasov: 0

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 628 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off orol, 18.3.2011 o 14:35

Mi nejde do hlavy, že žiadne kamarátske návštevy neprijímaš. Čoho sa bojíš? Z čoho máš strach? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Jozibaci, 18.3.2011 o 13:40

Žiadne internetové návštevy neprijímam. ◄ reagovať

off Jozibaci, 18.3.2011 o 13:35

Jelsovec 9,08, ak je teplota ľadového medveďa stála a keď sa bavíme len o teple, potom je stály aj prísun energie na jej výrobu. To zn., v zime, či v lete je telesná schránka akoby hermeticky uzavretá. Asi ako miestnosť, tepelne izolovaná, so stálou teplotou, či je vonku teplo, alebo zima. Ak teplo neuniká, nemusíme ani prikurovať. V tom je bludné Bergmanovo pravidlo o úniku tepla – menšie z veľkého tela, väčšie z malého. To by potom naozaj trpeli mláďatá v maternici. A vôbec – keď sa nenašli doteraz u nás pomrznuté zvieratá a zver vo voľnej prírode, tak sa niet o čom baviť. Nemusíme teda prikurovať prikrmovaním – zver si toľko paliva vždy nájde. Vzorom sú kamzíky – nikto im neprikuruje a predsa prosperujú. Ide o to, či má zver, alebo teplokrvný živočích, stály prísun potravy. To je dôležité. Pred pár rokmi /myslím, že v zime 2008/2009// pomrzli v Mongolsku domáce zvieratá, keď udreli mimoriadne tuhé mrazy. Vie sa, že Arati zvieratá neustajňujú, preto by mali byť zvyknuté aj na kruté mrazy. Vtedy som si spomenul na laponské soby, ktoré Laponci tiež nazatvárajú do stajní. Ale soby odolali. Vieš, v čom je rozdiel? Arati síce nezatvárajú zvieratá pod strechu, ale do ohrád, kde sú po celú noc bez potravy, teda prísun energie je prerušený. Ako keby ti doma vypli na noc prúd. Laponci nie, ich soby sú voľne na pasienku po celých 24 hodín – prísun energie nie je prerušovaný. Preto im soby nemrznú ani pri -50 °C. O vývoji lariev v zime som sa dočítal od veterinárnych odborníkov, preto si ma nepresvedčil – buď klameš ty, alebo oni. Podrobnejšie som to neštudoval, ale si myslím, že všetky parazity by mali byť v zime v útlme, aby sa plody mohli vyvíjať v pohode, štandardne. Ak tebe niekto odčerpáva úspory, iste že ti nepomáha, v našom ponímaní, ale ak sobovi odčerpáva krv komár, núti ho tým vyrábať novú krv, omladzovať ju. Tá je potom výkonnejšia, „pružnejšia“, soba celkovo omladzuje. A dosť výdatne, keď mu komáre za týždeň vysajú štvrtinu z celkového množstva – 1 l zo 100 kg soba. A slivovičku mám väčšinou v nedohľadne – nemám problémy z alkoholom. Rátam sa k nepravidelným konzumentom. Holdujem viac pivku. Ale s mierou. ◄ reagovať

off Jelsovec, 18.3.2011 o 13:22

tak pošleme chucka norrisa - on nezvoní. ◄ reagovať

off orol, 18.3.2011 o 13:15

Tak ja zazvoním u teba. ◄ reagovať

off Jozibaci, 18.3.2011 o 12:42

Edu, len ty u mňa nezvoň, na žiadnu otázku hulvátom neodpovedám. ◄ reagovať

off Edu, 18.3.2011 o 11:23

Jozibaci stačí mi prísť na matriku do Košíc a presne mi nájdu všetkých Begalov Jozefov . Ak zadám tvoj dátum narodenia vyhľadajú mi presne teba, tak ako si zapísaný ako tajný spolupracovník štb čo si spečatil svojim podpisom . A problém budeš mať Ty len čo sa dostanem do Košíc zazvoním Ti a opýtam sa ťa do očí tri otázky . ◄ reagovať

off Edu, 18.3.2011 o 11:12

Jozibaci viem ,že si oznamovač ! V normálnom svete platí zásada keď chce udavač a konfident niekoho udať urobí to . Kto je bezmocný iba o tom kecá . Takže teším sa na tvoje udávanie .Skončí tam kde tie informácie o Poľskom a Nemeckom neprikrmovaní !!!Udával si celý život ako eštebacky udavač nevidím dôvod čo by mohlo spôsobiť ,že by sa z udavača stal človek . U mňa bude vždy špina špinou a môže sa prezliecť aj za estónsku kameru a nabádať k porušovaniu zákonov SR. Šíriš tu poplašné správy nabádaš na porušovanie zákonov a Ty smrad jeden sa tu budeš vyhrážať ??? ◄ reagovať

off Jelsovec, 18.3.2011 o 9:08

jóžibáči, čiže ak by som to mal zhrnúť - podľa teba energia potrebná na udržanie teploty tela stúpa zo zvyšujúcou sa teplotou prostredia...bavíme sa len o udržaní telesnej teploty a nie o krvotvorbe a iných procesoch, ku ktorým si hneď začal uskakovať. čiže podľa tvojej logiky by najvačšia spotreba energie na výdaj telesného tepla v biologickom systéme mala byť spotrebovaná v letných mesiacoch.aha,zaujímavé... a to máš z akých overiteľných vedeckých zdrojov?a čo sa týka tých parazitov- nebudem ti tu rozpisovať vývojové cykly, metabolickú aktivitu, vývoj lariev v hostiteľovi počas zimy, sezónny výskyt s kulmináciou v dec.-jan. u niektorých parazitov, či striedanie pohlavných a nepohlavných generácii parazitov, ty si laik čo sa týka infekčných chorôb a na internete je dosť odborných článkov, len by som tu opakoval všeobecne známe veci. mne stačí keď napíšem , že v jednej debate kde sme sa dostali k odčervovaniu, si tvrdil že odčervovanie nemá zmysel, že parazity nie sú vôbec škodlivé, ba práve naopak sú prospešné a za všetkým len stojí farmaceutická loby, ktorá sa sprisahala a šíri tieto dezinformácie za účelom vyššieho predaja liekov. a zrazu...nám tu píšeš že parazity významne odčerpávajú zveri energiu až tak že likvidujú jej životné úspory ( tvoj názov ) ktoré si nadobudla počas zimy.ja ti neviem, ale ten čo mi odčerpáva úspory mi asi nepomáha...krásne si protirečíš...že ty tú butilku so slivovičkou nepúšťaš často z dohľadu??? ◄ reagovať

off Jozibaci, 17.3.2011 o 22:25

Edu, ja sa ti nevyhrážam! Ja ti oznamujem, že budeš mať problém. A čo budem u teba, je mi absolútne jedno. ◄ reagovať

off Edu, 17.3.2011 o 20:59

Jozibaci obráť sa :-D u mňa budeš vždy eštébacky smrad . Vyhrážať si sa mohol v dobe keď si bol pohlavár bolševíckej zločineckej skupiny štb . Takí chudáci sú mi dnes iba na smiech a nie len mne. ◄ reagovať

off Jozibaci, 17.3.2011 o 6:41

Jelsovec, žiadny cicavec ani nezamŕza. Okrem človeka a domestikovaných zvierat, vrátane zvernicových a farmových. Ale to je na širšiu debatu. Budeš sa diviť, ale oveľa väčšia spotreba na udržanie tepla - tu je však treba zdôrazniť, že energia je potrebná aj na ostatné funkcie tela / tvorbu mlieka, krvi, telesných tekutín, atď./ - je pri +15 °C. Vtedy ožívajú aj larvy strečka a chcú jesť. Teda – parazity vonkajšie i vnútorné. A tie tukové rezervy /ja im vravím úspory/ slúžia na to, aby vyrábali energiu, keď sa náhle oteplí hoci v januári. Pretože traviaci aparát je prestavený na polovičný režim. A slúži aj na jar, pri prechode na plný režim traviaceho aparátu. Pri mínusových teplotách potrebuje zver menej potravy, lebo parazity spia a „žije“ iba plod v maternici. Toľko tých pár riadkov. ◄ reagovať

off Jozibaci, 17.3.2011 o 6:19

Edu, z 15.3.2011 o 20,24. Kontroluj a ovladaj sa. Neuvádzaj tu nikoho adresy bez jeho súhlasu, je to trestné. Na Sokolovskej nebývam a keď tam býva nejaký môj menovec, neotravuj aj jemu život, hoci tvrdíš, že nič nehrozí. Od teba možno nie. Ale číta to viac takých paranoikov, ako ty a za nich ručiť nemôžeš. Už to osočovanie je trestné a zvažujem, kedy sa obrátim na políciu. Tu je portál o poľovníctve, tak sa toho drž. ◄ reagovať

off Jelsovec, 16.3.2011 o 14:54

a keby vonkajšia teplota nemala žiadny vplyv a termolegulácia by za každých okolností dokázala udržať telesnú teplotu, ako píšeš o 14:33 tak by potom žiadny cicavec logicky nemohol zamrznúť. a nemusíš zo široka debatovať - stačí pár riadkov. ◄ reagovať

off Jelsovec, 16.3.2011 o 14:46

nie, vôbec to som tým nemyslel. samozrejme že vonkajšia teplota nemá priamo vplyv na výšku telesnej ( u zdravého zvierata, neberme extrémne teploty ), pretože sme teplokrvné živočíchy so stálou teplotou tela ( viď moja prvá otázka ) a preto som sa ťa pýtal na to kedy je podľa teba ľahšie zvieraťu udržať tých 38,5*C. či v prostedí kde má okolitú teplotu -15, alebo +15. termolegulácia ju udrží, to je samozrejmé, ale potrebná energia na to udržanie teploty pri -15*C bude oveľa vačšia ako pri + 15*C. a tu nastupuje tvorba tukovych zásob - a to ako zásobárne energie , a zároveň určitej izolačnej vrstvy. čiže podľa tvojho tvrdenia by si ani ty nemal v januári nosiť vetrovku a rukavice, ale bermudy a plávacie okuliare, kedže na teba vplyv vonkajšia teplota nemá.tak to aj robíš? ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 14:34

premvadasz, máš svätú pravdu. Hahaha. ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 14:33

Jelsovec, mám dokument, v ktorom sa hovorí, že ľadový medveď si drží stálu teplotu 37,2 °C aj pri mraze -50°C. Vonkajšia teplota teda nemá vôbec žiadny vplyv na vnútornú teplotu. Termoregulácia ju drží na rovnakej úrovni za každých okolností. Ako? To je na širšiu debatu. Ak myslíš na Bergmanovo pravidlo, podľa ktorého väčšie telo má relatívne menšiu plochu, ktorou uniká teplo z tela. Podľa neho by potom náš 300 kg karpatský jeleň mal žiť v Škandinávii a škandinavský 100 kg sob u nás, v Karpatoch. Tak na to tiež never, pretože pre gravidnú sobicu je prvoradý štandardný vývoj mláďaťa a nie zápas o udržanie telesnej teploty. Opačne by to bolo pre sobíka hrozbou. Alebo líška - naša 13 kg by mala žiť za polárnym kruhom a polárna 3 kg u nás. Potrava /domáca/ za každých okolností dostatočne "vykúri" malé, či veľké telo. A nie jačmeň, granule, atď., ako tára Edu. ◄ reagovať

off Jelsovec, 16.3.2011 o 14:14

premvadasz súhlasím, ale jóžibáči nie je predmetom poľovného hospodárenia, nemá ani dobu lovu, čiže o neho sa nám zákon starať nekáže.ale či nie je spomenutý v inej legislatíve...to ti takto z hlavy povedať neviem. ◄ reagovať

off premvadasz, 16.3.2011 o 14:07

Jelsovec ale ja viem odkial cerpa energiu jozibaci-slivovica,slanina,cesnak. a podla mna je mu uplne jedno ci je vonku -15alebo+15 stupnov celzia. ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 14:03

Jozibaci ja som Ti preposlal x odkazov kde si sa dočítal o prikrmovaní zveri v Nemecku . V tom Nemecku o ktorom si pred nedávnom tvrdil ,že sa tam neprikrmuje . Následne si napísal ,že to platí iba v niektorých nemeckých krajinách . Keď som sa pýtal v ktorých nemal si odpoveď vraj je to tajné :-D Nasledne si napísal ,že sa neprikrmuje v poľsku :-D Keď som ti poslal x odkazov odkaz a fotiek z Poľska kde je jasne dokázané ,že sa v Poľsku prikrmuje napísal si že mi dokážeš ,že to nie je pravda :-D Samozrejme zase si len klamal ako to robíš vždy! Ubezpepečujem ťa že jačmeň,granule,soľ,ovos a kvalitná vysušená lucerka ktorú zveri podávam nie je zamrznutá . ◄ reagovať

off Jelsovec, 16.3.2011 o 14:02

čiže jóžibáči, ak máme zviera so stálou telesnou teplotou ( dajme hrubý odhad 38,5*C, ale v podstate to nemá význam ), povedz mi, kedy bude z hladiska tvorby a zachovania telesnej teploty ( a teda de facto produkcie energie ) priaznivejšie obdobie - ked bude + 15*C, alebo - 15*C. A následne sa ťa opýtam z akých zdrojov zviera túto energiu čerpá, v časovom období roka keď je vonkajšia teplota + 15*C a keď je vobkajšia teplota - 15*C. ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 13:51

Edu, a keď si doniesol nezmrznuté krmivo do revíru, pri teplote -10 °C. Akým zázrakom ostalo naďalej nezmrznuté? Aha, zabudol som, že máš vyhrievané kŕmidlá. Pardon. No ale čo my! ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 13:47

Edu, ale prečo by som to mal robiť tajne? Veď nech sa do toho oprie celá verejnosť. Práve preto to robím na tejto poľovníckej stránke. Ani admin proti tomu nemá nič. A neklam, že Slovensko bude jedinou krajinou so zákozom prikrmovania. Už nemôže byť. Kázal som ti, aby si zavolal do Nemecka, v ktorých spolkových krajinách už dávno platí. Nedovolal si sa? No to je škoda. Nám ale stačí informácia z periodík. ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 13:42

No vidíš Jozibaci ja som nikdy neprikrmoval zmrznutým krmivom .Takže som lepší ako McGyver. A vlastne ani Ty . Takže všetko je podľa návodu v poriadku. ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 13:39

jozibaci ak nabádaš na zmenu zákona treba to robiť tak kde sa zákon tvorí nie na poľovníckej stránke ! Ak máš pocit ,že by sa malo práve Slovensko stať jedinou krajinou na svete kde bude prikrmovanie zveri zakázané zákonom .Tak pripomienkuj zákon !Vyargumentuj prečo si to myslíš a dostaneš odpoveď. ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 13:39

Edu, vieš, čo je na tom odkaze desivé? Neprikrmovať zmrznutým krmivom. Už som písal, že v zmrznutom revíri to nedokáže ani McGyver. ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 13:35

Jelsovec, áno. ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 13:35

Výživa a prikrmovanie srnčej zveri. Autori tohto referátu M. Rajský, M. Vodňanský, J. Slamečka a P. Hell, prezentovali výsledky týkajúce sa výživy a manažmentu srnčej zveri. Experimenty so srnčou zverou boli robené na pracovisku Stredoeurópskeho inštitútu ekológie zveri Wien – Brno - Nitra. S prikrmovaním zveri treba začať čím skôr a skončiť čím neskôr, Prikrmovanie musí byť pravidelné. Pri voľbe krmív treba zohľadňovať skutočné nutričné potreby srnčej zveri. V potrave musí byť dostatok štrukturálnej vlákniny, pritom netreba podceňovať podiel jadrových krmív. Lucernové a ďatelinové seno pre srnčiu zver musí mať dostatok lístkov, nakoľko hrubé stonky táto zver nekonzumuje. Treba dbať aj na hygienu kŕmenia a krmív. Neprikrmovať nahnitým, plesnivým a zamrznutým krmivom. Prikrmovaním by sme mali odlákať pozornosť zveri od repky ozimnej, ktorá spôsobuje poškodenie červených krviniek a zápal tráviaceho aparátu. Kŕmne zariadenia by mali byť rovnomerne rozmiestnené po celom revíri. Najvhodnejšie sú zastrešené. Nesmieme zabúdať ani na to, aby zver pri kŕmnych zariadeniach bola čo najmenej vyrušovaná. Po ukončení prikrmovania je potrebné odstrániť skazené krmivá a urobiť asanáciu zariadení.odkaz ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 13:34

Edu, hnačkovanie zveri nie je len estónsky problém, ani problém nehygienických hromád. Problém je v pšenici, teda v obilninách: A tie, či ich budeš podávať na zemi, na malých, či veľkých hromadách, v kŕmidlách, vyumývaných Purom, pšenicou, vypratou v Jari, srnčie zadky nebudú ani o chlp čistejšie. Lepok špiní zadky, nie zmrznutý sneh. A prečo tie presné návody a hygienické podmienky, stanovené odborníkmi nie sú zverejňované v masmédiách? Asi preto, že aj napriek ním sa na znečitení zrkadiel vôbec nič nemení. Alebo - ak áno, už som ti písal, aby si ako fotografický odborník, dal sem fotky vašej zveri v správnej kondícii. Aj by si dal, ale nemôžeš, lebo srnčia je asi viacej zasr.tá, ako tá estónska. Dal si jednu z Haluzíc a na nej je vidieť tú "správnu" kondíciu. Tiež som písal, že lesné úrady by mali v prvom rade vysielať do revírov veterinárov, až potom zootechnikov. Vyšlo by to však tak, že čím je poľovník väčší lajdák, tým má krajšiu zver. To len tipujem. Potvrdiť to musí veterinárna kontrola. Ale ja sa málokedy mýlim. A kedy som, prosím ťa, tvrdil, že porušovať zákon je rozumné??? Kritizovať zákon a navrhovať nápravu nie je porušovaním zákona. To je DEMOKRACIA. Štát nech je zvedavý na zdravú zver s čistými zrkadlami a nie na dodržiavanie zákona, predurčujúceho hnačkovanie zveri,devastáciu, atď. V tom je zákon kontroverzný. Ja nenabadám na jeho porušovanie, ale na novelizáciu, odbornú profesionalitu. ◄ reagovať

off Jelsovec, 16.3.2011 o 13:19

vidím že zase tu máme tú úžasnú teóriu o zime ako najoptimálnejšom ročnom období pre zver. mám jednu otázku jóžibáči - patrí raticová zver k zvieratám so stálou telesnou teplotou? áno/nie. ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 11:55

nepoznám estónske zákony ani pšenicu nevalím srnčej zveri takže neviem o akom zaslepení hovoríš ? Mne štát zveril starostlivosť o zver a udal podmieky za akých sa musím o túto zver starať . O tom že treba v marci valiť srnčej zveri pšenicu ako i počas 4 mesiacov v čase núdze mi zákon neprikazuje .Naopak sú odborníkmi vypracované presné návody aké krmivo a za akých hygienyckých podmienok je najoptimálnejšie podávať pre správnu kondíciu zveri . Kedy treba podávať liečivá ako vakcinovať zver a mnohé iné veci ,ktoré si štát prostredníctvom lesných úradov kontroluje . Keby som to nerobil pristúpil by k tomu štát na moje náklady prípadne by som prišiel o revír a členstvo v SPZ .To by bol výsledok .Čiže zver by tak či tak krmivo dostala! Ty tvrdíš ,že porušovať zákon je rozumné ja Ti to neberiem je to tvoja zvrátená myšlienka tak si v nej ži. ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 11:51

Edu, dávno vieme, že si krátkozraký, že ti nevadí pohľad na zasr.té zrkadlá. Ty si zaslepený zákonom, ktorý je pre teba tabu. Neslobodno na neho krivého slova povedať. Utrpenie srnčej ti je absolútne ľahostajné. Je to, podľa teba, normálne??? ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 11:34

Jozibaci jediný čo trpí prikrmovaním zveri si na Slovensku Ty. ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 11:25

premvadasz, 10,42. Aj ja ich ľutujem, ale čo mám robiť? Myši to zo mňa nevynesú! Ale neboj, srandujem. Niet tu nijakých spolubývajúcich. Takže kultúra nedostáva na frak. My si tu robíme srandy a zatiaľ srnčia trpí. Hlavne ich mláďatá pred narodením. Majú čo závidieť sobíkom, bizónikom, pakoníkom, kamzíčatám. No jo, ľudská hlúposť nepozná hraníc. ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 11:17

ešte že tu nemám on line kameru . Chúďatká zvieratká Jozi by ich aj kakať aj cikať odnaučil aj prdieť zakázal. ◄ reagovať

off premvadasz, 16.3.2011 o 11:02

Edu podla mna si jedol pukance to bude tým :) ◄ reagovať

off Edu, 16.3.2011 o 10:57

To je zvlášne ,že som nejedol pšenicu a prdím tiež ◄ reagovať

off premvadasz, 16.3.2011 o 10:42

Jozi vidím že máš kvalitnú domácu stravu len lutujem tvojich spolubývajúcich ◄ reagovať

off Jozibaci, 16.3.2011 o 10:36

Nie, nie. To by som aj cítil. A po včerajšej slivovici a slanine s cesnakom... Aj pavúky by sa splašili. ◄ reagovať

off premvadasz, 16.3.2011 o 10:19

jozi a nepočul si náhodou seba?? ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 628 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov