Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Kde postavit krmelec - diskusia

autor: off JagerHA
pridané: 9.12.2010 19:04

Poradte mi kde by sa tak najviac hodil krmelec zeby bol aj na nieco uzitocny na luke priluke pri lese v lese alebo kde niekde bylko dediny alebo niekde tak dalej zeby mla zver klud?? za radu vopred dakujem.

počet zobrazení: 50 111
počet hlasov: 0

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 401-440 z 628 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lubenko, 6.1.2011 o 20:12

neviem či ma zmysel tu jozibaciho o niečom presviedčat,podla mna nema ,ale zas z druhej strany sme sa tu napr. od Eda dozvedeli kopu zaujimavych veci ktore určite nebudu na škodu všetkym ktory maju ku polovnictvu uprimny vztah,zato treba Edovi podakovat a o tom je diskusia i ked z jozibačiho strany dost kontraproduktivná.ps ked mi pošlu chlapci zo ŠT lesou Tanapu podklady o prikrmovani kamzikou tak to tu hodim ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 6.1.2011 o 19:07

Jozibaci proste som Ti poslal link na Nemecko kde sa prikrmuje a veľmi intenzívne oproti Slovensku . Tiež som Ti poslal link ako sa prikrmuje vo švedsku,Fínsku ,Dánsku i tom USA . Viem ,že tebe to stačiť určte nebude lebo tebe to je fuk ,že zvieratká sa prikrmujú vo všetkých krajinách.V niektorých dokonca príkazom zo zákona ako je to našťastie i na Slovensku väčšine krajinách EÚ a všetkých susedných krajinách . Ty máš proste antiprikrmovanie diagnózu a preto Ti žiade relevantný dôkaz nebude dostačujúci .Ak chceš môžem Ti poslať niekolko linkov kde Nemecký odborníci hovoria o potrebe prikrmovania zveri v zime v Nemecku o potrebe podávania soli zveri a podávania vlákniny v zimnom období :-D Stále si budeš mlieť že si čítal v nejakom časáku od nejakého autora nejaký blud ktorý sa Ti vraj zapáčil a páči sa Ti porušovať zákon o poľovníctve :-D Tak ho porušuj .Prajem Ti veľa šťastia :-D a prebranie sa do reality!!!Drž sa toho článku čo si čítal :-DDD ◄ reagovať

off Edu, 6.1.2011 o 18:17

Jozibaci netreba nič zakázať. Tvoje znalosti ktoré si vraj čítal niekde v časopise nekorešpondujú s realitou . V škandinávi sa tiež samozrejme zver prikrmuje a to intenzívne .Takto napríklad vo švédsku odkaz odkaz odkaz odkaz odkaz aj vo Fínsku odkaz aj v Dánsku sa prikrmuje odkaz odkaz V USA je poľovníctvo dimetrálne odlišné a komerčne dostupné pre každého . To je však diametrálne odlišné poľovníctvo tradíciami ako i lovom od europskeho . Vôbec im nejde o nejaký chov zušlachťovanie chovu . Proste profesionalny poľovníci sa starajú o určite sekcie kde sa dá komerčne doslova za pár dolárov poľovať alebo rybárčiť . Divina sa zväčša nekonzumuje a vnútornosti vôbec nie.Parožie sa neboduje ani veľa podobných vecí ako v europe. Jedná sa o rozsiahle územia kde sa poľuje na pôvodnú zver . Zhruba by som to prirovnal ako keby niekto povedal ,že navštívil arabskú krajinu kde sa nemohol predávať alkohol ani bravčové mäso a silou mocou by to chcel aplikovať na Slovensku lebo sa mu to páči :-D Ano správne si to napísal poľovník na Slovensku by mal byť tiež i chovateľ a chov zveri by mal zušlachťovať či dozverovaním premiešaním krvi aby sa nedegeneroval chov . Selektívnym lovom by sa mal snažiť o optimálne stavy zveri. A všetko čo mu prikazuje zákon o poľovníctve ,ktorý je vo veľa veciach odlišný ako napríklad už v českej republike. Neboj vlada Kanady ani škandinávie nebude prikrmovať . Ani u nás neprikrmuje Iveta Radičová ani vláda ktorej predsedá tak nevidím dôvod prečo by mala podľa teba prikrmovať vláda USA,Kanady ba dokonca vláda škandinávie :-D takú síce nepoznám ale beriem to samozrejme s humorom . Máš pravdu trocha mi pripomínaš LOZ VLK aj oni tvrdia že načo poľovníctvo zver prežije aj sama .Vraj netreba sa starať o les on sa revitalizuje sám atd. To je všetko pravda ale les v Kanade nie je les na Slovensku ani rozlohovo ani hospodársky ani vlastnícky atď . V tom je ten veľký rozdiel medzi Kanadou a Slovenskom ktoré je zaľudnené hrozia tu povodne zosuv pôdy a mnoho iného .Ešte sa vrátim k tomu Nemecku ako to vidia s tým prikrmovaním odkaz ◄ reagovať

off Jozibaci, 6.1.2011 o 15:10

Edu, už som ti písal, že keď je to pravda, že v EÚ všade prikrmujú, potom treba zakázať poľovnícke časopisy u nás. Lebo ja mám iné informácie práve z nich. Že sa neprikmuje všade a tých sa držím. S tým životom na dedine som ťa nechcel uraziť, chcel som naopak zdôrazniť, že ľudia na dedine viac rozumejú chovu a rozmnožovaniu zvierat. Už som raz uviedol, že chovateľ skôr pochopí sedliackym rozumom, že ak krava v maštali privedie na svet vitálne, optimálne teľa, gravidita MUSÍ prebiehať za optimálnych podmienok. Ak srna teraz mrzne na poli a v máji vrhne rovnako vitálne, optimálne srnča, aj pre ňu MUSIA byť tieto podmienky optimálne. To dá rozum. Nám evolúcia nenariadila pomoc zveri. Zver si musí vystačiť sama. A u nás tomu tak je. Soby na severe, pižmone, losy to majú oveľa, oveľa ťažšie. Až mám obavy, že takí, ako ty o chvíľu začnú tlačiť na vlády USA, Kanady, Škandinávie, aby tiež prikrmovali. Tak to by ťa tamojší lovci naozaj nakopli. Lebo prikrmovať 20 kg srnu a 600 kg losa je trocha rozdiel. Takže – keď sa povie, že to dá sedliacky rozum, myslí sa tým zmysluplnosť, profesionálnosť, nie zaostalosť. ◄ reagovať

off Edu, 5.1.2011 o 17:52

Jozibaci kde je tvoja konšpiračná teória o nejakej kúzelnej krajine západu kde ťa za prikrmovanie zveri nakopú do riti ??? Teraz keď už vieme ,že to nie je Nemecko poznáme i okolité krajiny a vieme ,že to nie je ani Česko ,Rakúsko,Poľsko ,Maďarsko či ukrajina kde žijú presne zlý poľovníci ako u nás by si si mohol čo to prečítať o Nature 2000 ja mám toho zo školení už dosť :-D Možno sa dozvieš čo je FACe (Federation of Associations for Hunting and Conservation of the ... Britiská asociácia pre poľovníctvo a ochranu prírody (BASC) A mnoho iných potrebných informácií . Spomenul si ,že nevieš po nemecky .Možno je to banálna vec ale možno ju nepoznáš nepatríš ku generácii ľudí čo sa narodili s myšou v ruke tak isto ako ani môj ročník . Takže ak Ti to pomôže nie len vo vzdelávaní google má on line translator . Výhoda je nie len v desiatkach jazykov ale hlavne otvoríš si nemeckú stránku skopíruješ odkaz zadáš preložiť z Nemčiny do Slovenského jazyka stlačíš preložiť a pozeráš si stránku v slovenskom jazyku . odkaz| Samozrejme preloží Ti aj slovká ktoré napíšeš atď. Preklad nie je uplne gramaticky správny ale obsah pochopíš veľmi dobre . ◄ reagovať

off Edu, 5.1.2011 o 17:22

Jozibaci práve odišiel odomňa jeden lesný ing. pracujúci v Nemecku u rodiny ktorá má 40 000ha lesa . Preto padla i otazka ako sa v Nemecku prikrmuje .Samozrejme ,že sa prikrmuje . Platí tam však zákaz prikrmovania od ľudí ktorý sa takto zbavujú komunálneho odpadu prípadne sypali haldy jablk a iných potravín pre zver . To je zákonom zakázané .Jadrom sa podáva v zasobníkoch . Neexistuje nasypať vlečku hnilej siláže ako to bolo ešte pred rokmi možné i na Slovensku a do hniloby hádzať zrno a podobné veci . Tiež odlákavajú zver od repky a vlastne všetko robia podobne ako nám to prikazuje nový zákon o poľovníctve . Všetko má svoju kultúru a majitelia lesa berú za prvoradé fungovanie poľovníctva až potom hospodársky význam lesa . Kultúra prikrmovania sa zmenila i na Slovensku a tak prikrmujeme tak isto ako ostatné krajiny EÚ . Dúfam ,že ťa to nerozplače a budeš i naďalej rebelom tak Ti držím palce . Čo sa týka mestkeho a dedinského človeka nerobím v tom rozdiel . Tak ako v meste je prísun informácií i na dedine . Čas keď chodili ľudia na dedine bosí 20 km do mesta raz za mesiac neexistovalo rádio ani Tv je našťastie za nami už dosť dlho ako i ten čas keď nebolo v TV nič v radii dve nič ,západné stanice boli rušené totalitným režimom . Mne trvá cesta do Trenčína 10 min do nového Mesta nad Váhom 5min . Nemusím tam ísť peši ale na mojom mercedese E classe . Panelaková škatuľa ešte nikomu rozum nepridala ani neubrala . Neboj sa SPZ ťa nebude za nič trestať .Ak naozaj poľuješ v PZ ako si nám tvrdil a rozhodol si sa porušovať zákon lebo nemá podľa teba hlavu ani pätu ja Ti to nemám prečo vyvracať . Ak to neprekáža hospodárovi vášho PZ ,kontrolórovi PZ , členom PZ a nakoniec štátnemu dozoru Lesnému úradu pod ktorý spadá vaša PZ mne to naozaj neprekáža . Nemá totiž prečo.Ten odkaz čo si dal nefunguje . Tam kde je hustota zveri taká ako na spomenutom videu a balík sena zmizne za par minút .Nie je problém prikrmovať i týmto spôsobom . Tipujem to však na nejakú zvernicu na 99%. Čas núdze definuje zákon nie ja ! Možno ako človek z mesta máš poľovnícke skúšky a možno ani nie keď nevieš čo je čas nudze :-D,ale celkom určite nepoľuješ v žiadnom PZ .Keby si mal zdravý rozum a bol tak čistý za akého sa vyhlasuješ nebol by si pracoval pre zločineckú organizáciu štb ako si pracoval za slušné peniaze. Neviem čo považuje agent štb za pokrok? Tiež silne pochybujem nad tvojou úprimnosťou voči čomukoľvek !!! Naďalej neuznávaj všetko čo nevidíš na roli cez okno. Mne je to šuma fuk . Slovensko je hornatá krajina a poľovníctvo nie je iba o srnkách pasúcich sa na repke ktorá vraj srnčej zveri podľa tvojich analýz veľmi prospieva .To iba zlý poľovníci ju trovia sušenou lucerkou soľou a podobným jedom .Prídi sa pozrieť do hôr tak okolo 800m a viacej možno pochopíš čo je to prešlapávanie chodníkov , prikrmovanie. Možno pochopíš prečo zákon nazval toto obdobie časom núdze . ◄ reagovať

off Jozibaci, 5.1.2011 o 14:15

Edu, máš pravdu – nemusím a ani nebudem stáť pri nijakom krmelci. Pozri si videá na mysliveckom yuotube /odkazé Youtube/Jeleni a balík sena, Vánoce u seníku/. Na vlastné oči uvidíš, že zveri chutí viac seno zo zeme, ako zo senníka. Ty mi píšeš odkazy na články z r. 2005 a 2007, čo sú už dávno prekonané, v archíve. Pokrok sa nazastavil ani v tejto oblasti. O prikrmovaní som už písal, že neprikrmujú /nie všade, ale neviem kde. Musel by som pohľadať, ale nemám čas/. O čase núdze – nezdá sa ti, že by som mal písať ja, mestský poľovník, ale píšeš ty, poľovník z malej dedinky, viac zžitý s prírodou? Veď ty by si sa mal viac oháňať sedliackym rozumom, ako ja! Ja – ako mestský poľovník - by som mal vymyslieť aj cisterny na teplý čaj, aby tá chudera zver, hlavne gravidná, ten čas núdze nejako prežila. Ja však zimu, ako čas núdze, totálne neuznávam. Viem, že si tu každý o mne myslí, že som rebel, vzpierajúci sa zákonom. Nie je tomu tak – rešpektujem zákony, ak majú hlavu i pätu. Nebol som stíhaný, ani trestaný. Nemám kamarátov „z Leopoldova“. Register trestov nemá čistejší ani minister Harabin – nemám v ňom záznam. Viem, že nevláčiš seno, aby si zveri ublížil. Ja ho nevláčim vôbec a viac sledujem stav zveri, nezakopávam kadávery a lovím 18 kg srnčatá v decembri. Ak by ma za to chcel SPZ trestať, súdil by som sa aj na Medzinárodnom súdnom dvore. Niekto niekde zdravý rozum musí mať. ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 20:59

jozibaci ja sa nemam prečo pýtať nejakých autorov čo píšu za hlúposti . Mne to je naozaj jedno či nemci prikrmujú alebo neprikrmujú ma vôbec nezaujíma aj keď viem opakujem viem a videl som že prikrmujú opakujem nečítal som ale videl som to . Hluposti ma nezaujímajú . Ja som členom PZ od štátu mi bola zverená do opatery zver zákon našej krajiny ktorý tvoril tým odborníkov mi jasne prikázal ako sa mám o túto zver starať ,od kedy do kedy je čas núdze a čím a ako ju musím opakujem musím ako poľovník prikrmovať .Ako ju mám selektívne loviť a mnohé iné náležitosti uvedené v tomto zákone. Či tento zákon dodržiavam na to dohliada štátny orgán lesný úrad. V poľovníctve sa pohybujem 25 rokov takže nie som zase uplný mladík . Mám absolvovanú skúšku poľovníckeho hospodára s vyznamenaním ako i skúšku z poľovníctva z vyznamenaním . Tiež som čítal nejeden časopis aj knihu a moje fotky nájdeš nie len v časopisoch na Slovensku ale i v zahraničí fínskych ,českých ,nemeckých a mnohých iných . Osobne som poznal pána Hella a pohybujem sa medzi mnohými lesníkmi a profesionalnymi poľovníkmi . Tiež pracujem pre CHKO ponitrie ako stráž prírody .Ohladne poľovníctva mám toho oddebatovaneho viacej ako dosť . Či som inteligent alebo nie . Ja žijem v maličkej dedine na okraji Bielych Karpát v 4 stupni ochrany prírody a v prírode sa pohybujem celý život . Nie len Slovenskej . Takže tiež nepíšem iba o tom čo som čítal v nejakom časopise . Ak si myslíš ,že je mojim cielom vlačiť seno na chrbte ,soľ a jadrove krmivo iba pre to aby som uškodil zveri je to tvoja vec!!! ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 20:40

jozibaci nemusíš stať pri krmelci veď Ty žiaden nemáš predsa! Tak by si nemal pri akom stáť. To že hrubé byle zver nežere neznamená že ich musíš zberať . Ono keď ich zver nežere suché z krmidla nebude ich žrať ani mokre a zašlapané :-D takže zbytočná humorná konšpirácia a chytanie sa za slovíčka . Ty si tvrdil že na západe neprikrmujú . Ja som Ti poslal link že prikrmujú a považujú to za nevyhnutnosť !!! Tiež výzkum vo Viedni potvrdil správnosť čo najskoršieho začatia prikrmovania . O soli nemusí byť ani reči . Ja používam anízovú protiparazitnú vyrobenú zrovna v tom Nemecku :-D ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 20:31

Edu, ešte v ktorej krajine Nemecka neprikrmujú? No to sa musíš spýtať autorov článkov, ktorí o tom píšu. Ja to viem iba od nich. V Nemecku som nebol a ani po nemecky neviem, ak by som si chcel niečo vyhľadať na nete. Keď si vedel vyhľadať články o repke, nájdeš aj toto. Vidno, že periodiká sleduješ, preto by to pre teba nemal byť problém. ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 20:22

Edu, s tými odkazmi si ma zabil. To som už dávno čítal. A už som sa napr. pýtal, ako zabezpečiť, aby v mrazivom revíri nepomrzla repa, siláž, atď. "V žiadnom prípade sa krmivo nesmie dostať do styku so zemou. Ak sa dostane, treba ho ihneď odstrániť". To mám stáť s vidlami pri krmelci a ihneď odstrániť byľky sena, ktoré spadnú na zem? To je tak nepraktický výklad, že ho nemožno robiť ani na dvore. Iba ak by som si zobral dovolenku. A o kukurici som už písal. ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 20:05

Niektoré boli i vyšetrené . Úhyn spôsobila repka !!! Jozibaci neviem v ktorých niektorých spolkových krajinách to neprikrmujú ? Ved mi jednu prezraď keď si čítal . Ja som videl!!! Nečítal !!! Do Nemecka chodím fotit šelmy rysodkaz ,medveď odkaz ,vlk odkaz Ja chcem vedieť presnú krajinu kde je zakázané prikrmovať zver . Ano myslím že v nemecku je zakázané prikrmovať na poliach diviaky z logických príčin . Avšak aj diviaky sa prikrmujú dokonca im kukuricu zahrabávajú do zeme a pod kamene . ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 19:50

Edu, ani ja ti netajím košickú zver. Máš to síce od ruky, ale tiež sa môžeš na vlastné oči presvedčiť, že zver je vitálna. Stačí prejsť po ceste Šaca - Košice a vziasť si dobrý ďalekohľad. A v Nemecku? Ja som písal, že iba v niektorých spolkových krajinách neprikrmujú. Bližšie informácie nemám. Viac však som čítal, že na Západe sa neprikrmuje a majú krajšiu zver. Verím ti, že máš také skúsenosti, ale verím aj tomu, že repka je poslednou kvapkou, resp. "posledným klincom do rakvy". Nie prvým, aj posledným. To by sme mali aj u nás. Ale na tvojom mieste by som hneď nezakopával kadávery, ale dal ich dôkladne laboratórne vyšetriť. ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 19:24

Jozibaci ty tu píšeš o japonských opiciach a prirovnavaš ich k našej srnčej ? Ja som povedal iba pravdu ohladne mojich skúseností s repkou . Je to praktická skúsenosť a nemusím tajiť PZ Ivanovce .Potvrdí Ti to náš poľovný hospodár ,predseda i ostatný členovia . Nie sú utajený ako tvoje PZ v ktorom nam tu klameš že poľuješ . Dám Ti na nich kludne telefon . Môžeš sa ich popítať či klamem alebo nie. K prikrmovaniu v Nemecku : Tu píšu o nevyhnutnosti prikrmovania !!! Bezirksjägermeisters ist eine Fütterung in Gebieten, wo etwa im vorletzten Winter mehr als 14 Meter Schnee gefallen sind, eine absolute Notwendigkeit. Hörmann mahnte auch die Nachhaltigkeit der Jagdausübung ein. odkaz ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 19:02

Edu. Odkaz z 18,04 je celkom diletantný - pani Hrušková píše o "zimou vyhládlých srnkách". Ktoré sa až na jar húfne sťahujú na polia. Ona kde žije? U nás srnčia húfne žije celý rok na repkách. A nezakopal som ešte ani jednu. Ani som nepočul, že by tu niekto zakopával na repku, ani inak, pohynutú zver. Druhý odkaz z 18,06 je tak zložitý a pochybný, že by som musel dať výstup z firmy, aby som ho mohol realizovať. A s výsledkom 0. Autori , ktorých uvádzaš a ktorých som čítal už v čase vydania, uvádzajú výsledky z výskumu v zajatí. V ohrade, ako kozy. Toto máme realizovať u nás??? Nedaj sa vysmiať. ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 18:44

Jozibaci ešte odcitujem odborníkov Experimenty so srnčou zverou boli robené na pracovisku Stredoeurópskeho inštitútu ekológie zveri Wien – Brno - Nitra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Výživa a prikrmovanie srnčej zveri. Autori tohto referátu M. Rajský, M. Vodňanský, J. Slamečka a P. Hell, prezentovali výsledky týkajúce sa výživy a manažmentu srnčej zveri. Experimenty so srnčou zverou boli robené na pracovisku Stredoeurópskeho inštitútu ekológie zveri Wien – Brno - Nitra. S prikrmovaním zveri treba začať čím skôr a skončiť čím neskôr, Prikrmovanie musí byť pravidelné. Pri voľbe krmív treba zohľadňovať skutočné nutričné potreby srnčej zveri. V potrave musí byť dostatok štrukturálnej vlákniny, pritom netreba podceňovať podiel jadrových krmív. Lucernové a ďatelinové seno pre srnčiu zver musí mať dostatok lístkov, nakoľko hrubé stonky táto zver nekonzumuje. Treba dbať aj na hygienu kŕmenia a krmív. Neprikrmovať nahnitým, plesnivým a zamrznutým krmivom. Prikrmovaním by sme mali odlákať pozornosť zveri od repky ozimnej, ktorá spôsobuje poškodenie červených krviniek a zápal tráviaceho aparátu. Kŕmne zariadenia by mali byť rovnomerne rozmiestnené po celom revíri. Najvhodnejšie sú zastrešené. Nesmieme zabúdať ani na to, aby zver pri kŕmnych zariadeniach bola čo najmenej vyrušovaná. Po ukončení prikrmovania je potrebné odstrániť skazené krmivá a urobiť asanáciu zariadení. Posledný referát Zdravotný stav srnčej zveri – exotické a iné významné choroby, ktorého autormi boli D. Rajský, J. Sokol, P. Juriš, M. Kantíková, M. Rajská, P. Blaško a J. Pokorný , Prezentoval D. Rajský na sérii obrázkov jednotlivých chorôb. Čítaj viacej : odkaz ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 18:19

Takže jozibaci 55 000 poľovníkov nakupuje soľ a krmivo pre zver iba pre to aby jej ubližovala a spôsobovala ťažké choroby a jediný Jozef Begala je ten spasiteľ a mesiaš ,ktorý vstúpil na zem aby zachránil zver ako NOE na arche ??? Odborníci ,lesníci a eviromentalisti ktorí sa podielali na tvorbe zákona o poľovníctve mali tiež záujem zveri čo najviacej ublížiť ??? Kua Ty snáš ako eštebak hladáš toho vnútorného nepriateľa naozaj celý život a uplne všade !!! ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 18:14

Jozibaci aké máš skúsenosti ??? Ty poľovník čo ani nevieč čo znamená čas núdze :-D Ty máš skúsenosti ??? Aké ??? Koľko si bol zakopať zasratých uhynutých srn od repky ???Ja už niekoľko!!! odkaz Balamutia tvoju eštebacku hlavu tie západne stanice čo ich maš plnu telku a japonské opice . Ja píšem o praktických skúsenostiach !!! Ktoré som videl a zažil .Nečítal som o tom od rozprávkarov . ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 18:10

Edu, napíš rovno, že tí, s titulmi pred menom, aj za menom, čo zverejňujú výsledky výskumu a nedobré skúsenosti vo vlastných revíroch, sú hlupáci, čo magoria hlavu Jožibáčimu. Jedine ty, Edu máš pravdu a nikto iný. A potom sa daj vyšetriť. Ja mám skúsenosti, aké mám a aké tu opisujem. Si v oslabení oproti spomínaným autorom. Verím väčšine. ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 18:01

Tomique. Prosím ťa! A ty si myslíš, že u nás farmári nesejú dvojnulky? Čo si myslíš, že tu, na Východe, sejeme starú pšenicu, orieme volmi, koňmi? Aj tu už dávno máme traktory ovládané počítačmi. Ale - aj krásnu zver. To je podstatné. ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 18:00

Jozibaci keby zver laxovala po siláži a repe u nás sme v dolnej časti /nehorskej/žiadnu siláž ani repu nepodávali zveri .Kedže srnčia zver patrí k zveri teritorialnej nachádzali sme laxujúcu vysilenú i uhynutú zver práve v oblastiach kde sa zdržovala v repke . Bolo o tom popísaných viacero výskumov a prác ,ktoré skúmali prave vplyv repky na srnčiu zver. U nás to v praxi môžem iba potvrdiť . V oblininách trávi srnčia zver celé leto .Žiadne laxujúce jedince vtedy nevidno keď sa pokosí obilie zver sa presťahuje do kukurice kde žerie a žerie až do pokosenia . Po pokosení kukuríc chodí na polia a vyhrabáva klásky kukurice ktoré pozostávali po poliach až do jari . Keby bola tvoja teoria o škodlivosti obilnín pre zver realna . Musela by zver vo zverniciach kde dostáva práve pšenicu a kukuricu každodenne 365 dní v roku chodiť zasrata až za ušami ,bez prírastku a postupne by podochla na acidozu :-D Opak je však pravdou .Zver v zverniciach je vo výbornej kondícii netrpí chorobami ktoré spôsobuje repka atď. To že nevieš čo je čas núdze ako poľovník je veľmi smutná vec!!! Ty nám píšeš ,že si časom núdze zakotvenom v zakone robíme hanbu vo svete ??? Nuž Ty si robíš hanbu pred poľovníckou verejnosťou ked sa pýtaš na takú banálnu otázku čo je čas núdze :-D Čas núdze je totiž presne určený dátumom !!! Od tohoto obdobia sa odvíja nie len povinné prikrmovanie zveri ,ale i určitý druh lovu zveri a iné veci . Čo jedli opice v Japonsku to ma naozaj netrápi ani či im dávali šrot alebo tatarák . Bavíme sa o Slovensku nie o sibírskych srncoch ,aljašských vlkoch Zver nie je len 400 srniek na roli pri košiciach kde ju možno vidíš cez okno :-D Ona žije i v horách . Keby si prišiel do nášho revíru v Bielych Karpatoch možno by si pochopil čo je čas núdze pre zver brodiacu sa v hlbokom snehu po pás a každodenne navštevujúcu krmidlá a solníky !!! V horskej časti nám zver nelaxuje ani sme nenašli padnutý ani jeden kus raticovej zalaxovanej zveri za tie roky čo poľujem v tomto PZ a to napriek tomu ,že v horskej časti podávame repu ,počas celej zimy obilnny a samozrejme kvalitné seno a letninu . Takže to je moja osobná skúsenosť za 25 rokov,ktorú som nevidel v telke na americkom prírodopisnom kanáli, ani nečítal od niekoho v časopise !!! A čo na to paroženie a vývoj plodu ??? Nuž vo zverniciach je vždy vyšia kvalita parožia a samozrejme i prírastky sú skoro u každej mamičky 2 ks . Veď som Ti poslal link na oborového jeleňa,ktorého som vyfotil krmiaceho sa každodenne obilninami tak vidíš dúfam čo na to parožia a to sa nejedná o starého jeleňa .odkaz ◄ reagovať

off tomique, 4.1.2011 o 17:30

no a zase sme sa dočkali...čo slovo to perla!! ja už len prechádzam do štádia čitateľa, lebo škoda reagovať...ale toto si ešte neodpustím...v minulosti repka ozimná neškodila zveri ako teraz, a dôvod? nechutila jej v takom množstve ako teraz a dôvod je jednoduchý nízky podiel kyseliny erukovej v minulosti používaných odrodách znižoval jej chuťovú atraktivitu, avšak dnešné odrody prešlachtené miliónkrát, označované aj ako dvojnulka 00 už také nie sú a to je ten dôvod...takže Jožibači už konečne netrep blbosti a už sa konečne zobuď... ale radšej trep, aspoň sa je na čom dobre baviť... ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 17:14

Edu, zver nelaxuje v zime. To by malo katastrofálny dopad na vyvíjajúci sa plod. To je nezmysel, aby žrala potravu, od ktorej má problémy. Ani na repke. Dokonca si myslím, keďže u nás na repke zver nehynie, že tá škodí iba v kombinácii s neštandardnou potravou - obilniny, siláž, repa. A ďalej - keby dochádzalo k zanedbateľným úhynom, u ostávajúcich by zákonite dochádzalo k ťažkostiam, ktoré by nekončili smrťou, ale mohlo by dochádzať k potratom, alebo len k rôznym deformáciám, hendikepom potomstva. Už som niekde opisoval prípad opíc v Japonsku, kde jeden zanietený ochránca prikrmoval gravidné opice v zime pšenicou. Rodilo sa pomerne veľké % mláďat bez končatín. Matky konzumovali namiesto tradičných a štandardných púčikov a kôry stromov zahraničnú obilninu - pšenicu. Podobne mne suka nemeckého ovčiaka v prvom vrhu priviedla na svet 12 šteniat, z toho iba 2 /!/ boli normálne vyvinuté. Ostatné mali rôzne nedorastené chvostíky. Príčina - v gravidite som ju kŕmil pšeničným šrotom, miešaným s varenými vnútornosťami HD. K vášmu prikrmovaniu. Ešteže prikrmujete letninou a senážou, so soľou. Proti tomu som nenamietal - je to "naša strava". Ale naša zver a "košická" ju má na koreni - viac jej chutí. A bez strát na životoch. Čas núdze. Preboha, nerobme si hanbu vo svete. Čo je to čas núdze? Čas rozmnožovania nemôže byť časom núdze. A PZ nech súdi podľa výsledkov v chove zveri, nie podľa starostlivosti - ani v škole deti neznámkujú podľa toho, ako sa doma učili, ale čo SA naučili. Až potom ich buď vyhodia zo školy, alebo budú pokračovať v štúdiu. Skráťme to. K tomu jeleňovi. Vidno, že nesleduješ periodiká a médiá - kukurica neškodí, je iba hladová. Opísal som tu článok z výskumu, kde zistili a opísali, že kukuricu diviak /o ktorom si mylíme, že je ako potkan - zožerie všetko/ nestrávi - odchádza z tela neporušená. Ďalej - takéto jelene, v špičkovej kondícii, boli nájdené uhynuté na viacerých miestach. Po otvorení mali upchatý žalúdok a črevá pšenicou. No ale keď sa napcháva kukuricou, tak mu zrejme úhyn nehrozí. Čo však na to paroženie a u jeleníc vývoj plodu? ◄ reagovať

off Edu, 4.1.2011 o 12:00

Jozibaci nevidím srnčiu zver ako stojí na roli hladná a bez plných krmidiel sa nezaobíde či dokonca zdochne.Samozrejme ,že prežije možno bude viac laxovať a trpieť žalúdočnými problemami a príde i k nejakému zanedbatelným úhynom . Práve pre tieto dôvody zver v zime nekrmíme ale iba prikrmujeme . V týchto mesiacoch letnina a kvalitná senáž a samozrejme soľ. Čo zveri nechutí nemusí to brať aj to je fakt . Neboj hnilé seno zamoknuté zver nebude žrať . Nedá si ju nanútiť . Pokiaľ mi však zákon prikazuje ako poľovníkovi ako musím so zverou zaobchádzať a starať sa o ňu v čase núdze musím rešpektovať zákon ,lebo ina budem vylúčený z PZ . A to nechcem !!! Môžeme sa baviť že v januari nie je vhodné futrovať jadrom zver . Tiež čo jej škodí a prospieva . Môžeme i pripomienkovať zákon o poľovníctve a mnoho iných vecí . Viem však určite čo nemôžeme . Nemôžeme porušovať zákony SR . Takže keď mi zverí Slovensko hospodáriť s poľovnou zverou určí mi ako treba robiť selektívny lov ,ako zachovať optimálny stav zveri a ako sa musím o túto zver starať v čase núdze čo sa často kontrolujem lesný úradom žiadna vyhovorka o acidoze mi nepomôže . Ešte k tým chorobám a acidoze . Vo zvernicia sa zver neprikrmuje ale riadne krmí celoročne a to jadrom ako i objemovým krmivom . Myslíš ,že je po zdravotnej stránke zúboženejšia ako tá vo voľnej prírode . Pozri na tohoto jeleňa ktorý sa veselo napchaval kukuricou .Fotil som to v Nemecku odkaz zdá sa ti nejako otrávený s naježenou srsťou alebo zdochýnajúci ??? ◄ reagovať

off Jozibaci, 4.1.2011 o 10:48

Edu, vidím, že si veľmi inteligentný človek /poľovník/. Píšeš, aby som pripomienkoval zákon a mám to vybavené. Nič tým nevybavím. Pripomienka skončí jednoducho v koši, pretože nejaký Jožibáči nám tu kaliť vodu NEBUDE. Skrátka - jedna lastovička jar nerobí. Táto debata je v podstate tiež pripomienkovaním, a naviac - "vyrobí" viac lastovičiek /aspoň 55 000. Mínus Edu a spol./, ktoré už nejakú jar urobia. Teda - radíš mi, ako sa sám umlčať. Keby to zveri pomohlo, tak to dávno urobím. Ale nepomôže. To verím. Mám ale ešte jeden bombastický nápad ohľadom tvojho zákonneho prikrmovania. Ocharanári nám utešene zdvihli stavy kamzíkov v Tatrách z necelých 200 na dnešných 1000 ks. Počkajme, až ich stavy zdvihnú na nejakých 2 - 3000 ks, potom ich obviňme z porušovania zákona o poľovníctve, pretože to dosiahli bez PRIKRMOVANIA. Kamzíky zhabeme pod rezort poľovníctva a budeme ich manažovať podľa nášho zákona - nazbíjame krmelce, kŕmidlá, soliská, vynesieme na strmé končiare, vyškolíme prikrmovačov - horolezcov, veterinárov - horolezcov a zákon si obhájime do bodky. Čo tam po tom, že sa nejaký hnačkujúci kamzík zrúti zo skaly, porušovanie zákona o prikrmovaní nám nemôže nikto vytýkať. Ale teraz vážne. My dvaja máme na zver v zime rozdielny uhol pohľadu - ty /legislatívci a vaši zástancovia/ sa na srnčiu zver na zasneženom poli pozeráš ako na zver, ktorá nemá čo jesť a je jej zima. Preto jej treba pomáhať. /Len kto ju núti sa tam zdržiavať?/. Ja, pán Boh/evolúcia a naši zástancovia sa na ňu pozeráme ako na zver v pohode, ktorá je dostatočne sýta, o čom svedčí jej uhladená srsť, bezstresové správanie, naškrobené zásterky bez jedinej hnedej čo len bodky. Tak na čo takú zver otravovať vlákninou, soľou a neviem akým "antraxom"? Len preto, že to prikazuje zákon? A s tým eštebáctvom. Píšem ti /ekvivalent - poviem ti/, že ak by som ja o tebe havkal, že si bol eštebák, bez jediného dôkazu a svedka, pešo by som sa vybral za psychiatrom, alebo aspoň za psychoanalytikom. Alebo by som si už rovno preštudoval cestovný poriadok na Prednú Horu /kde liečia alkoholikov, gamblerov a psychopatov. Posledných neviem, nebol som tam.//. A tam zotrval rok, dva. O teba mám obavy, či by si sa tam nevracal ako poštový holub. Videl si film Dobří holubi se vracejí? A havkať môžeš ďalej. Ale hlavne si sľúbil, že nám zistíš moje príjmy, autá a byty, ktoré som mal. Pracuješ na tom? Sme zvedaví! ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2011 o 21:01

jozibaci ja ťa nechcem presviečať o nevyhnutnosti prikrmovania !!! To naozaj nie . Iba o tom že nevidím nič zlé keď zver dostava vlákninu a sušenú lucerku či soľ narozdiel od teba tvojich virtualnych expertov a acidoz . Hlavne však poukazujem na zákon Slovenskej republiky ,ktorý mi prikazuje zaobchádzať so zverou ktorá je národným bohatstvom Slovenskej republiky ako sa musím!!! Opakujem musím o túto zver starať! ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2011 o 20:51

jozibaci ,ale ja tu nikoho nepresviedčam o tom či má prikrmovať alebo nemá . To robíš iba Ty . V našej krajine ktorá sa volá Slovensko platia určité zákony . Jedným z nich je zákon o poľovníctve . Ty nám tu tvrdíš ,že si členom PZ a úmyselne porušuješ zákon o poľovníctve ??? Vraj Ti to tojeruje hospodár PZ??? kontrolor PZ??? aj lesný úrad pre vaše PZ??? Samozrejme PZ je tajné . Inak to ani nemôže byť to je totiž logické .Ono je ťažko odtajniť niečo čo neexistuje:-D Takže za západ považuješ nie česko ale až tú ďalšiu krajinu ??? Či nejakú špeciálnu krajinu ? Treba na to globus???Alebo myslíš nejaký virtualny západ ? Nuž bavme sa konkrétne o tej krajine západu v ktorej zákon ukladá poľovníkom určitú činnosť a poľovníci tento zákon ignorujú ??? Ak taká krajina existuje a náhodou nie je tajná kludne mi povedz jej názov!!! Lebo ja som občan europskej únie naozaj neviem ktorú krajinu Ty v roku 2011 považuješ za západ a ktorú za východ??? Známe osobnosti sú kto ??? Palo Hell ? Či nejakých rozprávkarov myslíš??? Tu sa bavíme o tom či máme porušovať zakon alebo nie . Iné ani nemôžeme . Môžeme sa baviť o tom že ked mám jedno promile bude šoferovať ako niekto iný za triezva ,ale to ma žial neoprávňuje šoférovať pod vplyvom alkoholu . Takže tvoja debata a dokazovanie nám ako je veľmi dobrá vec porušovať zákon o poľovníctve chvaliť sa tým že ho Ty sám osobne úmyselne porušuješ považujem za takú tvoju eštebácku bezcharakternosť voči Slovensku ako i voči zákonu a v konečnom dôsledku aj voči poľovnej zveri . Zmeň zákon daj ho upraviť tým expertom čo ich poznáš aby ho upravili tak ,že nebude potrebné zver prikrmovať a jej prikrmovanie bude zákonom zakázané . Ja budem prvý ako stráž prírody kto bude na tento zákon dohliadať ak bude v platnosti . Vlastne budem musieť na to dohliadať ako rangers . Vôbec ma to nebude klepať ani nebudem nikomu vypisovať aby prikrmoval protizákonne !!! Neboj sa v Nemecku by si si rozmyslel porušovať zákon tam by ťa poriadku naučili raz dva :-D ◄ reagovať

off tome83, 2.1.2011 o 20:30

Neviem kto tu je trápny a detinský jedine tak vy pán jóžibáči. Ale musím vám poďakovať,totiž vždy keď idem prikrmovať a vrátim sa premrznutý naspať,rád tie prečítam tie vaše keci a pomerne dobre sa na nich bavím. ◄ reagovať

off Jozibaci, 2.1.2011 o 20:25

Chlapci, už ste trápni a detinskí. Viete dobre, o akom Západe som písal. Od Ašu ďalej. V Lenina verím, pretože on mal rozumy z Nemecka. Spolupracoval predsa s Marxom a Engelsom. Ja mám niekoľko tuctov zdrojov, proti ktorým je váš tucet obyčajný odvar. Hrubé gate nepotrebujem, ja mám odvahu ísť na Západ aj v bermudách, pretože - ja s nimi súhlasím. Nemajú dôvod mi ublížiť. A že je vás tu viac, čo ma presvedčíte o opaku??? Nikto tu nie je. Ja verím známym osobnostiam a autorom článkov v periodikách, ktorým vy nesiahate ani po členky a ktoré vy sa ani len neunúvate otvoriť. Takže dohodneme sa? Až presvedčíte Západ od Ašu ďalej, hoci s nakopnutými zad..., o nevyhnutnosti prikrmovania, potom sa pridám k vám. To sa načakám, čo? Len či sa toho dožijem. ◄ reagovať

off tomique, 2.1.2011 o 19:23

jaaa nemám slov...presne jak Edu píše, veríš v Lenina a sníš o opaku... a pokiaľ viem, tak na západe Slovenska sa prikrmuje bez problémov a ten ZÁPAD o ktorom sníš je v tomto na rovnako..a mám najmenej tucet zdrojov, ktorí ti tie "hrubé gate" roztrhajú na handričky...takže myslím, že je nás tu viac čo ťa presvedčia o opaku, takže tak... ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2011 o 18:14

Upresnenie pre jozihobaciho odkaz ◄ reagovať

off Edu, 2.1.2011 o 18:07

Jozibaci západ myslíš čo konkrétne ??? Ja žijem na západe Slovenska a prikrmuje sa tu . Takže Ty si protirečíš pred chvílkou si nás presviedčal ,že sa neprikrmuje na východe v Košiciach teraz si to zmenil ,že na západe sa neprikrmuje . Neser si do huby . Prikrmuje sa na celom Slovensku .Tak to vyžaduje zákon o poľovníctve .Ak sa Ti nepozdáva zmeň ho !!!Dokedy platia v našej krajine zákony treba sa nimi riadiť nie ich porušovať ako nás nabáda dedko eštebák z východu ! Alebo čo si eštebacka hlava predstavuje pod tajomným slovkom západ ??? Česko ? EÚ ? Prezraď nám tú hlbokú myšlienku čo to je ten západ :-D pre mladších aby to totiž pochopili :-D Nie každý vie čo bol tuzex,západ,bony a eštebaci . Mal by si to upresniť keď už 21rokov meškáš pri tom nameranom IQ extremnom by si sa už mohol prebrať do reality . Do roku 1989 si nás presviedčal o škodlivosti všetkého zo západu dnes nás práve agent štb posiela učiť nás sa na západ :-DD Si humorný :-D raz slovka lenina tu recituješ potom o západe snívaš :-D Nemáš schýzu :-D ??? ◄ reagovať

off Jozibaci, 2.1.2011 o 15:44

Edu /tomulino, tomique/. Keď si tak ortodoxne presvedčený o dôležitosti prikrmovania, choď prehovárať na Západ, kde neprikrmujú. Alebo sa i po 21 rokoch po Zamatovej bojíš? A máš prečo. Lebo tam by si tú kopačku celkom, ale celkom isto dostal. Preto, ak by si nabral odvahy, dám ti ešte jednu otcovskú radu - zober si dobré hrubé gate. Pretože tam majú dobré kopačky. A presné. Aby ti nemusel šuster dva týždne ťahať kopačku zo za.... Ospravedlňujem sa za nechutnosť. ◄ reagovať

off tomique, 2.1.2011 o 14:56

a dobrá to diskusia...sme še pobavili aspoň :o)) najlepšie bude asi nereagovať a nechať súdruha nech si melie svoje, hoši škoda sa nad ním pozastavovať..my vieme svoje a on nech si trepe ◄ reagovať

zobrazené 401-440 z 628 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov