Chcem sa spýtať ci privabim lisku aj s posedu alebo racej byt pod posedom a aky je najlepsi brokovy naboj
Je úplne jedno či vábi zo zeme ...alebo s posedu ..líšky reagujú úplne rovnako .....akurát posed .dáva možnosť mať lepší prehľad o situácii .. ako dole ..už niekto spomenul .. líška často príde tak opatrne ..že ju zbadáme na poslednú chvíľu (pravdaže ak nelovíme na otvorenom poli ).. preto je dobré ..ako bolo tiež dole spomenuté ..vábiť len v určitom intervale a nie stále škrečať .... inak ťa líška veľmi presne lokalizuje a dáva si bacha .. ked vábiš ... v intervaloch s dlhšou prestávkou ..líška väčšinou dobehne nepripravená a snaží sa miesto vábenia identifikovať ..čo ti dáva možnosť ju prekvapiť ...toľko moje vábičské skúsenosti ..používam vábničky značka devana a som spokojný ....viac ako na druhu vábničky ..záleží na zvládnutí techniky vábenia ... mieste vábenia a hlavne dobrom vetre... najviac sa mi osvedčila.. pískanie lasičky ...(hádam sa mi ani nestalo že som na to líšku neprivábil a to väčšinou vábim len do určitého priestoru.. bez toho aby som líšky videl ) .. veľmi dobre na ňu reagujú aj kuny a mačky ... Potom sa mi osvedčilo Zajačie vrešťadlo ..... tu som ale navábil viac kún ako líšok....tiež mačky reagujú ... no a z Myškovačkou zatiaľ nič .. ale tá skôr bude vhodná na boj z blízka ked líšku vidíme ...a to praktizujem len málokedy ...NO a z vábničkou kankovanie som tiež zatiaľ nemal úspech ...mohol by si Juraj .. presne popísať ...kde ako ju používaš a hlavne ako líška ,alebo lišiak na ne reagujú .. ◄ reagovať
Juraj niekedy môžeš navábiť líšku nie len 6m nižšie ale 30 - 50m je nižšie oproti tomu kde stojíš a vtedy taká obava nie je ? Zajac nežije ani na kozli ani na posede.Treba dva krat zavrešťať a dosť . Nemá šancu aby zistila z akej výšky sa vrieskalo a často netrafí ani smer . Vtedy sa dá jemne domyškovať vrešťadlom isto nie už . Práve preto ,že líška prichádza oblúkom ako píšeš by si nemal stáť na zemi lebo ža zvetrí. Pre tieto dôvody vábim z posedu alebo kozla . To že som pár m vyššie s tým som nikdy nemal problém . ◄ reagovať
myslel som ze je lepsie vabit na prirodzenejsich miestach stoh slamy je vpohode kedze je to miesto kde sa mysi zdrziavaju,ale urcite neprirodzene je ked vabis lisku zo 6 metroveho posedu so zajacim vrestadlom a este ked sa tam poluje a padaju tam rany.nevravym ze odskoci ale ze vyuziva do posledneho momentu ukryt a overuje co sa vlastne deje.ver tomu ze nemala problem identifikovat smer odkial zvuk prisiel vie to presne len liska nepojde presne ktomu ale prichadza oblukom.to ze zvuk ide z posedu vie velmi dobre.mysi ani zajace nelietaju tak ako to napisal orol.skratka vzdy to bude prirodzenejsie tak ako je to aj v prirode a to zo zeme. ◄ reagovať
Juraj čo sú nižšie položené miesta ? Keď stojím vábim z výšky asi 180 cm ked som na posede 4m alebo 6 m . Podľa mojich skúseností nikdy sa nestalo ,že by líška odskočila len preto lebo sa jej zdalo že zvuk ide z posedu . Vábil som na stohu slamy ako i na horizonte . Líška niekedy mala problém presne identifikovať smer odkial zvuk prišiel nie to výšku o meter hore dole . Ja mám na to preto iný názor. ◄ reagovať
suhlasim s orlom,podla mna liska dobre vie z kadial zvuk prichadza vie presne urcit miesto odkial zvuk prichdza a tak bude lepsie ked sa bude vabit z nizsie polozenych miest.a praveze lisku to zaujima z kadial zvuk prichadza.liska nie je sprosta a dobre vie ze z miest kde su posedy padaju aj rany.velky uspech budes mat s vabnickou kankovanie lisok.samozrejme v case parenia,v tom case ti nepomoze yiadna vabnicka iba tato pud parenia je vacsi ako hlad.zajacie vrestadlo je dobre ale treba to aj vediet zbytocny a netypicky ton a je po sanci.menej je viac.liska vyuziva do posledneho momentu ukryt a vo vacsine pripadov ta prekvapi.to je iba moj nazor. ◄ reagovať
samozrejme niekedy sa ten dostrel zle odhadne . ◄ reagovať
Edu, písal som o šírej rovine a vábení z vysokého posedu. P.s- ešte som zabudol dodať, že pri streľbe brokom na líšku treba mať neustále na pamäti účinnú vzdialenosť streľby, keďže chceme líšku usmrtiť a nie ju len poškrabkať :-)) ◄ reagovať
Orol žiaden strach líšku to nejako nezaujíma či ide zvuk z výšky pár m alebo zo zeme . Okrem toho málokedy sa Ti podarí dosiahnuť byť presne vo výške líšky . Mne osobne sa nestalo že by sa líška zamýšlala nad nivelitou terenu. ◄ reagovať
No treba si uvedomiť, že myši nelietajú a o tomto vie aj líška. Preto vábiť na šírej rovine z nejakého vysokého posedu líšku myškovačkou, lasičkou, vrešťadlom, sa mi nevidí ako rozumné a podľa mňa môže viac škodiť, ako pomôcť. Aký je najlepší náboj neviem, lebo ich je viac dobrých. Čo sa týka priemeru brokov, uvádza sa od 3,75mm do 5,1mm, tak si vyber niečo medzi tým. Zrejme sa najčastejšie používa hlavne v zimnom období, keď je líška "viac" osrstenejšia brok 4 a 4,5mm. Výber vhodného náboja a samotného účinku na zver treba optimálne "zosúladiť" aj s dĺžkou hlavní, krytiu, zahrdleniu, resp. treba hľadať, čo ide "lepšie" z tej, či onej hlavne. ◄ reagovať
Samozrejme ,že líšku navábiš z posedu .Treba to však vedieť :-D Keď nie je ďaleko lepšia je myškovačka . Zajaca skôr na ďalej a nevrieskať do nemoty :-D dva tri krát a dosť . Podľa mojich skúseností je dobrý brok na líšku 4,5 mm. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.