dnes je pondelok,  23. december 2024,  meniny má Nadežda,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:40,  dnes západ slnka: 15:51
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

ako dalej s polovnictvom v SR - diskusia

autor: off jolaus123
pridané: 14.11.2010 21:45

Dobry den prajem. Prave som pozeral na F&H polovacku vo Francuzsku. Riesili tam aj problem, ako im ochranari zakazuju lov na urcite druhy zveri a popritom ich maju dostatok. Chcem sa spytat, ci aj u nas urcuju neake podmienky, ze az tak,ze to zasahuje do vykonu prava polovnictva? Hadam,nebudu sa do prs buchat,ze zrusia tuto formu ochrany zvierat,ako je polovnictvo :(

počet zobrazení: 37 440
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 569 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Osamelyvlk, 13.6.2011 o 12:21

Nie som nijaký pacient! Alebo som, keď som zvedavý, ako prikrmovať nezmrznutou repou v zmrznutom revíri? Ako chovať zver vo zverničke nezatvorenú? Ako pravidelne podávať denne 0,2 kg zrna srnčej vo voľnom revíri? Koľkých presvedčil a koľkých vytočil? Dokážeš to spočítať? Ja nie. Moje prípevky majú pomôcť len a len zveri. S egom nemám problémy. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off goret, 13.6.2011 o 11:08

Na to, aký si pacient, si odpovedz sám. Koľkých si svojimi príspevkami presvedčil a koľkých vytočil? Majú tvoje príspevky pomôcť zveri alebo tvojmu egu? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 13.6.2011 o 10:39

Ak by mi diagnostikovala, že som blázon, môže odovzdať diplom a zmeniť povolanie. Ale to nechajme bokom, vy "úplne všetci normálni" a poďme k téme. O tom dôkaze, Edu, sme sa už bavili. Že to je výskum v ohrade a preto vo voľnom revíri absolútne nepoužiteľný. Mňa by viac presvedčil opačný postup výskumu - namiesto predpisu množstva hnačkovín zisťovať pôvod medajlových trofejí z hľadiska potravných zdrojov a starostlivosti o zver. Trofeje sú dôkazom, nezvratným a overiteľným. Podmienky, v ktorých vyrastali by nás oveľa viac uistili v predstavách starostlivosti o zver. Z estónskej kamery vieme, že pšenica špiní zásterky a kvalitné seno do jari zhnije. Z Kováčovho dokumentu zasa vieme, že jeden senník, naplnený iba z polovice senom, preplnený akýmsi jadrom, neuživí 4000 hektárový revír s množstvom zveri, kde sa ročne odloví 300 kusov! Teda že tam zver žije na domácej strave. To hovorí za všetko. ◄ reagovať

off goret, 13.6.2011 o 9:07

možno by poradila ako mu pomôcť ◄ reagovať

off Edu, 12.6.2011 o 22:09

Na to že je to blázon nepotrebujem radu mojej sestry ktorá je doktorka psychologie :-D Na takej banalnej veci sme sa tu zhodli uplne všetci :-D ◄ reagovať

off goret, 12.6.2011 o 21:39

Jožibáči nás potrebuje, aby sa mohol prejaviť. On nás nepotrebuje o niečom presvedčiť, on nás potrebuje iba vytočiť. Využíva diskusné fóra, lebo vytočený mu nemôže jednu spakrukypopapuli prisušiť, aby mu vysvetlil, že odtál-potál sa dá, ale ništ sa nesmí prehánat. Sestra by ti vedela povedať aj odbornú diagnózu Jožibáčistva. ◄ reagovať

off Edu, 12.6.2011 o 21:26

goret všetkého veľa škodí . Jozibaci nás tu hodnotí ako hlupakov ktorý sypú kopce plesnivej pšenice na zem celú zimu pre srnčiu zver . Čo je uplný blbosť . Obilie jačmeň ,kukurica ,granule a miešanky sa podávajú spolu z objemovým krmivom lucerkou a letninou . Na jeseň viacej v januar a februar menej . Za akých podmienok treba krmivo podávať nám presne definuje zákon a literatúra ktorú si tiež vieme prečítať tak ako jozibaci . Práve pre tieto dôvody má väčšina krajín EÚ zákonom prikázané podávanie krmiva a soli zveri !!! Presne tak ako je to prikázané i na Slovensku či Česku. ◄ reagovať

off goret, 12.6.2011 o 21:14

Edu, vďaka za odkaz. Podobne je to so žinčicou a ľudmi. Tí, ktorí o nej iba počuli, mali by ku nej pristupovať opatrne. Odkaz účastníkom stretka: žinčica a syr sú objednané :) ◄ reagovať

off Edu, 12.6.2011 o 20:33

K tej pšenici a najnovším výskumom toľko :Od Jadrové krmivá pre prežúvavú zver: áno - nie ? Ing. Matúš Rajský, Dr. Miroslav Vodňanský, PhD. Stretli sme sa opakovane s otázkou: „ Je pravda, že pšenica nie je vhodná na prikrmovanie zveri?“ Pšenica, ako aj ďalšie obilie je použiteľná aj pre prežúvavú zver, ale za predpokladu, že tvorí len obmedzený doplnok denného prímu potravy, pričom musí byť dostatočne zastúpená v potrave hrubá vláknina. V zime odporúčame kalkulovať pri prikrmovaní (základom je vždy kvalitné objemové krmivo) s max. množstvom obilia 0,5-0,6 kg na jedinca jelenej zveri a 0,2 kg na jedinca srnčej zveri na deň. V prípade takejto dávky obilia nehrozia tráviace a zdravotné problémy v dôsledku jeho konzumácie. Je potrebné však zdôrazniť, že ide o teoretickú kalkuláciu, lebo sa nedá dávkovať príjem obilia v prípade voľne žijúcej zveri, a preto je potrebne byť opatrný pri predkladaní obilia. Určitú stabilizáciu príjmu je možné dosiahnuť väčším množstvom kŕmidiel rozmiestnených na ploche, čím je možné z časti dosiahnuť súčasnú konzumáciu krmivami viacerými jedincami naraz. Ešte raz pripomíname, že predpokladom použiteľnosti obilia v doplnkovej výžive prežúvavej zveri je pravidelnosť v prikrmovaní. Acidóza totiž hrozí najmä pri náhlom prechode z energeticky chudobnej potravy na energeticky bohatú, čo platí aj pri nárazovom prikrmovaní jadrovými krmivami. Zver, ktorá má pravidelný prístup k obiliu – má prispôsobenú na toto krmivo aj tráviaci trakt a prípadný zvýšený príjem nemusí spôsobiť problém. Opakom je však zver, ktorá sa iba ojedinele dostáva ku konzumácii obilia a jednorázovo sa ho nažerie vo väčšom množstve, v takomto prípade jadrové krmivo môže uškodiť. Ak chceme zver prikrmovať obilím – musíme jej ho predkladať pravidelne, najlepšie už od konca jesene. Predpokladom správneho prikrmovania je mať čo najpresnejšie informácie o množstve zveri, ktorá navštevuje kŕmne zariadenia. viac tu : odkaz ◄ reagovať

off Edu, 12.6.2011 o 20:21

Jozibaci môžeš byť znalcom poľovníctva i ako eštebak samozrejme . Len Ty si vychovaný v konšpiračných teoriach a ich šírení a to ti zostalo patologicky na krku . Myslíš ,že všetci poľovníci na lovu zdar nerozumejú poľovníctvu ??? Alebo ako si vysvetluješ skutočnosť ,že ťa v tvojom reformátorskom blude zatiaľ z tých tisícov členov lovu zdar ešte nepodporil ani jeden ??? Sú tu pritom lesníci ,profesionálny poľovníci a mnoho iných odborníkov na slovo vzatých . Ty sa nám tu snažíš totiž nahovoriť uplné bludy o ktorých sám vieš že sú klamstvom !!! Ktoré som Ti tu už viacejkrát dokázal . Sľuboval si argumenty a dôkaz ale zostalo to zase iba u pšenice a estonskej kamere . Žiaden dôkaz o zákaze prikrmovania zveri v krajinách eu si nepodal ani v tom sľubovnanom Poľsku . Naopak ja som Ti tie dôkazi pekne naservíroval . Tvoja reakcie bola stále rovnaká čiže žiadna dokola hnačkovina + estonska kamera a kanadská priroda . ◄ reagovať

off Marco2204, 12.6.2011 o 18:49

osamely vlcko a kde su tie tvoje praznive ohlasy nech sa ozvu,lebo jediny kto ta tu chvali a suhlasi s tvojimi bludmi je Jozibaci alias ty ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.6.2011 o 18:33

Orol, veľmi rád by som sa dohodol. Ja som veľmi spoločenský a ústretový človek, ale ako sa mám dohodnúť s niekym, kto je presvedčený, že pšenica škodí, len keď je predkladaná zveri na zemi, ale v kŕmelci nie. Teda že lepok je neškodný. Výskum tvrdí opak. A zverejňuje to už dávno. Len ty to nechceš čítať. Buď si predajca pšenice poľovníkom a ide ti o kšeft, ale neverím, žeby si nevedel čítať. Nie moje myšlienky, ale výskumníkov. Inak si tvoj odpor neviem vysvetliť. A či so mnou niekto súhlasí? Asi si nečítal všetko. Sú aj priaznivé ohlasy. Ver mi! ◄ reagovať

off orol, 12.6.2011 o 18:07

Ty sa s nikým nedohodneš!!! Ty prevrátiš aj krista na kríži!!! A už vôbec nie si žiadny odborník!!! Si len chorý!!! Dôkazom môjho tvrdenia sú desiatky a desiatky tvojich príspevkov na poľovníckych stránkach, kde každý s tebou prestal komunikovať!!! a ak komunikuje, tak len spôsobom, aký volím ja !!! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.6.2011 o 18:00

Orol, a keby to aj bolo o mne, podľa teba eštebák /nebol som, ale keď už o mne máte také halucinácie/ nemôže byť znalcom poľovníctva? Jelsovec a Axon sú slušní ľudia, takže oni môžu aj neslušne nadávať! Aha. U vás tá slušnosť má nejakú podivnú podobu, nemyslíš? ◄ reagovať

off orol, 12.6.2011 o 17:42

To je o tebe a je to tvoje zasvinené zrkadlo. Obvinil si podo mnou Jelšovca a Axona. Sú to slušní ľudia, na rozdiel od teba. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.6.2011 o 17:36

Orol, to nie je o poľovníctve, tak neotravuj ty! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.6.2011 o 17:35

Zabudol som ešte na srnčiu zver, z ktorej na výstave bude 136 zlatých medajlí, čo je výrazný vzostup v kvalite zveri podľa viceprezidenta SPZ, p. J. Cibereja. Žeby poľovníci dali na naše dobre mienené otcovské rady a žeby upustili u srnčej aj od kontraproduktívneho selektívneho odstrelu od 16.5. do ruje? To by nás veľmi potešilo. Ale hlavne zver. ◄ reagovať

off orol, 12.6.2011 o 17:34

odkaz odkaz odkaz Byť tebou báči, radšej držím hubu. Daj sa na pokánie a neotravuj a neobviňuj tu normálnych a slušných ľudí. ◄ reagovať

off lubenko, 12.6.2011 o 17:11

tých poslednych 5 odstavcou, sanka dole to nema chybu :):):):):):) ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.6.2011 o 16:41

Axon, tvoj srnec má zasratú zásterku ešte spred marcového futrovania pšenicou. Čistá bude len po výmene srsti a len do času, kým ho v novembri nazačneš znovu futrovať pšenicou a ostatnými hnačkovinami. Ale tebe spolu s Jelsovcom dám jednu hádanku - ktorú z dvoch možností si mám vybrať /ale nie len ja, ale každý normálny, poctivý, svedomitý, slovenský poľovník/? Mojich 400 kaziet, 5 poľovníckych mesačníkov, plus iné verejne uvádzané informácie, alebo hulvátstva Axona a Jelsovca? Uhádli ste! Vy to nie ste. Ale inak ma potešila správa na Halali, že kým sa na Slovensku v r. 2000 ulovil 1 zlatomedajlový jeleň, tohto roku ich v Bratislave bude 70/!/. Myslíte si, že je to SPRÁVNYM prikrmovaním v hygienických kŕmidlách??? No myslieť si to môžte /myslenie nebolí, že áno?/, ja si však neomylne myslím, že je to uvedomením si poľovníkov, že zima nie je žiadne obdobie núdze a že upustili od nezmyselného futrovanie gravidnej zveri hnačkovinami. Teda - tieto medajlové jelene prežili prenatálny život bez hnačkovania ich matiek v prezimovacích zverniciach/mučiarňach. Tak, ako danielia zver v dokumente Mgr. Stanislava Kováča: Nie je revír, ako revír. ◄ reagovať

off lubenko, 12.6.2011 o 16:36

Jaro tu už niet zachrany :):):):):) ◄ reagovať

off orol, 12.6.2011 o 15:23

Báči, aj podľa zvukov vytia je zrejmé, že si starý, osamotený a chorý odkaz Melieš z posledného a potrebuješ "pomoc". ◄ reagovať

off Edu, 12.6.2011 o 9:30

jááááj tak zhutnené . Tak im to napíš do toho estonska nech to nehádžu po zemi . Na Slovensku je takéto podávanie krmiva zakázané zákonom .Takže nemusíš mať obavu ,že by zákon na to nepamätal tak ako v nejakej bývalej ruskej krajine .Viem že ako eštebak a komunista si bol odchovaný na hesle sovietský zväz náš priateľ a učiteľ na večné časi ktoré našťastie úspešne skončili .Dnes si prezliekol kabát tak ako všetky tie udavačské červené prasatá z tvojej bandy a vyučuješ nás o nejakom vymyslenom západe a iných veciach . ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 12.6.2011 o 5:47

Orol. až napíšeš správne môj nick, potom ti odpoviem. To len aby si mi nevyčítal, že sa vyhýbam odpovedi. Zatiaľ si trhni nohou! Edu, odkiaľ máš, že pšenicu, v ktorej srnčia trávi celé mesiace, teda na poli, považujem za jed? Dokonca za prudký. Jedom je zrno po dozretí, vymlátené, uskladnené a podávané zveri v zime. Zhutnené v kŕmidlách, ale podľa estónskej kamery aj nahádzané na zemi. Lepší dôkaz je potrebný??? Ďalšie nájdeš v periodickej poľovníckej tlači. Čiže od "mojich informátorov". ◄ reagovať

off Edu, 11.6.2011 o 20:06

Od joziho sa tu dozvedáme iné zvrátenosti DDT považuje za neškodný prášok ale pšenicu v ktorej trávi srnčia zver celé mesiace za prudký jed :-D Neviem kde prišiel na to ,že niekto prikazuje valiť srnčej zveri práve pšenicu a nie ovos,jačmeň ,špecializované granulované krmivo :-D a hlavne objemové krmivo sušenú lucerku či letninu . Asi od jeho informátorov . ◄ reagovať

off Jelsovec, 10.6.2011 o 14:35

axon, napísal si to presne a súhlasím s každou tvojou vetou. Nášmu "vedátorovi" boli v diskusiách x-krát vyvrátené tie jeho smiešne teórie, pričom bol neustály dopyt po zdrojoch výskumov z ktorých čerpal. Ak aj predložil nejaký citát, či myšlienku z odborného článku, zistili sme, že to boli z kontextu vytrhnuté vety a podstata samotných článkov bola niekde úplne inde. Názorovo boli samozrejme opačné, ako závery človeka, ktorý sám seba na základe vlastníctva 400 VHS pasoval za odborníka nad ktorého niet.... Drvivá väčšina jeho argumentov je založená na formulácii : " ja si myslím " viď výživová hodnota malinčia o pár príspevkov skôr. Ja si napríklad myslím, že budúci rok nám náš financmajster Ivan odpustí všetky dane. Samozrejme každý z vás vie že je to blbosť, ale argumentačne mi to nevyvráti nikto. Čiže takúto výpovednú hodnotu majú asi jóžiho argumenty......Múdremu neraď, mocnému nedvíhaj a hlupákovi nevysvetľuj.... a len tak na margo - áno hlavnou zložkou granúl sú obiloviny, sám používam niekoľko receptúr. Dôležité je percentuálne zastúpenie jednotlivých zložiek, tak aby sa zveri neškodilo a zároveň sa splnili jej výživové nároky. Ale to na VHS-kách nepovedia, to treba študovať odbornú literatúru. Úspešný víkend prajem :) ◄ reagovať

off axon, 10.6.2011 o 14:11

Osamelývlk, ty si jediná moja nádej a záchrana. Včera mi prišiel srnec a zásterku nemal bielu, ale mal ju len o niečo bledšiu ako zvyšok tela. Ako je to možné, keď pšenicu a ani žiadne iné obilie nedostal od marca a studené kyslé mlieko tiež nepije... Vysvetli mi to. Čakám na tvoju "inteligentnú odpoveď"..DD(((( Čo sa týka článkov odborných periodikách od výskumníkov, neviem asi zle vidím ale nikde som sa tam nedočítal o ŽIADNOM neprikrmovaní a nepodávaní soli. Skôr naopak, všade píšu o SPRÁVNOM prikrmovaní. Nemyslia tým, že sa niekde koncom jesene vyvezie vlečka obilia a 2 tatrovky nahnitej siláže a je zakŕmené do konca zimy. Práve naopak, píšu o prikrmovaní KVALITNÝM krmivom (nie senom, ktoré keď sa už sušilo, tak 2 týždne ležalo na zemi) a o prikrmovaní v množstve, ktoré zver zobere behom pár dní. By si sa čudoval, ako chutí zveri kvalitné seno, keď napadne 40 cm snehu... A to už nehovorím o jadrovom krmive zmiešanom s podrtenou lucerkou. To len ty stále tvrdíš bludy, ktoré máš overené jedine z VHS-ky niekde v Kanade alebo Afrike. Si ako stará hnusná platňa, ktorá stále kváka to isté a nikto ju nepočúva. Myslím si, a s tým sa zhodnú aj ostatní prispievatelia do tohto fóra, že zver má obrovské šťastie, že takí "poľovníci" ako si ty, nie sú členmi žiadneho združenia. (Samozrejme okrem teba, lebo ty si v spolku ochrany dravcov) ◄ reagovať

off orol, 10.6.2011 o 12:01

Osamelytlk, ty si prednedávnom písal, že si dávaš na ráno studené kyslé mlieko a že ťa preháňa. Z tohto je možné usúdiť, že zásterku nemávaš čistú. Prečo to robíš? ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 10.6.2011 o 11:52

Axon, či boli granule z obilia, to nemôžeš povedať ani ty, ani ja, záber bol len letmý, ale tvar a farbu mali inakšiu, ako obilie. Preto si myslím, že boli z dendromasy /kôra, lístie, ihličie/. Počul som, že sa aj také vyrábajú. Každý výrobca granúl má svoj recept. Ak je v nich obilie, tak sorry, nesúhlasím s nimi. A liečivá - už sme tu o tom diskutovali, že ak sa nepodajú 2 gr/kg živej váhy do 48 hodín, červy získajú rezistenciu a budú odolné aj po správnom podaní. O obilí tu tiež bola debata, ale neviem, prečo sa do mňa obúvate, keď to všetko mám z výskumov, ktoré som nie ja robil? Ja iba odpisujem od nich. Ja nie som vedecký pracovník! Na nich sa vrhnite, nech nemotajú Osamelému vlkovi hlavu. Mi pripadáte, ako keď odhalím zlodeja a dostanem za to ja, nie zlodej. Solirov, ty nesleduješ tú estónsku kameru? Tam, keď prišla srnčia, o seno ani nezavadila. Zbierala obilniny po zrnkách zo zeme /snehu/, zrkadlá špinavé a bola zjavne vychudnutá. Dokonca som počul čosi ako vetry. Alebo si myslíš, že Estónci majú menej kvalitné seno? Vaša zver musí byť nejaká čudná, keď jej chutí seno. Pretože vo voľných revíroch jej nikde nechutí. Mám to z viacerých zdrojov. Vo zvernici je to iné - nemá na výber, tak čo jej ostáva. Dnes, o 17,55 na ČT 2 ide Tisíc let české myslivosti. ◄ reagovať

off Solirov, 10.6.2011 o 8:54

takže Joži - nažrala sa toľko zrna, že seno už nechcela? a konkrétne v mojom prípade - keď zver brala seno okamžite, aj ke´d sme ešte neboli poriadne preč - zrno tam nikde nebolo. len čisté a kvalitné seno. ◄ reagovať

off Solirov, 10.6.2011 o 8:52

admin máš pocit že sa s Jožibáčim hádam? Viac menej pokojne diskutujem (aspoň sa o to pokúšam) a to že máme rozdielne názory neznamená, že sa hádame. Jediné, voči čomu som sa ostrejšie ohradil bolo to, že ma označil za hlupáka nehodného diskusie.. To mám reagovať len na to s čím súhlasím? ◄ reagovať

off axon, 10.6.2011 o 8:45

Jožibáči, rozplývaš sa nad tým, že v kŕmidle nebolo obilie ale granule. A tie granule boli z čoho???? Ty inteligent jeden košický.... Ak ti to tvoji informátori nepovedali, tak hlavný podiel v granulách tvoria OBILNINY (pšenica, kukurica, jačmeň), proti ktorým tak bojuješ, ďalej sa do granúl pridávajú liečivá (aj tie na odčervovanie) a vitamíny. Zaujímavé, že prikrmovanie granulami ti nevadí, ale obilím a senom áno. Ale ty máš aj tak svoju ničím nepodloženú "pravdu", ktorej veríš len ty sám a nikto iný... ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 10.6.2011 o 5:51

Včera na STV 2 išiel dokument Halali a oplatí sa ho pozrieť. Pôjde ešte dnes na STV 2, o 14,10 hod. Ide o film p. Kováča a danielej zveri. Teda, p. Kováč, klobúk dolu. Tak sa má manažovať poľovníctvo. Žiadne zvernice, škody na porastoch, atď. "Zaškrípal" tam jeden krmelec so senom, ale v kŕmidle akési granule. Nie obilie. Ak som dobre videl. Ale uvidím ešte raz. Admin by to mohol dať aj sem. Potešil aj vzostup medajlových trofejí za posledných 6 rokov na Slovensku. ◄ reagovať

off Edu, 9.6.2011 o 19:30

osamely vlk :-DDDDDD šak Ty vieš :-DDDDDDD ◄ reagovať

off 650525, 9.6.2011 o 16:27

Osamelyvlk -strašné čítať a nebudem osamelému vlkovi odpisovať.Názory, ktoré máš sú fantastické!! ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 9.6.2011 o 16:01

Admin, rešpektujem to, len chcem, ak ešte dovolíš, vysvetliť Solirovi, že keď nevidel zábery z tej kamery, tak nech sa nevyjadruje. Zver tam chodila žrať zrno. Z ktorého mala potom špinavé zadky. Jedna kamera nemôže mať dôkaznú hodnotu, má pravdu, dôkazov však máme oveľa viac z periodík, dokumentov, atď. Čiže je to jeden, nie jediný dôkaz. ◄ reagovať

správca admin, 9.6.2011 o 15:43

Poprosím ukončiť vzájomné spory a hádky tu na LovuZdar.sk ◄ reagovať

off Solirov, 9.6.2011 o 15:39

A načo tam ta tvoja srnčia z estónskej kamery chodila, keď sa sena ani nedotkla? Pošpacírovať sa pred kamerou? A že sedí medzi diviakmi - to potom určite bude tá kamera niekde v lese zavesená. A či si spolupracoval, alebo nespolupracoval s ŠTB, KGB, FBI, CIA, XYZ, CXQ je mi úplne, ale úplne jedno.. Ani chuligánom som ťa nenazval. A opravím ťa - pre nás normálne zmýšľajúcich predsa jedna kamera, ktorá zaberá len minimálny zlomok územia a minimálny počet zveri nemôže mať dôkaznú ani výpovednú hodnotu.. ◄ reagovať

off goret, 9.6.2011 o 15:22

Negatívum plotu nemusí byť iba "vnútorné" ale aj "vonkajšie". Čo urobí zver , ktorá bola roky zvyknutá pásť sa podhorských lúkach, keď ich zrazu niekto oplotí elektrickým ohradníkom? To nie je oplotená záhradka pri dome, ale priestor s rozlohou aj niekoľko desiatok ha. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 9.6.2011 o 14:58

Goret, prečo vadí plot? Presne preto, prečo aj človeku - skús sa vžiť do jej situácie. Namiesto toho, aby v pokoji prežúvala, chodí popri plote a "špekuluje", ako sa dostať von. Je stresovaná. Má celkom iné myšlienky, ako keď je v pohode. Vo voľnom revíri. Dr, Sellye, "otec stresu", hovorí, že stresovaný organizmus má "scvrknutý" reprodukčný aparát. Myslí na vlastnú záchranu, má dosť starostí sám so sebou, aby prežil, než aby myslel ešte na rozmnožovanie. Čiže je to zoopsychologický problém. Anatomicky ide o zmenu biochémie v tele napr. gravidnej samice z reprodukčnej na stresovú. Výsledkom je nedostatočná výživa plodu, zmeny genofondu, sfarbenia, veľkosti, atď. Skrátka - devastácia genofondu. Solirov, môžeš vysvetliť, čo je to "správne prikrmovanie"? Podávanie liečiv vo voľných revíroch je nerealizovateľné. Už sa od neho upúšťa. "Prečo nepomôcť zveri, keď môžeme". Ja sa pýtam, či zver pomoc potrebuje? U nás, na nížinách a v pahorkatinách, nie. Nemáme tu vyhladovanú, ani chorú zver. Parazity nepovažujeme za chorobu. A či myslím, že zver bude vždy hnačkovať, trpieť a hynúť? Nebude, ak ju nebudeme na zimu zatvárať do prezimovacích zverníc a futrovať hnačkovinami. A je veľkou, katastrofálnou chybou, že zábery z estónskej kamery nemajú pre teba výpovednú, ani dôkaznú hodnotu. Pre nás, normálne zmýšľajúcich, majú a veľmi veľkú. To, že vám zver žerie, keď ešte nie ste vzdialení - to aj na estóskej kamere. Tam dokonca poľovník sedí medzi diviakmi. Ale v akom stave sú! Na diviakoch to veľmi nevidieť, ale na srnčej. Zle pozerať. Sena sa ani nedotkli - ani v krmelci, ani na zemi. A či chce zver hnačkovať? Ona si predsa nevie dať do súvislosti - obilie = hnačky. A moji priaznivci na prikrmovanie. Aj by sa ozvali, ale na čo - keď vašimi argumentmi sú eštebáctvo, chuligánstvo, atď. 650525, ochranári nech neberú nijaké vrecia na plecia, obilie do lesa nepatrí. Toto je treba verejnosti vysvetliť, že prikrmovanie škodí a je rozumnejšie loviť zver zdravú a nie okakanú. Nedostatočné odčervovanie zver prečervuje. A keby sme srnce lovili až od augusta, o nijakých nosohltanových strečkoch ani nevieme. Sú už zakuklené v zemi. ◄ reagovať

zobrazené 321-360 z 569 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov