Dobry den prajem. Prave som pozeral na F&H polovacku vo Francuzsku. Riesili tam aj problem, ako im ochranari zakazuju lov na urcite druhy zveri a popritom ich maju dostatok. Chcem sa spytat, ci aj u nas urcuju neake podmienky, ze az tak,ze to zasahuje do vykonu prava polovnictva? Hadam,nebudu sa do prs buchat,ze zrusia tuto formu ochrany zvierat,ako je polovnictvo :(
Edu! A spol. Mal by si tam strčiť tabuľku POĽOVNÍCKE KOCÚRKOVO. Veď vy za to nemôžte, že pšenica je hnačková, lepková, acidózna, že repa je dužinatá a v zime je mráz, že repné rezky nie sú dostattočne tukové a ani že zákon je zákon. Ten sa musí dodržiavať. ◄ reagovať
Lycan ja viem aké to bolo pred štvrťstoročím sme strielali iba zajace v počte menšom ako dnes diviakov! Bažantov menej ako dnes srnčej zveri . Takže nelamentujem .Práve naopak . premvadasz asi tam nainštalujem on line kameru a strčím pred kameru tabuľku EVOLUCIA ESTONSKA PODĽA SÚDRUHA BEGALU NIČ ZA NIČ :-D ◄ reagovať
Nič nie je horšie ako spomínať ako to bolo.nemá to význam a už to ani nenávrátime.realita je iná.aj u nás starší polovníci stále lamentujú aké to bolo.boli hlavne iné podmienky ktoré nebudem menovať.ale tý naši starí si neuvedomujú že vtedy brali dvoma rukami a neurobili zato nič a teraz berieme za detskú hrsť a robíme za to vela,niektorí. ◄ reagovať
Edu a čo tam prikrmujete ked tam uz nic nemate? :) U nas sme na zajaca nepolovali asi 10 rokov kupilo sa par kusov na osvieženie krvi a teraz je to celkom v pohode asi to bude tak ako lubenko napísal:) ◄ reagovať
lubenko práve naopak riadime sa radou jozihobaciho a nerobíme vôbec nič :-D Kto nič nerobí nemôže robiť niečo zle :-D Vlastne ani neviem čo by sme robiť mali či kupovať po 100€ zajacov a púšťať ich pod kolesá aut ,kosačky či pre líšky ? Vody a potravy má malá zver dostatok aj bez prikrmovania. Napriek tomu prikrmujeme .premvadasz sporadicky je že raz do roka prebehne nejaký diviak čo prebrodí Váh a pokračuje ďalej . Žiadne hniezda nevyplieni tie hniezda tam už neboli keď sa tam diviak nevyskytoval vôbec ani sporadicky .Takže ten jeden čo prebrodí Váh nemá už čo vyplieniť . ◄ reagovať
Edu to uplne stači ked tam sporadicky prejde v case hniezdenia a vyplieni hniezda ◄ reagovať
tak potom niečo robite špatne:):):):) ◄ reagovať
lubenko v poľnej časti nášho revíru sú holé role až po Váh . Diviaka tam nestretneš . Práve na tých roliach sme lovili zajaca . V okolí Váhu bažanta tiež sa tam diviačia zver nezdržuje .Sporadicky nejaká kus prejde . Veľmi málo kedy . Králikov tu žilo na tisíce a jarabice sa lovili na stovky . Jarabica a králik vyhynuli o posledného kusa už pred rokmi. Zajac a bažant ide zatiaľ úspešne v ich stopách . ◄ reagovať
Zigy blbost,prepač za vyraz :):):):) ◄ reagovať
a tam kde jsou přemnožení bažanti a zajíci, tam automaticky nastupují divočáci, lišky a dravci :-) ◄ reagovať
lubenko trafil si klinec po hlave ◄ reagovať
tam kde sa vyskytuje vo vetšej miere diviača zver ,nemožte počitat s narastom drobnej zvere ,možem potvrdit po rokoch odrobenych v bažantnici a v reviroch s vyskytom drobnej zvery ako je bažant a zajac,kralik je o niečom inom tam ma velky vpliv choroba mixomatoza,ktora automaticky pride ked je kralik premnoženy ◄ reagovať
molnarf ja poľujem v revíri kde sa pred 20 rokmi poľovalo len na zajaca,bažanta,králika ešte pár kusov srnčej zveri ktorá išla v 100% do výkupu jednalo sa asi o 6 ks . Žiaden diviak . Strielalo sa tu niekoľko desiatok zajacov a bažantov . Asi 15 rokov zajaca a bažanta nelovíme . V revíri je vody a vody potokov a potokov a poľná časť hraničí s Váhom . Dnes strielame niekoľko desiatok ks srnčej zveri ,nad 50 ks diviakov ,mufloniu zver,vysokú zver a máme v revíri i daniele. Čo sa týka zajaca je ich tak málo že vidieť ho u nás v revíri je doslova veľké šťastie. Bažant to je už vzácna zver :-D Králik ako i jarabica zahlásili konečnu už zopár rokov do zadu ich stav je 0 ks . Takže evolúcia Jozibaciho nejako nezabrala :-D ba nepomôže ani sčítanie pri reflektoroch . Ono kde nič nie je ani reflektorom sa sčítať nedá :-D Ešte k tým nižinám neviem či považuješ nadmorskú výšku 180m za vyšinu ja nie . V takej nadmorskej výške je umiestnená naša poľná časť revíru. ◄ reagovať
EDU-nevien kde poľuješ,ale podľa všetkého nepoznáš situáciu na nížinách,kde je väčšinou malá zver../ píšeš,že za rok nemôže byť žiaden nárast /.Nie je pravda,za rok môže byť 100% nárast,keď nám počasie praje.Ostatné zabezpečíme my jednoduchý dedinský poľovníci tak ako píšeš,že treba-----vytváranie správnych životnych podmienok,podávanie soli,liečív,správne prikrmovanie atď , atď... ◄ reagovať
jožibači,profesory ktory ti dovolili ukončit lesnicku školu sa asi v hrobe obracaju a pevne verim že ked sa odoberieš na onen svet tak ti to tam riadne spočitaju,ked existuje božska spravedlnost ,tak by ta tam hore mali riadne vytat ◄ reagovať
Jozibaci nič v zlom ale si doležitý ako dvere na babeťe...prečo sa špáraš v tom čo je zákon má to plaťiť a hotovo čo sa týka mačiek na vidieku sam som z vidieka a netvrd mi že mačka uprednostnuje hraboše to je tiež fenomén tak ako ty možno máš rád rezne ale celý rok ich jesť nebudeš ani mačka nepohrdne pri potulkach tu vtáčkom tu zajačkom daj jej do zadku kameru a zistíš ako sa vonku sprava vieš ako sa vraví? mačka domáca má byť doma nie na poli nie v lese ...a nepolemizuj tu o susedskych vztahoch prečo pre polovníkov niečo plaťiť musí a pre majiťelov nie to je ta demokracia každý si myslí že má pravdu potom prichadza na scenu zakon a ten tu pravdu trocha rozumnejšie definuje dobre chceš aby sa mačka potulovala na reťazi ju mať nebudeš ale daj jej obojok zvonček a nahubok keby bolo viac takych pokémonov ako ty tak sa mačky samy na poli požerú chvalabohu su ešte taky ktorý používaju rozum a nemá na nich dopad skazená spoločnosť... ◄ reagovať
ano napisal som okrem ineho aj chranene druhy vtactva a hlodavcov.domaca macka ako druh je neprirodzeny predator a konkurent.spolu s prirodzenymi predatormi vytvara zvyseny tlak.to,ze si vyberu na hniezdenie mestske kriky neodraza to ci su ohrozovane,alebo nie.toto je rozmyslanie na urovni zakladnej skoly.ked to napisem na tvojej urovni myslenia,tak aj bocian si postavi hniezdo na stlpe s vysokym napatim a neriesi ci je tam ohrozeny,alebo nie.odzrkadli sa to na jeho pocetnosti. ◄ reagovať
Jozibaci nesúhlasím s tebou koľko vrhne zajačica s mimoreprodukčním obdobím. Zajačica vrhne priemere 3ks mláďat má približne 3-4vrhy.Pri dobrom počasí teplote sa v okolí NZ objavili mladé aj u zajačíc v januári.Prosím vás téma je úplne iná tak píšte k danej téme.LOVU ZDAR! ◄ reagovať
Growler, keď ja som 10 - 15 ročné dieťa, potom tvoje IQ je veľmi nízke. Píšeš, že mačky lovia aj chránené druhy drobného vtáctva. Loviť lovia, ale neohrozujú. Že vtáky hniezdia aj v kríkoch živých plotov, dokonca na zemi, ale ak by boli ohrozované mačkami, tak sa mestám a dedinám zďaleka vyhýbajú. Ale keď sa nevyhýbajú, znamená to, že prosperujú a mačky majú na háku. Presne tak to vidím v revíri - mačky zver, oveľa väčšiu, ako drobné vtáctvo, ohrozujú ešte menej. Ich odstrelom potom robiť si zlú krv u susedov, nepovažujem za najšťastnejšie spolunažívanie. A preto schvaľujem zákon saskárov. ◄ reagovať
zase odbocujes od temy a rozvijas nieco ine,co je u teba bezne.reagoval som na tvoju hlupost s pravnickou a na to co je spomenute okrajovo napises zbytocny roman.nikde som taku sprostost nenapisal ako tvrdis v 3-tom riadku od spodu.takze neviem co si tym chcel povedat.pri tovjich scestnych pohladoch na vec mam niekedy pocit,ze si asi,tak 10-15rocne dieta. ◄ reagovať
jozibaci tvoj stav sa zhoršuje. ◄ reagovať
Growler, tak mi poraď, ako presvedčíš mačku na vidieku, aby nepreskakovala plot a neišla do revíru. Zákon je aj v tomto prípade debilný. A ešte raz opakujem - vidiečan potrebuje mačku hlavne kvôli hrabošom, ktoré sa na jeseň húfne tlačia do stodôl a obydlí. Preto je veľmi správne vylúčiť mačku z kategórie škodcov pre poľovníctvo. A pre chránené druhy drobného vtáctva? Aj to potrebuje kompenzačnú mortalitu. Kedysi sa intenzívne lovili straky kvôli drobnému vtáctvu. Keď sa od toho upustilo, drobného vtáctva nijak neubudlo. A ďalší, nevyvratiteľný dôkaz - všimni si, koľko drobného vtáctva hniezdi po kríkoch a stromoch v dedinách a mestách a koľko mačiek sa prechádza priamo pod nimi. Podľa teba by to predsa nebolo možné - mačky by vyvraždili vtáky už počas sedenia na násade, nie až pri hlučnom kŕmení mláďat. Takže - manažujme poľovníctvo na základe faktov, nie na základe domnienok. ◄ reagovať
jozibaci nikto nepotrebuje kamerovat,fotit,zakon je v tomto jasny a to,ze ty ho nechapes ako mnoho dalsich veci je uplne nieco ine.ked uz by niekto veelmi potreboval dokaz,tak kolega dosvedci,ze videl tiez to iste.takze vymysli si inu sprostost nabuduce ako garantujucu pravnicku.ta tvoja biologicka ochrana okrem hrabosov a mysi,ktore poznas lovi aj chranene druhy drobneho vtactva a hlodavcov, ... ◄ reagovať
prečo niektorí poľovnici sami degenerujú poľovníctvo na streľbu do mačiek a psov, viď jožibáčizmus ◄ reagovať
Growler, pre súd ani to nie je dôkaz, že boli ďalej, ako 200 m od domu a že prenasledovali zver. Prenasledovanie môže poprieť majiteľ mačky a nedokázať poľovník. Dôkazom by mohlo byť video, alebo iný filmový záznam, ale dokáž to zachytiť - najprv natočiť na video a potom zastreliť... Navyše mačka, hlavne na vidieku, sa nechová na reťazi, ako pes, či na gauči, ale voľne, ako biologická ochrana pred hrabošmi z polí. Takže hnevať si verejnosť kvôli imaginárnej škodlivosti mačiek poľovníctvu nepovažujem za dvakrát rozumné. Navyše - keď majiteľ si zakrátko zadováži ďalšie mača a mne v krčme rozbije fasádu. Ja som ešte mačku nezastrelil. ◄ reagovať
Tá právnička má naozaj pravdu. Ja by som ani ju nepotreboval, pretože súdy potrebujú fakty, nie predpoklady. A platiť za "trofej", plus súdne trovy a ešte opľúvanie susedovými deťmi, že som im zastrelil miláčika, tak to pre mňa určite nie je lákavé. Naviac - ja som ešte nevidel mačku, uloviť zajačika, či bažanta. O mačkách a túlavých psoch sa viacerí zhodneme, že sú to príliš nedokonalé predátory. Strach z nich je hodne nafúknutý. ◄ reagovať
jozibaci zase perlis,uz mi tu normalne zacalai chybat tieto scifi poviedky.inak som zvedavy ako ta tvoja imaginarna pravnicka preukazuje,ze dana macka,pes neboli dalej ako 200m od najblizseho obyvaneho domu,neprenasledovali zver,... . ◄ reagovať
jóžibáči, spamuj prosím ťa inú tému, zase píšeš romány, ktorých pokračovanie nikoho nezaujíma.neviem čo ti aká právnička nahovorila, ale je to zlá právnička, ak niečo garantuje dopredu. krkavce,straky,líšky a inú háveď samozrejme ochraňovať môžeš, u teba som ani inú možnosť nepredpokladal. ◄ reagovať
Jelsovec 8,22. K tým mačkám. Správne urobil saskár, ja by som pridal ešte aj túlavých psov, líšky, krkavce, straky, pretože vo Švédsku v čase výchovy hluchánčiat líšky nie že strieľajú, ale ich chránia. U nás kamzíky - kvôli ním sa nestrieľajú orly, vlky, ani rysy a ich stavy narastajú. O mačkách a psoch - ozvala sa tu istá právnička, poskytujúca právnu pomoc majiteľom mačiek a psov, garantujúca výhru na súde, ža ak poľovník zastrelí mačku, alebo psa, musí dokázať, že utrpel škodu na zveri práve od dotyčného zvieraťa. A to je nedokázateľné. Aj keby doniesol uhynuté mláďa zveri na pult sudcovi. To, že to urobil práve dotyčný pes, alebo mačka, je argument, vyšprtaný z nosa. A ten sudcu zaujíma, asi ako vlaňajší sneh. ◄ reagovať
650525, 4.4.11., o 17,25. Poľnohospodári ničia životné prostredie – to je už tak sprofanované, že si to už nik ani nevšíma. Navyše – nič proti tomu nikto nezmôže, pretože potraviny vyrábať je nevyhnutné. Ale v tom nie je problém pre poľovníctvo. Podobne, ako aj plašiče zveri. Najmä na kosačky. Keď sa začínajú kosiť trávne porasty, mláďatá zveri sú už dávno natoľko odrastené, že uhnú kosačke skôr, než sa dostane z cesty na pole. Nebudú predsa čakať, až dostanú reťazou plašiča po hlave. Preto hromadné hynutie drobnej zveri pod kosačkami je iba strašidelnou predstavou, nie realitou. Lycan, 4.4.11., o 17,53. Nemáš pravdu, že som nechodil po revíri s drobnou, ja som tam býval. Východoslovenská nížina je zajačiarska oblasť a zajace nám nechodili len do záhrady obžierať ovocné stromy, ale až na dvor – pár metrov od vchodových dverí. Takže máloktorý poľovník tak dobre pozná drobnú, ako ja. Drobná zver nie je úhorová, ale zver poľnohospodársky obrábanej pôdy. Sú známe prípady z oblastí, kde sa pôda prestala obrábať, farmári sa odsťahovali a s nimi aj zver. Iboo, nemaj obavy, že drobná zanikne. Aspoň u nás to nehrozí. Je treba si viac všímať pobytových stôp zveri – zajačie chodníčky, ohryz,... Opakujem – vidím nápravu v spoľahlivom sčítaní zajacov v januári svetlometovou metódou, noktovízormi, keď sú v pohybe, nie zaľahnuté v pekáči a na základe toho určiť odlov v mimoreprodukčnom období. Zajac je obozretný, má s nami určité zlé skúsenosti a na základe nich mení taktiku a stratégiu prežitia. Uteká pred lovcami, pred sieťami a vracia sa z miest zazverovania do miest odchytu, teda – domov. Ako poštový holub. Uvádzajú to viaceré odborné publikácie. Pri tých kalkuláciách s drobnou je treba racionálne vychádzať z kompenzačnej mortality – ak zajačica vrhne 8 – 10 mláďat ročne a za 5 rokov je to päťkrát toľko /40 – 50/ prežiť môžu v rámci prirodzenej stability živočíšneho druhu, jeho prosperity iba – 2. Jeden za otca, jedna za matku. Všetko ostatné musí uhynúť skôr, ako dospeje. A či tých 48, alebo 58 potomkov skonzumujú prirodzené predátory, kosačky, autá, mačky, psy, zajacom to je úplne, ale úplne jedno. Ide o to, aby sme si aj my urvali svoj diel. Podstatné je – neohrozovať rozmnožovanie. Teda loviť v mimoreprodukčnom období – u zajaca je to od 1.7. do 30.9. A loviť aj individuálne. Do výšky vypočítaného odlovu. ◄ reagovať
Ano tie zábavné tabulky ma potešili . Čudujem sa ,že to nedali iba na hraničných prechodoch POZOR MEDVEDE . Ušetrili by ◄ reagovať
iolaus, nemyslím si že ochranárov treba až tak brať vážne. slovenská spoločnosť je apatická aj voči závažnejším veciam, a oni nemajú medzi sebou takú osobnosť, ktorá by dokázala "strhnúť masy " a naplniť Alcuinovu formulku Vox populi - vox dei.Teraz sa tešia, že minister ŽP dal osadiť náučno-výstražné tabuľky pre medveďov a vymeniť otvárateľné kontajnery za akože neotvárateľné. Neviem čo urobí medveď navyknutý na vyberanie kontajnerov, ak sa nedostane k potrave, ale asi sa nevráti do lesa a tam zabudne na miesta s dostatkom ľahko získateľnej potravy. A potom budeme počuť vety : "to nikto nemohol predpokladať, čo sa stane..." Bodaj by to tak nebolo. Osobne by som im odporučil, nech sa radšej venujú "čiernej dvanástke" tzn. perzistujúcim organickým polutantom v zmysle Štokholmského dohovoru, lebo to má na globálnu ekológiu určite závažnejší vplyv, ako to keď tu niekto zastrelí túlavého psa či mačku ( odbočím trošku - nedopracoval sa niekto k informácii, že na základe akých argumentov sa rozhodli navrhnúť dvaja poslanci SaS -ky vyňatie túlavých mačiek zo škodnej ? Fakt by ma to zaujímalo)....iboo z 4.4. si to vystihol.... Lycan bárs by si mal s tou drobnou pravdu. u nás je zajac tiež totemové zviera:) na jednom mieste, kde sme začali robiť opatrenia proti trvalému výskytu líšky, krkavca, psov atd :) a zároveň rôzne remízky a úpravu prostredia, tak z pôvodných 2 zajačikov pozorovaných pred 4 rokmi, som vlani narátal 10 :) nádej zomiera posledná :)) ◄ reagovať
Jozibaci - sčítanie zveri ako také robené archaickou formou "inventúry" je prežitok.Holým faktom je to, že PZ sa nechcú vzdať lovu konkrétnych druhov zveri kvôli zníženým JKS ( konkrétne čo vidím ja je to bažant a zajac) a tak sa stav udržuje tak, aby bol OK.Skutočný prírastok ide smerom dolu a lov sa udržuje, čiže každoročný JKS klesá, nakoniec dosiahne nulu čo zjavne všetci chceme. ◄ reagovať
aha sorry Lycan prehliadol som . Aj tri roky je málo . ◄ reagovať
Edu nepísal som rok ale tri,kde prepokladám za daných podmienok nárast!Jozibaci nechcem ťa uraziť ale asi v živote si ešte nesčítaval drobnú alebo vôbec si nechodil v miestach s drobnou zverou.zo sčítaním to nemá nič spoločné.pokial nebudú dostávať rolníci zvlášť dotácie na úhorom nechané časti polí zatial nárast drobnej zveri nie je reálny.ani pravdaže úhory. ◄ reagovať
Jozibaci zružstevnovanie nemalo za následok z roka na rok totálny zánik malej zveri a niekoľko sto% nárast raticovej . Všetko sa vyvíjalo .Prášili sme DDT začali sa používať kosačky menila sa štruktúra obsievania na veľkoplošné atď.Poľovali ľudia ktorí nemali finančné možnosti nejakú krv krížiť . Pamätám si že keď v sedemdesiatych rokoch našli poľovníci stopu diviaka hovorili o tom mesiac ako keby yetiho našli. Do klasických revírov nikto nepúšťal zajaca či bažanta kašlalo sa na jarabicu či králika . Nejaké plašičky društvá nesrali. Kosilo sa prášilo sa vytvárali sa lany stoviek hektárov monokultúr . 650525 prečo šefa veď tých funkcí a funkcionárov sú stovky možno i tisíce . Slovensko je posiate kancelariami uradníkov spz a spk, len stále nechapem čo to vlastne úradujú nad čím ? :-D stale čítam o všelijakých zjazdoch ,snemoch a schôdzach prezeram si tie číroruské reklamy na stranke:-D spk a spz a nechápem .Ak sa ešte metále rozdávajú asi je dokonané :-D pred nedávnom nám prišiel šek kde SPK pýtala 300€ :-D tak dali sme veď je to na dobrú vec :-DDD . Jozibaci tak tých zajacov sčítaj možno ich bude viacej po tom sčítaní .O ten spôsob lovu sa neobávaj s tým sme už 15 rokov vysporiadaní :-D takže nelovíme drobnú zver vôbec. Na kačice si chodí puknuť kto chce . Mne sa veru nechce :-D Začni od jarabice ,druheho daj králika potom prejdi na zajaca :-D Mne sa páčil ten tvoj výrok že ste tam mali 10 ks srnčej a za pár rokov zrazu 400ks :-D Tomu sa povie prírastok :-D Škoda že to tak nefunguje naozaj ako v tvojej fantazii :-D hahahaha. molnarf všeličo som už jedol ale uvarenú kačicu ešte nie :-D a divú už vôbec nie :-DDDDD to bol zader :-DD Kua to musí byť naozaj náročný gurmán kto čaká uvarenú divú kačicu :-DDD ◄ reagovať
Treba sa spýtať šéfa SPZ a SPK a kompetentných funkcionárov čo riadia tieto organizácie.Ochranári kecajú a nerobia nič ako aj funkcionári našich organizácií.Prizerajú sa ako poľnohospodári ničia životné prostredie.Ničia vetrolamy,trstiny sejú do potokov a čo je podstatné nikto im nekontroluje či montujú zariadenia na plašenie zveri.Počas výstavy v Nitre som sa pýtal na výrobcov poľnoh.techniky,ale nič im to nehovorilo.Príklad-spoločenská hodnota na drevinách 20000E a pokuta zo životného prostredia pokuta 330E.Ničenie pokračuje ďalej!Trápi ma jedna vec,že skoro každý poľnohospodár je poľovníkom.Ničiť treba nastáva zvýšiť hektáre parciel,lebo dostanú zvýšené dotácie a príroda je nepotrebná.Dôsledok veľká voda záplavy a dlhodobo zaliate polia.Takých poľovníkov nemôžu trestať,lebo poľovné lístky dostali hotové do ruky.Nemali čas,lebo podnikajú ničia.Česť tým ,ktorí si ich spravili poctivo!! ◄ reagovať
Edu, zase táraš dve na tri. Združstevňovanie prebehlo okolo r. 1950. Najväčšie odlovy zajacov boli v r. 1973-4. Švrťstoročia po združstevnení, kedy sa rozorávala každá medza, ničili remízky a zajace sme kŕmili iba olovom. Takže aj tento argument má hlinené nohy. Ja stále vidím problém iba v nedostatočnom sčítaní zveri a v spôsoboch lovu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.