Dobry den prajem. Prave som pozeral na F&H polovacku vo Francuzsku. Riesili tam aj problem, ako im ochranari zakazuju lov na urcite druhy zveri a popritom ich maju dostatok. Chcem sa spytat, ci aj u nas urcuju neake podmienky, ze az tak,ze to zasahuje do vykonu prava polovnictva? Hadam,nebudu sa do prs buchat,ze zrusia tuto formu ochrany zvierat,ako je polovnictvo :(
Jozi skús tie teórie tvoje aplikovať na luníku 9 možno zblednú závisťou. ◄ reagovať
Orol, môj revír myslím môj revír, kde som pánom ja. Myslím virtuálny, alebo v predstavách. Tam mi nemá kto čo dovoľovať, alebo zakazovať. Tam platia MOJE zákony. Hlavne však videl by si tie výsledky. Zbledol by si od závisti. K dobrému gazdovi. Každý dobrý gazda - vieš, kto to je??? V Škandinávii poľovnícky gazda s hlucháňmi a tetrovmi, ktorých loví na desaťtisíce a súčasne chráni líšky v čase výchovy líščiat, v Čechách myslivec s kačicou divou, ktorej loví na státisíce /vyše 300 000/ a to aj napriek tomu, že líšky loví po celý rok a tie ku.vy nie a nie vyhynúť. Teda aspoň o niečo poklesnúť. Stavy stále stúpajú. Toto sú jasné fakty o tom, že predátory nemajú žiadny negatívny dopad na stavy drobnej zveri. Úspech majú v zootechnicky správnej dobe lovu kačíc - do 30.11. Ale paranoikom ani to nestačí. A o pomste. Odkiaľ berieš takú hlúposť? Niekoľkokrát som už písal, že tu píšem nezávisle od toho, či poľujem, alebo nie. ◄ reagovať
Autor spomína najmä počasie, faktor, ktorý ovlyvniť nemožno, okrem toho spomína aj hustotu predátorov a dostatok potravy, faktory, ktoré ovplyvniť možno, citácia: "Rast a vývin kurčiat v prírode závisí predovšetkým od počasia, najmä od počtu slnečných hodín, teploty vzduchu, vodných zrážok a podobne. Okrem poveternostných vplyvov, ktoré poľovníci vo voľnej prírode nemôžu ovplyvniť, existujú ďalšie faktory, ako je výskyt a hustota predátorov a zabezpečenie dostatku potravy. Tieto posledné faktory už ale správny chovateľ bažantej zveri dokáže ovplyvniť v prospech celej populácie." ◄ reagovať
Kto je "vieme"? Či už aj sebe vykáš? ◄ reagovať
Orol, vieme, že sa riadiš heslom: Hlúpy poľovník, dobrý poľovník. Preto sú ti moje skvelé myšlienky tŕňom v oku. Viem, že sa poľovníci vzdelávajú, ale viem aj to, že to, čo píšem ja, nie je na smiech, ani na ohlupovanie, ale na premýšľanie. Lenže paranoikom to ťažko vysvetľovať. ◄ reagovať
Keby to bolo v tvojom revíri, tak experimentuj. Ak ti to ovšem dovolia. No neexperimentuj celoplošne a nedávaj zaručene isté návody, lebo si na smiech. Každý dobrý gazda si predsa nenechá vyplieniť chov a nebude sa nečinne prizerať. V revíroch s chovom drobnej zveri je priam nutné práve teraz tlmiť stavy líšok. P.s- báči, ty nemáš ani revír a ani ho nebudeš mať. Ani nepoľuješ a ani nebudeš poľovať v PZ, či PS. Ani nechystáš pre zver krmivo, ani nechodíš prikrmovať. Iba píšeš a aj to väčšinou blbosti a experimenty. Čo chceš týmto dokázať? To sa mstíš, za to, že nepoľuješ? A nezabúdaj na to, že každý poľovník odoberá, či kupuje poľovnícku tlač a neustále sa vzdeláva. Je to aj jeho povinnosťou. Preto počúvať tvoje kecy a konglomeráty nemá žiadny zmysel. ◄ reagovať
:)))))))))))))))))))))) rehoooooooooooot ◄ reagovať
Aktuálny článok vyšiel v časopise Hubertlov 2/2011, str. 24. Príčiny úmrtnosti kurčiat bažanta. Autor poukazuje najmä na predátory a ich tlmenie. Veľmi zjednodušene si vysvetľuje vzťah bažant - predátory. Napr. líška objaví hniezdiacu bažanticu, roztrhá ju a zožerie aj násadu. Ak by to tak bolo, bažanty by nemohli hniezdiť na zemi, ale niekde na skalách, ako orly. Nie je to však tak. Asi ešte nevidel, aká vie byť "besná" vodiaca hus, kačica, či kvočka, ak sa k nej priblíži pes, mačka, ale aj on sám. Zrejme nebol ešte poštípaný. Ja som bol nepočítane. Takže to nemám z dokumentov, periodík, ale z vlastnej skúsenosti a od detstva. Ale v týchto dňoch sa o tom môže presvedčiť každý, kto navštívi chovateľa, odchovávajúceho hydinu klasickým, prirodzeným spôsobom - pod kvočkou. Najmä na vidieku je to bežné. Nechcem sa zastávať škodnej, naopak - autor má pravdu, že ju treba tlmiť, ale aj to je treba robiť profesionálne. Klasické celoročné tlmenie prináša opačný efekt, ako od neho očakávame - líšok je stále viac. A nielen to - zastrelenie líšky, či inej škodnej, priláka /výstrel/ z okolia ešte viac líšok, krkavcov,... A ak je nablízku bažantica s kuriatkami, nepohŕdnu ani nimi. Ak je dravcov viac, spanikári aj ona, inak besná. V tomto období je preto efektívnejšie nechať líšky na pokoji /tak, ako v Škandinávii, kde poľovníci lovia, na našu zlosť, aj desaťtisíce lesných kúr/ a pustiť sa do nich až po 1.7. A až, alebo len, do prvých mrazov, kedy líšky začínajú kvapkovať. Do revíru je preto pre zver najlepšie chodiť bez flinty a s kamerou, foťákom. Tak by to bolo v mojom revíri. ◄ reagovať
jozi si proste jedinečný génius . ◄ reagovať
Edu, ty lichotníku jeden, to máš pravdu - čítajú mnohí, počúvajú iba niekoľkí. ty medzi nich nepatríš. To ma príliš neteší. Ešte k tej srne, plodiacej 2 - 3 srnčatá ročne. Taká srna je dvojakým negatívom - sama rýchlo stárne a plodí podpriemerné potomstvo. Je to správne? Potrebujeme zver rýchlostárnucú a geneticky devastujúcu? Teda srnu, ktorá svoj reprodukčný potenciál vyprodukuje za 5 rokov /5 rokov krát 2 srnčatá za rok/ a "zhasne" na starobu. Namiesto 10 rokov po 1 vitálnom srnčati za rok? Poľovnícky gazda, ako vraví Ján Škorňa v TV - farmárska revue, nad druhým variantom ani chvíľu neváha. Je to správne nielen poľovnícky, ale aj ekologicky, eticky, morálne, atď. ◄ reagovať
čítať a počúvať je dosť rozdiel :-D ◄ reagovať
No vidíš, Orol! Nepočúvajú nás. Stále reagujú. ◄ reagovať
Reformátorsky génius prehovoril :))))))))))) ◄ reagovať
Ale upadá, avšak kvalitatívne, nie kvantitatívne - majú naopak veľa srnčej, ale krpatej. Srny plodia často 2 - 3 kriplov, namiesto jedného poriadneho. Ten salón som prirovnal v súvislosti s erotickou atmosférou, nie s plodením potomstva. Tá je predpokladom jeho kvality - ak je nerušená, nerušený je aj genofond. A opačne. ◄ reagovať
Ak by desaťročia skrz takúto selekciu chov upadal, už by nemali čo loviť. A netreba si všímať len potenciálnych otcov, ale aj matky. ◄ reagovať
Goret, toto triedenie pred rujou sa robí už desaťročia a nie že sa prešľapuje na mieste, ale chov upadá. Na to sa sťažujú aj českí myslivci - stále lovia paličkáče a stále ich majú. Tak kde je efekt takéhoto lovu? Nie je to defekt? ◄ reagovať
Do erotického salónu sa zvyčajne nechodí plodiť nové potomstvo. Vytriedenie jedincov nevhodných pre chov a zároveň posilnenie vhodných má zmysel pred obdobím ruje. ◄ reagovať
Blíži sa doba kotraproduktívneho lovu srnčej zveri. Kto chce mať kvalitnú srnčiu zver, nech počká aspoň do 15.8. Pretože si musí uvedomiť, že odlovom akéhokoľvek jedinca je sledovaný ostatnou zverou. Odlov potom pôsobí na zver, ako vražda v erotickom salóne. Očakávať od ostatných búrlivý sex nedokážu ani v Kocúrkove. ◄ reagovať
Ešte jeden článok je zaujímavý v tomto čísle časopisu Naše poľovníctvo 5/2011, str. 8, ktorý však na mňa zapôsobil skôr ako ľadová sprcha. O zajacovi sa neustále tvrdí, že má nadmerne veľa predátorov. Neverím tomu a tvrdím, že má toľko, koľko každý živý tvor /okrem človeka/. Teda musí ich mať len toľko, alebo až toľko, aby nevyhynul, alebo sa nepremnožil. Zaujímavé sú preto úvahy o superfetácii - vraj je to "odpoveď" zajaca na zvýšený tlak predátorov. Zvyšuje sa plodnosť, to je pravda, avšak superfetácia sa v prírode, podľa autorov článku, takmer nevyskytuje. Výskyt v klietkach je preto dôkazom, že je vyvolaná človekom - zajace sa chovajú v pároch, na malom priestore, čo vyvoláva neprirodzený stres. Tento jav je potvrdený aj u iných živočíchov. Napr. u tzv. zoozvierat - tuleň v prírode má iba jedno mláďa /nespomínam si presne, ktorý druh/, v ZOO dve, koala to isté, košická medvedica 5 mláďat, atď. Dalo by sa povedať, že ide o tzv. duplovanú natalitu. Teda nejde o odpoveď na zvýšený tlak predátorov /v ZOO neexistuje/, ale o odpoveď na stres, alebo podmienený stresom. To však funguje aj v prírode - napr. v ČR nemajú rysy /okrem reintrodukovaných/, ale srny im vrhajú po 2 - 3 srnčatá /naviac geneticky zdevastované, slabé/. Takže to nie je tiež odpoveď na zvýšený tlak predátorov, ale podmienený jav stresom traumatizujúceho predrujného selektívneho lovu srnčej od 16.5. do ruje. To platí aj u nás v oblastiach, kde rys nežije - najmä na nížinách. Ale na najmarkantnejší príklad som skoro zabudol - líška a diviak. Hoci u nich nejde o superfetáciu, ale o "sestru" superfetácie - nadpočetné vrhy. Ale k zajacovi - so superfetáciou do budúcna rátať nemožno, pretože ju umelo vo voľných revíroch nevyvoláme, a to ani políčkami, ako doplnkovým zdrojom obživy po "požatevnom šoku" a v "dobe núdze". Potravu autori považujú ako jednu z podmienok superfetácie. ◄ reagovať
Ešte by som pridal - skúste si porovnať zver zo spomínaného článku so zverou na videu, uvedenom vľavo - Jelenia zver v Tatrách. Vlastne sa to ani nedá - šumavská nesiaha tatranskej "ani po päty". ◄ reagovať
Otrasný článok vyšiel v poslednom čísle čas. Myslivost č. 4/2011, str. 10, pod názvom: „Efektivita přezimovacích obůrek pro jelení zvěř“. Môžete si ho prečítať aj na odkaz. Aktuálne číslo 4/2011, obsah. K obsahu článku. Antipoľovnícky znie už prvá veta: „Zmysel prezimovacích obůrek spočíva v obmedzení škôd okusom, ohryzom a lúpaním...“ Koniec skráteného citátu. Zootechnicky povedané – v obmedzení konzumácie štandardnej domácej stravy. Lúpanie je však vylúčené, pretože k nemu môže dochádzať až po vypustení zveri zo zverníc na jar, kedy začína prúdiť miazga a kedy je možné lúpanie. Až vtedy! Nesprávny je aj názor, že zver lúpe kôru pre nedostatok vody. Kde je na jar nedostatok vody??? A ak je, čo bráni zveri dostať sa k zdroju vody? Veď potok, či rieka, je na každom kilometri. Pravdou je, že voda v kôre má ideálne zloženie živín pre vývoj plodu/parožia u samcov. Na rozdiel od pramenitej, ktorá má vždy iné zloženie živín podľa lokálnej zložky hornín, z ktorých vyviera. Ďalší citát: „Princíp spočíva v tom, že po celú zimu je zver INTENZÍVNE KŔMENÁ." KC. Čiže - nie prikrmovaná, ale kŕmená! Krmivami objemovými, jadrovými a dužinatými. Môže to byť ešte poľovníctvo??? Ani v Kocúrkove nie. Ďalšia totálna zvrátenosť /v slovenčine/: „Uzatváranie zveri do prezimovacích zverníc v zimnom období nie je považované za chov zveri v zajatí. Počet chovanej zveri by mal byť od 0,5 – 15 ks/ha.“. KC. Čiže - chov gravidnej jelenice po celú zimu na ploche 30 krát 40 m nie je zajatie?! Kŕmenej nechceným senom, acidóznym jadrom a zmrznutou dužinou. Navyše stresujúcej traumtickým odlovom poranenej a chovateľsky nežiaducej zveri. Je to vôbec - normálne?! A úplne otrasne znie veta: „Dá sa predpokladať, že využívanie prezimovacích zverníc jeleňou zverou ešte porastie.“ KC. Autor článku – Ing. Zdeněk Vala, Ph. D., Ústav ochrany lesů a myslivosti, LDF, Mendelu v Brně. Na záver k článku len toľko – sv. Hubert, môžeš sa na to pozerať? Lebo ja nie. A nedopusť, aby sa to dostalo k nám. ◄ reagovať
Jelsovec, Jelsovec, odkiaľ berieš, že seba nazývam drvivou väčšinou??? Nepotrebuješ náhodou ty odbornú pomoc? Unáhlené závery? Každý, zootechnicky fundovaný človek /nielen poľovník/, pri pohľade na zúboženú zver na estónskej kamere musí zalamovať rukami. A pri pohľade na soby a pižmone si berie žiarivý príklad, ako má vyzerať zdravá, vitálna zver aj s kliešťami, strečkami, atď. To nie sú rozprávky? To je realita, pred ktorou si pcháte hlavu do piesku a Jožibáčiho podceňujete. Zveri tým však absolútne nepomôžete, čím vy porušujete zákon o poľovníctve, nie ja. ◄ reagovať
Jediná cena tvojich "myšlienok" spočíva v ich garancii grotesknosti. Čo nie je na škodu, kedže si sa svojimi príspevkami úspešne dostal do povedomia u poľ. verejnosti. Možno nie práve tým spôsobom, akým si to plánoval, ale ja mám humoristov rád, a vonkoncom ťa nexcem odrádzať od ďalšieho prispievania. Práve naopak :) Akurát ti chcem poradiť, že máličko sebareflexie by občas nezaškodilo, lebo nazývať samého seba "drvivou väčšinou" je už trošku indikácia k odbornej pomoci. Aj keď sa táto téma volá " ako Ďalej s poľovníctvom v SR", teda predpokladám že by sme tu mali písať svoje vízie do budúcna, predsa by mali vychádzať z určitých biologických poznatkov, aspoň čo sa týka chovu a zveľadovania poľ. zveri. A nie z unáhlených záverov vyvodených z estónskych kamier, či teórii o soboch, pižmoňoch a polárnom kruhu ( to znie ako názov rozprávky :) ) ◄ reagovať
Jozi tvoj čas bol drahocenný keď ťa platila zločinecká skupina štb za udávanie svojich kolegov.Dnes nie . Dnes už iba užívaš nazbíjané peniažky . ◄ reagovať
ParaEdu, keď mu dám prečítať na PC tvoje paranoické výlevy, tak so mnou nebude strácať ani sekundu svojho drahocenného pracovného času. Či už sú moje drahocenné myšlienky novátorské, alebo reformátorské. ◄ reagovať
Jozi nie novátorský ale reformátorský je ten tvoj blud . Aby si ho vedel pomenovať odbornému lekárovi . ◄ reagovať
Však ty si napísal, že si ohúril:-))) ◄ reagovať
Orol. Ani ja nepotrebujem ohurovať, vykoľajovať a omračovať nikoho. Ľudia nie sú hlúpi, s tým samozrejme, nerátam. Každý máme prístup k informáciám, a nielen k mojím. Môžme čítať, porovnávať, kombinovať, ale nikto nebude spoliehať iba na moje informácie. Alebo na informácie jedného individua. Ty napíš niečo k veci, o čom by sa dalo premýšľať? O tom, čo píšeš, sa dá povedať iba jedno - že píšeš o ničom. O chorom poľovníctve určite nie. Čo sú pre teba chujoviny, sú pre drvivú väčšinu drahocenné novátorské myšlienky. ◄ reagovať
Jozibaci, ty OHÚRIL, áno ty duševne omračuješ, vykoľajuješ a ohromuješ drvivú väčšinu poľovníkov chujovinami, ako to naznačila aj redakcia a vypovedáš to aj ty sám. Ty OHÚRIL:-o))))))))))))DDD Takto ohurovať ľudí isto nepotrebujem a nemám na to, to máš pravdu. ◄ reagovať
Edu z 12.4. o 13,48. Či eštebáci robia výskum zajaca, neviem. To napíš im. 650525 Múdrym patrí svet. Aj nám, pri Košicoch. Ale múdrosti máme od Vás – od Košíc na západ. Viem teraz, že by si polámal ruky poštárke, ak by si ju načapal vkladať mi niektorý z 5 poľovníckych časopisov, ktoré odoberám od vás, zo západu, do schránky. Odstrihol Internet, rozbil mobil, TV a vyhnal do revíru. Ale to nemôžeš, preto len brbleš. Lycan. Môj novátorský článok /neber to ako vyrývanie/ skritizovali výskumníci, ktorí raz tvrdia, že zajac sa pári už začiatkom decembra a mláďatá kladie od polovice januára /po 42 dňoch gravidity/, v reakcii na môj článok však tvrdia, že za 20 rokov výskumu EŠTE nenašli gravidnú zajačicu do 31.12. Tak ver takým výskumníkom! Nedá sa. ParaEdu z 12.4. o 18,15. Keby som chcel ihneď zmeniť zákon /čo by som naozaj chcel/, musel by som byť princezná Arabela a mať jej prsteň. Hehehe. Ale keďže to nejde, môžem iba takouto efektívnou formou pripomienkovať zákon, ku ktorému sa môžu ihneď pridať rozumne premýšľajúci poľovníci. Verím, že ich bude drvivá väčšina z 55 000. A nemusíš nám tu písať, kto je duševne chorý. Paranoici nikdy k zdravým nepatrili a vždy odvádzali pozornosť od ozdravenia kocúrkovského poľovníctva. Nemusím nikomu našepkávať, že som to ja, komu ide o skutočné ozdravenie poľovníckeho manažmentu nielen na papieri, ale aj, a to hlavne, v revíroch, v praxi. O dodržiavanie litery zákona /nie porušovanie/ ohľadom zveľaďovania genofondu zveri. A do sprievodu sa teším, aspoň na toho čapáka a fajnú živánku. A budem skandovať za krajšiu budúcnosť našej zúboženej zveri. Hehe. Orol. Ja som ohúril aspoň pár málo ľudí, ty nikoho. Lebo na to, jednoducho, nemáš. ◄ reagovať
Pozdravujem Lycan, toto je ono? ( Demokracia, anarchia, alebo sabotáž)? polovnictvo.com/modules.php?name=News&file=print&sid=372 (cit: Do redakcie zaslal svoj príspevok a názory k manažmentu zajaca člen SPZ a Spoločnosti na ochranu vtáctva na Slovensku Jozef Begala z Košíc. V rámci vyvolania všeobecnej diskusie na danú tému sme tento príspevok uverejnili v PaR č. 6. Telefonických a mailových hodnotení odbornej stránky tohto príspevku prišlo neúrekom, niektoré pozitívne, ale DRVIVÁ väčšina veľmi negatívnych. Zatiaľ jediné písomné odborné stanovisko zaslala skupina najvýznamnejších a renomovaných odborníkov na chov zajaca. Koniec cit). P.s- Tam tiež jozibaci ohúril pár málo ľudí, ale DRVIVÁ väčšina sa mu vysmiala a reakcie ľudí na pána Begalu boli VEĽMI NEGATÍVNE. Tak uvádza redakcia. ◄ reagovať
jozibaci keď sa Ti zdá na zákone o poľovníctve niečo choré tak ho ihneď zmeň !!! Ja osobne nemám problém s prikrmovaním zveri tak ako 99,99% poľovníkov na Slovensku nie iba v našom PZ . Keď cítiš že zákon treba ihneď zmeniť nech sa páči meň ho :-D rehoooooooot a urob to v celej EU :-DDDD Okrem jedného duševne chorého eštebáka alias krycie meno HÁJ z Košíc menom Jozef Begala nepozám žiadneho poľovníka na Slovensku ,ktorý je členom PZ ktorý by zver neprikrmoval v čase núdze ,alebo by mal nejaký protest s prikrmovaním . Takže sú iba dve možnosti .Buď je na hlavu chorých 55 000 poľovníkov ,ktorí túto činnosť vykonávajú ,alebo si na hlavu Ty . Kedže všetci na tomto serveri vieme ,že si ťažko duševne chorý trpiaci reformátorským bludom a inými bludmi ,nemusíme to riešiť . Práci česť a chystaj sa s dôchodcami v Košiciach ide 1 máj tak ťa chcem vidieť pekne v sprievode :-D ◄ reagovať
jozibaci máš dobré teórie ohladom zajaca.už dávnejšie bol uverejnený jeden absurdný článok ohladom zajaca kde autor doporučoval ak sa dobre pamatám odlov zajaca v auguste.skrátka ten článok alebo radšej blud ktorý bol skritizovaný našimi poprednými výskumníkmi musel byť tiež z takej dielne kde pracuješ. ◄ reagovať
jozibáci poriadne si to prečítaj a porovnaj prax .Všetko záleží od počasia a nie dátumov,ako píšeš si predsa naj. naj.Problematika malej zveri je známa,ale Vám zvlášť.Múdrym patrí svet a hlavne pri Košicoch.Píšte ďalej aspoň preškolíte všetkých poľovníkov na Slovensku!!!!!LOVU ZDAR ◄ reagovať
Odkedy eštebaci robia výskum zajacov ? ◄ reagovať
650525, z 5.4. o 18,58. Máš zastaralé informácie o zajacovi. Sleduj výskum, ktorý hovorí o 1 - 2 vrhoch a prvý sa dostavuje okolo 15.1. Hneď za ním, o 42 dní neskôr, druhý. A niekedy aj skôr, ak si počul o superfetácii, keď dochádza k oplodneniu zajačíc ešte pred vrhom mláďat. Takže v januári začína reprodukčná sezóna zajaca, nie končí. Študuj najnovšie encyklopédie, literatúru, ale hlavne periodickú poľovnícku tlač. Dozvieš sa viac. Z toho je treba vychádzať a je to práve k tejto téme o budúcnosti poľovníctva. ◄ reagovať
Paraedu, zase trepeš bludy. Iba v Kocúrkove a v tvojom revíri treba dodržiavať choré zákony alebo ich meniť. V ostatných revíroch normálnych poľovníkov je treba NAJPRV ihneď meniť choré zákony a až POTOM ich dodržiavať. Od TEJ iná možnosť neexistuje. ◄ reagovať
Správne si to pochopil ešte báči k zákon treba dodržiavať alebo ho zmeniť . Iná možnosť nie je. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.