Dobry den prajem. Prave som pozeral na F&H polovacku vo Francuzsku. Riesili tam aj problem, ako im ochranari zakazuju lov na urcite druhy zveri a popritom ich maju dostatok. Chcem sa spytat, ci aj u nas urcuju neake podmienky, ze az tak,ze to zasahuje do vykonu prava polovnictva? Hadam,nebudu sa do prs buchat,ze zrusia tuto formu ochrany zvierat,ako je polovnictvo :(
si blb a debil a nikde si nebol ,moj otec robil na Šumave horara a v chranenom pasme a o zver sa prikrmovanim starali už v tej dobe ,tak netrep blbosti ◄ reagovať
Nedá mi neodpovedať na výčitku, že chcem z hory iba brať a nič tam nedávať /ako hubár/. Spomenul som si na jeden dokument Tisíc let české myslivosti, v ktorom bývalý vojak z povolania, slúžiaci vo vojenskom priestore pri Kežmarku, českej národnosti, rozprával o pôvode jelenej zveri na Libavej /Morava/. Tá pochádza z Kežmarku, z verejnosti neprístupného vojenského priestoru, teda bez akejkoľvek starostlivosti. Iba ak olovom a načierno. A keď si pozriete portál myslivost.cz, všetky špičkové trofeje pochádzajú práve z Libavej. Čo mi z toho vychádza? Potešenie, že naša, slovenská, neprikrmovaná, necermixovaná, ani inak /ne/správne starostlivo chovaná zver, nám robí dobré meno aj v zahraničí. Potrebuje niekto lepší dôkaz??? Už som o tom písal a ozval sa jeden prispievateľ, že pri hranici s VLM /Vojenské lesy a majetky/ poľovníci mali políčka pre zver. No aby tie vyšturmovali kvalitu na najvyššie priečky, to sa mi veriť veru nechce. Ale proti políčkam nemám nič, pretože cez zimu na nich zver pšenicu nenájde, ani Cermix, takže neohrozujú jej vysokú kvalitu. Aj v tomto prípade platí pravidlo - čím menej starostlivosti, tým vyššia kvalita zveri. Alebo si niekto myslí, že v Kežmarskom VLM sa vojaci starali o zver??? Ako na Šumave, kde zver na zimu zatvárajú do zverníc a futrujú hnačkovinami? Veď tí mali iné starosti. ◄ reagovať
dobre Ti to jozi prehrabáva :-D ◄ reagovať
Solirov, ty nerobíš chyby len s mäkčeňmi a dlžňami, ale aj so začiatočnými písmenami, medzerami a interpunkčnými znamienkami. A to je už prznenie nášho drahého materinského jazyka. A nevyhováraj sa na písanie na nete! Tam píšu aj školáci so slabými známkami z gramatiky a o všeličom. Tu však píšemš vážne a odborne. VHS už nie je najmodernejšie, to som si vedomý, ale obsah je určite excelentný. Ľudí nasierať a osočovať by mi ani nenapadlo, ale keď sa oni naserú a cítia sa dotknutí, keď im poviem do očí, že podľa výskumu /nie podľa mňa!/ pšenica lepkom zabíja, nedostatočné odčervovanie utužuje červy, atď., to je potom ich problém, nie môj! Ja im iba „nastavujem zrkadlo“. Kto je potom vinný – to zrkadlo, ja, výskum, ty, alebo oni??? Ale hlavne, že zver trpí. To ťa netrápi. Ďalej sa s tebou nedá debatovať. WolfHunter, ďalší przniteľ slovenčiny, rozumiem prírode určite viac, než ty, LOS – VLk a ďalší dohromady, pretože si rozumy beriem nielen z vlastného revíru, ale prostredníctvom médií aj z celého sveta. Z čoho teba ide šľak trafiť. Správne píšeš, že ťa mrzí, že my, poľovníci, sa snažíme vyjsť laickej verejnosti v ústrety maximálne, ako sa dá.... Zabúdaš dodať ale, že poľovníckym výskumom vychádzame maximálne v ústrety laickej verejnosti aj informáciami o hnačkovej pšenici, dužine, prečervujúcim nedostatočným odčervovaním, lovom gravidných zajačíc, ako aj ich odchytom, zatváraním do úzkych debničiek, transportovaním do cudzieho, im neznámeho prostredia, lovom tokajúcich slúk /ešteže to sa podarilo zakázať/, lovom rujných diviakov a líšok, atď, atď. O tom všetkom si môže laická verejnosť čítať hlavne v poľovníckych periodikách, ktorých len na Slovensku vychádza 6, a tvoriť vlastné úsudky. A to aj bez toho, aby ju na to navádzal nejaký Osamelý vlk. A zápal mozgových blán? Ani neviem, čo to je. U lekára som naposledy bol pred dvoma rokmi – u kamaráta, robiť plávajúcu podlahu. Orol, v tom článku sa pán Slamečka, ktorý študuje zajaca poľného už vyše 20 rokov, dušuje, že pred Silvestrom ešte nevidel ani len náznak gravidity u zajačice, ale v nedávnom čísle Naše poľovníctvo už tvrdí, že prvé vrhy zajačiat sa vyskytujú už od januára / u mňa je január od 1.1. do 31.1./. Tvrdia tak aj Kučerovci. Gravidita trvá 42 dní. Tak kedy má pán Slamečka pravdu – sú zajačice gravidné v decembri, alebo nie??? Nechcem nikoho osočovať, ale MÁM to čierne na bielom. A každý si to môže overiť. Tiež tvrdí, že vrhy sú aj v januári, aj na jar, aj v lete. Tvrdí to aj vo svojej knihe s p. Hellom: Zajačia zver, že zajace sú pohlavne aktívne už začiatkom decembra, čo nepochybne znamená, že najmenej od 16.12. začínajú zajačice s graviditou. Zajačica je potom, podľa neho, asi jediný živočích, ktorej to rajcuje aj pri +20°C, aj pri - 20°C. Pán Niedoba zistil honcovanie zajacov už 4.11.2000. Keď som zvedavý na pravdu /lebo tá môže byť len jedna/ , som chuligán? Chuligán je výtržník. Som to ja? Alebo keď tvrdím, že stresovať srnu v tomto období, od 16.5. lovom srncov, nepriamo ju tak dohnať k tomu, aby počala trojčatá, vrhla 3 kriplov a potom ju odloviť ako nesúcu na chov, že to je stredoveké bosoráctvo, je to výtržnosť? Určite nie. Je to excelentná myšlienka. A kto ju vyskúša – teda že dá srnčej pokoj až do skončenia ruje - určite nepochybí. A akých vtákov chránim? Všetkých, ktorí to potrebujú. Edu, že som chorý ja, nie zver? No ty si ten pravý, kto to tvrdí. Už si nám tu podal foto so zasratými srnčími zadkami z Haluzíc /prepáč, admin, že som nechutný/. Lepší dôkaz nepotrebujeme. A či som chorý ja? No svoj zadok tu nevycapím, ale môžeš si byť istý, že špinavý nie je. Nehnačkujem. Ani nikto mi to prikrmovaním nespôsobuje. A či som schopný napraviť spoločnosť? Ide o to akú a v čom. Náprava spoločnosti je široký pojem. O to ide iným ľuďom, nie mne. Prírodovedcom, bádateľom, ja len upozorňujem týmto písaním na ICH výsledky a úsudky – správne, ale aj mylné. Mne teda nejde o nápravu spoločnosti, iba ak o jej sebanápravu. Odo mňa to teda nezáleží, ani o to neusilujem. A k tvojmu odkazu o bludoch. "Blud je mylné chorobné presvedčenie". Tak po 1. Blud je od slova blúdiť, čo znamená – nevedieť a nevidieť cieľ svojej cesty. Ja však viem aj vidím cieľ svojej cesty – srny s jedným silným mláďaťom, z ktorého o pár rokov budem takú silnú medajlovú trofej, že skoba na stene bude mať čo robiť, aby ju udržala. /Srandujem, ale bez vetra sa ani lístok nepohne. A ten vietor mi robíš ty. Platí to na iné prirovnanie, ale pasuje aj sem. Alebo – na hrubé vrece hrubú záplatu. To je trefné./ Po 2. Mylné vôbec nie je, pretože som presvedčený, že ak srnu do párenia nebudem preháňať, nebude ani jej organizmus „preháňať“ s množstvom vajíčok k zreniu a k počatiu potomstva /1, nie 2 - 3/. Po 3. Chorobné – odchýlne od normálu to tiež nie je, pretože to vyplýva z mojich znalostí o rozmnožovaní /nielen srnčej/. Po 4. Presvedčenie – jediné správne slovo, pochádzajúce zo základu – veda, vedieť, presvedčenie. Keď to dáme dohromady, platí na mňa nie blud, ale jasná cesta so správnym, zdravým, excelentným cieľom. Na teba platí blud paranoidný, ktorý Slovník vysvetľuje ako prenasledovanie neexistujúcimi vzťahmi. Teda ľudia s nepoľovníckymi vzťahmi. Ale aj blud perzekučný – presvedčenie, že ťa niekto prenasleduje, sleduje, alebo stráži, s cieľom ublížiť ti. Nebóóój, Edu, ja to nie som. Ale už dosť, uzdraveniu zveri zdar! ◄ reagovať
osamelyvlk chorý si Ty nie naša zver .Všetko je to asi takto : odkaz Druhy bludů Blud je mylné, chorobné přesvědčení, které nelze žádnými argumenty vyvrátit a nemá žádný smysl to zkoušet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! reformátorské – že je schopen napravit společnost Práci česť súdruh Begala a skorú liečbu . ◄ reagovať
Goret...čítal som ju...môj starý otec u neho robil hájnika....jeho vnuk s rodinou k nám chodí každý rok.. ◄ reagovať
Jozibaci a akých vtákov chrániš, keďže ako sa uvádza si členom spoločnosti na ochranu vtákov na Slovensku? ◄ reagovať
Demokracia, anarchia, alebo sabotáž? Citujem: doc. Ing. JAROSLAV SLAMEČKA, CSc., Slovenské centrum poľnohospodárskeho výskumu, Nitra, doc. Ing. PAVEL HELL, CSc., hosť. prof., Stredoeurópsky inštitút ekológie zveri, Wien, Brno, Nitra, prof. Ing. JURAJ CIBEREJ, CSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva, Košice, prof. Ing. PETER GARAJ, CSc., Technická univerzita, Zvolen, doc. Ing. JOZEF GAŠPARÍK, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra, doc. Ing. JOZEF KONÔPKA, CSc., hosť. prof., Národné lesnícke centrum, Zvolen Do redakcie zaslal svoj príspevok a názory k manažmentu zajaca člen SPZ a Spoločnosti na ochranu vtáctva na Slovensku Jozef Begala z Košíc. V rámci vyvolania všeobecnej diskusie na danú tému sme tento príspevok uverejnili v PaR č. 6. Telefonických a mailových hodnotení odbornej stránky tohto príspevku prišlo neúrekom, niektoré pozitívne, ale drvivá väčšina veľmi negatívnych. Zatiaľ jediné písomné odborné stanovisko zaslala skupina najvýznamnejších a renomovaných odborníkov na chov zajaca. Predkladáme vám ho. odkaz P.s- všade robí hanbu poľovníctvu ten chuligán. ◄ reagovať
Osamelý vlk-sledujem tvoje poslanie už dlhšiu dobu a fak ťa poslať len do riťi a to takej ze by si aj cestu späť zabudol-neser sa do vecí ktorým nerozumieš a nepodkladaj tu argumenty s ktorými by si uspel tak maximálne v krúžku beznádejné prípady-keby si sa ty a tebe podobný angažovali v niečom fakt rozumnom stretol by si sa z uznaním ktore zrejme strašne potrebuješ...bež na stránku LOS-VLk tam budeš king je rozdiel mať rád prírodu a rozumieť jej...obúvaš sa tu odborne do ľudí ktorý nepotrebuju kazety sledovať dokumenty analýzi a pritom su daleko pred tebou tým že prírodu vnímajú a snažia sa jej porozumieť a to tebe nevraví asi nič ty budeš radšej 25hodín denne sledovať dokumentárne filmy a jediná zver na ktorej sa možeš odbavovať sú tak akurát susedove sliepky a králiky UVEDOM SI že si na stránkach venovaných poľovníctvu ak ti tento pojem nič nevraví chod so svojím rozprávkamy niekam kde ti za nedajú po papuľi v dnešnej dobe by každe hovno dirigovalo a tak to potom vyzerá ...mrzí ma že my poľovníci sa snažíme výjsť laickej verejnosti v ústrety maximálne ako sa dá ale čo s ľudmi ako ty? len ľutosť trpezlivosť a pochopenie..každý má vedomie svedomie páči sa mi tvoj zápal ale nie pre vec ale pravdepodobne tvojích mozgových blán :) ◄ reagovať
takze nevies reagovat na to co som napisal a ides sa tu do mna obuvat s gramatikou? a ake zasadne chyba okrem toho ze nepouzivam makcene a dlzne v celom texte (co je mimochodom pri pisani v ramci netu uplne bezne) si nasiel ty inteligent? a uplne ma dojala veta ze nie som odbornik tak by si ani nemal reagovat.. heh.. rehot najvacsi.. takze ty si vdaka VHS (ktore by som si ja na rozdiel od teba ani nemal kde pustit lebo je to technologia 100 rokov za opicami) najvacsi odbornik na tejto stranke? nedaj sa vysmiat. naco potom chodis na tuto stranku? ozaj ti idelen o to nasierat a osocovat ludi? ty vyssia uroven.. a kde si videl ze by som tocil o PID-ke? na tej stranke som este ani nebol ani ma to nezaujima. samozrejme o tom viem, ale ked vravis ze o tom dokola tocim - najdi mi prosim nejaky odkaz.. takze ten zdravy rozum by mal v prvom rade zavitat k tebe.. myslel som si ze budes reagovat na to co som pisal a ty sa zacnes obuvat do mojej gramatiky a v podstate mi pises ze som hlupak bez vzdelania? to co si dovolujes? mozno mas o par rokov viac ty odbornik na vsetko, ale to neznamena ze si mudrejsi ako ktokolvek iny.. aj ked ako vidim ty s tymto presvedcenim zijes.. mozno ked sa taky mudry a dokonaly a jediny so spravnym nazorom a myslienkami a vedomostami a vzdelanim tak by si si mal sam aj stanovit diagnozu, pretoze urcite budes inteligentnejsi a zbehnutejsi v psychologii ako ktorykolvek renomovany psycholog na svete. Ja osobne ta mam po tomto tvojom vyplode zaradeneho do kategorie, ktorej nazov ale zatial nenapisem, pretoze sa sanzim s tebou komunikovat v ramci slusnosti. Skus si ale este raz precitat svoj prispevok a zamysliet sa nad nim. ◄ reagovať
Chlapi, kto ste čítali odkaz ? ◄ reagovať
Solirov, je od teba pekné, že si priznávaš, že nie si odborník. Preto by som nemal ani reagovať. A tak len stručne. Dokument o bizónoch, ale aj všeobecne o javoch v prírode, nemám iba jeden, ale veľké množstvo - cca 400 kaziet VHS po 8 - 10 hodín. Ale to môžeš mať aj ty. Veď sú nonstop TV stanice s prírodopisnými dokumentmi, tak ich pozeraj a študuj. Potom môžme debatovať. Pretože aj podľa pravopisu ťa nemožno považovať za bohvieakého odborníka - literárneho, vedeckého, či poľovníckeho. Kedysi tak písal Lubenko, ale len preto, že slovenčina nie je jeho materinský jazyk, čo sa dalo ospravedlniť. Ale sa polepšil, hoci len v slovenčine. Alebo mu to niekto upravuje. Skús nasledovať jeho príklad, pretože my sa tu bavíme na vyššej úrovni. Inak povedané - zaspal si. Tak sa zobuď a doháňaj! Máš čo. Inak tu aj s orlom len neustále točíte dookola to isté - o PIDke, na ktorej ma zablokovali chrapúni /tak ich nazvali iní, nie ja/ a preto aj tak dopadla. Goret, axon, premvadasz - ste "skutočne" vtipní. Ideme sa uchechtať z vašich stupídnych vtipov. Vraj káva, namiesto tráva! JE to káva, na drogy som pristarý, ale ani v mladosti som ich nikdy neochutnal. A ešte trávu - veď nefajčím, takže by som sa len ukuckal. Chýba mi to? Určite nie. Moje skvelé myšlienky sa rodia v čistej hlave - bez drog, nikotínu,... Edu, striehnem tu a striehnem, ako jastrab, ale nič som nepostrehol. Ani že ma nečítajú normálni ľudia, ani že som chorý, iba že to hlásajú paranoici. A tí poľovníctvu ani neublížia, ani nepomôžu. Tí majú pre ozdravenie poľovníctva jediný protiargument - v Cibuľkových zoznamoch pár slov o mne, ručne načmáraných v jednom riadku, aj to v necelom. Taže jeho hodnota? Pár kvapiek slín na chodníku. Intuícia mi neomylne navráva, že prikrmovanie, odčervovanie, občerstvovanie krvi, a i. sa legálne zakážu!!! Verím v zdravý rozum a že veterina rázne zakročí. Určite nie paranoici so svojimi halucináciami. To by budúcnosť nášho poľovníctva dopadla. Ale už musím do firmy. Zdraviu našej chorej zveri ZDAR!!! ◄ reagovať
Solírov, s tĺkom sa snažilo v prvopočiatkoch normálne a korektne debatovať viac desiatok prispievateľov na stránkach. Či na tejto stránke, či na poľovníckej infor. databáze, či na myslivosti atď atď. Boli to ľudia lesníci, poľovníci, poľ. s vyššími skúškami, vysokoškolsky vzdelaní ľudia atď atď. Dopadlo to tak, že po čase poväčšine každý odmietol s ním debatovať a ak debatuje, tak iba spôsobom, aký volím aj ja. Inak sa vlastne ani s ním nedá. Na Pide a všade inde tiež písal tie isté bludy, ako tu. Že netreba zver najmä v zime prikrmovať, lebo tá si vždy potravu nájde, spochybňuje obdobie núdze, ďalej že treba povyhadzovať krmelce z revírov, že netreba podávať soľ zveri, liečivá a že treba z hory len brať a nič tam nedávať. Poľovníctvo prirovnáva k hubárom a tvrdí, že treba len z hory brať ale nič tam nedávať. No je toto normálne??? Navrhuje u nás loviť srnca v zime. Radí nám, že takto to má správne v poľovníctve fungovať. V debatách sa vychvaľuje, aký je múdry a jedinečný a len on má pravdu a už nikto iný. Klame, navádza, točí, špekuluje a nikdy si neprizná svoju chybu. Žiadna sebareflekcia. Ale tých lapsusov a kokotín zo strany tĺka je výrazne viac, na ktoré si v rýchlosto písania príspevku ani hneď nespomeniem. Je to v jeho príspevkoch komplexne. Mnoho poľovníkov pourážal a dehonestoval. Najmä na základe udaných dôvodov ho vyhodili aj zo stránky poľ. info. databázy ( pid )., kde ho najprv viackrát upozorňovali, neskôr uviedli dôvody, pre ktoré ho chcú vyhodiť a po tomto dali na stránke verejne hlasovať. 99,99% ľudí vyjadrilo vôľu a tĺka vykopli zo stránky. P.s- báči nepoľuje, nikto ho nechce, nemá kamarátov a nejaká choroba ho stále „omína“. ◄ reagovať
osamelyvlk Ty si naozaj nepostrehol ,že tvoj názor nezdielam iba ja a orol ??? :-D Ty si proste osamelý vlk s duševnou poruchou zvanou reformátorský blud :-D ◄ reagovať
ked som dnes pocul tuto pecku odkaz hned som si spomenul na jozibaciho ◄ reagovať
Osamelémutĺkovi sa netreba čudovať, že sem píše bludy a totálne debiliny. Včera sem napísal, že mu stačí káva. Ale sa pomýlil, napísal káva namiesto tráva.... ◄ reagovať
Chlapi, kto z vás dokáže presvedčiť hovno aby nesrdelo? ◄ reagovať
ja trepem bludy? hm.. ty si napisal doslova: "Rozloha a hustota osídlenia nemá absolútne žiadny vplyv na krajinu" - na toto som reagoval a dal svoj nazor.. ak stale tvrdis ze clovek tam kde sa objavi krajinu nepretvara ok... tvoja vec.. co sa tyka bizonov - ano googlil som.. ano nie som odbornik.. ale to ze mas doma jeden dokument z teba tiez odbornika nerobi.. na to by si tam musel zit a cely zivot venovat vyskumu bizona.. takze tu fundovanu debatu ktoru ziadas nemozes poskytnut ani ty.. a podla toho co pises by bolo asi najlepsie cele slovensko zasrat odpadom, spravit mega smetisko a jedine potom by sme tu mali zdravu prosperujucu zver bez chorob pretoze by sa mala kde v klude nazrat bez stresu.. dokonca by sa tam liecila a boli by to pre zver take rehabilitacne pobyty. co? to snad nemyslis vazne.. a skutocne si myslis ze by sucasnosti bolo mozne aby v amerike v pohode prosperovalo 30 - 70 milionov bizonov???a ako sme sa dostali k lovu sobov??? nejak som sa stratil.. a tiez som nepisal ze zver "skuta" dialnicami hladuje, ci geneticky devastuje... pisal som o tom ze vpripade mensieho poctu ludi, povedzme keby sme hustotu obyvatelstva kanady priamo umerne aplikovali na nase podmienky - ze by ta zver nemala zjednodusenu migraciu a genofond by nebol lepsi vdaka pestrejsiemu vyberu a presadeniu sa skutocne tych naj jedincov.. ked by napr. jelen z polany bez problemov zavital do malych karpat a podobne.. a samozrejme si do nasej debaty nezabudol zakomponovat tie "hnackovite krmiva" medzi dialnicami.. ja som sa o tejto teme s tebou nebavil, pretoze na tuto temu si tu toho popisal uz dost a kedze s tym nesuhlasim a nemam naladu to dokolecka s tebou riesit pretoze je to zbytocne nebudem na tuto cast ani reagovat.. a ak mas zaujem pokracovat tak ta poprosim bez temy prikrmovanie... ale predpokladam ze napises ze sa so mnou nebudes bavit pretoze ty si tu ten fundovany a ja trepem bludy.. pripadne mi napis z akych zdrojov sledujes trend vyvoja bizonej populacie, aby som sa aj ja mohol povazovt za fundovaneho odbornika ako si ty a zhadzovat vsetkych ostatnych ktori mi budu oponovat... ty odbornik na vsetko.. ◄ reagovať
Edu, jeme potraviny z celého sveta, to je pravda. Pravdou však aj je, že sme všežravce. Náš žalúdok preto nemožno prirovnávať k srnčiemu, vegetariánskemu, špecializovanému na domácu stravu. Šľachta tu doviezla zver jeleniu, muflóniu, danieliu, aj sa o ňu starala, ale či jej zver hnačkovala, nevieme. Ale teraz vieme, že hnačkuje. Preto starostlivosť o gravidnú zver v zime hnačkovinami nemožno brať inak, než sarkasticky. Čo k starostlivosti nemožno prirovnať ani v kabarete. Tiež je pravda, že žiadny eštebák leto nerobí, ani jeden Edu jar, len aby tých Edov a orlov nebolo viac. A prajem dobrú ňaminu všetkej zveri na svete! ◄ reagovať
Jozi v amerike bizony spásajú miliony rokov to isté u nás máme niečo cez 200 rokov zemiaky z ameriky a nespásame to isté . Doviezli sme rajčiny či papriku a život ide ďalej :-D Na Slovensku žije väčšina poľovnej zveri ,ktorá tu bola privezená z uplne iných krajín . Za zazverenie sa zaslúžila najviacej šlachta . K zazverovaniu patrila vždy i starostlivoť o túto zver a patriť bude i naďalej tak ako vo všetkých krajinách tak i na Slovensku . Odhliadnus od toho ,že jeden eštebak ešte leto nerobí :-D Práci česť a veselé hnačkovanie pri estonskej kamere :-D ◄ reagovať
Alebo napíšem ešte takto - myslíš, že zver medzi diaľnicami, ak by hladovala, čakala by na milodary od človeka? Ja si myslím, že by riskovala a prechádzala by aj za cenu mnohých obetí. Ako pakone cez rieku Maru - nečakajú, až im tam Masajovia postavia mosty. To by sa načakali. Hlad, resp. pohoda na rozmnožovanie sú silnejšie, ako prekážky vytvorené prírodou, aj človekom. ◄ reagovať
Solirov, trepeš bludy. " Človek krajinu pretvára - exhaláty, znečistenie,..." - to nie je devastácia??? Ale ja neverím ani na to. Musím dať za pravdu českému prezidentovi Klausovi, ktorý nevidí žiadne znečistenie životného prostredia. Aj podľa mňa - exhaláty zúrodňujú pôdu /v okolí Vojan, kde bola elektráreň na fosílne palivá, rástli nezvyčajne veľké poľnohospodárske plodiny. Už je vraj prerobená na plyn./, kysličník uhličitý je stavebnou látkou pre rastlinstvo /je preň medom, nie jedom/, veľké smetiská sú švédskymi stolmi pre veľké množstvo živočíchov a aj ľudí. Jediné, čo nerád vidím, je nepožívateľný odpad. Ten sa však tiež rozloží, hoci to trvá o niečo dlhšie. O smetiskách som tu už písal - v jednom dokumente sa líška dokonca vyliečila zo svrabu po príchode z traumatického revíru. Takže majú dokonca funkciu sanatória. Zvieratá tam majú kľud /nestrieľa sa tam/ a preto rozmnožovanie prebieha v pohode. Teda - všetko zlé je na niečo dobré. O bizónoch a soboch máš zastaralé informácie. Bizóny sa nerozmnožili iba v rezerváciách, ale už prenikajú do južných štátov severnej Ameriky a Mexika. 300 000 bizónov žije IBA v Yellowstone. A o tráve - nedaj sa vysmiať. Odkiaľ máš, že jej Amerika má málo??? Uživila by aj desaťnásobne viac bizónov, ako ich bolo pred príchodom Európanov. Napokon - bizóny sa loviť pre mäso už nemusia, chovajú sa na farmách, v eletrických oplôtkoch. Takže - bizón už ohrozený nie je a odlovovaný bude musieť byť aj v prériách, pretože stavy neustále narastajú. Dobre by bolo, keby si sledoval trend s bizónmi aj v iných informačných zdrojoch, ako je Internet, ak chceš o tejto téme fundovane debatovať. O soboch máš tiež nedostatočné informácie. Ja mám o nich dokument, podľa ktorého je odhad v severovýchodnej Kanade 3 000 000 ks a migrujú 3 000 km, nie 5 000. Ale tých pár km môže byť aj preklep. Ale to nevadí. Podstatné je, že hustota osídlenia ani tu nehrá dôležitú úlohu, ale lov. V správnu dobu prevádzaný by nemusel mať devastačný vplyv - ani na množstvo, ani na genofond, kvalitu sobov. Blbosti píšeš aj o diaľniciach. Jednak neexistuje dôkaz, že zver, "skutá" diaľnicami, hladuje, či geneticky devastuje, t.j. - ak by sme zasypali diaľnice a umožnili tak migráciám zveri, na ich pohode by sa nič nezmenilo. A preto ich prikrmovanie medzi diaľnicami hnačkovinami považujem za krajne debilné. Zver trpí navyše nezootechnickou dobou lovu - pred a počas rozmnožovania. Takže - nešľapol som vedľa, ale presne tam, kde som mieril. Je to na širšiu debatu, je treba však na to fundovaného znalca zveri. ◄ reagovať
sorry za tu dlzku ale nedalo sa inak.. ◄ reagovať
hm.. ja som o devastacnom vplyve nieco pisal? pisal som o tom ze hustota osidlenia a s nou spojene budovanie a rozsirovanie obci, komunikacii a aj pocet ludi v lesoch mju na krajinu vplyv.. vseobecne cinnost cloveka ma na krajinu vplyv - clovek krajinu pretvara - polia, nova vystavba, vyruby, exhalaty, znecistenie, odpad, turistika, rekreacne zony, ......... - clovek si krajinu pretvara podla toho ako to prave potrebuje.. takze nevkladaj mi do ust co som nepovedal, resp. nenapisal.. a opat sa ta spytam - myslis vazne to porovnavanie kanady s nasimi podmienkami? miesto kde ide jedna cesta na tisice kilometrov, kde na tisicoch kilometrov nestretnes ineho cloveka? to znamena aj mensie znecistenie, odpad, rusenie zveri, atd atd.. zver v kanade a zver u nas ma absolutne odlisne podmienky.. a to co splietas o bizonoch - ano zerie tu istu travu a ich stavy stupaju - v rezervaciach a narodnych parkoch.. a preto si nemyslim ze je vhodne prirovnavat ho k zveri, alebo k vacsine zveri u nas.. to ze u nas stupaju stavy napr. medvedov, kormoranov a podobne je podla mna aj z dovodu nie velmi rozumnej ochrany.. potom sa ti medved prechadza o 11.00 na obed okolo sidliska kde sa hraju deti.. co tiez nie je podla mna v poriadku ale je to ina tema.. a ked porovnavas podienky v oboch destinaciach vsucasnosti s minulymi - tu mas nieco o bizonoch - pred tym nez prisiel beloch a teda hustota osidlenia bola podstatne nizsia bolo ich niekde medzi 30 - 70 milionov.. clovek ich dokazal zlikvidovat az na nejakych cca 500 kusov.. teraz ich je vdaka ochrane a zivotu v rezervaciach a parkoch okolo 300 000. myslis ze pri dnesnej hustote osidlenia v usa by sa mohli uzivit take pocty ako boli povodne? kde asi? takze v tomto smere ma clovek aj tebou spominany devastacny vplyv.. ta trava je sice mozno ta ista ale je jej menej.. u nas sa to da podla mna do istej miery preniest napr. na lesne plody, ktore tvoria dolezitu sucast potravy medveda. takze ked to zhrniem - kanadania ta nemusia o nicom presviedcat - tie stavy sobov co tam maju - neviem kde si dosiel na 3 000 000 - ja som nasiel 1 000 000 na Aliaske a cca rovnake mnozstvo v severnej kanade a dalsich 5 mil je v eurazii povacsine polozdomacnenych - ta zver tam bola uz pred prichodom kanadanov. A vdaka tomu ako je kanada osidlena mozu soby aj v dnesnych dnoch migrovat tych neuveritelnych 5000 km rocne a pokrzvat 1 000 000 km2. ak by sa hustota osidlenia vyrazne zvacsila tvrdim ze by klesol pocet sobov. takze opat - rozloha a hustota osidlenia ma vplyv na krajinu... a ze dialnice cesty atd nemaju vplyv na genofond - hm.. ked sa tak sedliacky nad tym zamyslim - v kratkom casovom horizonte mozno, ale nebolo by pre ten genofond lepsie keby ta zver mala moznost migrovat bez obmedzeni cloveka a skutocne by sa presadzovali ti naj jedinci po celom uzemi? takze nesuhlasim nielen s tvojimi tvrdeniami o SPRAVNOM prikrmovani a podavani lieciv, ale dovolim si tvrdit ze si slapol pekne vedla v tom co si napisal v prdchadzajucich dvoch ci troch prispevkoch.. ◄ reagovať
Edu, len sa zabávaj. Ty to máš tolerované. Solirov, nič som nezabil, len ty to motáš. Obce, cesty, ľudia nemajú vplyv na výživovú skladbu rastlinnej potravy. V Amerike bizóny spásajú takú istú trávu, ako pred miliónmi rokov. Diaľnice majú vplyv na ich migrácie, nie však na ich genofond /nie je známa jeho devastácia/ a čo je plus - ich stavy stúpajú, nie klesajú. U nás stavy medveďov, krkavcov, kormoránov, vlkov stúpajú so stavmi ľudí, túlajúcich sa po lesoch. Tak o akom devastačnom vplyve to píšeš??? A mýliš sa ty - ja neporovnávam podmienky v Kanade s našimi, ale podmienky v oboch destináciách v ŠÚČASNOSTI s MINULÝMI. To je rozdiel. Hlavne v zložení živín pre bylinožravce. Nefičím na ničom, čo ty myslíš. Stačí mi obyčajná káva, turek. ◄ reagovať
Solirov máš pravdu asi si každé ráno šľahne do kábla a potom nevie že si stojí na vedení.Osamelyvlk u nás aj mačky mnaukajú ◄ reagovať
"Rozloha a hustota osídlenia nemá absolútne žiadny vplyv na krajinu" - heh tak to si zabil... takze to ze je na jednom mieste koncentrovanych viac ludi, viac obci, ciest, atd atd atd nema ziadny vplyvna krajinu? prerusenie prirodzenych migracnych tras zveri cestami, dialnicami, nekontrolovana vystavba, pocet ludi tulajucich sa v lesoch, ... prepac ale ked povies ze toto nema vplyv a bez problemov mozeme porovnavat podmienky v kanade a u nas tak asi musis na niecom ficat.. a musi to byt riadna pecka.. ◄ reagovať
Osamely vlk všetci včetne mna sa tu naramne na tebe zabavame . Je smutne že tu jediný o tom nevieš. :))))))))))))))))))))))))) ◄ reagovať
hunter2, u vás husi giagajú? Lebo u nás gágajú. A ošípané v chlieve. My ich aj tam kŕmime v hygienických válovoch. Ale aj tak obilniny cez ne /prasatá/ iba prechádzajú. Výskum nehovorí o hygiene podávania, ale o lepku, zmrznutej dužine, nechcenom sene,... Solirov, nemýlim sa. Toto je presne k téme - o NEprikrmovaní hnačkovinami v budúcnosti v slovenskom poľovníctve. Viem, čo píšem. Rozloha a hustota osídlenia nemá absolútne žiadny vplyv na krajinu - v Kanade rastú lišajníky, byliny a dreviny presne tak, ako pred miliónmi rokov. Rovnako, ako aj u nás. Okrem smrekových a iných plantáží. To sú len biedne výhovorky. Na Eda nereagujem, iba ak po jeho vyliečení a po prečítaní posledného čísla PaR, 6/2011. ◄ reagovať
Žial osamelyvlk nevidíš si ďalej ako na špičku nosa . Si ako obohratá platňa . X krát som Ti dokázal ako klameš cez prikrmovanie v Nemecku až po Poľsko atď . Vždy si mal len kopa drístov aké nám ukážeš argumenty . Vždy si si iba nasral do huby a nikdy si žiaden argument nepredložil . Miešaš nám tu receptúru krížom krážom africko americko estonsku ako Ti pasuje do tvojich absurdných konšpiračných teorií . Si blázon a blazon by sa mal dať liečiť . ◄ reagovať
a prepac - porovnavat Kanadu s jej rozlohou a hustotou osidlenia s nasmi??? to vazne? ved len vplyv cloveka na prirodu tam a u nas je na uplne inej urovni.. ako to mozes vobec porovnavat? a Afrika detto... ak chces davt priklady tak sa zameraj na nam podobne krajiny.. ked uz.. ◄ reagovať
"Keby si radšej reagoval k téme. A stručne - či je prikrmovanie, cermixovanie, solenie správne alebo nie." - toto je k téme??? nepomýlil si sa? ◄ reagovať
prikrmovanie,solenie,odčervovanie áno ale nie kŕmenie ako ošípané v chlieve. ◄ reagovať
Keby si radšej reagoval k téme. A stručne - či je prikrmovanie, cermixovanie, solenie správne alebo nie. Toto je o budúcnosti poľovníctva. Nie intrigovanie. ◄ reagovať
huinter2, myslíš seba? Je tu viac baranov, ale ja sa medzi nimi necítim byť. ◄ reagovať
Tak ako v každom združení sa nájde jeden baran tak aj každá internetová stránka musí mať jedného barana. ◄ reagovať
orol, je ešte jedono porekadlo: Každý sa vyjadrujeme tak, ako nám narástol zobák. A ty svojmu orliemu robíš iba hanbu. Vznešený orol by si ho takto nešpinil. Tvoj by som prirovnal k zobáka odporného marabu. Ale k poľovníctvu. Každý tu chápe, že mi ide o navádzanie na správnu cestu, nie na scestie. Resp. zo scestia na správnu cestu. Teda čo sa týka prikrmovania, soli, liečív - až Kanaďania ma presvedčia, že 3 miliónové stáda sobov dosiahli prikrmovaním, soľou, liečivami, Masajovia v Afrike 2 mil. stáda pakoní, zebier, antilôp, potom sa všetkým ospravedlním a tebe ako prvému, že som sa mýlil. A zoberiem kosu a hneď dnes idem na sená. Ale to sa načakáš, že? A dávať do hory zveri hnačkoviny a potom loviť srny so slabými srnčatami, lebo pre hnačky viac nedokážu - k tomu, že je to kocúrkovčina, nemusím nikoho navádzať, každý normálny človek /nielen poľovník/ si vlastný a správny úsudok urobí sám. Edu nám už ukázal, akú má "zdravú" zver. Podobne estónska kamera. Čo je na tom rafinované, protipoľovnícke??? A navyše - si nespoľahlivý. Navádzal si tu všetkých, aby na mňa nereagovali, sám že končíš a stále reaguješ. A budeš reagovať. Tak ako ti veriť??? Nedá sa!!! Ja som úprimný, čestný a zver mám nadovšetko rád. Nielen na tanieri. A poľovníci? Mňa nezaujíma ich minulosť, ani nepoľovnícke aktivity, ale prítomnosť a budúcnosť, poľovnícka odbornosť, aby prinášala pozitívne výsledky, nie "haluzické týrané gravidné srny". Prekvapujúci je názor p. Finďa, dlhoročného lesníckeho a poľovníckeho výskumníka /PaR, 6/2011, str. 11/: "Prikrmovanie senom je skôr rarita. Chýbajúcu vlákninu si zver zabezpečuje konzumáciou kôry." On nevie o tom, že zver seno nechce? A že kôra je štandardnou, evolúciou stanovenou potravou? ◄ reagovať
orol velmo spravne ,a ked pan Bagala z tohto prispevku nepochopil že ho tu nechceme a že tu piše vetšinou bludy, tak potom je to fakt vhodne na jeho vyšetrenie u psichiatra ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.