Čo vy na to, chovatelia psov pripravujú petíciu do parlamentu o zákaze odstrelu psov, ktorí sa vzdialili od obidlí resp.svojich majiteľov. Asi im treba poslať zopár fotiek so strhnutou zverou.
Veru tak,chorá spoločnosť. Pes bol pri človeku od dávna,ale vždy to bol len PES,dnes tomu ludia dávajú ludské mená,spávajú s ludmi v posteliach,zvieratá sa pre nich RODIA a ZOMIERAJÚ,nie kotia a dochnú.Majú kopu rečí o ochrane zvieratiek ale idú do obchodu a kúpia kurča,hovädzinu,bravčovinu a na propagandu ich bludov využívajú plastické deti väčšinou z miest,lebo deti z dedín dobre vedia čo je zabíjačka,aj že občas treba zabit kačku,morku,sliepku či hus a pes je na dvore,samozrejme ak zdochne ,škoda,zvlášť ak bol dobrý ,ale nikto mu nestavia pomníček a nechodí mu na hrobček pálit sviečočky ako magor. Taká úcta sa má prejavovať ľuďom,nie psom. Samozrejme ak mestská "panička" so psom chrápe v posteli,potom jej pripadá povinnosť mu postavit pomníček.Luďom z toho hrabe asi len bieda a hlad im otvorí oči,potom zhltnú aj upečenú čivavu.
Hekler, nemal som to v úmysle, skôr som ťa chcel doplniť v zmysle vecí uvedených v zákone o poľovníctve. Medzi odbehnutým poľovným psom a zatúlaným psom veľký rozdiel nie je. Obaja sa potešia, keď konečne natrafia na ľudí v nádeji, že nájdu i svojho gazdu. Túlavý pes je niečo iné, jeho vedie hlad a pri natrafení na ľudí sa dá radšej na útek zo strachu pred bitkou. Stačí zapískať alebo zavolať a hneď vieš, či máš sňať flintu z pleca alebo pohľadať niečo pod zub v rupsaku. ◄ reagovať
5.10. 11:19, 5.10.11:28 - odpoveď jožiho - rys2, si ma dorazil. Určite nie som za to, aby "všetky psy a samé behali po revíroch Slovenska". Pozn: joži, v ROVNAKEJ VECI na jednej strane si PROTI voľne behajúcim psom, na druhej strane si ZA a dlhodobo presadzuješ zákaz odstrelu. Ako to vlastne s tebou je??? ◄ reagovať
A je to! Dostatočné vysvetlenie na zákonný zákaz lovu túlavých mačiek a psov. Včera v TV dávali, ako si rysica s mláďaťom priamo v meste Krompachy loví túlavé mačky. Ďalší dôkaz o tom, že túl. mačky a psy to v prírode nemajú ľahké, že tvoria zoomasu pre dravce. A nielen v prírode. Takže nemajme veľké oči, že nám vyžerú revír a energiu, prostriedky venujme viac posilňovaniu, lepšie povedané, neoslabovaniu zveri nezootechnickou starostlivosťou. ◄ reagovať
ano goret nachytal si ma, položím preto jednoduché dve otázky : 1) môže sa poľovnícky pes volne pohybovať po revíri okrem dohľadávania poranenej zveri, durenia na spoločnej poľovačke, prípravy na skúšky a skúškach samotných ? (ak nie aký je rozdiel medzí takýmto psom napr. kopovom a túlavým psom ? 2) môže poľovník poľovať tak že poľovníckeho psa volne vypustí do reviru a tento mu "vystavuje " raticovú zver a predurí takto 1/4 revíru ? (aký je rozdiel v takomto prípade medzi odbehnutým poľovníckym psom a zatúlaným psom ?) ◄ reagovať
Áno, môže sa voľne pohybovať (nemusí to byť beh) aj pri príprave na poľovné skúšky i skúškach samotných. Genya, výklad zákona vždy bol, je a bude vecou názoru. Ak by nie, nepotrebovali by sme súdy. Inak, podľa môjho názoru, prílušnosť k poľovnému plemenu nestačí a poľovného psa treba rozoznávať podľa jeho správania, preto je aj zákonom umožnený odstrel túlavých psov povolenený iba členom poľovnej stráže a ak to majú povolené, to neznamená, že to musia robiť, ale môžu. ◄ reagovať
Par krat okolo mna prebehol polovnicky cmuchac. Ani si ma nevsimol len si snoril. Nimrod sa ukazal az nasledne, dlha doba to bola. Brat to doslova tak ho dam preventivne dole. Tak uz prestante trepat o tom "Vasom vyklade" zakona. {Vobec nemusim poznat plemena psov ZP o tom nepise...} ◄ reagovať
dobre, tak si odpovedzme na otázku, môže poľovnícky pes volne behať po lese okrem prípadov dohľadávania zveri alebo durenia zveri na spoločnej poľovačke ? ◄ reagovať
Myslím si, že nepozabudlo, záchranársky, pastiersky, policajný, vodiaci a iný zvláštny pes definovaný podľa zákona 282/2002 nemá žiadny dôvod prenasledovať zver, ani sa k nej inak približovať. Poľovný pes, takýto dôvod môže mať pri durení alebo sliedení. ◄ reagovať
Hekler to je realne vykladanie zakona.to,ze si ho citoval je od teba pekne,ale zrejma ho nechapes.clovek,ktory ti bezdovodne zastreli v lese psa aj,ked si v jeho okoli je nepostihnutelny!pretoze robil len to co mu zakon umoznuje!a to: f)usmrtiť v poľovnom revíri psa vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšie trvale obývaného domu (nevzťahuje sa na poľovníckeho psa) ◄ reagovať
growler, ja si nevykladám zákon podľa seba lebo som Ti ho CITOVAL a to doslovne, teda Ti si ho vykladáš účelovo a tvrdíš to čo v zákone nie je vôbec DOVOLENÉ, skôr by som tam doplnil nar. záchranárskych, slepeckých a policajných psov...ktorých by nemalo byť dovolené zastreliť, nejak sa na to pozabudlo pri hektickej tvorbe zákona ◄ reagovať
nie,to som nikde nenapisal!len ,ze ten zakon je nestastny,pretoze umoznuje strielat po vsetkom co v reviri brecha (okrem lov.psov) a nezdrzuje sa v tesnej blizskosti majtela.riesenie? najjednoduchsie sa mi javi vypustenie slovicka ALEBO zo zakona,popripade jasne zadefinovanie akeho psa nemozno usmrtit. ◄ reagovať
Growler, podľa Teba majú všetky psy behať navoľno, kdekoľvek a bez obmedzenia po poliach,lúkach, lesoch a revíroch v celej SR? Skús odpovedať konkrétne na túto otázku a navrhni konkrétne riešenie. ◄ reagovať
Hekler ocividne si zase vykladas zakon podla seba.nieje to zaidna denagogia,ale realita.staci aby sa pes nachadzal 200m od najblizsieho trvale obyvaneho domu a uz moze byt zastreleny a to,ze ide majtel 10-15m za nim je jedno.ak sa najde chytrak co potlaci spust( a je ich dost),tak je nepostihnutelny,lebo konal v medziach zakona. ◄ reagovať
Hekler, jednoznačný súhlas. Som naozaj rád, že tu prispieva mnoho slušných a rozumných poľovníkov, majúcich úctu k zákonom a poriadku, oddaných prírode a všetkému živému v nej. ◄ reagovať
growler, podľa mňa je súčastný zákon veľmi dobrý, problém je v tom, že si ho niektoré skupiny neochotné rešpektovať tento zákon vysvetlujú zjednodušene a účelovo ak Ty, keď tvrdíte že "ssucasny zakon nieje najstastnejsi pretoze umoznuje strielat po akomkolvek psovi v reviri" Toto tvrdenie je naprostá hlúposť a demagógia. Zákon v §29 dáva túto možnosť len členom poľovníckej stráže (na 500ha musí byť jeden) alebo poľovníkovi určenému užívateľom a "pes musí byť vo vzdialenosti väčšej ako 200 m od najbližšie trvale obývaného domu alebo musí hľadať alebo prenasledovať zver alebo sa k nej plaziť" to sa nevzťahuje na poľovníckeho psa, je potrebné pozornejšie čítať zákon a niekedy si ho nechať aj vysvetliť, nechápem ako ináč by sa ešte lepšie dalo zaručiť NESTRIELANIE odbehnutých, náhodne zatúlaných a upravených psov. Alebo tu ide o niečo iné ? presadiť úplne volný pohyb psov po revíroch, čo príde ďalej, koníčkari, štvorkolkári, modelári, motorkári, všetci budú chcieť volný pohyb po revíroch len preto že je to v móde nerešpektovať zákony a vyhlášky... ako by sa tvárila "celebrita" s čivavou na kávičke v krásnom presklenom obchodnom dome, keby som si tam ja priviedol za ohlávku koňa ? ona má rada psíkov a pre to je tam s nim ale ja kone, tak si poďme hlava nehlava presadzovať svoje záujmy na úkor druhých ◄ reagovať
Goret, veľmi dobrý príspevok a názory. V plnom rozsahu sa stotožňujem! ◄ reagovať
osamelyvlk co zase splietas,kde som napisal sliepka? napisal som hydina,to je mnozne cislo!nezahovaraj stale nejakymi hlupostami!zaujimal by ma ten pud sebazachrany!nikto nerozmrzal a nezamrzal,zivot sa formoval,evolucia prebiehala.predchodcovia dnesnych chobotnatcov sa vyvijali od Euroazie,Ameriky,Afriky rodmi ako Moeritherium cez Palaeomastodon,Phiomia, Gomphotherium,Trilophodon ... az po dnesne tri formy ,ktore prezili v Afrike a Azii!ale otom je skoda sa s tebou bavit! k veci!.sucasny zakon nieje najstastnejsi pretoze umoznuje strielat po akomkolvek psovi v reviri. ◄ reagovať
Goret, súhlasím s Tvojim názorom. Pes a mačka sú domáce zvieratá, nemajú čo behať voľne bez dozoru. Voľný pohyb by som povolil len vo vymedzených a ohradených priestoroch, kde by nemohli spôsobiť nijakú škodu. ◄ reagovať
!!! téma bola založená skrz odstrel túlavých psov vzhľadom na zákon o poľovníctve !!! Mal alebo nemal by zákon o poľovníctve umožňovať odstrel psov, mačiek, fretiek a pod. spoločenských zvierat? Ak áno, stačí to v dnešnej dikcii, alebo by ste to v zákone o poľovníctve nejako uvolnili, príp. sprísnili? Ja som za prísnejší postih majiteľov a držiteľov týchto zvierat v zákonoch upravujúcich držanie a voľný pohyb týchto zvierat a zákon o poľovníctve by som nechal bezo zmeny ako poslednú inštanciu krajného riešenia ochrany poľovnej zveri a ostatných divožijúch zvierat a živočíchov. ◄ reagovať
Takže evolúcia prebiehala normálne ďalej - slony v Afrike pred 10 000 rokmi rozmrzli a milovali sa normálne ďalej. Tomu neuverí ani moja vnučka. Sliepka naznášala 100 vajec, túlavé psy a mačky /aby sme sa držali témy/, jej 80 odjedli a z 20 -tich jej dovolili vychovať potomstvo. Lenže to by musela sliepka znášať vajcia 120 dní, povedzme od 1.4. do konca júla, a kurčatá by potom behali po dvore s holým zadkom ešte po prvom snehu v decembri. Šlo by to? ◄ reagovať
teraz zase ocom tocis?! skoncili sme pri tom,ze,ked ty najdes 10 hniezd po liahnuti neznamena to,ze zahniezdilo 10 sliepok,ale ,ze len 10-tim sliepkam sa podarilo vyviest kurence v danej lokalite.co si zase ty spochybnil nejakym pudom sebazachrany,ktory by sa prejavil aj u ostatnych sliepok v lokalite a opustili by znasky,ak by sa aspon v jednom hniezde objavil predator.takze drz sa toho ! evolucia normalne prebiehala dalej ,coho vysledkom su dnesne formy zivota. ano hydina im zanasa,zo 100 vajec co poznasala nakoniec je 20 kureniec,zvysok vajec skoncilo u predatorov! ◄ reagovať
Ak mi s tým hniezdením medzi potkanmi neveríš, over si to u chovateľov z vidieka, alebo s okrajov miest. Určite mnohí majú skúsenosti s tým, že im hydina "zanáša" a po čase sa objaví na dvore s kŕdlikom kurčiat. Aj to sa mi stalo. ◄ reagovať
growler, 5.10., o 13,50. Práve že som videl a zažil na vlastnej koži. Už som písal, že som býval na kraji mesta, dvor nebol ohradený , sliepky, kačice, či morky hniezdili pod králikárňami, v burine, pod kopou raždia, kde mali prístup potkany, mačky, psy, kuny a vždy úspešne vyhniezdili. Keď mláďatá /kurčatá,.../ podrástli, už ich bolo treba zatvárať. Začala fungovať kompenzačná mortalita. A to chovatelia neradi. Ale nikdy sa nestalo, žeby potkany kradli vajcia, či kurčatá spod sliepok. A Darwina? Nie som sám, kto ho spochybňuje. Prečítaj si knihu od H. - J. Zillmera: Darwinov omyl. Netvrdím ani, že všetky formy života má na svedomí bradatý pánko. Ale neverím, že evolúcia bola prerušovaná nejakými ľadovými dobami. Je na to príliš veľa protiargumentov. Alebo príliš veľa otázok, na ktoré niet odpovedí. ◄ reagovať
Hekler,škoda že jóži nie je ako to červené, ktoré získava na kvalite spolu s plynúcim časom :) ◄ reagovať
to je škoda, čo mi teraz bude zvyšovať tlak, musím si otvoriť flaštičku červeného ◄ reagovať
Vďaka za lichôtky, ale teraz nemám čas. ◄ reagovať
ako vsetky s pánom "odbornikom" Jozefom Begalom :) ◄ reagovať
Naozaj plodná diskusia smerujúca k téme...:) ◄ reagovať
jedna perla za druhou :) overit by si si to mal sam,lebo ty sa drzis pravidla,co si nevidel nejestvuje! ano sliepky medzi sebou telefonuju a informuju sa otom navzajom,ze 1km dalej jednej prave vypratal hniezdo jež,tak aby rychlo stadial zmizli tie ostatne :) odpoved na to co sa pytas mas v tej diskusii,kde spochybnujes Darwina s jeho prirodzenym vyberom a tvrdis,ze formy zivota ma na svedomi bradaty pánko sediaci na oblaciku :) ◄ reagovať
growler, moje dôkazy, nie teórie, nie sú vôbec labilné, stabilnejšie nič nepoznám. Predátor /krokodíl/ loví iba mladé pakone, to každý vidí v daných dokumentoch. Staré a choré, nielen ľahko uloviteľné, ale už aj utopené, nechá doslova plávať. A zdochliny? Má rád, ale tiež mladé. Môžeš si to overiť - predlož líškam mŕtveho mladého a starého zajaca. Aj uhynuté kurča vo vajci je mladá "korisť". A koľko bolo hniezd v danej lokalite? Ak by líška alebo jazvec, či jež, vyplienil čo len jedno hniezdo, ostatné sliepky by lokalitu v sebazáchrane opustili. Kedy som písal, že som uznal, že doba ľadová bola po čiaru Alpy - Karpaty? Dobre píšem, že ty si to písal? A čo ty na "dôkazy" vedcov, že celá Amerika a Afrika boli pod ľadom? Na toto odpovedz a neodkopávaj do autu, že neviem kudy kam. Odpovedz, kde bol tamojší život! Len ak chceš, aby moje teórie neboli labilné. ◄ reagovať
tie tvoje teorie su tak labilne,ze aj ty sam si ich dalsimi teoriami rucas.v jednej diskusii tvrdis,ze predator lovi len mlade zdrave jedince,starym,chorym (lahko ulovitelnym) sa z daleka vyhyba,toboz aby zral zdochliny a tu tvrdis,ze predator ma predsa rad zdochliny.ako vies kolko bolo povodne hniezd so znaskami v danej lokalite?to,ze ty najdes napr.10 hniezd po liahnuti neznamena,ze tam aj zahniezdilo tolko sliepok!to je len mnozstvo ktoremu sa podarilo vyviest kurence!co sa tyka doby ladovej a toho,kde bol zivot,to som ti tu uz X-krat pisal.v jednej diskusii to akoze uznas a v dalsej to zase spochybnujes,lebo nevies kudy kam uz stym hlupostami! ◄ reagovať
axon. Máš pravdu, že z električky som nevidel žiadneho predátora vyžierať vajcia, ale videl som /nie z električky/ vajcia v hniezde bažantíc, kačíc, jarabíc a iných -íc, neskôr škrupiny po vyliahnutých mláďatách, z čoho nemožno vedecky usúdiť nič iné, než že vajcia čerstvé a s vyvíjajúcim sa zárodkom predátorom nechutia. Aspoň nie sú ich vyhľadávanou lahôdkou. O miliónročnej prosperite už ani nepíšem. A že v očakávanom dokumente o mamutoch uvidím "samé táraniny"? No to netvrdím. A "že tam budú príspevky od odborníkov, vedcov, dokázané najmodernejšími metódami a prístrojmi". Aj teóriu o dobe ľadovej dokazujú najmodernejšími metódami a prístrojmi - robia však jednu veľkú, kardinálnu chybu - že nimi nedokazujú aj to, kde bol život /slony, bizóny, pižmone, klokany, tučniaky/!!! Ja chcem mať jasno vo všetkom! Aj v tomto! ◄ reagovať
rys2, si ma dorazil. Určite nie som za to, aby "všetky psy a samé behali po revíroch Slovenska". Ale na psa s majiteľom, ktorý ho má pod kontrolou a zodpovedá za neho /za strhnutie zveri, atď./, za "náhodných" tulákov, honcujúcich sa, som za zákaz odstrelu. Som za tú spoločenskosť poľovníctva. Bez tvorby tlakov medzi poľovníkmi a nepoľovníkmi /najmä deťmi/. ◄ reagovať
Joži, poprosím ťa o vyjadrenie a krátke zdôvodnenie odpovedí k týmto otázkam: 1) si za, aby všetky psy mohli behať navoľno, samé, v lesoch, revíroch na Slovensku bez obmedzenia? 2) Si za, aby sa na všetky takéto psy vzťahoval zákaz odstrelu? ◄ reagovať
Edu, mňa nezaujímajú kosti mamutov, ani ich vek. Zaujíma ma príčina ich vyhynutia. Na tie táraniny som zvedavý. Napr. akou je tá, že v Grónsku mamut dobu ľadovú neprežil, ale pižmoň prosperuje naďalej. Ale z čoho žili oba druhy cez dobu ľadovú? ◄ reagovať
Ešte axon, nepozorne čítaš. Nikde som nepísal, že vlky nelovia raticovú zver. Nelovia srnčiu zver!!! To nie je všetko raticová zver. Aj jelenia, sobia, losia, bizónia je raticová. A na tie sú naprogramované evolúciou vlky. Tak nezavádzaj! ◄ reagovať
lubenko, netvrdím, že tvoj otec klame, ale ak by to bolo pravidlom, že jež zožerie v hniezde čo len jedno vajce, bažantica hniezdo opustí. Alebo - čakal by pri hniezde a vajce by zožral ešte teplé po znesení. A na druhý deň by zožral ďalšie. A bažantica by tak znášala a znášala, ako tá vo voliére - 50 až 80 vajec za sezónu. A si predstáv, že to by jej trvalo 2 až 3 mesiace. Čiže - na hniezdo, ak by sa jej podarilo zachrániť 8 - 16 vajec, by zasadla niekedy v júni a júli. Uznaj, že to nejde. Ale videl som aj vyplienené hniezdo, čo považujem za výnimku z pravidla, nie pravidlo a vysvetľujem si to tak, že v hniezde muselo byť skazené, neoplodnené vajce. To šírilo pach "záprdka" a ten priťahuje predátory. Tie predsa majú rady zdochliny. Inak sa to vysvetliť nedá a považovať to za pravidlo tiež nejde, pretože potom by vtáctvo, hniezdiace na zemi, muselo hniezdiť niekde na skalách, kam sa ježe a líšky nedostanú. Predsa prvé vajce "musí čakať" za posledným 16-tym aj tri týždne, plus 3 týždne liahnutia, kedy sliepka počas sedenia na znáške si tiež denne "musí odskočiť" vyprázdniť sa a najesť a vajcia jej nikto nevartuje, spolu 6 týždňov je vajce ohrozené. Ak by boli atakované dravcami, nikdy by sa bažant nemohol úspešne rozmnožovať. A predsa - dobyl aj Ameriku. growler, nepresvedčil si ma. Viac verím tomu, čo som napísal a nepočul som ho v súvislosti s poľovníctvom a lovom zveri človekom. Ale na dnes už dosť. ◄ reagovať
lubenko, tie vajcia určite vyžrali mimozemšťania. Jožibači z košickej električky nevidel žiadneho predátora vyžierať vajcia = to znamená, že vajcia predátorom nechutia...DDD:: Taktisto nevidel loviť vlkov raticovú zver, z toho mu vyplýva, že ju nelovia::((( A keďže nezažil žiadnu dobu ľadovú, tak neverí, že nejaká bola. V dokumente o mamutoch, ktorý spomína nižšie, budú podľa neho samé táraniny. To, že tam budú príspevky od odborníkov vedcov dokázané najmodernejšími vedeckými metódami a prístrojmi, mu nevadí a bude si stále trepať svoje.... Ach jaj..DDD((( ◄ reagovať
len teda nechapem ,ktory predator u nas v bažantnici vyžieral vajcia v bažantich hniezdach,otec ma stale presviedčal že to robi ,ježko,tchor,kuna ,vrana,straka a vraj dokonca jazvec a liška,teraz si ma Osamelyvlku dostal do pomykova,komu verit tebe lebo otcovi s 30 ročnou praxou v bažantnici. ◄ reagovať
osamely vlk na burzach si mözes dokonca kupit casti z mamutov :-D uhlikovou metodou c 14 si mözes overit dokonca ake sú staré :-D ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.