Čo vy na to, chovatelia psov pripravujú petíciu do parlamentu o zákaze odstrelu psov, ktorí sa vzdialili od obidlí resp.svojich majiteľov. Asi im treba poslať zopár fotiek so strhnutou zverou.
Veru tak,chorá spoločnosť. Pes bol pri človeku od dávna,ale vždy to bol len PES,dnes tomu ludia dávajú ludské mená,spávajú s ludmi v posteliach,zvieratá sa pre nich RODIA a ZOMIERAJÚ,nie kotia a dochnú.Majú kopu rečí o ochrane zvieratiek ale idú do obchodu a kúpia kurča,hovädzinu,bravčovinu a na propagandu ich bludov využívajú plastické deti väčšinou z miest,lebo deti z dedín dobre vedia čo je zabíjačka,aj že občas treba zabit kačku,morku,sliepku či hus a pes je na dvore,samozrejme ak zdochne ,škoda,zvlášť ak bol dobrý ,ale nikto mu nestavia pomníček a nechodí mu na hrobček pálit sviečočky ako magor. Taká úcta sa má prejavovať ľuďom,nie psom. Samozrejme ak mestská "panička" so psom chrápe v posteli,potom jej pripadá povinnosť mu postavit pomníček.Luďom z toho hrabe asi len bieda a hlad im otvorí oči,potom zhltnú aj upečenú čivavu.
GORET - akým spôsobom si overíš, že ten pes vykonáva to, čo píšeš ? ◄ reagovať
K jaro1, dnes o 0:17 , pes poľovného plemena nie je automaticky poľovným psom. V zmysle zákona patria poľovné psy k tzv. "zvláštnym psom" s právom voľného pohybu v poľovnom revíri. Zvláštny pes je taký, ktorý tam nie je bezdôvodne, ale vykonáva nejakú činnosť, na ktorp je určený. Poľovné psy sú určené na poľovanie, t.j. pomáhajú poľovníkom. Nemusí to byť len poľovačka, môže byť aj kontrola revíru. ◄ reagovať
Lanus, su pripady a je ich CORAZ VIAC, ked si nepolovnici zadovazuju (zrejme aj zamerne) akoze polovnicke plemena psov ( v drvivej väcsine su to ale psy bez preukazu povodu a skusok polovnej upotrebitelnosti) a zacali byt velmi vynaliezavi. Nastudovali si zakon a teda vedia, ze polovnik nemoze strielat vo vseobecnosti na pol. plemena psov. A jednoducho toto ZNEUZIVAJU v tom zmysle, ze ich cokel beha a snori v hocijakej vzdialenosti od nich, moze durit, stvat (nahanat zver), zadrhnut zver najmä v case vrhania ci vychovy mladat pol. zveri, ci v zimnom obdobi v case stradania a nudze. Skratka a jasne, tito majitelia vyuzivaju dieru v zakone a pri stretnuti s polovnikmi vyhlasuju "ved ja mam polovnicke plemeno psa" a teda moj pes si moze behat po hore kde chce a robit co chce. A mozno si aj v duchu myslia "a ty polovnik ma bozaj v ri." PS- lanus, ako to vidis Ty, co sa s tym da robit? ◄ reagovať
pytliak6 - Odpoveď je: nie nemá ! (Z.č.274/2009 z.z./§29 (1) f .) Tvoja otázka však potvrdzuje nedostatočnú fundovanosť väčšiny "rýpalov" ,ktorý sú lenivý si naštudovať potrebné náležitosti !!! ◄ reagovať
Patliak 6 - v tom prípade využi žolika, zavolaj známemu na telefón !!! ◄ reagovať
Chcem sa informovať keď mám poľovného PSA v cudzom revíri na voľno a odbehne cca 200m, má právo ho poľovník zastreliť? ◄ reagovať
odkaz V Yellowstone bolo vypustených v 96 viac svoriek vlkov a aj viac poddruhov, preto ten farebný dimorfizmus, ◄ reagovať
pytliak6 - na margo odkazu 24.1.o 18:16 to sú práve zábery z Yellowstonu.Na tom zábere kde po zabití kojota spolu zavýjajú sú práve markantné tie podozrivo dlhé chvosty, ktoré dĺžkou za napr.nem.ovčiakmi ani moc nezaostávajú. Zepo - zaujímavý postreh !Na nejakom seminári Slov.zoolog.spoločnosti konanom koncom 70-tych rokov Dr.Voskár tvrdil,že tie čierne vlky sú samce a svetlé sú samice...Mne bola tá farebná variabilita tiež podozrivá.Váš postreh by to ale vysvetľoval... ◄ reagovať
Vlk dravy sa cloveku vyhyba, uteka pred nim. Ale taky krizenec psa s vlkom by pravdepodobne nemal strach a moze byt pre cloveka nebezpecny. ◄ reagovať
Pre inšpiráciu: ak by našim (karpatským) vlkom hrozilo vyhynutie, pravdepodobne by sa tiež párili so psami (túlavými). Zdá sa však, že naše vlčice zatiaľ nie sú na tom až tak blede a psy im slúžia hlavne na zahnanie hladu a nie pudu zachovania rodu. ◄ reagovať
Vlk evidentne zabíja psy a asi aj kojoty.Dokonca sa tvrdí, že najlepšie ako nemať krížence je mať čistokrvné vlky.K výnimočnému kríženiu zrejme dochádza len ak samec daného druhu nemá k dispozícii samičieho jedinca svojho druhu a pritrafí sa mu háravá suka vlka, psa či kojota.Jeden takýto prípad eskymáckej saňovej sučky popisuje napr. aj kanadský zoológ - výskumník Mowatt , ktorý v 50.rokoch študoval ekológiu a etológiu vlka v kanadskej Arktíde (publikácia so slov. titulom "Nehaňte vlka"). ◄ reagovať
Pred chvíľou som pozeral noviny o 17stej na jojke . Dva veľké túlavé psy napadli zvieraciu farmu . Pozabíjali ovce a kozy , následne sa vrhli aj na prichádzajúceho majiteľa . Chvalabohu bol ozbrojený a psov zneškodnil . ◄ reagovať
V Yellowstone začali introdukovať vlkov v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a to výhradne z umelých odchovov. Zrejme pre nedostatok kvalitného genetického materiálu si proti degenerácii vlkov pomáhali aj s krížencami (viď poznámku p. Lysca o Eskimákoch). A výsledok? V niektorých yellowstonských svorkách vidíte spolu vlky bieleho, sivého aj čierneho sfarbenia a zriedkavo aj bakoše.Nikde inde na svete čistokrvné vlčie svorky nemajú taký farebný spektrum. Preto poukazovať na yellowstonské vlky ako na "originál" je prinajmenšom ignoranstvo. ◄ reagovať
Vlk berie kojot ako konkurenta preto ho zabije keď je možnosť odkaz ◄ reagovať
Volkosob, saarlosov vlčiak, ČS vlčiak,... to sú plemena vyšľachtené človekom, netvrdím že sa psy s vlkmi nekrížia vo voľnej prírode, v Rusku bežné, preto strácajú plachosť, ale v Yellowstone, to sa mi nechce verit, viem niečo o tom parku a aj som tam bol ◄ reagovať
Huskyman,napred poštuduj a potom pridaj komentar,i u nas čo som videl daktore strelene vlky boli už šmihnute vlčiakmi,presne ako vravel Lysec dlhe ohaňky ◄ reagovať
Huskyman-Váš pseudonym mi naznačuje, že by ste mali vedieť o tom, že starí Eskymáci i severní Indiáni úmyselne krížili svoje saňové psy s vlkmi.A aj tzv.čs.vlčiak je výsledkom kríženia s vlkom.A m.i. scifi neznášam.Pozerám len prírodovedné kanály ,ale na Vašom príklade pozorujem, že niektoré pojmy (napr.Yellowstone)sú pre niektorých ľudí ako keby 11-sv.prikázaním ,o ktorom sa nepatrí pochybovať...Aj oni (USA)varia len z vody ... ◄ reagovať
K Huskyman, dnes o 12:58 , odkaz ◄ reagovať
Kríženie vlka a psa na našom území nie je až taký vážny problém. Mačky to už je o inom. Tam je to kríženie veľmi významným aspektom. Často navrhovaným riešením je čipovanie psov. Voči čipom, akýmkoľvek, mám averziu. Na jednej strane by to mohlo pomôcť, no je otázne, koľko psov by bolo naozaj začipovaných. Je to ako s registráciou hospodárskych zvierat. Je zo zákona povinná, ale väčšina zvierat v SR registrovaná nie je. Drvivá väčšina ľudí na dedinách o takejto povinnosti ani len netuší, nie to aby ju ešte dodržiavali... ◄ reagovať
Lysec sa spamätaj v Yellowstone vlčiaky? Pozeráš moc sci-fi ◄ reagovať
Myslím, že stačí napr. vidieť filmy o vlkoch z Yellowstonského NP.Niektorí majú také dlhé chvosty ("oháňky") ako čistokrvné nem.ovčiaky..Keď si človek uvedomí, že vlky tam boli umelo vysadené (!) v r.1995 tak sa mi zdá, že ochranári na celom svete asi používajú dosť nečisté metódy, viď naša "mačka divá" a pod.... ◄ reagovať
Tu by mala zasiahnut a vyjadrit sa najmä ochrana prirody SR. Eliminaciou tulavych psov a maciek predchazame hybridizacii pes x vlk a macka diva x macka domaca. V Rumunsku, Taliansku a inych krajinach je to vazny problem, ktory moze viest k strate genetickej integrity voľne žijúcich živočíchov. Eliminacia tulavyvh psov z biotopov vlka je dokonca sucastou Bernskej konvencie z roku 2014. odkaz odkaz odkaz ◄ reagovať
Dede ano aj u ná sme mali info tom, že tie psy ušli. Je to aj o majitelovi. Akurát pre mňa bolo jednoduchšie ich zaviesť do útulku. ◄ reagovať
Dede, tabáček. Najúspešnejší príspevok v tejto téme, tiež nie je o túlavých psoch, no veľmi pasuje do tejto chorej doby predháňajúcej sa v šírení napätia a nenávisti, tak mu predsa nemôžeme kontrovať niečím pozitívnym. ◄ reagovať
Namor 676 ... ja sa témy držím, je zima aj som primrzol... ◄ reagovať
K Durell, dnes o 15:16, "vlastná skúsenosť - psy stratené dlhšie od majiteľa - na písknutie, alebo zavolanie bežia smerom k nám a nie od nás - idealny na odchyt a odvoz do útulku - tam si ich identifikujú a najdú majiteľa." Veľa ľudí dáva info o zabehnutí ich psa nielen mestskej polícii a útulku, ale aj "psím" veterinárom, akurát, že nehovoria o zabehnutí, ale o strate ;) ◄ reagovať
Lovecké psy - tam mám jasno. Zabehnutý pes má zväčša obojok a je to pes ktorý je od majiteľa len chvílu a počuť aj píšťalku alebo vykrikovanie majiteľa. Zväčša je to pes čistokrvný s PP a ešte k tomu Gro lovecké plemeno . Psou do cca 10-12 kg si niak ani nevšímam. majú na to aby zver "kúsok hnali, ale nie strhli " drobný miláčkovia . Najhorší sú psy pozbierané z osad a dedín pod horou " guláš alebo pouličná zmeska " 2- 3 málý má rozum a tie velké silu . - často niektorému na krku visí ešte aj kus reťaze alebo špagátu . sú exteriérovo zanedbané . - lovím bez diskuse . Vlastná skúsenosť - psy stratené dlhšie od majiteľa - na písknutie, alebo zavolanie bežia smerom k nám a nie od nás - idealny na odchyt a odvoz do útulku -tam si ich identifikujú a najdú majiteľa. Ak pes ide ku mne podľa chovania viem rozlíšiť či hrozí z jeho strany agresia, alebo je celý šťastný, že vidí človeka. HLAVNE - všetci poznáme revír a miestne pomery pytliačiace psy sú často známe. ◄ reagovať
vysvetli tu niekdo pojem,zabehnutý ,tulavý a pytlačici pes a ako sa to da rozoznat,čo sa týká polovnickeho psa ,zakon zakazuje takeho psa zastrelit a ešte by som chce aby niekdo fundovane vysvetlil ako v prípade,ked to zisti mame postupovat,ale poprosim,konštruktivné navrhy,nie odpovede,že by som to mal vediet,pretože vetšina sa tvárí že to vie,ale v novinach čitame tolko pripadou,nad ktorýmí ostava rozum stat čo kde aký polovnik a komu streli psa ◄ reagovať
Stagstalker, vyjadril si to presne. Ja by som veľmi zvažoval nad odstrelom tzv. zabehnutého psa, najmä poľovníckeho.Určite nie som za prijatie absolútneho zákazu odstrelu. ◄ reagovať
Tulave psy ktore LOVIA zver treba strielať a par ich mam na konťe,ALE.Nalejemesy vina.Človek ktoremu sa pes zabehol,alebo vystrašene zviera/pes/ktoreho nezvladli majitelia alebo ich hračka prestala bavit aj to všetko može byť pre niekoho tulavy pes.A čo tak pes suseda ktory ma vytača,alebo ešťe lepšie polovny pes od susedov čo sa nim tolkochvascu .Aka to polahoda vhladačiku.Cvičim psov 35r viem otom svoje.Kto čo odstrely hovory aj o IQ majitela zbrane.Že sa spravaju ludia ku psom lepšie ako k ludom,nečudujemsa.Žiaden pes nikoho neokradol o mzdu,neohovoril a nesedi vbase že je pedofil.Ale naša laskyplna krajina je preplnena indyviduami ktore psom nesiahaju ani po chvost a tiež im daváju obojky lebo basy su preplnene.Ked človek pracuje a žije so zvieraťom ktoreho živy a zaroven mu dava obživu sa k nemu sprava inak ako buran ktory s prazdnoty svojej lebky zmlati ako svoju rodinu aj zviera ktore ho živi.Prosim bez vyhovoriek.AKY PAN TAKY KRAM PLATI TO NA VŠETKO. ◄ reagovať
Stagstalker, premenné-nepremenné, pred streľbou by sme mali použiť rozum aj v takýchto prípadoch. Možno sa tvoj príspevok preto tak páči, že v ňom konštatuješ, že hoci omyl s absolútnou istotou vylúčiť nemožno, s veľkou pravdepodobnosťlu sa to dá. Teda dá sa, ak sa chce, alebo sa mýlim? Prial by som si, aby sa páčil viac, ako ten o pečenej čivave aj preto, že sa viac týka problematiky túlavých psov a nikoho a nič neznevažujte. ◄ reagovať
Goret,už do príspevkov dávaš príliš veľa premenných, "mohol stratiť obojok, môže byť zabehnutý, môže sledovať stopu feny," jednoducho jednoznačná odpoveď na tvoju otázku ako takýchto psov v teréne rozlíšiť nie je a zákon nepozná niečo ako zabehnutý pes. Pri takýchto úvahách môžeme tlmenie túlavých psov rovno zabaliť, vždy si totiž nejaké to "môže to byť tak" dokážeš pred usmrtením takéto psa povedať. Rozhodnutie je vždy na poľovníkovi, ktorý drží zbraň, myslím, že väčšina ľudí, ktorí psa majú, chovajú alebo chovali vie, ako sa správa tulák, ktorý je v prírode už nejaký ten čas a ako sa správa pes, ktorý má majiteľa a je len krátkodobo zabehnutý. A pokiaľ padne aj taký, je to riziko, ktoré je s útekom psa spojené, poľovník nie je povinný toto v zmysle zákona skúmať, pokiaľ sú splnené podmienky, je to jeho právo a určitým spôsobom aj povinnosť v zmysle ochrany zveri a revíru. Vždy je to škoda, pre majiteľa aj pre psa, ale pochybujem, že normálnemu poľovníkovi robí usmrtenie hocijakého psa radosť. Zákon definuje aké psy usmrtiť nemožno, je to dostatočný široký záber, aby to pokrylo najmä psy, ktoré zabehnúť mohli- napr. z poľovačiek či výcviku alebo majú majiteľa, ktorý ich zvládne zákonne označiť. ◄ reagovať
Čo robiť s túlavými psami, všetci vieme. Ako však rozlíšiť túlavého psa od zabehnuvšieho? Pes s nosom pri zemi nemusí sledovať práve len stopu zveri. Môže to byť jeho vlastná stopa, príp. stopa rujnej sučky, ale aj keby to bola stopa zveri, ešte stále to nemusí byť túlavý pes a reflexný obojok mohol stratiť kdesi v húštine. ◄ reagovať
Chlapi, pes a kôň sa nejedia . Kone a psy hynú, včely mrú alebo padajú. Včely kone a psy pre nás pracujú a v prípade koní a psou sú ochotné isť aj do roztrhania tela . Ad 2 psy a kone sú schopné prejavu náklonnosti , vernosti a oddanosti, ale nie všetky . Dobre to všetci vieme, že to ako sa vyjadrujeme je hlavne prejavom úcty, voči týmto tvorom. Len to netreba preháňať. Skrátka poznám psou, s ktorými si človek vie pokecať lepšie ako s podaktorými ludmi , aj keď toho moc "nenahovoria" :-) ◄ reagovať
Dušan, to určite nie a ani u mňa psy nedochnú, ale hynú, keď uhynú tak ich nehodím do garátu, atď., atď.... To sú však detaily, ale v globále s ním úplne súhlasím. Je to pomýlené, zvrátené a silno choré !!! ◄ reagovať
Dušan už sa ani nedivím že ti nebohý Pavlorek nevedel prist na meno ◄ reagovať
stefa, ak by u teba zaklopal, nejaký psí gurmán, aby si mu venoval niektorú z tvojich sučiek na guľáš, čo by si mu povedal? Pochybujem, že "Poď a vyber si." ◄ reagovať
Priatelia (aj nepriatelia), Každý môže mať na určitú vec svoj názor a či je jeho názor ten správny, to je nielen vecou pohľadu, ale hlavne reálnej a sebe neprispôsobenej skutočnosti. Nemôžete ma obviniť z nedostatku informácií o súžití človeka so psom, psy chovám od detstva a posledných cca desať rokov žijem sám v domčeku pod horou a počas týždňa sú jedinými mojimi spoločníkmi za ten čas moje suky, preto ma nemôžete ani ovplyvniť rečičkami o súžití chudáka starého človeka s jediným spoločníkom a to so psom, ale musím súhlasiť s názorom 357AS. Táto spoločnosť je chorá a poľudšťovanie správania sa zvierat všeobecne, nielen psov, vedie k ďalšiemu prehlbovaniu tohto chorobného stavu. Neprospieva to ani jednej strane ani človeku a tobôž nie tým zvieratám. Napriek mojej láske ku psom stále viac sa stávam odporcom stavu v súčasnej kynológii a to už ani nehovorím o zvrátenom psíčkárení a to nielen vo veľkomestách. Vzťah človeka a psa bol vždy postavený na základe ich súžitia vo svorke, ktorej členom ak sa chcel pes stať, musel sa človeku podriadiť. Keď to človek, neznalý týchto základov chce zmeniť, upustí od svojej dominancie, ktorú samozrejme pes okamžite prevezme, nikdy to pre toho psa nedopadne dobre. Bohužiaľ život je dnes taký, zvrátená demagógia prevláda nad zákonmi prírody a dôsledky tohto neprirodzeného stavu sa vždy, skôr alebo neskôr, dostavia. ◄ reagovať
K lubenko, dnes o 9:07, uff, vari tu ja bránim niekomu vyjadriť názor na alebo huckám na neho admina? Vari tu ja niekoho znevažujem a chcem umlčať? U nás pes nezdochne, ale uhynie. Ak keď uhynie, tak ide pod orech v našom sade. Ak ti moje názory nie sú po chuti a viac sa ti páči psie menu, tak "dobrú chuť". ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.