Tak, aby se nebylo třeba hádat pod fotkou.... no pojďme se k tomuto tématu vyjádřit ZDE. Určitě se najde střelec , co vysoká na 300m pro něj není problém.... dobrá ráže, střelivo, optika, znalost balistické křivky..... a asi by to šlo....
Ja si dodnes pamatam, ako nam ucitel na zakladnej na prvom stupni povedal, aby sme neverili vsetkemu, co nas bude ucit. Casom vraj sami prideme na to, ze su to blbosti. Bol to Pan ucitel. ◄ reagovať
lebenkooooooo.....Nový Zéland a lov kojotov v USA prípadne Afghanistan som dal len ilustračne ....aby ľudia videli ..že tá technika za 30 rokov pokročila ......a že lov tohto druhu.. je vo vyspelom svete úplne bežný ...a nie žiaden extra hazard ..ako to opisuješ .... hazardom to je ..ak sa nejaký chytrák starou Z-kou a 6x cajskou snaží napodobniť to.. čo iný dokazujú s o 3-desaťročia modernejšou technikou... Ja to takto nepropagujem ...na väčšie vzdialenosti strieľam zriedka ...som prívržencom vábničiek a väčšinu zveri som schopný utĺcť pažbou ..čo sa tlačí po hlaveň ... ale takých strelcov poznám ....a viem že to ide bez problémov a nejedná sa o žiaden hazard .... ten človek pred výstrelom zhodnotí všetko čo má a ide na istotu . Alfa a Omega je ta posledná veta .........a poriadny " Vercajch" Celé je to len o tom prekonať "blok" a pochopiť.. že ten vármint s dobrou optikou a strelcom dokáže bez problémov na 300m to.. čo Ty zo svojím náradím na 100m .... ◄ reagovať
Orol, dobre si to definoval, je to tak, Bleser300VM ked som robil polovačku tak nás učili že strelba zver na viac ako 150 metrov je nepolovnícka ◄ reagovať
orol, ale stale neviem, co je to ta polovnicka vzdialenost a ci je rovnaka pre vsetkych. P.s. Este si zabudol na jednu dolezitu vec. Keby pes nekakal, roztrhne ho ako zabu. A mozno aj viac ako na 10 cm. Na to tiez neslobodno zabudat. ◄ reagovať
Poľovnícka a zodpovedná streľba na zver, to nie je ako podať športku a čakať, či sa ujme, to je o niečom úplne inom. V prvom rade o pravom poslaní poľovníctva, o jeho hodnotách, úcte k zveri a vyspelom a disciplinovanom prístupe jednotlivca. Snažím sa osobne strieľať tak, aby som zver nie len zasiahol, ale v prvom rade čo najrýchlejšie usmrtil. Aby som sa nehanbil pred druhými a hlavne sám pred sebou. Poľovnícka vzdialenosť streľby mi po všetkých poznaných teoretických a praktických hľadiskách vyhovujú najviac. P.s- pri strelbe na dlhé trate nestačí mať len dokonalú flintu s dokonalou optikou – pomôckami a dokonalým strelivom. Keď k tomu prirátame dokonalého strelca , ani to nie je ešte pri streľbe na dlhé trate zárukou úspechu. Ten dokonalý strelec musí ešte poznať všetky zákonitosti balistiky, poveternostných podmienok ( vietor, mráz, teplo, slnko ), ktoré s presnou streľbou na dlhé trate výrazne súvisia. Je rozdiel v POSUNE ZÁSAHU, ak ja strieľam na 100m pri silnejšom vetri napr. zo 7x64 a je rozdiel, v POSUNE ZÁSAHU, keď strieľam na 300-400m. Stáva sa, že guľa ide na túto vzdialenosť 300-400 pri silnejšom vetre pol metra vedľa vedľa cieľa. Je rozdiel, ak mierne strhnem a guľa je na 100m mojim zavinením 7cm od desiny na terči a je rozdiel, koľko to bude cm od desiny na 300, či 400m. O tom je to. Týmto poukazujem na prvé vety tohto príspevku. P.s- to, čo robia šnajperi, súťažní strelci, aké dosahujú výsledky, kto koho náhodou na km zabil, ako, čím, na aké vzdialenosti sa poľuje tam a tam, kto náhodou ulovil zver náhodou 400m viem. Neznamenoá to však, že ako poľovník sa budem toho pridŕžať a skúšať strieľať na zver dovtedy, kým sa to aj mne nepodarí. Otec ma naučil jednu vec. Ak som netrafil, alebo postrieľal zver, tak mi nedal do rúk pušku pekne dlho a pekne dlho som s ním nesmel von. Bol to najväčší pre mňa najväčší trest. Raz mi takú strelil, že som sa štyrikrát otočil okolo seba. Ono by to pomáhalo komusi zrejme aj dnes. Ináč veľmi pekne to napísal hneď v prvom príspevku horarstevo. ◄ reagovať
lubenko bude asi tiez jeden z tych, co jazdia z bradou na skle a cuduju sa. Co ma Lipsicova novela so strelbou na 300 metrov sa zasa cudujem ja. ◄ reagovať
loveccccccccccc som rad že si spomenul ten Novy Zeland a lov kojotou v USA a to už nehovorim ten Afganistan,su to super podmienky srovnatelne s podmienkami polovačky u nas,ked to budeš takto propagovat dalej určite ziskaš čo najviacej podporovatelou proti Lipšicovej novele o zbraniach,ešte že sa da aspon suhlasit s tou tvojou poslednou vetou. ◄ reagovať
Samozrejme horarik pomylil som sa. Uz som si to nastudoval, bola to danielka, ked som k nej prisiel. ◄ reagovať
Peter10...prečo by streľba na veľké vzdialenosti nemala byť o poľovníctve??? To len preto že v Základoch poľovníctva sa uvádzajú nejaké vzdialenosti ..ktoré sú staré 30 a viac rokov ? Jediný kto mohol skôr k tejto problematike čo to u nás povedať.. bol Ing.Križan .. ten nejaké testy kalibrov a ich účinnosť prevádzal .. myslím že v 70-80-- roku ?? neviem mám knihu od neho.. tam to popisuje ... žiaľ dnes to nemá veľkú výpovednú hodnotu .. on lovil brnenskou Z-kou a cajskou 4x alebo 6x s klolikom uprostred či ako to Edo nazval?? .... dnes už máš varmintky stavané po všetkých stránkach na iné trate ... máš inú optiku 3-12x , 4-16.. a ešte daleko výkonnejšiu ... tiež moderné kalibre ako 300WM , 300WSM a kopa iných ..ktoré vznikli práve za daným účelom "streľby na dlhé vzdialenosti ....300m sú úplne bežné vzdialenosti pri lovoch na novom zélande a inde .... to nehovorím o Love kojotov v USA ...tam to prášia na 1000m v pohode m..š takého lovu plné Youtube..... v love ľudí sme pokročili ešte dalej.. doterajší rekord kanadského vojaka z Afghanistánu 2340m prekonal nedávno Američan ten strelil tlaibanca ešte o 100m dalej ...a to chce už inú zodpovednosť nie.. ako po zveri búchať ....... Dnes nemáš problém zakúpiť zbraň stavanú na dlhé trate .. skôr je problém túto streľbu zvládnuť ....ale ako to už niekto dole spomínal.. ked niekto nevie na 100m trafiť tak na 300 a viac strieľať určite nebude .... no to už nieje o streľbe na dlhé trate.. ale o "zodpovednosti" strelca .. ◄ reagovať
Suhlasim s viacerimi , ktori pisu ze sa da strielat aj na 300 a viac metrove vzdialenosti.S dobrou technikou urcite. Ale ja osobne si myslim , ze to uz nie je o polovnictve, ale o zalube strielat na zive terce. Urcite je to umenie triafat na taketo vzdialenosti a niekto to v pohode dokaze, ale polovnictvo je podla mna o inom. Privabit si tu zver, dostat sa k nej tak aby ma nespozorovala ci prelstit ju inou formou pokladam za polovnicky kumst. ◄ reagovať
Samozrejme aj ja som zastancom strelby na polovnicke vzdialenosti. Len mi tato debata silne evokuje situaciu, ked som dnes predbiehal damu na nadupanej felicii, ktora s bradou na skle isla v tretom jazdnom pruhu po dialnici. Velmi krutila hlavou, ked som ju predbiehal vpravo. Ja som zas divil, ako si dovoli s takou jazdou a farom pouzit aj iny jazdny pruh, ako samy krajny z prava. Mimochodom, meral som potom tu vzdialenost. Ta muflonka nebola daleko 400 metrov, nameral som len 380. Ale odhadol som to celkom dobre. :P ◄ reagovať
Jj sorry Orol nečítal som celú debatu. LaL zdar. ◄ reagovať
Lubo & Jaro nebudem sa opakovať čo už napísal vo svojom poslednom príspevku Edu.Netvrdím že je etické strielať na zver na 300-400m ale že sa dá aj na takú vzdialenosť spoľahlivo zasiahnuť a usmrtiť zver za predpokladu že je dobrý strelec ktorý má kvalitnú zbraň,optiku a kvalitné strelivo a dokonale pozná anatómiu zvery na ktorú strieľa... ◄ reagovať
Že by to išlo, som napísal v piatom príspevku odspodu. V závislosti od pohľadu ďaľších príspevkov sa vlastne už len bavíme... ◄ reagovať
Orol tu sa samozrejme nebavíme o tom ako je dobre strielať na stovky metrov . Len či by to išlo alebo nie . Starou vystrielanou storočnou puškou slabého kalibru s optikou 4 x 32 osnovou T ako kolík v plote na montáži ktorá sa ladí kladivom a nakoniec sa zakelneruje ,strelivom SPCE od S&B by som to tiež neskúšal samozrejme .Napríklad novou blaserkou v cal. W300 magnum naloženú špičkovou optikou a diaľkomerom so strelivom RWS EVO opretou o mäkkú podložku by som na 300 m na jeleňa na blat bez štipky váhania potiahol a vôbec by som to nepovažoval za nepoľovnícke ani nepoľovnícku vzdialenosť . Tak ako považujem za riskantné jazdiť škodou favorit 150 km rýchlosťou považujem za menej riskantné pohybovať sa 250 na ferarri samozrejme na cestách kde je to povolené jazdiť bez obmedzenia rýchlosti ako je to napríklad v SRN . Treba na to kvalitné pneumatiky ,brzdy a celé auto. Nie poloos ako malíček ako to bolo pri škodovkách ,že vyletenie kolesa bola bežná závada :-D ◄ reagovať
Lubenko, Peťko chce prísť k Tebe pravdepodobne na jeleňa a pri tej príležitosti ho "prever" ako aj jeho zbraň, aký to dosiahne nástrel na tých 300 a 400m. Či len metá koule, alebo aj triafa :-) ak bude na terči zodpovedný - "smrteľný nástrel", dovoľ mu prosím potom, nech si uloví toho jeleňa na tých 300-400m, keď po tom tak túži. Vieš, možno že ho nebaví strieľať na poľovnícke vzdialenosti a je to pod jeho úroveň, strieľať na poľovnícke vzdialenosti, ak sa cíti byť naozaj vynikajúci strelec.Tak Lubenko do toho, dôverujem Ti a dôverujem Peťkovi, nech to všetko dopadne OK. Lovu zdar. ◄ reagovať
pepies,nieje podstatne či niekto niečo dokaže lebo nedokaže a lebo podla seba sudi teba ,ja som v mojom komentari poukazal že strelba v našich podmienkach je do tych 250m nie pre to že by niekdo s lepšim vybavenim nevedel strelit ale hlavne pre bespečnost strelby a myslim že ta bezpečnost pri dnešnych lovcoch je na prvom mieste,či so mnou budete suhlasit či nie ◄ reagovať
Pepies tak ako po dialnici môže škoda 100 frčať 130 km rýchlosťou rovnako ako ferarri tak veľmi podobné je to i pri zbraniach a paušalizovaní poľovníckej vzdialenosti ktorá záleží na zvážení strelca . Sú strelci ktorí na 300 zasiahnu jeleňa každou ranou a sú takí ktorí ho chybujú na 50m :-D to je fakt . Keď sa začalo debatovať o poľovníckych vzdialenostiach o dnes bežne používaných kalibroch a magnumoch nebolo ani len snívané taktiež o kvalitnej guľovnici ,optike ,strelive ,diaľkomeroch a podobných vecičkách sme tiež len čítali v zahraničných katalógoch krútiac si hlavou nad absurdnými cenami ktoré pre československo boli abusurdné a astronomické čo bolo vlastne jedno lebo doviesť si niečo zo susedného rakúska bolo rovnako nemožné ako tie ceny v kettneri :-D V tých dobách sa paušalizovala nejaká poľovnícka vzdialenosť a pretrváva dodnes . To bola doba kedy sa jeleň strielal rem 222 a poľovnícka vzdialenosť bola rovnaká pre rem 222 ako pre všetky iné kalibre .Dnešné moderné zbrane ,kalibre,strelivo,optika atd . majú inú presnosť ,účinonosť a každý musí vedieť čoho je schopný . Ak je zbraň vybavená ešte diaľkomerom dá sa balistická krivka odhadnúť s vysokou presnosťou . Kto však namieri na horizont chrbáta jeleňa s bežnou guľovnicou nastrelenou na optimálnu vzdialenosť udávanú výrobcom mal by jeleňa zasiahnuť na komoru. ◄ reagovať
Poacher velmi dobrý komentár neni čo k tomu dodat.Ale je tu zopar jedincov čo si myslia ked niečo nedokážu sami nedokáže to nikto. :o( alebo že podla seba súdia Teba... ◄ reagovať
Nechcem tu rozoberať etickosť alebo neetickosť . Faktom zostáva ,že napríklad pre win 300 MG s dobrou optikou a strelca znalého balistiky pomeru strelby do kopca a z kopca vybaveného kvalitným strelivom nebude problém zasiahnuť jeleňa na 300 m . Tých faktorov je veľmi veľa aby bola strelba presná . Osobne sa snažím na také vzdialenosti nestielať a keď tak na líšku maximálne . Vždy sa dá dostať aj bližšie . Na behu to už samozrejme ma ani nenapadne ani na 150 m . ◄ reagovať
Vďaka Poacher, už Ťa rozumiem. Neskôr sa k tomu vrátime. ◄ reagovať
mne takáto diskusia akosi nič nedala. snáď len poznanie, že kto nemá ani potuchy, akými technickými prostriedkami dnes môže disponovať poľovník, tak tomu sa nevidí streľba na väčšie vzdialenosti. navyše, ak strelec sa takejto streľbe venuje aj na strelnici. a ako ľahko sa tu vynášajú súdy, čo je poľovnícke a čo nie. pritom v iných témach sa rozoberajú dohľadávky na ,,učebnicové poľovnícke,, vzdialenosti. tak o čom to je? ak to postavím na hranu, ten kto strieľa podľa knižky dohľadáva, a ten, čo sa tomu venuje a nedohľadáva je zlý poľovník? začínam mať v tom zmätok. možno však len niektorým tá vzdialenosť už len na počutie nerobí dobre. ◄ reagovať
Ja som v pohode Orol nechcem to vôbec ťahať do roviny - múdry a múdrejší, z toho som dávno vyrástol. Ja, len že keď prídem na strelnicu a všimnem si terče ktoré sú nastrieľané pri kontrolných streľbách niektorými poľovníkmi na "poľovnícku vzdialenosť" t.j. 100 s oporou tak som proste zhrozený a niektorí majú problém nastrieľať limit v niekoľkých položkách. To je jednoducho realita, preto si stále stojím za svojim názorom že sa to skrátka nedá paušalizovať tak, že jedna poľovnícka vzdialenosť je rovnaká pre všetkých. Áno uviedol som aj 350 m vo svojom príspevku, priznávam že sa jedná o extrém, ale sú aj tu strelci ktorí to v ideálnych podmienkach dokážu zvládnuť. Je samozrejmé že tým nemyslím že by to malo byť bežné, alebo dokonca pravidlo strieľať na také vzdialenosti, len som poukazoval na variabilitu schopností jednotlivcov pri streľbe. ◄ reagovať
Poacher, konkretizuj presne, čo je dôvodom u Teba na pousmiatie a rozveď to. P.s- skúsme písať korektne a k téme, vyhýbajme sa prosím "prílišným a nevhodným slovným osobným dotykom, či iróniam". Veď sme predsa kamaráti. ◄ reagovať
Orol, stačí sa pozrieť na kontrolných streľbách na terče poľovníkov, ako často dopadá streľba na "poľovnícku vzdialenosť" ako si ju opísal citujem -"jasne napísaná doporučená, resp. úspešná a praxou overená vzdialenosť guľovej streľby na rôznu zver cez otvorené – mechanické mieridlá a cez optické mieridlá" je pre mňa len dôvodom na pousmiatie, takže odkazy na poľovnícku literatúru si nechaj pre absolventov kurzov. O tom čo je zostať v ohni sa polemizovať nedá v ohni je v ohni takže to prirovnanie bolo o ničom. Zigi9 pokiaľ viem téma diskusie je "Střelba na vysoké vzdálenosti..." a nie oboznávanie zveri. Keď idem strieľať na zver tak sa automaticky predpokladá, že zver mám už oboznanú, je to základný postup pri love ktorý je stanovený aj zákonom. Ďalšiu prípadnú polemiku o tomto si nechaj do hospody. Inak pokiaľ chceš kľudne si ma priraď "právě k jedním z těch bouchalů",u Teba ma to nenaštve nič v zlom. ◄ reagovať
PETO to poznam kolko si zjedol chlebickov na nasteve ? dva ?! nie bolo ich desat ale nevadi :)) ◄ reagovať
Ja by som len v skratke k tým vzdialenostiam,jeden príbeh:::naše združenie konpenzovalo škody na JRD zberom skál....jedna veľká skala tam ostala,vravím poďme vziať dvaja vravia 250metrov naspeť nepojdem,ja som vravel ,že nie je dalej ako 100m.keď som to odkrokoval bolo to 120 krokov,,,,poznám strelcov čo strielajú všetko na 300 m, a možná je to v skutočnosti polovica,,,,,,všal taká je poľovnícka latina,,??? ◄ reagovať
myslim že tu už nieje čo riešit ,prečitajte si čo napisal orol o 17:51 a myslim že to nepotrebuje komentar,orol myslim ,že s tebou suhlasi vetšina polovnikou ◄ reagovať
BRANDYS vsetko som napisal zhruba do celku vcera rano 7.53 h ◄ reagovať
Na akúkoľvek zver treba strieľať zodpovedne a tak, aby zver netrpela a čo najrýchlejšie zhasla. Streľba na 300-400m v našich podmienkach je streľbou nepoľovníckou a hodne neistou. ◄ reagovať
...čím viac strelcov na vačšie vzdialenosti,tím viac "trofejí"pre nepolovníkov,len strielajte, aj na 500m a hlavne na jelene. ◄ reagovať
pre posed33.mám strelenú líšku na 200 metrov ani som nemusel brat meter nad ani meter pod,aky mám kaliber a optiku najdeš v profile,strielal som z oporov v kľude a líška zostala v ohni.záleží od veľa faktorov. ◄ reagovať
rad by som poznal strelca ktory nema problem strelit lisku na 20 m 50 m 100 m 150 m 200 m 230 m 280 m 300 m 320 m aku ma optiku a aku raz a ako dokaze predsadit alebo podsadit strelu na taketo vzdialenosti !!! vo velkej miere maju polovnici zastrelenu pusku na 100metrov tazko bude strielat na 20 metrov a 300 metrov alebo meter zdvihnem nad zver a meter pod zver ?? :) ◄ reagovať
pokial sa najde strelec co si je isty zasahom na 300m tak si myslim ze mu aj liska zostane v ohni. ale strielat na vysoku z velkych vzdialenosti pretoze ma najväcsiu siluetu a dufat ze ju to niekde skrabne?........ nie som proti velkym vzdialenostiam ale skusajme to radsej na terc. strielat na zver z velkych vzdialenosti povazujem nie za umenie, ale za neschopnost blizsie sa dostat ku zveri. orol suhlas lubenko taktiez. ◄ reagovať
Poacher, ja nič nejdem špecifikovať, resp. nechcem sa rozpisovať. Každý poľovník predsa VIE, čo sa myslí pod termínom guľová streľba na zver na poľovnícke vzdialenosti. a ak zabudol, je to uvedené a rozvádzané vo viacerých poľovníckych knihách. Je jasne napísaná doporučená, resp. úspešná a praxou overená vzdialenosť guľovej streľby na rôznu zver cez otvorené – mechanické mieridlá a cez optické mieridlá. Ale tu nejde len o poľovnícke vzdialenosti guľovej streľby na zver, ale ide tu o celú plejádu úzko súvisiacich vecí spojených s touto problematikovu od poľovníckej legislatívy až po etický a morálny kódex poľovníka. Nesúhlasím tiež s vyjadrením, že poľovnícka vzdialenosť je pre jedného 50 m a pre druhého 350m, teda pokiaľ sa týka poľovníctva na Slovensku. Pripadá mi to také tvrdenie, ako keď niektorí tvrdili, že ZOSTAŤ V OHNI znameniá, že zver po zásahu ešte odbieha 20, 30, 50, či 80 metrov. P.s- inak OK. ◄ reagovať
Poacher: Píšeš tu krásně, ale ani jedou není uvedeno, že by jsi měl tu zvěř napřed dobře obeznat, a pak až rozlišovat, jestli jsi v sedu, v lehu, zima, teplo ... Jestli bereš polovnickou vzdálenot jen tak, že se díváš na zvěř přes mířidla flinty, tak jsi právě jedním z těch bouchalů. Nic ve zlém ◄ reagovať
orol, špecifikuj presne čo je poľovnícka vdialenosť! Pre niekoho to môže byť 50 m a pre niekoho 350 m. Závisí to veľmi od dispozícií toho jednotlivca čo stojí za puškou. Aj u mňa táto vzdialenosť kolíše podľa momentálnej situácie - či som v pohode, či som na posede, alebo na zemi, či mám oporu alebo vhodnú polohu, či je mi zima, alebo nie a pod. Nedá sa to hodiť len tak čierne na biele a hotovo. To je na zodpovednosti každého strelca a na jeho schopnosti odhadnúť vlastné sily a rozpoloženie. Ja osobne nepoznám presnú poľovnícku vzdialenosť, rozhodujem sa priamo na mieste a v tom momente keď zdvihnem zbraň a pozriem sa na zver cez mieridlá až vtedy mi je jasné, či áno, alebo nie a ver mi veľmi to kolíše podľa situácie. Už sa mi stalo že som nevystrelil na 120 m a inokedy na takúto vzdialenosť strieľam bez zaváhania. Nebudem hovoriť, že na 300 sa nedá zodpovedne strieľať, keď viem že aj to sa dá, ale percento takých strelcov je veľmi nízke. ◄ reagovať
no ja neviem, strelená líška, dobrá líška. bol som svedkom ulovenia líšky na tuším 320m, je to pár rokov. strelec si diaľkomerom odmeral vzdialenosť, nastavil puškohľad a bola z toho krásna rana, líška len klesla a zhasla. neľutoval špringfieldový náboj. kto trénuje, tak to vie a je úspešný. samozrejme, že ten, kto si to nenaskúša na strelnici, je nezodpovedný hazardér! a väčšina z nás nemá prístup na 300 metrovú strelnicu, tak radšej ani neskúšať a na raticovú už vôbec. v tom plne súhlasím s kritikmi. orol, mám dojem, že ty by si strelca mal poznať aspoň z počutia. ◄ reagovať
Leon, takmer v každej poľovníckej knihe sa pojednáva o termíne poľovnícka vzdialenost a DOLEŽITÝCH veciach úzko súvisiacich s ňou. Posed33 veľmi správne, pri streľbe na veľké vzdialenosti sa riziko možného nebezpečia výrazne zvyšuje. P.s- milovníci "dlhých tratí" nech sem dajú na plac svoj VLASTNÝ terč s nástrelom na 300-400 metrov. Guľa - knedľa ti padne zo štandartných hlavní poldruha až tri metre pred terč a dva - tri metre vľavo, či pravo od terča :-)) a ty chceš strieľať zodpovedne na živého jeleňa na 300 - 400m ? ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.