Tak, aby se nebylo třeba hádat pod fotkou.... no pojďme se k tomuto tématu vyjádřit ZDE. Určitě se najde střelec , co vysoká na 300m pro něj není problém.... dobrá ráže, střelivo, optika, znalost balistické křivky..... a asi by to šlo....
Ako rozoznaju no ako. To je predsa jasne... Edu ma 600vku a ostatni Diaskopáka. ◄ reagovať
kody na to musíš mít výbavu například meopta 40x70 jako má figi ◄ reagovať
iboo jak už jsem napsal níže já víc jak na 200m nelovim a k tomu videu jsem dal i odkaz na figiho galerii kde je srnče nafoceno ◄ reagovať
Můžu jednu otázku? Jak na těch 500m zvěř obeznáte? Jestli nemá malou výsadu navíc např. :) ◄ reagovať
:-DDDD Iboo, si ma pobavil a vystrašil zaroven. Chces povedat, ze len pri 10-15% vystreloch si si takmer isty, že gula skonci bezpecne?!?! To sa musim Tvojmu kraju oblukom vyhnut!! :-DD Taku hovadinu som od Teba fakt necakal /alebo tam mate riadny ,,divoky zapad"/. Aby sme sa rozumeli: nemusi ta gula skoncit vyslovene v ,,zemi", no musis uznat, ze na videu leti takmer rovnobezne so zemou, je teda ovela vyssie riziko odrazenia....mi nepovedz, ze 6 kg srnča je nejaka prekazka. Za cielom je absolutne neprehladny teren.... A co sa tyka toho ,,polovník ručí.....", neviem, ako by Ti to pomohlo, keby si bol prave s detmi a manzelkou na hubach za tymi smrekmi... ◄ reagovať
horarstevo Leon si nedokazoval streleckú zručnosť ale lovil, či nie? V prvom rade - čo mňa viac zaráža je vyzdvihovanie takých vecí - keď už hocoríme o mladých - že je dôležitejšie čo si polovník oblečie a nezáleží na tom aký hajzel je zvnútra a podobne. Takže s osvetou velmi opatrne.Mňa tu takisto žožrali takmer všetci pred časom ked som strielal na 200m do hrádze rieky, kde som jasne vedel čo v tej hrádzi je (že gula vlezie do zeme a neodrazí sa od kameňov) a že na blízku aj ďaleku nikto nieje...no bol som automaticky nezodpovedný a podobne.A rovnako treba mladým začínajúcim propomenúť, ako si citoval, že "poľovník smie strielať..." a dopĺňam, že ručí za to čo strela urobí za celú dráhu svojho letu. Inak strelba po rovine ani do protisvahu nezaručuje, že strela skončí v zemi ;-) Ono kolko z tých 100% výsrtrelov čo sa ročne vypustí na SK by bolo možné vypustiť keby si musel mať tú 100% istotu že gula skončí bezpečne? 10-15% ? ◄ reagovať
soson strelnica domaniža 300 metrova ◄ reagovať
Iboo. Je to len moj nazor...a reagoval som na konkretne video, konkretne podmienky a konkretny teren. A tvrdit, ze ,,je to jeho zodpovednost...." vôbec nie je spravne.Chodi tu vela zacinajucich polovnikov a toto je skolsky priklad porusenia pravidla ,,Polovnik môze vystrelit len smerom, ktorim nemoze nikoho!!! ohrozit na zdraví alebo na majetku....". Vedel leon, ze X metrov za skupinkou srncej sa netula nejaky hubar, turista, .....??? Vedel, kde skonci jeho gula?? Takze podla mna jasne porusil zakon /pravidla/. Preco si dopekla, nedokazujete strelecku zrucnost kdesi na strelnici, alebo v terene, kde gulka JASNE skonci v zemi za cielom??? ◄ reagovať
Viete niekto o strelnici v okolí Žiliny, kde sa dá strieľať na 300 m ? Sľubujem, že sem dám výsledky. Sám som zvedavý, nie som žiadny čarostrelec :-))) ◄ reagovať
orol ..pred časom keď som veril že s fotkami na LZ je to tak ako bývalo, tak som tu mal nástrelný terč s dvomi trojranovými položkami na 200m jednu 4,5 a druhú 5 cm kruh.Nikoho neodsudzujem..ale dostanú ma výroky ako od horarsteva - no a čo že leon vie čo robí a na videu jeho myšlienky nevidno. Je to jeho zodpovednosť, jeho umenie...porušil zákon alebo neičo iné, nepísané, že vie čo robí ? ◄ reagovať
horarik, ja pochopím až vtedy, keď tu dáš Tvoj nástrel na tristo metrov. Nič viac a nič menej. Iboo, neodsudzuj druhých za to, že sú poľovníci a strieľajú na poľovnícke vzdialenosti. Keď dorastieš, možno prídeš aj ty na viac vecí. Tiež ťa požiadam o nástrel. ◄ reagovať
...keď to nevieš tak to nerob a neodsudzuj druhých za to, že to čo robia vedia a robia to dobre. ◄ reagovať
Orol zložil som nohu z kábla.Pochopil si už môj komentár? Nešlo o Tvoj majetok,ale Tvoje tvrdohlavé tvrdenia.P.s.čítaj medzi riadkami. ◄ reagovať
horarstevo moj suhlas toto je aj moj nazor na strelbu nad 300m v našich podmienkach,i ked sa to určite da ◄ reagovať
Môj nazor, nikomu ho nevnucujem a nikoho nepresviedcam: Na tomto konkretnom videu ,,Srnca na 525m" davam klobuk dolu pred strelcom.No nie za jeho strelecke umenie, ci kvalitnu vybavu....Klobuk dolu pred jeho odvahou, poslat gulu 1/2 kilometra kdesi po rovine do neznama a nemoze ani tusit, kde ta gula skonci. Podla mojich skusenosti je srncia zver ako ,,hlupa koza",ktora pokojne necha prejst okolo seba skolsky vylet na bicykloch.....No neviem, bal by som sa vystrelit.Este snad niekde do protisvahu, ale takto..?! ◄ reagovať
orol, nemal by si na mňa takto, lebo sa potom cítim nesvoj... :-) Každopádne ďakujem. ◄ reagovať
Orol v noci zapáliš na 500m sviečku ja sa na ňu pozrem kde je otočím sa chrbtom zfúkneš ju napočítam do 10 otočím sa a zostrelím ju. Teda neviem ešte som to neskúšal ale môžeme to skúsiť :-D ◄ reagovať
Ahoj Belson, ja nepokladám za nutné a vo väčšine prípadov ani korektné a taktné vypytovať sa na“ majetok“ niekoho, resp. aby ho preukázal. To nie. Ale pokladám za naprosto samozrejmé a zmysluplné, že ak niekto niečo tvrdí, nech sa k tomu vyjadrí slušnou formou sám za seba, čo dokáže. Ono poukazovať na nejaké videá, internet a zbavovať sa osobnej zodpovednosti, to dokáže mnoho ľudí. Zopár ľudí v tejto téme ale nedokáže povedať na plac, že má taký a taký nástrel na 300m. O čomsi to vypovedá. Belson, čo sa týka Tvojej osoby, ja Ti bezvýhradne dôverujem nielen v názoroch v tejto téme a preto konkrétne od Teba nepotrebujem žiadne „dôkazy“, ako strieľaš na long range ( či ako sa to povie ). V mojich očiach si človek, ktorý vyčnieva z radu v tom najlepšom slovazmysle. Za tých zopár rokov, čo sa na Nete občas stretávame je viac ako isté, že na to nielenže máš, ale môžeš byť učiteľom puškárstva, strelectva a súvisiacich vecí, Tvoju inteligenciu a skúsenosti nevynímajúc. Takisto v tejto otázke určite nebudem spovedať blasera a zopár ďaľších poľovníkov, keď viem, ako strieľajú a na čo majú. Vlastne oni to už tiež preukázali a niet ani najmenších pochýb, že na to majú. Ja nepotrebujem preukazovať nič, ja strieľam na poľovnícke vzdialenosti :-)) na viac nemám a ani nechcem mať. P.s- tak horárik 01 do toho, preukáž tu pred ostatnými, ako strieľaš na long vzdialenosti. Aby som Ti porozumel a prípadne ťa mohol pochváliť. ◄ reagovať
leon, myslím že tvoja citácia v predošlom príspevku je natoľko obsažná a pritom hutná, že ťažko čo k tomu dodať niečo rozširujúce. k odkazu na video len toľko: kto to nevidel na vlasné oči, ten bude dookola rozprávať o nejakých imaginárnych,, poľovníckych,, vzdialenostiach. celé to je naozaj len o zodpovednosti. zaujímavé, že sa od autora videa nepýta terč, ba ani ho nik nekomentuje. ale chápem to, lebo je problém niečo opindávať. ◄ reagovať
Zdravím ťa orol. Môj názor je, že toto je diskusia, v ktorej si vymieňame názory (aj keď možno niekedy plamennejšie než je nutné). Tak ako nepokladám za nutné spovedanie sa, kto akou výzbrojou a výstrojou disponuje (tuším teba tu niekto k tomu vyzýval - nechce sa mi vracať späť), tak nepokladám za nevyhnutné, aby obhajca nejakého názoru sa tu k diskusii kvalifikoval svojimi výsledkami. Ale ak už chceš: Pred X rokmi som strieľal s ČZ - Varmint v kalibri 308 Win a na 300m som opakovane robil 5 ranovú položku do 14 cm. Dokladovať terčami ti to nemôžem, nič som neodkladal, lebo si nemyslím, že to je niečo, čím môžem ohurovať :(. Ale takto natrénovaný som nemal potom problém vystreliť na jelenicu na 230m, ktorá neurobila ani 10 krokov. Posledne som na vzdialenosť väčšiu než tzv. "poľovnícka", strieľal na bielochvostého deera v Kanade na 246m. Odmerané dodatočne laserom (v okamihu streľby som ho nemal k dispozícii). Kaliber 7mmWSM. Deer odkráčal na cca 15m a zhasol. Opäť žiadne dokumenty, svedkom bol môj kanadský priateľ. Ako vidíš, žiadna tristovka a viac sa v uvedených prípadoch nevyskytuje, ale ak by situácia vznikla a budem mať pri sebe laser na presné odmeranie vzdialenosti (čo mi umožní správnu korekciu balistickej krivky), za predpokladu splnenia ostatných podmienok (prečítanie zveri, bezvetrie, opora), nebudem veľa rozmýšľať. Tá moja sedmička je presná zbraň, ale k testovaniu jej rozptylu na 300m som sa ešte nedostal. Na stovke mi to robilo pod 15mm. Ďalších niekoľko úlovkov s ňou už bolo na vzdialenosti, ktoré označujete ako "poľovnícke" (všetky na viac než 8m) :-))))) Ináč k tej Varmintke, resp. k puškohľadu na nej (Springfield Armory s nulovaním paralaxy, so vstavanou vodováhou a osvetlenou osnovou s poklesovými značkami pre kaliber 308 Win) som nosil vo vrecku zalaminovanú tabuľku s počtom korekčných klikov pre tie "nepoľovnícke" vzdialenosti. Korekčnú balistickú tabuľku som pre svoju laboráciu síce vypočítal balistickým programom, ale preverená bola reálnou streľbou v piatich vzdialenostiach v rozmedzí 250 až 350m. Už som síce z toho "long range" opojenia vychladol, ale opakujem, ak sa vyskytne príhodná situácia a bude to stáť za to, nebudem veľa rozmýšľať. Ale bez ohľadu na to, aký typ poľovania budem praktizovať ja, v diskusiách budem stále oponovať konzervatívnym fundamentalistickým názorom a frázam naučeným z desaťročia starých učebníc..... :-))) LaL ◄ reagovať
srnče 525m kamera byla umístěna oproti ose výstřelu vpravo cca 1,5 m a o cca 1,2 m výše odkaz odkaz ◄ reagovať
Belson, môj názor som povedal v tejto téme 17.10. – 20:35 a s prvými štyrmi riadkami príspevku budeš myslím aj Ty súhlasiť. V ďaľších príspevkoch autorov a v závisloslosti od ich smerovania sa už viacmenej len bavíme a konštatujeme. K Tvojmu príspevku z 29.10. poznamenávam, že streľba na poľovnícke vzdialenosti je podľa mňa jednoznačne výrazne efektívnejšia a zmysluplnejšia. K daľšiemu Tvojmu príspevku poznamenávam, že každý poľovník by mal poznať a vedieť hranice svojho poznania a možností. Chcem sa Vás páni opýtať, aký Vy máte nástrel na 300m? Môžete dať na plac foto? Lebo stále v tejto téme na niečo poukazujeme, len sami nedokazujeme. P.s- nástrel blaserovho terča myslím na 220m som videl, bolo to slušné. Kto tu vie teda z prispievateľov tejto témy výborne strieľať na tristo a viac metrov a priložiť k tomu férový terč s nástrelom a konkrétnym popisom? P.s- horárik, venoval som sa trošku streľbe aj na dlhšie vzdialenosti kal. 243Win. Mal som ju v ZKK 601 a Brne 500. ◄ reagovať
Pre niekoho je standart aj Skoda Fabia 1,4 ◄ reagovať
Poacher, len bola položená otázka čo je polovnícka vzdialenosť, ale všetko je podla možností, ked vieš čo a ako tak sa predlžuje, ale tych 150m je asi štandart ◄ reagovať
Leon, som rád že máš podobný názor ako ja, len prosím o trocha zdržanlivosti vo vyjadreniach voči mne, lebo pri analýze tvojho včerajšieho príspevku a mojej reakcie mi vychádza, že z hľadiska výrokovej logiky si mimo ty. Ale radšej to tu nebudem neproduktívne rozoberať, najmä ak sme názorovo voči tejto téme na blízkej frekvencii. ◄ reagovať
Belson jsi trošku mimo já mám podobný názor jako ty měl jsi vidět co jsem si přečetl soukromě za ten můj první příspěvek :-) ten výcuc z knihy jsem dal jenom jako ukázku co je u nás v literatuře nevím podle čeho se učí ke zkouškám na Slovensku ale já jsem nikde nenašel udávanou vzdálenost 100m,nehledal jsem v literatuře z doby před 30-40 lety kdy byla technika někde jinde. ◄ reagovať
Stotožňujem sa s Belsonom :-D ◄ reagovať
Leon, tvoje učebnicové definície sú ako etické postuláty OK, nič proti nim. Ale z praktického hľadiska sú to bezcenné všeobecné frázy, resp. kecy typu "pionier bráni mier". Ak niekto z princípu odmieta frázovitosť, neznamená to že je mu pojem etika cudzí a že je "bouchal". Kto je všeobecne slušný, bude takým aj za mieridlami (bez ohľadu na ich technickú úroveň a vzdialenosť, na ktorú ide strieľať). A gaunerov, ktorí v krčme popisujú, ako zveri "prij..al", pričom strieľajú len na tzv. poľovnícku vzdialenosť (neraz dobre neovládajú ani to), poznám tiež. Otázka: Ty by si v situácii, ktorú popisuje iboo, na kančeka idúceho okolo teba vystrelil alebo nie? Bolo tých 8 metrov "poľovníckou vzdialenosťou" alebo nie? Strelec v tejto situácii zjavne nenaplnil Hromasovú definíciu o svojej schopnosti, takže asi nemal strieľať. Óój.....takých bolo a ešte bude – tebe sa to ešte nestalo? Vtedy nestrieľajú len spomalenci, ktorí nestihnú zdvihnúť pušku. A ešte k tomu tvojmu rozvíjaniu vedomostí a umu. Ubezpečujem ťa, že strelec, ktorý si trúfa na 300m, ovláda možnosti dostupných technických prostriedkov, balistické princípy a streleckú techniku oveľa dokonalejšie než väčšina lektorov poľovníckych kurzov. Veď starou pravdou je, že kto niečo nevie ani robiť, ani riadiť, ten to učí. :-))) ◄ reagovať
Myslivecká dálka střelby je optimální a myslivecky etickou dálkou střelby respektující účinný dostřel, schopnosti střelce a okolnosti střelby (počasí, terén, charakter vegetace, světelné podmínky a.j.) Myslivec nikdy nestřílí za každou cenu a musí být plně přasvědčen o vhodnost střelby." pramen: Hromas a kol. - Myslivost tak tohle uznávám já a ještě jednu věc bych dodal tu jsem taky četl myslivec rozvíjí své vědomosti a um ve všech oborech které k myslivosti patří ◄ reagovať
horarik, nemyslím, že by sme tu mali zachádzať až do vyžadovania nejakých spovedí o vlastnenej výzbroji (pozerám, že ty máš toho požehnane). Ani netreba zazlievať niekomu, ak preferuje poľovačku s nejakým starším šuntom a po výstrele na pár desiatok metrov si zabafká z fajky a až tak ide na nástrel. Len nerozumiem celkom, prečo si ten typ ľudí myslí,že len oni sú tí praví slušní poľovníci a tí ostatní sú len obyčajní loveckí gauneri. Nech si každý poľuje akým štýlom chce (v súlade so zákonom). orol je určite správny chlapík, len podľa mňa s tou bigotnosťou by to niekedy nemal preháňať. ◄ reagovať
páni nečítal som celé toto vlákno...ale stále mi uniká podstata...čo je to vlastne tá polovnícka vzdialenosť na ktorú sa to tu odvolávate? netrafil som svojho času kanca cca 80-90kg v kroku na cca 8 metrov z duple ani jedným zásahom...tak čo je to tá polovnícka vzdialenosť ? ◄ reagovať
Orol pridaj niečo z Tvojej výstroje,aby sme mohli pochopiť Tvoje komentáre a určiť pol.vzdialenosť. ◄ reagovať
Každý by mal poznať svoje možnosti na aké vzdialenosti dokáže zver zasiahnuť a aká je sila zbrane. Je komické debatovať o nejakej poľovníckej vzdialenosti z 50 rokov :-D alebo globalizovať guľovnicu ako to bolo tej dobe . Naozaj streliť na 300 m jeleňa opretou kvalitnou guľovnicou nepovažujem za nič neetické ani riskantné. A to aj keď po ceste guľa poberie trocha hmyzu :-D alebo fuka vietor. Vietor sa prejavuje na väčšie vzdialenosti . ◄ reagovať
Karlo čo sa týka streľby do 150 m poviem Ti len toľko, že si treba skúsiť poľovačku na "dolniakoch" a ver tomu, že by si si teda asi moc nevystrelil, to platí aj pre tých čo tvrdia, že na Slovensku sa má strieľať len na poľovnícke vzdialenosti. Ani podmienky pre lov na Slovensku sa nedajú paušalizovať keďže variabilita prostredia je tu pomerne široká. ◄ reagovať
Belson posledný príspevok si mi doslova vybral z úst ... ◄ reagovať
orol, ešte otázka pre teba. Ak by tebou pozvaný strelec strieľal na trofejovú raticovú zver napr. na 80m a by ju chybil, resp. dokaličil (uznáš, že taká situácia nie je nereálna), bola by to tiež jeho posledná poľovačka pri tebe? Prosím o úprimnú jednoznačnú odpoveď... ◄ reagovať
orol, "pravé poslanie poľovníctva a jeho hodnoty" najlepšie naplníš, ak nebudeš na zver strieľať vôbec. Prepáč mi, ale tvrdenie, že tvoje zabíjanie je zodpovednejšie a šľachetnejšie, lebo to nerobíš prostriedkami a spôsobom, ktoré umožňuje dnešný stav techniky, znie pre mňa farizejsky a úsmevne (blaser ti to určite vyjadrí jadrnejšie). Zasiahnutej zveri je úplne jedno, či si strelec pri potiahnutí spúšte pri tzv. poľovníckej vzdialenosti šeptá nejakú ušľachtilú pokryteckú frázu z poľovníckej osvety päťdesiatych rokov minulého storočia, alebo zažíva adrenalín pri realizácii svojho streleckého umenia na 300m pomocou modernej výzbroje a výstroje. Pre ňu je výsledok rovnaký (predpokladajúc, že v oboch prípadoch to strelec "vie"). Svoj život skončila, lebo v potravinovom reťazci je postavená nižšie než tvor, ktorý prejavil svoj atavizmus a zatúžil po dobrom guláši alebo po trofeji. A na ten posledný hryz by sa ti asi rada zvysoka vys..la napriek tomu, že si ju strieľal s úctou a na tzv. poľovnícku vzdialenosť. Mimochodom, orol, ten recept na sviečkovú nemá chybu, aj keď to asi nie je v priamom zábere "pravého poslania poľovníctva".... ◄ reagovať
Ono nech si každý strieľa ako vie. Je ale viac ako isté, že pokiaľ by chtivý strelec pri mojom pozvaní nacvičoval túto streľbu na trofejovú raticovú zver povedzme na 300-400m a zver chybil, resp. dokaličil, bola by to jeho posledná poľovačka pri mne. Nič viac a nič menej. P.s- Blaser, už som dolunižšie kdesi komusi naznačil o poľovníckej vzdialenosti a nemienim to rozvádzať poľovníkom, ktorí sa to učili a stále učia. Ak trváš na tom, rozvediem to, nemám problém. ◄ reagovať
orol ....dobre to napísal Blaser....stojí tu otázka ..čo je poľovnícka vzdialenosť a či je rovnaká pre všetkých ?? Odpoved určite vieš....nemôžem porovnávať Vasilija Zajceva a Roberta Furlonga ....obaja sú síce špičkový strelci ...ale každý ma iné náradie a preto jeden z nich strieľa na 10x väčšiu vzdialenosť s rovnakým výsledkom ..a to nemyslím tých 2400m. Balistika je samozrejme .základ čo musí daný strelec ovládať.. inak má od dobrého strelca daleko :) A určite sa tu nejedná o náhody!!! Tiež slovo "skúšať " sa mi tan nepozdáva ... tu predsa nik nehovorí o skúšaní .. ale o zodpovednej strelbe ludí.. čo tak strieľať vedia ....a nie kde-akých šuplikantov... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.