Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Střelba na vysoké vzdálenosti... - diskusia

autor: off Ladik
pridané: 17.10.2010 14:16

Tak, aby se nebylo třeba hádat pod fotkou.... no pojďme se k tomuto tématu vyjádřit ZDE. Určitě se najde střelec , co vysoká na 300m pro něj není problém.... dobrá ráže, střelivo, optika, znalost balistické křivky..... a asi by to šlo....

počet zobrazení: 34 208
počet hlasov: 0
okruh tém: voľná diskusia

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 208 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 16.11.2010 o 22:46

KrokodýlGenya kde sa dali kúpiť za bolševíka maskáče ??? Žartuješ ??? Si bol rád keď si kúpil chleba objednaný den dopredu :-DDD Ale som rád ,že si mimo :-DDD aspoň viem že nie si komunistický olyzovač prdelí ako Lubenko :-D hahaha náramne ma to zabava :-DDDD ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off KrokodilGenya, 16.11.2010 o 22:32

Edu principialne nie som agresor. To ze si velky sa obecne berie za vyhodu. Skakat skaces co uz narobis. Ale k tomu obleceniu. Maskace atd. sa dali kupit aj za predchadzajuceho rezimu - zlodejina to nemusela byt. A na margo cien oblecenia napriklad v Grube. Neviem podla mna nie su ludove. Saty robia cloveka ci to funguje uz aj na tych Vasich zrazoch je ina otazka. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 16.11.2010 o 22:20

KrokodilGenya aby som ťa neprekvapil :-D v tých skokoch :-D aj keď mám skoro 2 m a cez sto kilo ešte dokážem aj skákať :-D a dosť vysoko :-D ◄ reagovať

off KrokodilGenya, 16.11.2010 o 21:57

Hm. Pekne vlakno... Popoluska Vam to uz davno vysvetlila... s tou strelbou. Treba si ju pozriet kazde vianoce - pozorne. Na hlave je mnoho tvrdych kosti - poranenie ruky hanok atd. Ovela praktickejsie je pockat cim Edu zacne ak zacne a to mu vyklbit, dolamat atd. Ak mas strach tak koleno zo strany. To je velmi ucinne neprijemne. Ak Edu vyskoci do vzduchu s rozbehom, ako sa o tom v jednom pojednavalo tak 0:1. Ale pochybujem, ze skace ved uz je valibuk. ◄ reagovať

off Edu, 16.11.2010 o 21:36

Jasne mne to vyhovuje kedykolvek . Haluzice 750 č . neni problem sa opýtať 5 rokov som tu robil starostu tak by ma mali poznať :-D ◄ reagovať

off orol, 16.11.2010 o 21:32

Blaser ďakujem, v prípade potreby by som Ťa oslovil, keďže som počul, že predmet Tvojej činnosti je aj doprava a naviac si ochotný... To ARO radšej ale pre istotu vynechajme, také má aj priateľ a je ochotný ísť kedykoľvek... Ak by som Ťa náhodou oslovil, čo musím najprv prejednať s Lubenkom, určite sa vyhneme termínom 23.02., 13.09, 24.05. kedy to určite Tebe nevyhovuje... P.s- Edu, OK. ◄ reagovať

off Edu, 16.11.2010 o 21:10

blaser raz ťa ten vozík rozhojdá :-DDD Orol s tebou sa vždy rád stretnem ako i s blaserom . Niekedy tie píšem prhko priznávam . Orol teba obdivujem za to ,že vieš na krízove veci reagovať vždy s chladnou hlavou . To úctihodná vlasnosť . Ako sekundantou mať vás dvoch Orla a Blasera by bolo zaujímavé aj to ako by mi dal Lubenko po papuli :-D Ale mením strategiu Lubenko ked sa stretneme Ty ma totiž budeš musieť mlatit a to hodinu v kuse . Keď prestaneš začnem ja . ◄ reagovať

off Blaser300VM, 16.11.2010 o 20:35

Orol daj vediet termin. Vrtulnik sice nemam, ale ked sa posnazim, viem Vas pomerne rychlo transportovat do TN na ARO, urcite Ti vtedy nebude vadit, ked ho pustim na 180 po ceste I.triedy a nebude to ani rekord :o))) Jeden oficialny rekord mam namerany s privesnym vozikom. 145 km/hod, keby Vas bolo viac. ◄ reagovať

off orol, 16.11.2010 o 20:04

Edu, keby nebolo tých Tvojich permanentných provokácií, či skresleného a jednostranného pohľadu a následných slovnych výrokov na adresu poľovníctva a poľovníkov poľujúcich v minulosti, krorých sa to bytostne dotýka, nemuselo by prichádzať k takým nedorozumeniam, k akým tu na stránke prichádza. Asi sa pridám ku Lubenkovi so žiadosťou, či by sme Ťa nemali predsa len navštíviť a pozhovárať sa na krátko... :-))) ◄ reagovať

off Blaser300VM, 16.11.2010 o 19:52

lubenko sa nam zasekol. Asi mu doslo co napisal a teraz ten internetovy Rambo rozmysla, ako z toho vykluckovat. :o)))) Niekedy usta predbehnu myslienky, ale pri pisani by sa to nemalo casto stavat. lubenko, nacitaj do desat, kym stlacis Enter ◄ reagovať

off Edu, 16.11.2010 o 19:16

Blaser :-DDDD ◄ reagovať

off Edu, 16.11.2010 o 19:05

lubenko tých žobrákov urobil systém ,ktorý tebe tak náramne vyhovoval!!! A ktorý Ty glorifikuješ!!! Asi veľmi dobre vieš pre čo !!! V časoch keď sme si boli všetci rovný a jedny mohli mať guľovnicu kým nečervená bedač nemohla mať ani guľovnicu ani polovať v režijných revíroch a raticovú zver mohli tak akurát prikrmovať .Boli radi keď niekde pod rukou zohnali patrony a nejakú vypadanú dvoječku po dedoch.Strielať mohla iba šlachta červených často ožratých špinavcov . Po papuli mi samozrejme môžeš dať ,ale veľmi pochybujem ,že Ti to strach dovolí . Takým ako Ty to nesmierne rád vrátim Lubenko . Neboj nezostal by som Ti dlžný . Tak teda aspoň takto virtualne cez internet sa môžeš vyhrážať napríklad stranou :-DD Lubenko zobuď sa je 20 rokov po! Bolo by na čase žiť v realite ! Vyhrážať si sa stranou mohol pred 20 rokmi ! Trápia ťa terenne autá , zbrane a stale plačeš aké je len teraz dnes to poľovníctvo strašne zlé . Keď stalo na nastupe 60 ľudí nastúpených v kradnutých maskačoch ,monterkových prešívakoch ,kradutých baraniciach s kradutými kanadami na nohách cítil si asi tradície a rovnosť:-DD Bol to naozaj tragikomický pohľad pri dvoch troch hrdzavých škodovkách. Keď si narátal medzi nimi 6 guľovníc to bolo aj moc . Ak si ju mal Ty ako riťolezec a pohlavár komunistickeho režimu tak chápem že sa Ti s tou rovnosťou ťažko ľúčilo aj s tým že ťa už všetci prechcali . Tk tu plač a nadávaj všetkým čo majú lepšiu pušku ,lepšie auto atd. Blasera by si najračej zožral ešte ,že ťa vždy odpálkuje ako malého chlapca nesmierne sa na tom zabávam :-D To že si bolo medzi bandou červených smradov ešte neznamená že si indiansky náčelník tak si nefandi. ◄ reagovať

off lovecccc, 16.11.2010 o 18:59

lubenko .... ale Edo spomínal "žobrákoV" :)) ◄ reagovať

off Blaser300VM, 16.11.2010 o 18:54

Vecna skoda tvojich prispevkov lubenko. Neprezradzaj svoju agresivitu. ◄ reagovať

off lubenko, 16.11.2010 o 18:35

Belson maš pravdu ,ospravedlnujem sa všetkym polovnikom čo maju dobru vybavu i tu drahšiu,ale vedia ju využivat v prospech polovnickych zvyklosti a nie len na to aby sa ukazali že oni na to maju a Edu za tych žobrakou maš u mna ked sa niekedy potkame riadnu po papuli,nesahaš im ani po členky a ako by povedal idiansky načelnik hovg, týmto som tu dohovoril ◄ reagovať

off Edu, 16.11.2010 o 14:42

Zákon to veru nejako presne nedefinoval . Energia totiž v mnohých prípadoch záleží od použitého streliva . Takže niektoré kalibre neviem presne tuším rem s jedným strelivom splňa a iným nesplňa zákonne podmienky :-D ◄ reagovať

off iboo, 16.11.2010 o 14:35

Pekne Edu teraz si sa priznal aký si nezodpovedný a nevážiš si ani líšky a hneď ta tu všetci zožerú :D Orol práve preto som spomenul zákon a ty ho tu interpretuješ inak. Zákon hovorí o enrgii na 100m a nič viac. vezmime v úvahu kaliber, ktorého náboj má energiu 1500J na 70 a na 100má už len 1200J, tzn podla zákona s ním loviť nemôžem. Ale ja si to sám vysvetlím tak, že do 70m s ním loviť môžem ? Takto si podla teba máme vysvetliť zákon ? Ten náš platný je tak blbý, že hoci by kaliber XxXXR mal na 100m aj 8kJ energiu, keď by na 300m nemal už ani 700J tak ajtak s ním podla zákona loviť môžeš. ◄ reagovať

off Edu, 16.11.2010 o 13:12

Samozrejme neobhajujem ani nepropagujem streľbu na nejaké nezmyselné dialky. Téma bola či sa to dá ! Osobne na líšku strelím aj cez pól km . Na raticovú zver do 300 m . Obyčajne tých sa dá prísť oveľa bližšie a málo kedy strielam na viac ako 100 m . Tu ide iba o hypotetickû otázku a i odpoveď. ◄ reagovať

off orol, 16.11.2010 o 12:48

Z hľadiska poľovníckeho využitia sa často píše o termíne ÚČINNÝ DOSTREL. Ten predstavuje vzdialenosť, v ktorej má strela požadovanú účinnosť danú VEĽKOSŤOU ROZPTYLU a RANIVOSŤOU STRELY. Účinný dostrel daný rozptylom je vzdialenosť, do ktorej je vysoká pravdepodobnosť zásahu cieľa. Keďže vieme, že ROZPTYL RASTIE SO VZDIALENOSŤOU STREĽBY z príčin, ktoré sú každému jasné, myslím si, že pri streľbe na veľké vzdialenosti sa pravdepodobnosť dobrého zásahu znižuje a pri streľbe na zver hrozí riziko, že zver postrieľame. Druhý termín, tkzv. ÚČINNÝ RANIVÝ DOSTREL, resp. pôsobenie strely na organizmus zveri je daný dopadovou rýchlosťou a energiou strely, jej priemerom, hmotnosťou, konštrukciou. Špecifikácia, resp. uvádzané hodnoty pre jednotlivé kalibre sú zrejmé z tabuliek. Treba pozrieť, aké "hodnoty" má napr. klasika 7x57R poloplášť v tristo metroch, resp. dať to do súvisu s ustanovením zákona, ktorý uvádza na 100m aspoň 1500joulov. P.s- iboo, nie raz tak, raz tak. Ty nečítaš poriadne! Belson, ja najradšej do 100-150m, menej 200-250m, resp. je to strop. ◄ reagovať

off Belson, 16.11.2010 o 10:33

Ešte aby nedošlo k dezinterpretácii: Terminus technicus "poľovnícka vzdialenosť", tak ako sa chápe v príručkach spred 40-50 rokov, pokladám za dnes už prekonaný (vnímam ho niekde cca na dvojnásobku), takže to všetko dookola považujem za "pindy starých zbrojnošov" (nehrozí žiadna diskriminácia veku, sám nie som najmladší)... :-) ◄ reagovať

off Belson, 16.11.2010 o 10:18

lubenko, na tvoj krajný pohľad sa ti dostala rovnako extrémne reakcia od Eda. Podľa môjho názoru je pravda a reálny život v tej škále medzi tým (technicky i mentálne). To znamená, dnes uloviť zver na tých 300-350m nie je s dobrým vybavením a potrebnou dávkou trénovanosti žiaden extrém a pritom nemusí ísť o človeka, ktorý po tom ako zbohatol, usúdil, že k jeho postaveniu sa patrí aj poľovať (popri golfe a zbieraniu obrazov). A keď tu už narábame s americkým výrazom "long range", tak na vzdialenosti 300m to tam (v zámorí) ešte len začína. Ja osobne vzdialenosť 300-350m pokladám v našich podmienkach za rozumné maximum. ◄ reagovať

off goret, 16.11.2010 o 8:57

Prečo niektorí brnkáte na strunu závisti? Napr. čo je zlé na lepšej optike? Že si môžem na väčšiu vzdialenosť lepšie obzrieť zver a vo väčšom kľude sa rozhodnúť pre streľbu? Čo je zlé na lepšej zbrani? Že s ňou s väčšou pravdepodobnosťou presnejšie trafím, keď sa rozhodnem strieľať? I mne vadia snobi, ktorí nevedia od rozkoše čo zo sebou majú robiť, ale za to predsa nemôže lepšia optika, ani lepšia zbraň. Za to môže systém, ktorý im to umožňuje a i my sami našim "nemým" prizeraním sa. Myslíte si, že ak by existoval predpis na akú vzdialenosť sa zver smie resp. nesmie strieľať, že by to títo snobi akceptovali? Obávam sa, že nie a zas by niečo odsrali iba poctivci. ◄ reagovať

off iboo, 16.11.2010 o 0:58

Edu súhlasím, len si zabudol spomenúť, že zveri treba dať aj šancu a pred výstrelom si hlasno odkašlať aby o strelcovi naozaj vedela ;-) ◄ reagovať

off Edu, 15.11.2010 o 21:25

lubenko neviem v čom je väčší zážitok vybrať starú odhnutú gulovnicu po siedmom dedovi, sadnúť do rodinnej hrdzavej škodovky teda ak bola a vypáliť S&B SPCE na 100m na jeleňa . Dnes má terenne auto každý druhý poľovník .Žijeme v inej dobe a poľuje mnohonásobne viac ľudí ako to bolo pred rokom 1989 čo často červený demagogovia označujú dobou ľudového poľovníctva :-DD Neviem či tým myslia tých žobrákov s brokovnicami :-D gulovnice malo totiž iba pár vyvolených najmä súdruhov a ostatný ľudový poľovníci poľovali respektíve brigadovali s brokovnicami alebo nadháňali vyvoleným zver. Aby si mohli sem tam puknuť na spoločnej povolili im puknúť brokovnicou na diviaka :-D Aby nepukali zasa pričasto tak to ošetrili že treba optiku atď :-D haha humorné . Samozrejme hovorím o bežných lacných revíroch . Nie tých režijných určených pre červenú šlachtu a nebolo ich málo kde sa súdruhovia doviezli na tatrach 613 a hlasajúc heslo všetci sme si rovný ožratý strielali čo prišlo pod mušku :-D Prípadne lietali po Tatrách vrtulníkom a pálili po kamzíkoch . Taký najznámejší súdruh bol rumun Čaučesku strielajúci vykrmených mackov ktorých kože mu špecialne naťahovali aby boli najväčšie na svete :-DD Našťastie toto ľudové poľovníctvo máme za sebou a môžeme si kúpiť guľovnicu kedy chceme a akú chcem a nemusime zavádzať verejnosť. Nevidím menší ani väčší zážitok streliť na jeleňa na 200 m alebo na 300m . K tej energii len toľko ,že dnes sa striela min guľou 6 a tiež je určená energia minimálna . Vtých fantastických dobách ktoré často ospevuješ sa poľovalo rem 222 na jeleňa uplne bežne . To asi bol ten zážitok z tých dohľadávok . Iboo všetky štandartné guľovnice čo si spomenul pri vzdialenosti 300 optimalnom nastrelení podľa výrobcu a namierení na chrbát zasiahnu jeleňa na 300 m na komoru bez toho aby sa riešila nejaká balistika myslím tým pri najkrivšej vodorovnej strelbe . Pri strelbe do kopca treba mieriť nižšie a pri strelbe dolu kopcom tiež nižšie . Koľko to by bolo na dlho :-D Je to základné pravidlo balistiky . ◄ reagovať

off iboo, 15.11.2010 o 18:07

orol raz tak raz tak ? drž svoj jeden názor a ber aj prípadnú kritiku.K zákonu - tak sprosto, ako je postavený tak sprosto sa k nemu treba aj chovať. jeden známy poľuje zbraňou, ktorej strela má počiatočnú energiu cez 6000J čiže podla našej legislatívy ho môže použiť na všetku našu zver, škoda že sa jedná o strelu typu Solid.Asi takto ebriem ten náš zákon ktorý nám tu nanovo vymýva mozgy :) Ku kalibrom - všetky bežné gulovnice u nás používané, napr 7x64, 308 win, 30-06 , 6,5x57 a pod. sa dajú dobre využiť na lov povedzme na 300m. Nie úpadok strely je tým najdôležitejším faktorom (a aj energia strely) pre výber kalibra pre long range. ◄ reagovať

off lubenko, 15.11.2010 o 18:06

aky môže mat polovnik zažitok ,že streli jelena v doline,lebo kdekolvek v hore na 300 m a lebo dalej,hadam najlepši zažitok z polovasčky mam ked si jelena pekne vychodim a lebo inu zver ,dostanem sa ku nej čo najbližšie a potom ju ulovim,Strielat len tak že zastavim svoj drahy terenak ,vyberiem špičkovu flintu hore vo svahu uvidim zver ktoru mi moj špičkovy dalakohlad približi,zamierim bac,niekdo ju stiahne a ja mam ulovok to je polovnictvo???,no ale mam pocit že to novodobe polovnictvo sa tymto smerom ubera tak vam všetkym čo obhajujete tuto dialkovu strelbu prajem hodne polovnickych zažitkou,Lovcom zdar ◄ reagovať

off orol, 15.11.2010 o 17:49

Predpokladám, že drvivá väčšina zhruba 55 000 základne u nás vykonáva výkon práva poľovníctva štandartnými poľovníckymi zbraňami, kalibrami a optikou. Chcem sa opýtať, koľko majú štandartné kalibre dopadovú energiu na long vzdialenosti? Otázka súvisí samozrejme tiež so zákonom streľby na raticovú zver ( mimo srnčej )- 100m = aspoň 1500 joulov. Nezapadá to tiež náhodou do mozaiky definície a významu „poľovnícka vzdialenosť streľby" ? Mimo toho sme už v dolunižších príspevkoch viacerí konštatovali, že streľba na ZVER na long vzdialenosti v našich podmienkach a pri uvádzanej výzbroji a výstroji je streľbou riskantnou a hodne neistou. Viem ale a nepochybujem o tom, že viacerí zložia zakaždým zvera na 300, 400, či 500m a dokonca Edu dolunižšie píše 640 metrov. Máme tu také kapacity samozrejme a týchto ľudí treba naozaj vážiť, učiť sa na nich a ne pochybovať o ich streleckej a inej zručnosti :-) ◄ reagovať

off Belson, 15.11.2010 o 12:38

orol, citujem: "Pokiaľ sa jednotlivec individuálne vymyká tomuto poznaniu, nedodržuje ho a nerešpektuje zaužívané, praxou osvedčené doporučené zvyky a obyčaje, tak neviem – neviem, ako sa pozerá kolektív na takého poľovníka." Podľa mňa sa to "pozeranie kolektívu" veľmi nelíši od tých pohľadov, keď prví jednotlivci opustili budzogáne, neskôr luky, potom predovky, neskôr mechanické mieridlá. Používanie laserového diaľkomeru a puškohľadu, ktorý tie prvé pripomína len tvarom, síce nemusí niekomu pripadať tak revolučne ako prechod od luku ku dymiacej predovke, ale je tam spoločný znak: zväčšovanie vzdialenosti, na ktorú sa dá zver spoľahlivo usmrtiť. Dodržiavajme zákony predovšetkým písané a kto chce, aj tie nepísané. Poznám starých fundamentalistických zbrojnošov (dokonca funkcionára), ktorí síce "vodu kážu", ale nerobí im problém, aby v záujme získania viac kilogramov diviny strieľali najprv na matku a potom na zmätené mláďa. Ale hlavne, že to bolo na tzv. poľovnícku vzdialenosť. ◄ reagovať

off orol, 15.11.2010 o 12:36

Iboo, osobne nemám problém s ľudmi, ktorí vedia a trvalo preukazujú, takýchto ľudí si vážim. ◄ reagovať

off iboo, 15.11.2010 o 12:14

orol - ide tu o pohlad? prečo keď niekto niečo vie a je v tom dobrý a vymyká sa priemeru..tak nemôže mať šancu robiť to čo vie robiť dobre? ◄ reagovať

off orol, 15.11.2010 o 11:54

Nezaoberám sa špekuláciami. ◄ reagovať

off goret, 15.11.2010 o 11:53

Orol, čo myslíš, koľko tých vodiacich jeleníc, sŕn matiek a párenia chtivých sľúk padlo v "štandardnej" vzdialenosti a koľko vo "vysokej" ? ◄ reagovať

off orol, 15.11.2010 o 11:48

Goret áno, je pravdou, že zákon neupravuje pri love vzdialenosť ani z brokovnice, ani z guľovnice a tak niekto veselo strieľa brokom na 80m a guľou na 300-400m a tak to potom aj vypadá. Ale takisto zákon neupravuje strieľať na vodiacu jelenicu v čriede, neupravuje strieľať na prvú sluku samičku, ktorú „naháňa“ samček, zákon neupravuje strieľať, či máme najskôr odloviť srnča a až potom srnu, alebo naopak atď atď atď. Poľovníctvo sa ale mimo zákona riadi aj tkzv. malým zaškatuľkovaným „ poľovníckym zákonom“, ktorý nemožno podceňovať a ten je mnohokrát viac, než „veľký zákon“. Pokiaľ sa jednotlivec individuálne vymyká tomuto poznaniu, nedodržuje ho a nerešpektuje zaužívané, praxou osvedčené doporučené zvyky a obyčaje, tak neviem – neviem, ako sa pozerá kolektív na takého poľovníka. P.s- tu vôbec, ale vôbec nejde o to, že niekto chce urobiť z lepšieho horšieho. ◄ reagovať

off Edu, 15.11.2010 o 11:08

Najďalej som strieľal podľa Google mapa na 640 m na líšku . Keby som nemal svedkov tiež má vysmejú :)) dostala to na komoru . Pripúšťam i veľa šťastia bolo , ale každopádne bolo i správne namierené ;)) na raticovú zver samozrejme na takú diaľku nestrielam . Ale na 300 m na jeleňa nemám problém bez akejkoľvek morálnej prekážky potiahnuť. ◄ reagovať

off goret, 15.11.2010 o 11:03

1. Nie a neviem, že by nejaký zákon upravoval vzdialenosť, na ktorú sa smie resp. nesmie strieľať na zver. 2. Nie a ani som nesedel za volantom F1. Tzn. nepatrím k lepším. ◄ reagovať

off orol, 15.11.2010 o 10:46

Goret, to mám pochopiť tak, že vodiči u nás na rýchlych a drahých autách idúci 170km rýchlosťou po ceste sú vzorom zákonnosti a dokonalosti pre spoločnosť a pre tých“ horších“ ? Netreba im dať ešte aj vyznamenanie? Goret povedz mi pravdu, strieľal si Ty osobne už vôbec niekedy na 300 a 400m? ◄ reagovať

off soson, 15.11.2010 o 9:56

goret to si pekne napísal. Súhlasím ◄ reagovať

off goret, 15.11.2010 o 7:49

Na svete je preto tak pekne, lebo nie sme všetci rovnakí. Sú na ňom i lepší i horší strelci. Strelca nerobí len zbraň, hoci táto má nemalý podiel na jeho výkone. Nútiť tých lepších, aby skĺzli na úroveň horších je hovädina. Rozumnejšie je prísť na to prečo sú lepší. ◄ reagovať

on horarstevo, 15.11.2010 o 7:13

ok, strielaj ako chces...:-))) ◄ reagovať

off iboo, 15.11.2010 o 0:14

horarstevo - vyhýbaj sa kludne, aspoň tu bude menej hubárov a viac kludu v lese :)))) ty mi chceš povedať že 100% gúl vypálených do protisvahu skončí v ňom? Myslieť si môže kto chce čo chce a každý má svoju hlavu, nikomu enradím aby strielal vodorovne na ciel nekrytý, to by bolo nezodpovedné, ale myslieť si že strielam do doliny a gula sa zaručene za zverou zavrta do zeme nieje nikde zaručené. ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 208 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM