Tak, aby se nebylo třeba hádat pod fotkou.... no pojďme se k tomuto tématu vyjádřit ZDE. Určitě se najde střelec , co vysoká na 300m pro něj není problém.... dobrá ráže, střelivo, optika, znalost balistické křivky..... a asi by to šlo....
v debate môžeme pokračovať internou poštou :-D tu už to nemá zmysel :-D ◄ reagovať
KrokodilGenya môj príjem bol 1200kčs mesačne to ,že môj otec mal americké občianstvo a diametrálne iný plat nebola zásluha komančizmu samozrejme :-D Škoda favorit stála bez úplatkov ,rokov čakania ,vyberu farby cez 100 000kčs s príplatkami za nič .V základe 85 000kčs bola uvádzacia cena ktorá stúpala Tj 50 000€ dnes si môžeš kúpiť za 2000€ nové auto s menšou spotrebou napríklad toto indické . odkaz Tatra 613 stala 300 000 kčs :-D Fiat mirafiori stal v roku 1980 33.700 bonov .Za rok sa doviezli do ČSSR 3 kusi :-D Zrovnávaš uplne nezrovnateľné veci !!! po 5kčs si bon nekúpil .Ak tak odomňa doma ako od známeho. Cena sa pohybovala od 5,30 - 6,5 na vianoce . Možno by sme sa mali porovnať s krajinymi rakusko,nemecko a inými na ktorých sa neodbavil komunizmus . Čo sa vybudovalo tam a akú mali životnú uroveň tam . Preto je plat v severnej korei 1 dolar mesačne a v južnej 1500dolarov mesačne a práve preto sa vždy utekalo z komunizmu von nikdy nie naopak . Odložiť 1000kčs mesačne si ma pobavil :-DD ◄ reagovať
Edu. Dobre skusme to auto. Pred prevratom zarabal THP vys. kader cca 2300 Kčs. Cena auta povedzme 28 000. Nech odlozim 1000 mesacne. Potrebujem cca 2.5 roka na nakup , uplatky neratam. Tvoj pripad 4500x5. cca 2 mes. a je vymalovane. Koeficient 2 (-: kdeze EDU to by z toho sucasna garnitura vysla perfektne. Ani v najsladsom sne... Inak s Bonom by nemal byt problem ani vtedy. T.j ak si platil v kurze 5. Kazdzy kseftar rad "prijal" platbu a k uplatkom ani nemuselo dojst. Predsa devizLudi a STBakov bolo malo... ◄ reagovať
KrokodiGenya to čo myslíš za tých 200 000 kčs dom bez strechy , obkladov,akože hrubu stavbu s ipou na streche ? Nuž ešte jedna vec je dôležitá že si mohol mať aj 300 000 keď si v stavebninách našiel prázno . Vtedy prichadzali na scenu každodenne úplatky aby ti aspoň niečo za tie nekresťanske peniaze čo vtedy stavba stala odložili . Taký koeficient je že sumu vtedajšieho zarobku vydel dvoma a zistiš dnešný príjem v € . Takže vtedy stal ten dom 200 000kčs približne 100 000€ nebol to však moderný dom z tehlobloku atd. Ale kockata kktina z šedých popolčekových kvadrov a asfaltovou strechou rovnou ktorá často tiekla inhed alebo do 5 rokov. Ťažko porovnavať cenu trabanta a mercedesa . Aj keď na trabanta sa pracovalo omnoho viac:-DD Taktiež potraviny keby mali stať tolko ako dnes kava by mala stáť 150€ kilo chlieb 4 € kilo kurčaťa 20€ bravčove karé 30€ kilo madarskej salamy 100€ kilo milka čokolada 15€ Škoda favorit 50 000€ drevenný color 110 8000€ pračka 5000€ sedačka 20 000€. To by bolo adekvátne aby sme mali tie malé ceny k platom. Perlička by bola v tom že keby si aj tie peniaze mal ten tovar proste nebol taže zase uplacanie a zhananie cez vložky hajzlak,kakao,mäso skratka všetko sa stale zhanalo :-D ◄ reagovať
Edu to s tou konkurenciou čo tlačí ceny dole a dáva ľuďom prácu asi nemyslíš vážne! Teda určite v prípade obchodných reťazcov. Ceny dolu tlačí, ale za akú cenu? ◄ reagovať
Na uvod nesuhlasim s definiciou inflacie aka je momentalne. Bezne nehnutelnosti su spotrebny tovar a VOBEC nie investicie atd. Sucinitel 10 znamena, ze na stavbu bezneho domu som potreboval cca 200 000 v starej mene kdezto dnes dajme tomu 2 000 000. Aplikoval som to LEN na nehnutelnosti t.z. ze to je generalizovane. Nezahrnul som ani trhovu cenu "bonov" to by sme nieco prihodili ku koncovej sume . Ale napriklad pri chlebe mame pomer 28/8 co uz nie je take markantne atd. To by sa dalo urobit na cely spotrebny kos. Edu neber to tak, ze Ti to neprajem atd. Sirotske vdovske a podobne renty a ich suma nepodliehaju mojej kritike.I ked si viem predstavit pocity beznych ludi v danej dobe. A tie rifle co si uviedol. Totalne uleteny pomer... ◄ reagovať
Belson Mikloš nám nemusí vymývať mozog . Ja mám svoj názor nepotrebujem ani mesiaša súdruha Mečiara ani Fica . Výplatné pásky nemám odložené ale pokúsim sa ti to zdokladovať .Nemám prečo klamať ale tiež nie som zberateľ odpadkov a znytočnosti.K tomu sirotskému bol to spoločný so sestrou a tých x 10 si postrehol správne Belson :-D ◄ reagovať
A ešte Edu: Zlý pocit (ako ty hovoríš - komplex) z toho, že nejaká ustanovizeň patrí cudzej krajine nemá nič s komunizmom. Po Manhattane ma vodil pred dvadsiatimi rokmi rodený Amík a nariekal, kde to speje USA, keď plno bankových budov tam vlastnia Japonci. Ten Amík vedel o komunizme veľké guľové. To vám ten Mikloš celkom vymyl mozgy? ◄ reagovať
orol, ďakujem, napodobne. Ešte je tma, takže zahrniem túto dennú dobu k včerajšku :-))) a vyjadrím sa k "zvrhnutej" téme. Edu: Žiaľ, znova musím opakovať, že tvoje ekonomické analýzy škrípu falošnými tónmi, až z toho bolia uši (ten volant ti asi pasoval lepšie). 1.Aj za socíku sa zdražovalo a ty ceny uvádzaš z roku 1989 a plat z obdobia 10 rokov predtým (a nerobíš to prvýkrát). Alebo chceš tvrdiť, že v 1989 si mal so všetkými príplatkami mesačný plat 1200Kčs netto? Ak to vierohodne preukážeš (priemer za posledných 6 mesiacov), dávam verejný prísľub, že ti prispejem v OFICIÁLNEJ výške tvojho mesačného sirotského dôchodku. 2.Tesco neodvádza DPH 19% z tržby, prevažnú časť z tej hodnoty odvádzajú jeho dodávatelia. Netreba si to pliesť s daňou z obratu ktorá tu bola predtým (a ktorú majú ešte napr. v USA), kedy sa daň prihadzuje v momente predaja tovaru konečnému spotrebiteľovi a odvádza ju ten posledný v reťazci prvovýroba-konečný predajca. Kroko: Nerozumiem tvojmu poslednému súčiniteľu (10) v tvojom výpočte Edovho devízového príjmu. Ondrík: Prispej niečim hodnotným k pôvodnej téme a "zvrhni" debatu späť k veci... ◄ reagovať
Dnes to musis nejak vydrzat. Starneme tak spominame. Asi tak. ◄ reagovať
zase sa to tu zvrhlo na debatu o časoch dnešných a minulých... ◄ reagovať
Bon = 5 korun pamatam si to tiez tak. Nedrzal som v ruke nepodarilo sa nam to vtedy kupit. Tak sme kupili kalkulacku v Prahe za Kčs. Bez problemov s vyletom 85 rok. Edu to sa Ti ako podarilo postavat zamok za socializmu 5x4500x12x11x10=29 700 000 Sk do prichodu EURa cca. A ukryt ho? (-: Pozeral som Haluzice ale nic tam nie je, Predpokladam, ze co si zarobil v robote si mal ako vreckove na cigaretky. ◄ reagovať
Edo .. tak ..tak to bolo ..5 obchodov a pekáreň na dedine ...no chleba si objednaj ... tesco v BR ešte nebolo myslím.....hádam len Jednota :) Dnes je to. o poznanie lepšie ... všetko mi vozia domov ...aj to čo nejem ... keby mi radšej mal kto raňajky spraviť :) ◄ reagovať
stale trpíme nejakým komplexom že krajinám patrí nejaka firma ako to bolo v komunizme . ◄ reagovať
Orol zabudol si povedať že hned 19% ide Slovensku ,zabudol si na prácu ktorú dostavajú slovaci tiež na konkurenicu ktora tlačí ceny dolu . ◄ reagovať
Edu to áno, ale za cenu, že podporujeme americké, či aké dôchodky? (Neviem hneď, komu patrí Tesco - Angličanom? či? )Za každý náš nákup v tescu ide "akýsi halier" VON. ◄ reagovať
lovec rozdiel v tom chlebe je zásadný ten .Že pred rokom 1989 si si mohol chlieb objednať ak si však zabudol tak si ho nedostal a posledný obchod zatvorili o 18.00. Dnes sadnem do auta za 10min som v tescu ktoré je otvorené 24 hodín denne a vyberiem si z desiatkov druhov pečiva . Prípadne si kúpim piecku na chlieb za 30€ a zopár sáčikov chleba alebo rovno polotovar ktorý si upečiem doma atď. To samozrejme iba k chlebu . Na take veci ako karé si mohol zabudnuť to bola podpultovka a kilo stálo viac ako bola denna mzda . O káve nehovorím kilo stalo skoro 300kčs . Benzín super stal v roku 1989 12,50 tiež astronomická suma . Cigarety Marlboro a ine camel a podobne 6b čiže 30 kčs krabička .Coca cola bola tiež pre smrtelníka ako z ríše snov :-D rifle mustang 280b čiže 140kčs. viac ako som mal mesačnu mzdu. Takže to k tým lacným veciam . ◄ reagovať
Tak to mi z hľadiska mojej dnešnej vyťaženosti naozaj nedošlo a tak musím len konštatovať, že je to na záver najlepší a najduchaplnejší príspevok. Janko, pozdravujem Ťa a želám veľa zdravia, úspechov a dariteľnosti. P.s- len dúfam, že nikto nebude závidieť tomuto vinšu, pretože to samé želám všetkým. ◄ reagovať
orol, berme to tak, že 17. novembra môžme politizovať na ktoromkoľvek vlákne. Ale pozor! Po polnoci začína krutá realita a už by sa malo len k téme! Len neviem, či to už nebude väčšinou opäť mlátenie prázdnej slamy...:-))) ◄ reagovať
Beda tomu priateľovi, kto nás diskutujúcich "napadne" za to, že sa nepridŕžame danej témy :-))) lebo už to visí vo vzduchu:-)))... sme vo väčšine a vieme, kedy prestať, tak POZOR! Kto sa chce kladne k uvedenému pripojiť, je vítaný.:-))) táto stránka je demokratická a preto je najlepšia. ◄ reagovať
motajisko Paška lepil tapety na kupelni vtedy a vidiš ani neštrngal a kde je dnes. Stači byť chrapun nepotrebuje ani kluce, len obmedzenych voličov.. ◄ reagovať
Krokodil - Bony sa kupovali po 5,- Kčs pri Tuzexe. Byty boli pridelované štátne podľa poradovníka ale aj ten sa obchádzal ako teraz, Byty družstevné- sa vkladali financie do tzv. bytového družstva. Ešte napíšte kto hrkal kľúčikami za lepšiu budúcnosť...... ◄ reagovať
Nedá mi to keď už je o tom reč, u nás bol chlieb vyrážkový (tak to volali, netuším aký to je) za 6 Kčs, rožok 40 halierov a mlieko polotučné 2 koruny, smotana 5,80. :-))). Som rád že tie časy sú dávno preč. Ešte keby pozatvárali partaj, ktorá si nevšimla november 89. ◄ reagovať
Belson to upresnil boli to najomnici. Inak Edu mal si stastie, ze si to poberal po normalizacii. Vtedy by si dostal drotom do oka a nie bony represie sa uvolnovali. Byty boli drustevne a statne. Ako sa kupovali to neviem. Ale podoporovala sa vystavba nenavr. pozickou atd. Ved tie kocky po dedinach neboli zadarmo. To je presne ten chleba co Orol spravne spomina cmarovi: osemkorunak. Kedy to bolo na knap bez vydavku (-: ◄ reagovať
.. objednávanie si rožkov a chleba .. nebolo nič neobvyklé ani ..za čias ked som chodil na základnu školu ...čiže do roku 2000 ...sa v našej a okolitých dedinách bežne objednával chlieb .. .rožky .. aj buchty(2 druhy ) a to máme jednu pekáreň dokonca v dedine .....veľmi dobre si to pamatám ... ◄ reagovať
Belson okal som si postavil zo sirotského dôchodku z USA ,ktorý bol približne 4500bonov mesačne a dostaval som ho od 10 rokov do 21 rokov . Z tej mzdy určite nie :-D tak ako škodovky sa totiž kupoval i byt. odkaz guľovnica vlastne všetko sa kupovalo podobne . ◄ reagovať
Pekný deň a pozdravujem Vás. Ak sa nemýlim, ešte sa pozabudlo na ako štvrtý chlieb v sortimente v obchodoch na chlieb cmarový za 8.-kčs, ktorý bol myslím dennodenne k dostaniu a ktorý mala moja mama najradšej. ◄ reagovať
Kroko (sorry, máš dlhé meno), nezháňali majiteľov, ale NÁJOMNÍKOV. Osobné vlastníctvo bolo trpené nevyhnutné zlo. Ako napr. v prípade Eda, ktorý si z hodinovej mzdy 4,30 postavil Okál. Ale ináč s tebou súhlasím. ◄ reagovať
Ohladom bytov. Bratislava 90 roky. Vravel mi to zelezniciar mali byty = v Petrzalke. Ale mali problem zohnat majitelov a nie koli financiam. Jednoducho byty boli k dispozicii. (-: K tomu prislo sice aj dnes ale z inych dovodov... ◄ reagovať
Potreboval som kalkulacku s vedeckymi funkcionalitou. Bonov nebolo... Ak by sa zohnali (aj nelegalne) nebol by si preto ZLODEJ. Pretoze by si si ich kupil, ak by si mal tu moznost. Citis ten rozdiel? To ludi hlavne sralo nezmyslne nariadenia = Biľakoviny. Minuly rezim bol o moznostiach. Rovnako ako sucasny. Miklošoviny, Slotoviny ... Tyka sa to aj zlozenia huncutovvv v Vasich spolkoch. ◄ reagovať
Takže nech je dnes PŠM (pre neznalých: Politické Školenie Mužstva). :-))) Edu, rozdiely medzi dedinou a mestom boli, sú a zrejme aj budú. K tvojej poznámke, že ty si žiadnu hrubú mzdu nemal: Bolo aj rôzne daňové zaťaženie, kto mal rodinu, mal úľavy. Po nástupe do zamestnania kým som bol slobodný, platil som tzv. konskú daň. Preto ak chceme porovnávať príjmy, nemôžme brať ich čisté hodnoty ale hrubé, aj keď ich nikto v tejto hodnote nevidíme. Komparácia čistých platov nedáva zmysel (tak je to aj teraz). Sorry, ale ako politicko-ekonomický lektor na tomto fóre by si to mal vedieť. Byty aj podnikové aj štátne sa dávali, len nie každému a aj nie v každej dedine (neboli ani v mojom mestečku, kde v predajni "chlieb-pečivo" držali tri druhy chleba :-))). A tam kde boli, bol aj dosť veľký priestor pre rodinkárstvo a korupciu (ešte som vtedy nepoznal slovo klientelizmus). Takže nič nového pod slnkom..... ◄ reagovať
KrokodilGenya nechápeš jednu vec opakujem . Žiadna vojenska odev sa nedala legálne kupiť nikde !!! Práve pre tieto dôvody mal každý kto takúto odev mal napísane na čele chodím v kradnutom odeve. Kedže sa kradlo všade a všetko nikomu to nejako nebolo divné . Tak ako na každej druhej bráne bola poštová schranka z ukradnutého patníka a na tých bránkach sú dodnes !!! ◄ reagovať
Belson u nás bol iba jeden druh chleba a jeden druh rožkov . Je možné že po mestach boli dva alebo tri druhy . U nás sa chlieb ,mlieko a rožky museli objednať inak sa kupiť nedali . Cenu si pamätám tých 6,80 tuším len sa to prelnulo s rokmi 90 . Tých 4,30 som mal ako základ ako vodič s maturitou ,bez maturity to bolo ešte menej . Myslím tým čistú mzdu . Lebo ja som žiadnu hrubú nemal .S prémiami a príplatkami mi to hodilo tých 7 korún zhruba . Pracovalo sa 8,5 hodiny a existovali aj pracovné soboty. Všetko dohromady to dalo v čistom zhruba 1200kčs mesačne .Dnes som sa z TA3 dozvedel že zdraželo bývanie lebo v komunizme ľudia dostavali byty zväčša zdarma :-D tiež dosť humorné . Jediný montovaný dom na trhu bol dom z pilín lisovaných OKAL . Zhodou náhod máme práve tento dom . V roku 1985 s podkrovým stála horná časť presne 370 000 kčs a spodná časť 250 000 kčs. Premýšlam kruci že som si nevypýtal jeden alebo dva byty ked ich dávali zdarma . ◄ reagovať
Blaser rovnako nepozorne citas ako Edu. Netvrdil som, ze sa PREDAVALI v obchode ako teraz v Arme - "seriozne kupovali". Tvrdil som, ze boli ludia co ich neukradli dokonca vacsina. Ked niekto zaduvážil bony nemusel byt zlodej - len (kseftar - co spravis)..., masiar alebo stranik. A 8 korun preto, ze aj maly krokodil si kupoval zuvacky. ◄ reagovať
Edu, bývalý režim som nemal a nemám rád MINIMÁLNE tak, ako ty. Ale nemám rád ani zavádzanie. V malom štvortisícovom mestečku, kde som vyrastal, mali počas väčšej časti dňa tri druhy chleba: čierny za 5,20 vyrážkový za 6,80 a biely za 7,20. Prelom šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov. Na fajront boli v regáloch len omrvinky (rovnako ako aj dnes v nejakom periférnom obchodíku). Maskáče, ako aj celtu pre stan-ihlan a malú poľnú som si ako študent zohnal od rovesníkov, ktorí v tom čase slúžili v čsl. ľudovej armáde a samozrejme to ŠLOHLI. V tom máš určite pravdu. V sedemdesiatych rokoch som mal absolventský nástupný plat po prepočítaní bezmála 10 Kčs na hodinu v hrubom (mzda bola mesačná), takže z tvojich 4,30 usudzujem, že ako zamestnanec si asi veľmi nevynikal :-). Áno povedzme si, že minulý režim bol sviňa po všetkých iných stránkach, ale s niektorými najzákladnejšími potrebami problém nebol, takže netreba tu vymývať mozgy a uvádzať nepravdivé čísla. Toto síce nie je politické fórum, ale dnes som neodolal napísať niečo od témy, keďže si pripomíname deň, ktorý odštartoval cestu ku zmenám a už nemusíme zháňať kradnuté maskáče. :-) Od dnešného dňa je pre mňa významnejší už len jeden: 29.11., kedy Kňažko z obrazovky ohlásil, že práve bol vypustený z ústavy článok o vedúcej úlohe komunistickej strany. Krajší darček k narodeninám som ani nemohol dostať..... ◄ reagovať
Aj ja si pamatam chlieb od 5,20 ale naozaj si nepamatam, ze by si ludia bezne nosili kupovane maskace a inu vystroj domov. Bezne ich kradli, vymienali za nove a kseftovali s nimi to ano, ale urcite ich seriozne nekupovali. To by taky rozumny kokodilik mal vediet. PS: Orol, nemyslel som vozidlo ARO, ale oddelenie trencianskej nemocnice. :o))) ◄ reagovať
Ja si to pamatam od 8 Kčs - ako maly krokodilik. Predtym 5,20 6,40. Nerozumeli sme sa. Nemyslel som standartny obchod - ale ani to ludia neukradli.Bezne si to ludia z vojny nosili domov. Pripadne Ti guma predala aj funglace. Alebo SNBak. Neviem, ci bol problem, ked si v tom chodil. Ale dost o tom pochybujem. ◄ reagovať
KrokodilGenya žiadne maskáče sa nevyradovali ani sa nedali kúpiť . Bolo to zakázané !!! Z taktických dôvodov našej vyspelej ľudovodemokratickej armády ako ju humorne často nazývali gumáci :-D Podľa teba kde sa tie vyradené maskáče predávali ??? V akých obchodoch ??? Vidím že si asi dosť mladý :-D Chlieb stál 6,50 kčs bez výberu lebo bol iba jeden druh . Moja mzda bola 4,30kčs na hodinu ◄ reagovať
odkaz O vzdialenosti nepisali zatial nic. To bude uz nova varka. Pripadne navrhni aky tam je vyrad z komunistov. Este zabudli vyspecifikovat zber parohov a jeho dopad na tuto "skupinku". Na pobavenie... odkaz bez komentara... ◄ reagovať
V pohode, veci sa vyradovali aj v tych casoch. Chleba stal 8 Kčs standartne. Boli stanovene ceny nieco velmi podobne urobil uz Diocletianus. Komunisti v Tvojom ponimani pri moci nie su. Treba uznat ze od 1953 rozumne hospodarenie = aj sporenie postihovane nebolo. Prva zlodejina prisla zase po prevrate v 90-92. Teraz sa v tom pokracuje. Podporuje sa rozhadzovanie a nie su to Komunisti. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.