Existuje nejaký univerzálny kaliber ktorým by sa dala loviť čierna srnčia vysoká a líšky naraz ??? Samozrejme aby to bolo dostatočne účinné na všetko a zároveň aby to nenarobilo na zveri nejaké katastrofálne škody.
Freelander a čo má skromnosť s obmedzeniami? To, že niekto má v dnešnej dobe niečo v 18tich rokoch a ľudia pred 1989 museli nato čakať možno aj celý život a liezť do zadnice vtedajším pohlavárom, ktorí ti ešte, aby si náhodou nemusel premýšľať a slobodne si vyberať určili kaliber, kúpu z druhej ruky a aj opodstatnenosť tvojej požiadavky? Koľko ľudí malo vtedy prvé auto v 18? Koľko ho má teraz? Čo má skromnosť s lovom Afrike? Lov v Afrike je otázkou peňazí nie skromnosti, to, že si niekto splní poľovnícky sen alebo len chuť si ísť skúsiť Afriku hoc i v 18 absolútne neznamená, že má zlý charakter. Či má čakať 10,20,30 rokov pokiaľ si to "zaslúži" a možno riskovať, že sa tam nikdy nedostane? Čo je merítkom dokedy mám behať so vzduchovkou a odkedy si môžem dovoliť 300WM? "Požehnanie starších", ktorí nato museli čakať a nemohli to mať hneď po získaní PL? Navyše lov v Afrike je špecifický, tam sa zveri darí práve a aj vďaka peniazom lovcov, ktorí si tam zapoľovať idú. Skromnosť a slušnosť treba uplatňovať pri ponúknutí prvej rany staršiemu poľovníkovi na spoločnej poľovačke, pri obetovaní vlastného lovu za účelom pomoci staršiemu poľovníkovi pri ťahaní úlovku, či vzdaní sa vlastného podielu z diviny v prospech staršieho alebo iného člena, ktorý toľko poľovať nevládze. Alebo pri tom, že keď v združení lovíme 5ks vysokej a hoci nemáme obmedzenia na počet ulovených ks, strelím len toľko, aby si zapoľovali aj ostatní. Čiže v tomto súhlasím s motaqom, v tomto prípade nejde ani tak o nepochopenie tvojho príspevku ako skôr o použitie úplne nevhodného príkladu z tvojej strany. To, že si ty v 18 do Afriky v dobe minulej nemohol nie je z dôvodu tvojej skromnosti, ale pre režim aký tu bol. A nikto v súčasnej dobe nepotrebuje "popáliť", aby vedel kde je sever a aká "tvrdá" doba vtedy bola, keďže ťa obuškom mohli pretiahnuť aj za dlhšie vlasy. Lebo toto presne z tvojho príspevku cítim. Krivdu, že niekto si v 18 skúsi Afriku, keď ty si nemohol. Svet dnes nie je malina, žije sa rýchlejšie a v dlhu, predpokladám, že 1976 si úver banke na prvé bývanie s 30 ročnou lehotou nesplácal... Každá doba má svoje plusy aj mínusy, ale vyčítať absenciu skromnosti niekomu preto, že má niečo, čo ja som v tom čase mať nemal je to isté, ako keby som 10 ročnému dieťaťu vynadal preto, že ono má teraz mobil a ja som v 10 nemal ani hračkársku pevnú linku... PS: Na margo kalibru. Pri dnešnom výbere striel a ich konštrukcii je univerzál takmer všetko od 6,5mm vyššie, čo plošne platí do vzdialenosti 150m. Univerzál stráca opodstatnenie, pokiaľ jeho používateľ nerešpektuje jeho limity. Dobrá strela, správne umiestnenie zásahu a primeraná vzdialenosť sú kľúčové, na SR nežije zver, ktorá by bola tak zásadne odlišná od priemeru, že by sme kalibre od 6,5mm vyššie nevedeli u nás použiť na všetko žijúce, spadajúce pod poľovnú zver lovenú guľovou zbraňou...
Poacher to pekne napísal :) ◄ reagovať
Ja sa prikláňam ku kombinovanej zbrani. Guľový kaliber min. 7 mm. V jednotných strelách do brokovníc je teraz široký výber, a na spoločných poľovačkách je to skoro guľová kozlica. A je tu ešte možnosť výmenných hlavní. Lovu zdar. ◄ reagovať
ak sólo, tak 7x64,prípadne 308 W ◄ reagovať
Jasné Edu, pozri sa vždy na seba a potom niečo napíš, Ty tu neútočíš len na ľudí v diskusii, ale ešte aj na ich psy, autá, zbrane atď. Moja činnosť pri hodnotení fotiek Ťa nemusí trápiť, ale Teba asi trápi, že som nepochválil tie Tvoje, tak to vidím. Narcizmus, zdrobneninky, moji rodičia - pokazený gramofón je oproti Tebe total šúvix, nehovoriac o tom, k akým úbohostiam si sa pri ich zmieňovaní uchýlil. O Tvojich subjektívnych radách - každá rada jednotlivca je subjektívna, ale v Tvojom prípade nejde len o subjektivitu, ide o to, že máš nutkavú potrebu radiť vždy a všade, aj tam kde nemáš o tom ani šajnu. Tak prosím láskavo radšej obmedz svoje rady na oblasti, ktorým rozumieš, lebo inak znižuješ úroveň tohto fóra verejným prezentovaním svojej obmedzenosti, pričom nemáš v sebe kúska úcty, či empatie k iným, k ich činnostiam, či vedomostiam. ◄ reagovať
edko teba musel asi nejaky jazvecik niekedy asi pokusat,lebo blaboces iba o tom istom,,ked som niekde napisal ze doporucujem jazvecika na durenie mas moj verejny prislub ze v tomto fore nikdy nenapisem uz ani slovo,mozes to sem kludne skopirovat ked to najdes,mozes to iste napisat aj ty?pochybujem,ale urazat chovatelov ktory sa chovu jazvecikov venuju to ti ide naozaj paradne,aby som neodbocil od temy univerzalny kaliber je pre kazdeho nieco ine,ked pozeram niektore videa tak niekomu nevadi ani 50 browning,kolko ludi tolko chuti ◄ reagovať
Myslím,že uvažuješ o jednej zbrani a na Tebou uvedenú zver je asi vhodnejšia univerzálna zbran a nie uni kaliber.Kúp si kombinovanú zbran/guľobrokovú/a otázku máš vyriešenú. ◄ reagovať
horarir01 - aby sme sa vátili k téme, tak zadávatelovi stačí odpísať, ťe univerzálny kaliber neexistuje rovnako ako s uvedenými požiadavkymi na strelivo by ťažko pochodil. ◄ reagovať
Poacher možno sa stane že poradím subjektívne a tiež som omylný . Ty však iba útočíš nie iba na mňa ale na veľa členov lovu zdar., A keď poradíš tak iba hlúposť a to vždy poriadnu. Ak sa teda vôbec odhodláš k radám nie iba útočeniu. Za tri roky si tu zhodnotil 3 fotky to je celá tvoja činnosť okrem toho ,že si sa pomenoval Jurkom :-D asi máš rád narcizmus a zdrobnelinky . Mylím ,že doma rodičom ešte onikáš Jurko . Baxík ak beriež za útočenie skutočnosť keď si mudrou radou radil na durenie jazvečíka a ja zlý edu som ťa urazil tým ,že som upozornil na skutočnosť ,že pri troche snehu môže jazvečík duriť tak po asfalte je to tvoj problém . Viem ,že tato mali jazvečíka ,ale treba napísať pravdu nezavádzať verejnosť ! ◄ reagovať
Téma je univerzálny kaliber!!!!! Tie vaše k......y tu asi málokoho zaujímajú.Takže k téme páni. ◄ reagovať
mas pravdu on nepoluje 1 den tak to asi znesie,ved on utoci na ostatnych tak zdatne ako iny na neho,ele to neznamena ze musi byt bozie vsetko co napise, ◄ reagovať
Pusikoo, ono je fajn keď vie niekto poradiť, ale ide o to jedno slovíčko že "VIE". A to nášmu kolegovi trošku uniká a nepomáha mu ani to, že nepoľuje 1 deň. Potom radí aj tam kde nevie. ◄ reagovať
chlapci z Edu si berte priklad nepoluje 1den a uz ma nieco za sebou a rozdava tu radi vsetkym tak co ho urazateee ◄ reagovať
7x57/16 gulobrok mam aj 7x64solo ale na GB nedam dopustit a da sa strielat od lisky az po jelena samozrejme ze nie na 300m ale na zaciatok staci veselo a po case clovek dojde na to co mu vyhovuje ◄ reagovať
Edu radsej 5 prispevkov k veci ako 100000... takych ako su tieto tvoje, nie celkom rozumiem co ma tato Vasa debata spolocne s touto temou. Plati aj pre Poachera. ◄ reagovať
Ešteže sa tu môžem takto pri Tebe vyplakať, lebo inak neviem čo by som robil s tým mojim maličkým egom čo si mi ho tak pošramotil Edu ... ◄ reagovať
Poacher práve to ego som ti pošramotil a teraz Ti je do plaču. Neboj to prejde . Nesúď iných podľa malého uplakaného pekne nazvaného Jurka . Jurko ,Jurko poslúchaj pekne mamu a tatu pomôžu Ti . ◄ reagovať
Fíha, pokrok! Edu sa dostáva nad vec! Aby rýchlo vykorčuľoval ... Že by zase jeho ego? ◄ reagovať
Jurko ako si sa to sám nazval v profile nepaprč sa chovaj sa ako dobrý Jurko :-D z kontexu si vytrhnutý Ty a niekedy sa Ti veľmi nepáči keď uplakanému Jurkovi povie niekto iný názor ako zdiela milovaný Jurko . Dosť humorné posťažuj sa apíkovi ,že čo si voči Jurkovi zlý ľudia dovolili. Poľutuje ťa pohladí po hlaičke a všetko bude zase v poriadku . ◄ reagovať
jager68 hornady@zoznam.sk - majú tam 7x64 SST 160gr. ◄ reagovať
Trafená hus zagágala ... Najviac to bolí, keď niekto použije proti nám to čo sme iným vykonali my, že Edu (pre istotu napíšem, že je to opakovanie slov iných, aby si správne pochopil. A navyše to opakovanie si dobre všimni, nie je vytrhnuté z kontextu, resp. prispôsobené na dezinformáciu čitateľov diskusie). K Tvojim vyjadreniam o mojich drístoch a narcizme nie je potrebné sa vyjadrovať, keďže tu je absolútne každému jasné, kto je tu v týchto oboroch preborníkom :-DD ◄ reagovať
Pochaer neviem čo si chcel povedať opakovaním mojich slov ?Skús niečo vyprodukovať i svojou hlavou. Zatiaľ keď čítam tvoj profil si toho na tejto stránke veľa nevyprodukoval .Ohodnotil si za 3 roky tri fotky a získal jedného priateľa .To je celá tvoja trojročná činnosť na tejto stránke + zopár drístov. Prezradil si nám i svoje meno vraj sa voláš Jurko to Ti mamička s tatíčkom tak pekne hovoria ? Alebo si Ty sám sebe jurko hovoríš?:-D Že by nejaký náznak narcizmu ??? Tak Ti prajem veľa šťasti Ty náš milovaný Jurko :-D Baxik ak Ti to tak pasovalo všetko je v najlepšom poriadku mne sa také basničky zdali naozaj hodné malého dieťaťa. ◄ reagovať
edu nebodaj som ti siahol na tvoje ego,ja som to nemusel skladat mne to ktebe len pasuje,vies len tak som to (sušal) ◄ reagovať
Momentálne používam 308W, strelivo Geco T-Mantel 11 gramové. ◄ reagovať
Edu, že práve Ty o tom píšeš? - "Nestrapňuj sa a zachovaj si dôstojnosť dospelého človeka" ◄ reagovať
baxik také basne ako skladáš na moje meno sme skladali na dolnom ročníku základnej školy . Nestrapňuj sa a zachovaj si dôstojnosť dospelého človeka .motaq nemusíme súšať vyskúšané. ◄ reagovať
jo a k tej base piva kludne ak myslis ze mas na nu narok, tak ju s tebou rad vypijem a pred tym mozme otestovat ten tvoj H3, myslim ze dokazem zabezpecit zujimavy teren, nemam sice samka ale Grand Vitara i snad ako super bude stacit, ak nie zozeniem neaky jeep. ◄ reagovať
ja jazvecika nemam,tak nemusim nad nim plakat ,a Edko vsevedko male plemena psov nie su iba jazveciky,ale ty to aj tak vies najlepsie ◄ reagovať
hmm, parada a co takto si pozriet tvoj prispevok o 17:13 motaq určite by niva bola lepšia a asi aj trabant. Veď hummer H3 nie je naozaj terenne auto :-D odkaz odkaz moj prispevok bol odpoved na tvoju ironicku poznamku a bol mysleny ironicky a mal poukazat na to ze na nete su vseliake videa, a ak si to nepochopil tak nemam co dodat. okrem toho pred tym nasledoval iny koment odo mna a toto bol len dodatok vzhladom na tvoju reakciu. ◄ reagovať
motag našiel som ho v debate odkaz citujem ťa : " motaq, dnes o 17:16 jaj a ked sme pri tych trabantoch, tak aj to su terenne auta, ktore dokazu prejst cez bahno skoro ako hummer na tych videach co si tu dal napr tu odkaz " PS:Basu piva mi neposielaj pošli plechovky nemám dôveru k Slovenskej pošte . Ďakujem !!! ◄ reagovať
Edu a kde si nasiel slovo trabant v mojom prispevku v tej debate co si sem skopiroval? ◄ reagovať
baxik neplač nad jazvečíkom :-D je to dobrý kamarát :-D ◄ reagovať
motaq, dnes o 17:02 no tak to si udrel klinec po hlavicke lebo porovnavat H3 s hociakym inym terennym autom je poriadna .... H3 davno nie je terenne auto a z daleka nedosahuje priechodnost inych terennych aut. motaq, dnes o 17:16 jaj a ked sme pri tych trabantoch, tak aj to su terenne auta, ktore dokazu prejst cez bahno skoro ako hummer Edu, dnes o 18:20 motaq určite nerozumiem všetkému ,ale toľko že hummer H3 je excelentné terénne auto ešte viem! Ba i to ,že prejde ťažším terénom ako trabant . ◄ reagovať
to poznam, to je ako so sefom, pravidlo A se ma vzdy pravdu, pravidlo B ak ju nema plati pravidlo A. sorry toto je off ale nedalo mi. ◄ reagovať
montag s toho si nic nerob,nas edko vsevedko vie o vsetkom vsetko tak ti je zbytocne sa snim hadat,a ked nahodou nie aj tak ma pravdu a toho trabanta uz nespominaj lebo tu budeme riesit ako bolo za sociku a kolko stali okale a bony ◄ reagovať
EDU si ubohy, trabant v diskosii o terennych autach si zacal riesit ty a ked si niekto pozrie tu diskusiu tak mu to musi byt jasne, ano poslal so jeden link na trabant, ale ked najdes niekde to co pises mas u mna basu piva. Blaser ako to ty uz len mozes vediet, citaj a potom sud, si mudry ako radio a uz to tu bolo spomenute aj v inych diskusiach, ako vies ze mam max 7mm. myslim ze mam vystrielanych viac patronov za zivot ako vacsina z tu pritomnych, ano momentalne mam 7x64 (nie je to zdaleka jediny a najsilnejsi kaliber s ktorym mam skusenosti) a ked sa dobre posries a poriadne si precitas co som pisal podotykam poriadne tak neviem aky mas problem. Skus mi to prosim ta vysvetlit. ◄ reagovať
Motaq ma dnes dokonca presviečal že trabant prejde horším terénom ako Hummer H3 :-D Vraj H 3 je neterénne auto :-D Tak sa ani nečudujem vyhláseniam na margo RWS :-D Mne sa zdá motaq ,že tých odvážnych tvrdení tu máš až až prave Ty ! ◄ reagovať
Motaq ma radsej Samurai, kaliber do 7mm a max 65. A ani by som sa necudoval, keby mal doma jazvecika alebo civavu. Na vacsie kalibre musi dorast. :o))) ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.