Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Univerzálny kaliber. - diskusia

autor: off kubik856
pridané: 1.1.2011 19:39

Existuje nejaký univerzálny kaliber ktorým by sa dala loviť čierna srnčia vysoká a líšky naraz ??? Samozrejme aby to bolo dostatočne účinné na všetko a zároveň aby to nenarobilo na zveri nejaké katastrofálne škody.

počet zobrazení: 60 081
počet hlasov: 1
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 24.5.2017 o 13:05

Freelander a čo má skromnosť s obmedzeniami? To, že niekto má v dnešnej dobe niečo v 18tich rokoch a ľudia pred 1989 museli nato čakať možno aj celý život a liezť do zadnice vtedajším pohlavárom, ktorí ti ešte, aby si náhodou nemusel premýšľať a slobodne si vyberať určili kaliber, kúpu z druhej ruky a aj opodstatnenosť tvojej požiadavky? Koľko ľudí malo vtedy prvé auto v 18? Koľko ho má teraz? Čo má skromnosť s lovom Afrike? Lov v Afrike je otázkou peňazí nie skromnosti, to, že si niekto splní poľovnícky sen alebo len chuť si ísť skúsiť Afriku hoc i v 18 absolútne neznamená, že má zlý charakter. Či má čakať 10,20,30 rokov pokiaľ si to "zaslúži" a možno riskovať, že sa tam nikdy nedostane? Čo je merítkom dokedy mám behať so vzduchovkou a odkedy si môžem dovoliť 300WM? "Požehnanie starších", ktorí nato museli čakať a nemohli to mať hneď po získaní PL? Navyše lov v Afrike je špecifický, tam sa zveri darí práve a aj vďaka peniazom lovcov, ktorí si tam zapoľovať idú. Skromnosť a slušnosť treba uplatňovať pri ponúknutí prvej rany staršiemu poľovníkovi na spoločnej poľovačke, pri obetovaní vlastného lovu za účelom pomoci staršiemu poľovníkovi pri ťahaní úlovku, či vzdaní sa vlastného podielu z diviny v prospech staršieho alebo iného člena, ktorý toľko poľovať nevládze. Alebo pri tom, že keď v združení lovíme 5ks vysokej a hoci nemáme obmedzenia na počet ulovených ks, strelím len toľko, aby si zapoľovali aj ostatní. Čiže v tomto súhlasím s motaqom, v tomto prípade nejde ani tak o nepochopenie tvojho príspevku ako skôr o použitie úplne nevhodného príkladu z tvojej strany. To, že si ty v 18 do Afriky v dobe minulej nemohol nie je z dôvodu tvojej skromnosti, ale pre režim aký tu bol. A nikto v súčasnej dobe nepotrebuje "popáliť", aby vedel kde je sever a aká "tvrdá" doba vtedy bola, keďže ťa obuškom mohli pretiahnuť aj za dlhšie vlasy. Lebo toto presne z tvojho príspevku cítim. Krivdu, že niekto si v 18 skúsi Afriku, keď ty si nemohol. Svet dnes nie je malina, žije sa rýchlejšie a v dlhu, predpokladám, že 1976 si úver banke na prvé bývanie s 30 ročnou lehotou nesplácal... Každá doba má svoje plusy aj mínusy, ale vyčítať absenciu skromnosti niekomu preto, že má niečo, čo ja som v tom čase mať nemal je to isté, ako keby som 10 ročnému dieťaťu vynadal preto, že ono má teraz mobil a ja som v 10 nemal ani hračkársku pevnú linku... PS: Na margo kalibru. Pri dnešnom výbere striel a ich konštrukcii je univerzál takmer všetko od 6,5mm vyššie, čo plošne platí do vzdialenosti 150m. Univerzál stráca opodstatnenie, pokiaľ jeho používateľ nerešpektuje jeho limity. Dobrá strela, správne umiestnenie zásahu a primeraná vzdialenosť sú kľúčové, na SR nežije zver, ktorá by bola tak zásadne odlišná od priemeru, že by sme kalibre od 6,5mm vyššie nevedeli u nás použiť na všetko žijúce, spadajúce pod poľovnú zver lovenú guľovou zbraňou...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 31

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 332 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Marco2204, 3.4.2011 o 22:36

ja to strielam v prieseku ktory mera cca100m kde nam nefuka je to trochu proti predpisom ale co uz,vatsinou strielam 3 rany samozrejme gb zlomim a pomali prejdem tych 100m ta aj na spat a potom strielam dalsu,a po tretom vystreli by som musel dlho cakat na vychladnutie hlavne ale to je problem pusky,samozrejme ked si kontrolujem zbran pred mesiacikom tak strelim aj na kratsiu vzdialenost a ked som v norme tak to uz neskusam ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 3.4.2011 o 22:18

No vidíš marco2204 ja nastrelujem guľovnicu na 50m sú však i takí čo nastrelujú na 75 m . Na 100 m sa terč nedáva ,ale ber to ako môj subjektívny názor :-D Ak si si postavil však terč na 100 m a strelivom S&B si dosiahol rozptyl 5 cm na min 5 rán tak som naozaj udivený . Prečo si ten terč dal 100m ďaleko? Kto ti to poradil zle ti radil .Lal zdar. Kto si postaví terč podľa ONV tak toho chcem poznať osobne !!! Rád si ho vyfotím :-DDD To bude životná trofej .Takže rád poznám tú menšinu čo si spomínal :-D ◄ reagovať

off Marco2204, 3.4.2011 o 22:11

edu mal si na mysli asi onv ale pochybujem ze vatsina strelcov si nastreluje pusku na onv ◄ reagovať

off Marco2204, 3.4.2011 o 22:05

ja strielam do terca na klasickych 100m ◄ reagovať

off Edu, 3.4.2011 o 21:56

Marco2204 všetko záleží v akej vzdialenosti si mal terč . A či vieš na akú vzdialenosť sa dáva terč pri nastrelovaní guľovnice . ◄ reagovať

off Marco2204, 3.4.2011 o 21:48

nechcem sa sb zastavat ale ja som strielal 9g polopaste 7x65 asi 10 krabic a nikdy sa mi nestalo pri strelbe do terca ze by rozptyl bol nejaky katastrofalny cca 5cm,a o tych 12-15cm co tu niektory pisu to som nemal nikdy ◄ reagovať

off Edu, 3.4.2011 o 19:54

mirojevo viem ,že nejde iba o strelu ale o viacero faktorov . Ja som kedysi strielal SPCE ako každý trtko :-D bola to katastrofa nie len ohladne presnosti , ale nekompaktná strela všade nafúkané plechy v mäse . Teraz strielam RWS a normu. Strielal som aj sierru od S&B a s presnosťou som bol spokojný ako i účinkom . Teraz keď S&B začali vyrabať dve nové chcem to vyskúšať ,aj ke´d mám ešte dosť RWS ako i noriem dve krabice . Takže neviem kedy sa k tomu dostanem . 7x65R čo je vlastne veľmi podobné 7x64 mi ako kaliber vyhovuje tiež . Nikdy som nemal nutkanie nejakých mini ani maxi kalibrov . Do 200 m ide dole jeleň či ťažký diviak bez problémov. Ale nemám nič proti iným názorom na kalibre . Mal som prvú 8x57 JS potom som mal sólo 7x64 teraz mám 7x65R / 12 .Nejako tých 7x64 mi je srdcu najbližšie. ◄ reagovať

off mirojevo, 3.4.2011 o 18:46

Edu , tu ide nie len o strelu , ale aj o precíznosť samotnej výroby nábojníc, ich plnenia, či samotného uchytenia strely v hrdle nábojnice. Podľa mojich skúseností české "rozhadzujú" viac a častejšie ako niektoré iné značky. Čiže aj keď SB nakúpi strely od iného výrobcu , neznamená to že to bude super strieľať , aj keď samozrejme pri dopade strely na správne miesto, by to malo už byť o niečom inom :-) Ja už strieľam niekoľko rokov s Nosler Partition ( 7x64), a je to fajn, Od srnca - po elanda. ◄ reagovať

off sako80, 2.4.2011 o 18:55

niečo podobné ako má belson je 8,5x63Reb, myslím že sa to už niekde rozoberalo ◄ reagovať

off Marco2204, 2.4.2011 o 18:47

belson tym 338 kalibrom si ma zaskocil a tak som zasiel na net,a narazil som tam na zaujimavu diskusiu na horarovi ktora sa ta tykala,ten kaliber asi nebude mat vela ludi na slovensku vyzera zaujimavo ◄ reagovať

off Edu, 2.4.2011 o 18:46

Ja som zanevrel na S&B po tých zlých skúsenostich s tou strižnou hranou . Teraz pozerám ,že majú slušné strelivo tak prečo nevyskúšať . České a Slovenské výrobky si kupujem rád ak teda držia krok so svetom . S&B má v ponuke slušné strelivo aj cena je ok . Jasne lanus chcem aj toho noslera skúsiť . ◄ reagovať

off lanus, 2.4.2011 o 18:41

Edu - Keď sa chceš vrátiť ku SB, tak vyskúšaj rovno NP odkaz ,pokiaľ to pri laborácii nezopsuli bude to asi s "produkcie SB" najlepšia voľba ! Inak z produkcie RWS je pre stredné kalibre "najuniverzálneší" H-mantel ! ◄ reagovať

off 93sikorak, 2.4.2011 o 18:04

ja som poloval do teraz zo 7-64 cz.kupil som sauer 202 8-57 skusim zmenu.neviem ci to je dobra volba ?ukaze prax ◄ reagovať

off Edu, 2.4.2011 o 14:10

Veľmi veľa záleží i od streliva . Dokonca môže byť 7x64 pomalšia ako 7x57 pri použití rôzneho streliva . Ja chcem vyskúšať teraz toto odkaz výborné vypadá aj nosler odkaz kedysi som strielaval sierru a bola dosť spokojnosť . odkaz Takže sa z RWS a Norma vrátim nazad do S&B Najkatastrofálnejšie strelivo aké som mohol vyskúšať bola 11,2 g SPCE strižná hrana :-D od S&B ◄ reagovať

off Belson, 2.4.2011 o 13:19

Čo sa týka voľby kalibru, v tomto som s tebou zajedno (338-06), aj keď niekedy si strelím aj "extended" so sedmičkou. ◄ reagovať

off Marco2204, 2.4.2011 o 11:47

belson mas pravdu absolutne sa nehadam ale tie pusky CZ 550 boli skoro identicke a ten pocit tam bol,mohlo to byt aj strelivom tazko povedat,ale ani jedna s tychto razi nie je pre mna to prave orechove na moj vkus zbytocne rychle streli,ktore podlevaju divinu ja by som inklinoval trochu vyssie v priemeru streli od 8 hore ale to je moj nazor samozrejme nestrielam na 300m ale na 90% do 100m a tam mi je jedno ci pada strela na 200m 12cm alebo 17cm ◄ reagovať

off Belson, 2.4.2011 o 11:22

Marco: "mozno mi lepsie sadla puska".... Podľa takej schémy môže aj magnum kopať menej ako iný, ďaleko menej výkonný kaliber. Tak by sme sa nikde nedostali. Hovoril som o fyzikálnych zákonitostiach, ktoré PLATIA bez ohľadu, či si to nejaký "praktik" pripúšťa alebo nie, a o samozrejmom vylúčení vplyvu váhy zbrane, lomenia pažby a pod. Keď nebudeme hovoriť o identických zbraniach, bude to dialóg slepého s hluchým. Je mi ľúto ľudí, ktorí žijú v tom, že teória je jedno a prax niečo úplne iné. Nie je. Je len nesúlad medzi teóriou a praxou daný tým, že je teória nesprávne uplatnená. Ale to sa už dostávame mimo tejto témy.... ◄ reagovať

off Edu, 2.4.2011 o 11:12

Belson ďakujem za odpoveď aj som to predpokladal ,že ten rozdiel bude zanedbateľný a neciteľný . Marco to bude možno pocitovo alebo si strielal z inej zbrane. ◄ reagovať

off defko5, 2.4.2011 o 11:07

7x64 podla mna všetko ◄ reagovať

off Marco2204, 2.4.2011 o 10:02

Belson matematika je jedna vec a prax trochu ina aj taka 308w ked ju porovnam s 7,62x54 v iz 18 tak kope podstatne menej,aj ked su to skoro identicke raze co sa tyka vykonu, ono to bude asi aj konstrukciov naboja ja som mal pri strelbe takyto pocit ta 270 kopala menej bola to prijemnejsia strelba mozno mi lepsie sadla puska,vyskum som nerobil aby som uzatvaral stavky,mna taketo veci zaujimaju ten test by nebol od veci,napr ja mam taky sujektivny pocit ked strielam z solo gulovnice 7X57 a 308W ze z 308 sa striela komfortnejsie aj ked matematicky to nemoze vychadzat ◄ reagovať

off Belson, 2.4.2011 o 9:28

Ráno som tu dal príspevok o dosť výraznom rozdiele v spätnom náraze medzi uvedenými kalibrami v prospech 7x64. Asi som bol ešte ospalý a možno mi šmykla ruka na klávesnici, lebo po prerátaní to je trocha ináč. Takže opravujem výsledky výpočtu pôvodného náhodne vybraného ale celkom REÁLNEHO príkladu: 270Win...váha strely 9,7g, navážka 3,4g, úsťovka 860m/s.....7x64...11g, 3,25g a 800m/s.... Výsledok je, že 7x64 má hodnoty záklzovej rýchlosti a impulzu spätného nárazu o cca 2,1% vyššie a príslušná voľná energia je väčšia o 4,2%. Záver z toho robím rovnaký, že pri identických zbraniach (rovnaká váha, ťažisko, zapažbenie) nie je možné postrehnúť tento rozdiel. Napriek tomu, že časový vnútrobalistický priebeh bude určite iný, nemôže to spôsobiť tak dramatický rozdiel, aby sme mohli hovoriť o "podstatne menšom kopaní 270W". Neverím, žeby bol niekto schopný postrehnúť rozdiel, či mu 3,5 kilová puška vbehla do ramena rýchlosťou 3,49m/s alebo 3,56m/s. Marco, ak si ochotný zabezpečiť definované podmienky na anonymné testovanie, som ochotný ísť do vysokej stávky. Berieš? ◄ reagovať

off Marco2204, 1.4.2011 o 22:33

270W podstatne menej kope ◄ reagovať

off Edu, 1.4.2011 o 22:26

Marco2204 u čoho je ten citelne menší ráz ? U 7x64 či W 270 ? ◄ reagovať

off Edu, 1.4.2011 o 22:24

Belson takú uvahu som čítal v hubertlove kde sa písalo o univerzalnosti 7x64 a bola tam poznámka ako spomínaš ,že 7x64 je v inej variante skoro totožného kalibru W270 ,ktorý je vraj nadupanejší . Pri takej tabulke to bolo .Tým to aj končilo a nebolo písané prečo je nadupanejši oproti 7x64 . Vtedy som si spomenul na tvoje odbornejšie popisania nábojov,ktoré ja vôbec neovládam ohladne typu ,zaoblenia zarezávania ,stability strely . Preto som položil otázku práve na teba . Samozrejme ,že nejaký obrovský rozdiel to nebude s tým počítam . Ale ďakujem za odpoveď . Do tých 300 m sa nejaké veľké balistické čudesnosti v poľovníctve nedejú medzi 7x64 a W 270 . Bola tu téma o balistickej vežičke . Tiež si myslím ,že na Slovensku nemá veľký význam . Samozrejme v afrike a tam kde sa poľuje na naozaj veľké vzdialenosti sa využiť dá . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Marco2204, 1.4.2011 o 22:03

ja som sa na to pytal lebo mi toto tvrdil aj jeden kolega ktory tuto raz vlastni,jedinu vyhodu co v tom kalibry vidim je citelne mensi spatny raz,porovnavane identicke zbrane cz 550,ja som zastanca tazsich striel preto inklinujem skorej 7x64 s tychto dvoch kalibrov ◄ reagovať

off Belson, 1.4.2011 o 20:59

Edu, v tvojom odkaze neporovnávam 7x64 a 270 Win. Popísal som už toho na tému zbraní a streliva kade-tade dosť, ale žeby som niekde porovnával výkonnosť týchto dvoch kalibrov si naozaj nespomínam. Aj preto, že si nemyslím, že 270Win je "namakanejší". Sú to veľmi približné kalibre, záleží od konkrétnej laborácie. A 7x64 má podľa C.I.P. normalizovanú explozívnu energiu o vyše 11% vyššiu, aj keď maximálny tlak zase o 3,5% menší než 270 Win. Pravdou je, že ako poľovnícky elév som kedysi mal vysnívaný kaliber 270Win, ale kým som stačil prísť k prvej zbrani, "dobrá balistika" (plochšia dráha) prestala byť u mňa prioritou a zďaleka nie je u mňa prioritou ani teraz. Ak siahnem po razantnejšej zbrani, je to ani nie tak kvôli plochejšej dráhe strely, ale kvôli dobrým terminálnobalistickým vlastnostiam strely pri väčších vzdialenostiach. ◄ reagovať

off Edu, 1.4.2011 o 20:41

Marco2204 tu je niečo podobné rozoberané Belsonom . odkaz ◄ reagovať

off Edu, 1.4.2011 o 20:36

Nie nie Orol nie preto . Niekde to tu popisoval aj Belson tie rozdiely a tiež som čítal niečo o tom v nejakom časáku ide o inak stavanú strelu .Konštrukčne a dotykovou plochou Nechecem sa do toho montovať lebo sa do toho nerozumiem . Či to vyrobil Nemec Brenneke alebo Angličan či američan mi je jedno . Indián to isto nebol :-D ◄ reagovať

off orol, 1.4.2011 o 19:24

No, namakanejší v prvom rade asi preto, že je americký :-)) ( že Edu :-)) a nábojom 270W ( 7,06mm ) by človek teoreticky mohol strieľať z komory 7x64 ( 7,25mm ) . Opačne by to bolo problematické a nebezpečné. ◄ reagovať

off Marco2204, 1.4.2011 o 16:34

edu v com je podla teba namakanejsi naboj 270w ako 7x64 ◄ reagovať

off Edu, 1.4.2011 o 16:10

Ano okolo tej 7x64 alebo namakanejšieho W270 by to mohlo byť také univerzálne . Ale nepovažujem kaliber za niečo veľmi podstatné od W308 po 300WM sú to všetko ok kalibre zaleží od streliva a umiestnenia rany . Po zásahu na lopatku zver neodchádza to je logické . A to ani po rem 223. ◄ reagovať

off polovnik8, 1.4.2011 o 14:39

Na slovensku je podľa mna pre začinajuceho poľovnika vhodny 6,5x57, či 7x57, ak chce niečo silnejšie tak 308W , alebo 7x64 ◄ reagovať

off MSmarian, 20.2.2011 o 14:40

Miro ,ty máš blasera, aký máš kaliber? Ja som si tiež myslel, ked som lovil s 308WIN, že devina je nenormálne veľký kaliber. Mám s devinou skúsenosti, lovil som s ňou srnca - priestrel minimálne poškodenie diviny, aj líšku som ulovil, len čistý priestrel. Prasa, lanštiak - to iste. Dnes by som iný kaliber nechcel. ◄ reagovať

off mirojevo, 30.1.2011 o 19:27

9,3 x 62 na líšku a srnčiu ?? to máte sakra veľke srnce .. hehe ◄ reagovať

off MSmarian, 23.1.2011 o 15:17

univerzálny kaliber. Z mojich skúseností jednoznačne 9,3 x 62. ◄ reagovať

off ANDELIK, 22.1.2011 o 16:58

edu mas svetu pravdu. ◄ reagovať

off Edu, 22.1.2011 o 12:12

baxik, 21.1.2011 o 1:32 edko teba musel asi nejaky jazvecik niekedy asi pokusat,lebo blaboces iba o tom istom,,ked som niekde napisal ze doporucujem jazvecika na durenie mas moj verejny prislub ze v tomto fore nikdy nenapisem uz ani slovo,mozes to sem kludne skopirovat baxik, 5.1.2011 o 23:51jazvecik na durenie u nas je dobra volba !!!!!! ◄ reagovať

off Edu, 22.1.2011 o 12:01

odkaz baxik, 5.1.2011 o 23:51 nas revir pretina dialnica,zeleznica a cesta 1 triedy,kup si kopova a ze ti ho nieco zrazi je takmer iste,len divikov nam tento rok zrazilo asi 14,takze jazvecik na durenie u nas je dobra volba predsa ten radius je mensi,takze zalezi aj od charakteru reviru,nas predseda mal jazvecika a ked sa nieco dohladavalo tak kazdy chodil iba za nim ,takze zaznavat toto plemeno nie je na mieste,ked sa ti paci tak si ho kup a nedaj si do toho rozpravat,ked sa ti vydari budes velmi spokojny, ◄ reagovať

off Edu, 22.1.2011 o 11:56

Poacher keď sám seba nazveš v kolónke meno Jurokom je to naozaj tragikomické . Nehovoril som o hodnotení fotiek ale za tri roky pôsobenia na tejto stránke si okrem sprostosí a závisti neprispel ničím konštruktívnym ani praktickým . Radím iba tam kde viem . Od teba som žial ešte nepočul okrem toho Jurka ako si sa nám tu pekne nazval ešte žiadnu praktickú radu . Utajil si sa nám a teraz vykrikuješ ako malý Jurko . Baxik nepoužívaj prosím ťa na moje meno zdrobnelinky pôsobí to dosť homosexuálne . ◄ reagovať

off Steffan, 22.1.2011 o 1:08

Niektoré diskusie sú poriadne vzdialené od zadanej témy a táto k nim nepochybne patrí. Nebolo by zlé založiť tému "hádky a ohováranie" a tam by sa riešili všetky tieto veci "odveci". Už sa to miestami ani nedá čítať keď je z 10 komentárov 8 úplne niekde inde...Toľko môj názor ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 332 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk