Dobry den ,
chcel by som sa opytat na jednotne strely do brokovnice ?? ake pouzivate ??ake mate skusenosti ??? mozem pouzivat aj do zuzenej hlavne??? Dakujem
milanko12 - presnost zalezi od flinty. Idealne je mat na jednotnu strelu co najmensie zuzenie, alebo ziadne. Ja pouzivam do pohonu skratenu skeetarku bez zuzenia a CgT-cka mi na 60m dava do sustrelu 10cm. Co sa tyka ucinku, tak vsetko okrem slugov je dobre. Tie su makke a zosmyknu sa na silnejsom diviakovi. Kamarat dostreloval 230kg kana a zozadu mu strielal na chrbat a slug sa zosmykol po chrbtici asi 40cm a nezlomil ju. Takisto sme uz nasli drani par roztecenych slugov na rebrach, lopatkovej kosti, ci len tak v pancieri. Bodo1948 - zo standu sa ti asi celkom pekne pozera na tych "milych blaznov, dobrodruhov", ale zrejme si nikdy nebol v poriadnom pohone a netlacil si nikdy mladinu, prerastenu agacinou a malincim do 2m vysky. Ked v takomto terene strielas na 3-10m, tak ti je gula akurat tak na dve veci. Nehovorim o tom, ze ked nema automat, alebo dvojhlavnovu, tak na prebijanie mozes zabudnut. Ked potrebujes duplovat alebo strielat cez hrube krovie, tak nie je nic lepsie ako jednotna strela. O ranivosti a stop-efekte ani nehovorim. A do takehoto terenu si berie lepsiu flintu len ten, co si ju nevazi. Ked ma volaju kvoli psom do pohonu na nove mieste, vzdy sa pytam na teren. Samozrejme do horskych revirov, kde sa zvacsa tlaci hruby les a striela sa aj do 100m, tak beriem gulu, ale v nasich nizinnich lesoch s inym neprestrelis ako jed.strelou. A ver mi, chodim do pohonov so psami naozaj dost vela ;-)
Reakcia na príspevok od Pepes33, 10.7.2019 o 15:46 :
z mojej ZH idú duplex do... preč, najlepšie idú original brenecky len sú trocha drahé. na 40 m 5cm na 8hod, čiže to vidím puška od pušky musíš skúšať a nájsť to pravé strelivo. ◄ reagovať
No tak predsa som sa ktomu dopracoval.... Dakujem a ospravedlnujem sa za neznalost ale nikdy som brokove zbrane nejako neriesil u nas sa takmer vobec nepouzivaju aj ked najde sa par co ma gulobrok... este to skusim premerat ako radi miso243 a este raz dakujem Lovu Zdar. ◄ reagovať
To "len 16.9" je priemer vývrtu na ústí. Pri 16-ke je nominálny priemer 17 mm. Takže ty máš zúženie niekde na úrovni zlepšený valec alebo 1/4. S tým môžeš hravo strieľať hoc čo. Pre istotu môžeš ešte ústie premerať posuvným meradlom alebo mikrometrom. ◄ reagovať
Tam je len .16.9. Na jednej aj druhej a to je vsetko tak neviem ci stoho sa da nieco urcit ja sa do brokovnic nevyznam vobec preto som chcel poradit ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od frantisek14, 12.7.2019 o 13:01 :
Este kusok doprava si mal odfotit, ako tam je tych 16.... Ci to je kaliber alebo zuzenie napisane ◄ reagovať
Vdaka za rady a ospravedlnujem sa ze reagujem neskor a co sa tyka tych cisel neviem ci pomoze ale
◄ reagovať
Reakcia na príspevok od hunter4321, 10.7.2019 o 19:22 :
Ak je dotyčného predajca dobrý, tak mu dupleksy určite bude vedieť zohnať aj v kalibri 16. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Pepes33, 10.7.2019 o 15:46 :
Dupleks v kalibri 16 bol dlhodobo nedostupný, či je dostupný aktuálne neviem ale pochybujem. ◄ reagovať
Stačí používať jednotné strely Dupleks a je jedno z ktorej hlavne ich bude strieľať. Ja strieľam v trapovej plne zúženej hlavni už 5 rokov Dupleks Rossa 12/70, 32 g. Strela je v hlavni vedená plastovými prstencami. Dupleksy majú vynikajúcu presnosť. ◄ reagovať
Z Tvojej strany by bolo vhodne doplnit informacie, t.j. co presne- ake udaje su napisane na hlavniach, resp. hlavnovom zvazku, hakoch, alebo lozku zaveru. Da sa vsak aj bez toho odpovedat, /pokial nema brokovnica damaskove hlavne, atd./, ze Tebou uvadzana brokovnica dvojka je belgickej vyroby a jej prava hlaven ma NAJPRAVDEPODOBNEJSIE ¼ alebo ½ zahrdlenie /mozno aj 3/4 pevne zahrdlenie a z tychto dovodov by som sa nebal strielat z pravej hlavne takmer akoukolvek jednotnou strelou. Lava hlaven u brokovych dvojoch ma najcastejsie zahrdlenie ¾, alebo 1/1 a tu uz by som zvazoval opatrnost a vhodny vyber jednotnej strely pre taketo pevne zahrdlenie strelby lavou hlavnou ◄ reagovať
Zdravim chcel by som poprosit o radu.... kupil som pouzivanu brokovu dvojku FN Herstal 16-16 a potreboval by som poradit z ktorej hlavne sa da strielat jednotnou strelou?? pripadne ak je tu nejaky majitel tejto zbrane aku jednutnotnu strelu pouziva Dakujem ◄ reagovať
DANIEL ... ZVS Ich nevyraba ... !!!! A keď dáš 67 do automatu tak ich zasekava . .. !!! ◄ reagovať
Rottwiel ma 16/65. V nedelu som ich videl na polovke. Aj nasa ZVS robi take. A inak do 65 komory mozes dat aj 67,5mm naboj, ale treba si to overit u niekoho znaleho veci. ◄ reagovať
Zdravim vas, da sa kupit nejaka jednotna strela kalibru 16/65? ◄ reagovať
Kedže sa DDupeks bežne predáva a už dosť dlho , tak medzi zakázané strelivo určite nepatrí . To by ho zatrhli už dávno . Ked je vyrobené z ocele ešte neznamená , že je priebojné . Predpokladám , že je z úplne bežnej mäkkej ocele ktorú by strojári nazvali "blato" . Ja by som ho skôr nazval ekologické .