Heming hunting
dnes je streda,  27. november 2024,  meniny má Milan,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:16,  dnes západ slnka: 15:51
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Medvede - aký je reálny stav? - diskusia

autor: off cerberos
pridané: 13.8.2010 12:37

Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?

Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.

Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?

Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...

Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?

Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??

A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)

Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>

počet zobrazení: 207 547
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Lysec, 5.7.2014 o 12:35

Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 114

komentáre

zoradiť
zobrazené 1161-1200 z 1906 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off peterD, 11.5.2018 o 20:00

takto sa to pravdepodobne stalo odkaz. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off MatkaLC, 11.5.2018 o 18:08

A to že sa medveď pustí do smradľavej človečiny a rovno do tváre...to ako vysvetlia? Vlastne to nepoľovnícku verejnosť ani nenapadne tak bude opäť všetko v potiadku. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off alex, 11.5.2018 o 16:29

Reakcia na príspevok od lantis, 11.5.2018 o 14:31 :
Podľa policie to bola mozgova prihoda. ◄ reagovať

off lantis, 11.5.2018 o 14:31

A máme tu konkrétny výsledok bezprízornej, nesystémovej ochrany medveďa. odkaz ◄ reagovať

off Lysec, 20.3.2018 o 8:36

Najsmiešnejšie na tom je to, že si buduje popularitu rozprávaním príhod ,ktorých má dosť každý aktívny horský poľovník, ba možno viac ako on.Možno si to dokonca len vymýšľa ! Z čoho asi pramení tá potreba byť stále na očiach,stále byť obdivovaný a kto mu stále ten priestor dáva ? Podľa mňa sú to komplexy menejcennosti (možno ide -ako som zachytil- aj o prachy) a priestor mu dávajú hlavne takí čo vedia väčšie ho.no ako on ,čiže nasprostastí novinári...A prečo sa medveďov nebojí ?Môže byť aj tak, že dovtedy sa chodí s džbánom na vodu, kým sa ucho neodtrhne... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off lubenko, 19.3.2018 o 19:18

najhoršie na tom je že on všade bol a vie toho hodne a tie klúče má ◄ reagovať

off milos1milos, 19.3.2018 o 14:11

Reakcia na príspevok od stefa, 19.3.2018 o 12:16 :
Stefa aj ja ... tuna mi to naozaj pripomína že erik baláž je všadebolko.. všetko vie a ma kľúče od všetkých dverí.... ◄ reagovať

off stefa, 19.3.2018 o 12:16

Dobre som sa pobavil, najmä na tej charakteristike spoločných poľovačiek. To som sa dokonca zasmial. odkaz ◄ reagovať

off sinko, 8.2.2018 o 19:04

V Rusku je všetko možné odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off sinko, 17.11.2017 o 22:00

odkaz Neviem sa dopátrať k videu originálu tak by ma zaujimalo ako naozaj tí robotníci skončili a či to nie je fake ◄ reagovať

off PPETERR, 28.9.2017 o 9:58

Lysec.. Čo dodať? Je mi na zvracanie, keď doba praje ľudskej tuposti. Nedávno som absolvoval rozhovor s istým "ekoteroristom". Presne tak totiž volám ľudí, ktorí z teplej obývačky, či v mnohých prípadoch teplej detskej izby šíria nenávisť, antipoľovnícke nálady atď. Opýtal som sa ho či vie, že poľovníci platia nemalé peniaze za prenájom revírov. Odpoveď - tomu neverím, to nie je pravda. Povedal som mu, že ak medvedia mať schádza s mladými ku kontajnerom, tak ich vlastne učí že takto si zadovážia potravu a oni aj v dospelosti budú v takomto spôsobe obstarávania si potravy pokračovať. Jeho reakcia: "To nie je pravda, tomu neverím". Opýtal som sa ho či vôbec niekedy skúsil študovať nejaké plánovanie, či vie čo je selektívny lov, opýtal som sa ho či mu vyhovuje súčasný systém pestovania poľnohospodárskych plodín... Jeho reakcie? "ja nepotrebujem študovať vrahov, pre neho je lov vražda, polia sú na to aby sa sadilo..." čo tým chcem povedať? Niet rozumnej diskusie nakoľko niet rozumných diskutérov na strane ochranárov. Preto sa tu nebavme o ochranároch, ale ako som už uviedol, o ekoteroristoch! A perlička na záver.. opýtal som sa ho či je mäso. Povedal mi že áno, ale on si kupuje v obchode, lebo on nie je vrah ako poľovníci. Keď som sa ho opýtal, či si uvedomuje, že poľovník odloví s rozumom kus, ktorý prežil v prírode v podstate slobodný život a on kúpou mäsa v obchode možno podporil chov zvierat, ktoré celý život nevideli slnko, nespásali skutočnú trávu... Náš rozhovor vtedy skončil. Už ním triasli nervy.. tak som mu iba na záver keď odchádzal pochválil jeho pekné kožené tenisky a koženú bundu... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 18

off Lysec, 28.9.2017 o 8:26

PPETER - blížime sa pomaly ale isto k stavu obliehania .Takže nech sa nikto nečuduje ak ľudia zoberú zákon do vlastných rúk .A to je takmer isté, pretože za súčasnej legislatívy iné riešenie neexistuje.Je to smutné ,ale je to tak .Každej pesničke je raz koniec. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off PPETERR, 11.9.2017 o 10:12

Pre vsetkych obyvackovych ochranarov... dnes rano, ani nie 100 metrov od prvych domov. Jelienka zrazil vlak, ostal kusok od kolajnic. Este zil. Mamin bratranec si siel zabehat a ani netusil ako rychlo pobezi nazad. Na jelienkovi uz sa hostili dva medvede, podla opisu jeho ako laika zrejme medvedica a pestun. /jeho slova:" jeden obrovsky a jeden mensi". Ani nie 100 metrov od domov, na trase kadial dennodenne prejde x ludi s detmi na prechadzku... Medvede boli pozorovane o 8.00 hod rano!!! Medvede - aký je reálny stav? - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Lysec, 10.9.2017 o 12:04

Z pohľadu humanistického to bolo určite vyslobodením (síce so znakmi eutanázie),ale (podľa debilných ochranárskych zákonov),čiže de jure to ostáva nezákonnosťou ,čiže pytliactvom. ◄ reagovať

off sinko, 8.9.2017 o 21:40

Že upytliačil, skôr ukončil trápenie ◄ reagovať

off sipik, 8.9.2017 o 21:37

Vraví tam Tribula, že medvedicu upytliačili. Podľa mňa ukončili jej nezmyselné utrpenie, ktoré jej sposobili """"ochranári"""" Dúfam, že som dal dosť úvodzoviek. ◄ reagovať

off Lysec, 28.8.2017 o 19:55

Finist 24.8.,odkaz 21:36 - Bože to je ale trúba, ba dalo by sa použiť aj niečo tvrdšie (to by ma však admin rýchlo uzemnil) !!! To sa ani nedá inak komentovať !Jednoducho nenachádzam slov... ◄ reagovať

off 357AS, 25.8.2017 o 16:01

medvedica Ingrid,diviak Fero,jelen Jožo a krava Anna :-) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off sinko, 25.8.2017 o 11:50

Naslovovzatý odborníci ◄ reagovať

off HUGO09, 24.8.2017 o 22:19

Bohužiaľ aj preto je slovensko v takom stave v akom je že nás vedú takýto odborníci na všetko aj na medvede !! ◄ reagovať

off HUGO09, 19.8.2017 o 9:00

Lysec plný súhlas ja by som ešte dodal a upriamil pozornosť našich mudrlantov čo rozhadzujú fondy na vyššie uvedený príspevok o jarabici poľnej koľko eur poskytli pre jej záchranu lebo čo sa týka počtov už je medveďov asi aj ,,viac,, toto ale našich pokryteckých ochranárov vôbec nezaujíma ◄ reagovať

off Lysec, 19.8.2017 o 6:40

Celá ochranárska "veda" okolo veľkých šeliem je len objavovanim objaveného ,popričom všetku vinu za konflikty s nimi hádžu na skutočnosť, že človek preniká do ich životného priestoru.Nevyhnutne z toho vyplýva, že niekoho, či niečoho je v danom priestore príliš veľa.Takže treba niečo zakázať.A keďže veľké šelmy sú podľa ochranárov nedotnuteľné,tie zákazy sa môžu týkať len človeka.A čím viac zákazov tým som väčší ekolog a ochranár...Ak niekomu z ochranárov zostalo trochu logiky ,tak si musí jasne uvedomovať, že bezzásahový režim v našich akvariálnych miniatúrach tzv."národných parkov" (kde aj tak väčšina pozemkov nepatrí štátu) a navyše v jednom z najľudnatejších štátov v Európe je sprostosť (po česky blbina)toho maximálneho kalibru .A ak to niekomu nedochádza,tak sa o ňom nedá povedať nič iného len to, že je s..omár (po česky osel).Takže suma sumárum tu máme stav, keď pár naivných somárov ,schovávajúcich sa za kvázi ušľachtilé zámery pokryteckých euroochranárov a v záujme zachovania si svojho parazitného džobu oblbuje pár tisíc mestských naiviek a tí si myslia, že čím viac budú kričať ,tak tým väčší "úspech" dosiahnu.Popritom jediným "úspechom" ,ktorí dosiahli je poľutavania hodný stav, keď veľké šelmy sú na papieri chránené ako sa len dá a "poľovníci" sa tvária, že to aj dodržiavajú (vrátane zákona omerty). A pán Jirik nečudujte sa, že Vaša štátna príslušnosť tu evokuje dosť alergické reakcie ,pretože ak to neviete kázať vodu a piť víno ,patrí (aspoň na Slovensku) za základnú vlastnosť pokrytcov.A Váš štát, robí v otázke veľkých šeliem presne to isté.Na papieri ich chránite (dokonca prísnejšie ako my),ale na druhej strane trpíte ich vybíjanie nelegálnym lovom,minimálne na hraniciach s nami .Zrejme podľa "svetlých" vzorov z iných štátov EU...Toto sú fakty, ktoré by Vás ako Čecha mali trápiť a nie to, že pár Slovákov si vymieňa svoje názory ! Nebyť nelegálnej introdukcie vlka a neobyčajnej schopnosti rysa vyhýbať sa poľovníkom, tak tam doposiaľ máte len jedno veľké guľové ....A ,skoro som zabudol.Za všetky ochranárske ch...joviny spomeniem len jednu jedinú,ale zato kardinálnu :"medveď na Slovensku nie je premnožený"...(ak niekto na tom parazituje ,tak je normálne ,že pre medveďa nechce vidieť človeka...) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 12

off lubenko, 18.8.2017 o 20:53

stači len pozriet načo ide minat ministrestvo životného prostredia penize ,vraj dajakej ochranarskej neziskovke a sami nemaju pomali ani na čom ist do hory ◄ reagovať

off lubenko, 18.8.2017 o 19:34

Jurokr ,prečo pretože Lyscove argumenty vam pseudoochranarom nepasujú do kšeftu!! ◄ reagovať

off lubenko, 18.8.2017 o 19:31

p. jirik dam len dve, hadam sa netaží len v narodnom parku a zber čučoriedok bol v takom množstve už od bývaleho režimu a v piatom stupni ochrany je tolko čučoriedok že tym medvedom čo by tam na tú rozlohu mali byt by sa až prežralí keby len to im malo stačit ako potrava a v Tichej a Kvôprovej sa netaži a ani len čučoriedky sa nezberaju ved je to divočina ,presne taku aku Balaž z Kaliským chceli tak prečo sa tam tie medvede neprestahuju,lebo prečo nejdu do Bezkyd ked su tam tak podla Dúhy žiadane???? ◄ reagovať

off jurokr, 18.8.2017 o 19:28

jirik, myslim si, ze s tymito diskutujucimi sa pustas do uplne zbytocnej debaty.... ◄ reagovať

off jirik, 18.8.2017 o 19:08

Lysec - děkuji za nálepku kvazi ekologického diskutéra spoza rieky Moravy, ale je některé vyjádření v tom konkrétním rozhovoru s p.Kalašem nepravdivé?Samotného by mě to velmi zajímalo - můžete prosím uvést nějakou -Vašimi slovy- pavědeckou ch jovinu, která tam byla vyřčena?Děkuji za případnou odpověd./klidně i SZ/ ◄ reagovať

off Lysec, 18.8.2017 o 5:00

Samotní prof.ochranári odhadujú ,že ročne sa na Slovensku upytliači okolo 100 medveďov.Dajme tomu, že je to pravda (len ,aby to nebolo ešte viac).V tejto súvislosti je potrebné poznamenať,že takíto kolegovia "tiežpoľovníci" sú vlastne tiež "ochranári" pretože nelegálnym a teda neevidovaným lovom znižujú populačnú hustotu medveďa a určite teda aj zmenšujú problémy ,ktoré z nevyhnutnej rozpínavosti medvedej populácie pre ŠOP vyplývajú.Len nevieme čo bude nasledovať po tom ,ak sa "hlad" po nelegálnych medvedích trofejách ukojí ? Žeby starý dobrý recept z dôb totality - "zabi a zakop" ? To sme to dopracovali ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off Lysec, 16.8.2017 o 14:58

357AS - plný súhlas! A k téme Michal Kalaš a vraj odborník ? Kváka len to, čo mu prikážu. Ak by sa verejne postavil k téme medveď realisticky tak je bez zamestnania! Aj tí "najväčší" riaditelia našich tzv. "NP" majú v súkromí iné názory .A ak niekedy niekto z MF medveďom rozumel tak to bol Ing.Milan Janík,CSc. a nie falošný Mesiáš, ktorý dnes míňa obrovské peniaze zo štátneho rozpočtu či grantov len na to ,aby dokázal, že stav medveďov je "únosný" .Nuž bodaj by nedrístal svoje "pavedecké" ch..joviny ,veď z toho žije ,čiže parazituje ,tak ako väčšina ochranárov.Ak by raz problémy s medveďmi prestali čím by potom "opíjal" hl..pákov typu kvázi "ekologických" diskutérov spoza rieky Moravy (síce s "patentovaným" ekologickým rozumom ,ale bez medveďa") ,či "zelené" násť-ročné IT naivky, alebo prihlúplych bláváckych novinárov ?! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 11

off lubenko, 14.8.2017 o 11:00

Presne tak, úplný súhlas ◄ reagovať

off 357AS, 13.8.2017 o 22:37

jirik,ved si vezmite do čiech zo 500 kusov,nebudú nám tu chýbať,celá EÚ len pindá ,ale rakušáci mali jedného a aj teho odbachli ,minister tam povedal" nemali sme to tu do teraz,nepotrebujeme to ani od teraz" a bác a tu ,trepú sprostosti že im človek vyžiera čučoriedky,to je taká sprostosť ako repa,žijem vo VF a ak si má medved vybrať,príde ti radšej dokmásať slivky,jablone,hrušky a na čučoriedky ti ser.e,maximálne si pár zobne aby sa lahšie vysral ked sa nadrúzga kukurice,prevediem ťa horou kde sú čučoriedky a nikto tam neoberá a čakaj či tam uvidíš medveda a potom ťa posadím večer do záhrady 10m od domov a uvidíš čo sa tam bude diať . Jednoducho je ich vela,kotia sa pomaly ako diviaky,ak by mali nedostatok žrádla,tak by medvedica nemala bežne 3 aj 4 mladé,mala by 1. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 14

zobrazené 1161-1200 z 1906 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov