Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od lubenko, 21.10.2018 o 18:15 :
Lebo sú šikovnejší ako polovníci,polovníci mali dať to isté vyhlásenie :/Máme podozrenie že to urobili ochranári,lebo iba oni jediný majú prístup do tak prísne chránenej lokality. /Nebránite sa,už malo byť na toho hajzla podané trestné oznámenie zo strany polovníkov za ohováranie ,hanobenie pol. združenia alebo ja neviem za čo všetko,neviete sa poriadne zjednotiť a už raz zapchať papule takým drístačom ako je Baláž.Budete čakať a ustupovať dovtedy,dokial vás úplne nezrušia. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 21.10.2018 o 13:46 :
nechápem prečo hneď obvinia polovnikov,ved je toľko debilou čo prahnú po tom aby mali na stene na chate medvediu kožu a ešte ku tomu z oblasti ,kde maju mat medvedi ten svoj životný priestor,strašne rád budem,ked toho chuja chytia a vycapia ho do televízie ◄ reagovať
Konečne, aspoň sa prestanú starať do Slovenských medveďov. V Zlínskom kraji bojuje proti AMO.Najedol sa mäska a treba k nemu aj kompótik.Ešte zopár ich treba pustiť do Bruselu, aby požral pár darmožráčov,až potom sa niečo zmení. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 12.10.2018 o 20:58 :
No ak sa Ti páči,vďaka ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 12.10.2018 o 19:00 :
357AS vďaka za odkaz na prekrásne video. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 12.10.2018 o 19:00 :
pekné video ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od jirik, 12.8.2018 o 22:23 :
"Odborníci" z VLK-a a pod. už spochybňujú aj toto číslo...Samozrejme jeho hornú hranicu ... ◄ reagovať
Typická vyjadrovacia neschopnosť slovenského žurnalistu v praxi .Teraz neviem , či bola podaná len jedna žiadosť a tá bola schválená ,alebo bolo tých žiadostí podaných viac a schválená bola len tá jedna ?!Lebo ak bola podaná len jedna žiadosť ,to by svedčilo o tom, že poľovníci už zobrali zákon do vlastných rúk ...Ani by sa nebolo čomu čudovať ...Keď v našom PZ dokázal jeden šikovný chlap za 8 rokov upytliačiť 7 medveďov(alebo to bolo za 7 rokov 8 medveďov...?),tak asi to nebude žiadne veľké umenie... (Odkaz debilkom z VLK-a - prípad bol šetrený a spomínaná osoba bola aj odsúdená,žiaľ už nie je medzi nami...) ◄ reagovať
ano zostane len ak každý kto ho napíše ku tomu prida ešte dodatok že je to z roku 2014 a tudíš tam chýbá 4 ročný prirastok, ◄ reagovať
a tento počet už zůstane navěky... ◄ reagovať
Dostali sa k číslu 1256 jedincov. ◄ reagovať
V poslednom období už aj u nás odkaz ◄ reagovať
Tak vraj už aj v Tlmačoch pri Leviciach odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 15.7.2018 o 15:07 :
tu druhú čast beriem,ale ta prvá,ved medvede chodia už do dediny v noci ,to čo treba vyhlásit kvôli medveďom zakaz vychadzania v noci????? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 13.7.2018 o 19:37 :
Veď pekne napísal (traper1)... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od traper1, 13.7.2018 o 19:26 :
musel si dlho rozmýšlať než si to napísal? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od traper1, 2.7.2018 o 19:57 :
jednoznačne to bola medvedica, a chlap tam nemal čo robiť, veď každý vie že sa chodia medvede v noci napájať do Mary.....
a dúfam,že i na Pezinskej Babe niekoho dochráme medvedica a na Slavíne...a nechte brouka žìt... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 11.7.2018 o 18:54 :
Takto sa robí slovenská ekologická novinarina ! To, že to bola medvedica sa len predpokladalo,teraz sa už vie že bola,ba navyše (zrejme len tak bežiac okolo) SPADLA na chudáka rybára (nevravím, on mohol mať ten pocit) a vôbec sa nebudem čudovať ak za pár dní bude na vine on, lebo sa potkla o neho. Ergo na vine je -samozrejme- človek ,lebo im "lezie do obývačky".Takže sa treba správať podľa pseudoochranárov typu Homo panelacus - v paneláku sa s medveďom nestretnete - a tým pádom bude súžitie medveďa a človeka vyriešené ,síce na úkor človeka , ktorý chce chodiť do prírody,ale vyriešené ! A už sa zrejme ani oni sami nečudujú, že ich máme za psychicky chorých... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vlavar, 9.7.2018 o 12:35 :
odkaz
Video k tomu ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 2.7.2018 o 19:40 :
možno správa diaľnic zabudla zavrieť a zamknúť bráničku, no kto by také dačo predvídal ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pytliak6, 2.7.2018 o 11:58 :
Ten, kto predvída má aj havarijnú na nepredvídateľné udalosti. Dnes ráno mi zas 2-ja jelení junáci skrížili cestu z kukurice do repky ani nie 50 m popred auto. Už v tom úseku nejazdím ani 40-tkou. Hlavne že máme všade okolo kukuríc ohradníky a všetci okrem poľovníkov si myslia, že sú aj účinné. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 2.7.2018 o 19:40 :
asi to vzal skratkou... ◄ reagovať
no to zas niekto pohnojil. Ako to, že medvede nikto nenaviedol na ten most? prosím dajte návrhy ako to napravíme. Ochranári, slniečkári nech sa páči zapojiť sa do debaty... môj návrh: umiestniť tam kŕmne zariadenie, ktoré bude monitorované, z výstražnými ceduľami, pozor prechod medveďov... ◄ reagovať
pytliak tam kde medveda zrazilo je 100m nižšie dialničný most v dlžke hadam 200m,nevieš mi povedat ,prečo šiel medveď cez plot?????? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pytliak6, 2.7.2018 o 11:58 :
Podľa ochranárov a min.financií je absencia ekoduktov zrejme aspoň čiastočnou funkčnou náhradou regulácie kmeňových stavov zveri....A hlavne lacnejšou ... ◄ reagovať
odkaz Som zvedavý kto mu škodu zaplatí na aute keď nemá havarijnú. Policajti povedia že treba predvídať. No neviem kto by čakal na diaľnici medveďa, aj keby som šiel len 80 čo je minimálna rýchlosť na diaľnici tak zrážke sa nevyhnem, jednoznačne treba nadjazdy pre zver trebárs ako napr. Francúzsko a pod ◄ reagovať
No veď,keď ich tam prikrmujú,aj po stromoch ponatierané ,potom sa tam samozrejme chodia nažrať všeliaké zostavy ◄ reagovať
dnes rano tam bol ten s obojkom a mal pri sebe dve samice.cca pred tyzdnom zas iny samec ktory ich mal tri. ◄ reagovať
Tu si ochranári protirečia,polovníkom vyčítajú prikrmovanie v zime a oni prikrmujú v lete medvede a ešte si to dajú v priamom prenose,dnes tam bol medved s obojkom o 23:00h,ktorý má evidentne velmi na tesno,dal by som to na gágor tomu debkovi čo ho primontoval na toho medveda,kde sú slniečkári teraz, odkaz ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.