Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Slovinsko nemá ani polovičnú výmeru Slovenska ,nemá ani našu lesnatosť,navyše lesy sú tam značne rozdrobené.A teda ak tam majú tisíc medveďov ,tak to len potvrdzuje, že odhad niektorých pracovníkov TU Zvolen z roku 2014 , ktorý hovorí o 4.000 medveďoch na Slovensku vôbec nemusí byť ďaleko od pravdy ... ◄ reagovať
Dalsi utok medveda na cloveka, v tomto pripade medved utocil na 80 rocnu starenku odkaz. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 18.6.2019 o 11:17 :
??????????? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 31.5.2019 o 7:49 :
Úplne súhlasím tam ale kde chýba normálny zdravý rozum je ťažko niekomu niečo vysvetliť žiaľ aj to je produkt ,,demokracie,, prečo napríklad ,,ochranári,, nebojujú proti bláznom na motorkách ktorý bezohľadne jazdia už všade kde ich napadne to by som ich aj podporil no len to by bolo treba aj dačo robiť a nie len mudrovať pred kamerou a pri pc... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rudy72, 30.5.2019 o 17:04 :
V Alpách by to biznis s turizmom možno až tak neovplyvnilo. Katastrofálne dôsledky by to však malo na tamojšie dobytkárstvo, lebo tam sa nepasú voľne stáda ovcí,kôz a kráv o našej "kolchoznej" veľkosti,ale len tak po 5-15 ks a každému hospodárovi sa pasú len na jeho súkromnom pozemku a bez sústavného dozoru.A to ani nevravím čo by tam medveď napáchal na lesných kurovitých vtákoch ničením lesných mravcov,ktorých kukly sú (napriek demagogii našich pseudoochranárov) všade považované za základ potravy čerstvo vyvedených kurčiat ,najmä hlucháňa.Lebo nech si drístajú čo chcú tá priame úmera bije do očí :ako u nás išiel od 60-tych rokov hore medveď ,tak išla dolu hustota mravenísk až do dnešnej doby keď mraveniská v areáli hlucháňa nie sú takmer žiadne.A tak šiel s mraveniskami dolu aj hlucháň. V Rakúsku (kde si napr.v r.2017 mohli dovoliť odlov až 279 kohútov hlucháňa)idú mraveniská až do výšky 2.200 m a ich min.hustota je tam najmenej 9-10 kolónií na jeden jediný hektár, kým u nás sa dá vyjadriť táto veličina 1-5 mraveniskami na 1.000 ha!A to všetko spáchala a pácha cez bigotnú ochranu medveda naša tzv.ochrana prírody !O.i. to musí mať veľmi negatívny dopad aj na biologickú ochranu našich smrečín, lebo mravce dokážu úspešne likvidovať akýkoľvek hmyz(čiže aj lykožrúta) na ploche o polomere 18 m okolo mraveniska,a na ostatnej ploche ho dokážu aspoň výrazne tlmiť.A ak je v Rakúsku min.hustota 9 mravenísk na jeden hektár,tak to znamená,že škodlivý hmyz tam veľkú šancu nemá a preto tam ani nemajú také problémy s lykožrútom ako my...Naši pseudoochranári sa radi oháňajú ekológiou,lenže základom ekológie je poznanie,že všetko so všetkým súvisí a to im nepasuje, lebo však modla medveď nemôže predsa ohroziť ich najnovšiu modlu-hlucháňa. Ako by to vôbec mohlo niekoho napadnúť ... ◄ reagovať
odkaz Ani staničky nepomohli ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 30.5.2019 o 15:15 :
Prečítal som si komentáre za týmto príspevkom a s momentálne poslednym sa nedá nesúhlasiť. Ak EU chce aby sme boli akousi zásobarňou medveďov pre západ tak nech navrhnu kôty pre jednotlive štáty únie ako pre utečencou a kazdy bude povinný si svoju kôtu medveďou odobrať. A čo je ešte zaujímave že aj keď ich tu máme čoraz viac tak sa im nejak nechce obsadzovať nové teritoria na všetky svetové strany ale sa tlačia na našom malom Slovensku. Asi tušia čo by ich tam čakalo keby tam robili takú neplechu ako tu. Už to tu niekto písal že v 80 milionovom nemecku mali jedného medveďa a keď začal robiť problémy tak ho zlikvidovali a na našom malom Slovensku sa ich tlačí možno už 3000. Čo také Rakusko a Taliansko veď majú nádherne Alpy,to by bol raj pre medveďe a koľko ich tam majú asi nič. Tak nech si ich berú hoci aj zadarmo. To ale asi nepôjde lebo by to ohrozilo biznis s turizmom. ◄ reagovať
Medveď hnedý, poddruh ružomberský: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 30.5.2019 o 7:30 :
Ak by ti to bolo ukradnuté,tak by si nereagoval :-) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 29.5.2019 o 22:10 :
Človek, ktorý je spokojný sám so sebou stagnuje...Je veľmi zlé ak sebavedomie prerastie do samoľúbosti.Všetko na svete sa dá totiž urobiť lepšie...Takže ja naozaj nie som so sebou spokojný ...Ďalšia trefa...Gratulujem !A to,že som za nevydareného poľovníka u nejakého fotografa - to mi môže byť ukradnuté ...Ale to video je pekné.Zrejme bude takých pribúdať... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 29.5.2019 o 20:14 :
:-))) No nebudem tu ďalej kaziť tému,tá je medvede a ich reálny stav.Ak niečo máš,tak cez poštu alebo si na nadávky vytvor inú tému,ak som ja nevydarený lesník ,potom ty si nevydarený polovník,nespokojný sám so sebov.Tu patrí toto:odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 29.5.2019 o 11:27 :
Bohužiaľ ,ale z mojich psíkov sa najvyššieho veku 13 rokov 3 mesiace a 3 dni dožil len jeden psík.Jedného mi napr.vo veku 4 rokov ukradli,jeden sa mi vo veku 6 rokov otrávil,jedného som vo veku 3 rokov ako totálne neschopného radšej daroval atď.Takže sa môžeš tešiť ,že si uhádol - v priemere sa veľa u mňa nedožili.Kto je kynológ ten vie,že to tak chodí ... Konečne sláviš nejaký "úspech"...Je mi Ťa ľúto - ako človeka a aj ako jedného nevydareného lesníka ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 29.5.2019 o 17:26 :
ano ,len tie tvoje podpichovačné komenty stoja za povšimnutie a čo sa týče odbornosti ku danej veci o ktorej p.Lysec píše sa môžeš ty len z dialky pozerať,nechcem ta uraziť ,ale je to tak a táraj a chválenkár,tiež dosť od veci ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 29.5.2019 o 16:31 :
Lubomír Krátký ,aký problém mám s "lovu zdar" ??? So sebov ja problém nemám,len nemám rád tárajov ,chválenkárov a kabátnikov ,ich potom štve keď na ich táraniny niekto poukáže :-)Ja mu do zúfalcov nenadávam,takže neviem kto má problém sám so sebov . ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 29.5.2019 o 11:27 :
Anton Sabucha ty nemáš problem len s Lovu zdar ty už máš problém i sám so sebou ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 29.5.2019 o 10:06 :
Ty sa už len natáraš,ako aj tu :Reakcia na príspevok od Lysec, 2.11.2018 o 6:47 :
Tu píšeš že chováš už 8 psíka,ak rátam priemerný vek psa 12 rokov,to si ich začal chovať ked si mal plienky a teraz máš 100rokov ? Alebo si tie psíčky u teba veľa nepožili.Trošku si kontroluj tie komentáre :-)Raz bol taký seriál v telke,že :Chválenkári :-) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od jepp414, 28.5.2019 o 17:21 :
Vieme dobre, že sa to nedeje len v Rumunsku ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 28.5.2019 o 16:17 :
Ja sa viem zariadiť a Ty si ten posledný zúfalec , o ktorého názor stojím - a to nie som sám ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 28.5.2019 o 8:41 :
Mal si dať komentár aj ty,boli by ste dvaja ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 12.3.2019 o 19:49 :
A zase len jeden "náš" poľovnícky komentár ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 2.3.2019 o 20:03 :
Až na to,že nech kukám ako kukám ,diviak tam bol len jeden... ◄ reagovať
Vyzera to na neskore, nedokonale prefarbeneho jelena a z toho pravdepodobne mozno odvodzovat chorobu, mozno aj zranenie, resp. zranenie, ktovie, je to len nazor. Nemyslim si, ze zdraveho jelena ma medved sancu dostat a ak, mozno iba vzacne, ojedinele. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od hurky, 5.12.2018 o 8:45 :
úplne normalne,pár skokou na kratšiu vzdalenost a malho ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 4.12.2018 o 22:40 :
Hmm, by ma zaujímalo jak toho jeleňa chytil. Nepovedal by som, že medveď bude naháňať jeleňa. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 2.12.2018 o 5:51 :
Skôr ho dal niekto dole ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 23.11.2018 o 8:10 :
Všetci sa učia... A rýchlo, pokiaľ to ešte ide ;) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Peter10, 19.11.2018 o 12:50 :
Častokrát čítavam i slýchavam, ako si my poľovníci máme urobiť poriadok vo vlastných radoch. A častokrát to ide od ochranárov. Čo tak, aby si poriadok vo vlastných radoch urobili aj oni a šli nám poľovníkom príkladom. Nuž, ale pečítajte si, akým sú nám zatiaľ vzorom .. odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Peter10, 19.11.2018 o 12:50 :
Nielen drop ,ale aj jarabica,zajac a drobné spevavce mokradí a poľných biotopov...Alebo zničená pôda našich polí ... Ale určite : najlepšie sa zachraňuje to čo už iní zachránili ! Však ,dámy a páni (pseudo)ochranári ... ◄ reagovať
Ľudia, kde táto doba speje, keď priestor v médiách , ktoré najviac ovplyvňujú verejnú mienku, dostávajú rôzny ,,pokútny“ odborníci, často bez patričného vzdelania v odbore, ktorý zastupujú. Naopak ľudia so vzdelaním priestor nedostanú, skôr ich treba vykresliť v očiach verejnosti ,ako tých čo prírode škodia a ubližujú jej. Často, ako bezcitných zabijakov túlavých psíkov a ďalších roztomilých zvieratiek. Neviem si predstaviť, že by sa podobný scenár začal aplikovať napr. v medicíne. To akože by začali dávať v médiach priestor rôznym pokútnym mastičkárom a liečiteľom a názory študovaných a atestovaných medikov by boli zatracované ? Prestali by sme používať v medicíne skalpel a operácie by sme úplne zavrhli, lebo je to neľudské. Či by sme vehementne obhajovali názor, že čo má prežiť, to prežije aj bez pomoci lekára. Ale späť k prírode. Áno som za biodiverzitu a rešpektujem v prírode aj šelmy, určite v nej majú svoje miesto, samozrejme v určitom počte. Ale pýtam sa, pokiaľ si tí pseudoochranári myslia, že stavy šeliem upravovať lovom netreba , ako sa o ne postarajú ? Čím ich budú prikrmovať ? Vypustia im do prírody raticovú zver, alebo pernatým dravcom holuby ? Asi nie. Jednoduchšie je predsa hrať sa na múdreho, za nič neniesť zodpovednosť , a ľuďom odporučiť nech si v lese dávajú pozor , lebo zver je tam doma. No a poľovníci nech sa hlavne starajú a prikrmujú raticovú a drobnú zver, lebo tá ma slúžiť, ako potrava pre dravce, tak je to predsa prirodzené. No a náklady na prikrmovanie nech znášajú sami, lebo prikrmovať je ich koníček. Zabudujú však na jedno, že najvyšším predátorom v trofickej pyramíde bol vždy človek a ten rozhodoval o zložení a zastúpení pod ním. A samozrejme ,že potravinových konkurentov tlmil , aby mal dostatok úžitkovej zveri . Nechcime teda pyramídu otočiť dole hlavou , aby sa nám nestalo , že ,, vykynožíme „všetku úžitkovú zver/viď AMO,KMO a neviem aké ešte ďalšie MO/,ale budeme mať les plný šeliem, lebo tie sú tam doma. Páni ochranári, rangeri a strážcovia , skúste sa angažovať tam, kde to príroda naozaj potrebuje, čo tak napríklad drop veľký ? To je asi ťažké a nad vaše sily. Radšej zostanete pri medveďoch, tým proste vyhynutie nehrozí , stačí im len uvoľniť priestor a o chvíľu budú všade a bez námahy. Tak do toho. Aby ste dokázali veľké veci. Aby si Vás Slovensko zapamätalo. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.