Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Podľa Markízy bol fotiť hmyz, konkrétne žaby ☺ ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Brhlik, 7.8.2019 o 14:38 :
Len tak ďalej , asi nevedel že má hrať mŕtveho alebo cengať zvončekom a spievať si ,ja viem je to irónia ale iné sa teraz asi nedá robiť ,prajem mu skoré uzdravenie... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 1.8.2019 o 8:38 :
Keby sme ich strelili v jednom roku 300 ani by sme to nezbadali.Lebo či tak ,alebo onak , ale ten neoficiálny odhad z TU Zvolen o možných 4.000 medveďoch na Slovensku v r.2014 (teraz po prirátaní 5-ročného prírastku už okolo 7.000 medveďov)sa začína javiť ako stále reálnejší.Dodávam :medveď sa vyskytuje na Slovensku na ploche min.16.200 km2 ,čo by znamenalo,že pri kmeňovom stave 7.000 ks by pripadalo na jedného medveďa okolo 2,3 km2 (230 ha).Nezabúdajme, že veľký podiel populácie tvoria aj medvedice s 1-2 ročnými medvieďatami,ktoré sa do odstavenia túlajú vlastne v skupine s matkou medvedicou a to na prvý pohľad môže dojem z hustoty výskytu medveďa skresľovať smerom nadol. Avšak pri frekvencii s akou sa s medveďmi v revíroch stretávame a pri ich narastajúcej migrácii na juh, západ a východ (zrejme aj na sever,len tam sa to ťažko pozná) je tých 7.000 ks vec skôr možná ako nemožná...Lebo všetky matematické modely vývoja populácie sú závislé na tom či sa trafí východzí kmeňový stav.A ten stačí podceniť o nejakých 50 % (pri našich pseudoochranároch ani 200% nie je nereálnych) a skutočná krivka nárastu populácie ihneď naberá raketový charakter...!Pri uvažovanej dĺžke plodnosti medvedice asi 15 rokov a jednom vyvedenom medvieďati každý druhý rok by už v súčasnosti mohol dosahovať ročný prírastok okolo 1300 medvieďat,čo je jedno medvieďa na cca 12,5 km2(1.250 ha) areálu výskytu.A to tiež nie je nereálne číslo... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 31.7.2019 o 21:15 :
Odľahčene poviem že takého macka moli traja domáci chlapi pribiť nočnou hodinou vidlami o plot. Ale veľmi sa mi páči postoj aký zaujala k tejto veci riaditeľka CHKO. Výborne pani Fabriciusová! ◄ reagovať
Tak toto bolo prekvapivo rýchle a efektívne: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vlavar, 25.7.2019 o 7:26 :
Bože ,keď človek číta tú diskusiu tak žasne koľko je na Slovensku naivných hlupákov.Žiadny div, že to potom u nás vyzerá tak ako vyzerá...V Rakúsku,Švajčiarsku ,Taliansku či Francúzsku by si len raz taký "agent" veľkých šeliem otvoril hubu ...a to by bolo pekne nadlho posledný krát ,ak vôbec ...Treba ich poslať do Álp ,nech robia reklamu veľkým šelmám tam, kde ich nemajú...Veď by pekne rýchlo prišli na to, že od čoho ich bolia tie ich pseudoochranárske papule nevymáchané ...(Odpusťte ten tón, ale tá záplava debilín sa inak odkomentovať nedá - i keď sa mi zdá, že ich rady pekne rednú.) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 22.7.2019 o 22:08 :
tam už pomôže len jedno riešenie a spray to nie je ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pavian, 3.7.2019 o 23:57 :
Vyzerá to tak, že na medveďa sa najlepšie zvyká s guľovnicou v ruke. Tú však nemá každý. Ale aj tak čakám, že medveď sa pod tlakom (a aspoň s čiastočným) krytím verejnosti bude pytliačiť. Nie , že by sa nepytliačil doteraz, ale teraz to asi začne vo veľkom...Bohužiaľ... A pseudoochranári sa budú aj naďalej tváriť, že je chránený a my (SPK) sa budeme ešte presvedčivejšie tváriť ,že to aj rešpektujeme...A obidve karavány pôjdu ďalej... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od findula, 5.7.2019 o 3:50 :
takže dve místa jsou volné ◄ reagovať
Mi se s tím v Čechách nepáráme odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pavian, 3.7.2019 o 23:57 :
ale,komunistického režimu sme sa zbavily,že vraj špatný systém a teraz čo zas špatný systém?ste mladý tak s tým dačo robte,ľudoví poľovníci už vám moc nepomôžu,tých ste už odpísali s komunistickým režimom:):):):):):):) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 3.7.2019 o 17:59 :
ľudia si zvyknú aj na tŕň v päte... viď naša republika a celý systém ;) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 3.7.2019 o 10:55 :
Sranda začína... Sme hádam jediná preľudnená krajina s takou vysokou populačnou hustotou medveďa na svete ...Problém totiž nie je v tom, či si tam zvykne ,alebo nezvykne medveď...Problém je v tom, či si na medveďa napr.v Inovcoch, Malých Karpatoch, či v Podunajsku zvyknú ľudia... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 30.6.2019 o 17:42 :
odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 30.6.2019 o 17:42 :
Perfektný článok,odporúčam každému ochranárskemu mudrákovy ako povinné čítanie. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rudy72, 29.6.2019 o 23:57 :
V Myslivosti 6/2019 je dobrý článok od nemeckého autora (zrejme chovateľa koní) o vlkoch. Odporúčam do pozornosti...A vôbec : zdá sa mi, že Myslivost a Svět myslivosti sú jediné časopisy v našej jazykovej oblasti,ktoré sa patrične venujú aj týmto problémom.Lebo tie naše plátky sa - podľa výberu tém - tvária, ako keby nosnými poľovníckymi problémami súčasnosti boli stále tie isté večné témy spred 50-60 rokov ...Chytíš do ruky slovenský poľovnícky časopis a po hodine už nemáš čo čítať... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rudy72, 29.6.2019 o 23:57 :
Ospravedlňujem sa za to prirovnanie k potkanovi ale niekedy už človek nevie čo na to povedať tzv.domorodci tunajší ľudia hovoria čo tie medvede nestrieľate však to neni normálne kde sa pohneš všade medveď vraj im ľudia vyzberajú potravu čučoriedky a ja sa pýtam či medveď žije len z čučoriedok prečo ich kamarát narátal v jednom pšeničnom poli v jeden večer 12ks diviaky su premnožené vysoká aj danielia tiež spôsobujú škody za ktoré užívatelia revírov nesú zodpovednosť ,prijímajú sa opatrenia na zníženie stavov len medveďa a vlka sa to netýka asi sa naozaj čaká na nejakú tragédiu a nedivím sa že ľudia začínajú brať spravodlivosť do vlastných rúk keď sa jej nevedia domôcť tam odkiaľ by to mala byť samozrejmosť... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUGO09, 29.6.2019 o 22:28 :
Nieže by ma to tešilo ale môj názor je že to skončí ako s kormoranmi. Každá prehnaná ochrana je škodlivá a problém nevyrieší. Medveďovi nehrozí vyhynutie na našom území tak prečo ho tak bezhlavo chrániť. Berme si príklad s kormoranmi tiež sa všemožne chránili až nám to prerástlo cez hlavu a teraz nás rybári prosia o znižovanie ich stavov pre neumerné škody na rybom hospodárstve a ešte nám preplacajú strelivo. Toto vážne chceme? Degradovať našú najväčšiu šelmu na úroveň potkana až to dotyčným prerastie cez hlavu lebo doterajší vývoj k tomu skôr či neskôr speje. Či sa nám to páči alebo nie ale príde doba že nás budú prosiť o znižovanie stavov. Teraz sa rozčuľujú nad načierno zastreleným medvedikom v potoku,čo bude potom? Čo je veľa to je veľa. V najnovšom čísle PaR sa píše v článku o vlkoch že ešte sa len začali trochu rozširovať a už rastú problémy v niektorých štátoch únie kde neboli zvyknutí na život s nimi a zvažujü nad ich redukciou že sa to vymyká ich doterajším zvyklostiam. Tak neviem čo s tým. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 29.6.2019 o 13:14 :
Chlapi nechajte ich nech sa to plieni ako potkany ono sa to vyrieši aj samo balón sa donekonečna nafukovať nedá budú aj prosiť aby sa to riešilo inak toto ale neschvaľujem to sa nepáči ani mne takto ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 26.6.2019 o 22:11 :
Dnes tam nemali pre zmenu žiadne komentáre ,po minúte už tam boli štyri ,som zvedavý čo tam bude zajtra ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od mincol, 28.6.2019 o 21:27 :
Tých 4.000 ks bol neoficiálny odhad pracovného tímu genetikov z TUZVO spred 5 rokov !Vychádzal hlavne z toho,že z polovice revírov neprišli žiadne vzorky trusu a tiež z toho,že zber vzoriek určite nepokryl všetky medvede.A tomu sa nedá nič vytknúť.Lenže pán rektor TUZVO (m.i.ochranár) zakázal tento údaj zverejniť. V prvej polovici 90-tych rokov vychádzala populačná hustota medveďa v režijných revíroch SeŠL Žilina asi 1 medveď na 500 ha.A tie medvede museli za tých cca 25 rokov vytvoriť aj nejaký prírastok.A ten sa tvorí ďalej.A keďže sa naše medvede určite nepresťahovali do ČR,Poľska,Maďarska ani do Rakúska tak niekde byť musia.A my na str.a severnom Slovensku to aj pociťujeme.Kedysi som videl medveďa tak 3-5 krát za rok.Napr. vlani v novembri som videl 9 medveďov len na 5 vychádzkach.Takže ,my sme v pohode,vážený pane.Na rozdiel od medveďov,ktoré pri takejto vysokej populačnej hustote (nedostatok potravy, priestorový stress...) určite v pohode byť nemôžu... ◄ reagovať
Ja man medvediky v zahrade a tie moje nesčitali... ◄ reagovať
4000 medvedov na Slovensku? lepšie povedané na strednom a severnom ?Veď už buďte v pohode. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 28.6.2019 o 12:08 :
Informácia z r.p.2008 :-)
◄ reagovať
Reakcia na príspevok od bakchus, 25.6.2019 o 9:52 :
Ešte raz : Lesnatosť Slovinska - nie 65,ale 55 %...Podľa údajov z webu o
lesnatosti krajín EÚ .Rozdiel mohol vzniknúť nezarátaním resp.zarátaním plôch kosodreviny,ale to sa mi moc nezdá ,lebo aj keď majú viac vysokých pohorí tak by bola jej plocha nereálne veľká - 2.026 km2 ,čo by bol až 15%-ný podiel na ploche lesov a až 10 % z výmery celej krajiny.Pre porovnanie kosodrevina na Slovensku zaberá len 206 km2 čo je 1,06 % celkovej výmery lesov) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 26.6.2019 o 22:11 :
Keď som článok z odkazu pozeral včera bolo tam 12 komentárov (okrem jedného všetky s pseudoochranárskym nádychom). Dnes sú tam však už len 3 komentáre !Všetky od tzv. IT -ochranárov... Dá sa to vysvetliť inak ako pseudoochranárskou tendenčnosťou novinárskych hyen ??!! ◄ reagovať
Ospravedlňujem sa za mylnú informáciu ohľadom lesnatosti Slovinska...V absolútnom vyjadrení však ide len o 11.142 km2 čo je cca len polovičná výmera našich lesov. A čo sa týka nezalesnených fragmentov biotopu medveďa napr. na Kodiaku či Kamčatke ,to je v poriadku,lenže v americkej, kanadskej ,škandinávskej či ruskej tundre (niekde južnejšie by sa skôr hodil výraz lesostepi) nežije a hlavne nefarmárči toľko ľudí ako v strednej Európe.Taktiež nesúhlasím s porovnávaním kvality tohto výskytu medveďa s výskytom v našich podhoriach a kukuriciach,pretože tie kukurice (aj repky) sú tam max.len od konca mája do októbra,čiže ani polovicu roka.Naše medvede potom musia ísť zákonite do lesa,kým tie kodiaky či kamčaťáky môžu žiť celý rok na tých istých stanovištiach...A nezabúdajme, že ten neoficiálny odhad z TUZVO o 4.000 medveďoch je spred piatich rokov, takže dnes môže byť tých medveďov kľudne už nepomerne viac (takmer sa bojím to číslo napísať),ale reálne sa už môže jednať o asi 7.000 medveďov,čomu jednoznačne nasvedčuje frekvencia stretávania sa ľudí pohybujúcich sa v prírode (poľovníkov,hubárov,turistov,pastierov...) s medveďmi.Častejšie už stretnete medveďa než inú veľkú zver.Pri uvažovanom priem.plodnom veku medveďa do 20 rokov, produkčnom veku až od 6 rokov vyššie,rujnej aktivite medvedice len každý druhý rok a v priemere len jednom vyvedenom medvieďati by už v prvom roku po tej genetickej akcii mohol byť minimálny prírastok okolo 750 medvieďat !A ten musí logicky každoročne len narastať ,čomu jednoznačne nasvedčuje až šokujúco častý výskyt medveďa v dedinách, mestách a nížinách...Matematika nepustí ! A neverím, že by počty medvieďat regulovali dospelí samci ich zabíjaním.To by už koncom novembra nemohli medvedice vodiť pomaly žiadne medvieďatá ...Mojimi argumentami poukazujem len na fakt, že veľa ľudí a veľa medveďov na tom istom mieste nie je dobrá kombinácia.Podstatné (aspoň u nás a v orgánoch EÚ) však bude asi to, že z toho množstva ľudí je aj veľa hlupákov ... ◄ reagovať
Áno, to je veľmi vtipný moment s tým počtom. Každý teraz omieľa 1250ks. Nejako aj samotní poľovníci zabúdajú, že tuším viac ako polovica z toho množstva sú samice, čiže ten prírastok - a nemalý - má kde vznikať. Pochybujem, že prirodzená mortalita, pytliactvo a minimálny legálny odlov ten každoročný prírastok nejako zásadne znižujú, skôr naopak, populačná krivka ide podľa mojej laickej mienky citeľne hore. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 24.6.2019 o 6:42 :
Skoro máš pravdu až na tú lesnatosť. Práve kvôli tým informáciám o medveďoch som si naštudoval že: lesnatosť Slovinska je 65% (SR40%), počet obyvateľov 2mil - 102/km2 (SR5,5mil - 110/km2). Presné informácie o počte medveďov nemá nikto. U nás výskum DNA prebehol pred piatimi rokmi a nikto už od vtedy nepridáva prírastok a v médiách sa stále uvádza číslo 1250ks. Rozdrobenosť lesov nie je pre medveďa na škodu. Medveď nepotrebuje rozsiahle lesy, príkladom je ostrov Kodiak alebo aj niektoré časti Ruska alebo Severnej Ameriky a je to vidno aj u nás. Medvede dnes celé dni neopustia Kukuričné polia a prímestské oblasti zarastených lúk a pasienkov a je len otázkou času kedy sa budú pohybovať po Podunajskej a Východoslovenskej nížine. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.