Heming hunting
dnes je utorok,  26. november 2024,  meniny má Kornel,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:15,  dnes západ slnka: 15:52
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Medvede - aký je reálny stav? - diskusia

autor: off cerberos
pridané: 13.8.2010 12:37

Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?

Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.

Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?

Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...

Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?

Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??

A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)

Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>

počet zobrazení: 207 531
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Lysec, 5.7.2014 o 12:35

Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 114

komentáre

zoradiť
zobrazené 921-960 z 1906 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Lysec, 7.1.2020 o 9:59

Reakcia na príspevok od Hekler, 6.1.2020 o 19:19 :
Ako sa hovorí :k...t aj z druhej strany fotky ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off Hekler, 6.1.2020 o 19:19

Rudo, len aby si si urobil názor s kým budeš mať tú česť, skôr ako mu zavoláš ... Medvede - aký je reálny stav? - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off kormp, 6.1.2020 o 14:52

Findula darmo si budeš kredit míňať, to je pacient zrelý na psychiatriu, no ak veľmi chceš: adresa: 082 13 Tulčík 310 telefón/fax: 051 - 77 89 488 e-mail: alfa@wolf.sk web: odkaz náčelník: Juraj Lukáč ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Lysec, 6.1.2020 o 12:42

Reakcia na príspevok od Huskyman, 5.1.2020 o 9:07 :
??????? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Huskyman, 5.1.2020 o 9:07

Aspoň 100 ks ročne alebo regulovaný lov by Pomohol odkaz ◄ reagovať

off Lysec, 22.12.2019 o 5:30

Reakcia na príspevok od findula, 19.12.2019 o 18:34 :
"Sprostý púvod" po česky znamen v slovenčine "PROSTÝ PôVOD" . To len kvôli novovznikajúcej jazykovej bariére,aby si niekto z nás Slovákov nemyslel ,že Findula sa verejne hlási ku geneticky podmienenej hlúposti...(Findula dobre tomu "nátelníkovi" nalož ...) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off dede, 19.12.2019 o 20:07

Rudolf- pouzi uja googla... ◄ reagovať

off findula, 19.12.2019 o 18:34

Nemáte někdo tel.číslo na toho Lukáča? Jsem jen Čech sprostého púvodu ale rád by jsem mu něco řekl.Děkuji za info ◄ reagovať

off hunter4321, 19.12.2019 o 16:26

odkaz - a znova tie vášne ◄ reagovať

off Lysec, 2.12.2019 o 8:17

Reakcia na príspevok od zepo, 1.12.2019 o 9:31 :
Zodpovednosť by som priradil skôr k politikom a k úradníkom lenivosť.Lebo politik bez pracovitého úradníka je len nevedomý a manipulovateľný somár bez informácií.Síce zvolený inými somármi ,ale sprostý. Viď tých troch našich ekohlupákov v európskom parlamente,ktorí vinou lenivých úradníkov (hlavne z rezortu MPaRV) sú odkázaní na informácie od jednostranne orientovaných extrémistov ako je Baláž, či Kaliský,ba jeden z nich vlastne do tej trojice priamo patrí (Wiezik). ◄ reagovať

off zepo, 1.12.2019 o 9:31

Reakcia na príspevok od sinko, 30.11.2019 o 20:52 :
Pozeral som včera v televízii tento príspevok a nevychádzam doteraz z údivu nad výrokom nejakého chmuľa,ktorý dôvodil napadnutie býka medveďom "lebo nezabezpečený komunálny odpad" akoby sa dobytok pásol v dedine a nie na podhorských pasienkoch. Gazdovia nechovajú statok a ovce preto aby si prácne vymáhali od štátnych orgánov odškodné po útoku veľkých šelim na ich stáda. Podpolianci sú pracovití a slušní ľudia ale keď sa ns.rú a veznú ochranu svojho majetku do vlastných rúk čo potom naši leniví politici a zodpovední úradníci? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 10

off HUGO09, 31.10.2019 o 20:15

Reakcia na príspevok od xwolf, 30.10.2019 o 14:04 :
V tomto príspevku asi redaktor nevie čo presne napísal ,ísť laikom fotiť zrazené zviera pokiaľ nie je s istotou mrtve by som isto neradil a zvlášť medveďa , treba myslieť v prvom rade na seba svoju bezpečnosť treba volať pomoc a potom riešiť plechy.. ◄ reagovať

off vladimir82, 30.10.2019 o 21:55

Keď sa v minulosti kompetentní rozhodli, že budú medveďa chrániť zákonom, nepovedali dokedy? To sa neurčil žiadny časový a populačný rámec? Patrilo by sa povedzme po 20-tich rokoch bilancovať, či to malo zmysel. Ak sme métu dosiahli a počty stúpli dostatočne, tak dôvod na ochranu medveďa pominul. Či ho ideme chrániť doblba nafurt ◄ reagovať

off Lysec, 30.10.2019 o 21:27

Reakcia na príspevok od juraj222, 30.10.2019 o 6:14 :
Ešte stále veríte, že ich v r.2014 bolo len 1.526 ?! Ja skôr verím neoficiálnemu (a zakázanému!) odhadu tímu, ktorý robil na TUZVO tú genetiku, že keby ich bolo vtedy 4.000 nikto by sa nemohol čudovať ..Lenže 4.000 vtedy to znamená okolo 7.000 dnes ....Veď už sú všade a furt ...Ja po neúspešnej posliedke či postriežke už hovorím, že :"..ani len medveďa som dnes nevidel ...".Lebo naozaj : v ostatných rokoch sa stretávam častejšie s mackom ako s raticovou zverou ...Popritom len jarné kmeňové stavy jelenej,srnčej či diviačej zveri sa rátajú v desaťtisíckach ! Vytáčajú ma tiež argumenty pseudoochranárov,že medveď sa nesmie regulačne loviť ,lebo je chránený. Lenže dôvod ochrany im nejako uniká.Od I.ČSR dôvod ochrany bolo samotné zachovanie púhej existencie medveďa u nás. Jeho existencia je však už nielen zachovaná,ale je už na obtiaž. Nuž ,ale je chránený lebo je to tak niekde napísané a keďže školská dochádzka je u nás povinná tak vedia čítať aj pseudoochranári ...Tiež rozumný dôvod , nie ?! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 8

off HUGO09, 30.10.2019 o 17:03

Reakcia na príspevok od lubenko, 30.10.2019 o 14:50 :
Samozrejme že irónia však čo už sa na toto dá povedať chráni sa tu ,,doblba ,,to čo už robí veľké problémy a to čo potrebuje skutočne pomôcť to sa ani nespomenie a čo je najhoršie riešia to nekompetentní a samovyhlásený odborníci bez zodpovednosti za akékoľvek svoje prešľapy ale žiaľ tak to v tejto republike chodí aj inde nie len v poľovníctve... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 9

off lubenko, 30.10.2019 o 14:50

Reakcia na príspevok od HUGO09, 29.10.2019 o 22:11 :
to čo si napísal si myslel vážne lebo to bola ironia? ◄ reagovať

off Huskyman, 30.10.2019 o 10:15

Minister riadny k.... ◄ reagovať

off xwolf, 30.10.2019 o 9:54

To vyzerá ako príprava na spoločnú na medvede :-))) ◄ reagovať

off HUGO09, 29.10.2019 o 22:11

Asi preto ich tam bolo toľko lebo im naši ,,spoluobčania prispôsobivý,, vyzbierali čučoriedky alebo a také bude vysvetlenie prišli na hody z celého slovenska však medveď vela pochodí... ◄ reagovať

off rudy72, 29.10.2019 o 19:38

Práve som na facebooku prečítal príspevok že kdesi v Liptovskej Kokave narátali za hodinu na kukuričnom strnisku v okruhu 400 metrov 38 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! medveďov. Nebudem to rozvádzať že aké bolo zloženie: koľko akých. Tam je to presne rozpísanné ale priveďte tam prosím Vás niekto kompetentný tých našich samozvaných ekoteroristov "študovaných" nech nám a celej verejnosti (aj europskej)vysvetlia prečo tych medveďov je podľa nich furt tak žalostne málo. Inak mne osobne môžu byť medvede ukradnuté lebo tam kde žijem chválabohu nikomu nechybujú a dúfam že ani nebudú. A keby sa im k nám aj napriek tomu zachcelo tak dúfam že sa ľudstvo z toho čo najskôr zpamätá,teda aspoň "kompetentný".Ešte tak trochu na okraj tejto témy:Čím sa ma ľudstvo lepšie,tým viac, určitým ľuďom j.b.!?!!!!. Zachraňovali by dažďové pralesy na opačnej strane zemeguľe ale poliať vysychajúce kvety na vlastnom okne ich ani nenapadne. Len biedu a hlad na nich a hneď budú mať iné starosti. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 8

off lubenko, 29.10.2019 o 7:47

Reakcia na príspevok od Lysec, 29.10.2019 o 7:07 :
presne toto som napísa p.Beblavemu ,pretože ma spravou oslovil ,že v čom nesúhlasim s jich predvolebnou kampaňou a hlavne že mi a teda nielen mne vadia dvaja jednosmerne orientovaný ekologovia Wiezek a Baláž ◄ reagovať

off Lysec, 29.10.2019 o 7:07

Reakcia na príspevok od pavian, 28.10.2019 o 8:21 :
V tomto prípade sú poľovníci ozaj vzdelanejší, pretože nie sú jednostranne upnutí len na pár druhov ,prírodu vnímajú cez celú škálu druhov poľovnej zveri, kým napr.takú tzv."zoologičku" zaujíma len vlk, medveď, rys,divá mačka (pardon ,hybridy mačky divej a domácej, na ktorých vypúšťaní do turčianskej prírody participovala)...Jaj a ešte si vymysleli najnovšie aj hlucháňa... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off pavian, 28.10.2019 o 8:21

Veď potom aj my všetci sme vlastne ekológovia, v prírode trávime dosť času a ani v krčme zas tak veľa nepijeme, keď máme možnosť v prírode...;) ◄ reagovať

off Lysec, 28.10.2019 o 2:57

Reakcia na príspevok od Huskyman, 26.10.2019 o 20:21 :
Keď už je Lukáč (elektrotechnický inžinier)"EKOLÓGOM!"(tak ho predstavili v upútávke k nejakému TV kecaniu s Havranom), prečo by ona nemohla byť zoologičkou...Dnes je zrejme ekológom už každý, kto sa o prírodu nejako zaujíma. Dajme tomu ,že aj ekologicky nevzdelaný hubár,pastier,turista či len taký, ktorému viac chutí vypiť si na pikniku v hore než doma či v krčme ...(Ale zase len odkaz a žiadna Vaša reakcia na tie bludy priamo v diskusii v TV Turiec...) ◄ reagovať

off zepo, 18.10.2019 o 8:32

Reakcia na príspevok od Huskyman, 16.10.2019 o 20:22 :
p. Majko ešte nedávno brojil za to, aby sa tatranské stojiská na odpad opevnili, potom vraj medvede nebudú loziť ku kontajnerom. Stálo to milión evri a trt to pomohlo, pretože medvede idú za pachom z odpadu , načo múdri ochranári nemysleli. Teraz nech p. Majko nariadi tatrancom produkovať odpad bez smradu a bude vymaľované. Ja si myslím (použijem parafrázu zo Švejka) že raz príde čas, keď medvede začnú kapať jeden za druhým a ani štátne zastupiteľstvo im nepomôže. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off goret, 18.10.2019 o 6:05

Kto si spomínate na skandujúce puberťáčky ovešané macíkmi ako na podnet samozvaných ochranárov štrajkujú pred ministerstvom proti regulovanému odstrelu medveďov? Teraz by ich bolo treba zobrať do Tatier, možno by svojím skandovaním účinne plašili medvede. ◄ reagovať

off HUGO09, 17.10.2019 o 15:19

Reakcia na príspevok od Huskyman, 16.10.2019 o 20:22 :
Len tak ďalej nech je veselo... ◄ reagovať

off Lysec, 8.10.2019 o 12:54

Reakcia na príspevok od MRKVA, 7.10.2019 o 21:30 :
Ja som tú diskusiu otváral cez bojkov odkaz z 24.9. Bezdôvodne mi scenzurovali jeden príspevok ,lenže už si nepamätám kedy to bolo (asi 27.9.) ,ja som na cenzúru potom reagoval hned tu uvedeným komentárom 27.9. a už im asi bolo blbé scenzurovať mi aj to aj ked som ich hned nato ironicky upozornil ,že mi to zabudli vymazať...Raz darmo ,sú to pohrobkovia komunistických ,akože novinárov ,pričom za komunistu považujem nie len člena politickej strany ,ale predovšetkým krivý charakter s takou legitimáciou (chvalabohu poznal som aj čestných a poctivých) ... ◄ reagovať

off MRKVA, 7.10.2019 o 21:30

Lisec chcem si prečítať odkaz z komentáru 27.9.2019 .keď naň kliknem nejde otvoriť.žeby ho scenzurovali???To hádam nie!!! ◄ reagovať

off borgeo, 7.10.2019 o 11:39

Nočná návšteva na policajnej stanici v Smokovci odkaz ◄ reagovať

off Lysec, 27.9.2019 o 11:26

Reakcia na príspevok od Lysec, 25.9.2019 o 17:50 :
Na ilustráciu ako zaobchádza blog Pravda.sk s oponentmi uvádzam už druhú im adresovanú výčitku v súvislosti s drístami p.Kaliského :Bol som veľmi zvedavý ako dopadne moja pripomienka ohľadom vašej diskriminácie diskutérov cez nepomer hocijakým drístom ponúknutého priestoru ,oproti 1.000 znakmi ohraničenej možnosti diskutéra oponovať.Samozrejme som ju tu už po pár hodinách nenašiel .Aj týmto vašim prístupom potvrdzujete, že si plne zaslúžite titul pohrobkov komunistického cenzurovaného a autocenzúru uplatňujúceho média ...Ste takí trápni až je to smutné...Samozrejme nie som zvedavý či túto moju výčitku uverejníte ,lebo už dopredu viem ako dopadne .Len pre prípad ,že by ste boli ochotný aspoň minima nejakej osobnej sebareflexie - moju odpoveď na drísty lesníckeho a pseudoochranárskeho skrachovanca p.Kaliského si môžete prečítať na odkaz ◄ reagovať

zobrazené 921-960 z 1906 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk