Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Riešime tu už od 89 bordel ktorý tu presadzuje skupinka ktorá ani zďaleka nedosahuje našu početnosť len majú dlhodobú podporu médií a kde akého európskeho mimovládneho sektoru podporovaného z dani bežných ľudí postupne tu bol ako ich modla kormorán bobor všetko co ma zahnutý zobák krkavec a samozrejme vrcholový predátor vlk medveď roky rokuce sa na podujatiach či v Antole pripadne na celoštátnej výstave objavujú naprieč politickým spektrom všetci možný politicky darmožráči poklepavajuc naše vedenie po ramenách či už S P Z alebo novodobú Komoru takisto len požierači peňazí ktoré každý jeden na ten koníček dávame z vlastneho zo 150 poslancov je v každom volebnom obdobi nie mala skupina v našich radoch jasne ze si podohazuju naprieč republikov top pol.rev. Je len naša hlúposť ze si nevieme posunúť do vedenia našej organizácie ľudí ktorý ozaj majú záujem zastupovať to co nas spaja a tlačiť cez aj tychto poslancov na ministra pod ktorého rezort spadáme a či sa nam to poľubuje alebo nie ale ak budeme aj naďalej každý kopať len za seba nikam to nepovedie len k našemu koncu ak len zoberiem to kolko je v našich radoch právnikov a nie je možné na kde ake tie ohovaracky podať na týchto aj redaktorkou podnet za ohováranie pripadne ničím nepodložené len domnienkou smerovanie príspevkov tak je to zle a aj otázka medveďa a celého jeho menezmentu je s cestné ked v rámci eurozóny idu do toho kecat štáty kde táto nádherná šelma už hodné dávno nebeha zrejme to ináč ako cez silnú organizáciu a volby do národnej rady nepojde ◄ reagovať
Urcite sa vytvori tlak na väčší odlov medveda. .Ked zatlacia chovatelia,samospravy v dotknutých regiónoch a prida sa aj MPRV...možno sa to podari..Akurát v týchto dnoch tyzdnoch ,mesiacoch to asi nebude ta naj,.tema na riešenie. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 22.4.2020 o 13:02 :
Súhlasím, odo mňa to bola len úvaha na to, či nám množstvo medveďov v zahraničí závidia..? Keď, tak len tamojší ekoblázni. U južnejších susedov majú farmári dobytok na voľno, jeden farmár na otázku či sa nebojí medveďa vravel, že len by skúsil prísť... asi tak nám závidia medveďov ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vladimir82, 22.4.2020 o 5:33 :
Pseudoochranárski debilkovia totiž zrejme očakávajú že pretlak medveďa u nás vyvolá jeho masovú cezhraničnú migráciu. Zatiaľ to však vyzerá skôr na to, že my tu veľké šelmy chránime ,aby ich mohli naši susedia nelegálne loviť . Takto sme ako poľovníci škodní trikrát : raz kvôli škodám na zveri (aj dobytku), druhý raz kvôli nemožnosti loviť ich u nás legálne a tretí raz kvôli erózii poľovníckej disciplíny z titulu možného zneužívania falošného "kamarátstva" .Napr."...tak ty takto na mňa kvôli výmene parožia chovného jeleňa, ale, že ty si strelil načierno medveďa (vlka, rysa a pod.)alebo ako funkcionár o takom prípade vieš - to je v poriadku ?!..."Vývoz medveďa je len v polohe číročistej teórie. Žiadny západoeurópsky politik to presadzovať nebude lebo to by znamenalo pre neho prehrať najbližšie voľby...Takí sprostí voliči,ktorí by mu to prepáčili sú len v Čechách a na Slovensku (možno aj v Maďarsku a Poľsku)...Nože sa spýtajte napr. priemerného alpského vidiečana či mu u nich nejako chýbajú veľké šelmy !!Ale ak sa chcete vyhnúť významnému poklepaniu po čele ,tak sa radšej nepýtajte ... ◄ reagovať
Ale ak by napr. v Nemecku alebo Rakúsku mali dostať taký darček zo Slovenska asi by sa neudomácnil ◄ reagovať
Ak nám Európa naozaj závidí tých medveďov, asi by už dávno požiadala Slovensko aby ju pár kusmi obohatilo ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 21.4.2020 o 20:24 :
Ospravedlňujem sa ak to vyznelo tak že chcem vypnúť poľovníctvo ,len neviem ako reagovať na to čo sa v tejto republike deje,viem že je to nerealne len som chcel poukazať že až potom by sa ľuďom otvorili oči, ale možno aj nie lebo tu už nič nie je také normálne že niekto rozumný vzdelaný a hlavne zodpovedný riadi a vedie,tu chcú ľudia len riadiť bez zodpovednosti bez rozumu a osobnej cti a tak to aj vyzerá, veď medveď viac ako človek hlavne že nám ho závidia na západe a keď sa tam nejaký zatúla tak poďme naňho,
môj názor pokiaľ nebudú za dôsledky svojho konania niesť osobnú aj hmotnú zodpovednosť nemajú právo rozhodovať o ničom . ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUGO09, 21.4.2020 o 10:32 :
Prepačte ale sme svedkami kedy debilina z pera psudoochranarov v rozsahu jednej debilnej vyhlašky či choreho napadu trvajuceho 30 minut v praxi sposobí zasah ktoreho naprava trva mesiace či roky v horsom pripade doteraz...kto si vezme na zodpovednost nase vyopnutie hoci len na rok zase date akurat úpriestor hlupakom ktorý si prípadne skody vysvetlia tak ako doteraz vysokoodbornou fantazmagoriou vazne sa uz dost ustupovalo ty pablbovia nedokazu poskladat zakladne suvislosti a idu zasahovat do veci ktore su vysledkom driny nasich starych otcov... myslim ze uz sa im dost vysvetlovalo a snazili sme sa o spoločnu reč extremisti toto nechcu ...pokym sa nevymsli sposob aby nekecali do vsetkeho lebo nepochopili ze casy kedy vsetko bolo vsetkych su preč...nikam sa nepohneme ak si dame huntingblackaut to mozme zabalit len im usetrime cas .... je na 60 000 a to je masa ktora keby ze taha za jeden povraz s rodinymi prislusnikmi dnes by sme neriesili virtualnu sprostost na sposob balaz lukač a spol ale skutočnu problematiku polovnictva ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od spanik, 21.4.2020 o 7:27 :
Toto si myslím aj ja a možno by stálo rozšíriť to aj na ostatnú zver alebo tzv .blackpolovník (teraz je to také moderné)tak zo dva tri roky,a nech dôsledky znášajú a platia tý ktorý nás tak radi kritizujú ja by som to vydržal ak si niekto z nich myslí že nám ide len o mäso alebo trofeje a potom by sme videli či poľovníctvo má zmysel alebo nie týmto nechcem povedať že nemáme chyby a nie je čo naprávať, žiaľ prišla doba keď rozumný ludia kdesi zmizli a riadia nás kto ????? to už nechám .. ◄ reagovať
Môj názor je aby sa aspoň dva roky neulovil ani jeden, myslím ilegálne, potom budú kompetentní prosiť nás poľovníkov,aby sme aspoň polovicu odpravili zo sveta ◄ reagovať
...čakajme ako sa vyfarbí nový minister lesov. Či sa bude bratať viac s Vlkármi ako s horármi. Ak sa u nás urýchlene nezavedie riadne poľovnícke obhospodarovanie medveďa tak ani pytliactvo Slovensku nepomôže ... na Slovensku nie je dosť miesta a ani prirodzenej potravy pre toľko medveďov ... áno, najviac v tejto situácii paradoxne trpí medveď ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od m98, 12.4.2020 o 10:46 :
Ja to tvrdím už roky... Vysoká populačná hustota medveďa na Slovensku je škodlivá predovšetkým samotnému medveďovi. Nielen preto, že trpí priestorovým ,ale aj potravným stresom - čiže obyčajným HLADOM. Podvyživený medveď by za normálnej zimy mal uhynúť v brlohu ,ale akéže sú u nás za posledných 20-30 rokov zimy ?!Ale podľa diletanta Budaja (ktorý si myslí, že s úradom mu dal Pán Boh zrejme aj rozum) sa tí závidiaci západniari budú k nám kvôli medveďom asi aj sťahovať (aj so svojimi eurami,dolármi,frankami či librami ...Debilko ...To sme to s tým OĽANO zase raz vyhrali ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 12.4.2020 o 8:31 :
V Prešove to vyzeralo na mladého medveďa a nakoniec to bola 8 ročna medvedica,necelých 100kg. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 11.4.2020 o 14:38 :
Zhruba pred štyridsiatymi rokmi som videl ulovenú 14 ročnú medvedicu čo mala váhu len niečo cez 100 kg (neviem presne koľko,musel by som to dohľadať). ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 11.4.2020 o 6:53 :
Pravdepodobne prišiel/la od Bôrovej. Ja si viem predstaviť ako sa tam malé deti učia bicyklovať. Akú šancu má takýto mini cyklo-začiačiatočník pred hladným medvedím pubertiakom, zvlásť ak v strese spadne, zraní sa a bude tam krv? Dnes predpoludním tam bol/la zas. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 11.4.2020 o 10:11 :
Videl som 1,5 ročného medveďa a mal presne 96kg ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od spishunter, 10.4.2020 o 23:00 :
Ak riaditeľ NP VF odhadol váhu medveďa na 80 kg tak si myslím,že medveď mal sotva iba dva roky pretože ani divé svine nemajú také prírastky. Ak ochranári dva dni monitorovali miesto výskytu macka a ten sa nezjavil (drzáň jeden) nech si nemyslia že sa tam už neobjaví.Cigáň povedal jednu múdru vetu že "chytro sa ľahko stane"(zle sa dlho nerobí) tak obyvatelia blízkeho sídliska nech očakávajú ďalšie návštevy macka. Minister ŽP vyhlásil,že na západe nám medvede závidia ale keby sa na západe stalo to čo u nás tak medveď by sa rána nedožil. ◄ reagovať
A teraz si predstavte, že by tam bola mamička s batoľaťom ,ktoré by len na pár sekúnd spustila z očí, napr. preto aby zavrátila jeho odtúlaného staršieho neposlušného súrodenca...A z kočíka by voňala dojčenecká výživa ...Ale podľa Vantaru medvede nie sú premnožené ...Hlavne preto ,lebo by mohol prísť o flek...A teraz pod diletantom Budajom o to skôr ...A to je dokonca poľovník ...No neviem, ak sa to ten diletant dozvie ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 4.4.2020 o 7:44 :
súhlas, až na to že by to jedno veľké združenie nefungovalo, skrz ľudí, každý je iný, vidím to na medziludských vzťahoch v jednotlivých združeniach, teda ak sa to dá vôbec "ľudským" vzťahom nazvať,
inak plný súhlas ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 4.4.2020 o 8:30 :
a u nás sa niektorí poľovníci pchajú politikom do zadku v nádeji, že vyriešia ich špecifické problémy ◄ reagovať
Pripojím svoj postreh aj ja...ak je pán Mičovský taký odborník v lesníctve ako ho prezentuju...ja nesúdim lebo pána nepoznám mal by vedieť a vidieť kam až zašla ochrana na slovenský spôsob a ja zase prestávam rozlišovať medzi aktivistom čo štátnym ochranárom z dovodu že kým jeden je uplne vytrhnutý z reality a šliape po všetkom čo hoc okato odporuje jeho naivnej snahe divočiny ničnerobením druhý štatny ochranár by mi mal dnes ukazat realne výsledky natura 2000 po 20 rokoch pretoze az na pár zábleskov ja vidím len to ze tie miliony co natiekli natiekli na sponzorovanie exsistencie jedincov ktorý sa nikdy nevyrovnaju ochrane ocami vlastnika lesa co zlozke ktorá profituje z lesnýchg funkcii...vsade su dobrý a zlý no to ani jednu skupinu neopravnuje na to aby poukazovala kto viac...nadradenie par zaujimavych druhov papierovo od stola na ukor ostatnych nie je ochrana je to hruby zasah do prirody aky vytykaju lesnikom polovnikom hocikomu kto dnes realne vidi aky pojem nabrala rekreacia a co toto slovo dokaze v praxi ak si niekto pod zastierkou demokracie zacne mysliet ze ked moze na internete moze aj vonku...dnes v pozadi s pandemiou odporucany pobyt v prirode...prax jedna katastrofa vobec nie je brany ohlad na to ze sa v nej teraz deje to najdolezitejsie zrod zivota...toto robíme ludia beozhladu na to aku nalepku máme kto sme!...ak chcu aktivisti vystrajat v statnych lesoch kludne ale pýtam sa ako to má pán minister vymyslene ked sa tu bavíme o stratách na veciach reálnych sivisiacich s lesom a spoliehaní sa na fantazmagorii ala aby pilcik odlozil pilu a zacal robit sprievodcu pre skupinky nadsencov ktorý z roztopase pojdu pozriet medveda najlepsie mimo trasu posliapuc vzacne rastliny za bubaky ...ono vlastne sprievodu netreba tych je plna rit dnes...do dnesneho dna nie je doriesenie nahradzanie strat za niecije experimenty okato sa nasilne idu pretlacat narodne parky na miestach mile vzdialenych od ich základných pilierov kedy idu ludom na ich majetok nanucovat niečo z čoho má profit niekto tretí?!!!...je základným právom aby skupina ktora zije v urcitom prostredí kompromise alebo aj odmietavo zaujimala postoj k týmto veciach...ak si mestský ultrasgreen chcu robit divocinu nech si ju robia na streche panelaku alebo v leso parku nie ze sa dovoalia kamsi a idu robit siroke lakte....jeden aby mal vyhody velkomesta aj rekreacie na vidieku druhy aby trpol na vidieku a a este aj znasal moresy týchto násosiek!!!...ako som písal vyssie nie su chvalabohu takyto vseci ale je ich dost!...zaujimave ze vsetky zákony presli úpravamy novelami len ten slávny paskvil o ochrane prirody je dodnes fajn lebo je kontraproduktivny zo vsetkym do coho zasahuje...kto torcha uvazuje vidi to vsade okolo seba a ano Lysec má pravdu hore nemame NIKOHO kto by staval na tom ze má za sebou 60 000 ludí + ich rodiny prislusnici ktorý v reale poznaju o com skutocne polovnictvo je ... boj sa presunul na internet tu dostávame na frak a potichu sa vonku deju veci ktoré nás coraz viac obmedzujú...blbost dostala krídla....nevyzívam na revoluciu ale chybou a velkou chybou je uz v jednotlivých zdruzeniach strkanie hlavy do piesku pretoze sa nám nechce menit veci k lepsiemu ...chlapy nie sme zdruzenie sme zdruzenia sme OPK sme SPK... čosi nie je tak ako má byt ako tu bolo podtknuté spomína sa ake prachy tecu do komory nejde veci ovplyvnit aj týmto smerom!...monhý sa mozno urazia a verím ze nebudem mat pravdu ale dufam ze medvedia situacia naberie rozmer Rumunsko a skoncí to nezmyselne chranenie niecoho co ochranu nepotrebuje ale potrebuje pre vlastne dobro zregulovat lebo nie sme jeden velky park ...kym bolo životne prostredie pod podohspodarstvom nebol taky bordel hladal sa kompromis ked sa odlucilo aby vykazovalo cinost zacalo robit somariny je zaujimave ze vseci maju plnu hubu ekologie prostredia...ale videl som to aj teraz nevioeme sa odtrhnut od mobilov treba pohnut rozumom mi budeme zdielat lajkovat jedna lož na foto a vseci pustia emocie....ludia kde je zdravy rozum!!!Technologicky sme dva kroky vpred zmyslaným štyry vzad... kedysi bol napad myšlienka realizacia výsledok zodpovednost...dnes je apka a hlavne ta zodpovednost ziadna...uznavam bez silneho zastupcu tam hore tazko príde k zmene...este ze pán lebocky stihol za svojho poslancovania presadit tu spk...asi by nas uz davno roznieli v zuboch ...neviem smiat sa ci plakat ...myslím ze štát ma za nase vlastne prachy z nas nemaly uzitok na to by trebalo kompetntnych upozornit...a aj na to ze ak si chcu mimovladky vymslat nieco nech to robia na svojom a za vlastne takto by sme hned vyriesili spustu problemov a ziadne ministerstvo žp nam netreba ved máme tu slávnu šop...na zaver vidim hlavne problem v tom ze polovnictvo sa robí vonku nie vo virtualnom svete nasi odporcovia funguju opacne tak nikdy neustanu tieto zabomysie vojny a časy skutocneho polovnictva su tam pa pa ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 3.4.2020 o 9:02 :
PaR moc nemusím ,ale v tohoročnom aprílovom čísle na str.106 je citovaný dopis od austrálskeho Slováka Štefana Matušeka . Odporúčam si prečítať. Pre lenivejších v skratke : v Austrálii dovtedy ochrancovia prírody, zvieratiek a pacifisti rýpali do poľovníkov kým si nezaložili vlastnú politickú stranu. Dnes majú dokonca dvoch členov vlády... V USA majú poľovnícke zväzy ,takú silu, že proti nim nepodnikne nič žiadna politická strana, lebo by riskovala prehru vo voľbách. Ale mnohí slovenskí poľovníci v mene odstránenia niečoho čo je politikom a sudcom vlastné celé tisícročia (čiže večnej živej a prekvitajúcej korupcie) ,si radšej budú píliť konár ,na ktorom sami sedia ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 3.4.2020 o 8:03 :
Verím skúsenostiam Jarika,myslím že ich má na rozdávanie.Škoda,že vo vyššej politike sú poľovníci,ktorí by mohli oveľa viac urobiť pre slovenské poľovníctva,česť výnimkám! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 3.4.2020 o 8:03 :
Nevolil som olano, ani smer a tiež nie Kotlebu. Len sa treba na to pozrieť z globálneho hľadiska nie len cez poľovníctvo. To ako keď pred voľbami mi chodili maily z SPK že koho nevoliť, lebo je “proti” poľovníctvu. To je zas len o nejakej skupinke ľudí. A tento systém sa mi nepáči. Voľby sú každého osobná vec. Mám známych čo volili Kotlebu, ale to neznamená že sa prestanem s nimi kamarátiť. Politické názory vyvolávajú často konfliktné situácie, ale to neznamená že ich netreba riešiť. Len to s vami nechcem rozoberať. Bez urážky, prajem lovu a lesu zdar ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.4.2020 o 16:07 :
Žasnem nad naivitou niektorých kolegov. Veď ak je poľovníctvo pre nás životným štýlom, inak ako cez politiku si ho neubránime. Je totálne naivné myslieť si ,že Matovič a spol. odstránia korupciu. Veď korupcia "neexistovala" ani za komunistov a žiadny "demokrat" ,ktorý ju praktizuje ju otvorene neprizná. Veď preto išiel do politiky. Vždy to objaví až jeho kritik, ktorý oblbnutím voličov vyhrá voľby a takto sa to opakuje stále a dookola. Pri voľbách je podľa mňa preto dôležité sledovať hlavne svoje osobné ciele. Lebo tie celospoločensky dôležité sa ovplyvniť nedajú. Dá sa len vymeniť jedna garnitúra zlodejov za inú...Žiaľ ... A mám preto veľmi nepríjemný pocit ,že každý poľovník, lesník a lesomajiteľ ,ktorý v tzv. "záujme celej spoločnosti" volil OĽANO to bude v blízkej dobe veľmi ľutovať ...P.S.: nie som smerák ani kotlebovec ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 2.4.2020 o 13:14 :
Chlapi nerozoberajme politiku. Každý mal právo voliť koho chcel, to sa musí nechať. Ja som len rad že tu nie je konečne smer. A pevne verím, skôr dúfam že sa Slovensko spamätá z korupcie a zmení a očistí súdnictvo. Ale teraz treba hlavne prekonať tuto pandemiu svetových rozmerov, nebude to ľahké a ani rýchle, preto sa treba utiahnuť do hor a tam čerpať energiu. Lovu a lesu zdar ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 2.4.2020 o 12:28 :
Konečne sa Janko Udajko prekrcal ku korytu aj s ostatnými členmi vlády zloženej z genderpartajníkov , podvodníkov a mafianskych poskokov, ktorí dostávajú do huby kŕč pri vyslovení slov Slovensko alebo vlasť a radšej používajú výraz "táto krajina". Títo by aj z Riti (údolie lásky nad Chvatimechom) urobili chránené uzemie s chovom výlučne medveďa a vlka.Ale tak ako sú obetaví lesníci, ktorí stavajú na nohy nový les po veterných a pokôrnikových kalamitách tie druhé aj vďaka MŽP a "ochranárom" sú aj poľovníci ktorí si pamätajú na tzv. ľudové poľovníctvo a mladší poľovníci odchovaní týmito starými jágrami ktoríspolu svojm úsilím prameniacom z lásky ku prírode a všetkej lesnej zveri sa zaslúžia o zachovaní všetkej poľovnej zveri v primeranom vzájomnom pomere aj napriek aktuálnej vláde. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.4.2020 o 10:17 :
A čo ste čakali od reprezentanta OĽANO ,kotolníka , nevzdelanca , ktorý pochádza z veľkomesta,má malomeštiacky (predajný) charakter a ktorého na novembrové tribúny zrejme (tak ako Havla) prepašovala ŠTB , ktorej podpísal spoluprácu..."Nie sme ako oni !" ,lebo "im" sa nesmelo nič stať ! Veď preto ho tam dali ! Bohužiaľ aj s ním je to ako v tom vtipe ,že čo sa stane s komunistom keď ho zasiahne gama žiarenie : Nič ,premení sa na radiaktívny prach a škodí ďalej ... ◄ reagovať
odkaz Keď nám závidia medvede, kľudne sa môže zopár odchytiť a premiestniť. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vlastimidurcik, 26.3.2020 o 17:12 :
Myslím, že tie sebaobranné zástrely sa budú množiť ...len nie o každom sa asi dozvieme ! ◄ reagovať
Kolegovia, ak budem vedieť aktuálny stav, dám Vám vedieť, ak Vás to zaujíma. To tiež ja tam poľujem v jednom PZ a stav medveďov je neúnosný. Netrepal som o prírastkoch. Mám videá z fotopascí, z foťákov od nás z PZ. Ak by niekto chcel, prepošlem mu maminu čo má prírastok 4 medvede. V našom PZ. Ale len som sa chcel dozvedieť z našej oblasti Poľany , či to niekto nevie, lebo My nemáme zatiaľ info..A povolenie sme nedostali posledné 4 roky. Predtým bol v našom PZ útok na horára. Bolo to aj medializované. Keď sa horár vrátil z nemocnice, bol ďalší útok a zastrelenie medveďa v sebaobrane. To len toľko. LOVU ZDAR !! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 23.3.2020 o 20:15 :
Áno bol to tento zdroj. Ospravedlňujem sa :to číslo 1 medveď na 300 ha nepovedala ona ,ale poľovný referent miestneho les.závodu...Bolo to však v jednom šote a tak som si to mylne osvojil, akože to povedala ona...To však určite nemôže byť dôvodom k pochybám o populačnej hustote medveďa na Poľane... A nielen na Poľane ... ◄ reagovať
ziadne origos cislo nebude tak ako nebolo zverejnene cislo ked sa zberal trus prvý krat a pritom su na ministerstve tie cisla celkový pocet vzoriek s toho skumany pocet tak isto kolko bolo identických od jedneho jedinca a je aj cislo kolkoze tých ks urcili a nestalo to cele par eur a nenajdete nikde oficialnu spravu dali len od - do cela tato mediálna masaz ma len jeden ciel mala skupinka sa na tom paradne nabaluje kamos funguje v jednom PZ kde maju urcitu výmeru v 5 st. och a tuto jar sa tam denne premavaju ludia s CHKO , ochrana dravcou , a este aj regionalna ochrana monitoruju tuto lokalitu ukazoval fotecky denne 6-10 ludí sa poflakuje na výmere cca 300 Ha povedal ze mom sa tam nenajde ani chlp nicoho a to títo odborníci rataju hniezda skumaju pocetnost bobra kormorana a ma od nich info ze na tuto cinnost maju grcu zdrojou a budu to mat pod dohladom pocas celého roku mam len drobnu obavu co asi pri takejto cinnosti v tom 5 st. ostane ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 23.3.2020 o 20:15 :
odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vlastimidurcik, 23.3.2020 o 19:08 :
Viem len jedno: riaditeľka Správy CHKO Poľana prehlásila pred kamerami,že populačná hustota medveďa na Poľane je 1 medveď na 300 ha, a že nárast populácie medveďa a konfliktov s ním je tam enormný a teda, že s tým treba niečo robiť (klobúk dolu pred p.riaditeľkou, som len zvedavý dokedy ju tam najnovší Matovičov minister ŽP nechá takto "podbíjať krpce" pseudoochranárom ...).Ak má CHPO Poľana 50.000 ha (myslím, že má menej) tak počet medveďov by tam mal byť okolo 165 ks...A inde napr.Fatry,Tatry ,Beskydy ,zvyšok Rudohoria a pod. ich tiež oveľa menej menej nebude...Takže zabudnime na Prof.Pavlem zistených nejakých 1.256 ks. Bližšie k pravde bude určite skôr 3-4 násobok tohto čísla... ◄ reagovať
Na Poľane prebiehalo na jeseň sčítanie medveďov po 7 rokoch. tuším. Som zvedaví čo prinesie výsledok. Stretli sme sa v PZ s prírastkom 3 ba i 4 ks mladých. Tak som zvedaví, koľko ich je na rozlohe cca. 50 000km štvorcových. Pred 7 r. ich bolo cca. 117ks. Ešte nemáme výsledok. Vie niekto viacej ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od kormp, 6.1.2020 o 14:52 :
to je adresa len jeho firmy....býva v skutočnosti v Osadnom okr.Snina.....že vraj prišiel do divočíny.....má už všeto,aj TV aj PC aj chladničku aj kúpelňu,len chodí poobliekaný ako bezdomovec a má aj kopu blbcov,čo kupujú stromy ...... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.