Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od lubenko, 20.6.2020 o 14:27 :
Už sa realizuje. Čo myslíš, kde sa berú medvedie kriple? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 20.6.2020 o 12:21 :
ku škode medveda mám veľké obavy aby sa to nezačalo realizovať ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 19.6.2020 o 15:01 :
Dobrý príspevok,iba čisto teoreticky podotknem,že strela S-Ball,hrubé broky alebo sekané olovo po opustení vytvrdenej hladkej oceľovej rúry má na sebe nulové balistické stopy. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od BigBore, 19.6.2020 o 11:45 :
S ohľadom na prakticky nulové stavy veľkých šeliem a dravcov je zrejmé, že to "čipovanie" olovom je zatiaľ obmedzené len na západnú Europu. Peudoochranárski debilkovia sa však snažia rozšíriť ho aj vo východných krajinách EU.Síce nevedome, ale snažia sa.A snažia sa tak veľmi, že by bolo až krajne necitlivé im nevyhovieť. Samozrejme ,že si to neodskáču oni,ale ,bohužiaľ ,ich "zlaté teľce".To im však zrejme nevadí...Hlavne, že nejaký blb im na to vyplatí granty...Chvalabohu ,ale zrejme nejedného aj z tých najodhodlanejších "čipovačov" zatiaľ straší dosť spoľahlivá balistická identifikácia guľových projektilov .Nebyť toho a súdiac podľa prevládajúcich nálad, by asi bolo so slovenskými veľkými šelmami veľmi, ale naozaj veľmi zle...(nevylučujem však ,že sa môžem -aspoň lokálne- mýliť)... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 19.6.2020 o 12:27 :
Pán riaditeľ to napísal veľmi pekne. Jeho slová sú výstižné a žiaľ pravdivé, určite reprezentujú myslenie veľa súdnych a veci znalých ľudí - teda moje určite (a to sa ani nepovažujem za zvlášť súdneho či veci znalého, iba vnímam realitu). ◄ reagovať
Medvedia služba medveďom: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Hekler, 19.6.2020 o 10:59 :
Vcera som videl video na FB z Plastoviec ako sa medved spaciruje na luke a diviak pred nim uteka. Ved to je chore kde uz su tie medvede rozlezene co viem tak Senohrad, Modry Kamen uz bol aj pri Lucenci a pomaly schadza k nam celkom na hranicu k Iplu. Toto nie je normalne aby sme sa na juhu SR bali ist do hory na hriby, polovacku, prechadzku s detmi. Som kdesi videl vyjadrenie nejakeho madarskeho hospodara z pohranicia sa ho pytali, ze co ak prejde medved k nim od nas. Odpovedal nieco v tom duchu, ze toto je srncia oblast a chovaju vela dobytka a tymto haslo, nepovedal to na rovinu ale urcite ho tam riadne zacipuju olovom. Pred cca 20 r. chodil k nam na hranicu jeden typek z BA so sprejom proti medvedom a s vlciakom sa prechadzal v chotari a sme sa mu smiali, ze naco ma sprej ved tu nikdy medved nebol. Dnes by som sa mu uz nesmial. ◄ reagovať
na stručnú otázku v diskusii odpovedám stručne "strašný" ... v utorok pri Dudinciach medveď na lúke o 11:00, čo je na tomto normálne ? ◄ reagovať
Najdolezitejsie bude podla mna najma opatovne zacat pouzivat zdravy rozum, vediet prijat aj opatrenia nepopularne medzi pseudoochranarmi na socialnych sietiach, zacat konat v prospech prirody, nie v prospech politickych bodov. Lebo dosledky s tym suvisiaceho alibizmu a pokrytectva nas dobehnu. Najvacsim problemom, ze problemy s premnozenim medveda rastu postupne a zasahuju len cast obyvatelstva v regionoch, ak by ten problem potreboval riesenie v priebehu dni a tyzdnov, nebol by priestor na rozhodnutia, ktorych dosledky sucasnych zodpovednych asi uz ani nezastihnu vo funkciach a ich nasledky budu znasat a hasit ini. A za aku cenu? Vzdialenosti dosledkov umoznuje “byt za pekneho”, vyhnut sa a necelit kritike, nemusiet byt konfrontovani s ukricanou a casto peticie spisujucou reakciou pseudohumanistov zo socialnych sieti, ved lepsie sa odmietaju navrhy zastancov regulacie odkomunikovane vecne za zavretymi dvermi, ktore nesprevadzaju hystericke reakcie a defakto manipulacia s emociami ludi. Pride mi az smiesne, ze veci pochopitelne sedliackym rozumom su predmetom dlhorocnej diskusie. Medveda treba zratat a to presne, definovat jeho primeranu hustotu a prirodzeny areal vyskytu a stavy primerane znizit. Nikto nic nechce vystrielat, nikto sa netrha za trofejami, medved niekde proste robi problem taky ako inde diviaky- vyskytuje sa tam kde nema a zasahuje do zivota ludi priamo v intravilanoch obci. A nie je to tymi neuzamknutymi kosmi, v mnohych obciach su kose na tom istom mieste v rovnakom stave ako pred 20 rokmi. A medvede tam nebyvali a zrazu su. Detto ako kopa inej zveri, ktorej areal vyskytu a pocty sa znasobili. Nerozumiem co je tazke pochopit, ze regulacia stavov medveda je rovnako ziaduca ako sa znizuju pri diviacej, jelenej ci srncej. Treba ju len nastavit a kontrolovat. Tiez si myslim, ze dotacie a prispevky v suvislosti so selmami presmerovat len na cisto odborne institucie, osobne si myslim, ze ked niekomu prestanu z toho tiect prijmi, opadne aj odusevnenost ochranovat premnozeny druh. A krasne ukaze ci zaujem dotycnych prameni z presvedcenia, ze medveda treba prisne chranit alebo ma iny povod... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jager68, 12.6.2020 o 15:37 :
Kompromis je keď je lesník aj poľovníkom a úplne super je, keď je ten istý je aj ochranárom .To sú mantinely ,medzi ktorými sa nachádza keď nie ideálne ,tak aspoň momentálne najlepšie riešenie.A preto ,že ochranári nedokážu myslieť ako poľovníci a ani ako lesníci je u nás medveďov ako nasra..tých.Predovšetkým na škodu medveďa samotného...Ľudí ,ktorí nedokážu rozmýšľať komplexne by bolo treba hnať z rozhodovania o prírode zasr..ou metlou ... Možno preto sa najviac neschopákov regtrutuje z tzv.ochranárov ...Lebo kto vie len zakazovať a spolieha sa v človekom totálne zmenenej prírode na ničnerobenie ,ten zrejme invenciou nevyniká ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 12.6.2020 o 8:37 :
Ťažko sa hľada kompromis...ekonomika lesa-zisk-peniaze a stavy zveri. Zvlašť v dnešnej dobe. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od spravca-lovuzdar, 12.6.2020 o 8:43 :
Ono je to ťažko, lebo všetko so všetkým súvisí... Ospravedlňujem sa... ◄ reagovať
Páni poprosím vás vrátiť sa k téme ta je o medveďoch a nie o SPK a iné témy ktoré ste tu začali preberať. Každý ďalší komentár mimo tému zablokuje, píšte ho prosím Vás tam kde je priamo určený! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 11.6.2020 o 14:22 :
Filozofia režijných revírov je v tom, že obhospodarovateľ lesa je zároveň obhospodarovateľom toho istého územia po stránke výkonu práva poľovníctva.Vo všeobecnosti by mala platiť potom zásada, že na trofejovú zver tam poľujú len poplatkoví poľovní hostia a selekciu netrofejovej zveri vykonáva len lesný personál.Ekonomické príjmy z poľovníctva potom tvoria tržby z poplatkového lovu trofejovej zveri a za divinu.Nezanedbateľným prínosom pre les by mal byť fakt, že lesník nemôže mať záujem na vysokých stavoch zveri(čím by sa aj škody zverou mali držať na únosnej úrovni),lebo poľovníctvo je chápané len ako pridružená činnosť lesnej výroby. Takto to napr. beží v Maďarsku ,kde je dokonca aj organizačná štruktúra lesnej správy delená na lesnícke a poľovnícke oddelenie.V Poľsku sú zase štátne revíry obhospodarované poľovníckymi združeniami, v ktorých riadiacich orgánoch však všetky funkcie vykonávajú pracovníci lesnej správy.U nás v súčasnosti sú asi 2/3 režijných revírov prenajaté (hlavne mečiarovským ,slotovským a smeráckym protežantom),pričom sa celkom otvorene hovorí o obrovskej korupcii.Kedysi za toho "Dunča" vraj platila úmera 1.000 ha ...1,0 mil.Sk úplatok,vraj do straníckej kasy...Toto má zrejme min. Mičovský na mysli...Kedysi patrili režijné revíry za vzor ostatným , dnes sú len úbohým zlomkom poľovnej plochy , obhospodarovaným - politikmi a ochranármi degradovaným - zvyškom,kedysi váženého lesníckeho stavu...Bohužiaľ ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 11.6.2020 o 12:54 :
Prečo sranda veď nejaký dôvod na vznik toho kadáveru zrejme bol. A ľudia majú šťastie aj pri takomto hľadaní. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 10.6.2020 o 15:14 :
Ja netvrdím, že to je chyba. Lesný personál by mal mať možnosť poľovať v úsekoch, v ktorých pôsobí celý deň. Z môjho poznania situácie sa však lesníci vôbec nehrnú do plnenia plánu lovu holej či výradovej zveri v prenajatých revíroch. Z vyjadrenia pána ministra a aj z programového vyhlásenia vlády vyplýva, že v štátnom by mali prednostne poľovať lesníci a tieto revíri teda neprenajímať či neriešiť poľovanie odpredajom odstrelu. To všetko pod domnienkou, že sa takto čarovným prútikom znížia škody spôsobené zverou. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 10.6.2020 o 14:28 :
Prečo nábojnicu... ?! Jáááj ,aha ...! (Sranda musí byť ....) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 10.6.2020 o 7:39 :
ako každý kadáver nechám ho tam ,lesné zvieratka ho spracujú,pre mna je povinosť,nahlásiť úhyn diviaka,ostatné patrí do hory ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 10.6.2020 o 14:28 :
S prépáčením toto je mj posledný príspevok k aktuálnej téme , asi v mojom predchádzajúcom príspevku som mal dať výraz "významný čin" do uvodzoviek aby bolo jasné že som to myslel ironicky a čo sa týka poľovania v štátnych revíroch ktoré sú nie prenajaté poľovníckym združeniam lesným personálom takto bolo aj za ľudového poľovníctva a je to aj teraz tak kde je chyba? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 10.6.2020 o 8:17 :
Si o máličko starší, preto budem reagovať slušne. Čo pozitívne pre poľovníkov bolo "spôsobené" založením SPK, teda mimo cieleného tunelovania SPZ. Odbornosť pán minister preukazuje svojimi vyjadreniami k presunu Lesov SR pod kuratelu nášho ministra kuriča, ktorý z titulu svojej voľakedajšej profesie vie ako s lesom nakladať. Taktiež vyjadreniami o poľovaní v štátnom prednostne lesným personálom, ktorý sa toho už ani "nevie dočkať". K tej pôvodnej otázke od Lysec súhlasím v plnom rozsahu s odpoveďou od miso111, nijak viac by som ju už nerozvádzal, možno až na ten vietor. Určite sú poľovníci, ktorí z takého nájdeného kadáveru majú lebku, deku, penisovú kostičku a ba aj nábojnicu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 9.6.2020 o 13:19 :
Volil som tú istú stranu za ktorú sedel v predminulom volebnom období v NR SR ako poslanec šéf SPZ pán L.,ktorého významným činom bolo zriadene SPK ale ináč jeho činnosť v prospech poľovníctva vyhovovala len istej časti obyvateľov Slovenska. Ak sa vtedy poľovníctvo a lesníctvo neposunulo vpred tak teraz sa nešposunie detto hoci terajšieho ministra pôdohospodársta si vážm ako jediného odborníka v súčastnej vláde. ◄ reagovať
Jaro ako pri každom inom kadáveri. Obišiel by som ho širokým oblúkom proti vetru aby som sa nepogr.al! ◄ reagovať
Lenže na moju pôvodnú otázku nejako nereagujete . Takže ešte raz ,tentoraz vyložene v hypotetickej rovine : ako by ste sa asi zachovali keby ste v revíri našli kadáver veľkej šelmy (medveďa, vlka či rysa) ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jager68, 9.6.2020 o 17:00 :
Veď práve - bavíme sa o kompetenciách.Náš rezort má "kompetenciu" niečo navrhnúť a rezort MŽP má KOMPETENCIU to odmietnuť, alebo úplne zmeniť na svoju podobu.A potom to vyzerá ako to vyzerá... Lubenko a spol.: nestačia vám prvé vyjadrenia toho diletanta z kotolne ?! Takže o čom sa to vlastne bavíme ? ◄ reagovať
Chlapi zadanie témy v diskusii znie.. medvede-aký je reálny stav.. moja opoveď - na pi.u! Je to bohužiaľ tak a treba sa zmieriť s tým, že nejaké zvyšovanie odlovu ani nenastane, skôr naopak.. u nás v reviri drancuju srnciu zver, mladé v tomto období.. krkavec je tiež enormne premnozeny.. tu už nepomôže viesť polemiky v diskusných fórach ale činiť sa v revíri.. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jager68, 9.6.2020 o 17:00 :
presne tak,treba začať robiť poriadok,ale koľko je po voľbách, ako dlho sa skoro nič neriešilo,Jaro pri všetkej úcte ku tvojim znalostiam a skúsenostiam,určite vieš že sa to za mesiac nedá stihnú ,pevne verím že sa to zmení,ale poľovníctvo si musíme sami ustrážiť,ved na sneme sú naši zástupcovia ,tak neviem prečo sa nič nedeje a treba nech sa mladý ozývajú nie len poľovať ,ale aj robiť treba my podaktorí starší už sme sa narobili dosť a už ma unavuje stále dookola počúvať,že za všetko môžu ľudoví poľovníci,tak nech sa ukážu novodobí ◄ reagovať
Odkedy riesi polovnictvo MŽP? Bavime sa predsa o kompetenciach. Nie nejakom podruci.Mne osobne tiež Budaj na MŽP nepasuje.Ale (a to nielen na neho)budem nadavat,nazyvat debilom ,diletantom vtedy,ked sa realne objavi navrh zakona,ktory by ma profesne,osobne alebo inak poškodil.Minimalne 12r sa neriesilo absolutne nic.Okrem kseftov,rozkradania fondov a revirov.Na oboch ministerstvach su snad aj sikovni mudri ludia,ktori snad dostanu priestor. Pravdou je,žeby sme v mohych kapitolach legislativy EU nemuseli byt papezkejší ako pápež . ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jager68, 9.6.2020 o 13:48 :
Zepo vôbec neminul ! Lebo od r.1994 sa poľovníctvo a lesníctvo dostalo jasne do područia ŠOP a obidve odvetvia sa im poddávajú stále viac a viac...Robia si s nami (lesníkmi aj poľovníkmi) čo sa im zachce a náš rezort vrátane SPK im všetko žerie ako hladné a sprosté prasa.Ba dokonca sa na tých debilinách ešte priamo podieľa.Za všetko ostatné stačí vymenovať "geniálne" programy starostlivosti o veľké šelmy a úplné vyprázdnenie poľa v otázke ochrany lesa pred pseudoochranármi podporovaným podkôrnym hmyzom!Môžeme sa len diviť ako je možné, že za vlády SMERU a MOSTA - HÍD ožran a násilník vydržal na poste min.ŽP prakticky celé volebné obdobie ? Ale na strane druhej sa môžeme tiež čudovať,že za vlády OĽANO sa novým min.ŽP stal diletant bez patričného vzdelania ba aj skúseností?!Ak nerátame tie z kotolne ...Takže tí čo ste ich bláhove volili pílili ste si konár, na ktorom (bohužiaľ spolu s nami)sedíte ... ◄ reagovať
Zepo to si trosku minul...minister ŽP a riesenie slov polovnictva.. ◄ reagovať
Lubo suhlas ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 9.6.2020 o 9:36 :
tak teraz Zepo neviem,keď táto vláda je mafijánsko,podvodnícká a sektárská tá predošlá bola aká a strašne by ma zaujímalo koho si volil ty a kde si žil pred rokom 2020,nieje s kostolným poriadkom ako to začínajú robiť,ale verím tomu že to skonsolidujú a bude to lepšie ako za predošlej gubernie SMERU,ale nestačí kričať
len tu na stránke,FB znesie hodne ,treba aj niečo urobiť preto aby sa to zmenilo ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 7.6.2020 o 13:35 :
Máš pravdu,celý WolfHunterov rozsiahly príspevok je až bolestivo pravdivý od prvého až po posledný riadok. Prial by som si aby na mieste ministra ŽP bol taký rozhľadený človek ako je W-H ktorý detailne vie pohotovo vymenovať problémy v slovenských lesoch a poľovníctve ale žiaľ má minimalne možnosti ako aj tisíce čestných poľovníkov aj nepoľovníkov na nápravu vďaka terajšej mafiánsko-podvodnícko-sektárskej vláde ktorú volili žiaľ aj mnohí poľovníci z čoho som smutný. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 7.6.2020 o 10:40 :
Prispevku som vyjadril hlas a este jeden hlas davam formou prispevku, palec hore! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 7.6.2020 o 6:38 :
myslím že dnes je v revíroch xy problémov a nik si nepotrebuje vyrabat ďalšie... jedna vec je čo by sa malo jedna vec čo sa deje a práve to čo sa deje vylučuje čo by sa malo diat...okrem toho že nie je žiadna seriozna debata a pokym tu bude trend dotovania tohto cirkusu alebo ako najnovšie že lukač príspevkami skupuje majetky kde sa prezentuje vlastnou ideológiou a doslova do písmena naznačuje že pre neho zákony neplatia a na druhej strane vyžaduje ich sprisnovanie a dodržiavanie či vymyslanie dalších absurdov bez toho aby si niekto posvietil na to čo vlastne tato chora banda vyvadza dodnes ich nevzal nik na zodpovednost za lykožrutiu pandemiu a denodenne vidime ako zdravy rozum ide bokom lebo emocie a privela priestoru na zavadzanie učelovu lož co nam ukazuje pán Budaj nekompetentnost chut pretrcat sa byt na ociach videni bez rieseni hoc z kazdej strany je zrejme ze s medvedom to dospelo do bodu kedy musia prist ine opatrenia ako doteraz presadzovali oni v snahe natahovat tento stav aby daalej tiekly bubaky...opatrenia efektívne a ovela lacnejsie...odstrel na únosné počty keby sa chcelo tak sa dostaneme aj k číslam....či už aj u medveda uplatnuju bez zasah a ohrazuju tym obyvatelstvo!...kebyže najdem uhyn kde mam zaruku že ihned nebudem podozrivi ja lebo som polovnik a ine šelmy u nas nehynu inač ako ludskou rukou ak ho najde bežny občan turista zase je na vine polovnik a to stale dookola vsetko ma spolocne jedno vletí to do medii narobí to zlu krv ale minimalne sa dozvedame ako to nakoniec bolo tak ako s problematikou psičkarov a zastrelom psov... myslim ze iste pohlady sa zmenili a malokto vidí nieco specialne v tom aby tahal domov lebku selmy z uhynu a duplom nebude robit hovadiny kedze dnes je v lese práve tam kde to najmenej cakas najviac ludí ...o fotpasciach nehovoriac ....myslim ze mnohy o uhyne tak maximalne povedia hospodarovi a pokým to nie je zrázka z automobilom ci nieco co sa na verejnost dostane v duchi si povedia dobre ti tak a idu si svoje...je ubohe ako su nam podstrkavane len urcite veci ktore nas akože trapia ...a velke šelmy nie su na prvom mieste...mna osobne ochladli vztahy preztiž a nenažratost sa dostala nad obyčajne kamaratstvo ....nemame čas na to čo potrebuje hora len na to čo z hory potrebujeme my...uroven je hrozna pri tak jednoduchom pristupke k vzdelaniu ci informaciam...doba sa mení aj my ale neviem ci správnym smerom....odkedy sa do polovnictva zacala tahat politika fondy peniaze uplne sa nstrbil odkaz nasich dedov a to by nas malo trapit nie nejake kože či kosti alebo trofeje zo zveri ktora kedysi bola top dnes na nu hladime nevrazivo lebo z vlka rysa medveda je modla ktora sluzi cielom zaslepených jedincov neschopných prijat hole fakty len svoje pohlady aj za cenu prirovnavania sa ku krajinam ktoré by diktovali ako nakladat s niečym čo nechcu alebo dávno nemajú...ved za tie roky vieme svoje...na zaver...aky a kolko prinosu vidite z natura 2000?... ja totizto ziaden pod hlavickou europskej unie sme dovolili vznik parazitom ktorý narusili vsetko co so vsetkym suviselo najprv nam rozbili tie krehke medzidruhove vezby krasne vidno na hluchanovi mravcoch a medvedovi a teraz nam vtlkaju aby sme sa vypratali z hory a nerobili nič... prichadzame o vidiek ktorý sa stal pieskoviskom meštiakov kde idu presadzovat to čo sa v panelakoch nedá nechcem nikoho urazit ale mam dnes pocit že niektorý nepochopili ze každe prostredie znesie len urcitu zataz ludskych aktivit a nedá sa všetko!...naboženstvo obchodných centiern prenášame do prírody odpadky nerešpektovanie jej samotnej...a týto idu ukazovat prstom na polovníkov...niečo je zlé...k nmedvedovi to ako s nim nakladame dnes mu skodi viac ako ochranari pripustaju lebo vlastne nemozu... ak je podstatou ochrana druhu a vysledkom je jeho zachrana ba dokonca docielenia stavov ktore zacinaju byt problem mal by nastupit napravny akt...uz ked nestacia ako dovod tie zmrzacenia a potrebujeme smrtelny pripad len ukazujeme ake je to slovensko istym sposobom čudne a sled udalosti ostatnych dni ma v tom len utvrdzuje ....komplikovane problemy maju vzdy jednoduche riesenia to len poniektorý potrebuju vymslat teplu vodu ◄ reagovať
Tak ma napadla taká menšia anketa : Ako sa asi správajú poľovníci, ak nájdu uhynutú veľkú šelmu ? Medveďa, vlka, rysa ...Alebo inak : ako by ste sa pri takomto náleze pravdepodobne zachovali ? To som ozaj zvedavý .A asi nie som sám ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 31.5.2020 o 14:02 :
A načo je to dobré ? Už mi je to blbé,ale neviem už po koľkýkrát to spomínam : fakt je ten, že pri poslednej analýze DNA v r.2013-2014 bol zistený stav 1256 medveďov.(Pseudoochranárski debili predtým tvrdili ,že ich nemôže byť viac ako 600.) Popritom z polovice revírov kde sa medveď vyskytuje neprišli žiadne vzorky a ani v tých revíroch odkiaľ boli vzorky dodané nemohli byť od všetkých tam sa vyskytujúcich jedincov.V riešiteľskom tíme zvolenskej univerzity vtedy teda vyslovili hypotézu ,že keby ich bolo vtedy 4.000 nik by sa nemohol čudovať.Istý pseudoochranársky debo sa vtedy následne vyslovil ,že nikto nemôže vedieť koľko je u nás medveďov - už mu zrejme nič iné nezostávalo (lebo oproti ním odhadovaných 600 ks to bol viac ako dvojnásobok).No a ak sa trochu zamyslíme nad populačnou dynamikou medveďa a častým výskytom aj mimo obvyklého areálu ,stúpajúcimi konfliktami a pod. tak dnes ich už musí byť na Slovensku najmenej 6-7.000 ! Veď koľkokrát sa človek v revíri stretne skôr s medveďom, než s jeleňou, diviačou či srnčou zverou.Popritom kmeňové stavy raticovej zveri sú na Slovensku niekoľkokrát vyššie než stavy medveďa ... Blbom však žiadny rozumný argument nestačí ....Koniec koncov tieto dva atribúty sa vlastne vylučujú :ako by to vyzeralo ,aby blbec niečo rozumné pochopil ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od boris29, 11.5.2020 o 19:55 :
Zásadnú chybu urobil len jednu : že nemal so sebou zbraň...Ten martinský kotlebovec má pravdu.Aby sme sa vrátili do normálu z konca 80-tych rokov ,treba ich najmenej 1.000 odstreliť...Aj tak ich ešte najmenej 2.000 ostane ... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.