Heming hunting
dnes je utorok,  26. november 2024,  meniny má Kornel,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:15,  dnes západ slnka: 15:52
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Medvede - aký je reálny stav? - diskusia

autor: off cerberos
pridané: 13.8.2010 12:37

Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?

Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.

Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?

Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...

Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?

Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??

A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)

Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>

počet zobrazení: 207 520
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Lysec, 5.7.2014 o 12:35

Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...

dať hlas príspevku | počet hlasov: 114

komentáre

zoradiť
zobrazené 801-840 z 1906 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off laco11, 21.8.2020 o 10:27

... práve teraz som v rádii počul odôvodnenie pána ministra Udaja prečo životné prostredie nepovolí mimoriadny lov piatich medveďov v meste Vysoké Tatry. Súhlasím s tým, že mesto by malo mať kontajnerové stojiská zabezpečené pred medveďmi, ale jeho dovetok "viem, že poľovníci by si radi zastrieľali", môže vysloviť len osoba s jeho IQ výbavou. Vyhlasujem tu teraz prieskum o tom, ktorý poľovník by sa úprimne tešil z takého poľovníckeho zážitku, ktorý mu môže poskytnúť odlov medveďa pri smetiaku na sídlisku asi najlepšie z balkóna paneláku. Samozrejme, že zapojiť by sa mali poľovníci a nie strelci s poľovníckym lístkom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off Lysec, 8.8.2020 o 3:26

Reakcia na príspevok od laco11, 6.8.2020 o 12:40 :
...ale v rámci dostupných možností určite účinné...a Angličania hovoria, že aj zlý sex je lepší ako žiadny ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off laco11, 6.8.2020 o 12:40

Reakcia na príspevok od Lysec, 21.7.2020 o 8:48 :
...škoda, že coitus interuptus nepraktikovali predkovia našich "tiež" ochranárov pri milostných hrách, ktoré predchádzali ich počatiu. Medveďa to nenaučíš lebo priznajme si, že ani pre človeka to nie je príjemné. ◄ reagovať

off Lysec, 21.7.2020 o 8:48

Reakcia na príspevok od Jager68, 16.7.2020 o 7:54 :
Skôr tak pridať najmenej ešte jednu nulu ,t.j. + 4000-5000 .A aj to môže byť málo.Veď neoficiálny odhad vedeckého tímu TUZVO ,ktorý robil tú genetickú akciu už v r.2014 hovoril o možných 4.000 ks .Len im to pán rektor (ochranár) zakázali publikovať ! Veď medveď neaplikuje ani len Coitus interuptus...Radšej vraj zožerie svoje mladé.Ak by však mala početnosť medveďa stagnovať podľa predstáv tých na hlavu chorých ľudí ,tak to by už na jeseň nemala väčšina medvedíc vodiť žiadne potomstvo.A keďže medvedice na jeseň vodia priemerne najmenej 2 mladé (ročné či dvojročné),niekedy je ešte celá rodina spolu, tak je len logické, že pribúdajú a pribúdajú.A aj keď sa zrejme uloví najmenej tá stovka načierno (neoficiálny odhad z kuloárov ŠOP) ani tak to nestačí.Bude sa ich musieť loviť ďaleko viac...P.S.:Myslím, že správnejší výraz ako "uloviť načierno" by bol "zabije načierno", lebo tieto medvede zrejme väčšinou končia zahrabané pod zemou...Smutný osud takej impozantnej šelmy, z ktorej ochranári sňali auru vzácnej lovnej zveri a urobili z nej - často hlavne nepoľovníkmi nenávideného - škodcu ,strašiaka či dokonca konkurenta... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 11

off Jager68, 16.7.2020 o 15:56

Reakcia na príspevok od lubenko, 16.7.2020 o 13:40 :
Lubo to nebude dlho trvat...vo Vazci zastavi rychlik z BA...vyrutia sa zberaci vsetkeho a groteska je na svete..-) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off lubenko, 16.7.2020 o 13:40

Reakcia na príspevok od dede, 16.7.2020 o 10:08 :
Miro, atrakcia to bude, keď už konečne dakoho zožerú,a tej sedačky je mi lúto ešte som sa na nej neviezol:):):):):) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off dede, 16.7.2020 o 10:08

Reakcia na príspevok od lubenko, 16.7.2020 o 7:18 :
Lubo - v Tatrach potrebujete daku atrakciu pre turistov... zubačku ste rozobrali... ◄ reagovať

off Jager68, 16.7.2020 o 7:54

Reakcia na príspevok od Lysec, 16.7.2020 o 7:09 :
+ 400-500ks? ◄ reagovať

off lubenko, 16.7.2020 o 7:18

Reakcia na príspevok od Lysec, 16.7.2020 o 7:09 :
presne takýto stav je i u nás ,v 90 tych rokoch keď sme v doline stretli medveda bol to úžasný zážitok,teraz mi stačí ísť za dedinu a stretnem ich každý deň a nie len jedného.Teraz nám pribudla ďalšia medvedica so 4 mladými takže už tu mame dve,jedna z vlaňajšími a jedna s tohtoročnými,to už nieje zážitok ,ale ide to na nervy ◄ reagovať

off Lysec, 16.7.2020 o 7:09

Reakcia na príspevok od rys2, 15.7.2020 o 13:35 :
V tom istom revíri poľujem už od r.1974 (46 rokov). Kým do polovice 90-tych rokov som stretával medveďa tak 3-4 krát do roka ,dnes ten istý počet stretnutí "absolvujem" za 1-2 mesiace.Dokonca sa mi stáva, že po návrate z revíru niekedy konštatujem, že som nevidel - ani len medveďa...A to ani nerátam prípady,keď musím odháňať medveďa od mojej chaty či susediaceho švagrovho včelína ...Ak sa normované kmeňové stavy jelenej,diviačej či srnčej zveri rátajú v SR na desaťtisíce ,koľko tu musí byť asi tých "vzácnych" medveďov....???? Žeby stále len tých 1.256 zistených pred 6 rokmi Prof.Paulem ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off rys2, 15.7.2020 o 13:35

Aky je realny stav medvedov v niektorych reviroch na Slovensku? Nuz taky, ze uz aj samotni polovnici sa opravnene boja chodit do hory a riadne si vykonavat svoje povinnosti vyplyvajuce zo zakona k statu. ◄ reagovať

off dede, 15.7.2020 o 9:24

Takýto oznam budeme vidieť častejšie... Medvede - aký je reálny stav? - diskusia ◄ reagovať

off Lysec, 8.7.2020 o 8:21

Reakcia na príspevok od Lysec, 4.7.2020 o 7:26 :
O.k. ak predpokladám, že to čítali len desiati tak by to mohlo byť veľmi vypovedajúce.Ak to však (určite)čítali víacerí a nevyjadrílí sa, môže to znamenať i to,že pripúšťajú aj svoju ochotu na absolvovanie nielen opakovanej fyzickej rekognoskácie miesta (ukázanie)nálezu (ev.trestného činu)za účasti polície a ochranárov,vystavovanie sa prípadnému podozrievaniu, nejaký ten svedecký výsluch na polícii atď.Každopádne to svedčí o tom, že nie sme na tom tak zle s voľným časom a ani bohvieako súdržní, jednotní a čitateľní vo svojich názoroch a konaní.Čo by bolo vítané ak by sme nemali problémy s našou akceptáciou zo strany zaslepenej časti verejnosti ... ◄ reagovať

on goret, 4.7.2020 o 14:34

Reakcia na príspevok od Lysec, 4.7.2020 o 7:26 :
poslal by som ti foto ◄ reagovať

off laco11, 4.7.2020 o 12:59

Čo to znamená ignorovať? Určite by som ako riadny Slovák sa snažil možno niečo z toho mať. Lebku, pazúr, penisovú kostičku, nejaké foto a možno po svojom uspokojení by som to aj oznámil štátu. Je to naozaj hypotetická otázka, človek nevie úplne presne predvídať ako by sa zachoval pokiaľ situácia reálne nenastane. Je veľa ovplyvňujúcich faktorov,vidí ma niekto..., budú ma s tým exitom spájať..., budú si myslieť, že o tom niečo viem... a pod. Takže ja za jednoznačnú ignoráciu nehlasujem. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Lysec, 4.7.2020 o 7:26

Reakcia na príspevok od Lysec, 7.6.2020 o 6:38 :
Keďže som na moju hypotetickú otázku nedostal veľa odpovedí (ak nerátam hlasy ,ktoré dostali za svoje rozumné názory lubenko a mišo111) ,dovolím si otravovať ešte raz : ako by ste sa asi zachovali, keby ste našli kadáver nejakej veľkej šelmy,čiže medveďa, vlka či rysa ? Pre prípad nejakých obáv z osobného stíhania za vyslovenie vlastného názoru postačí zahlasovať za tento môj príspevok ak predpokladáte, že by ste taký kadáver (tak ako ja) asi ignorovali.Myslím, že pre poľovníkov (ale aj tzv.ochrancov prírody) je veľmi dôležité poznať nálady prevládajúce v širšom okolí ,nielen tie domáce ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 11

off Lysec, 26.6.2020 o 7:15

Reakcia na príspevok od zoro2012, 25.6.2020 o 22:42 :
Zvyknite si ! Je po voľbách ...a minister ŽP za OĽANO....je riadny Blbdaj ... ◄ reagovať

off zoro2012, 25.6.2020 o 22:42

Zabudlo sa tu povedať že nás ľudí obecne bude stále viac čo chcú ísť kamsi von a mackov už je viac tak neviem. ◄ reagovať

on goret, 25.6.2020 o 8:21

Reakcia na príspevok od Lysec, 24.6.2020 o 19:05 :
Varovný výstrel je možné nahradiť varovným výkrikom. Škoda len, že tie naše varovné výkriky nechce nikto, z tých ktorí by mali, počuť. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Lysec, 24.6.2020 o 19:05

Reakcia na príspevok od goret, 23.6.2020 o 8:47 :
Len žiadny varovný výstrel !Ten náboj by Ti mohol chýbať... ◄ reagovať

on goret, 24.6.2020 o 7:59

Reakcia na príspevok od palo3006, 23.6.2020 o 20:33 :
.. ale na to, aby mladý medveď dostal parádny výprask áno. Inak, tieto moje príspevky netreba brať vážne. Sú to len také výkriky v nemohúcnosti nastoliť poriadok legálnou cestou. ◄ reagovať

off palo3006, 23.6.2020 o 20:33

Reakcia na príspevok od goret, 23.6.2020 o 19:33 :
Lajka sa na odhananie nehodi ◄ reagovať

on goret, 23.6.2020 o 19:33

Reakcia na príspevok od dede, 23.6.2020 o 15:48 :
Tu by nešlo o plemeno, ale o aprobáciu (upotrebiteľnosť) na medvede. Lajkári machrujú, že ich psy medvede milujú, tak nech sa predvedú. ◄ reagovať

off dede, 23.6.2020 o 15:48

Reakcia na príspevok od goret, 23.6.2020 o 8:47 :
Plemeno by sa volalo ,, slovenský odhaňač ,, . ◄ reagovať

on goret, 23.6.2020 o 8:47

Do skúšobných poriadkov poľovne upotrebiteľných psov by mala byť pridaná kategória: psy na odháňanie medveďov. Nie od horských salašov a košiarov, na to sú pastierske strážne plemená. Mám na mysli psy na odháňanie medveďov od dedín, hlavne pri ústiach horských dolín, plieničov záhrad a sadov ohrozujúcich ľudí. Pri nasadení takéhoto psa, by poľovník mohol v núdzi použiť zbraň na ochranu svojho psa, príp. seba. Prvý výstrel varovný. ◄ reagovať

off Lysec, 23.6.2020 o 6:35

Reakcia na príspevok od miso111, 21.6.2020 o 17:28 :
A ešte "maličkosť" : odsudzovať verejnú rozpravu o niečom nelegálnom (na diskusnom fóre!) a o čom vieme,že sa určite deje, je obyčajné pokrytectvo.Hovorí sa tomu aj pštrosia politika...(Viem ,že je to pravda, ale nehovorme o tom ,však ... Skutočne vzorové ...Takto vychovávame aj svoje deti ?!)Týmto spôsobom sa totiž žiadna legálna náprava dosiahnuť nedá...Teda pokiaľ vlastne máme o tú nápravu záujem... ◄ reagovať

off lubenko, 22.6.2020 o 20:58

Reakcia na príspevok od miso111, 22.6.2020 o 17:53 :
Mišo, ako ti závidím tú vašu idiľku u vás,ale ako vravíš všetkého je raz dosť,ale pokiaľ nedôjde ku radikáľnému zásahu do menežmentu medveda i tá idilka u vás skončí ◄ reagovať

off Lysec, 22.6.2020 o 19:05

Reakcia na príspevok od miso111, 22.6.2020 o 17:53 :
Za uznanie ďakujem ...Nepovažujem sa za proroka,len konštatujem momentálny stav, hľadám (najpravdepodobnejšie) príčiny a syntetizujem dôsledky...A nesnívam ...Lesu a lovu zdar ! ◄ reagovať

off miso111, 22.6.2020 o 17:53

Reakcia na príspevok od Lysec, 22.6.2020 o 15:55 :
Pri všetkej úcte...všetkého je raz dosť! Takýchto " Sigmundov Freudov a Michalov Nostradamusov" v jednej osobe som už na tejto stránke zažil naozaj dosť. Veľmi ma to mrzí ale začínate im kraľovať a vidíte a hľadáte nepriateľov tam kde v skutočnosti nie sú. A mrzí ma to o to viac, že mám úctu k práci, ktorú ste vykonali ešte ako pracovník severoslovenských lesov v Žiline i vašom pôsobení v oblasti poľovníctva. Nuž prajem vám veľa zdaru vo vašej ďalšej práci. Berte to prosím ako moju poslednú reakciu k vašim vyjadreniam na mňa ako šablónovitého mestského kvázi "milovníka" prírody :-) Lesu a lovu zdar! ◄ reagovať

off Lysec, 22.6.2020 o 15:55

Reakcia na príspevok od miso111, 21.6.2020 o 17:28 :
O tom či sa medveď správa ako predátor nerozhoduje len prostredie .On jednoducho predátorom je a na tom Vy osobne nič nezmeníte .Špecialitou medveďa je jeho oportunizmus pri konzumácii potravy,čo mu umožňuje nielen prežiť,ale sa aj premnožiť,lebo ho nelimituje dostatok mäsitej potravy.A je len logické,že čím viac predátorov tým menej potravy (napr.aj tých jelienčat).Na medveďa sa dá pozerať na viac spôsobov, ale poľovník,ako regulátor živočíšnej zložky prírody by sa mal vyvarovať pseudoochranárskej naivity. A už vôbec nie tak, že sa na medveďa budete pozerať cez ružové okuliare šablónoviteho mestského kvázi "milovníka" prírody... Taká idylka ako u vás bola 4-5 rokov dozadu aj u nás.To, že u vás ešte stále trvá a u nás je už minulosťou ,nie je naša chyba.A trošku by ste sa mali zamyslieť nad tým,či na tej vašej idylke nemajú náhodou "zásluhu" aj ľudia , ktorých odsudzujete ...Presne tak to zrejme chápu aj naše poľovnícke funkcionárske špičky :nech si tie šelmy ochrana prírodyna papieri chráni ako chce ,veď naši chlapi, tam vonku v teréne, to už nejako "vybavia" ... ◄ reagovať

off miso111, 21.6.2020 o 17:28

Reakcia na príspevok od Lysec, 21.6.2020 o 16:16 :
Nemienim tu viesť žiadne polemiky a dokazovania. Každý kto chodí po lese s otvorenými očami tak ako ja a zver nie len loví (dnes najmä moderne na vnadiskach) ale i pozoruje, natáča a dokumentuje príde k verifikovataľným poznatkom. Každá oblasť má svoje špecifiká. To je predsa normálne. Ú nás medveď nie je nútený správať sa ako predátor. Preto decimuje tak akurát ovocné stromy v záhradách, nechránené včelstvá, občas volne sa pasúce menšie hosp. zvieratá... Isto ak nájde odložené jelienča dá si jednohubku. Na jeseň sa nadžgá bukvicou alebo žaluďom, cez rok kukuricou alebo nejakou obilninou, ovocím z početne rastúcich plánok, chrobače z pňov, mravenísk, bezpočtu rôznymi dobrotami pravidelne zásobovaných vnadísk... a spokojne zadrichme. Takmer všetky jelenice vodia jelienčatá a pokojne sa pasú po lúkach... kým ich nevyruší banda hulákajúcich hubárov, partia džavotajúcich cykloturistov, šalejúcich sa motorkárov alebo štvorkolkárov, jazdcov na koňoch príp. iných elementov. Úplná idyla! Proste iný kraj - iný mrav! Ja nie som žiadny medvedí alebo iný advokát. Vadí mi však, ak sa verejne prezentujú odporúčania vedúce priamo k mrzačeniu akého kolvek druhu zveri. To už je cez poriadne hrubú čiaru. Medveďa mám rád. Ak sa totiž rozkríkne, že niekde niekto videl na hubách medveďa poprípade na neho aj nedajbože nervózne zavrčal, aspoň na chvíľku je tam pokoj. A kua aj proti tomu už začínajú byť mešťania imúnny. Pomaly každý už bude mať v telefóne pod skratkou ICE nie manželku ale medvedí zásahový tím :-) ◄ reagovať

off Lysec, 21.6.2020 o 16:16

Reakcia na príspevok od miso111, 21.6.2020 o 6:49 :
Vážený kolega !Neviem odkiaľ pochádzajú Vaše poznatky,ale ja Vám(ako 71 ročný,svojho času aj profesionálny poľovník,sledujúci už najmenej 45 rokov vývoj situácie okolo veľkých šeliem a diviaka) môžem zodpovedne prehlásiť, že nárast populácie diviačej zveri trvá u nás na severe V.Fatry už najmenej 20 rokov(začal s "kultúrou" kukurice a repky) a stav vlka je viac menej vyrovnaný(mení sa max.jeho presunom ,čiže lokálne ,revír od revíru).Stav a sociálna štruktúra populácie jelenej zveri boli napriek tomu dlhodobe pomerne stabilné. Za ostatných 4-5 rokov sa však radikálne zmenilo len jedno : a to že rapídne narástli stavy medveďa.A pri medveďovi stačí ,aby sa zopár jedincov špecializovalo počas mája až júna na "zber" odložených jelienčat.Príznačným je totiž poznanie , že kým pred 4-5 rokmi vodila v dobe lovu jelienča najmenej každá druhá jelenica, dnes nie je zvláštnosťou pozorovať 5-6 členný rúdel holej zveri bez jediného ,max. s jedným jelienčaťom.A ak to v Kremnických vrchoch ešte nepozorujete (o čom nepochybujem, lebo kolega poľovný hospodár z južne položeného veľkofatranského revíru hovoril ešte tejto zimy o 200 členných rúdľoch jelenej zveri v poliach okolo Turč.Teplíc)tak ďakujte Bohu a všetkým svätým.Domnievam, sa však, že onedlho aj Vy prídete na to ,že nič na tomto svete nie je naveky... ◄ reagovať

off gancarcik, 21.6.2020 o 11:51

Pozdravujem všetkých, zaujímalo by ma koľko máme celkovo na Slovensku medvedích hliadok, kto ich platí, ako radový poľovník viem že keď som v jednej časti revíru neviem čo sa deje v inej časti, ako to stíha táto hliadka?!!!! Všetci plaču že nie sú peniaze, ale na toto máme? Chýba zdravý rozum, už to tu bolo spomenuté zoberte tým akože ochrankárom peniaze a všetko sa znormalizuje, prečo len chránia medveďa, prečo nie hluchaňa, je to o peniazoch o tom som hlboko presvedčený. ◄ reagovať

off WolfHunter, 21.6.2020 o 9:57

Nerád sa zapájam páni...ale myslím že problem je inde ako jeho finálny výstup...peniaze peniaze peniaze granty pdpory ...kadejaké akože vyskumy vyskumov...ide o stav ktorý niekomu vyhovuje toho niekoho sme pustili k rozhodovacím stolom ten niekto dostal priestor a dnes nám ukazuje prostredník aj v situaciach kedy ide o zdravie či život...ja som napríklad za aby to tak bolo slepo dufajuc v spravodlivost ze raz dojde k stretu a medved natrhne prdel komusi kto dnes z pohodlia obyvaku a spoza pc kričí že to nie je problem že sa dá že medved neublíži...kde sú názory a pripomienky tých ktorý ss medvedom prichadzaju neustale do styku ktorý su obmedzovaní a ktorý sa naozaj boja lebo odstupom casu tu vychovavame populaciu bez respektu kedy medvede su agresivne uz medzi sebou pretoze ich je vela a to nikto ničým nevyvráti...tatranci a liptáci by vam vedeli rozpravat...čo to sledujem tak extrem strieda extrem a pride mi to z oboch stran ako hadka dvoch slepých kto dalej dovidi...otvorilo sa vsetko vsetkým les je rusený všade je človek a je najvecsia stupidita ak len polovnicka komunita je ta čo tam prekaža a sama je len nepatrna čast voči tej mase ktorá sa vyrojí ako mravce sta turizmus zber hub plodov kedy ludom ak nemaju cez den čas nerobí problem sa kamsi presuvat aj s celovkami...páni treba riesit stav ale nie takýmto štýlom hoci to napätie v danej situacii je neodškriepitelne... nemožeme mat všade medveda a aj všade aby bol človek to jednoducho nejde lebo je to prvy krok ku vzaojmenmu konfliktu...na jednej strane populacia neumerne narasta a aj vyuzivanie nie drancovanie ale vyuzivanie životneho prostredia na xy sposobov tiez narasta tak sa pýtam do akeho bodu chceme dospiet?!nejde vsak človeka vylucit z tejto žabomyšej vojny lebo ta populacia sa dostala do bodu ze uz je problem aj keby sme vsetkym zakazali vstup do lesa...mame odborníkov výskumy praktikov výstupy vseci sedliackym rozumom vedia co treba...lenže niei toto počut počut opak všetkých tých profesionalnych vševedov ktorý robia karieru na tomoto zvrátenom stave...len sledujme dianie okolo zonacie muranskej planiny kde jednoducho ideme umlčiavat ludí ktorý tam žiju lebo ktosi čosi chce niekto tretí čo tam nežije...vseci vedia vidia čo za šašo je na čele životneho prostredia ...robí s tým niekto niečo?...budem pretlačat nasilu čosi čo nesplna podmienky v slepej viere ze raz bude?!Cela ta slavna natura 2000 kde su vysledky okrem prehajdakanych penazí ktoré šli všade možne len nie na ochranu ....lebo najlepším ochranarom je vlastník a človek ktorý v tom prostredí žije nie nejaký úradník či dredatý povalč z druheho konca republiky ktorý po vyhulení jointa vsetko vidi zelené aj uprostred petržalky...na zaver porovnám rok minulý a tento...z nástupom mája a leta sa zvýšil výskyt turistov hubarov a spoluobčanov výsledok permanentne strety ci záznamy pomocou fotpascí niekolkých exempélarov medveda...trvajúcich az pokým hubári prestali rusit mladiny ...desiatky ludí denne aj niekolkokrát vsade kam sa dalo ...tento rok...korona zakaz pohybu cez hranice poliakom pocasie kedy temer kazdy den prsi a este niet hub čučoriedky pomrzli zrejme nebudu...do dnesneho dna ani jeden pobytovy znak medveda...logicke vysvetlenie ma klud tak je na jednom mieste niekde odlahlo v komplexoch kde nepotrebuje zaujem ci krizit cesty s clovekom ja viem este je skoro bilancovat zemní sa to letom...ale logicky ak cele tatry su prespikovane ludmi ten medved musí do podhoria aj medzi panelaky pretoze ma dve moznosti bud odist a uz niet kam alebo synantropizovat a zit s clovekom ako sa mu darí vidime a vieme...a toto nie je pricinením polovníkov...to sa vsak nevidi sme trn v oku lebo pri výkonne nasho prava sme ta skupina ktorá s tym medvedom príde do kontaktu co najskor...problematika vnadenia ani to uznavam v tom mame aj mi leví podiel ale su institucie ktoré by mali sledovat svojich vlastnich ci sa to robí ako sa ma ak nie pokutovat postihovat tam vsak mame zviazane ruky pretoze amo a diviak nam brani od vnadisk ustupit uplne...dnes si kazdy otoci svoj pohlad na vec ako sa mu zachce ale vyzyvam vas ak nemate konkretne informacie veduce k dolapeniu kohosi kto kona protipolovnicky upustite od konspiracii a nerobte to co robia nasi oponenti ... nedávajte nápady a rozumy jedincom ktorý myslia a nedomyslia stačí jedna čierna ovca a odnesie to celé stádo...mnohých si tu nesmierne vážim pretože aj tento portal utrpel a zostali len tý skalný v každom príspevku je kusisko pravdy avšak je len na nas a na našich zastupcoch aby bojovali proti tomuto stavu je to tazke lebo vela krat je jediny protivnik ludska hlupost ale vytrvajme donekonecna to takto nepojde tento svet lží a dezinformacii raz musí padnút a len vám mnohým pripomínam najvecsím a základným kamenom polovnckej povinnosti je vytvaranie podmienok pre dostojný a plnohodnotný život zveri podotýkam všetkej!!!!!!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

on goret, 21.6.2020 o 8:00

Reakcia na príspevok od miso111, 21.6.2020 o 6:49 :
tak veru, vyvršovanie sa na zveri, či už medveďoch sekaným olovom alebo srnčatách rýchlymi kosačkami, nie je riešením hodným civilizovaného človeka :( ◄ reagovať

off miso111, 21.6.2020 o 6:49

Reakcia na príspevok od Lysec, 20.6.2020 o 22:01 :
Ja nepovažujem stretnutie s veľkými šelmami za výnimočný sviatok. V oblasti Podpoľania a Kremnických vrchov je to úplne bežné, rovnako ako stretnutie s ktorým kolvek iným druhom zveri. A medveďa určite nepovažujem za predátora decimujuceho stav akéhokoľvek druhu. U nás skôr premnožené diviaky a ľudská ľahostajnosť pri kosbách krmovín zdecimujú stavy srnčej zveri. Tá je stresovaná aj narastajúcimi stavmi vysokej. Ak sa niekto pri medveďoch rozhodne vziať spravodlivosť do vlastných rúk (rozumej vziať život) nespraví s tým žiaľ nikto nič. Nejde o ľudský život a preto možné perzekúcie neodradia pár samorastov od takéhoto rozhodnutia. Ja však píšem o mentálnej obmedzenosti pri odporúčanom použití s-ballu, hrubých brokov alebo sekaného olova z hladkej hlavne. To nieje možné ospravedlniť akými kolvek pohnútkami. Tu sa už nebavíme o poľovníctve ale o absolútnej absencií zdravého rozumu a empatie. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Lysec, 20.6.2020 o 22:01

Reakcia na príspevok od miso111, 20.6.2020 o 17:23 :
Prečo slaboduchejší ? Veľké šelmy považujem bez debaty za ojedinelé klenoty našej prírody.Deň ,keď stretnem medveďa, vlka či rysa považujem za menší sviatok a dlho si ho pamätám (hádam okrem medveďa ,lebo toho stretávam už tak často, že z tej sviatočnosti už riadne ubúda). V súvislosti s medveďom (ale aj vlkom) môže však veľmi ľahko dochádzať k situácii, keď aj tomu najotrlejšiemu dôjde trpezlivosť ,alebo aj ten najodvážnejší dostane strach ! Nám v SZ časti Veľkej Fatry vlci a medvede za ostatných pár rokov tak zdecimovali stav jelenej zveri ,až si dovolím tvrdiť ,že už sú tam ohrozené normované kmeňové stavy! Máme sa teda čudovať ,že medzi nami rastú rady tých, ktorí veľké šelmy už nepovažujú len za spestrenie prírody ,ale za cez hlavu prerastajúcu konkurenciu ?! Lebo -ako vieme- všetkého moc škodí !Takže sa nedivme, že sú ľudia (nielen poľovníci)!, ktorí sú ochotní vziať zákon do vlastných rúk. A obávam sa, že touto diskusiou problém vôbec nevyriešime .Riešenie problému majú totiž v rukách tí ,ktorí mu absolútne nerozumejú !A to je ďalší dôvod k vzniku občianskej neposlušnosti, tak ako na to upozornila v súvislosti s veľkými šelmami členské štáty EÚ európska komisia !Takže nie truc ,ale občianska neposlušnosť ,ktorá (mimochodom) stála a stojí aj za vznikom všetkých revolúcií v histórii ľudstva (vždy išli totiž proti súčasne platným zákonom)... ◄ reagovať

off miso111, 20.6.2020 o 17:23

Škoda, že to došlo do takýchto extrémov. Medveď ako skutočný pán našich hôr si to naozaj nezaslúži. Vďaka mentálnej obmedzenosti niektorých jedincov z radov "poľovníkov". Mám veľkú úctu k veľkým šelmám. Často ich stretávam na svojich potulkách ale nikdy by som sa neznížil k tomu aby som nejaké zviera cielene poranil. Truc prístup k ešte nikdy neprispel k vyriešeniu akéhokoľvek problému. Len preto, že je niekto z radov "ochrancov prírody a biodiverzity" ešte obmedzenejší nemusím nikomu a hlavne nie sebe dokazovať, že si s tým puškou hravo poradím. Odporúčania "medzi riadkami" v tomto prípade nie sú na mieste. Niekto slaboduchejší to môže pokojne vziať vážne... ◄ reagovať

zobrazené 801-840 z 1906 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov