Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Listujem si v encyklopédii poľovníctva, biológia srstnatej zveri, medveď - píšu, že žije na teritóriu 15-30 km2. Viem, že neobjavím Ameriku, ale, gúgel vraví, že rozloha SK je 49035 km2. Zmenšime rozlohu SK na zaokrúhlenú lesnatosť 40% to je 19615 km2, vydelme dolnou hranicou teritória 15 km2 a máme 1307 ks. Posledný výskum hustoty populácie medveďa hovoril o 1256 ks (+/- 250 ks)... Podobnosť čiste náhodná? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 27.9.2020 o 15:18 :
Dalo sa aj vo 4. a 5.stupni, ale musí byť vydaná výnimka .Samozrejme časove obmedzená a podmienená celým radom byrokratických podmienok (loviť môžeš len určitú zver-obvykle jeleniu a diviačiu,srnčiu a šelmy NIE- a musíš viesť evidenciu úlovkov, po určitom čase zaslať pseudoochranárom písomné vyhodnotenie výnimky a pod.).Zaujímavosťou bolo však ich stanovisko , že poľovať tam nesmieme ,ale dohľadávať môžeme ...Takže sme dohľadávali a dohľadávame - teraz už aj bez výnimky ...Toto sú však informácie spred cca 10-15 rokov. Či to však platí aj naďalej neviem, ale blbosť niektorých debilov (viď napr.toho Blbudaja) môže byť nekonečná... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUGO09, 26.9.2020 o 13:04 :
Poľovať môžeš v NP, pokial je to len 3.stupen ochrany, ak sa nejedna o 4.a 5.stupeň, napr. Prírodná rezervácia, .... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 25.9.2020 o 22:11 :
...medveď je frajer keď má kostičku. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 25.9.2020 o 8:16 :
A čo robil poľovník v národnom parku, veď u nás naši "ochrancovia" nechcú už ani vlastníkov pozemkov pomaly pustiť na svoje nieto poľovníka to sú vrahovia všetko chcú vystrieľať, alebo tu už neplatí velký brat náš vzor, dobrý hospodár vie že si musí niečo aj zachovať aby mohol ďalej existovať a čo si zachová to aj má pokiaľ mu do toho niekto nesiaha ,bohužiaľ u nás to platí zo dňa na deň menej a menej.. ◄ reagovať
No a teraz si predstav zenu s menzesom, ako pred medvedom lahne na brucho a roztiahne nohy. Sak ten medved jej moze aj zadok natrhnut, ci? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 25.9.2020 o 8:16 :
Útoky zvierat sú zriedkavé, ale ak už k nim už dôjde, služba národného parku odporúča, aby ľudia zaujali polohu mŕtveho, pričom si majú ľaknúť na brucho a roztiahnuť nohy. ... celkom nerozumiem tomu doporučeniu s roztiahnutými nohami, asi ten medveď si vykoná ukojenie na obeti a nechá ju za odmenu žiť. Či? ◄ reagovať
žiaľ, ale ďalej od národnej rady SR sa to už nemohlo stať, škoda ... a samozrejme aj života ◄ reagovať
na každý problém (ekonomický, právny, súdny a pod.) sa musí pred hľadaním správneho riešenia odpovedať na tzv. "zásadnú" otázku lebo bez odpovede na ňu nie je možné získať podklady na úplnú analýzu a sa správne rozhodnúť, v prípade vlka a medveďa a názore že krvilační poľovníci len lákajú a lovia medvede a vlkov, je tá otázka "klesajú nám stavy medveďov a vlkov ?" odpoveď je jednoznačná že NIE, ale NARASTAJÚ, teda celý problém ako je hodnotený vrátane hodnotenia poľovníkov je naprostá sprostosť a opatrenia o ich ochrane pri náraste počtov sú tiež sprostosť, práve preto sa tou otázkou nechcú "odborníci" zaoberať, škoda že ani páni ministri a čiastočne aj SPK so 65000 poľovníkmi za chrbtom ich k tomu zatiaľ neprinútili ◄ reagovať
keď si prečitate dnešný komentár na Aktuality.sk s členom zásahového týmu Hnetkom ,musi vam byt určite na zvracanie a takýto odborníci majú regulovať medvedov,hrôza. ◄ reagovať
...vrátme sa k téme lebo to admin zruší. Práve som sa vrátil po týždni z Vysokých Tatier. Ani v Tatranskej Lomnici nie sú všetky kontajnerové stoiská zabezpečené pred medveďom. Vysoká bežne za denného svetla sa motá medzi hotelmi a teraz si kladiem otázku či je to zo strachu pred medveďom a vlkom alebo pre pestované trávniky a hlúpych ľudí, ktorí ju prikrmujú kuchynskými odpadmi a ovocím. Včera mi pod hotelovým balkónom ležalo šesť kusov holej vysokej a čudovali sa, že im nič nehodím. Nedá mi však nereagovať na ministra Udaja a k tomu kto ho volil. Pánko vlastní vraj niekoľko nehnuteľnosti v Rači kde aj býva, ale kandidoval za Petržalku /možno overiť z kandidátskych lístkov/, zrejme aby vyzeral ako proletár. Remeslo má zlaté dno. A ešte k SPK, možno cítia, že im možu skončiť zlaté časy pripravovanou zmenou zákona o poľovníctve a vytvárajú dojem svojej potrebnosti pre poľovnícku verejnosť aj v téme medveď. Ja im neverím, doteraz ich medveď zaujímal možno iba vtedy ak sa motal v ich služobnom revíri, ktorý má prenajatý od Lesov, SR Poľovnícky zvaz. Rád by som bol keby zverejnili zoznam poľovníkov, ktorým tam boli vydané povolenky na poľovačku a hlavne za čo. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sipik, 5.9.2020 o 6:51 :
Mám presne také isté pocity... Zatiaľ som natrafil len na jedného človeka, ktorý sa priznal ,že volil "Matoviča" ,ergo OĽANO. Aj to bolo podvečer v deň volieb...Nič také svetoborné a pre Slovákov nové sa však neudialo, len to,že k debilom ,ktorý nám vládli po novembri 1989 pribudli ďalší...Avšak toho BLBUDAJA už prekonávajú hádam len nátelník Lukáč,Strnadová, Grichová, Majko,Butkovská,Smatana, Baláž, Kaliský, Mikoláš a Jasík...Poznám ešte aj ďalších ,tí však týmto tu v blbosti a parazitizme nemôžu konkurovať ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od findula, 5.9.2020 o 15:22 :
findula ty srandista.....ale u vas v CZ mate pre nich slabost.-) UZ od r.1946.. ◄ reagovať
Dědko,jaký byli komunisti? Zlatý synku,zlatý! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od mibe74, 5.9.2020 o 7:40 :
Ja nevravím, že by niekto z ničoho nič zrušil poľovníctvo, ale už len tá samotná myšlienka je obludná. Dehonestujúce výroky pána ministra voči poľovníkom mi ale dôvod na optimizmus nedávajú. Ešte sa chystá novela zákona o poľovníctve, ktorá tiež ukrojí kúsok zo salámu... A takouto salámovou metódou sa postupne bude ukrajovať, až sa jedného dňa budeme diviť. Neobhajujem v žiadnom prípade minulú vládu, za ktorej vznikla "dvojjediná" SPK, ani odtiaľ nejaké pozitívne vetry nezaviali, ale dnes už absentuje v spoločnosti zdravý rozum a ministerstvám šéfujú tí, ktorí sú na to najmenej kompetentní. ◄ reagovať
Poľovníctvo by určite nezrusili. To by sa potom zver nekontrolovateľne množila a škody v poľnohospodárstve by boli neúnosné. Každý vie, aké škody napácha väčšia crieda diviacej zveri po nájazde na pole. Nehovoriac o rozšírení chorôb, jak u diviacej, tak líšky a pod. Crieda vysokej takisto dokáže zdecimovat úrodu, kto to ešte nezažil, ten neuverí. Je nutné podotknúť že zvlášť diviacia zver NEMÁ u nás prirodzeného nepriateľa, a vlci na 95% radšej chytia jelenicu, poprípade srnciu zver, ako diviaciu. Zopár kostier od jelenej a srncej som už našiel. Ale od diviaka ešte nikdy. Preto sa musí zver regulovať lovom. Inak to nejde. Zakázať poľovníctvo? To by nám diviaky za bieleho dňa behali po dvore. Takí tupci tam predsa nemôžu byť, to už aj ostatným vo vláde by malo dôjsť. ◄ reagovať
Tak vážení, prišla dlho očakávaná zmena. Máme novú super vládu a ten najväčší odborník sa stal ministrom životného prostredia. Ako tak sledujem jeho kroky, mám pocit, že si dal za cieľ zlikvidovať na Slovensku poľovníctvo. S čistým svedomím môžem konštatovať, že ja som túto bandu nevolil, takže sa aspoň sám pred sebou nemusím hanbiť, ale ľudia, preboha, vypnite televízor, nečítajte "mienkotvorné" denníky, ale začnite používať vlastný rozum. A raz za štyri roky máte aspoň čiastočnú šancu zamiešať karty. Aj keď, pravdupovediac,niekedy mám pocit, že tie voľby museli byť zmanipulované, lebo poznám len 2 ľudí, čo sa priznávajú, že túto neschopnú a škodlivú sebranku volili. No skôr to bude tak, že veľa ľudí podľahlo mediálnej masáži, lenže už po prvých dňoch "psychovládnutia" sa začali hanbiť za to, čo spravili a teraz sa k tomu nepriznávajú. Takže vypime kalich horkosti až do dna a v ďalších voľbách máme šancu na reparát. Ale pozor, kandidujú tam ešte väčší extrémisti. Majú vo svojich štruktúrach ešte väčších odborníkov, ktorí v predvolebnom zápale chceli rušiť poľovníctvo... Tak Vás všetkých prosím, nepomýľte sa už nabudúce, OK? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 4.9.2020 o 16:16 :
minimalne čast personalu sa zmeni... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 3.9.2020 o 11:10 :
...samozrejme, že žiadne trestné oznámenie veci "medveď" nepomôže, ale ak by som ja žil v lokalite, ktorej sa nezmyselné obvinenia dotýkajú tak, by som sa bránil možno aj trestným oznámením. Nech pán Udaj povie informácie, ktoré vie aj so svojimi zdrojmi na k veci príslušnej inštitúcii, ktorá nech koná. O zmysluplnom konaní SPK mám pochybnosti, mám vážne výhrady k odbornosti, osobnostným a morálnym hodnotám časti jej personálu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 3.9.2020 o 11:10 :
Suhlasim s rys2. Ako ja mam info tak sa bude ziadat kolko € kde a za co sa poslalo ochranarom ale aj na tzv medvediarov-podla Budaja a sanozrejme na utvar hodnota za peniaze. Kolko sa dalo na ,,medvede" a podobne. Skratil som to a dal dost strucne.Inak ako extremnym tlakom na zverejnenie pouzitia prostriedkov z nasich dani sa neda. Dokedy budu do nas kopat?...Pred cca 10 r som bol na polovacke v Hlubokej nad Vltavou. Boli tam otec a syn z Nemecka co maju revir v byvalom voj.priestore po USArmy. Uz vtredy stary pan vravel ,ze ak sa nam zacnu srat do polovnictva ochranari-zelení-tak len vtedy zacnu problemy ◄ reagovať
SPK podnikla v tejto veci kroky a robi, co moze /vid.napr. tlacovu spravu z 1.9. 2020 zo stranky SPK /. Ps- laco11- Ty zrejme poznas definiciu a vyklad § 361 Trestneho zakona. Preto vychadzajuc z toho sa pytam. Myslis, ze by tr. oznamenie pre podozrenie zo sirenia poplasnej spravy, resp. zaloba mala vo veci uspech? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 2.9.2020 o 19:56 :
A keď nie poľovníci z GP, tak poľovníci z centrály SPK ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Stagstalker, 30.8.2020 o 22:13 :
"Ak (poľovníci) lákali medvede do kolízií s obyvateľstvom, a v niektorých prípadoch nemám pochybnosť, že k tomu dochádzalo, len preto, aby potom vďaka medializácii a rozhorčeniu obyvateľstva dosiahli výnimku na lov medveďa, tak táto motivácia by mala skončiť," vyhlásil. Ak to minister Udaj nevie preukázať (pri jeho IQ výbave asi ťažko) tak sa trestnej činnosti dopúšťa on (šírenie poplašnej správy, ohováranie ...) ak by toto bol právny štát tak poľovníci na GP SR by mali konať zo zákona. ◄ reagovať
Pokiaľ nebude na Slovensku fungovať jedna konkrétna politická strana s agendou vidieka, dovtedy nás budú tieto pseudoochranárske hyeny len všemožne znemožňovať a utláčať ... (Pod vidiekom však nemyslím členov predstavenstiev tých subjektov, ktoré sú zodpovedné za zničenie a pokračujúcu genocídu biodiverzity našich polí...) ◄ reagovať
Stagstalker - palec hore za Tvoj komentár, má to hlavu, aj pätu. Volili sme svojich zástupcov do NR SR, nechce sa mi veriť, že medzi nimi nie sú poľovníci, ktorí by sa nechceli vyjadriť k "odborným "názorom pána ministra (ktorý mimochodom prevzal v týchto dňoch Hurbanovu cenu, hoci predtým hlasoval proti takému oceneniu).Ak to pôjde takto ďalej, tak v novom zákone o poľovníctve budeme mať možnosť použiť zbraň len na strelnici. ◄ reagovať
V mojom svete "nemať o niečom pochybnosť" znamená byť toho priamym svedkom alebo mať dôkaz z fotopasce. Ak to vtedy pán minister nehlásil ako podozrenie z trestnej činnosti, potom je buď sraľo alebo v tom bol nejako zainteresovaný. V každom prípade by si reči o čestnosti a statočnosti mohol dať zarámovať a každý večer pred spaním pripomínať. ◄ reagovať
Zdvihnutie krvneho tlaku? Pokial toto skutocne minister, ako som sa docital, povedal: “Ak (poľovníci) lákali medvede do kolízií s obyvateľstvom, a v niektorých prípadoch nemám pochybnosť, že k tomu dochádzalo, len preto, aby potom vďaka medializácii a rozhorčeniu obyvateľstva dosiahli výnimku na lov medveďa, tak táto motivácia by mala skončiť," vyhlásil. Lákanie šeliem rôznymi potravinami do blízkosti ľudských sídiel zo strany niektorých poľovníkov označil minister za trestnú činnosť s ohrozením obyvateľstva.” odkaz .......tak to uz je aj mna celkom sila..lebo co dotycny vlastne, ak to spravne chapem tvrdi? Ze polovnici ucelovo vnadia medvede, aby dosiahli cez rozhorcenie obyvatelstva ich odstrel? Neviem ako vy, ale ja odpadky v tatranskych obciach a na Liptove do kosov vysypavat nechodim. Ospravedlnujem sa za tych par, ktorymi som do kosa prispel v ramci turistiky s rodinou, ked som obci popri tom odviedol dan. A lov medveda pri kosi? Dakujem, neprosim. Tento rok ocakavam nulovu kvotu na lov vlka. Lebo argumenty, prenasane demagogicky zo studie vlk versus kmo na amo (hoc ide o dve rozne ochorenia) si podla mna osvoji aj ministerstvo...Ja mat tu moc, odoberiem moznost odlovu aj ostatnej zveri polovnikov, vratane diviacej, vysokej ci srncej. Nech ju realizuje medvedi team (a ked nie su aj to nahodou osoby s polovnym listkom, ktore to realizuju na zaklade zakona o polovnictve?). Nech tieto osoby riesia aj problemy s amo. Nech zodpovedaju za skody zverou. A nech konecne tam hore pochopia, ze lov zveri na ukor osobneho casu, energii a prostriedkov, za sucasneho vyplacania najmu vlastnikom pozemkov je zo strany polovnilov pre stat a verejnost aj, a najma sluzba. Pri dnesnych cenach diviny neohodnotena, nedocenena, kde namiesto motivacie Vam v duchu filozofie niektorych mimovladok napluju do tvare. Verejne. Lebo si dovolite povedat, ze dnesny pristup nie je ok. Lebo podla prezentovaneho nazoru polovnici len lovia, hoc zakon jasne definuje ich povinnosti. Tu by sa mala spojit odborna obec, mlciaca vacsina aj samospravy. A jasne dat na vedomie, ze toto nie je cesta. Na jednej strane, pri amo polovnikov treba. Hoc fackanych, ze lovia malo, hoc na druhej strane statistiky ukazuju, ze robia historicke maximum. Pri obdobnej teme, su to pre stat len lovci, ktori ucelovo, s cielom manipulovat s verejnou mienkou, s vidinou lovu maca pri kontajneri, vnadia medvedov do blizkosti obci, kde ohrozuju obyvatelstvo. Treba sa spytat. Su polovnici obcania statu platiaci dane? Su medzi nimi lekari, pravnici, hasici, policajti, robotnici, vseobecne inteligencia ci ludia tvoriaci hodnoty? Volici? Ci status polovnika automaticky diskvalifikuje moznost mat nazor, lebo sa automaticky prejudikuje, ze tento nazor je len z dovodu vidiny lovu? Lebo taketo vyjadrenia neurazaju len polovnikov, ale najma ludi ako obcanov, ktori su konfrontovani s realitou suzitia s medvedmi. Nie tych z centra BA. Ale tych na vidieku a v regionoch. A hoc tato skupina nie je silna a aktivna na socialnych sietach, jej vplyv by som nepodcenoval. Lebo do urny nehadzu listky likei na fb ani pekne videa. Ale ludia, s ich kazdodennymi problemami a pohladom neskreslenym ocami velkych miest. Vidina podpory vo virtualnom svete moze byt lakava. Ale aj posledne volby ukazali, ze je to len nazeranie na svet cez klucovu dierku... ◄ reagovať
Niečo na zlepšenie krvného tlaku: odkaz ◄ reagovať
Pred 20 - 30 rokmi som ako lesník a poľovník stretol medveďa tak 2-3 krát do roka .Vtedy ich vraj bolo u nás 600 - 800. Dnes ho tiež stretnem 2 -3 krát ,lenže v mesiaci !Ak ich vtedy bolo priemerne 700 ,tak dnes by ich mohol byť kľudne 12 násobok, čiže asi 8.400 .Ostatne to potvrdzuje aj neoficiálny odhad genetického riešiteľského tímu zo zvolenskej univerzity, ktorý už pred šiestimi rokmi (2014) hovoril o možných až 4-tísíckach ! To by vysvetľovalo aj skúsenosti z ostatných rokov, keď za posledných pár rokov stretáme v lese skôr medveďa ako inú zver...A kmeňové stavy jelenej,diviačej či srnčej zveri sa predsa rátajú v desaťtisíckach a nie v pár stovkách ako sa nám snažia pri medveďovi nahovoriť pseudoochranárski debilkovia ! ◄ reagovať
len doplním že by ten "odborní" mohol isť na výpomoc aj do Kanady, kde medveď usmrtil ženu a jej 9 ročný syn sa na to musel pozerať,kto vráti žene život ? kto synovi matku a ako sa asi bude vyvíjať život syna po tom čo videl ? ale to "odborníkovi" nevadí veď premnožené sú len kobylky v Afrike a k nám nedoletia ◄ reagovať
Múdre veci Vám ponúknu len ochranári :D odkaz ◄ reagovať
fakt nechápem podľa čoho vyberajú novinári "odborníkov" pre stanoviská k "nepremnoženým" medveďom, práve som sa od jedného dozvedel že medvede nie sú premnožené, že premnožiť sa môžu nap. "kobylky", škoda že pýcha a hlúposť nenadnášajú, už by bol min. na Aljaške alebo v stratosfére ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 21.8.2020 o 10:27 :
Nie Udaj ,ale BLBAJ ! Dodatočne ma napadá ešte výstižnejša a adresnejšia forma :BLBUDAJ ... ◄ reagovať
Před "dávnými" lety, když se ještě medvědi lovili celkem běžně na mimořádné povolení, tak jsem měl telefon, jehož znění si docela pamatuji. Bylo to asi takhle "nebudeme vás volat na medvěda s popelnicí na hlavě, tak vydržte..." ◄ reagovať
Preparát medveda ako má v papuli použitú hyg. vlo...ku alebo dobre zamaltovanú od maleho dietata jednorazovu plienku by ma zaujal ! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.