Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od Lysec, 3.5.2021 o 20:58 :
v prvom rade by sa mali ozvať smetiari, keďže na vine sú stále a opäť nezabezpečené smetné kontajnery ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 3.5.2021 o 12:10 :
myslel som tie na facebooku čo tam píšu poniektorí ludia, tie čo sú na tom odkaze čo dala správa tanapu ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 3.5.2021 o 19:18 :
Viď vystúpenie nejakého Haringa zo zásahového tímu v dnešných TN ...Nič sa nestalo, škody už boli veľké a to nebezpečie ...! A ideme ďalej ...Teda inak : ochrancovia to robia dobre a blbci sú poľovníci ...A hotovo ...Veď keby poľovníci mali pravdu už by sa ozvali ....A že sa ozvala SPK ? Majte rozum , tých pár ľudí čo reprezentujú vlastne len sami seba ... Veď ich neberieme vážne ani my samotní...Tak ako ich má brať verejnosť ?! ◄ reagovať
a začali odborne,ako prvú usmrtili matku,samozrejme malé sa rozutekali....myslím,že žiaden polovník by nezačínal lov vodiacím kusom. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 3.5.2021 o 9:25 :
Tie komentáre žiadnemu pseudoochranárovi neublížia. Lebo ak je pre pseudoochranárov niečo symptomatické, tak je to ich naivita a neuveriteľná sprostosť, vďaka ktorej "zožerú od blbudajovcov každé vysvetlenie. Max. ak tak to zvalia na nejakú konkrétnu osobu, že akože "chybička sa vloudila".... ◄ reagovať
myslíš ktoré komentáre? ◄ reagovať
Tak papajú len vlastnú medicínu. Takto emotívne ladené príspevky zvykli dávať práve ochranárske organizácie, kde k "hysterickému" statusu o defakto zavraždení medveďa či vlka pripojili fotku úlovku prípadne fotku mláďaťa, podľa mňa s cieľom vyvolať najmä negatívne emócie u širokej verejnosti, veď komu normálnemu sa páči usmrtenie mláďať resp. ich osirenie v podobe odstrelu ich rodiča? Tak teraz si môžu vychutnať ako "objektívna" a "vďačná" je verejnosť, môžu koktať ako dôvodné usmrtenie daných jedincov bolo. Odstrel resp. usmrtenie problémových medveďov začal po novom vykonávať "medvedí team" (lebo však ako som niekde čítal poľovníci si chcú v rámci trofejománie len zastrieľať) a v konečnom dôsledku máme na "výrade" rovnaký výsledok, ktorí by poľovníci vykonali zadarmo bez nutnosti platiť mzdu členom teamu či uspávaciu a eutanáznu injekciu pre medveďa. Na pseudohumanite sa stavali petície, zbierali podpisy, koľko bolo rečí, že sa to bude robiť inak a za návštevy medveďa v obci môže človek a odpadky, ktoré keď zamkneme tak medvede odtiahnu naspäť do hôr. Jedine s čím súhlasím je faktor človečí, pretože len nezodpovednosťou určitých ľudí sa dosiahol stav, aký v súčasnosti máme, kde namiesto priebežnej regulácie vybraných jedincov, mimo mláďať, poľovníckym spôsobom so všetkým čo k tomu v rámci tradícií pri love veľkej šelmy patrí, dochádza k usmrteniu medveďa na parkovisku v obci. Krajinu nenafúkneme a pri súčasnom prírastku medveďa a v našich pomeroch nefungujúcej autoregulácii (na SR medveď hladom pokape len ťažko) bude podľa mňa podobných smutných príbehov len pribúdať. A som rád, že nie rukou poľovníkov. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 3.5.2021 o 9:02 :
odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 3.5.2021 o 9:02 :
odkaz
Keď človek číta tie komentáre, ešte dobre že to urobili budajovci. ◄ reagovať
zásahový Budajov team zasiahol na Sliezskom dome ,mame o jednu medvedicu a dve mladé menej ,tak tomu sa vraví odbornosť ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 24.4.2021 o 21:52 :
To snáď nie... Jarabicu pri Pate nevideli isto už viac ako 10 rokov, ale medvedík, to hej. Chudák ohrozený, chránený. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vlavar, 12.3.2021 o 11:02 :
Častejšie to bude kým nedostaneme rozum...Pseudoochranári ho síce zrejme nedostanú nikdy , ale druhá strana sa už zrejme - podľa zlých chýrov - "zobúdza"... Hrubé broky , jednotná strela , oceľový celoplášť ...Vraj ani kopať netreba .... ◄ reagovať
Bude to asi častejšie odkaz ◄ reagovať
Inštruktor lyžovania odkaz ◄ reagovať
Sak kazdy vie, že sú premnozene, lebo na Slovensku je to tak... ◄ reagovať
VIDEO Lyžiara na svahu naháňal medveď! Všimli si to až ľudia z lanovky, zachránila ho táto finta odkaz ◄ reagovať
Svätá trojica je málo, pokiaľ nepríde medveď pred garáže Národnej rady nikoho to nezaujíma ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miko, 6.2.2021 o 5:48 :
Pokiaľ sa to nestalo v Štiavnici na námestí tak sa nič nedeje ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 3.2.2021 o 8:38 :
Chudera ! Doplatila na materinský inštinkt a prílišné sebavedomie ...A tie mladé budú zrejme do suda , či udiarne na dlhú ruskú zimu
... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 3.2.2021 o 8:38 :
Škoda že nemôžem po našich horách chodiť na rušni,cítil by som sa bezpečnejšie. Najlepšie bolo na konci:"Job tvoju mať!" ◄ reagovať
Stret s vlakom Rusko odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 26.1.2021 o 17:06 :
Možno by bolo vhodné niektorým našim športovcom odporučiť tréning v Rumunsku. ...pokiaľ naše medvede nepochopia, že to dokážu tiež... :D ◄ reagovať
odkaz Macko na zjazdovke ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 20.1.2021 o 1:14 :
Niekto sa v priebehu dňa vyhibernuje na gavči a potom nemôže počas dlhých zimných večerov spávať a myslí na medvede a jazvece na podhorí VF... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 19.1.2021 o 22:16 :
Dostatok potravy a mierny priebeh zimy. Na podhorí VF pred pár dňami nehibernovali ani jazvece. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 19.1.2021 o 15:31 :
Otázkou ostáva prečo táto medvedica nemala zimný brloh .Jednou z príčín môže byť aj to, že medveď je natoľko premnožený, že jednoducho pre nich niet dosť vhodných lokalít na brloženie... ◄ reagovať
No ved uz aj ten kkt konecne uznal, ze treba s tymito problemovymi medvedmi zatocit v zmysle, ak som dobre pochopil odstrelu. ◄ reagovať
odkaz Poj.baní ochranári, chrániť hej ale platiť škody nie ◄ reagovať
...v noci si po Sabinove údajne hľadal nové teritórium vyslúžilí pestún ... teda aspoň podľa vyjadrenia miestneho odborníka. Pred pár rokmi jedna tiež expertka sa nechala počuť, že ak vadí dedinčanom v dedine medveď nech sa vysťahuje dedina, lebo medvede tam boli skôr. ... Sabinovčania tešte sa na návrat strateného syna a chystajte evakuáciu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 13.10.2020 o 16:03 :
To je v poriadku, rozumieme si ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vladimir82, 13.10.2020 o 15:50 :
Veď ja som Ťa nijako nenapádal...Prof.Paule je môj starší spolužiak z LF VŠĽD Zvolen a takisto si ho veľmi vážim a nemám dôvodu jeho prácu spochybňovať. Ako vedec pracoval s tým štatistickým súborom, ktorý mal k dispozícii a aj preto oficiálne publikované výsledky boli také aké boli... Vedci však majú právo aj na hypotézy a toto mu v tomto prípade (evidentne pseudoochranársky orientované) vedenie univerzity uprelo...A proti vetru sa ....nedá ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 13.10.2020 o 8:51 :
Početnosť medveďov bola zrozumiteľne rozoberaná v príspevkoch nižšie. Nemám najmenšej pochyby, že množstvo medveďov do 2000 ks na Slovensku je silne podhodnotené, že medveď neobýva všetky biotopy zahrnuté do lesnatosti SR, napríklad lužné lesy, pahorkatiny, predhoria tiež tvoria lesnatost a medveď v nich netvorí ťažisko rozšírenia. Pozastavil som sa nad modelovou početnosťou (pri dolných hraniciach zadaných kritérií) a oficiálnym číslom z výskumu. Chcem dodať, že si vážim prácu tímu prof. Pauleho a ostatných zúčastnených na výskume medveďa z rôznych kútov SK. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vladimir82, 12.10.2020 o 20:14 :
Zvolenská univerzita dostala v r.2013/2014 necelých 3.000 vzoriek trusu, ktoré pochádzali však len z asi polovice revírov kde sa vtedy medveď vyskytoval. A ani tie vzorky určite neboli od všetkých medveďov ,ktoré žili v tých revíroch odkiaľ vzorky prišli. Odhad riešiteľského tímu preto vtedy (2014) znel, že keby ich bolo v skutočnosti 4.000 nikto by sa nemohol čudovať.Tento odhad však vedenie univerzity zakázalo publikovať. Takže z genetickej analýzy stanovený počet 1256 resp.tvojich 1307 medveďov sa javí len ako krajné minimum...A s tou teritorialitou to tiež nie je také jednoduché, lebo podľa mňa teritóriá si vytyčujú a chránia len silné dominantné samce. Popritom sa tieto územné jednotky zrejme a aspoň čiastočne aj prekrývajú a menia - dýchajú. A vyskytujú sa im v nich (zrejme aj za cenu "teroru" od "vlastníkov" teritória a s následkami vytláčania na okraje teritória) aj ostatné jedince (medvedice aj s medvieďatami a subdominantné samce).Preto by som skôr hovoril o nutnom životnom priestore ... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.