Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od Lysec, 2.7.2021 o 6:17 :
Ilustračné foto z našich polí, poľnohospodári vyklčovali, poľovníci zasadili, no o rok tam bola opäť pustina a je dodnes. Myslíte si, že by sa tých poľovníkov dnes niekto zastal a pomohol zabrániť zničeniu ich snahy, ak by si to zopakovali?
◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 2.7.2021 o 6:17 :
aj ja mám jeden tromf, síce slabý, ale predsa len tromf: "dedina - jedna rodina" ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miso243, 1.7.2021 o 10:22 :
Takže :"Nemôžeš len tak zriadiť niečo čo tam má byť desiatky rokov , len tak na cudzej pôde ..."To nemôžeš ! Ale ilegálne odvodniť mokraď , buldozérom, či mulčovačom odstrániť remízku, medzu či dokonca osamotený kríček , to už môžeš... Samozrejme nie ak si malý farmár , ale ak si poľnobarón, ktorý má k dispozícii napr. právnika ,ktorý ťa obratom zažaluje za škody zverou (ktorú si tam mimochodom svojimi megalánmi kukurice sám namnožil), alebo len tak dostatok obyčajnej neokomunisticky bohorovnej drzosti... A ak by si sa chcel s ním predsa len naťahovať , tak má obvykle ešte jeden tromf - prenajíma výkon práva poľovníctva a možno je schopný dosiahnuť aj to, že by ťa tvoji kolegovia na jeho nátlak vylúčili z PZ (napr. za narušovanie dobrých vzťahov s prenajímateľom...). Budeš to riskovať ?!(Táto otázka však už nie je na miša 243 ,ale na Goreta...) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miso243, 1.7.2021 o 10:22 :
Mišo, sme mimo tému, ale keď píšem o záchrane, mám na mysli udržanie a obnovu donedávna existujúcich a ide mi najmä o dreviny popri jarkoch a poľných cestách. U nás ich za posledných 10 rokov rapídne ubudlo. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 1.7.2021 o 7:26 :
Vieš uviesť konkrétne prípady likvidácie nelesných drevín na ornej pôde? V súčastnosti, nie za socializmu. Ja osobne v mojom okolí som nič podobné nespozoroval. Udržiavanie aby neprerastali do ornej pôdy (zákonná požiadavka- ochrana pôdneho fondu), prerieďovanie a odstraňovanie suchárov a prestarnutých stromov sa nepočíta - to je bežná údržba.Mimochodom ako chceš zriaďovať nové remízky a vetrolamy pri súčasnom stave katastra, vlastníctva pôdy a kompromisov pri užívaní pôdy. Nemôžeš zriadiť niečo čo tam má byť desiatky rokov len tak hocikde na cudzej pôde, ktorú máš v prenájme na pár rokov, a ktorú možno užívaš na úplne inom mieste ako je je zapísaná v katastri. Tu je podľa mňa jednoznačne obrovská "lopta" na strane štátu. Je v jedinečnej pozícii, keď môže v rámci pozemkových úprav použiť vlastnú pôdu a pomocou nej rozdeliť pôdne bloky podľa potreby vetrolamom remízkou - čím chce. A ak v konkrétnom katastri nie je dosť štátnej pôdy, môže použiť pôdu obcí - veď je to predsa vo verejnom záujme. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 1.7.2021 o 7:26 :
Zase máš 100%-nú pravdu. Končí to však na tom, že lesy ešte fungujú (takže starať sa do nich je pohodlnejšie) a v poliach kde vládne (aj politicky silná) mafia poľnobarónov by bolo treba aj niečo konkrétne vytvárať , čiže urobiť ... Kritizovať lesníkov vie každý , ale vytvoriť v poliach nejakú krovitú remízku či medzičku na to treba nielen ochotu poľnobarónov , ale aj odvahu niekoho kto je skutočne oprávnený nazývať sa ekológom (na rozdiel od parazitov ako je Lukáč, Baláž, Kaliský, Kiča či Smatana...) Úmyselne nemenujem Budaja, lebo ten sa skôr správa ako hlupák ,obklopený parazitmi, ktorí ho vodia ako bábku na javisku... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 30.6.2021 o 18:34 :
Aj oni si môžu dovoliť robiť ako sa im páči a vyhovuje, len preto, lebo im to niekto zhora dovoľuje a dotáciami motivuje. Ak by však MŽP v spolupráci s MPaRV podporili finančnou dotáciou a najmä odborno-riadiacou činnosťou záchranu, a nie likvidáciu drevín v poli, dovolím si tvrdiť, že na klimatickú krízu by to malo liečivejší vplyv ako proklamovaných 10% lesov ponechaných na bezzásahový samovývoj. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 30.6.2021 o 11:11 :
Máš 100%-nú pravdu ...Ale čo sa polí týka - choď to povedať tým na dolnom konci... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 30.6.2021 o 10:43 :
ak sa chceme klimatickej zmene venovať seriózne, potom nielen viac živých drevín v lese, ale aj na poliach a v dedinách a mestách ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 29.6.2021 o 17:18 :
A takto po papuli by sa nedalo ...?! Lebo veď sa hovorí, že človeku vylož ,volovi nalož , no nie ...? Ale Erikovi sa konečne splnili jeho choré predstavy. Kedysi pred asi 20 rokmi na zasadnutí Medzirezortnej komisie pre veľké šelmy , prehlásil, že v Tichej a Kôprovej má zmapované všetky medvede. Vraj ich tam (na 13.000 ha!)žije asi 40 a že sa tam sami regulujú ,lebo vraj nachádza srsť medveďov v truse iných medveďov. Keď to číslo počul nebohý Prof.Hell tak len zalapal po vzduchu. Viacerí sme boli vtedy presvedčení, že Narcis Eričko chce byť -ako obyčajne - úchylne zaujímavý a pochopiteľne sme mu neverili, resp. verili sme , že môže ísť o dočasnú koncentráciu medveďov v čase dozrievania limbových orieškov. Dnes , však už to číslo bude určite bližšie pravde ako vtedy a zrejme ani pán profesor by sa nečudoval ...Balážov dríst spred 20 rokov sa dnes dodatočne dočkal uznania ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 29.6.2021 o 23:00 :
Jarabica bude pre nich atraktívna ak na ňu niekto dá peniaze. Lenže z jarabice kukajú problémy s poľnobarónmi a to oni nepotrebujú ...Mohli by dopadnúť ako Mičovský ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 30.6.2021 o 7:19 :
No to si asi riadne prehnal ! Veď Mičovského jeho remízky a menšie výmery honov stáli ministerské kreslo ...PPA bola len zámienka ,aby ho mohli neokomunistickí poľnobaróni vytlačiť z vlády ...Navyše pri ozeleňovaní treba vykázať aj nejaké fyzické výsledky práce, kým spočítavanie medveďa či ochrana sysľa sa dá vyhodnotiť hlavne na na papieri.Tým skôr , že to robia už pár desaťročí v podvodoch vysoko trénovaní ochranárski zlodeji...To nie je parketa pre tunelovanie ...A príroda ? Na tú sa vysr.ť !!! Tá je len zásterkou pre blbečkov, ktorí ich volili, volia a budú voliť., a ktorí VLKom a podobným dávajú dobrovoľné finančné dary či príspevky... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 30.6.2021 o 7:44 :
Skús to navrhnúť Lebockému . Zrejme sa dozvieš , že oni to riešia inak ...Inými slovami, neotravuj ! ◄ reagovať
Tie peniaze sa mohli použiť radšej na rekonštrukciu niektorých nemocníc ako ich len tak porozhadovat kade tade do vreciek "ochranárov" Je to už na zamyslenie na čom všetkom sa dá "slušne" zarobiť. ◄ reagovať
lubenko - Ja viem ,že si to dobre myslel ,len si sa zle vyjadril a preto som to napravil . ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lanus, 29.6.2021 o 19:36 :
nikde som nenapísal že je to nesprávne, ale som napísal že je to choré aby sme museli byť varovaní pred zverou ktorá je premnožená a pohybuje sa okolo obcí a ohrozuje ľudí a viem o čom píšem je to o našej a okolitých obciach ◄ reagovať
Keď môže byt petícia za záchranu komory, tak môže byt aj petícia za reguláciu početnosti medveďa, kompetentný nech konajú, myslím že bude isto viac podpisov ako tých 153 tis ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 29.6.2021 o 23:00 :
možno by stačilo, ak by MŽP v spolupráci s MPaRV podporili finančnou dotáciou a najmä odborno-riadiacou činnosťou záchranu vyšších i nižších existujúcich drevín v poli, a aj ich ďalšiu výsadbu a uržiavanie ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pavian, 29.6.2021 o 23:01 :
Evidentne máš pravdu a navyše je to veľmi dôležitý zdroj potravy pre sokola rároha ....To však nič nemení na veci, že k charakterovej závadnosti nedoštudovaného vysokoškoláka, spolupracovníka ŠTB a kuriča pribudli a pribúdajú ešte indície o možnom tunelovaní ... ◄ reagovať
Toho sysla ešte ako tak beriem, je ich pravdepodobne menej ako medveďov... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sipik, 29.6.2021 o 21:48 :
A čo tak keby Budajove ministerstvo "vysolili" 5,5 alebo aj 6 miliónov € na záchradu jarabice poľnej. Či tá nie je atraktívna pre ochranárov? ◄ reagovať
lubenko - To čo hlási dedinský rozhlas je správne a potrebné !!! na rozdiel od tých "premúdrencov" na ministerstve životného prostredia a ich prisluhovačov !!! ◄ reagovať
už je to choré, aby dedinský rozhlas vyhlasoval ,nech si psičkári a mamičky z deťmi dávajú pozor a nechodili do prírody ,pretože sa v okolí dediny pohybuje medvedica s dvomi mladými a to ešte nevedia že na druhej strane je medvedica s tromi mladými a dvaja samostatné medvede ,so zadosťučinením si odpľujem pred Erikom Balážom keď ho stretnem v L.Hrádku a to začínajú prázdniny ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od yegi, 29.6.2021 o 9:19 :
Sú stále vzácnejšie a preto aj chránené .... ◄ reagovať
Minulý týždeň bola videná medvedica s medvieďatami na obcou Dolné Štitáre,pár km od Nitry. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Brut, 28.6.2021 o 10:01 :
ja som to pochopil že pakosta myslel tým netvorom medveďa ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Pakosta777, 27.6.2021 o 21:57 :
To pišeš stadeto?
◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Pakosta777, 27.6.2021 o 22:02 :
môžeš začať, na teba, ako nepoľovníka, nikto nebude mať zlé srdce ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 21.6.2021 o 22:18 :
Správne. Ja hovorím - vystrieľať do posledného!!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 22.6.2021 o 12:45 :
Aká nemá tvár - ten netvor myslíte? No ďakujem! ◄ reagovať
Medvede, rysy, vlky, bobry - všetko treba poriadne preriediť. Ak tu chce niekto vlkov, to už môžme mať rovno dinosaury. Vlk sem nepatrí, ani medvede - do civilizácie a v prírode bezohľadne ohrozuje a zabíja človeka - veľa prípadov usmrtenia nebolo publikovaných kvôli medvedej lobby - nech to niekto konečne povie, čo je to za zabijak! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Sager, 21.6.2021 o 22:18 :
a pič.uje tam ten čurák český ,neviem čo ten tu trepe chujoviny,tam kur.a nech chová na Šumave pár 1000 medveďov ,debil pridrbaný ◄ reagovať
odkaz Jednej veci nechápem, keď poľovníci toľko prikrmuju zver na vnadiskach, tak prečo medvede neostanú v lese kde je toľko potravy ale idú do miest a dedín ku kontajnerom? Podľa nich treba zrušiť pestovanie poľnohospodárskych plodín, ovocné sady, chov hospodárskych zvierat, zber lesných plodov a všetko sa vráti do normálu. ◄ reagovať
Opäť pár periel z dielne ŠOP. Opäť nezmyselne cicajú peniaze zo štátneho rozpočtu na opätovnú analýzu DNA medveďov odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od smetko, 21.6.2021 o 15:45 :
Hádam si len neobjavil neznámy svetadiel, kde im chýba v ZOO zopár tisíc medveďov ???!!!! Či dokonca hádam aj možnosť regulovať medvede cez hormonálnu antikoncepciu -ako to už napadlo zopár pseudo ochranárskych debilov... Prečo rovno nepovedať pravdu, že medveďov je u nás už ako nasratých , a že ich treba začať jednoducho intenzívne strieľať po stovkách ročne ....Tak ako to robia Švédi, či Fíni ...Lenže tí nemajú zrejme žiadnu poľovnícku komoru...Na rozdiel od nás majú teda určite funkčnú organizáciu poľovníctva ... ◄ reagovať
Vidím to tak , že ešte zopár smrteľných prípadov a pôjdu do r.ti nielen blbi ako Lukáč a Budaj , ale aj ten štátny tajomník čo má nesprávne písmeno na začiatku priezviska a tiež ďalší , ktorý robí zlú reklamu populárnej speváčke Zuzke... Alebo možno ľudia vezmú zákon do vlastných rúk ako v Rumunsku ... Počul som, že tam sa dokonca na nete šírili zaručené recepty na "odpratanie" medveďa.... Lenže takto si to "odserie" ten , kto za nič nemôže - tá nemá tvár - chudák medveď ... ◄ reagovať
Za všetkým sú peniaze. 10 miliónov eur od roku 2012 už išlo na výskum(záchranu) medveďa. To je celkom slušne korytko pre zopár prasiatok, ktoré sa na ňom živja. Je to ako s vlkom, čo sa dá chrániť z toho sa daju vytiahnuť peniaze. Čudujem sa, že ešte nikto nezačal tak chrániť rysa, ale možno čoskoro aj to bude. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.