Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od lubenko, 22.9.2021 o 12:48 :
tie zelené mosty neslúžia len pre medvede, je ich potreba, nie len medveďov ale aj inej zveri je pomerne dosť a musia migrovať, ako ty dochádzaš za prácou, frajerkou,...tak aj oni majú ruju, nepoznajú ľudské hranice, mechcel by som mať stret v osobnom aute v 130 trebárs s jeleňom, asi by to bolo fatálne, nedajbože by bola so mnou rodina.
Jednoznačné zelené mosty treba, len za komančov sa s tým nerátalo, niekde súdruhovia spravili chybu, zas na druhej strane medveďov je viac než je to únosné ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od astronom, 22.9.2021 o 15:29 :
Budaj da stanovisko,ze si mame kupit pastierske psy. A problem je vyrieseny. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miso111, 22.9.2021 o 15:12 :
Mišo suhlasim s tebou ,len zvádzať na koridory to že dochádza preto ku zabitím medveďov na diaľnici je choré a nepriznať že sú medvede premnožené a preto je ich väčšia migrácia je ešte chorejšie ◄ reagovať
Zelené mosty naozaj chýbajú. Pár krát som zažil počas dňa vyhrotenú kolíznu situaciu na diaľnici, zhodou okolností vždy na Liptove a vždy s medveďmi. Nič príjemné vzhľadom na intenzitu dopravy, uponáhľaných časovo vystresovaných a zrejme nesmrteľných vodičov s dominanciou firemných leasingových ŠPZ BA, BL, BT. Je pri tom jedno či kolíziu spôsobí medveď alebo panikáriaca jelenica. Ak výsledkom nadmerného množstva kamiónmi popučených medveďov bude dobudovanie biokoridorov, pán Boh zaplať obetovaným medvedím dušiam :-) Kým sa nebudeme z bodu A do bodu B presúvať dronmi poťažne wifinou, zelené mosty pre zver budú nevyhnutné. Navyše oplotenie diaľnice tým hračkárskym plotom proti zveri funguje asi ako bromhexin s vodkou proti korone. ◄ reagovať
keby bolo medveďov toľko koľko ich ma byť aby sa uživili v dolinách a lesoch ,nemuseli by sa pre nich stavať zelené mosty ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od astronom, 22.9.2021 o 11:58 :
To fakt naši super odborníci na medvede chcú stavať zelené mosty, aby medvede a aj iná zver mohli ľahšie migrovať na polia a spôsobovať tam škody? Tej inej zveri môžeme "vysvetliť", že takáto migrácia nie je žiadúca a eliminovať tak škody na poľnohospodárskych plodinách. Medveďom však nie a medvede to náležite využijú. ◄ reagovať
Ak zbiera vzorky trusu medveďa táto príživnícka banda ,tak aj tak pravdu koľko medveďov na Slovensku máme nepovedia, lebo by nemali lóóóve.Ale ich to aj tak časom dobehne.Strety a útoky budú len pribúdať.Slovensko je malinké na to, aby tu žilo tisíky medveďov bez konfliktov s človekom.A tie slávne kontajnery že nie sú zabezpečené???Niekedy neboli vôbec a nikde zabezpečené a problém nebol.Prečo??? Lebo medveďov bolo o pár tisíc menej ako je teraz.... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 2.9.2021 o 11:20 :
Podľa pána Slašťana matematika pri medveďoch neplatí, že to sa nesmie pozerať na to matematicky, že je to len o kontajneroch,. Hlavne že matematika je kráľovná vied, a zdravý sedliacky rozum káže "čo je veľa, to je málo" som zvedavý na tie ich počty podľa DNA, Budaj trepal že majú byť augusť-september, hlavne že vzorky keď som dával, tvrdili že už majú dosť. jebliny ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 1.9.2021 o 19:26 :
Kto to kedy videl v dnešnej dobe oberať černice , či dokonca zbierať huby ...Tí ľudia tých zopár vzácnych a chránených medveďov doslova provokujú ...Keby mne niekto v obývačke oberal černice či zbieral huby tiež by sa mi to nepáčilo...(Až na to, že ja by som asi černice v obývačke nepestoval a tiež nemienim mať byt v takom stave , aby mi tam rástli huby...)Inak : pred asi tridsiatimi rokmi som -ako lesník aj poľovník- stretával medveďa tak 5-6 x do roka. Dnes už toľko po lesoch nechodím a napriek tomu je to tiež 5-6 krát ,ale za mesiac !!! Logicky by z toho malo vyplývať , že ich je dnes 12x viac. A teda ak ich bolo pre tridsiatimi rokmi 600 tak dnes ich musí byť najmej 6.000 až 7.200 ...Ak nie viac...Hlupáci však zrejme nedisponujú ani len minimom matematického myslenia...Popritom ten najsprostejší vraj matematiku študoval ...Ale nedokončil ...Už sa nečudujem ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUGO09, 1.9.2021 o 22:07 :
Hm, na rokovanie vlády medveďa nepustia ale manžel ministra školstva by mu natrhnúť mohol. ◄ reagovať
Kedy sa už konečne nájde aj taký čo by natrhol riť budajovy a spol. ◄ reagovať
Dobrý deň, nemám síce žiadne negatívne skúsenosti s medveďmi, hoci som skoro 30 rokov robil lesníka. Vídaval som len ich pobytové znak, ale keď vidím čo sa dookola robí, nedá mi nereagovať na článok, ktorý vyšiel v časopise P/R - 9/21 s názvom : "Ako ďalej s medveďmi", kde sa vyjadrilo 6 ľudí, z ktorých 5 majú k tomu čo povedať a jedna asi dva roky nebola v teréne. Konkrétne pracovníčka ŠOP SR p. A.W , ktorá okrem iného píše ako je medveď chránený smernicami EÚ a v danom článku cit. píše :" V tejto súvislosti treba poznamenať, že počet stretnutí medveďa s človekom ani škody spôsobené medveďom hnedým nemajú na Slovensku stúpajúci trend ( asi nebola dlho v teréne a teda nesleduje aktuálnu situáciu). Evidujeme priemerne tri útoky medveďa na človeka ročne a spravidla sa končia ošetrením, prípadne krátkou hospitalizáciou obete ( chcel by som vedieť či majú na to rovnaký názor ľudia, ktorí boli medveďom napadnutí). Náhrady vyplatených škôd spôsobených medveďom boli minulý rok vo výške 75 551 € a teda nižšie oproti roku 2019, keď boli vo výške 102 843 € (používať nižšie vyplatenie škôd je slabý argument, keď vieme ako niekde ŠOP SR robí obštrukcie pri vyplácaní škôd). Som prekvapený, že ešte nikoho z ochranárov nenapadlo popýtať od Budaja zopár miliónov a kúpiť v Ruskej federácií v tajge nejaké územie pre Slovákov, potom by si mohli Bratislavu ohradiť vysokým betónovým múrom a vznikol by tam ochranársky tzv. Okrsok 13 a odtiaľ by menežovali medveďa ( v medvedej rezervácií "SLOVENSKO")a na hraničných priechodoch by viseli tabule vitajte v medvedej rezervácií Slovensko. Je to utópia alebo realita budúcnosti?! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od laco11, 27.8.2021 o 20:59 :
Obávam sa že ak ten spomínaný chmuľo z Rače pĺzne tak aj medveď ktorý je inteligentnejší ako on odmietne si s ním vytreť zadok. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 27.8.2021 o 9:41 :
...ja viem kde v Rači býva, len neviem ako presvedčiť niektorého maca, aby si s ním vytrel r.ť. Od dnes týždeň som pod Poľanou, tu ich je neúrekom ... skúste poradiť. ◄ reagovať
Medveď nenapadáva ľudí chorých na hlavu. Cíti, že je to silne nákazlivé... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od m98, 26.8.2021 o 21:01 :
Nevídali ...Jeden poranený človek ...Z takej choroby sa chytro vystrábi ...Daj sa mi svete ...Hlavne , že prežil ...Tragédiou je však to, že ľudia chorí na hlavu diktujú celému národu ochranu veľkých šeliem ...A ten najchorejší je dokonca ministrom ŽP ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 25.8.2021 o 8:39 :
odkaz
Vinník je jasný, chybal elektricky plot okolo celého dvora ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od penaj, 23.8.2021 o 11:46 :
Vinník je jasný, Železnice SR. Nezabezpečený smetiak. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 19.8.2021 o 20:23 :
Svata pravda ◄ reagovať
Na Ponikách údajne našli na mäkko postrieľanú a uhynutú , medvedicu, ktorá sa vraj musela- podľa toho zásahového šaša- trápiť niekoľko dní...a ich vraj nikto nevolal !!! Predstavte si tú drzosť ..Lenže vieme, že Poničania majú s medveďmi už tiež nejaké tie "skúsenosti" a tak niekto z domácich vzal zákon do vlastných rúk...Čo už, keď ten platný je o hov.e...Som zvedavý či nájdu projektil, lebo podľa TV záberov to vyzeralo na čistý priestrel brucha ...Podľa nejakého rakúskeho ochranára v Rakúsku vraj trvalo nejakých 100-200 rokov kým sa zbavili medveďov a vlkov a takú istú dobu to vraj bude trvať, kým si na veľké šelmy znovu zvyknú ...Popritom podľa nášho "modelu" je to také jednoduché : stačí nájsť pár stoviek nablblých aktivistov, drzých LOZ parazitov a adekvátne nám sprostého ministra ŽP a tí to vybavia ! Obávam sa však, že takých tupcov v celom Rakúsku nenájdu ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 19.8.2021 o 5:49 :
ok, nevedel som, čo je za tým... tak som to písal, aby som náhodou niekomu "nelial vodu na mlyn" ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 19.8.2021 o 8:43 :
to asi zablokoval Dodo on je ochranár::):):):):) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 19.8.2021 o 5:49 :
A , že by tí hltači zlatých vajec dokázali zablokovať preposielanie dotazníka ? Lebo dnes sa to už nedá preposlať ...! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od smetko, 18.8.2021 o 17:43 :
to nie je anketa proti medveďom, ale proti tým, ktorí si z nich urobili sliepky znášajúce im zlaté vajíčka ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 17.8.2021 o 15:18 :
Niektoré otázky sú položené tak, že som na ne ani nevedel odpovedať. Tak som svoje odpovede dopísal k pripomienkam
otázka číslo:
26 - sympatie neriešim, rešpektujem medveďa v prírode, teší ma, že ho na Slovensku máme
28 - mám pred nimi rešpekt, všetko je to otázka koncentrácie výskytu v jednotlivých lokalitách. Tam kde ich je viac (ešte rôzne oznamy, upozornenia napr. na Liptove) sú rešpekt, možno obavy väčšie, v Čergovskom pohorí (kde už minimálne druhý rok sa jeden medveď drží) alebo v Bachurni, kde sa občas medveď zatúla a ja sa tu pohybujem najviac nemám nijaké obavy, nebezpečné stretnutie s medveďom nepredpokladám ani na to nemyslím.
33 - okolo 3000
34 - za prírodné bohatstvo ich nepovažujem, iné krajiny aj v EÚ ich nemajú, alebo nemajú viac, lebo ich nechcú
36,37,38 - vo voľnej prírode by malo byť medveďov toľko, aby sme si neprekážali. 38 medveďov na jednom kukuričnom strnisku asi v poriadku nie je. V minulosti sa odpady neriešili a medvede sa okolo chalúp nemotali. Kontrolovaný lov napomáhal nielen u medveďa udržiavať prirodzenú plachosť. ◄ reagovať
Prispejte aj vy od diskusie o medveďoch cez tento link -odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od goret, 28.7.2021 o 20:01 :
Ja nájsť kadáver medveďa , tak sa obrátim a nakratšou cestou odtiaľ zmiznem ... Iniciatívny blbec, zrejme koná inak ...Nadarmo sa nehovorí, že iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ a tiež, že niet takej iniciatívy, ktorá by zostala nepotrestaná ...A len tak mimochodom : dnes ráno mi na kraji poľa pretiahli 2 medvedice , každá s dvomi medvieďatami. Boli také zlaté, že mi svitlo prečo niektorí odborníci odhadujú, že pomer pohlavia je takmer 33:66 v prospech medvedíc. Evidentne nezanedbateľný nezákonný odstrel postihuje zrejme hlavne sólo kusy, čiže samce , lebo predstava osirotených medvieďat túlajúcich sa bezradne v prírode je najúčinnejšou ochranou ich matiek...že ma to nenapadlo skôr ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 29.7.2021 o 22:09 :
Zásadne sa neklaniam hlúposti a nazvať niekoho pravým pomenovaním nepovažujem za osočovanie ...Navyše nechal som pomenovnie na výber čitateľa ...Ešte som zabudol, že pán "zásahista" je navyše parazit - aj s celým svojím slávnym teamom ...Nuž a ovčiari : veď združenie chovateľov kôz a ovcí podpísalo s Blbudajom dohodu o úplnej ochrane vlka !!! Tak čo by tam robili ?! Jedine ak by - s vidinou štedrých náhrad za vlkom strhnuté zvieratá - bojovali na strane "zásahistu"... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 29.7.2021 o 17:27 :
myslel som bez hádok a osočovania, pán Kaššák všetko k veci, škoda že tam neboli ovčiari zastúpení,a na moderátorovi bolo vidno zaujatosť ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 29.7.2021 o 15:07 :
Nič moc...Moderátor totálny diletant, biológ super teoretik, ale alibista nuž a ten "zásahista" obyčajný ...... (doložte si tam ľubovoľne nejaký orgán pohlavného rozmnožovania ,alebo nejakého zvieracieho symbolu blbosti - moc sa pomýliť nemôžete )...Kaššák s Benčičom sa im tam snažili sypať perly ,ale evidentne márne ...Ale v jednom sa ten "zásahista" nemýlil. Tí čo veľké šelmy strieľajú načierno tak to zrejme naozaj robia z nenávisti. Lenže asi nie z nenávisti voči veľkým šelmám , ale z nenávisti voči blbom, ktorí kvôli veľkým šelmám nevidia človeka ...Akože kto chce kam pomôžme mu tam ...Možno sa zbadajú až keď to bude so šelmami veľmi biedne asi ako v Rakúsku či v celej záp.Európe....A možno ani potom nie , lebo ak je pre hlupáka niečo symptomatické , tak je to to, že sám seba zásadne považuje za génia ...Prinajmenšom nepochopeného... ◄ reagovať
veľmi príjemná diskusia, odkaz ◄ reagovať
keď nefunguje štát, ľudia berú správu veci verejných do vlastných rúk???logický demokratický proces... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.