M.K.P. AGRO služby
dnes je utorok,  25. február 2025,  meniny má Frederik/Frederika,  spln: 14. marec 2025,  dnes východ slnka: 06:37,  dnes západ slnka: 17:21
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Medvede - aký je reálny stav? - diskusia

autor: off cerberos
pridané: 13.8.2010 12:37

Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?

Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.

Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?

Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...

Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?

Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??

A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)

Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>

počet zobrazení: 209 669
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?