Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od Jano1961, 22.4.2022 o 10:14 :
Naša (všetko možné len nie aktívna v tejto oblasti) SPK už dávno mala upozorniť tých pseudo ochranárskych debilkov , že za iného stavu ako by sa žiadal (žiadna dohoda len diktát tzv. ochrany prírody) odmietajú niesť čo i len morálnu zodpovednosť za konanie jednotlivých držiteľov poľovných lístkov . A nie ešte sa oficiálne pripájať k vyžadovaniu dodržiavania tých ŠTBlbudajovských debilín od svojich členov... ◄ reagovať
Problémom, ktorý sa týka veľkých šeliem ( nie len spomenutého medveďa ale tiež vlka resp. rysa ) je to, že na Slovensku sa to vyriešilo jednoducho ich právnou ochranou namiesto toho, aby sa pristúpilo k managementu veľkých šeliem ( medveďa, vlka a rysa ). Je potrebné pamätať na to, že len vzájomný súhlas všetkých zainteresovaných strán ( nových aj starých ) je tým jediným spôsobom, ktorý zabezpečí praktické vykonávanie navrhovaných činností a naplnenie všetkých cieľov managementu veľkých šeliem na Slovensku. Všetky rozhodnutia o implementácii sa musia prijímať na miestnej a regionálnej úrovni na základe aktívnych rozhodnutí manažmentu na zvýšenie pocitu zmocnenia a na zníženie konfliktov s ľuďmi, ktorí žijú v rovnakej oblasti ako veľké šelmy. A to sa práve na Slovensku nedeje. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od borgeo, 11.4.2022 o 8:40 :
Ak si si nevšimol tie údaje neuvádzam ja, ale pán Gustáv Murín, ktorého článok som si dovolil citovať .Čiže ako som kúpil , tak predávam (ale uznám, mohol som si to overiť)...Ale ak chceme byť presní, tak treba doplniť, že spol. hodnota chráneného živočícha sa navyšuje 3 - násobne ak sa jedná o živočíchy v chránenom území (CHKO, NP, PR, NPR...). Takže teoreticky môže byť medveď ocenený až na 15.000 Euro. Ale aj tak si myslím , že v porovnaní s "hodnotou" človeka je tá cena medveďa značne prehnaná ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 6.4.2022 o 16:55 :
Aktuálna spoločenská hodnota medveďa nie je 80 000, ale 5 000 Eur odkaz . Hodnota 80 000, ktorú uvádzaš vo svojom príspevku platila kedysi a nebola uvedená v Eurách, ale ešte v SKK ◄ reagovať
Bohužiaľ, tu je vidno "spoločenskú hodnotu človeka!!!" :( ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 8.3.2022 o 14:02 :
Výsledky budú isto relevantné. Sarkazmus ◄ reagovať
Ako u debilov . Vlastne prečo len ako ? (autor nejaký - ale určite veľmi rozumný - p.Murín): Päťdesiatsedemročného Dušana Mydliara zabil minulé leto medveď. Štát vyplatil rodine 22 700 eur. Pred časom sa vybrali na lov dve partie poľovníkov. Mali povolenie na odstrel jedného medveďa. Zhodou okolností v rovnakom čase narazili na medveďa obe skupiny. Nuž, zastrelili dvoch. Statoční poľovníci to priznali a štátny orgán im naparil pokutu osemdesiattisíc eur... Hovorca inšpekcie z Ministerstva životného prostredia vyhlásil, že výška pokuty osemdesiattisíc eur zohľadňuje spoločenskú hodnotu zastreleného zvieraťa. Na sčítanie medveďov MŽP SR vynaložilo 5,5 milióna eura. Z údajov vyplývajúcich z výskumu tímu z Technickej univerzity vo Zvolene vyplýva, že odhadnutý stav môže byť 1 256 alebo aj 2 512 medveďov. Ďalšie zistenia a štatistiky hovoria až o 5 200 kusoch. V Poľsku narátali sto medveďov – z nich polovica migruje zo Slovenska, v Českých Beskydách ich napočítali päť, ktoré sem prechádzajú z Kysúc. V Rakúsku a Maďarsku nemajú ani jedného. Poľovníci hovoria, že únosnosť krajiny je sedemsto kusov. Z chráneného živočícha sa stala škodná. Medvede neohrozujú ľudí len vo Vysokých Tatrách, ale aj na predmestiach Banskej Bystrice, Martina, v Prešove, vo Vlkolínci, pri Rybníku, v Hronskom Beňadiku, Pezinku a pri Šahách, kde nikdy predtým neboli. Teritórium dospelého samca je sto štvorcových kilometrov. Z neho vyženie mladších jedincov. Tí putujú ďalej a rabujú kontajnery, salaše, vysadené polia a záhrady na periférii dedín a miest. Ochranári tvrdia, že sú na vine ľudia, lebo zle uzatvárajú kontajnery, z ktorých medveď vyberá zvyšky potravy. Hlúposť, hladný medveď ide po pachu, na kilometre zavetrí vône, ktoré do diaľky vysielajú digestory hotelových kuchýň aj odpady. Ak narazí na prekážku, tak ju rozmláti. Ochrancovia medveďov nepovedia, že mnohonásobne premnožené šelmy stratili plachosť, prestali sa zaujímať o prirodzenú potravu a bagatelizujú útoky na človeka. Čo na to páni ministri? Bývalý minister životného prostredia József Nagy ukazoval v televízii tabule, ktoré ľudí upozornia na riziko stretnutia s medveďmi. Asi netušil, že medvede nevedia čítať a korzujú po uliciach miest a dedín. Nagy navrhol na ochranu pred medveďom bakuľu s bicyklovým zvoncom a trúbkou, ale nepredviedol, ako pri útoku medveďa funguje. Súčasný minister Budaj vypotil ešte väčšiu hlúposť, keď povedal: „Medveď hnedý bol na Slovensku skôr ako Slováci, tak to rešpektujte.“ Zabudol podotknúť, že keď v minulosti ohrozoval ľudí a ich obydlia, tak ho bez byrokratických prieťahov zlikvidovali. Ochranári odporúčajú ako obranu pred medveďom paprikové spreje. Nepovedia, že ich použitie nie je pri bleskovom útoku šelmy jednoduché a obranný manéver treba poriadne natrénovať. Písal som o Jánovi Gejdošovi z Liptovských Sliačov, ktorému medveď rozhrýzol tvár. V ružomberskej vojenskej nemocnici mu zázrakom zachránili život. Bolestné, ktoré mu po dvojročných prieťahoch vyplatil „ochranca medveďov – štát“, neodstránilo traumu človeka, z ktorého ostala troska. Prečo to píšem? Podľa MŽP SR je cena za omylom zastreleného medveďa osemdesiattisíc eur a cena za medveďom usmrteného človeka 22 700 eur. V tejto vojnou poznačenej dobe sa spytujem: Aká je u nás cena ľudského života?" (pozn.pridávajúceho : je síce vojna , ale tá ŠTBlbudajovskej tuposti - teda keby sa dala tuposť a nebezpečnosť vzájomne porovnávať - nesiaha ani po päty) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pavol68, 8.3.2022 o 14:52 :
Nemáš pravdu. V roku 2013/14 totiž boli do zberu vzoriek trusu zapojení aj poľovníci .Teraz nás z toho (zrejme kvôli peniazom) vynechali ...Bližšia košeľa ako kabát ! ◄ reagovať
V tom roku chodilo do hôr viac turistov, tak nazbierali aj viac vzoriek. Ale je komické a zároveň zarážajúce na čo všetko míňajú peniaze a napchávajú si vrecká naši ochranári. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 5.3.2022 o 19:39 :
Tých vzoriek majú len 2.200. V r.2014 ich mali 2977. ◄ reagovať
Ten lesník čo ho napadol medveď je kamarát a kolega, nie je na tom až tak dobre. Je späť v nemocnici, Bojnická nemocnica sa zase raz predviedla, pozasivali ho a ešte v deň útoku ho poslali domov, nech ide za obvodakom nech mu pichne tetanovku a dá nejaké lieky. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 5.3.2022 o 5:58 :
Absolutny suhlas. Vraj obranny utok, nie predacny! Takze zivot medviedat je viac ako ludsky!? Zasa potvrdene, ako uz niekolko krat. Nebezpecne, smutne, alarmujuce!!! ◄ reagovať
odkaz na jeseň sľubovali budajovci že budú výsledky sčítania podľa vzoriek DNA, i keď neviem ako presné, keďže mali len 2500 vzoriek a medveďov je ďaleko viac ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 4.3.2022 o 19:03 :
Neviem prečo tí chlapi chodia po lese bez zbrane! Aj toto je len ďalší dôkaz o tom, že ak nie je možný regulačný lov, tak musí nastúpiť intenzívny sebaobranný (ochranný) odstrel a treba k nemu využiť každý náznak útoku. Malo by to na našich mackov aj nezanedbateľný "výchovný" efekt. Skrátka vystreliť a potom zavolať tých šašov z ŠTBlbudajovho "zásahového" tímu nech si to idú zlikvidovať. Veď sú za to tí mršinári platení z našich daní (pardon z Vašich , lebo ja už som dôchodca)... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUGO09, 4.3.2022 o 13:25 :
odkaz ◄ reagovať
Vraj včera bol opäť útok medveďa na človeka niekde v okr.Prievidza vie o tom niekto viac lebo je nejaké podozrivé ticho . ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 12.2.2022 o 12:10 :
To je ten najhnusnejší a superdrzý pľuvanec do tváre každému , komu záleží nielen na živote človeka , ale aj tomu, kto je aspoň ako tak ochotný objektívne nazerať na zdieľanie toho istého životného priestoru veľkou šelmou a človekom !Čo však chceme od rezortu vedeného bezcharakterným spolupracovníkom ŠTB , ergo chrapúňom toho najhrubšieho zrna ??!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 12.2.2022 o 12:10 :
Loz vlk a podobní paraziti nech sa poskladajú. Je to to smiešne a zároveň na zaplakanie ◄ reagovať
22.000€... to by chcelo kvalitnejšieho právnika a žalovať štát, resp. ministerstvo. Link: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 13.1.2022 o 13:47 :
K tým opletačkám len toľko : keď sa na Slovensku tých "opletačiek" bude musieť riešiť niekoľko desiatok ročne, možno si tí hlupáci čo kryjú chrbát bláznom ako je Budaj, Baláž či Lukáč uvedomia, že pravda môže byť aj niekde inde ...Obávam sa totiž, že väčšina potenciálnych "opletačiek" končí v zemi a zahrabané nikoho nezobudia ...Nuž , ale asi to tak musí byť...Keď to takto "funguje" takmer v celej západnej Európe , tak sme zrejme "povinní" tento nepísaný "zvyk" "implementovať"...I tak še da... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 13.1.2022 o 11:55 :
Ja viem iba to, čo bolo v reportážach. Z toho som si utvoril názor, že tamojší kolegovia boli do istej miery zvyknutí na relatívne bežný stret s medveďom, kedy sa predtým nič nebezpečné nestalo. V tomto prípade podľa môjho názoru to boli práve poľovníci, ktorí stratili "prirodzenú plachosť" a rešpekt pred týmto veľkým dravcom. Tiež si myslím, že človek menej zvyknutý, alebo úplne nezvyknutý na takéto strety a vážiaci si svoj život a zdravie, by už dávno strieľal a hrozbu eliminoval... Ďalší problém vidím v tom, že bežný poľovník, ktorý si je vedomý následných procesov a tzv. "opletačiek" si jednoducho vypestuje určitý vnútorný blok a potom v kritickej situácií zlyhá, resp. keď sa rozhodne, tak je už neskoro. Samozrejme, že bolo mnoho udalostí, kedy človek nestihol ani zareagovať na útok medveďa. Ale o tom tu reč nie je. V tejto konkrétnej situácii však podľa mňa bolo dostatok času účinne použiť zbraň. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od klastorcan, 12.1.2022 o 7:23 :
To, že ostatní nestrieľali keď boli v jednom chumli s medveďom chápem. Ale nechápem, že sa nechal medveďom napadnúť bez jediného výstrelu na medveďa on sám .Zvlášť keď na prebitie mal zrejme dosť času . Kedysi sa o takýchto poľovníkoch hovorilo, že sú tzv. sviatoční strelci..Lebo aj zle umiestnený výstrel dokáže medveďa aspoň pribrzdiť ... Svedčí to o tom, že jednoducho vo svojej teoretickej príprave na poľovačku s takouto alternatívou neuvažoval. Resp. uvažoval, ale tú možnosť, že by sa to mohlo stať jemu samotnému asi nedocenil ..Čo je obzvlášť čudné , lebo veď sa poľovalo na diviaky a v revíri, kde je "vzácnych", "ohrozených" a preto "chránených" medveďov ako nas-aných ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 12.1.2022 o 13:19 :
Nechaj to tak.Nerieš. Prajem Ti pevné zdravie v tomto roku a nech sa Ti niečo také nikdy nestane. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 12.1.2022 o 11:21 :
čím som podríval, že som napísal ešte že nie si poľovník?sa preber ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od klastorcan, 12.1.2022 o 7:23 :
Poľovníci po tomto incidente poslali svoje psy okamžite k mladine, aby prehľadali aj ďalšiu časť. To však ešte netušili, čo v nej objavia. Psy takmer hneď spozorovali zviera a začali brechať. Ich rev neustupoval a poľovníci začali tušiť, že v tomto prípade nepôjde o diviaka. Les po chvíli ohlušil silný rev medveďa, ktorý vybehol z mladiny a pustil sa na útek hore kopcom. Podľa informácií portálu mal jeden muž zakričať, “medveď, medveď, nestrieľajte!…”
Hoci sa medveď spočiatku vybral na útek, po chvíli niečo zavetril a v strede kopca sa otočil, a rozbehol sa priamo na muža, ktorý pred chvíľou zabil diviaka. Chlap kvôli tomu, žiaľ, nemal prebité, a teda nemohol okamžite zareagovať. Zodvihol preto len pušku nad hlavu, čo mu na chvíľu pomohlo a medveď zastavil. Poľovníci mali pocit, že sa kolegovi podarilo divú zver zahnať a medveď skutočne odchádzal.////// takže aké prekvapenie ????? O čom to píšeše,veď od začiatku o tom medvedovi vedeli ! ////// ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 12.1.2022 o 9:09 :
Podrývať si začal ty,ak si si nevšimol. :-) Máš v tom chaos. A neboj,na tvoje komenty nemienim reagovať ani ja. Nič mi nehovoria. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 11.1.2022 o 19:22 :
nebudem na teba reagovať,pretože za tu dobu čo tu prispievaš na stránku som si už zvykol na tvoje podrýpavačné komenty a sa ešte divím že ta tu admin ešte drží ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od michal89, 11.1.2022 o 19:23 :
Ja som z okolia takže sa mi dostala info ako to bolo... strieľať sa nedalo lebo ako ho ťahal dolu kopcom bola to jedna guľa strela mohla kludne zasiahnuť človeka medveď nereagoval na varovne výstrely vôbec až psi keď prebehli ho zachránili neviem či by sa nasiel s tých hrdinov co tu píšu odvahu s rozvahou vystreliť možno v dávkou hlúposti by sa dalo...tieto útoky netrvaju dlho je to pár sekúnd mám s tým aj ja skúsenosť rozhodnúť sa treba v sekunde spravne neboli sme tak tak nevieme ako každá sekunda sa dala vyhodnotiť z hľadiska bezpečnosti, chlap prežil to je najdôležitejšie ◄ reagovať
357AS alias Anton, skutočne je dobre, že nie si poľovník. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 11.1.2022 o 9:27 :
To je pravda ,vieš,je to možno sranda,ale ak takto budete konať,tak vás nebude brať nikto vážne,budete len na srandu. Jedno je isté,pozerať ako medveď kaličí kamaráta ??????? A urobiť hovno ?????? A ešte sa pretŕčať pred jojkou ???To veru nie. Radšej sa dáte rozdriapať medveďom ako uplatniť obyčajnú možnosť brániť sa ! (česť výnimkám)Vlani na JEDNÉHO vyštartovala medvedica,nesral sa a zložil ju ,samozejme boli okolo toho ochranárske sračky,ale chlap vyšiel z toho bez ujmy. Bol by blb dať sa rozdriapať pre nejaké nezmyselné výmysly . A samozrejme žiadne médiá tým nekŕmil. Ani sa nehrá na hrdinu,ani nič podobné. Má rozum a vie načo tú flintičku má. Už o tom hovorí každý,že : "Načo nosia tie flintičky,keď ich vždy ten medveď dokaličí a skoro vždy POLOVNÍk." To je najčastejšia otázka. A ešte k tomu čo píšeš. Mohol som tým polovníkom byť. Dalo sa. Nakoniec som aj rád že ním nie som. Už sa bojíte aj to svoje právo polovnícke vykonávať. Pár jedincov sa nájde,ale väčšina ste ,no škoda písať. Ten pán Huliak síce bojuje,ale neviem neviem. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od 357AS, 10.1.2022 o 21:27 :
Anton ,ešte že nie si poľovník:):):):):):) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jager68, 7.1.2022 o 8:55 :
Jednoznačne ,ten medveď odtial nemal odísť !!!!!Veď ak by ho prekvapil,stáva sa,ale ak ho videli, sledovali a ešte nechali chlapa dokaličiť ? Zahlušiť ho mali ! Mali na to dosť času aj právo. ◄ reagovať
Kolegovia nekritizujme....nik z nas tam nebol.. ◄ reagovať
Toho kolegu by mohol nakopať do riti a viac by som s takým smradom do hory nevkročil,keď striela do vzduchu a medveď mu kaličí kamaráta,tou flintičkou po krížoch mu môže naložiť. A ešte si tam zavolá Jojku a žvásta,magor,po kanáloch má chodiť ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miso111, 4.1.2022 o 19:16 :
presne, ale to by niektorí poľovníci o takom zákone a ustanovení museli vedieť, práve pre toto "ochranári" - zlodeji eurofondov nad nami poľovníkmi vyhrávajú, lebo si zákony naštudujú, poľovníci žiaľ nie a na obrovskú škodu veci sú poľovníci veľmi "slušní", žiaľ všetci proti nám nie ... a SPK to trpí lebo sa naivne domnieva že tak im dajú pokoj, no nedajú, prídu na to ale už bude asi pozde, ako by asi dopadol rozhovor medzi min. Budajom a prezidentom SPK, no presne by zodpovedal danému stavu, pán minister by bol tým čím je "hlupákom" a klamárom za posledných 30 rokov, no a preto sa to nestane ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 5.1.2022 o 2:22 :
Nosenie krátkej guľovej zbrane do revíru je príznakom čoho? Akého poľovníctva, akej doby? Rozmýšľam, že aj ja si rozšírim zbroják o A-čko. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miso111, 4.1.2022 o 19:16 :
V prípade tohto nášho kolegu sa zrejme jedná o typický produkt nášho "ľudového" poľovníctva. Zbraň mu je dobrá akurát tak na nosenie ako "odznaku" moci .Keby sa trošku (aspoň "na sucho") cvičil v zaobchádzaní so zbraňou a v streľbe , už mohlo byť o jedného , vôbec nie premnoženého a teda "vzácneho" a "ohrozeného" chlpáča menej ... A o zopár neprávom "nasratých" pseudoochranárov viac !!!! ◄ reagovať
Nuž prajem rýchlu rekonvalescenciu. Chlapi voľajako nestíhajú uplatniť paragraf 24 zákona 300/2005 z.z. Škoda!... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.