Ahoj, nedávno som si všimla zopár reportáží o premnožení medveďov v okolí BB, ak si dobre pamätám. Vraj sa potulujú v blízkosti sídlisk, objavil sa na cintoríne... Čo myslíte?
Je to v skutočnosti také zlé? Mal by sa stav medveďov zredukovať? Čo ak sa z "kontajnerových" slovenských mackov stanú nebezpečné zvieratá ako v S. Amerike? Tam je taká situácia myslím s čiernym medveďom, s ľadovým medveďom (ktorý sa v počte desiatkach kusov prechádzal ulicami - to som len čítala, takže zaručiť sa za to nemôžem) a menej s grizzlym. Čo sa týka tých ľadových medveďov, tie chodia okrem do ulíc aj na neďalekú skládku. Pre nebezpečenstvo aké tým vzniká pre ľudí (hlavne deti) ich odchytávajú a prevážajú vrtuľníkom do divočiny.
Čo ak tam však nemajú dostatok miesta? Možno majú primalé teritórium na uživenie. Aj tak, nemôžu sa napokon vrátiť?
Nie je taká situácia aj na Slovensku? Ak sú medvede premnožené, prirodzene majú menej priestoru a ich teritóriá môžu bez problémov zasahovať až k ľudským obydliam. Tam nachádzajú dostatok potravy, takže majú viac mláďat (opäť len poznámka, z jedenj reportáže - namiesto 1-2 medvieďat je bežne vidno 3 mladé) a situácia sa zhoršuje s každým odrasteným medveďom ktorý sa osamostatňuje a zasahuje ďalej...
Toto je len moje zdôvodnenie, nemusí byť pravdivé. Pravou však je, že máme najvyšší počet medveďov v Európe- nemýlim sa?
Otázkou ostáva ako to riešiť? Mnohí poľovníci riešenie vidia: odstrel. Je to ale najvhodnejšie riešenie? Prečo neťažiť z tejto situácie? Mnohé krajiny nám závidia naše bohatstvo- čo sa netýka len medveďov, ale aj vlkov, kamzíkov... :) Nemôže sa táto situácia riešiť predajom našich zvierat do zahraničia- v určitom počte, na istý účel? Ako napríklad sme my dostali naše zubry??
A čo myslíte vy? A k ý j e r e á l n y s t a v m e d v e ď o v a ako by sa malo riešiť ich prípadné premnoženie? Ďakujem za reakcie:)
Pripájam odkaz na jeden z mnohývh článkov : odkaz>
Pre všetkých ochranárskych mudrákov zpoza rieky Moravy : veľmi dobre si viem predstaviť nielen rysa ,vlka ale aj medveďa v Beskydách,ale aj v Bielych Karpatoch ,Jizerkách, Krkonošiach, Krušných horách o Šumave ani nehovoriac. Môže mi niekto z Vás povedať prečo u Vás okrem pár rysov ostatné šelmy chýbajú ? Najprv si vyberte brvno z vlastného oka ,až potom sa starajte do smietky v našich očiach! Mudrovať na cudzí účet môže len bezcharakterný človek ! Najprv nám ukážte ,ako účinne sa prejavuje celoročná ochrana šeliem u Vás ,potom Vás možno bude niekto brať aj vážne . My sme radi, že veľké šelmy máme a dokázali sme ich bez problémov zachovať aj bez takých mudrcov ,ako ste Vy. Takže sa do slovenských veľkých šeliem nestarajte ! Máme tu dosť blbých a blbších aj bez Vás ...
Reakcia na príspevok od spanik, 29.5.2022 o 19:39 :
Ano, taky jsem se divil, že mohou být tak "zvláštní" vzhledem k tomu poslednímu bodu. ◄ reagovať
Cita,asi sa s nimi naučíme žit,jako to delali naši predkové,asi až potom bude ich počet na únosných číslach.Treba poďakovať vaším pánom ochranárom, že vám dali návod čo treba robiť. ◄ reagovať
V Česku je oblíbené za strany ochranářů ve vztahu k vlkům: Byli tady dřív než my, žádný predátor se nemůže přemnožit a naučme se s nimi žít jako to uměli naši předkové. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 26.5.2022 o 20:11 :
Ešte sú tam aj iné perly, boli tu skôr ako my, poľovníci ktorý prikrmuju a kontajnery asi som to zhrnul všetko... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 26.5.2022 o 20:11 :
...ja im rovno odporúčam samovraždu ...Načo predlžovať to medvedie utrpenie...?! ◄ reagovať
... z úst ochranárov na preblém medveda počuť, ľudia sú premnožení , uberajú im životné teritórium a podobne... moja oztázka ochranárom... máte deti, obyčajne býva odpoveď, áno, pr ečo sa rozmnožujete, veď uberáte teritórium medveďom.. ostáva ticho. ZOO Bojnice ako karanténna stanica ja plná medveďov, nemajú o ne záujem ZOO v okolitých štátoch. Tu na slovensku sa na medvede vynakladajú finančné prostriedky v ZOO Bojnice na potravu na tam prebývajúce jedince. Je to o prachoch - grantoch ktoré dostali...Pomynie doba -čas grantu od EU, zabudne sa... len na tie ľudské vyhasnuté životy je ťažko zabudnúť... ◄ reagovať
Medveď im zabil otca a manžela. Ministerstvo má vyplatiť desiatky tisíc eur Štát sa podľa sudcu dostatočne nestará o bezpečnosť ľudí v prírode. Čítajte viac: odkaz ◄ reagovať
odkaz Všimnite si dátum na fotke a porovnajte ho s textom, čo tam náš pán minister napísal. Mimochodom, ak by som chcel vnadiť medveďa, určite by som použil mrkvu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 22.5.2022 o 11:34 :
Podľa mňa bude mať problém vodič električky, mal predvídať ... :-) ◄ reagovať
Medveď neprežil stret s električkou vo Vysokých Tatrách: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od patrac00, 17.5.2022 o 12:32 :
Podľa mňa viac. Už okolo 6.000 ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Ondrik, 17.5.2022 o 11:42 :
Ťažko povedať. Farebne by zodpovedal. Podľa mojich pozorovaní v tejto dobe je v medveďom truse veľa nestrávených bylín , hlavne tráv a zubačky (Dentaria sp.)...Zo snímky sa to však posúdiť nedá... ◄ reagovať
odkaz Môj skromný odhad 4 -4,5 tis. kusov ◄ reagovať
Môže sa jednať o medvedí trus? ◄ reagovať
lubenko - Aj v tejto veci platí pravidlo,že ak chceš mať niečo spravené podľa svojich predstáv, musíš si to spraviť sám !!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lanus, 17.5.2022 o 10:44 :
budem rád keď mi to vysvetlíš ◄ reagovať
lubenko - zepo sa vyjadril výstižne ; Ty si to však vôbec nepochopil !!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od zepo, 17.5.2022 o 9:25 :
...aj ja ... ◄ reagovať
Podpoľanci náš vzor! Presnejšie našich podfatranských a podtatranských starostov a primátorov. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lanus, 17.5.2022 o 9:08 :
Zepo to presne pomenoval tak keď vieš ako z tohto marazmu von skús nás Lanus nasmerovať a medveďov tu máme plnú veľku Budlajovu riť ◄ reagovať
...nechali... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 17.5.2022 o 8:28 :
Ľubko,spoľahýnať sa na SPK je márne aj keď je tam niekoľko ľudí ktorí by boli schopní urobiť niečo v tejto veci v prospech občanov ale vcelku na drzých Udajkových enviroteroristov majú mizivú šancu uspieť. Minulý týždeň boli v Detve dve protimedvedie zhromaždenia,v prvom starostovia a primátori okresu vyzvali osobne ministra ŠtBudaja aby osobne prišiel do Podpoľania problém riešiť. A čo urobil Janko Udajko? Najprv podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za nadmerné prikrmovanie medveďov (!) a potom poslal svojch envirochmuľov hľadať tie krmoviská a ako vyhlásil primátor Detvy tí loptoši nenašli ani jedno miesto s prikrmovaním medveďov. Za zmienku ešte stojí že sa Podpolianci nešchali počuť žé budú musieť vziať ochranu svojich rodín pred medveďmi do vlastných rúk v čom ich vrele podporujem! ◄ reagovať
lubenko - ak Ti nič nenapadá , tak možno niečo napadne tým čo nás nahradia . ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lanus, 15.5.2022 o 13:05 :
prečítal som si to a akože, ako mám pohnúť rukou ,aby som to zmenil ,načo mame SPK? ◄ reagovať
Všetci ochranári chcú chrániť. Kto bude ale znášať škody na zvieratách, včelstvách, úrode a teraz už aj na ľuďoch? Ako sa bude hodnotiť ľudský život? Či vari budeme mať kvóty na škody a na ľudí ako napríklad v Rumunsku? To bude dobrodružstvo, adrenalín, ísť poľovať či na turistiku. Aspoň nás šelmy budú držať v kondícii. A to by nemal byť len záujem komunity poľovníkov, ale aj všetkej turistiky a športu chtivej spoločnosti ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lanus, 15.5.2022 o 13:05 :
Na tvoju otázku vo veci novely zákona ti odpoviem otázkou ? Na kieho frasa si platíme ten team , možno 50-tich platených funkcionárov Slovenskej poľovníckej komory ????!!!!! Na to ,aby sme bojovali my malí obyčajní radoví členovia , na ktorých sa môže štátna moc zvysoka vyšpiniť , ako že na nás aj špiní ??? Ak má byť náš hlas počuť musí to byť kumulovanou formou vyjadrenia našej vôle a názoru a tou môže byť len petícia .Lenže naša slávna SPK bola ochotná bojovať formou petície len keď hrozilo zrušenie povinného členstva v SPK cez Ústavný súd , čo by fakticky znamenalo jej zánik...Takže nie v našich radoch je pes zakopaný... ◄ reagovať
Lysec - Každý si dovolí len toľko - koľko mu je dovolené !!! pravdu má ten, čo si ju dokáže obhájiť !!! a kto nezabojuje za to aby čo má , mu nebolo odobrané , zaslúži si aby nemal nič !!! ( Čo myslíš aké percento z nás, aspoň mrklo na hroziacu hrozbu (novela) a koľko z nej pohli rukou na obranu ?!?!?! ) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lanus, 13.5.2022 o 10:24 :
Tí lukáčovskí hlupáci si už naozaj myslia, že ľudia žerú ho-ná !Medvede sa u nás vyskytujú hlavne v tzv.národných parkoch (Tatry, Fatry, Pieniny, Slov.raj, Slov.kras, Poloniny, Muránska planina). Spoločné poľovačky sú tam všade zo zákona o OPaK zakázané. Je to plocha asi 318.000 ha + nejakých 100.000 ha ochranných pásiem , čo predstavuje zhruba polovicu areálu výskytu medveďa na Slovensku. A okrem tohto : mimo týchto území sa spoločné poľovačky konajú obvykle až v hlavnej sezóne , t.j. určite najskôr od augusta (ak ich nezakázali veterinári z titulu AMO). Takže odôvodňovať výskyt medveďa v neobvyklých miestach a jeho útoky na ľudí spoločnými poľovačkami v tejto ročnej dobe je také typické pre týchto demagógov z Tulčíka až sa to stáva symptómom ich vyšinutého duševného zdravia , alebo chorobného sklonu k permanentnému klamaniu... ◄ reagovať
VLK- ári včera dali túto hromadnú pripomienku k novele poľovného zákona : odkaz V ktorej napr. navrhujú aj nasledovné:3. Spoločné poľovačky zakázať v biotopoch medveďa a schválené spoločné poľovačky prehľadne zverejňovať. Spoločné poľovačky sú pre verejnosť extrémne riziková aktivita. Včasné a prehľadné zverejňovanie plánu schválených spoločných poľovačiek umožní verejnosti vyhnúť sa rizikovým lokalitám a nevystaviť sa nebezpečenstvu úrazu alebo zabitia strelnou zbraňou. Spoločné poľovačky realizované v biotopoch medveďov neúmerne zvyšujú riziko vyrušenia medveďa a následnú agresiu voči účastníkom spoločnej poľovačky alebo náhodným turistom, čo môže viesť k ohrozovaniu zdravia a života ľudí a spôsobiť zabitie chránenej šelmy. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od gancarcik, 12.5.2022 o 17:40 :
Akože by medvedica otvorila dvere na gaze alebo dosla priamo niekde do kancelarie? :) :) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od gancarcik, 12.5.2022 o 17:40 :
odkaz ◄ reagovať
Bolo by načase keby nejaký medveď navrhol riť nejakému ochranárovi. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 11.5.2022 o 20:56 :
Takže ročná kvóta je naplnená . Čo ďalej ? ◄ reagovať
Medvedica napadla turistov pri Hriňovej: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od xwolf, 9.5.2022 o 14:53 :
Podľa nejakého oficiálneho ochranárskeho zdroja medvede napádajú ľudí len asi 3 x do roka. Ešte nemáme ani polovicu roka a už sú tu prípady dva ...To sa tí mackovia budú musieť riadne ovládať a kontrolovať, aby uvedenú ročnú kvótu neprekročili !!! ◄ reagovať
Pri Očovej medvedica napadla horára. Štátne lesy upozorňujú na medvediu ruju: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jano1961, 22.4.2022 o 13:10 :
Ovšem orgány ochrany prírody sa aj vtedy podieľali na všetkých opatreniach týkajúcich sa vzácnych druhov zveri a takisto sa vyjadrovali aj k iným druhom zveri , teda ku všetkým poľovníckym právnym normám týkajúcim sa doby a spôsobov lovu. Rozdiel oproti súčasnosti však vidím v tom , že do konca 90 rokov pracovalo v radoch ŠOP najmenej 70 - 80 % lesných inžinierov. A každý inžinier (je jedno či lesný, strojný, alebo stavebný...) , je vzdelávaný tak, aby veci aktívne a operatívne riešil ....a nie nechával všetko na to, ako si to situácia či náhoda (v tomto prípade rozvrátená príroda) sama vybaví...Jedno indiánske príslovie hovorí že, "Keď nevieš čo máš robiť , nerob nič ." Podľa toho to ochranárske "ničnerobenie" má evidentne pôvod v tom, že nevedia čo robiť ...(teda okrem parazitovania na verejných zdrojoch - to ovládajú naozaj dokonale ...) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 22.4.2022 o 12:35 :
V minulosti tu boli len dve zainteresované strany – chovatelia hospodárskych zvierat a zodpovedných poľovníci. Obidve zainteresované strany si obvykle navzájom dopĺňali aktivity a postoje k veľkým šelmám a preto neboli medzi nimi žiadne konflikty. Potom sa na scéne objavili určité „nové“ zainteresované strany - biológovia a tzv. ochrancovia životného prostredia. Hodnoty a záujmy týchto nových zainteresovaných strán týkajúce sa veľkých šeliem sa líšia od tradičné postojov „starých“ zainteresovaných strán chovateľov a zodpovedných poľovníkov. Podľa nich nie je potrebná žiadna komunikácia alebo spolupráca medzi „novými“ a „starými“ zainteresovanými stranami, čo v konečnom dôsledku viedlo a stále vedie zo strany „nových“ k vytvoreniu takých kanálov, ktoré vytvárali a vytvárajú v očiach širokej verejnosti obraz na základe často neobjektívnych správ v médiách a v neposlednom rade vyústili do vytvorenia nedôvery a konfliktov nie len medzi „starými“ a „novými“ zainteresovanými stranami a prispievajú k negatívnemu pohľadu širokej verejnosti na nás zodpovedných poľovníkov. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.