Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Brokovnica 16 alebo 12? na poľovné účely - diskusia

autor: off Bradacik
pridané: 6.7.2010 9:43

Neviete mi prosim poradit ohladom vyberu brokovnice? Aku by ste mi odporucili(16 alebo 12, pripadne znacku)? Som s horskeho reviru a brokovncu by som vyuzival, skor len sporadicky, nie je pravidelne. Ci dvojku, alebo kozlicu, hoci to si myslim ze je len vec vkusu. Vdaka za info.

počet zobrazení: 28 882
počet hlasov: 0
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off premvadasz, 2.11.2012 o 18:50

Dodo suhlasim s nemcekma ked ju planujes vytiahnut 4 krat do roka tak kup tu iz-ku, Edu precitaj si svoj komentar z 20.8.2010 o 9:59 :)))

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 41-76 z 76 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off goret, 11.11.2011 o 15:07

Ondrík, ak sa to pýtaš vážne, tak každé iné ako C je kužeľové a teda tlmiace, tzn. pre jednotné strely nezmyselné, ak nie nebezpečné. C = cylindrické, čiže válcové. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Ondrik, 11.11.2011 o 14:04

ako zistiť zahrdlenie brokových hlavní a ktoré je už nevhodné na strielanie jednotných striel? dík za odpoveď... ◄ reagovať

off Edu, 20.8.2010 o 11:34

Tak keby si mal neobmedzené financie môžeš si kúpiť perazzi alebo berettu atd. Na bežné polovanie kačice,bažant, zajac je IŽ lacná a vhodná zbraň . ◄ reagovať

off Bradacik, 20.8.2010 o 10:14

Edu vystihol si to presne. Ked ma znamy zavolaju na drobnu na dolniaky, pripadne ked sa pojdem prejst len tak na skodu, alebo na spolocnu na diviky. Nic viac, u nas je hlavnou zbranou gulovnica. A dalsia vec je ta, ze pokial zbran kupujem v dobrom stave, tak racej investujem ten rozdiel do nabojov a vystrielam ich na strelnici aby som si na zbran zvykol. ◄ reagovať

off Edu, 20.8.2010 o 9:59

všetko je o vzťahu k veciam . Osobne mám račej nove veci ako nejake opotrebované. Ale u brokovnice pre kaci123 to nebude zasa velký problém brokovnica a ešte k tomu ruská vydržy cele generácie . Ešte k tomu poľuje v horskom revíri čiže brokovnica bude použitelná len pár dní do roka . ◄ reagovať

off silma20, 20.8.2010 o 6:39

Zacinajuci polvnik, by mal zacinat aj s novou flintou. Tak mi to prijde. Naco bude na pleci nosit nieco stare ked moze nove. Kup si radsej tu novu rusku. Ako staru Z. ◄ reagovať

off Bradacik, 19.8.2010 o 15:59

Silma20: Preco si myslis ze starsia puska je horsia? Len preto lebo je starsia? Vela starsich zbrani je velmi dobrych. ◄ reagovať

off silma20, 19.8.2010 o 15:39

Preboha, nekupuj si staru pusku. Kup si novu a mas ju na cely zivot. ◄ reagovať

off Bradacik, 19.8.2010 o 15:23

sory za Z a Y. ◄ reagovať

off Bradacik, 19.8.2010 o 15:14

Uz som s dotycnim vcera telefonoval. povedal ze sa mi vecer ozve. neoyval sa. momentalne yistujem po com bz som zohnal novu IZ, a nasledne sa s nim dohodnem. V (v Prievidzy mozem byt az na buduci tyzden v piatok) ◄ reagovať

off Edu, 19.8.2010 o 13:03

Pozri za 200 € flinta ako lusk !!! Vôbec by som neváhal. ◄ reagovať

off kurt, 19.8.2010 o 7:25

Švagor mal novú bajkalku 12 a nevedel s tým nič trafiť, vymenil za starú 16 tiež bajkal a padá mu to skoro samé. Tá nová strašne rozhadzovala. ◄ reagovať

off vlastimidurcik, 19.8.2010 o 7:01

Tomáš ( kaci123), ja poľujem dosť rokov aj s brokovnicami a chodím aj súťažne strieľať. Vlastním aj 16, aj 12-ku. Aj dvojku aj kozlicu. Kaliber pre teba určite 12 !!! Prečo? Najbežnejšia výroba zbraní, munície a samozrejme sa od toho odvíja aj cena. Pre takého brokovnicového ( sviatočného ) strelca, určite 12-ka. Prepáč za tú vetu, ale viem o čom hovorím. Zo 16, 20.... treba mať viacročné skúsenosti a treba vedieť aj strieľať. To sú zbrane pre fajnšmekrov. Potom je otázočka, či kozlica, alebo dvojka. Na strelnice určite kozlica, na bažanty a zajace je to vec zvyku a vkusu a do pohonu na diviaky ja uprednostňujem dvojku.Starčie ruské IŽ-ky sú super. Hlavne ich materiál, tuhosť a krytie. Mám 16-ku z r.1974 a nosím ju na diviaky a kačice. To krytie ruských je asi také, že kde ZH- UB nestrieľajú, tam začína IŽ-ka. Ak strieľaš na blýzko, tak netrafíš, alebo rozstrelíš ( bažanta), čo je neprípustné! Aj nedávno som učil priateľa strieľať z jeho 12-ky ( IŽ-ky). Keď na to prišiel a držal sa rád, tak sa mu to zapáčilo. Tak na záver, pre teba na občasné používanie odporúčam určite 12- ku a cenovo sa musíš rozhodnúť ty. Ja by som možno staršiu IŽ-ku, alebo UB. Ak sa Ti nelení, pozri na internet možno po nejakej odstrieľanej talianskej zbrani. Aj nedávno som žítal zaujímavú ponuku. No a to naj je, že ak nepoznáš svoju pušku, tak ti je jedno aký kaliber a značku!! Lovu a kynológom zdar! ◄ reagovať

off Edu, 19.8.2010 o 4:13

O tom že stare boli dobre a dnes sú zle silne pochybujem . Ale to je iba moj názor . ◄ reagovať

off Edu, 19.8.2010 o 4:10

samozrejme kaliber ani nerieš jednoznačne 12/12 o tom sa je škoda baviť vôbec tie dôvody sú všetky pre 12/12 ◄ reagovať

off Edu, 19.8.2010 o 4:08

Ruskú IŽ brokovnicu som mal .Kúpil som ju použitú tuším ale v roku 1990 alebo tak nejako . Bola však veľmi pevná na zamkoch . Tvrdochromové hlavne ako blesk . Na daždi sa jej veľmi málo chytala hrdza . výborný sústrel aj kryla super uplne !!! Sball lietali neuveritelne presne . To opracovanie keď si sa lupou pozrel bolo zvonka proste ruské :-) Staré UB čo viem nemali tvrdochrom hlavne čo teraz predpokladam majú ,kamaratovi sa dvakrat zlomil úderník na UB . To hovorím o starších modeloch . Faktom je že česke zbrane bývajú jemnejšie opracované čo je vidno na prvý pohlad . Ruský matroš je však výborný na IŽ brokovniciach . ◄ reagovať

off lovec84, 18.8.2010 o 19:51

kaci123: tak to ano já som myslel že nové. ◄ reagovať

off Bradacik, 17.8.2010 o 16:36

Edu: to si myslel na kaliber, ze. lovec84: UB som nasiel aj tu na Inzerci cca 500-600. Iz cca 300 Eur (Bavime sa o pouzitych zbraniach). OK je to raz tolko ale predca len nie je v tom az taky rozdiel. mozno tych 300 e by som racej dal na strelnici aby som si zvykol na zbran, ale zase kupujem to na dlksie ako na jeden den. ◄ reagovať

off lovec84, 17.8.2010 o 16:07

Určite 12. A čo sa týka IŽ alebo UB to musíš vedieť sám čo ti peňaženka dovolí. UB stojí raz toľko čo IŽ. A čo FAIR? ◄ reagovať

off Edu, 17.8.2010 o 14:50

Ľahká rada 12 !!! ◄ reagovať

off Bradacik, 16.8.2010 o 21:07

Keby ste sa mali rozhodovat medzi IZ a CZ (respektive Uhersky brod), pre ktoru by ste sa rozhodli a preco? Pocul som ze stare IZ boli velmi dobre, ale teraz to vraj nie je uz dobre. Vraj. Neviewm co je na tom pravdy. ◄ reagovať

off Bradacik, 9.7.2010 o 10:48

Dik za radu. Prave na otcovej to tak nemam. Tak som si potom dobre myslel ze mi je mala pazba. | ◄ reagovať

off Leon, 9.7.2010 o 9:45

Tomáši já jsem tě pochopil.Jenom jsem reagoval na to jak píšeš že se zpětného rázu nebojíš protože není čeho se bát když ti sedí flinta a ta pomůcka pro měření je že dáš ruku do pravého ůhlu s tělem a ohneš předloktí směrem na horu taky do pravého ůhlu a brokovnici opřeš o loketní jamku pak musíš v pohodě koncem ukazováčku dosáhnout na jazýček spouště. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Bradacik, 9.7.2010 o 8:46

Leon, asi sme sa zle pochopili. Ja som reagoval na prispevok Weimarak, 6.7.2010 o 19:24, v ktorom pise ze by ma mohlo boliet plece. Myslel som tym ze toho sa nebojim. To co som pisal o nesedeni pazby, tak to bol len moj pocit pri strelbe, lepsie povedane pri drzani zbrani, a moje poci medzi dvojkou a kozov, ktore mozu byt sposobene aj tym ze otec je nizsej postavy, a tym padom mi je jeho brokovnica kratka. Volakde som pocul(alebo cital), ze ked opriem gulovnicu na predlaktie tak musim akurat dociahnut na spust, ked ju dam do pleca tak musim hned vidiet na co mierim a kde mierim. Toho som sa aj drzal a teraz nebanujem. Kedze u nas sa pouziva skor sviatocne brokovnica, tak o nej taketo info nemam, ale predpokladam ze by to malo byt to iste. ◄ reagovať

off orol, 8.7.2010 o 17:08

Brokovnica kalibru 12/65 -70-76 sa považuje za všestrannejšiu , využiteľnejšiu a univerzálnejšiu oproti brokovniciam kalibru 16/65 -70, 20/65 – 70. a to jednak pri výkone práva poľovníctva na lov zveri, ako aj pri športovej, resp. pretekárskej streľbe. Dôvody, prečo je tomu tak sú hádam každému poľovníkovi dostatočne známe a netreba ich osobitne popisovať. ◄ reagovať

off Leon, 8.7.2010 o 16:02

Tomáši jestli někoho kope dvanáctka s normálním nábojem tak mu buď nesedí pažba nebo neumí střílet já střílim v pohodě Buck shoty 12/76 53g 5,1mm na lišky a na kačeny 12/76 42.5g 3,5mm a jediný který mě dokáže kopnout je 53g 8,4mm to už je rána:-) s flintou která má 3,20kg ◄ reagovať

off Bradacik, 8.7.2010 o 14:55

Jednotku by som nechcel. Otec ma dvojku 16, ale pre mna je kratka pazba(aspon si myslim) a dost zle sa mi z nej striela. Kamarat ma 12 kozlicu a strielalo sa mi celkom dobre, mozno preto lebo mi nebola kratka pazba. Co sa tyka "kopanca" tak otec mal 30-06 teraz ma osmicku. Ja mam 308W. Takze s kopancom nemam problem (Taktiez mam 110Kg.):-). Ak najdem tak potom kupim teda 12 brno 500, alebo super. Dik za rady. ◄ reagovať

off nugy, 7.7.2010 o 7:53

Jednotku by som nebral. Na spoločné do pohonu je brokovnica super, no jedná rana je predsa len málo(vhodná tak na skušky psov, alebo imidžovka). Mám aj gulovnice, no do pohonu len brokovnicu a jednotné strely. Osobne sa mi lepšie striela s dvojkou, nakoľko má širšiu šínu a v šere sa s nou lepšie miery, no ako písali ostatný, je to len o tvojom vkuse. 12 či 16, je to úplne jedno, no pre začínajúceho srelca asi 12, kedže je v nábojoch viac brokov ako v 16tke. 16tkové náboje sú drahšie a trapky na strelnice lahšie kúpiš do 12tky ako 16tkové. Čo sa týka váhy, je to úplne jedno. Rozdiel v hmotnosti absolutne nepocítiš, pri 16tke a 12tre trebarz brno. Rozdiel je citelny vtedy ked si napr. porovnáš pušku českú a pušku ruskú. Ruské flinty sú zväčša ťažšie (aspon tie staršie) ako tie ostatné. Sú ťažšie, ale vydržia viac. Česke flinty mi zváčša chytajú líšku(hrdzu) po sichravom, alebo daždivom počasí ked ich hned nepoutieram a neobriadim. Rusáka odložíš do skrine a ked na nu zabudneš a nepoutieraš ju, nevadí, neublíži jej to. Mám aj 12, aj 16, aj ruské aj české. Rusáka jednoznašne do pohonu, zvláda extrémy, no na bežné prechádzky českú (spomienka na dedka a je lahšia). Mám aj automat bajkal a nemá problém. Viem že podla nového zákona už automaty skončili, no pri nich je vidieť že rusi majú flinty prispôsobené nepriaznivim vplyvom. odkaz ◄ reagovať

off Weimarak, 6.7.2010 o 19:24

servus...ja si zase myslim ze je jedno aku si kupis ci dvojku alebo kozlicu ja osobne mam dvojku 16/16 som s nou strasne spokojny zda sa mi byt lahsia a mne osobne sa lepsie lepsie striela lebo vidim vac ked mierim na nieco zase ked chces strielat aj sportovo na holuby tak je lepsia kozlica...a ci 12 alebo 16 pokial nechces mat velmi bolavejsie rameno odporucam ti 16 ak chces byt uspesnejsi tak 12...rozhodni sa,ale ked tak citam ze si z horskeho reviru mne by uplne stacila aj ruska jednotka 12-tka vela ludi vravi ze to nieje zbran ale je lahucka a striela sa z nej super. ◄ reagovať

off Edu, 6.7.2010 o 18:51

Ano samozrejme je to vecou vkusu či dvojku alebo kozlicu . V dnešnej dobe je na trhu sila dobrých brokovníc ktoré majú výmenne chocke . Nemám ich všetky odskúšané takže nemôžem vynášať recencie . Ja by som si kúpil takú ktorá má výmenné chocke . Mne osobne oveľa viac sedí kozlica . Keď si pozrieš športových strelcov všetci strielajú kozlicou . Kaliber jednoznačne 12 aj pre široký sortiment streliva ako i univerzalnosť a silu . To je môj skromný názor . ◄ reagovať

off lovec84, 6.7.2010 o 16:07

Brno super alebo 500 su dobre, alebo ak by si chcel novu tak IŽ 27 aj tam sa do ceny v pohode zmestíš. Ak by si kupoval staršiu tak daj pozor hlavne na vôľu zámkov a na bicí mechanizmus aby ti nespúšťal dve rany a podobne.To či dvojku alebo kozu je naozaj len vec vkusu,ak by si chcel aj športovo strielať tak potom by bola asi lepšia koza. Leonov názor či 12 alebo 16 zastávam aj ja. Je pravda že do 12-ky je strelivo najlacnejšie. ◄ reagovať

off Bradacik, 6.7.2010 o 11:16

dik, a aky mas nazor, ci kozlica, alebo dvojka? ◄ reagovať

off Leon, 6.7.2010 o 11:13

za ty peníze bych hledal BRNO SUPER nebo ještě BRNO 500 v ráži 12 to jsou slušný flinty který se ti hned nerozsypou jako nějaký turek,16 není špatná ráže ale munice je drahá a za chvilku to už pomalu nebude nikdo dělat už dnes je omezený výběr ◄ reagovať

off Bradacik, 6.7.2010 o 10:45

Rozmyslal som ze by som kupil nejaku pouzitu. co som pozeral inraty tak do 500Eur by som sa mal zmestit. Nie je to hranica, za ktoru nepojdem, ale predca len ked ju pouzijem max 10 krat do roka, tak viac by som nechel dat. Vies mi poradit na co by som si mal davat pozor pri kupe pouzitej? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Leon, 6.7.2010 o 9:51

kaci měl by jsi napsat kolik do toho chceš vrazit a pak bych vybíral mezi 20/76 a 12/76 šestnáctka je dnes na ústupu zbraně se už pomalu nedělají protože dvacítka je v maximální gramáži na spodní hranici dvanáctky ◄ reagovať

zobrazené 41-76 z 76 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk