vďaka chlapi za vaše príspevky, aj keď jednému som nie dosť dobre rozumel, presneišie tomu poslednému od milana- tej druhej časti ◄ reagovať
Aj ked polovnikom som iba cca 3 mesiace na polovačky za splnu mesiaca som chodil s ujom asi 5 rokou predtym ako som sa stal polovnikom a vždy to bolo velmi vzrušujúce a neopakovatelne .
Možem to len odporučiť ◄ reagovať
no vidíš roberto super téma a ani to nebolelo. ◄ reagovať
ja osobne milujem poľovačku počas splnu.je to jedna z najkrajších poľovačiek vôbec.v lete na strnisku,ale aj v jeseni,keď už sú nočné mráziky majú svoje čaro.a v zime keď je sneh a mráz len tak treští.to sú krásne zážitky aj bez ulovenia zveri.na to aby si vystrelil musíš mať patričné skúsenosti najmä v posúdení veku a pohlavia diviaka.ináč zbraň radšej nedvíhaj.predídeš tým veľkým nepríjemnostiam.najlepšie by bolo zo začiatku chodiť na takúto postriežku so skúseným poľovníkom nech Ti najprv ukáže takto vyzerá bachyňa a takto zase kanec počas splnu.s otcom chodíme často na spln,ale iba dva krát sme mali to štastie uloviť. raz to bol kanček a druhý raz lanštiak.a oba razy sme museli dohľadávať.prvy krát diviak odbehol do takej horičky uprostred veľkej lúky,ale počuli sme jasne ako sfučal a zlomozil ako keď zhasne.dohľadali sme ho hneď v tú noc.druhý tiež odbehol.našli sme ho na kraji hori v šípovom kríku až na druhý deň aj keď sme okolo neho prešli v tú noc niekoľko rázy.vtedy je neocenitelná pomoc poľ.psa. ◄ reagovať
Pre mňa osobne poľovačka za splnu je vždy výnimočným zážitkom. Zvlášť postriežka na líšky na snehu pre svoju neopakovateľnú atmosféru je pre mňa fascinujúca. Za splnu, za použitia primeranej a kvalitnej optiky je viditeľnosť vynikajúca. Rád chodím za splnu poľovať na strniská na diviaky a líšky. Selekcia zveri akéhokoľvek druhu si podľa môjho názoru vyžaduje v prvom rade veľkú sebadisciplínu, určité skúsenosti pri správnom posúdení zveri. Zver musím „mať v oku“, musím poznať samozrejme správanie zveri. Inak sa správa diviačica, inak diviak. Inak sa správa mladý diviak, inak starý skúsený „kozák“... Ale aj tak sa nedá na 100% vylúčiť omyl. Zatiaľ sa mi to nestalo, ale človek nikdy nevie... V drvivej väčšine prípadov za predpokladu správneho posúdenia zveri v žiadnom prípade nejde o trýznenie zveri. Postrieľanie zveri je vo väčšine prípadov spôsobené nedisciplinovanosťou strelca, omylom, alebo streleckou chybou strelca. Niekedy pravda strelec neovplyvní zásah zveri a to hlavne vtedy, keď v rozhodnom momente zver urobí pohyb, alebo krok, strela narazí na vetvičku, ktorý nevidím a pod.. Vtedy zásah „nesedí“ správne, zver odbieha a je potrebná dohľadávka. Ale aj pri správnom zásahu častokrát diviačia, alebo aj „vysoká“ odbieha dosť ďaleko. Naposledy 18.7.2007 ešte za svetla som strieľal kal. 30-06 strelou Lapua mega na lanštiaka. Po dobrom zásahu na komoru odbehol na viac ako 100 metrov a museli sme dohľadávať so psíkom, pretože sa medzičasom zotmelo a v lese som farbu nevidel. Určite dohľadávka v noci nie je žiadna výhra, pretože diviak môže byť len postrieľaný a môže ohroziť dohľadávajúcich. Pokiaľ sa dá dohľadávku treba radšej nechať na denné svetlo. O používaní svetelného zdroja sa už dosť napísalo a polemizovalo. V podstate sa dostávajú do sporu názory vychádzajúce zo súčasnej legislatívy, zásad a etiky lovu a na druhej strane bezpečnosti lovu. Možno aj to by bola téma na diskusiu. Ja osobne som proti používaniu svetelného zdroja. Môžem predsa strieľať iba vtedy, keď zver bezpečne rozoznám a posúdim. Rozoznať a posúdiť ju môžem jedine za dostatočného svetla t.j. hodinu pred a po západe slnka, alebo za splnu za jasnej noci 3 dni pred a po splne. Používanie svetelného zdroja zariadení na streľbu v noci je zakázané § 4 ods. 6 písm. o, písm. p, Vyhl. 172/1975 Zb. Inak roberto vzhľadom k Tvojmu veku máš u mňa 1+ za tému. Podeľme sa aj ostatní so svojimi skúsenosťami. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.